Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR
Mobilt
EU inleder konkurrensprocess mot Apple gällande Apple Music
Just nu flyger förmodligen konkurrenskorkarna hos Spotify. Ja, eller de lär åtminstone lägga skumpan på kylning. EU gick idag ut och bekräftade det som det började talas om i början av veckan: EU inleder nu en konkurrensprocess mot Apple kring Appstore.
Bakgrunden är den anmälan som Spotify lämnade in för ett par år sedan där den svenska musiktjänsten anklagade Apple för att missbruka sin iOS-monopolställning genom att försvåra för konkurrerande musiktjänster. Något som i förlängningen sades hämma konkurrensen och försämra för konsumenterna, inte minst prismässigt.
EU verkar nu alltså gå på Spotifys linje. Rätt väntat. Det som är lite mer oväntat är att EU alltså väljer ett rätt snävt fokus för sin utredning: Apple Music och alltså inte hela Appstore. Även om utfallet lär bli vägledande överlag, förstås.
I en tweet idag så meddelade EU:s konkurrensöverhuvud Margrethe Vestager EU:s ”preliminära slutsats”: Apple Music konkurrerar med andra tjänster, men Apple tar ut hög avgift av konkurrenterna och låter inte appar berätta om alternativa sätt att prenumera (både Spotify och Netflix stoppade möjligheten att prenumerera via respektive iOS-app på grund av Apples avgift, men får alltså inte länka till eller ens nämna att det går att prenumerera via respektive företags sajt istället.)
Apple charged over ’anti-competitive’ app policies
The tech giant faces a huge fine and may be forced to make changes to the App Store.
Apple kommer att stoppa appar som erbjuder sina användare betalt för att gå med på att bli annonsspårade
Åhejåhå. När det kommer kritan är annonsbranschen ungefär precis lika stockkonservativ som övriga. Med andra ord: kämpa med näbbar och klor för att hålla fast vid en affärsmodell som håller på att dansa ut till vänster. I det här fallet: försöka runda Apples nya regler för att annonsspåra appanvändare över internet.
Nu har Apple gått ut med ett gäng riktlinjer för vad som faktiskt gäller. Ett gäng dos and donts. Här hittar vi saker som att appar inte ska ”visa ett anpassat meddelande med samma funktionalitet som systemdialogrutan” (vilket känns väldigt, väldigt nära det Facebook satsar på). Man får heller inte försöka pimpa dialogrutan eller ”begränsa funktionalitet eller innehåll” för dem som säger nej.
Här hittar vi också en regel som säger att appar inte får ”erbjuda kompensation” för att få sina användare att säga ja. Apple kommer att stoppa eller plocka bort appar som försöker locka användare att acceptera att bli annonsspårade på det sättet.
Känns som att det sistnämnda är en regel som har kommit till på förekommen anledning. Oavsett så kan vi anta att det här är ännu en sak som kommer använda i anmälningar mot Apple kring just appannonsspårandet.
Apple to Ban Apps That Reward Users for Enabling App Tracking
Apple says that it will ban and reject apps on the App Store that attempt to offer users monetary incentives to enable tracking through App Tracking…
Apple anmäls i Tyskland för appspårningsbegränsningen i iOS 14.5
Det här är inte det första vi ser i den här frågan och garanterat inte det sista. Apple anmäls i Tyskland för iOS 14.5. Förstås mer specifikt för den nya appspårningsbegränsningen (ATT) som gör att appar måste be sina användare om lov innan de börjar annonsspåra dem. Och Apple anmäls förstås av en branschorganisation för annonsörer.
Det kommer milt sagt bli intressant att följa hur en här frågan kommer att hanteras, både i EU och i USA. Det Tysklands-stämningen handlar om är ungefär samma tongång som vi har hört från andra håll: Apple missbrukar sin dominerande ställning för iOS-appar.
Det är just nu lite vardagsmat att Apple stäms, anmäls eller utreds för just Appstore och allt som har med iOS-appar att göra. Saker som Apples Appstore-avgift och att Apple inte tillåter andra betallösningar än Apples egen. Men när det handlar om ATT så är läget rätt annorlunda.
Det Apple tvingar annonsörer att göra är alltså att be om lov. Det är inte ett förbud mot annonsering eller mot spårning kors och tvärs över internet. Visst, frågar man annonsörerna är det en mänsklig rättighet att företag ska få spåra användare och rikta reklam, men hur kommer alltså EU ställa sig i frågan?
I min värld är det enda rimliga att EU säger att det Apple gör här är väldigt mycket helt okej.
No Title
No Description
Apple tvingas betala böter för missbruk av dominerande ställning med Appstore
Så kom dagen vi har väntat på: Apple får betala böter för att de har utnyttjat sin monopolställning i Appstore. Med tanke på alla utredningar och rättegångar som just nu är på gång så var det mest en tidsfråga. Lite mer oväntat är däremot var det händer: i Ryssland.
Det är en två år gammal anmälan som nu har tröskats genom det ryska myndighetssystemet som kommit fram att Apple tvingat en app att ändra sin funktionalitet på ett sätt som är okej. Och som smäll på fingrarna tvingas Apple nu betala… 12 miljoner dollar. Vilket, för Apple, är bokstavligen talat… ingenting.
Men det är oavsett en beslut som kan komma att dyka upp i sammanhang där det pratas om de betydligt större Appstore-rättegångarna och -utredningarna som är på gång i USA och i EU. Inte minst eftersom även den ryska konkurrensmyndigheten kom fram till det som bland annat Spotify har anmält Apple för: Apple måste ”vidta åtgärder” för att säkerställa att Apples egna appar inte får någon orättvis fördel.
Apple fined $12M by Russian regulator over App Store monopoly abuse
Russia’s Federal Antimonopoly Service has fined Apple $12 million over accusations it unfairly cracked down on third-party parental control apps. The complaint came shortly after Apple launched its own Screen Time feature in iOS 12.
Chrome får inbyggd prisspårningsfunktion
Google fortsätter sitt shoppingsatsande. Senast ut: en prisspårningsfunktion. Inbyggd i Chrome.
Det handlar om att Chrome kan hojta till när priser sjunker på en produkt som du är intresserad av. Allt du behöver göra är att låta produktsidan ligga i en öppen flik så håller Chrome på prisförändring nedåt.
Ja, om du kör Chrome på Android, alltså. Inget stöd för desktop än (där det förmodligen skulle funka ännu bättre). Visst, du måste som sagt ha en flik öppen för varje produkt du bevakar, men med tanke på att flest flikar när man dör vinner överlag är det som gäller så är det säkert inte ett problem för rätt många.
Google vill förstås ha in så många kunder och handlare i sin egen shoppinglösning som möjligt och vi kan tänka att den här typen av saker skulle kunna integreras ännu bättre om man håller sig helt i Googles ekosystem. Sen kan jag heller inte låta bli att känna att det här på sätt och vis också är ett försök från Google att hitta på sätt att spåra post tredjepartskakor. Att alltså få användare att gå med på att bli ”spårade” i utbyte mot tjänst.
Google is developing a price tracking feature for Chrome on Android
The latest version of Chrome on Android includes a new price tracking feature. The feature is live for some users on Chrome v90, and alerts you about any price drops in your open tabs.
Mobilförsäljningen i Kina ökar för första gången på fyra år, Huaweis marknadsandel rasar
Senaste veckan har både Apple och Huawei lämnat sina kvartalsrapporter. Det gick bättre för den ena av dem. Huawei såg omsättningen backa med 16,5 % – andra kvartalet med förlust och dessutom med snabbare takt än kvartalet före. En stor anledning var att konsumentprodukterna rasade i försäljning – mobilerna inte minst. Hos Apple var minerna desto gladare: iPhone-omsättningen rusade med 66 % förra kvartalet (omsättningen för alla segment ökade). Nu kommer en ny mobilrapport från Canalys som bekräftar utvecklingen.
I sin senaste rapport konstaterar Canalys att mobilförsäljningen i Kina ökar för första gången på fyra år. Av de fem stora tillverkarna ökade fyra av dem sin försäljning rejält. Vivo och Xiaomi såg båda ökningar över 70 % på årsbasis (79 respektive 75 %). Oppo följde därefter med 65 % och Apple med 49 %. Apple konstaterade i sin kvartalsrapport att Kina-försäljningen tagit fart igen och den pekar också Canalys på.
Det här innebär att Vivo förra kvartalet var Kinas största mobiltillverkare, tätt följd av Oppo. De två stod tillsammans nästan för hälften av alla sålda mobiler. Xiaomi tar fjärdeplatsen och Apple ligger kvar på plats fem.
Men så har vi bronsplatsens Huawei, som halkar från förstaplatsen. Försäljningen backade 50 %, vilket gjorde att Huaweis marknadsandel kollapsade från 41 % till 16 % på bara ett år.
Huawei är det företag som så här långt förmodligen har drabbats hårdast av USA:s svartlistning, inte minst att de inte längre har rätt att använda Googles tjänster i sina mobiler. Så här långt har Huawei klarat av att hålla sig flytande rätt bra tack vare hemmamarknaden, men nu har de alltså tappat det stödet.
En förklaring kan säkert vara att Huawei börjar få allt svårare att få tag i komponenter på grund av svartlistningen. Med andra ord drabbas Huawei dubbelt nu när chipbristen i världen börjar bli lite halvakut.
Vad finns det att ta med sig här för oss? Eftersom Kina ligger före oss i pandemikurvan så kan vi anta att vi kommer se ökande mobilförsäljning i fler delar av världen efter flera års minskande mobilköp. Men också att USA:s svartlistning bevisligen visat sig fungera. USA har redan börjat vifta med något liknande mot Xiaomi och om Vivo och Oppo rampar upp sina globala ambitioner så finns det risk att även de kan hamna i kikarsiktet.
Så om inte handelskriget mellan Kina och USA börjar lugna ner sig rätt rejält så kan det alltså vara riktigt goda nyheter för både Apple och Samsung. Inte minst som Apple börjar skifta ut allt mer av sin tillverkning från Kina till andra länder, som Indien. Det här kan förstås i sin tur få Kina att agera mot Apple (och även Samsung, som mer eller mindre har tagit USA:s sida i handelskriget och har enligt uppgift slutat sälja komponenter till Huawei). Men risken för Kina att helt stoppa Apple och andra utländska mobilföretag samtidig som de inhemska inte längre får tillgång till de nödvändiga komponenterna kan leda till hack i den digitala utvecklingskurvan för landet.
Det kommer med andra ord bli väldigt intressant att följa den här utvecklingen.
Canalys Newsroom – China smartphone market Q1 2021
Find the latest press releases, channels and tech analysis available
Ekonomi och finans
Spotifys kvartalsrapport Q1 2021: sämre användartillväxt än väntat
I förra veckan kvartalsrapporterade Netflix och igår var det dags för Pinterest. För båda blev användartillväxten sämre än väntat. När Spotify idag visade kvartalssiffrorna så blev det samma mönster.
Spotify fick 11 miljoner nya kunder under Q1, vilket var i det lägre intervallet i Spotifys egen prognos. Totalt har Spotify nu 356 miljoner månadsanvändare – 3 % fler än Q4 och 24 % fler än för ett år sedan. Det i sin tur har fått Spotify att skruva ned helårsprognosen till 402-422 miljoner vid årets slut.
Användarna fördelar sig numer på 158 miljoner betalande prenumeranter och 208 som kör annonsvarianten. Följer samma mönster som vi sett ett tag nu: det är annonsabonnemangen som fortsätter växa snabbast. Förra kvartalet dubbelt så hög tillväxt som betalanvändarna (4 respektive 2 %).
Däremot är det förstås betalande användarna som fortsätter dra in kulorna. Av de totalt 2,1 miljarder euro som Spotify omsatte under kvartalet så stod betalabonnemangen för 1,9 miljarder. En ökning med 2 % för betalomsättningen, men en minskning med 23 % jämfört med Q4 för annonspengarna. Däremot överraskade Spotify positivt med en vinst på 14 miljoner istället för en förväntad förlust.
Det räckte dock inte för att glädja marknaden som istället just nu toksäljer aktien. De sämre framtidsutsikterna är förstås förklaringen.
Dessutom fortsätter Spotifys snittintäkter per betalande kund att sjunka. Samma sak som vi också såg hos exempelvis Snap i deras rapport för några dagar sedan. Och likt Snap är det både bra och dåligt.
Dåligt eftersom… det innebär lägre intäkter per genomsnittsanvändare. Men det betyder delvis också att Spotify växer allt mer på marknader där användarna har sämre ekonomi och där priserna därmed är lägre. Det är med andra ord morgondagens (potentiella) stora Spotify-marknader.
Men det betyder förstås att man måste hålla intäkterna lite under armarna fram till dess att mer pengar börjar komma därifrån. Vilket inte minst är anledningen att Spotify fortsätter skruva upp priserna på mer mogna marknader. Men det är också en strategi som är lite riskabel med tanke på att konkurrensen blir allt tuffare.
Ikväll är det dags för rapport från Apple. Att se om vi får höra något om hur det går för Apple Music då.
Key highlights from Spotify (SPOT) Q1 2021 earnings results | AlphaStreet
Spotify Technology S.A. (NYSE: SPOT) reported first-quarter 2021 earnings results today. Total revenue increased by 17% year-over-year to EUR2.14 billion. Net profit attributable to owners of the parent was EUR23 […] Spotify Technology S.A. (NYSE: SPOT) reported first-quarter 2021 earnings results today. Total revenue increased by 17% year-over-year to EUR2.14 billion.
Shopifys kvartalsrapport Q1 2021: e-handelsframgångarna håller i sig – men hur länge?
2020 var som bekant… 2020. Och ett av de företag som kanske mer än något annat har gynnats är e-handelsplattformen Shopify. E-handelsomställningen överlag har förstås gjort att det har skyfflats runt betydligt mer varor via Shopifys lösningar än tidigare år. Men en annan viktig faktor som gjorde att Shopify har gynnats så mycket är deras fokus på små-e-handlare. Ja, eller rättare sagt de e-handlare som inte är e-handlare. De småhandlare som tvingades snubbla ut på nätet när världen stängde ned. Då stod Shopify där och väntade med varma bullar och fullständig e-handel-as-a-service-lösning.
Exakt hur galet bra året har varit för Shopify speglar sig vinsten. Q1 2020 slutade med en förlust på 31,4 miljoner dollar. Q1 2021? En vinst på 1,26 miljarder dollar. (Okej, mycket tack vare en engångsintäkt, men hej.)
Men Shopifys rapport är intressant i en annan och större kontext. Senaste dagarna har tre företag som också gynnades stort av 2020 rapporterat. Snap hade ett rätt bra Q1, men Netflix, Pinterest och Spotify så en rejäl avmattning. Om man så vill: tjänster som låg lite före Shopifys kunder i kurvan när världen började stänga ned.
Återstår alltså att se om e-handeln kommer att se motsvarande inbromsning det här kvartalet eller om e-handelsnivån vi nu är på håller i sig.
Shopify Surges as Merchant Sales Growth Fuels Earnings Beat
Shopify’s first-quarter revenue jumps 110% to $988.6 million.
Tesla går med vinst för sjunde kvartalet i rad – tack vare utsläppsrätter och Bitcoin
Igår var det dags för kvartalsrapport från Tesla, en rapport som summerade ett rekordkvartal. Tesla tillverkade fler bilar än något kvartal tidigare, ökade omsättningen med 74 % jämfört med motsvarande period 2020 och levererade sin högsta kvartalsvinst någonsin: 438 miljoner dollar. Trots det tankade (hoho) aktien i efterhandeln. Varför?
En anledning kan ha varit att de bilar som rullade av banden framförallt var de billigare modellerna, som Model 3. Modeller med lägre marginaler, alltså. Omsättningen landade dessutom i princip prick på förväntningarna, vilket i dagens uppskruvade börsklimat kan räcka för att utlösa besvikelsedumpningar.
Men framför allt lär det ha berott på var vinsten kom från. I princip två verksamhetsområden.
Den ena är Teslas försäljning av, tja, utsläppsrätter (eller åtminstone ”elbilsrätter”). Utsläppsrätter som tilldelas Tesla eftersom de överträffar de miljömål som finns, som andel elbilar av alla tillverkade bilar, och som Tesla sedan kan sälja vidare till tillverkare som inte nått lika långt. Totalt omsatte Tesla 518 miljoner dollar här, 46 % mer än för ett år sedan. Eftersom Tesla får de här rätterna lär i princip alltihop bli vinst.
Det andra området är… Bitcoin. Under kvartalet sålde Tesla Bitcoin till ett värde av 101 miljoner dollar.
Så utsläppsrätter och kryptovalutor. Teslas stora verksamhetsområden, alltså.
No Title
No Description
Amazon Pay når 5 miljoner aktiva handlare i Indien
Amazon Pay har (nästan) nått en ny milstolpe i Indien: totalt 5 miljoner handlare använder nu Amazons lösning för att ta betalt av sina kunder. Som en följd av det rullar Amazon nu ut en ny app: Amazon For Business. En app som alltså ska göra det enklare för handlare att hanterar sitt Pay-konto.
Visst, 5 miljoner handlare är… inte jättemånga i ett land som Indien. Men Amazon satsar långsiktigt. Precis som alla andra icke-indiska bolag som vill in i Indien. Åtminstone ett årtionde fram.
En annan sak som också är en vital del i Amazons Indien-strategi är det som är gemensamt för hälften av de 5 miljoner handlare som använder Amazon Pay: de är kiranabutiker. Familjeägda kvartersbutiker som är en väldigt stor del av alla Indiens handlare. Och som är just kvartersbutiker. Offline. Till stor del, åtminstone. Men likt mer eller mindre alla fysiska butiker idag så är de förstås på väg ut på nätet. Och då vill Amazon förstås vara platsen för det.
Amazon Pay touches 5 million merchants, launches new app
Of the 5 million merchants on Amazon Pay, 2.5 million operate retail and shopping outlets such as kirana stores, the company said
Huaweis omsättning fortsätter minska kraftigt som följd av USA:s svartlistning
I gårdagens kvartalsrapport från Huawei visade det sig att motvinden fortsätter. I förra kvartalsrapporten meddelade Huawei att omsättningen sjönk med 11 %. Det här kvartalet blev nedgången 16,5 %. Det efter att en tillväxt på +23 % Q2 och +3,7 % Q3 2020. Anledningen hittas främst i allt sämre försäljning av konsumentprodukter – framförallt mobiler. Och orsaken till det är förstås USA:s svartlistning av företaget som förbjuder amerikanska företag att göra affärer med Huawei. Som Google.
Initialt lyckades Huawei parera stoppet mot att använda Googles Android och Googles tjänster rätt bra tack are en kombination av stark försäljning på hemmamarknaden och en uppsättning mobiler som fortfarande kunde säljas med den vanliga Android-uppsättningen programvara på insidan. Men nu är det slut med det och Huawei försöker desperat täcka upp med ett lapptäcke av andra tjänster för att lyckas sälja sina mobiler i alla länder som inte är Kina. Men att sälja Android-prylar utan Google är generellt sett rätt… svårt.
Lägg till att mobilkonkurrensen på hemmamarknaden har hårdnat, att Huawei drabbats extra hårt av bristen på avancerade komponenter och att Huawei överlag får det allt svårare att sälja sina övriga tjänster i allt fler länder så börjar det bli lite perfekt storm för Huawei.
Det här är givetvis en stor anledning att Huawei kämpar så för att släppas in i 5G-nätutbyggnaden i ett sånt litet land som Sverige. Det handlar allt mer om att stoppa blodförlusten från att spridas till fler länder.
No Title
No Description
Apple Pay kan kan få stöd för Coinbases kryptobetalkort
Ett väldigt intressant rykte på kryptoområdet. Ja, eller betalområdet i stort, där kryptopengar allt mer kommer in i värmen. Det visar sig att MacRumour har ”bevis” för att Apple är på väg att lägga till stöd för Coinbases betalkort. Google Pay har haft delvis stöd sedan ett år tillbaka.
Vad innebär det här? Coinbase är världens näst största börs för att köpa, sälja och lagra kryptovalutor. Men Coinbase har allt fler initiativ som syftar till att jacka in den nya formens valutor i de traditionella betalsystemen. Att krypto blir vardag, alltså.
Nu är vi inte riktigt där än, men det faktum att allt fler av världens största betalspelare har lagt till eller är på väg att lägga till stöd är stora kliv mot att göra krytovalutor till något för gemene man. Bara senaste månaderna har Visa, Mastercard, PayPal och Venmo gått med i den klubben. Och nu ser alltså även Apple på väg att vara väg att göra detsamma.
Precis som det ska vara, alltså. Utan att man behöver fundera på var, hur och med vilken valuta man kan handla – både hemma och utomlands. Online och offline.
Apple Pay Support for Coinbase Card Appears to Be Getting Closer
Popular cryptocurrency platform Coinbase appears to be working to make its Visa Debit Card, Coinbase Card, compatible with Apple Pay for purchases in…
Venmo lägger till stöd för kryptovalutor
Ännu ett steg mot mainstreamgenombrottet för kryptovalutor. Nu lägger även Paypal-ägda betaltjänsten Venmo till stöd för att köpa, sälja och lagra kryptovalutor. Skillnaden mellan ”vanliga” pengar och kryptopengar minskar alltså för varje dag.
Med tanke på att Venmo är en Swish, alltså framförallt en app för att skicka pengar mellan privatpersoner, så lär det inte dröja särskilt länge innan det också kommer stöd för att skicka kryptopengar. Krypto-swisha? It’s nästan a thing.
Venmo Launches Ability to Buy, Sell, and Hold Cryptocurrencies Like Bitcoin
Payment app Venmo will now let users buy, sell, and hold four cryptocurrencies, including bitcoin, ethereum, litecoin and bitcoin cash, according to a press release from the company Tuesday morning. But users won’t be able to send cryptocurrencies like bitcoin to their Venmo friends just yet.
Revolut kan vara på väg mot värdering över 10 miljarder dollar
Ännu ett europeiskt fintechbolag uppges vara på väg att bli en decacorn – alltså en värdering över 10 miljarder dollar. Brittiska Revolut ska vara på gång att ta in nytt kapital, den här gången alltså till en värdering över 10 miljarder dollar (ja, eller 7,2 miljarder pund som är den valuta som egentligen gäller). Kanske rentav så högt som 15 miljarder.
Visst, det är fortfarande en rätt lång bit kvar till Klarnas senaste värdering – 31 miljarder i början av mars – men det fortfarande en rätt imponerande värdering.
Och det visar ännu en gång att Europa överlag ligger långt framme när det gäller just fintech.
Revolut founder plots path to $10bn valuation with new fundraising
The app is lining up FT Partners to advise on a new equity-raise that will cement founder’s billionaire status, Sky News learns.
JD.com har börjat betala ut lön till vissa anställda i digitala yuan
Kina började under förra året halvstora tester av sin statliga digitala valuta, en ”e-yuan”. Men även om valutan är långtifrån brett utrullad så har flera av de stora kinesiska techbolagen börjat acceptera betalning med e-yuanen. I en av de regioner där valutan först testades har statligt anställda fått betalt i valutan och nu har även Kinas e-handelstrea JD.com börjat betala ”några” av sina anställda i valutan. E-lön, alltså.
Som så ofta i Kina så ”uppmuntras” både utbetalning och betalning av staten, vilket rätt mycket är synonymt med ”spring på den här bollen”. Vi kan vl anta att det kommer bli en hyfsat snabb upprampning av e-yuanen i Kina.
Men det blir också ett intressant exempel att studera för att se vad som kan (förmodligen) komma hos oss. Den e-krona som Riksbanken tittar på. Ja, och förstås motsvarande i andra länder. Hur en digital statlig valuta fungerar som betalmedel och transaktionsplattform, men också relationen till traditionell valuta, de traditionella transaktionssystemen och – inte minst – kryptovalutorna.
China’s e-commerce giant JD.com starts paying some staff in digital yuan | TechCrunch
China’s plan to introduce its digital currency is getting a lot of help from its tech conglomerates. JD.com, a major Chinese online retailer that competes
Övrigt
Taiwan förbjuder annonser för jobb i Kina – av oro att tappa nödvändig chipkompetens
Relationen mellan Taiwan och Kina är ju som bekant lite sådär. Här kommer ytterligare en sak som knappast lär förbättra förhållandet: Taiwan har förbjudit annonser för jobb i Kina. Anledningen? Oro att tappa nödvändig inhemsk kompetens. Brain drain, alltså.
Förbudet ser ut att gälla alla slags jobb, men framförallt ”kristiska branscher”, som halvledare och chip. Mycket en följd av den globala bristen på den här typen av komponenter. Framförallt de mer avancerade varianterna.
Det är en rätt naturlig utveckling: 2020 års oväntade jättesug efter saker som datorer och uppkopplade smartprylar gjorde att tillverkarna inte hann med med brist på chip och andra nödvändiga komponenter. Det i sin tur fick stora företag att börja dammsuga marknaden efter alla chip de kunde få tag i därför att man var orolig att de skulle ta slut – lex toalettpapper. Det i sin tur ledde förstås till att bristen förvärrades. Som ett riktigt moment 22 så har saker och ting blivit ännu värre eftersom det också är brist på de chip som krävs för att bygga de verktyg som bygger chip.
Även Kina började samla på sig alla komponenter de kunde, eftersom de var dubbelt drabbade. Förutom den generella bristen så är landet drabbat av svartlistningar och sanktioner som gör att de har ännu färre tillverkare att välja på – och saknar inhemsk kompetens och kapacitet att ta fram de riktigt avancerade varianterna av exempelvis mobilchip.
Taiwan är hemlandet för bland annat TSMC, ett av de största företagen inom det här området. Och det är förstås en väldigt stor anledning till Taiwan-förbudet.
Jag misstänker att Taiwan inte är det sista land som kommer försöka med något liknande. Vi har nu nått det sista steget i bristkedjan: de människor som behövs för att tillverka och utveckla chip, halvledare och annat – idag och i morgon.
https://asia.nikkei.com/Business/Tech/Semiconductors/Taiwan-bans-recruitment-for-jobs-in-China-to-combat-brain-drain
Kommande Chrome-uppdatering gör det möjligt att direktlänka till textavsnitt
Intressant funktion i kommande Chrome-uppdatering: möjlighet att länka direkt till textavsnitt på en sida. Och texten du länkar till markeras. En uppdatering av ankarlänken, alltså. Och ja, det här har gått att göra tidigare på lite omvägar, men nu byggs det alltså in direkt i Googles webbläsare.
Sajter blir alltså allt mindre egna entiteter och allt mer högar av data som inte har någon självklar koppling till ett varumärke eller en domän.
Google introducing a feature in Chrome 90 to create links to highlighted text on a webpage
A new feature in Chrome 90 will allow users to create a link to a section of a website that they’ve highlighted. First launched as a browser extension called Link to Text Fragment last year, Google has now added the feature within Chrome itself.
Stockholm har skapat flest enhörningar per capita efter Silicon Valley
Hur coolt?
Silicon Valley har fostrat flest enhörningar – men sen kommer Stockholm
Bra klimat för startups i Sverige.
VD för techbolag kapar sin egen lön för att höja lönen för fler anställda – omsättningen tredubblas
När de rikaste blir allt rikare, när klyftorna mellan de som har alldeles för mycket och de som inte har tillräckligt ökar och när anställda i låglöneyrken allt mer blir utbytbara resursposter (ja, eller inte ens är anställda) – då kan jag inte låta bli att älska det här.
CEO Hits Back At Fox News After They Derided Him For Offering $70,000 Minimum Salaries
Dan Price of Gravity Payments said revenue has tripled since he cut his own annual salary of $1 million to $70,000.
Kenguru – elbil specialbyggd för att köras av rullstolsbundna
Å vad jag gillar den här. Inte så att det är den första kör-in-och-kör-modellen jag har sett, men det spelar ingen roll. (Och ja. Jag älskar även namnet.)
Meet the Kenguru, the world’s first EV made specifically for wheelchair users
The Kenguru EV is an electric car made for wheelchair users. It’s the first of its kind and opens mobility options for a new type of customer.
Låt ditt liv styras med en Magic Meme 8Ball
Jag villhöver en sån här.
The Magic GIF Ball Will Help You Make Important Life Decisions
This is way more fun than a Magic 8-Ball.