Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Detaljhandel/e-handel
Pinduoduo går om Alibaba som Kinas största e-handlare sett till kunder
Vem är Kinas största e-handlare? Alibaba? Fel, fel, fel, fel, fel, fel. Rätt svar är numer: Pinduoduo.
Ja, åtminstone sett till antal aktiva användare. I och med gårdagens kvartalsrapport fick vi veta att Pinduoduo hade 788 miljoner aktiva användare under 2020, vilket gör att de därmed precis glider förbi Alibabas 779 miljoner.
Det är en milt sagt imponerande resa som Pinduoduo. Det tog Alibaba 21 år att nå 779 miljoner, medan Pinduoduo bara behövde sex år för att komma upp i 788 miljoner. En framgångsresa som byggts på att sikta in sig på Kinas mindre städer och landsbygd och lägre inkomstsegment – kategorier som Alibaba och JD brydde sig mindre om.
En annan nyckel är hur Pinduoduo har spelifierat shoppandet och vävt in sociala gruppshoppingelement. Och när tillväxten har börjat mattas av så har Alibaba och JD mer och mer börjat ta kliv in på Pinduoduos domäner, medan Pinduoduo har gjort en resa åt andra hållet med ökat fokus på dyrare produkter och mer penningstarka kunder.
Att se hur det kommer att gå framöver. Inte minst för Pinduoduo. För även om Pinduoduo nå må vara störst vad gäller användare så går de fortfarande med förlust. Förstås inte hållbart i längden. Att se när – och kanske rentav om – Pinduoduo kan visa upp svarta siffror.
https://techcrunch.com/2021/03/17/pinduoduo-surpasses-alibaba/?5
Amazon öppnar sin elfte Fresh-butik och planerar 28 till
Om jag inte visste bättre så skulle jag tro att Amazons butikskonceptsavdelning har praoat på Googles meddelandetjänsthuvudkontor. Med andra ord: Amazon sprutar ur sig butikskoncept och det börjar bli allt svårare att hålla isär dem. Inte minst som de delar mycket vad gäller tjänster och teknik som del av sitt erbjudande. Men nu har Amazon oavsett öppnat sin elfte Amazon Fresh-butik. Och uppges planera för 28 stycken till.
Om jag inte har glömt någon så har Amazon numer sex butikskoncept under eget varumärke (plus Whole Foods-butikerna). Två av dem är kassalösa och obemannade. Amazon Go och Amazon Go Grocery. Eller tre? Åtminstone någon eller några av Fresh-butikerna ska också vara utrustade med den tekniken.
Det i sin tur gör att det blir ännu meckigare att hålla isär Go Grocery och Fresh. Men enligt Amazon själva så är den främsta skillnaden mellan Go Grocery och Fresh att Fresh erbjuder ”Prepared foods” medan Go Grocery har ”Meals to go”. Storleksmässigt och därmed sortimentsmässigt är ordningen Go, Go Grocery och Fresh. Tror jag.
Oavsett kan vi konstatera att Amazon har ett rätt intensivt utrullingstempo för sina Fresh-butiker, ett koncept som lanserades så sent som i augusti. Och vi kan också konstatera att fyra av Amazons sju fysiska koncept i princip helt har med livsmedel att göra. Amazon tänker alltså satsa… en del på det området.
https://www.theverge.com/2021/3/11/22324948/amazon-fresh-grocery-stores-chain-usa-dash-carts?8
Amazon breddar sitt program för att få anställda att jobba hårdare i utbyte mot låtsaspengar
Work harder, not smarter? Ja, det verkar vara lite Amazons lösning på att få gladare och mer effektiva lagerarbetare. Nu rullar företaget ut sitt spelifieringsprogram till ytterligare 20 lager runtom i USA. Kort sagt sätt att få arbetare att spela interna minispel genom att utföra sina arbetsuppgifter. Dance Factory? Guitar Hero? Och vad vinner de anställda på det, utöver tillfredsställelsen av att ge ökat aktieägarvärde? Virtuella husdjur och låtsaspengar.
Visst, Amazon säger att programmen är del av en större och mer långsiktig satsning att eliminera monotona och repetitiva arbetsuppgifter via exempelvis robotar och andra automatiserade lösningar. Ett sätt att mäta arbetsuppgifter för att kunna optimera och effektivisera. Men det känns som att det finns mindre… förnedrande sätt att göra det. Och visst, de ”swag bucks” som man kan vinna går att använda för att köpa Amazon-saker i Amazons interna butik. Men, tja, invändningen kvarstår.
Att Amazon citerar anställda som säger att spelen har blivit populära tack vare att de gör ”det lättare att stå ut med de tråkiga och repititiva arbetsskiften” känns inte direkt som att de hjälper. Inte minst som att Amazon just nu försöker stoppa det första allvarliga försöket att starta en fackklubb i ett Amazon-lager.
Amazon expands gamification program that encourages warehouse employees to work harder
Amazon is expanding its FC Games program, which gamifies warehouse work by letting employees compete against one another and earn digital rewards by playing one of six mini-games on the job.
Whatnot satsar på livevideoshopping av samlarobjekt som Pokemon-kort
E-handel som begrepp börjar bli allt mindre relevant. Eller rättare sagt: något lite från de första 30 internetåren, alltså en digital kopia av hur vi gjorde och saker i den fysiska världen. Precis som i princip allt annat som drabbas av digitaliseringen (alltså det mesta) så börjar även shopping flyta ihop med ungefär allt annat vi gör online. Och för den delen offline.
Och i skuggan av de stora jättarna som så många oroar sig för (läs: att Amazon ska döda alla andra e-handlare) så ploppar det upp allt fler nischade ställen för att köpa och handla. Ställen som dessutom drar nytta av de tekniska förutsättningar som ett globalt nätverk ger oss. Som Whatnot: ett tjänst helt fokuserad på att köpa och sälja samlarobjekt, som Pokemon-kort. Och grunden för hela tjänsten är livevideoshopping.
Det i sin tur får mig att tänka på NTF-trenden som har uppmärksamhetsexploderat bara senaste veckan. Alltså den blockkedjeteknik som ska göra det möjligt att skapa unika och begränsade exemplar av digitalt innehåll. Saker som produceras i så små volymer att de blir samlarobjekt från start. Eller om några årtionden, när det inte längre finns så många exemplar kvar.
Jag gissar att livevideoshopping med digitala produkter kommer att vara en självklarhet om några år.
Whatnot raises $20M for its livestreaming platform built for selling Pokémon cards and other collectibles | TechCrunch
When I first wrote about Whatnot in February of last year, they were just getting started. Aiming to be the GOAT of collectible toys, they were focusing
Foodora och Tele2 testkör matleveransrobot
Ni vet de som blir upprörda över elscootrar? Förstå insändarna när såna här på allvar börjar rulla runt på våra trottoarer. Foodora och Tele2 börjar testa robotutkörning av Riche-beställningar.
Och just elscootrar kan nog ställa till det även för leveransrobotar. Definitivt när de ”parkeras” liggande mitt på trottoarer. Ser framför mig hur den här typen av robotar på sikt kommer att förses med inbyggda miniraketer, för att underlätta framkomligheten.
Här är Foodora och Tele2:s självkörande 5g-droid – kör ut mat från Riche
Leveransjätten Foodora har börjat testa självkörande robotar för leveranser i Stockholms innerstad. Det görs möjligt av Tele2:s 5g-nät och är både ett test av framtidens uppkopplade produkter och smarta städer. ”Det är helt i linje med det vi vill vara med och möjliggöra”, säger Tele2:s Stefan Trampus.
E-handeln i USA kan överstiga 1 biljon dollar 2022
Nya siffror om e-handelsläget i USA från Adobe: totalt bedömer Adobe att amerikanerna la 813 miljoner dollar på sitt näthandlande förra året. Men inte bara det: Adobes titt i spåkulan säger också att onlinehandeln i USA kommer att överstiga 1 biljon dollar nästa år. En etta följd av tolv nollor. Eller en åtta följd av tolv nollor i svenska kronor. Eller ganska prick dubbelt så mycket Sveriges totala BNP 2019.
Adobes rapport visar också något som vi sett även från andra håll – som Alibabas Singles’ Day och Amazons shoppingdagar förra året: de stora shoppinghögtiderna gick lite sämre totalt sett jämfört med föregående år. Delvis beror det här på att försäljningen överlag ökade, vilket gör att deras andelar av totalen sjönk trots att de ökade i faktiskt försäljning. Men det säger också något om att shoppinghögtiderna börjar tappa lite av sin glans.
Inte så konstigt. Poängen med jättereorna från e-handelsbolagen har handlat om att locka in folk på nätet. När e-handel numer snudd på blivit norm så finns det nästan alltid en rea någonstans. Lite som, tja, Hemtex.
US e-commerce on track for its first $1 trillion year by 2022, due to lasting pandemic impacts | TechCrunch
The COVID-19 pandemic boosted U.S. online shopping by $183 billion, according to a new report by Adobe’s e-commerce division, released this morning. This
Kina kan utfärda miljardböter mot Aliaba för konkurrensbrott
En artikel som ger en väldigt intressant inblick i vad som just nu håller på att hända i Kina. Mer specifikt på konkurrensbrottsområdet. Men också om maktkampen som just nu verkar pågå för fullt. På ena sidan: kommunistpartiet. På den andra: landets massiva techjättar.
Efter att i slutet av förra året ha slagit ner hårt på fintechbolaget Ant Group, vilket ledde till att Ant tvingades ställa in sin börsnotering en dag före premiären, och nu ser det ut att vara ”moderbolaget” Alibabas tur. Som artikeln konstaterar så verkar det inte bli aktuellt med riktigt lika långtgående krav som de som drabbade Ant (i praktiken en demontering och omstrukturering av hela organisationen och verksamheten).
Artikeln konstaterar att Alibaba är för populärt och för mycket nationell techstolthet för att man ska vilja ta fram motorsågen. Kan mycket väl stämma. Även om Ant också är en stor del av den kinesiska vardagen, via mobilbetalningsplattformen Alipay, så var det främst utlånings- och finansrådgivningsdelarna som myndigheterna vill klippa ned.
Det talas om en miljarddollarbot för saker som att Alibaba straffar alla som säljer även hos en konkurrent till Alibaba. Men det är inte direkt så att Alibaba skulle behöva gräva särskilt djupt i plånboken för att betala en sådan.
Det som däremot är desto mer intressant i artikeln är fler spekulationer om att ett av Alibabas största problem är samma som Ants: grundaren Jack Ma. Mannen som senaste åren varit Kinas stora entreprenörsrockstjärna har haft en väldigt låg profil sedan Ant-tillslaget, som åtminstone delvis kan ha kommit till efter ett uppmärksammat tal där Ma kritiserade Kinas gammelmodiga fintechregleringspolitik. Och som kan ha lett till att president Xi Jinping personligen pekade med hela regleringshanden mot Ant.
Nu verkar det som att Alibaba kan ha möjlighet att komma lindrigare undan – om de distanserar sig från Ma. Även om Ma formellt inte är inblandat i Alibabas eller Ants dagliga verksamheter – Ma klev av som styrelseordförande för Alibaba i maj förr året – så är Alibaba förstås nära kopplat med sin grundare fortfarande.
Det kan alltså handla om att skicka Game of Thrones-signaler till kinesiska företag och investerare överlag: Jack Ma har just nu förpassats till kylskåpet. Tänk er för innan ni bjuder in honom till styrelser eller investerar i satsningar som han står bakom.
https://www.wsj.com/articles/china-regulators-plan-to-tame-tech-giant-alibaba-jack-ma-11615475344?mod=djemalertNEWS
Strömmade medier
För första gången över 1 miljard videoströmningsabonnemang globalt
Ännu en digitaliseringsmilstolpe. Enligt Motion Pictures Association innebar 2020 för första gången över 1 miljard videoströmningsabonnemang globalt. 1,1 miljarder, till och med.
Visst. Den milstolpen kanske hade nåtts förra året även om 2020 inte varit… 2020. Men det känns förstås väldigt passande att enmiljardsgränsen passerades just då. 2020 var året när strömningskriget på videoområdet drog igång på riktigt, efter ett årtionde där Netflix haft det rätt bekvämt i ensamt majestät på tronen. Och det var förstås året när videoströmning överlag blev en av de riktigt stora folksporterna.
Streaming Service Subscriptions Surpass 1 Billion as Global Box Office Craters
The Motion Pictures Association unveiled its annual theme report, which analyzes how film, television and streaming content performs yearly.
Säg hej till svenska kryptovalutan Alice
Vad behöver världen just nu fler av? Precis! Kryptovalutor. Här kommer ännu en: Alice. Med en twist: Alice är svensk.
Alice såg dagens ljus igår och de stolta föräldrarna som sett till att Alice kom till världen är blockkedjebolaget Chromaway och spelstudion Antler. Så ja, det finns en spelkoppling: Alice är också huvudpersonen i ett spel som, likt valutan, är baserat på samma blockkedja: Chromia.
På beskrivningen känns det lite Sims möter Civilization möter Farmville: köp och bebygg virtuell mark. Allt sparas i Chromias loggböcker. Och du köper alltså tillgångar med Alice-mynt. Spel är med andra ord ännu ett område som vi på sikt lär se baserade på blockkedjeteknik. Inte minst dem som går ut på att du ska samla föremål eller bygga karaktärer.
Hur det går för spelet My neighbour Alice? Det vet vi först under tredje kvartalet i år. Det är då som spelet beräknas släppas.
Svenska kryptovalutan släpptes i går – har rusat 30 000 procent
Det svenska blockkedjebolaget Chromaway och deras spelstudio Antler Interactive lanserade myntet Alice på kryptobörsen Binance under måndagsmorgonen, svensk tid. Vid introduktionen kostade den 10 cent – vid lunchtid var värdet uppe i närmare 30 dollar. ”Vi har en långsiktig plan”, säger vd:n Anna Norrevik.
Spotify ignorerar Apple och iTunes i historiebeskrivningen av digital musik över internet
Ha. Spotify är inte sämre än att de kan vara lite… kreativa med historieskrivningen. Som att i en podcast om Spotifys historia – och därmed också berättelsen om hur digital musik över internet kom till – helt låtsas om att Apples iTunes aldrig hände. Napster, Audiogalaxy, ThePirateBay… rumdidumdidum… Spotify!
Om jag inte visste bättre skulle jag nästan tro att Spotify är sura på Apple.
Go listen to Spotify’s podcast about itself that ignores the existence of iTunes
Spotify’s podcast, Spotify: A Product Story, is worth a listen for its technical details, as well as its introduction to the streaming services’ history. The podcast seems, however, to have completely ignored the existence of iTunes.
IoT – internet of things
TikTok-ägaren Bytedance siktar på att börja tillverka halvledarkomponenter och chip
En massa TikToks om halvledare, chip och andra mobilkomponenter – låter väl som sjukt viralt innehåll? Precis det är TikTok-ägaren Bytedance på gång att börja med. Ja, eller åtminstone tillverkning av dem. Det är jobbannonser som pekar på att Bytedance är på gång att boosta sin hårdvarusida ytterligare.
Världen har just nu rätt akut brist på just halvledare och avancerade chip, något som inte minst har drabbat mobil- och bilindustrin, men även datortillverkare. Blir inte bättre på att såväl Kina som Apple har börjat toalettpapperbunkra den här typen av komponenter på grund av bristen. Anledningen är bland annat att vi helt oväntat började köpa högvis med datorer 2020, men också att allt fler av våra prylar börjar bli smarta och uppkopplade.
Lämpligt tillfälle att ge sig in och börja tjäna pengar tänker alltså Bytedance. Men jag tror framförallt att det handlar om att kommunistpartiet i Kina mer eller mindre har pekat med hela handen. Kina drabbas av allt fler sanktioner och även om en stor del av all teknikutveckling sker i just Kina och även om landet har drösvis med avancerade inhemska techbolag så saknas kompetensen och kapaciteten att tillverka de mest avancerade chipen.
Så pass att Kinas femårsplan för nästa halvdecennium just pekar ut behovet av att bygga upp egen förmåga att ta fram den här typen av komponenter. Alltså ungefär motsvarande initaitiv som såväl EU och USA har dragit igång (med lite mindre piska).
Visst. Nu finns det självklart affärsmässighet med i det här beslutet. Men med tanke på att Bytedance kom lite på kant med Kina förra året när det såg ut som att de skulle gå med att sälja TikTok till ett amerikanskt företag så känns det som att Bytedance är rätt många om att visa vilka lagspelare de är.
ByteDance team to develop AI chips as China aims for self-reliance
Chinese TikTok-owner ByteDance is making plans to develop semiconductors, according to the company’s job postings and a source familiar with the situation.
AI – artificiell intelligens
Roboten Sophia skapar världens första AI-NFT
Ni vet roboten Sophia? Den som fick en hel massa uppmärksamhet när den presenterades dagens ljus? Och som dessutom är den första (och gissningsvis fortfarande enda) robot som tilldelats medborgarskap i ett land? Känns lite givet att det är just Sophia som nu också ligger bakom världens första AI-skapade NFT. Alltså ett unikt digitalt verk.
Ja, nu har Sophia fått lite hjälp på traven. Som i när nog alla fall när en AI skapar musik eller konst så handlar det om ett teamwork med mänsklig ingrediens. I det här fallet digitalkonstnären Andrea Bonaceto. Men oavsett så känns det som sagt passande att en sån pionjär som Sophia nu alltså får bli pionjär även på det här området.
Auktionen kommer att gå av stapeln 23 mars. Vi kan väl gissa att slutpriset kommer att innehålla rätt många nollor.
Sophia Robot AI to Auction Exclusive NFT Digital Artwork
Sophia the Robot has created the world’s first human-robot collaboration on non-fungible token (NFT) digital artworks.
Forskare låter AI hitta på nya sätt att behandla Alzheimers genom att gå igenom befintliga läkemedel
Ännu ett sånt där potentiellt fantastiskt användande av AI. Mer specifikt att använda AI-algoritmer för att gå igenom stora mängder data för att försöka hitta nya saker. Hitta saker eller samband som vi människor har missat. Som nya sätt att behandla Alzheimers.
Som alla AI-algoritmer så behöver den får instruktioner och skickas på träningsläger för att kunna göra sitt jobb. I det här fallet lät forskarna algoritmen tröska sig igenom läkemedel för att försöka hitta nya sätt att använda dessa i behandling av sjukdomen. Resultatet blev 80 kandidatmediciner som forskarna ska studera närmare för att se hur de skulle kunna användas.
Ungefär det som nästan alltid varit basen i digitaliseringen. Väldigt lite är helt nytt. Vad det mesta istället har handlat om är att ta två eller fler befintliga tekniker eller fenomen, trycka ihop dessa och bygga ett digitalt gränssnitt som knyter ihop dem. Voilà! Disruption.
Och precis det här är också en stor del av digitaliseringen även för det enskilda företaget: det mesta finns redan på plats. Det handlar mycket bara om att göra saker lite annorlunda. Se på flöden och processer med lite nya ögon.
AI identifies existing drugs that could also treat Alzheimer’s disease
Scientists used a machine-learning framework called DRIAD to identify a range of medications that could be repurposed to treat Alzheimer’s disease.
Forskare kan ta fram ansikten som du tycker är attraktiva baserat på AI-skanningar av din hjärna
Här kan vi prata om ett riktigt genombrott för framtidens dejtingappar. Forskare i Finland och i Danmark har lyckats ta fram ansikten baserat på AI-skanningar av din hjärna. Och inte vilka ansiktsbilder som helst – utan ansikten som du tycker är attraktiva.
Okej, nu kanske det inte är riktigt så enkelt. Deltagarna i forskningsexperimentet fick se ett antal ansikten som fick hjärnan att ”tända” (omedveten ordvits) på olika sätt. Forskarna kunde alltså koppla olika hjärnsignaler med olika ansiktsdrag och på så sätt pussla ihop varje deltagares drömansikte.
Nätdejtandet kommer med andra ord bli ännu enklare i framtiden. Du kommer få dina matchningar direkt när du har laddat upp en bild på dig själv. (Eventuellt kanske det finns några andra detaljer utöver ansiktet som kan vara relevanta för framgångsrik relation. Som intressen, personlighet, smak och värderingar. Men there’s snart AI-algoritmer for that också).
Brain-Reading A.I. Makes Fake Faces You’ll Find Attractive | Digital Trends
In an amazing and also somewhat unsettling new A.I. project, researchers were able to read brain waves to generate faces that people find especially attractive
AR/VR
Nästan en femtedel av alla anställda på Facebook arbetar med VR och AR
Hur mycket satsar på Facebook på AR och VR egentligen, undrar du? Enligt uppskattningar från The Information, baserade på interna organisationsdokument, rätt många. Väldigt många til och med. 10 000 ska arbeta i Facebooks Reality Labs-avdelning. Eller nästan en femtedel av hela personalstyrkan.
Så en… hyfsat stor satsning, skulle man kunna säga.
Almost a fifth of Facebook employees are now working on VR and AR: report
Facebook has nearly 10,000 employees working on AR and VR, according to a new report. The figure accounts for almost a fifth of its total global workforce.
Action Audio – låta blinda ”se” sport genom ljud
Okej, det här är sjukt coolt. Action Audio – en teknik som är tänkt att göra det möljigt för blinda och synskadade att kunna ”se” på sport bara genom ljud. (Ja, ljud, because 2021.)
Som artikeln konstaterar så har det funnits radiosport nära nog sedan tidernas begynnelse. Längre än vi har haft tv-sport. Och precis som böcker eller teater så har sport i radio lika mycket handlat om att förmedla VAD som händer som HUR det händer. Stämningen och spänningen när en fotboll passas runt (nu är jag vaccinerad mot såväl bollsinne som sportintressen, men jag har hört att det är symptom som drabbar många). Precis det vill Action Audio ge lyssnarna. En audiovisualisering av en sporthändelse – utan kommentator.
Under Australian Open användes tekniken för att skapa en virtuell 3D-audiomiljö. Olika slag får olika ljud baserat på HUR de slås (backhand, forehand, hur hårt etc.) och VAR på banan de sker.
Visst jag ska inte säga att jag hör… särskilt mycket skillnad på klippet i artikeln, men gillar oavsett konceptet. Och visst, jag gissar att tennis kanske är enklare än många andra sporter. (Orientering? Vasaloppet?) Men jag inser att det finns rätt stor potential här för framtiden.
Action Audio’s Sportscasts Are Like Braille For Your Ears | Digital Trends
Instead of describing the action with words, like a radio announcer might, Action Audio translates visual scenes into a series of information-dense sounds.
Bekvämlighetsekonomin
Spaniens nya arbetslagstiftning definierar matleveransgigare som anställda
I Kalifornien vann (framförallt) Uber och Lyft tidigare i år en rätt stor seger. En omröstning om Proposition 22, ett lagförslag där gigföretagen går med på att ge sina förare bättre villkor och förmåner, men som också gör att företagen slipper klassa sina gigare som anställda. Nu ser det däremot ut som att Uber istället råkar ut för en riktig motgång i Spanien: matleveransgigare kommer nämligen klassas som just anställda.
Det handlar om en reform av hela Spaniens arbetslagstiftning där regeringen tillsammans med fackförbund och arbetsgivarorganisationer har enats om den här omställningen. Det betyder alltså att UberEats och alla andra matleveransföretag alltså nu kommer få betydligt fler anställda i landet. Vi kan väl anta att just de gigarbetsgivarna kanske inte riktigt var helt med på förslaget.
Nu blir det intressant att se hur de drabbade företagen kommer att reagera. Framförallt de som inte är spanska, som just Uber. På numer rätt klassiskt techmanér så hotade både Uber och Lyft att lämna Kalifornien om Prop 22 inte hade gått igenom. Vi kan tänka oss samma slags gnäll även här.
Att följa hur det här utvecklas. Vi kan anta att inte minst EU kommer göra det, eftersom unionen tittar på liknande förstärkning av arbetstagarlagstiftningen.
https://techcrunch.com/2021/03/11/spain-agrees-on-labor-reform-that-will-recognize-delivery-platform-riders-as-employees/?1