Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 10 2021

Facebook lägger till reklamdekaler i stories och släpper fan subscriptions i Sverige. Facebook testar delning av Instagram Reels till Facebooks nyhetsflöde. TikTok öppnar nordisk huvudkontor i Sverige. Snap inleder annonssäljsamarbete med USA:s största publicist. Twitter planerar att öppna Audio Spaces för alla i april. En genomgång av skillnaderna mellan hur Twitter och Clubhouse sparar ljuddata. Google gör sina hotellbokningslänkar kostnadsfria för alla.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook lägger till reklamdekaler i stories och släpper fan subscriptions i Sverige

Igår presenterade Facebook nya och utökade funktioner – mer specifikt funktioner som handlar om hur innehållsskapare kan tjäna pengar.

  • Möjlighet att köra annonser även vid kortare videoklipp
  • Fler ska kunna kvalificera för videoannonser i samband med sitt innehåll
  • In-stream-annonser för livevideo
  • Uppdateringar i Stars-funktionen
  • Betalevenemang online kommer till 24 nya länder
  • Fan subscription-funktionen kommer till 10 nya länder, bland annat Sverige
  • Annonsdekaler för stories

Några saker att uppmärksamma lite extra. Att kortare videos får annonser handlar förstås om att redan nu börja rigga för intäkter för TikTok-videos (ja, kortvideos, alltså). Annonsdekalen är ännu ett försök att kunna vrida om intäktskranen från nyhetsflödet till stories. Och just annonsdekalfunktionen är (kan åtminstone vara) ett mindre störigt reklamelement än vanlig ”tv-reklam”. Och just det sistnämnda lär vi se ännu mer av. Bra att Facebook på riktigt börjar tänka kreativt kring annonser än att trycka in fler och fler *rolls.

(Och ja, allt här ovan handlar alltså om Facebook, inte Instagram.)

Facebook is testing a way for creators to make money through Stories: sticker ads

Facebook is issuing multiple updates for creators, including a test that lets creators place sticker advertisements into their Stories. The team is also making in-stream ads available on shorter-form videos.

Facebook testar delning av Instagram Reels till Facebooks nyhetsflöde

Nytt Indien-test från Facebook: dela Instagram Reels till nyhetsflödet. Facebook-appens nyhetsflöde..

Instagram håller alltså på att masha ihop sitt TikTok-kortvideoformat med moderappen. Anledning till testet är enligt Facebook att ”innehållsskapare kan nå nya målgrupper och användare kan skapa och upptäcka mer underhållande innehåll”. (Om vill vara elak så skulle man kunna läsa formuleringen ”more entertaining content” som att innehållet hos Facebook är tråkigt.) 

Den tänkta USP:en alltså att reelsare ska kunna bredda sin publik i och med att deras reels kan dyka upp som ”rekommenderat innehåll” i Facebook. Organisk annonsering, alltså.

Men det finns förstås också en väldigt stor what’s in it for Facebook. Eller två. Den ena är att driva Facebook-publiken till Facebooks TikTok-alternativ istället för att gå till en konkurrent för sin kortvideofix (TikTok förbjöds i Indien i somras).

Men omvänt är Reels ett format som Facebook inte tjänar pengar på. Att få instagrammare att ge sin Facebook-närvaro mer kärlek (eller kärlek överhuvudtaget) kan göra att de driver upp engagemanget och därmed annonstittandet hos sina följare. Det är ju trots allt fortfarande Facebook-appen som är den stora sedelpressen i Facebook-familjen.

Facebook Tests Feature to Share Instagram Reels on Its News Feed in India

Facebook said it was testing a feature on Instagram that allows some content creators in India to share short video clips, known as Reels, on their Facebook accounts.

Instagram lägger till autotextningsfunktion i stories

En smart och bra grej från Instagram: autotextning av ljud. Så långt numer inte jätteovanligt – det blir allt vanligare att videotjänster, både vid uppladdning av klipp och vid direktsändningar, erbjuder automatisk textning. Men det lite mer ovanliga är att Instagrams funktion är för autotextning av stories.

Instagram starts rolling out an auto-caption sticker for Stories

The feature should make Stories more accessible for hard of hearing users.

TikTok

TikTok öppnar nordiskt huvudkontor i Sverige

TikTok kommer närmare oss. Bokstavligen. Nu är det dags för ett nordiskt huvudkontor – ett som dessutom hamnar här i Sverige.

Tiktok öppnar huvudkontor i Stockholm – nya Sverigechefen: ”Snabbast växande appen i världen”

Kortvideoappen Tiktok väljer att öppna ett nordiskt huvudkontor i Stockholm. Med detta hoppas plattformen nå ut till fler lokala annonsörer. Ett dussintal personer har redan anställts i Sverige, en siffra som ska trefaldigas under 2021.

TikTok lägger till kommentarsmoderering

Nya funktioner i TikTok: kommentarsmoderering och ruta som varnar användare om en kommentar som de tänker posta kan vara ”olämplig” eller otrevlig. Samma slags funktion som finns även hos andra av samma anledning: försöka skapa bättre stämning.

TikTok rolls out new commenting features aimed at preventing bullying | TechCrunch

On the heels of last week’s launch of a new Q&A format for creators responding to viewer questions, TikTok today announced it’s rolling out new

Snapchat

Snap inleder annonssäljsamarbete med USA:s största publicist

Nytt Snap-avtal som kombinerar två just nu väldigt aktuella fenomen: småföretag och nyheter. Plus Snapchats intäktsmodell: annonser. Snap har enats om ett rätt intressant annonssamarbete med Gannett, USA:s största publicist som äger USA Today och runt 250 andra dagstidningar.

Vad innebär samarbetet? Att Gannett blir annonsåterförsäljare åt Snap. Ja, eller det är rättare sagt Gannetts annonspartner LOCALiQ som nu kommer att använda sitt nätverk med 100 000 befintliga småföretagsannonsörer till att sälja Snapchat-annonser. Alltså få de tidningsannonserande företagen att förstå att det är en smart idé att digitalannonsera i Snapchat. Inte minst för att nå Snaps yngre målgrupper.

Det är alltså ännu ett kreativt sätt för en stor techplattform att komma på god fot med tidningsvärlden. En tänkt win-win-lösning som dessutom uppnår det EU och Australien är ute efter med sina lagstiftningar för techplattformar och nyheter: en intäktsdelningsmodell mellan plattformen och publicisterna.

https://www.socialmediatoday.com/news/snapchat-announces-new-partnership-with-gannett-to-reach-more-smb-advertise/596160/?1

Snap kommer fortsätta annonsspåra i iOS

Det börjar bli dags för iOS 14.5 och därmed krav på appar att visa en dialogruta där de ber sina användare om lov innan de får börja annonsspåra dem. Åtminstone om de vill använda IDFA, alltså den unika och slumpmässiga kod som identifierar en Apple-pryl. I förra veckan gick LinkedIn ut med att de inte kommer att visa tillståndsrutan utan istället väljer att sluta använda IDFA. Snapchat kommer däremot att fortsätta som idag.

I den här samlingen hittar vi förstås också Facebook, företaget som skrikit absolut högst över Apples spårningsförändring. Facebook har köpt helsidesannonser för att protestera mot initiativet, köpt reklamkampanjer för att berätta hur bra det är med personaliserade annonser och kommer även att lägga till en egen informationstext tillsammans med Apples informationsruta. Allt förstås för att få användare att säga ja när de får frågan om de vill bli spårade.

Men de olika företagens vägval säger också en del om relationen med och synen på sina användare. Facebook har förstås tillsammans med Google sämst rykte i den här disciplinen och Facebook utgår från att många kommer att säga nej. LinkedIn misstänker att deras målgrupp också är mer benägen att säga nej, medan Snapchat tror att deras användare i större utsträckning kommer säga ja sannolikt.

Vill man vara krass kan man förstås spekulera i att Snap tror att fler av deras användare kommer säga ja utan att veta vad de säger ja till. Men det handlar nog också om en fråga om relationen till sina användare. En kombination av upplevt värde och förtroende för varumärket och tjänsten.

Snapchat to Stay the Course With iOS 14

It will display Apple’s modal and continue collecting IDFA data.

Twitter

Twitter planerar att öppna Audio Spaces för alla i april

Tröttnat på att Clubhouse börjar bli lite för mainstream? Grattis! Varför inte testa Twitters variant Audio Spaces? Nu ser det nämligen ut som att det snart kommer att bli möjligt. Twitter siktar på att öppna funktionen för alla nästa månad.

Visst, det verkar som att ”siktar på” är nyckelfrasen. Men oavsett om det blir april eller lite senare så kan vi nog anta att det inte är särskilt långt borta. Om inget oförutsett händer så är det alltså Twitter som, lite förvånande, blir första stora sociala tjänst att släppa en Clubhouse-kopia. Och då kommer det alltså på riktigt kunna bli aktuellt med jämförelser. Och se hur pass starkt Clubhouse har jobbat in sin tjänst.

Visst, nu är Twitter inte samma hushållsvarumärke som Facebook. Och bara för att någon av jättarna drar igång en kopia av en framgångsrik och trendig tjänst så är det inte en garanterad succé. Men Clubhouse smekmånad håller på flera sätt att ta slut. Och det kanske bara efter ett kvartal, krasst talat.

Twitter plans to let anyone start hosting Twitter Spaces in April

Twitter says it’s planning to launch its Clubhouse-like Twitter Spaces to everyone in April, allowing them to host their own audio chat rooms. It might take longer.

Twitters Clubhouse-konkurrent kan få musik och egna tweets

Mer information om Twitters Clubhouse-konkurrent Audio Spaces. Eller Områden som Twitter har bestämt sig för att funktionen ska heta på svenska. (Vilket känns… en aning mer generiskt än Audio Spaces. ”Ljudområden” antar jag kändes för krystat – och jag har på rak arm inget bättre. Twitter Prat?) Häromdagen gick Twitter ut med målsättningen att Områden ska öppnas för alla i april. Nu får vi lite detaljer kring vad som kan ingå.

Förutom allt det clubhousiga (ämnen, rum, prat) så kommer uppgifter om kanske-funktioner. Som att en rumsvärd kan spela musik innan ett samtal drar igång. Och ”områdestweets som inte syns i den vanliga tidslinjen”. En, tja, chatt (tweetchatt? twatt? Det senare lär funka skitbra i engelskspråkiga länder).

Det som kanske i ett större perspektiv är mest intressant med ovanstående uppgifter är musikbiten. Till skillnad från i princip alla andra sociala plattformar så saknar Twitter rättighetsavtal med skivbolagen. Mest för att, tja, det inte har behövs jättemycket, antagligen. Och ”musik” kan förstås vara hissmusik som Twitter äger rättigheterna till.

Men min första tanke är: Tidal. Musiktjänsten som betalplattformen Square köpte i förra veckan. Square, vars grundare och VD är… Jack Dorsey. Twitters grundare och VD, alltså.

Twitter Spaces to launch publicly next month, may include Spaces-only tweets | TechCrunch

Twitter Spaces, the social network’s Clubhouse rival, is working towards a public launch in April, the company announced in comments made in a public

Twitter ger TweetDeck en extreme makeover

Twitter verkar ha bestämt sig att 2021 är året när de ska lägga i en hel hög extra växlar. Det ser nu också ut att omfatta TweetDeck. I en intervju konstaterar Twitter att de ”aktivt arbetar” på en ”big overhaul” av tjänsten och funktionen. Vad exakt kommer innebära? Det kommer vi få veta senare i år.

En extreme makeover för TweetDeck, alltså. Något som jag inte hade väntat mig av 2021. Ja, eller alls, vid det här laget.

Twitter is working on a ”big overhaul” of TweetDeck

Twitter is working on a ”big overhaul” of its TweetDeck app, which aligns Twitter feeds and lists into easy-to-read vertical rows. The news comes from Twitter product chief Kayvon Beykpour’s interview with The Verge’s Nilay Patel.

Twitter testar större bilder och 4K-kvalitet

Twitter fortsätter smattra ut nya funktioner. Två funktioner som känns som riktiga killerfunktioner: större bilder (eller rättare sagt: bilder som inte är i 16:9-format kommer visas i sin helhet) och… bilder i 4K-format.

Kommer ”någon gång senare i år”. 4K-funktionen verkar vara appexklusiv.

Twitter Testing Full-Sized Image Previews in Timeline on iOS and Android

Twitter today announced it is testing full-sized image previews in the timeline on iOS and Android, allowing users to see a full image in its…

Ryssland stryper trafiken för Twitter

Det är inte alltid det går som man har tänkt. Senaste dagarna har Ryssland strypt trafiken för Twitter. Mer specifikt trafiken till domänen t.co, Twitters förkortningsadress. Men strypningsåtgärden fick milt sagt oväntade konsekvenser. Sajter som microsoft.com, reddit com och några myndighetssajter fick också uppleva siraphastighet. Anledningen? Att strypningen inte bara drabbade exakt domänen t.sco, utan alla domäner som innehöll den teckenkombinationen.

Ja, det är åtminstone vad externa analyser har spekulerat i. Skulle ha kunnat handla om vad som helst. Som överbelastningsattacker eller bara strul hos sajterna som drabbades. Men timingen är ju oavsett… intressant.

Anledningen till åtgärden till att börja med var att Twitter inte tagit ned 3000 tweets med olagligt innehåll enligt rysk lag. Men handlade förstås mer sannolikt om att Twitter inte stoppar annat innehåll. Saker som kritik mot Putin och hans kompisar i regering och duma. Bara senaste halvåret har vi sett hur Ryssland, Turkiet och Indien har dragit till med ungefär samma slags bestraffning. Och förstås alla länder som helt stänger av internet eller som i Kina har realtidscensur.

Hot mot ett öppet och fritt internet, alltså. På riktigt.

How the Russian government accidentally blocked its own websites

Reminder: Internet censorship can have unintended consequences.

Clubhouse

En genomgång av skillnaderna mellan hur Twitter och Clubhouse sparar ljuddata

Jag misstänker att det inte alls kommer dröja innan alla de stora sociala plattformarna – plus några till – har egna Clubhouse-kopior. En stor fråga kommer förstås bli hur långt Clubhouse har hunnit innan alla andra är uppe på banan (och om Clubhouse hinner bli uppköpta innan tjänsten släpps brett). Men just nu finns det bara två stora tjänster uppe: Clubhouse – och Twitters variant. Så det kan vara ett lämpligt tillfälle att jämföra hur de båda tjänsterna sparar ljud.

Den korta versionen är att Twitter sparar ljud i upp till 90 dagar medan Clubhouse raderar efter avslutad sändning. Men också ledtrådar om hur de ser på sin tjänst som del i ett större kommunikationsekosystem. Att Twitter mer riggar för spridning på andra ställen medan Clubhouse förstås helt och hållet bygger på att du måste vara där (och där). Eftersom Clubhouse inte har några ytterligare tjänster i sitt ekosystem. Och eftersom användarna just nu gladeligen hypar tjänsten själva i alla sina övriga sociala medier.

Clubhouse and Twitter Spaces both record your audio, but what they do with it is very different

Their privacy policies reflect how they want users to see their platforms.

Gab

Gab har hackats för andra gången på två veckor

Vad är det enda som skulle kunna vara värre en en rätt massiv hackerattack som leder till att 70 GB av användardata läcker ut, inklusive offentliga och privata inlägg, mejl och lösenord? Att samma tjänst blir hackad två gånger på lika många veckor. Japp, högeralternativa sociala plattformen Gab har blivit hackad även den här veckan.

Den här gången är det däremot inte användardata som läckte ut (ja, eller?). Istället upptäcktes hackerattacken genom att hackaren la ut ett inlägg via Gab-grundaren Andrew Torbas-konto.

Den förra inbrytningen verkar ha varit följden av kodningsmässiga nybörjarmisstag från Gab och utan att jag har koll på det tekniska så känns det lite som att det är lite samma nivå den här gången också.

Sensmoralen för alla som vill bygga en onlinetjänst är väl ungefär att det är en bra idé att inte skimpa på säkerheten redan från från start, mmmkay?

Gab, a haven for pro-Trump conspiracy theories, has been hacked again

Failure to purge authentication tokens taken in first breach leads to second one.

 

Sök/SEO

Google rullar ut mer heltäckande nyhetssammanställningar i sökfunktionen

Ny nyhetsfunktion i Googles sökresultat. Ja, alltså nyhet som i nyheter, ett område som Google både älskar och hatar. Det sistnämnda yttrade sig senast i samband med den nya lagen i Australien tänkt att tvinga techplattformar som Facebook och Google att betala för nyheter. Men även ungefär samma sak i Frankrike och Spanien, där Google har gått med på att öppna plånboken.

Och även om Google inför EU:s upphovsrättsdirektiv för ett par år sedan och lagen i Australien i år har kört med ett high noon-showdown utanför saloonen så har sökjätten till sist krupit till korset. Nyheter är trots allt för viktiga för Googles sök för att plockas bort. Nu flyttar ännu en funktion från Googles News-tjänst in i sökresultatet (i USA till att börja med): en mer heltäckande sammanställning av stora nyhetshändelser. Ungefär som de flesta söklandningssidor numer är uppbyggda hos Google: göra det enkelt att trycka sig vidare till relaterade och fördjupande sökningar.

Och förstås därmed, viktigast för Google, att hålla kvar sina kunder hos sig för att kunna visa fler annonser. Den nya funktionen ska inte minst ses i det ljuset: att det är ännu en funktion där Google kommer att visa allt mer innehåll direkt i sökresultatet. Inte minst via det egna News Showcase-formatet.

Get the full news story with Full Coverage in Search

We’re launching Full Coverage on Search so users can explore all aspects of a story through top news, inu002Ddepth pieces, explainers and more.

Google gör sina hotellbokningslänkar kostnadsfria

Google gör en Shopping med sina hotellbokningslänkar: droppar annonseringskravet. Från och med nu blir de kostnadsfria för alla hotell. Går självklart bra att fortsätta köra kampanjer för att driva in kunder, men även de hotell som inte gör det kan nu alltså använda funktionen.

Schyrre av Google! Och det är det förstås. Men förstås också del av en helt annan del av Googles långsiktiga strategi: att samla all information och alla funktioner direkt hos sig. Men en delstrategi i den här satsningen blir också allt mer tydlig. Illustrerad i Googles blogginlägg om länknyheten genom konstaterandet att Google kommande månader kommer att ”lägga till funktioner som gör det möjligt för enskilda hotell att visa priser och tillgång direkt, utan komplexa tekniska krav”.

Vad betyder det här? Att Google vill att hotell ska använda Googles funktioner direkt. Inte bara SEO:a skiten ur sin sajt och vänta på att Google visar upp resultatet, utan publicera innehållet direkt hos Google. Vi har sett det i Shopping och My business, så det är logiskt att det kommer även här.

Och precis som det spekuleras om runt My business så kan vi anta att Google med tiden kommer att släppa premiumversioner av sina gratistjänster. Att företag alltså ska betala direkt för funktioner.

More choice for travelers with free hotel booking links

It’s now free for hotels and travel companies to appear in hotel booking links on Google.

Google börjar visa snittpriser för hantverkstjänster i närområdet

Ännu ett rätt givet tillägg (nu när jag har sett det) från Google. Mer specifikt den del av sökupplevelsen som Google lägger allt mer tid och energi på: det hyperlokala. Senaste nyheten/testet: visa det genomsnittliga priset för en viss hantverkstjänst i närområdet. Som exemplet i artikeln: se prisspannet för takreparationer.

Och ni vet förmodligen vad jag kommer skriva nu: ännu ett sätt för Google att visa mer information direkt i sökresultatet för att på så sätt slippa släppa ifrån sig trafik till andra sajter. Men också för att driva trafik till sina egna tjänster – My business och relaterade funktioner i det här fallet. Även om småföretagare inte köper sökordsannonser så ska de åtminstone lockas ombord att bygga upp allt mer av sin digitala närvaro direkt hos Google.

Ja, och förstås i förlängningen gärna också köpa annonser. Och ännu mer i förlängningen: betala för premiumfunktionalitet i Googles söktjänster.

Google Local Service Ads Tests Estimated Prices Near You

Google Local, I believe part of the local service ads product, is testing a feature to show estimated prices near you for specific types of queries. Anubhav Garg spotted this box for a query on [roofing companies hackensack] which showed estimated prices for a roofing job in that area.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *