Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 11 2021

Facebook ingår treårigt samarbete med News Corp om att betala för nyheter i Australien. Facebook har nu 1 miljon shoppar, som har 250 miljoner månadsanvändare. TikTok gör personaliserade annonser obligatoriska för alla. Dreams-tiktoken auktioneras ut som NFT. Snap köper Fit Analytics. Clubhouse startar acceleratorprogram. Twitter fyller 15 år. Google arbetar på programmatiska annonser baserade på publicisters egen användardata.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook ingår treårigt samarbete med News Corp om att betala för nyheter i Australien

Så har Facebook gjort en Google. Ingått samarbete med News Corp om att betala för nyheter i Australien. Närmare bestämt från tidningar som The Daily Telegraph, Herald Sun och The Australian. Och likt det avtal Google skrev så handlar det om ett treårigt avtal.

Vi kan med andra ord konstatera att Facebook snabbt gick från totalt blockande av alla australiska nyhetssajter som protest mot att de skulle tvingas betala för nyheter till att skriva avtal just om att betala för nyheter. Mindre än en månad, närmare bestämt.

Som jag har konstaterat ungefär varje gång som Facebook eller Google skramlat med hotvapen när de inte har fått som de vill: hoten är just ungefär hot. Facebook och Google är fortfarande mer beroende av publicisterna och framförallt olika länders och regioners regeringar för att göra verklighet av hoten. Alla påståenden om att Facebook eller Google skulle dra sig ur exempelvis EU är förstås inte ens Facebook och Google själva tror på.

Med det sagt finns det förstås saker att säga om avtalen, som handlar om plattformsexklusiva specialformat och som stänger ute många andra publicister. Facebook och Google köper alltså tystnad från de största publicisterna på ett sätt som alla inblandade också ska göra lagstiftare och myndigheter på tillräckligt mycket gott humör att inte lyssna allt för mycket på gnäll från dem som lämnats utanför.

Det är därför den lösning som Google har kommit överens om i Frankrike, med en (finns det flera?) publicistbranschorganisation. Ett embryo till att, tja, automatisera och adsifiera en intäktsdelningsmodell mellan Google och de publicister som ingår i organisationen. Potential till att bli en skalbar lösning.

Att se hur det här utvecklar sig. Inte minst efter ungefär likadana laginitiativ alltså är på gång i Australien, i EU och i USA.

News Corp inks Australia Facebook deal, signalling truce after blackout

Rupert Murdoch’s News Corp reached a content-supply deal with Facebook Inc in Australia, the companies said on Tuesday, a step toward settling a dispute that saw the social media giant briefly shut down thousands of pages in the country.

Facebook har nu 1 miljon shoppar, som har 250 miljoner månadsanvändare

Clubhouse verkar numer även vara platsen om man vill ha den senaste informationen om Facebook. Under sitt andra (?) Clubhouse-framträdande, i ett samtal där även Spotifys Daniel Ek var med, så fick vi i fredags veta att Facebook numer har 1 miljon shoppar, som i sin tur totalt används av 250 miljoner användare varje månad.

Nu skulle jag gissa att det är Facebooks Shop-funktion han pratar om och att de motsvarande shopparna i Instagram tillkommer. Nu vet jag inte riktigt vad jag hade väntat mig, men 1 miljon var mer än vad jag hade trott. Inte minst eftersom det är mindre än ett år sedan funktionen lanserades.

Visst, vi kan väl gissa att det är en förhållandevis liten andel som står för majoriteten av de 250 miljonerna återkommande användare. Och att många av shopparna säkert har i det stora hela försvinnande liten verksamhet. Men, som sagt, känns oavsett som en oväntat stark start.

Förstås också en viktig del i 2020-talets Facebook. För den del också för sociala medier överlag – i och med att samtliga just nu lägger väldigt mycket resurser och energi just på att bygga upp och integrera shopping i sina tjänster och plattormar.

Zuckerberg: Apple’s Privacy Move Could Spur More Social Commerce

The Facebook CEO talked social commerce numbers and spun Apple’s privacy update as a positive change that could send more retailers his way.

Facebook nära att börja testa sin nyhetsbrevstjänst

När Twitter i slutet av förra året köpte nyhetsbrevstjänsten Revue kom (förstås) uppgifter om att även Facebook är på gång med motsvarande initiativ. Fast inte uppköpsvägen, man kan tänka att det skulle vara lite obra när konkurrensutredningar är så i ropet, utan istället bygga sin egen. Och nu kommer uppgifter om att Facebook är nära att börja testa sin produkt.

Som jag skrev om tidigare idag så presenterade nyhetsbrevstjänsten Substack (som Twitter först ville köpa) häromdagen Substack Pro – ett innehållsskaparprogram. Substack har i smyg kört igång den här tjänsten med några utvalda nyhetsbrevsskapare, som mer konkret innebär att Substack ger de utvalda substackarna lön det första året (plus tar större delen av de intäkter som kommer in, år två och framåt upphör ”lönen”, men istället får nyhetsbrevsskaparen behålla nästan alla intäkter). Facebook ser ut att göra ungefär samma sak med sin tjänst.

Förstås, höll jag på att säga. I princip varje gång som Facebook har dragit igång en ny tjänst eller större innehållsfunktion så har Facebook kastat pengar efter företag eller individer för att de ska vilja skapa innehåll. Givet att de skulle göra så även om/när de släpper en nyhetsbrevstjänst.

Facebook will court independent writers to its Substack competitor with paid deals

Facebook is looking to start testing its newsletter product, and it’ll pay writers to bring them on board for it. The company’s product, which is still unnamed, will integrate with Pages.

Facebook jobbar på Instagram för barn under 13 år

Ni vet hur Facebook senaste åren har jagat tonåringar… rätt intensivt med allehanda olika initiativ? Varför stanna där! Nu håller Facebook dessutom på att ta fram en ny version Instagram. En som vänder sig till barn under 13 år.

Det gäller att fånga dem i tid, antar jag.

(Även om det initiativet i sig förstås också har en liten inneboende risk. Att barnen som växer upp med Instagram tycker att det är en ”barnapp” är de sedan väl blir tonåringar och då därmed alltså är vuxna = vill inte hålla på med barnsliga saker. Kanske blir det som hände iPaden ett tag för några år sedan: en enhet som bara användes av barn och mor- och farföräldrar.)

Facebook Is Building An Instagram For Kids Under The Age Of 13

”We have identified youth work as a priority for Instagram and have added it to our H1 priority list,” reads an internal Instagram post obtained by BuzzFeed News.

TikTok

TikTok kan få gruppchattfunktion senare i år

En intressant sak med TikTok är att det rätt mycket finns ett facit över vart appen är på väg, vilka funktioner som kommer dyka upp och även hur de funktionerna kommer se ut och fungera. Facit heter Douyin – alltså TikToks kinesiska systerapp.

Tja, nästan så, åtminstone. Douyin är betydligt mer funktionsrik än vad TikTok är och pö om pö lägger ägaren Bytedance till Douyin-funktioner i TikTok. Nu kommer Reuters med uppgifter om att det senare i år kan vara dags för ännu en rätt stor funktion att flytta in i TikTok: en gruppchattfunktion.

Jämfört med exempelvis Snapchat så handlar TikTok mer om konsumtion av innehåll än kontakt med vänner. Delvis en medveten strategi och en av förklaringarna till att TikTok har blivit så stor: du tittar på saker i TikTok, men pratar om dem i andra plattformar (jämfört med exempelvis Facebook som alltid snarare har handlat om att låsa in innehåll i den egna trädgården). Men nu är TikTok så stor att de förstås vill hålla kvar sina användare ännu längre i appen. Precis som alla andra stora, sociala tjänster alltså.

https://www.reuters.com/article/us-tiktok-messaging-exclusive/exclusive-tiktok-considers-introducing-group-chat-feature-this-year-sources-idUSKBN2B9182?il=0

TikTok gör personaliserade annonser obligatoriska för alla

TikTok steppar upp sitt annonsgame. Från och med 15 april kommer alla användare att få personaliserade annonser, utan möjlighet att välja att stå utanför. Annonserna kommer förstås baseras på det man gör i appen.

”Förstås” därför att det här sannolikt, som artikeln konstaterar, är en följd av Apples förändringar i och med iOS 14.5, där appar måste be sina användare om lov innan de börjar annonsspåra dem. Det kommer alltså bli svårare att få tillgång till tredjepartsdata och istället lär appar bli mer aggressiva i användandet av sin egen förstahandsdata.

Inte så det här är unikt. Precis det här gör ju snart sagt alla som kör någon form av riktade annonser på sina sajter eller appar. Åtminstone så att den egna datan är del av riktningsunderlaget.

Så riktade annonser baserade på vad man gör i TikTok för alla, alltså. Utom för oss i EU. GDPR FTW. Här krävs fortfarande aktivt samtyckte.

TikTok will no longer let people opt out of personalized ads

TikTok is making personalized ads within its app mandatory, starting on April 15th. The change is likely related to the rollout of new tracking permissions with Apple’s iOS 14.

Dreams-tiktoken auktioneras ut som NFT

Ni vet Nathan Apodaca, eller 420doggface208? Mannen som gav oss 2020 års näst största tiktok när han drack juice medan han gled fram på sin skateboard till tonerna av Fleetwood Macs ”Dreams”? Kommer han nu sälja sin Dreams-tiktok som en krypto-NFT med utgångsbud på 500 000 dollar?

Men det är väl klart att han ska.

Entrepreneur – Start, run and grow your business.

Advice, insight, profiles and guides for established and aspiring entrepreneurs worldwide. Home of Entrepreneur magazine.

Snapchat

Snap köper Fit Analytics, som hjälper shoppare att hitta rätt storlek

Ännu ett uppköp för Snap. Och ännu ett steg på e-handelsområdet för Snapchat, kan vi anta. Den här gången har Snap lagt vantarna på Fit Analytics. Ett företag som ska hjälpa shoppare att hitta rätt storlek på kläder och skor. Plus personaliserings- och insiktsverktyg för att hjälpa handlare ”se hur de ska kunna sälja mer”.

Med tanke på att Snap som vi alla vet är ett kameraföretag så känns samarbetet som att det sitter väldigt bra (hoho). Jag har inte djupdykt i Fits verktyg, men det verkar som att det mest bygger på självskattning – att shoppare själva får fylla i saker som storlek, kroppsform och föredragen passform. Snaps kameraskills skulle förstås kunna användas även för det här ändamålet. Att helt enkelt skanna in sin kropp, åtminstone virtuellt.

Men det kanske mest intressanta är att Snap inte bara köper personal och teknik – de får på köpet en rätt fullskalig e-handelsverksamhet (ja, eller om det är tvärtom). Runt 18 000 handlare ska redan använda Fit som del av sina försäljningskanaler.

Det i sin tur passar in i Snaps övergripande strategi att försöka trycka ut sina tjänster på så många ställen det bara går. Men jag gissar att Snap i det här fallet ser att Snapchat kan bli rekommendationshubben. Med tajta integrationer i och utanför Snapchat.

https://techcrunch.com/2021/03/17/snap-is-taking-a-significant-step-into-fashion-e-commerce-with-its-acquisition-of-fit-analytics/

Clubhouse

Clubhouse slutar samla in hela kontaktboken, startar acceleratorprogram

Clubhouse har tagit till sig av kritiken gällande integritet – delvis åtminstone. I och med senaste uppdateringen av appen så slutar Clubhouse dammsuga hela kontaktboken för att släppa in nya användare. Nu räcker det att skicka inbjudan till ett telefonnummer. Och än mer intressant: Clubhouse startar ett acceleratorprogram för innehållsskapare: Clubhouse creator first.

Handlar alltså om att ge Clubhouse-influencers betalt för det de gör på plattformen. Samma som motsvarande program hos andra plattformar. Självklart har programmet en Clubhouse-twist – initialt kommer det bara att ta in 20 personer, som kommer Clubhouse kommer ”stötta och utrusta med resurser så att de kan få utlopp för sina idéer och sin kreativitet”. Så begränsat på Clubhouse-manér, alltså.

Then again, 20 stycken i relation till antalet användare är på sätt och vis ett rätt relativt stort program. Och kommer milt sagt tidigt. Men även här lite Clubhouse-norm: Clubhouse gör som de flesta andra – bara mycket snabbare.

Clubhouse announces accelerator program for creators on its platform

Clubhouse co-founder Paul Davison said during the platform’s weekly town hall on Sunday that the voice-chat app’s creators program will help aspiring hosts and creators on the platform build their audiences, connect with brands and monetize their shows.

Deltagare i Clubhouse acceleratorprogram kan välja mellan företagssamarbete eller 5000 dollar i månaden

Mer information om Clubhouses eget acceleratorprogram, mer specifikt vad deltagarna kan förvänta sig i ersättning. Clubhouse kommer i första hand tussa samman de utvalda 20 clubhousarna med företag som jagar samarbeten (hypen har tydligen även nått så långt att företag aktivt har hört av sig till Clubhouse om det). Om Clubhouse inte lyckas hitta en passande högersvajp så kommer Clubhouse istället betala deltagaren 5000 dollar i månaden.

Vi får dessutom veta hur länge programmet pågår: tre månader. På sedvanligt Clubhouse-manér så går allt snabbare än hos andra tjänster. Som ett rätt kort acceleratorprogram. Then again, 3 månader är nästan en tredjedel av Clubhouse hela livslängd så här långt. Så there’s that.

Clubhouse promises its accelerator participants either brand deals or $5K per month during the program | TechCrunch

Amid growing competition from Twitter Spaces and other newcomers, popular social audio startup Clubhouse is making a move aimed at seeding its network

Nu kan du radera telefonbokskontakter från ditt Clubhouse-konto

En av de saker som Clubhouse har kritiserats mest för var att appen dammsuger kontaktboken i din mobil för att låta dig skapa konto. I och med senaste uppdateringen av appen så är det inte längre fallet – nu räcker det att fylla i ett telefonnummer till den du vill bjuda in. Däremot har Clubhouse en… bit kvar för att bli helt kompis med GDPR. Som möjlighet att radera de kontakter som redan har sugits in. Clubhouse säger att de (förstås) jobbar på en sådan funktion, men den som inte vill vänta kan redan nu be Clubhouse radera telefonbokskontakter ur ditt Clubhouse-konto.

http://bit.ly/3cTLXYf

Twitter

Twitter fyller 15 år

It was 15 years ago today. 15 år. Så länge har det gått sedan Twitter såg dagens ljus när Jack Dorsey skickade ut sin första och därmed världens första tweet. Sociala medier som vi känner dem idag närmar sig alltså med stormsteg två decennier-strecket, men trots det är sociala medier fortfarande något som är lite vänsterhandsverksamhet för väldigt många företag. Och som fortfarande klumpas ihop som en gemensam kanal med ett gemensamt format. Och även på stora företag är det fortfarande ungefär så många som jobbar med ”kanalen”:

Känns förstås passande att Jack Dorsey lagom till femtonårsjubileet är i full färd med att sälja världens första tweet som en NFT. Alltså den teknik som är tänkt att kunna göra det möljigt att köpa och sälja unika, begränsade exemplar av digitalt innehåll via blockkedjeteknik. Med andra ord en teknik och lösning som nu tar sina hyfsat första steg, men som lär vara väldigt vanlig om ytterligare 15 år.

Känns också passande att Twitter just nu verkar ha kommit in i en andra andning, efter att ha varit ungefär exakt samma tjänst i 15 år. Twitter 2.0, alltså.

(Finska Jaiku slog Twitter på en månad. Jag hade konto hos Jaiku innan jag blev med Twitter. Däremot gick det lite… sämre för Jaiku – trots Google-uppköp.)

Världens första tweet, där Jack Dorsey skriver "Just setting up my twttr".

Twitter börjar testa inbyggd Youtube-spelare

Trots 2020 så har 2021 klarat av att överraska mig en hel massa gånger redan. En av sakerna jag inte väntat mig av året var att Twitter skulle lägga in högvis med nya växlar. Visst, företaget flaggade för att de skulle testa nya grejer 2021, men jag hade aldrig väntat mig den här ketchupflaskan. Här kommer ett test till: inbyggd Youtube-spelare. Spela upp Youtube-klipp direkt i flödet istället för att trycka dig vidare till Youtube.

Ett jättelitet tillägg, alltså. Och ett som man kan tycka borde ha kommit för hur länge sedan som helst. Något som knappt är värt att nämna.

Men som del i det nya Twitter som Twitter håller på att bygga upp så är det intressant att se var de olika pusselbitarna kommer att passa in.

Twitter begins testing a way to watch YouTube videos from the home timeline on iOS | TechCrunch

Shortly after Twitter announced it would begin testing a better way to display images on its app, it’s now doing the same for YouTube videos. According to

Telegram

Telegram lanserar Clubhousig ljudchatt

Där ser man. Här trodde jag att Twitter skulle bli först av de stora sociala plattformarna att släppa en egen Clubhouse-kopia, med tanke på att de har kommit rätt långt med testandet av sin Audio Spaces/Områden, men så visar det sig att chattappen Telegram smiter förbi vid målsnöret. ”Voice chats 2.0” som Telegram lite ödmjukt kallar det.

Telegram lanserade en ljudchattfunktion för grupper i december och har nu alltså rullat ut motsvarande funktion för kanaler. Dessutom med obegränsat antal lyssnare/deltagare. Och ja, det är bara att räcka upp handen om du vill prata. Det går dessutom att delta med sitt privata konto eller med sin kanal. Ett sätt att alltså få ännu större spridning för en pågående ljudchatt.

Telegram har dessutom valt samma spår som Twitter: det går att spela in och eftersprida en chatt. Jag misstänker att även Clubhouse kommer att lägga till den funktionen vad det lider. Även om det gör tjänsten lite mindre unik och att den därmed tappar lite av sin dragningskraft.

Och ja. Även Telegram använder vink-emojin, förstås. Vilket visar på ännu en smart grej som Clubhouse gjorde: de tog en generisk emoji och förvandlade den mer eller mindre till sitt eget varumärke.

Voice Chats 2.0: Channels, Millions of Listeners, Recorded Chats, Admin Tools

Voice Chats first appeared in December, adding a new dimension of live talk to Telegram groups. Starting today, they become available in channels too – and there are no more limits on the number of participants.

Övrigt sociala medier

Ny fransk lag klassar barninfluencers som barnarbetare

En väldigt intressant ny lag som kommer att träda i kraft i Frankrike nästa månad: en lag som jämställer barninfluencers med barnarbete.

Logiken är att det för det mesta är föräldrarna som står bakom kameran – och kanske också är de som driver på. Åtminstone att de, medvetet eller omedvetet, själva sugs med när följarantalet exploderar och när pengarna kanske börjar rulla in. Att de alltså inte längre ser till barnens bästa som föräldrar utan som, tja, agenter. Enligt lagen måste föräldrar söka myndighetstillstånd för att deras barn ska få ha sina ”egna” kanaler hos exempelvis Youtube och ”sörja för att barnen får den större delen av vinsten”.

Visst finns det problem med lagen i sig och själva fenomenet i sig är långtifrån nytt. Samma sak med föräldrar som exempelvis drömmer om att barnen ska bli fotbollsproffs eller supermodeller. Men uppdaterat för den digitala eran.

Och det här kan förstås sprida sig bortom bara sociala medier-gig tänkta att dra in pengar. Jag ser framför mig hur terapisoffor kommande år börjar fyllas av barn som tvingats växa upp i allmänhetens ljus av sina föräldrar. Och, tja, vi kan väl anta att stämningar mot föräldrar i åtminstone USA kommer bli en grej.

Ny fransk lag klassar ungas influerarvideos som barnarbete

I Frankrike kom nyligen en lag som kan straffa föräldrar som använder sina barn som influerare i ekonomiska syften. Föräldrarna kan få böter och fängelse upp till fem år. Den världsunika lagen röstades igenom enhälligt i den franska senaten och kommer att träda i kraft i april.

Rädda barnen vill börja med virtuell nattvandring

Det här är så rätt tänkt. Och så självklart (nu när jag läser det). Rädda barnen vill börja med virtuella nattvandringar. I spelvärldar. Som i Fortnite.

Rädda barnen ska ha kontaktat spelbolag kring det här och jag hoppas verkligen att det blir av. Lite osäker exakt hur det skulle gå till och själva formen och funktionaliteten lär skilja sig åt mellan olika spelvärldar. Men det skulle exempelvis kunna vara någon slags officiella, tja, nattvandrarvästar som spelbolagen bara låter godkända organisationer få klä sina avatarer med. Något som alltså signalerar att det är en vuxen som går att prata med. Kanske till och med fasta platser i spelvärldarna.

Spel håller på att förvandlas till sociala medier helt på egen hand. Ja, eller onlinespel har ju alltid varit en form av sociala medier, som i eller utanför själva spelfunktionen haft fler dimensioner av sociala element. Men nu börjar de på riktigt bli virtuella sociala världar där själva spelet är en av funktionerna. För vissa kanske inte ens längre den viktigaste.

Spel kan, precis som förr, vara ett sätt för barn att fly undan problem i verkliga världen och att möta dem där barnen är, på barnens villkor, blir så självklart. Ja, och vi kan väl dessutom också fundera på vilken den ”verkliga världen” är här.

Rädda Barnen vill nattvandra i spelvärlden – Nyheter (Ekot)

Rädda Barnen vill börja nattvandra i den digitala spelvärlden för att kunna hjälpa barn som mår dåligt och som spelar där. Organisationen vill i samarbete …

Giphy blir gigplattform

Ny knapp i gif-plattformen Giphy. ”Hire me”. Tänkt som möjlighet för intresserade företag att kunna kontakta gif-stjärnor direkt för samarbeten och uppdrag. Om man så vill: Giphy går och blir gigplattform. Gigphy?

Det här i sig är förstås intressant, men kanske mer kuriosa än något som välter internet. Men det som trots allt gör att det här är värt lite uppmärksamhet är att Facebook förra året gick och köpte just Giphy. Vi kan nog alltså anta att det här inte är det sista steget. Snarare det omvända.

GIPHY Helps Artists Get Gigs With New Hire Me Button

GIPHY is introducing a ’Hire Me’ button to make it easier for brands and professionals to hire artists on its platform.

 

Sök/SEO

Google arbetar på programmatiska annonser baserade på publicisters egen användardata

Tredjepartskakan håller som bekant på att dansa ut till vänster. Det som började blockas i några av de mindre webbläsarna plockades sedan upp av Apple, som byggde in samma slags spårningsbegränsning i Safari. Det i sin tur har tvingat Google att göra samma sak i Chrome. Men till skillnad från övriga inblandade har Google förstås ett direkt egenintresse i möjligheter att spåra och därmed kränga riktade annonser. Nu arbetar Google på ännu en lösning som ska göra det möjligt att rikta annonser även utan tredjepartsdata. Den här gången för publicister.

Google har rebootat PPID:t, alltså den identifierare som publicister har kunnat använda på sina egna sajter och sin egen användardata. Men det är en lösning där Google inte får vara med och dela på intäkterna, vilket Google förstås inte gillar. Så nu jobbar Google på en lösning som gör det möjligt för publicister att koppla ihop sitt PPID med Google Ads – inklusive de funktioner för annonsköp som finns i Ads. Som programmatiska annonser. Tanken är alltså att tidningssatjer ska kunna skicka sin förstahandsdata till Google så att annonsörer kan köpa annonser via Ads-gränssnittet.

Visst, det handlar om just sajtspecifik annonsförsäljning. Men det är del av Googles försök att bygga upp sitt annonsnätverk för post-kakeeran. Google tänker sig säkert att en av sakerna som ska vara lockande med lösningen är att det blir en standardisering av annonsköpandet för annonsörer, trots att de måste bolla runt flera enskilda sajter.

Helping publishers thrive in today’s privacy environment

Google is working to help publishers sustain their ad revenue on the web in today’s privacy environment.

Apples kartor kan börja visa användarinsamlad data om platser

Apples karttjänst har kommit en lång väg sedan den något… mindre bra starten. Förutom att den numer lär vara den överlägset mest använda kartjänsten i iOS så täcker Apples kartor mer och mer av de funktioner som användare behöver (läs: kopiera de funktioner som Google har lärt oss att vi behöver). Nu kommer ännu ett både givet och lite oväntat tillägg: insamling av användardata för att ge mer relevant data om platser.

Detär åtminstone vad ännu en av nyheterna i kommande iOS 14.5 ser ut att bjuda på. Revolutionerande nymodigheter som att… kunna se vid vilka tider en butik eller restaurang har som mest och minst folk. Som så ofta när Apple gör saker, alltså: det Google har gjort för länge sedan. Men det är inte bara Facebook som kan sno från andra.

Funktionaliteten i sig känns därför rätt väntad. Men det som trots allt är lite oväntat är att Apple alltså kommer aktivera våra iPhones för att samla in den här informationen. Om/när funktionen kommer så kan vi nog vara rätt säkra på att Apple kommer göra en hyfsat stor grej av hur de använder och säkrar datan som samlas in på ett integritetssäkrat sätt. Ja, och förmodligen en ännu större grej av hur de INTE använder den insamlade informationen.

iOS 14.5: Apple Maps Could Feature Real-Time Crowd Data for Points of Interest

With iOS and iPadOS 14.5 scheduled for an early spring release, Apple has begun testing a new feature that could provide Apple Maps users with…


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *