Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 15 2021 – del 3

Microsoft köper Nuance Communications för 19,7 miljarder dollar. Coinbase börsnoteras till jättevärdering. Teslas aktie blir första aktie som går att andelsköpas med kryptovaluta. DuckDuckGo och Brave blockar FLoC. Digitalannonseringen ökade med 12 % 2020 – trots 2020. Starbucks testar Låna en mugg.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Ekonomi och finans

Microsoft köper Nuance Communications för 19,7 miljarder dollar

Ibland går det fort. Tidigare idag skrev jag om spekulationer som pekade på att Microsoft var nära att köpa AI-ljudteknikföretaget Nuance Communications. Det visade sig vara VÄLDIGT nära. Nu har Microsoft bekräftat att de köper Nuance. Dessutom för mer än vad uppgifterna angav: 19,7 miljarder dollar. Vilket är… rätt mycket pengar.

Så pass mycket pengar att det nästan är vad Microsoft betalade för sina (numer) tredje, fjärde och femte största uppköp (Skype, Github och Nokia). Bara köpet av LinkedIn för 26 miljarder är större.

Passande med ett ljuduppköp 2021, alltså. Även om det här handlar om ett digitala-assistenter-chattbots-lösningar-ljud snarare än Clubhouse-ljud. Men med tanke på att ljud kommer att bli en väldigt viktig del av sakernas internet överlag så känns det inte särskilt oväntat.

Även om det som sagt är en rätt… saftig prislapp. De där pengarna som Microsoft hade tänkt att lägga på TikTok i somras måste verkligen ha legat och bränt i fickan. Återstår att se om Microsoft även passar på att shoppa upp Discord eller om de tycker att det blir lite väl mycket Lyxfällan.

Microsoft is acquiring Nuance Communications for $19.7B | TechCrunch

Microsoft agreed today to acquire Nuance Communications, a leader in speech to text software, for $19.7 billion. Bloomberg broke the story over the

Världens näst största kryptobörs Coinbase börsnoteras till en värdering runt 65 miljarder dollar

Senare idag är det dags för en lite historisk händelse. Det är nämligen då som världens nästa största kryptobörs Coinbase kliver in på en vanlig börs. In i det som fortfarande är finansens finrum. Och ännu ett steg närmare verkligt mainstreamgenombrott för kryptovalutor.

Coinbase gör som allt fler nu för tiden och väljer bort den traditionella vägen att göra en börsnotering. I Coinbases fall innebär det en direktnotering på samma sätt som Spotify gjorde (vilket i stora drag innebär att Coinbase säljer befintliga aktier istället för att trycka upp nya). Och det ser ut som att Coinbase-aktien inte direkt kommer att bli billig. Varken sett till styckpris eller värdering.

Riktpriset är satt till runt 250 dollar, alltså 2100 kr, vilket skulle kunna ge Coinbase en värdering i spannet 50-65 miljarder dollar. Åtta gånger högre än värderingen som Coinbase hade 2018. Det skulle i sin tur betyda att Coinbase i runda slängar är värt dubbelt så mycket så Nasdaq – den börs där Coinbase nu noterar sin aktie.

Värderingen är mycket driven av att Coinbase hade ett hysteriskt bra Q1 och att Bitcoin är uppe på ännu mer svindlande toppnivåer. Blir intressant att se hur Coinbase kommer att utvärderas av aktiemarknaden framöver.

Coinbase sets direct listing reference price at $250/share, valuing the company at as much as $65B | TechCrunch

Coinbase, the American cryptocurrency trading giant, has set a reference price for its direct listing at $250 per share. According to the company’s most

Coinbase rusade och rasade i börspremiären

Igår var det dags för en av årets mest hypade börspremiärer när världens näst största kryptobörs Coinbase flyttade in på Nasdaq. Coinbase valde att direktnotera sin aktie istället för att göra en traditionell börsintroduktion (något som fler och fler företag hoppar på – logiken är att man hoppas lämna mindre pengar liggande på bordet på det sättet). Och hur gick det? Rus och ras.

Riktkursen var satt till 250 dollar och rusade upp till 381 dollar när handeln drog igång. Det gav Coinbase ett börsvärde på som mest 103 miljarder dollar – bara 1 miljard mindre än Facebook när de börsnoterades. Under dagen så rasade kursen däremot rejält och slutade 14 % under inledningskursen.

Så sordin på stämningen. Men det var överlag en rätt sur dag på USA-börsen. Och Coinbase slutade trots allt dagen med ett börsvärde på 86 miljarder dollar. Rejält över de 65 miljarder som det spekulerades i att Coinbase kanske skulle kunna nå. Så Coinbase lär inte vara särskilt ledsna över sin första börsdag.

Och hej. Det innebär att Coinbase nästan är värt lika mycket som Snap. Och 30 miljarder mer än Twitter eller Spotify.

Coinbase shares close 14% below opening price after trading debut

Coinbase opened for trading on the Nasdaq on Wednesday.

Applovin rasar över 18 % i börsdebuten

Veckans stora börspremiär var förstås kryptobörsen Coinbase – en rejäl milstolpe för kryptovalutornas resa mot de breda massorna. Men igår var det dags för ännu en rätt stor techintroduktion: mobilspelsföretaget Applovin.

Och förutom att de båda företagen klev in på börsen nästan samtidigt så fanns det också likheter i hur det gick under första börsdagen. Och det var… rätt mycket rasande.

Coinbase slutade 14 % under öppningskursen och för Applovin gick det ännu sämre – över 18 % ned. En skillnad var dock att Coinbase började dagen med att rusa, vilket gjorde att Coinbase fortfarande stängde rätt mycket över riktkursen. Applovin? Not so much.

Nu är första börsdagen just bara första börsdagen, så allt kan fortfarande hända. För Applovin slutade dagen med ett börsvärde på 23 miljarder dollar, vilket fortfarande är en rätt ansenlig summa. Och visar att spel, i synnerhet mobilspel, blir allt större business.

No Title

No Description

Grab siktar på massiv börsnotering på 40 miljarder dollar via SPAC

Sydostasiens första decacorn, alltså en startup med en värdering över 10 miljarder dollar, ser inte ut att vara en decacorn särskilt länge till. Singaporebaserade allt-i-allo-appen Grab har gått med på att börsnoteras i USA via en SPAC. Dessutom en massiv SPAC. Förmodligen den största så här långt. 40 miljarder dollar stor.

Grab är en superapp och konkurrent till en hel hög massa företag i olika branscher. Matleveranser, mikromobilitet, fraktverksamhet, utlång, bildelning och, ja, ni fattar. När det nu alltså känns som börsläge så har Grab valt den just nu väldigt heta börsnoteringsvägen SPAC. Grab kommer alltså gå samman med ett redan börsnoterat företag vars enda syfte är att gå samman med onoterade bolag som vill in på börsen.

Men framförallt säger det en hel del om att Grab gör sig redo att spänna musklerna ytterligare i takt med att konkurrensen hårdnar. Inte minst som sydostasien hamnar allt mer i fokus för de stora techbolagen i väst och i Kina.

Grab to go public in the US following $40 billion SPAC deal | TechCrunch

Ride-hailing and delivery company Grab has announced plans to go public in the U.S. Based in Singapore, the company has evolved from a ride-hailing app to

Bytedance har skickat in de första formella dokumenten inför en börsnotering

Senaste året (ja, egentligen längre) har det florerat gott om rykten kring en börsnotering för TikTok-ägaren Bytedance. Både kring vad som egentligen ska noteras, om det blir flera noteringar och i så fall var. Nu kommer uppgifter om att Bytedance har tagit det första formella steget mot en börsnotering genom förberedande handlingar som företaget har skickat in till Hong Kong-börsen.

Det här behöver förstås inte betyda något alls i slutändan – bara att fråga Alibaba-kopplade Ant Group som tvingades ställa in sin börsnotering bara dagen före premiärdagen efter myndighetsgranskning. Men det ser ut som att Bytedance kan vara på gång att faktiskt notera hela företaget. Och alltså göra det i Hong Kong.

Det lär i så fall innebära att Bytedance lyckas med det som Ant Group misslyckades med: sätta nytt storleksrekord bland technoteringar. När Ant skulle noteras talades det om en värdering runt 200 miljarder dollar. Det talas om att Bytedance redan är värt dubbelt så mycket.

Kan förstås bli sekundärnotering i USA och även avknoppningar särnoteringar av Douyin eller TikTok. Men oavsett ser det ut att kunna bli en jättefjäder i hatten för Hong Kong-börsen. Och bli ännu en förskjutning österut av världens börscentrum.

https://www.techinasia.com/bytedance-initiates-process-mammoth-listing-hong-kong

Uber-konkurrenten Didi Chuxing uppges ha ansökt om börsnotering

Dags för ännu en sannolikt börsnotering: den kinesiska konkurrenten till och delågaren i (för att det är så det funkar numer) Uber ska ha lämnat in sin ansökan. Åtminstone enligt de sedvanliga källorna med insyn. Och även om det visar sig att uppgifterna stämmer – vilket känns väldigt troligt – så får vi inte veta mer om Didis ekonomi riktigt än eftersom det handlar om en icke-offentlig ansökan.

Oavsett så pekar uppgifterna på en notering i värderingsstorleken 70-100 miljarder dollar, vilket är ungefär vad det har pratats om tidigare. Det som däremot är lite överraskande är var det ska ha skett: i USA.

Inte så att det inte finns på kartan med New York som börsdestination – de amerikanska börserna är fortfarande platsen för det största kapitalet – men jag hade nog ändå väntat mig att Didi skulle notera sig i Kina. Nu lär de säkerligen sekundärnotera sig där, men med tanke på den svajiga relationen mellan USA och Kina så blir det allt mer riskabelt för kinesiska bolag att välja USA.

Oavsett: börsnoteringen är ännu ett tecken på att Didi siktar på att gasa på sin expansion ytterligare. Bara senaste tiden har Didi gjort sina första inbrytningar i Europa och i Afrika. Konkurrensen på bildelningsområdet lär alltså bli ännu hårdare på fler håll.

Didi Chuxing Files Confidentially for U.S. IPO: Report

Chinese ride-hailing company valuation could range from $70 billion to $100 billion

Teslas aktie blir första aktie som går att andelsköpas med kryptovaluta

Ni vet Tesla? Kryptovalutabolaget som säljer bilar som lite sidoverksamhet? Här är ännu ett kryptoinitiativ: Teslas aktie ska bli den första aktie som går att andelsköpa med kryptopengar.

Förr var uppdelningen mellan aktier och fonder lite enklare. En skillnad var att om du ville ha en aktie så var du tvungen att köpa minst 1, men om du sparade i fonder så kunde du indirekt köpa aktier som du egentligen inte hade råd med. Du köper helt enkelt in dig i fondförvaltarens aktieportfölj, om man så vill och kan på så sätt äga mindre än 1 andel av en aktie. Med tanke på att inte minst många amerikanska aktier numer är så hysteriskt dyra så börjar det bli allt vanligare att kunna köpa andelar av aktier direkt. Du kan alltså äga 0,0043 Apple-aktier.

Precis det här upplägget är en stor del i att aktieplattformen Robinhood blivit så stor i USA. Nu är det dags för kryptobörsen Binance att göra en Robinhood. Courtagefri aktiehandel, även med andelsaktier. Och som alltså dessutom kan köpas med krypto i form av aktietokens, kopplade till BUSD – som i sin tur är kopplad till USA-dollarn.

Tesla (TSLA) now has crypto stock token by Binance to buy fractional shares

Tesla’s stock (TSLA) will be the first to trade as a token on Binance’s exchange so that users can buy…

Sharechat-ägaren Mohalla blir enhörning

I förra veckan skrev jag om att både Twitter och Snapchat har investerat i samma indiska sociala tjänst: Sharechat. Det i sin tur har nu lett till att Sharechat-ägaren Mohalla nu har gått och blivit enhörning. En startup med en värdering över 1 miljard dollar, alltså.

Sharechat sitter dessutom på meddelandetjänsten Gupshup och inte minst kortvideoappen Moj. Den sistnämnda är med andra ord en av apparna som gärna vill vara med och fylla tomrummet som TikTok lämnade efter sig när den förbjöds av Indien i somras.

Investeringarna från Twitter och Snapchat är ännu ett tecken på hur väst(tech)bolagen på allvar börjar rigga sig för ett 2020-tal där Indien väldigt mycket kommer vara i tillväxtfokus. Den roll som var Kinas under 2010-talet, alltså.

Och det som kanske är mest anmärkningsvärt: Mohalla blir Indiens sjätte enhörning. Bara den sjätte – i ett land med en befolkning som nästan står för en femtedel av alla människor på Jorden. Vi kan nog anta att den siffran kommer vara rejält mycket större när vi sammanfattar vårt nuvarande årtionde.

https://www.livemint.com/companies/start-ups/sharechat-owner-mohalla-gupshup-cross-1-bn-in-value-11617909357648.html

 

Övrigt

DuckDuckGo kommer att blocka Googles cookieersättare FLoC

Det ser ut som att 2021 överlag blir ett år när en era tar slut. Den som varit fundamentet för annonsering online så länge som vi har haft ett internet: tredjepartskakor för spårning. Visst, Chrome stryper inte cookiefunktionen förrän nästa år, men redan nu är det hög tid att ställa om. Genom att använda FLoC, tycker Google. Nu-uh, säger DuckDuckGo.

FLoC (som Google verkligen måste hitta ett nytt namn på, jag ids inte ens skriva ut förkortningen längre) är alltså Googles tredjepartskakeersättare. En gigantisk lookalike-lösning som är tänkt att kunna servera personaliserade annonser utan tillgång till (direkt) personlig data. Men redan nu säger DuckDuckGo alltså nej till den. Spårning är spårning.

Den som använder DuckDuckGo för att söka kommer automagiskt att exkluderas från FLoC och alltså inte dela någon information med Google och de sajter som är med. Men DuckDuckGo kommer också att uppdatera sitt Chrome-tillägg så att det gör samma sak överlag (och ja, den förändringen måste förstås först godkännas av Google).

Det kan med andra ord bli så att FLoC blir en ny tredjepartskaka. Först blockar de små tjänsterna tekniken, sedan hakar Apple på och därefter tvingas Google att ännu en gång återvända till ritbordet. Om något årtionde kanske vi har facit.

DuckDuckGo Announces Plans to Block Google’s FLoC

DuckDuckGo announces plans to block Google’s new method of tracking users’ web activity, called FLoC.

Brave blockar FLoC

Under nästa år planerar Google att strypa tredjepartskakan i Chrome. Men redan nu tycker Google att annonsörer ska börja luta sig mot Googles ersättare FLoC (på Google-vis med ett sjukt osexigt ingenjörsnamn i sin helhet) istället. En teknik som enligt Google ska vara betydligt mer integritetssäkrad eftersom den inte ska spåra och dela personlig information med annonsörer, utan istället aggregerad lookalike-data. Men redan nu möts FLoC också av kritik från integritetsförespråkare.

Häromdagen skrev jag om att sökmotorn DuckDuckGo kommer att blocka FLoC i sin sökmotor och (om Google godkänner det) i sitt Chrome-tillägg. Nu kommer ännu ett liknande utspel: webbläsaren Brave kommer också inaktivera FLoC.

I båda fallen handlar det samma grundargument: spårning är spårning. Brave resonerar också att FLoC kanske kan dela MER information om användare – eller åtminstone på nya sätt. Data som indirekt, enligt Brave, skulle kunna användas för att ta fingeravtryck och därmed utnyttjas om det hamnar i fel händer. 

Jag tänker inte ge mig in i det tekniska resonerandet, eftersom jag har för dålig koll. Jag nöjer mig istället med att konstatera att det var såhär slutet för tredjepartskakan började. De förhållandevis små tjänsterna och webbläsarna började strypa tillgången innan någon av de stora gjorde det, av integritetsskäl.

Det här betydde inte jättemycket eftersom de som använde dessa tjänster var förhållandevis få. Men så hoppade även Apple på tåget och började införa liknande funktionalitet i Safari. Det i sin tur gjorde att även Google motvilligt tvingades gå med på att göra detsamma, för att inte framstå som integritets-bad boy.

Lägg till att Google valt att inte testköra FLoC i EU eftersom de är oroliga att tekniken kanske inte lirar med unionens integritetslagstiftning och vi har något som inte direkt innebär en strålande start för Googles nya spårningslösning.

Why Brave Disables FLoC | Brave

Brave opposes FLoC, a recent Google proposal that would have your browser share your browsing behavior and interests by default with every site and advertiser with which you interact.

Digitalannonseringen ökade med 12 % 2020 – trots 2020

2020 var ett sådär bra år för digitalannonseringen. Rätt uselt till och med. Åtminstone under första halvan av pandemiåret. Annonspengarna sprang skrikande mot dörren och lämnade plattformar som livnär sig på att sälja annonser med ökenbollar i foajén. Men likt aktiemarknaden och ekonomin i stort så vände det och blev oväntat bra under andra halvan av 2020. Nu pekar en ny rapport från annonsorganisationen IAB att spenderandet på digitalannonsering ökade med 12 % i USA för helåret.

Tillväxten var långsammare än 2018/2019, men med tanke på att de första sex månaderna mer eller mindre var helt förlorade så skulle man snarast kunna säga att tillväxttakten var snabbare än året innan.

IAB särredovisar inte enskilda plattformars intäkter, men de 10 största spelarna dammsög åt sig 78 % av de totala intäkterna. Upp från 75,9 % 2018 och 76,6 % 2019. Koncentrationen ökar alltså. Vi kan nog anta att båda dessa mönster – ökade intäkter och ökad koncentration – inte bara gäller i USA.

No Title

No Description

Starbucks testar Låna en mugg

Intressant – och bra – test från Starbucks: låna en mugg. Istället för att köpa sitt kaffe i en engångsmugg kan man helt enkelt låna en mugg, som du sen lämnar tillbaka. Som tack får du 1 dollar i pant.

Visst. Inte direkt det självklara initiativet att dra igång under en pandemi, men oavsett väldigt välkommet. Och helt rätt tänkt. Just pappmuggarna är den främsta anledningen att jag köper kaffe på stan allt mer sällan. Det här – eller kanske ännu bättre att kunna ta med sin egen mugg – känns betydligt mycket mer 2021.

Starbucks Trialing a ’Borrow a Cup’ Program in Seattle

Starbucks announced this week that it is currently trialing a reusable cup program at five Seattle, Washington stores for a period of two months. Dubbed the ”Borrow a Cup” program, the trial is a c…

Apples nästa produktevent är 20 april

Efter att Siri tjallat lite för tidigt så har Apple nu bekräftat att det är 20 april som gäller för nästa produktevent. När vi sannolikt kommer få se nya iPads, förmodligen nya Macar och kanske (precis som alla Apple-event senaste året) Apples Tile-konkurrent AirTags.

Som vanligt kan vi fram till dess förstås passa på att killgissa vad som döljer sig i inbjudningsbilden och titeln på eventet den här gången. Med tanke på att spring-illustrationen ser ut som en fjäder så kanske det är något… gångjärnsaktigt? Något nytt tangentbord för iPaden? Precis det ryktades det om bara häromdagen.

Apple’s next event is April 20 | TechCrunch

Apple only dropped info about WWDC two weeks back, but the company just announced another event — this one happening much sooner. After Siri spilled the

Android får funktion som kan varna om du inte ser dig för när du går med mobilen

Därför att 2021. Och därför att vi numer har outsourcat vår överlevnadsinstinkt.

Google starts rolling out ”Heads Up” in Digital Wellbeing to stop distracted walking

Google has started rolling out a new Digital Wellbeing feature called Heads Up to keep users alert while walking.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *