Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Clubhouse
Clubhouse börjar testa sin Android-app
Dagen C to the A rycker allt närmare. Dagen när Clubhouse kommer till Android, alltså. Nu har appen kommit så långt att den har börjat betatestas (ja, betatestas mer än iOS-Clubhouse, for formellt egentligen också är en beta. Så en… alfabeta?). Så tidplanen att Android-Clubhouse skulle landa till sommaren ser ut att hålla alltså.
Vi lär alltså se nedladdningarna sticka iväg igen. Ett tag åtminstone. Men framtidsförutsättningarna för Clubhouse är fortfarande rätt… oklara. Kommande halvår ser det ut som att i princip alla stora techplattformar kommer att ha släppt en motsvarande funktion. Framförallt är det inte långt kvar till dess att Facebook drämmer till med stora ljudsläggan.
Men det som på sätt och vis kanske är en större konkurrent för Clubhouse är… LinkedIn. En stor del av samtalen, åtminstone här hos oss, verkar handla om den typ av ämnen som ligger närmare LinkedIn än de flesta andra sociala plattformar. Frågan blir alltså väldigt mycket vad som händer med den publiken när LinkedIn erbjuder motsvarande funktion – som dessutom premieras av algoritmen.
(Vi kan väl anta att LinkedIns funktion blir lite… mindre användarvänlig. Men det behöver som bekant inte betyda jättemycket i långa loppet.)
Clubhouse finally begins testing an Android version – but is it too late?
Clubhouse is finally testing an Android version of its popular live-audio app. In an announcement, the company said that it’s trying out this version with ”a handful of friendly testers.” This means the app is currently in a closed beta- so
Pinterests senaste sökrapport visar att Gen Z vill resa och festa (oväntat nog)
Ny sökdata från Pinterest visar att sökningarna bland Generation Z-medlemmarna på plattformen nästan har fördubblats senaste året. Och inte oväntat är de unga internetanvändarna VÄLDIGT sugna på att samhället ska återgå till hur det var innan. De är åtminstone sugna på att resa och festa – otippat nog.
Semestersökningarna har ökat med 75 % sedan Q1 2020, mer än tre gånger så stor ökning som antalet genomsnittssökningar. Dessutom verkar det vara lyxsemestrar som lockar. Läs: ungefär vad som helst som inte är 2020-vardag. Intressant nog har även ökningarna på ”travel tattoos” ökat med 45 %, så det verkar lovande även för tatuerarbranschen.
Sökningar som innehåller ordet ”party” har fördubblats och sökningarna med ”outfit” har nått en ny rekordnivå. Full planerande alltså.
För det sistnämnda är ju exakt vad Pinterest handlar om: att förbereda sig. För saker som kommer hända eller som man önskar ska hända. Och det är därför som Pinterest förmodligen är en av de bästa trendspaningsplattformarna.
Det är därför det känns så intressant att en 2020-sökning nådde nya rekord under Q1 i år: renovering. På nyårsvis börjar varje Pinterestår så, men i år har sökningarna ökat rätt rejält, även om de inte är i närheten av resandet och festandet. Det kan med andra ord betyda att heminredningsföretaget kan få ett rätt kul 2021, även efter det att samhällen börjar öppna upp igen. Ja, eller så är man så evinnerligt trött på att titta på samma väggar att man vill lämna även det i en pre-vaccinvärld.
Pinterest Search Trends: Gen Z Longs For Post-Pandemic Life
Pinterest search trends show users are planning for life post-pandemic, with the greatest increase in searches coming from Gen Z.
Signal
Signal försökte trolla Facebook med Facebooks eget annonsverktyg
Ha. Humor. Chattappen Signal har seglat upp som ett allt mer populärt alternativ i takt med att diskussionerna om integritet och spårning har blivit allt vanligare. Appen lyfter gärna fram sig själv som ett mer integritetsvänligt alternativ till alternativen. Läs: främst Messenger och WhatsApp. Den poängen tänkte Signal lyfta fram i ett antal hyperriktade annonser på Instagram. Det gillade inte Facebook.
Vad det handlar om är att Signal ville köra annonser som hämtade delar av det Facebook vet om oss i annonserna. Som vad vi har för jobb, vad vi har för intressen och var vi är. Enligt Signal stoppade Facebook initiativet och stängde ned Signals konto. Enligt Facebook var det bara ett PR-stunt från Signal som inte ens försökte köra annonserna och den tillfälliga avstängningen handlade om ”ett orelaterat betalningsärende”.
Ord står mot ord alltså. Men rent teoretiskt hade det förstås varit rätt enkelt att bygga den här typen av annonser med tanke på allt som Facebook vet om oss. Och kommer fortsätta veta om oss.
Skrotandet av tredjepartskakan och Apples nya appspårningsregler sätter förstås käppar i hjulen för inte minst Facebook. Vilket också är en stor anledning till att Facebook bygger in allt fler tjänster hos sig. Då behöver Facebook inte tillgång till tredjepartsdata för att kunna erbjuda liknande riktningsnivå.
Signal tried to use Facebook’s targeted advertising data against it
Signal is accusing Facebook of disabling its ad account after it tried to expose its ad targeting practices.
Övrigt sociala medier
Donald Trump har startat sin egen sociala plattform – nästan
Ända sedan Donald Trump blev utsparkad från Twitter (ja, egentligen längre än så) så har han hintat/hotat med/lovat att ha ska starta sitt eget sociala medium. Och nu har det hänt! From the Desk of Donald J. Trump. FtDoDJT.
Tydligen har FtDoDJT varit igång ända sedan i mars om man ska tro det som Trump har deskat så här långt, men än så länge har det inte blivit någon hockeystick vad gäller antalet användare. Faktum att tillväxten redan helt verkar ha planat ut. Lika många användare nu som vid starten. En (1). Donald Trump.
Så…. FtDoDJT är Trumps egen… blogg? Ingen kommentarsfunktion, men möjlighet att dela inlägg till Facebook och… Twitter. Så lite sådär socialt.
FtDoDJT har förstås också möjlighet att köpa merch och donera pengar. Så mer än något är FtDoDJT alltså en kampanjsajt för Trump.
Om FtDoDJT är den nya, fantastiska sociala plattform som Trump har pratat om så bidde det… inte ens en tumme. Samtidigt kommer Facebooks översynsråd senare idag meddela sitt beslut i Trump-frågan: om Trump ska släppas in på Facebook igen eller inte. Lär kanske avgöra om han kommer satsa stort på FtDoDJT eller något annat eget eller inte.
Trump’s been posturbating on private social media for months
Donald Trump today launched a private social media site. Its membership is so exclusive that only former US presidents who’ve been impeached twice are allowed to post there. The site’s called ”From The Desk of Donald J Trump.” That doesn’t
Florida klubbar ny lag som förbjuder sociala medier att stänga av politiker eller nyhetsorganisationer
Efter det långa pärlband av 2021-lagar som försvårar och begränsar möjligheten att rösta i USA så fortsätter republikanskt styrda stater i USA att försöka få ordning på ett annat problem som de har: att tossehögern blir utsparkad från sociala plattformar. Senast ut: Florida. En lag som förbjuder sociala medier från att sparka ut politiker eller ”stora nyhetsorgansationer” från sina tjänster.
Nu har lagen ännu inte trätt i kraft – krävs att guvernören godkänner den (vilket ser ut att vara rätt klart) – och som artikeln konstaterar så finns det säkerligen saker här som gör att domstolar kommer slå ner på lagen då den lär bryta mot USA:s konstitution. Kanske inte ens behövs något konkret, eftersom lagen verkar vara för luddigt skriven för att kunna gälla. (Dessutom har Disney fått ett exklusivt undantag, ett undantag som känns rätt underligt på flera sätt).
Oavsett så visar det hur långt delar av USA:s politiska etablissemang är beredda att gå för att göra Trump-väljarna på gott humör. Men det är också ännu ett bevis på hur de tänker gå tillväga för att få till det: jobba underifrån. Delstat för delstat, alltså.
Och precis det gör förstås lagarna ännu märkligare. En tjänst som Facebook är ju Facebook överallt. I alla delstater i USA. Det hindrar dock alltså inte delstater från att försöka bygga upp virtuella murar och tullövergångar. Techjättarna har visat politiker att det går – Facebooks blockering av alla australiska nyhetstjänster i Australien så sent som i början av det här året.
Och i ett större sammanhang handlar det förstås i slutändan om hur de nya offentliga rummen faktiskt ska regleras och styras. Som privata företag eller som något mer och större?
Disney gets special ”theme park” exception to Florida’s anti-tech bill
A legal challenge to the new law seems inevitable.
Sök/SEO
Länkar i Googles featured snippets leder till ny sökning – bugg eller test?
Ännu en nyhet om en bugg hos Google. I sig knappast en jättenyhet kan tyckas. Buggar drabbar alla hela tiden. Är man så stor som Google är förstås kravet på att man har koll på buggbenföringen högre, eftersom konsekvenserna kan bli stora. Men i det stora hela: sånt som händer. Som i det här fallet: länkar i featured snippets leder till en ny googling istället för till den sajt som tillhandahåller sökresultatet. En bugg. Enligt Google.
Eller?
Reaktionerna på upptäckten lät inte vänta på sig, förstås. Länkar som leder till en förfinad sökning, utan att vara tydligt uppmärkta, uppfattades först som ett nytt test från Google. Den här gången i Indien. Men Google gick sedan ut och konstaterade att det alltså var en bugg som de arbetar på att fixa.
Men det är också ett läge när det är rätt lätt att dra på sig Google-foliehatten. En geografiskt avgränsad bugg som aktiverar en helt ny funktion som inte funnits tidigare känns väldigt mycket som… ett test. Som något medvetet. Inte minst som att det är helt i linje med hur Googles sökresultat utvecklas.
Så bugg eller nytt test för att skicka ännu mindre trafik till andra sajter? Framtiden får utvisa.
Google: Embedded Links in Featured Snippets is a Bug
Google confirms that embedded links within Featured Snippets is a bug and not a test.
Strömmade medier
Spotifys Android-app har laddats ned över 1 miljard gånger
Ännu en milstolpe för Spotify. Appen har nu laddats ner över 1 miljard gånger. Bara för Android.
Nu är nedladdningar som vanligt inte samma sak som användning. Den siffran är enligt senaste kvartalsrapporten 356 miljoner. Spotify är sedan ett par år tillbaka också förinstallerad i alla Samsung-mobiler som säljs och med tanke på nedladdnings vs. månadsanvändare så antar jag att varje Samsung-aktivering ger en nedladdning. Lär vara främsta anledningen att antalet nedladdningar har fördubblats på två år.
Oavsett så är det en… rätt stor siffra. Särskilt som iOS tillkommer. Och på gott och ont så är Android extremt viktig för Spotifys fortsatta tillväxt. Spotify har visat upp samma mönster som i princip alla stora (väst)techplattformar senaste år: pengarna kommer från USA och Europa, men tillväxten från helt andra delar av världen. Det gör också att snittintäkterna per användare pressas nedåt. En utveckling som kommer att fortsätta ju större andel av Spotifys användare som kommer från tillväxtmarknader.
Det handlar alltså om att hålla ut tills de nya kunderna hamnar i bättre ekonomisk sits. En kostnadspost att leva med. Men vi har också sett hur Spotify höjer priserna där tillväxten har stagnerat för att parera. En logisk, men inte helt riskfri strategi.
Spotify hits a billion Android installations, doubling in just two years
The music platform is leaving its competition in the dust
Amazons annonsfinansierade videotjänster har nu 120 miljoner månadsanvändare
Kors i taket. En riktig siffra från Amazon. Amazons annonsfinansierade videotjänster har nu 120 miljoner månadsanvändare. Dessutom kommer IMDb TV få en egen app till sommaren, istället för att bara vara en del av vanliga IMDb-appen, efter att antalet tittare har rusat med 138 % senaste året.
Det här borde alltså kunna innebära att vi nu kan jämföra Amazons tjänst med andras, men riktigt så enkelt är det inte förstås. De 120 miljoner är den sammanlagda siffran för Amazons alla annonsfinansierade videoalternativ. IMDb TV, livesportsändningar, Amazons News-app – och Twitch.
Och det… ger upphov till fler frågetecken än det ger svar på.
Den senaste månadssiffran för Twitch som jag har sett talar om 140 miljoner. Det does not compute med ovanstående siffra. Särskilt som att fler alltså ingår här. Det betyder att… Amazon här bara räknar de Twitch-tittare som inte är Prime-medlemmar och därmed inte har tillgång till Prime Gaming (som fram till förra året hette Twitch Prime)? Eller att antalet Twitch-tittare är rätt mycket lägre än uppskattningarna?
https://techcrunch.com/2021/05/03/amazons-over-the-top-business-including-imdb-tv-and-twitch-tops-120m-monthly-viewers/
Youtube presenterar nya shoppingannonsformatet Brand extensions
Vi kan väl anta att det rätt mycket är norm att ha två skärmar när man tittar på storskärmsinnehåll (eller ”titta på tv” som vi sa förr). Den andra skärmen är förstås mobilen. (Ja, eller det är numer nog egentligen tvårtom: tv-skärmen är den andra skärmen, även när vi bänkar oss framför den.) Det tänker Youtube börja utnyttja via ett nytt annonsformat som de arbetar på: Brand extensions.
Brand extensions är tänkt att göra Youtube-reklam på den stora skärmen instant shoppingbar i den lilla (eller åtminstone mindre) skärmen. Knappen för att hoppa över reklam får sällskap av en till: ”Send to phone”. Den som väljer det alternativet får upp en länk i sin mobil som ta användare direkt till en produktsida med möjlighet att handla, exempelvis. Logiken är att du på det här sättet ska slippa avbryta ditt tittande. Och självklart går allt att spåra via Google Ads. (Lite oklart hur mobilen och tv:n ska vara kopplade dock.)
Youtube-tittandet sker allt mer på just stora tv-skärmar, så det är inte så konstigt att Youtube ger storskärmsreklam mer kärlek (jag misstänker att även Youtube TV kan loopas in här). Men det känns samtidigt också som ännu ett sätt att försöka hitta på sätt att spåra användare, post tredjepartskakor.
A new YouTube feature will make its connected TV ads more shoppable | TechCrunch
YouTube today gave advertisers a sneak peek at its plans to make its video platform more shoppable. The company will soon be introducing a new interactive
Youtube Shorts släpps i skarp version i USA
Så har det blivit dags för Youtube att släppa sin TikTok-konkurrent Shorts skarpt i ett nytt land: hemmamarknaden USA. Land nummer två efter Indien, där funktionen lanserades för något halv år sedan.
En förklaring till den försiktiga uppskalningen, förutom att Google vill stresstesta den lite mer, kanske vi hittar bland de nya funktioner som Shorts också får: möjlighet att spela in videos som är upp till 60 sekunder. Upp från 15 sekunder. Med ett aber.
Om du vill använda musik är det fortfarande max 15 sekunder som gäller. Det kan med andra ord handla om att Google inte har fått ordning på musikrättigheterna överallt än.
YouTube’s TikTok clone, ”Shorts,” is out of beta and open for all US users
Shorts are coming, and the feature is getting a premium spot in the YouTube app.
Youtube lär sig realtidsöversätta sökningar
Ny funktion som testas i Youtube: realtidsöversättningar av sökfraser. Sök på ditt eget språk och få upp träffar på videos som innehåller sökfrasen även på andra språk. Youtube översätter sedan också titeln och beskrivningen för de klipp som visas.
Visst, resten av klippet är fortfarande på ursprungsspråket – vilket under testet är engelska. Så ja, du måste fortfarande behärska engelska. Vi kommer allt närmare en värld där språkbarriärer inte längre finns, eftersom i princip alla format kommer att kunna realtidsöversättas mellan alla språk. Det här kan tyckas vara ett rätt litet steg på vägen, men det är samtidigt en tröskel mindre. Om du inte vet vad det engelska ordet för något du är intresserad av se så slipper du först googla vanliga vägen för att få fram rätt ord eller fras.
YouTube may soon auto-translate video titles into your local language
YouTube’s search works well enough in English, but what if you want to search for English-language videos in your native tongue? Currently, if you search for terms in your local language, you’ll get results of videos made in that language.
Youtube låter vem som helst ”sampla” andras Youtube-innehåll för att få fart på Youtube Shorts
Hur får man fart på en tjänst? Är man Google öppnar man upp ett massivt bibliotek färdigt material som vem som helst kan använda. En… samplingsdatabas. Problemet? De som blir samplade har inte blivit tillfrågade.
Det handlar om senaste Youtube-tjänsten Shorts – Googles försök att hoppa på kortvideotrenden och ta sig an TikTok. Det visar sig nu att Google automatiskt ställt in så att alla youtubares material får användas även i Shorts. Av andra än den som har skapat innehållet. Och Google har inte frågat först.
Nu går det att välja att materialet i ens kanal inte ska kunna gå att användas av andra, men det krävs att man letar upp inställningen själv. Om du inte stänger av funktionen så säger du alltså automatiskt ja.
Här kan vi ha en lång diskussion om en av de grundläggande frågeställningarna som gäller internet: är information fri att användas hur som helst? Men om vi hoppar över den för tillfället så är det här ännu ett exempel på hur ett företag sätter krokben för sig själva genom att inte vara transparenta. Något som dessutom grundar sig i att man inte har förtroende för vare sig sin tjänst eller användarna. Och att man har varit för slö för att produktifiera och ge incitament.
Tittar vi på exempelvis TikTok så är remixkulturen mer eller mindre inbyggt i tjänstens DNA. Möjligheten att interagera med varandras innehåll – på innehållsskaparens villkor, med möjlighet att enkelt välja. En tjänst som dessutom bygger på att den som bygger på någon annans innehåll också måste bidra med något själv. Något som Google bevisligen inte har koll på.
Inte förvånande, skulle jag nästan kunna säga. Google bygger fantastiska funktioner med högvis med smartness, men de är fantastiskt dåliga på att ta fram vettiga konsumenttjänster på det sociala området. Google lyfts ofta fram som den främsta anledningen till att Youtube har kunnat bli så massivt, men frågan är om det inte snarast handlar om det omvända: att Google själva aldrig hade kunnat bygga Youtube.
YouTube Allows Videos to Be Sampled by Default
YouTube creators shocked to learn their content is opted-in to allow free use of their videos for YouTube Shorts
Netflix kan överväga ny tjänst: N-Plus
Vad är Netflixs största svaghet gentemot konkurrenterna? Precis, inget plus. En strömningstjänst med självaktning måste självklart ha ett plus i namnet. Nu kan Netflix vara på gång att göra något åt det. En enkät som har gått ut talar om en ny plustjänst. Men inte Netflix+, utan N-Plus.
Vad är det N-Plus? En multimediahub för Netflixs eget innehåll. Text, bilder, videos som kan innehålla saker som nyheter, intervjuer, analyser, bakom-kulisserna-innehåll, frågestunder, musik och podcasts.
Positioneringsmässigt ser det dessutom ut som att Netflix tänker att N-Plus ska vara dels för de riktigt inbitna fansen och dels som marknadsföringsplattform för att locka in nya kunder. N-Plus-innehållet kan nämligen vara delvis googlingsbart och öppet, så att även icke-Netflix-kunder kan ta del av det.
Det är alltså ännu ett försök för Netflix att fortsätta öka intäkterna när användartillväxten börjar plana ut. Likt övriga stora techplattformar alltså: få de befintliga kunderna att köpa mer.
Det finns även två andra mekanismer här som just nu är väldigt inne just nu. Den ena är att bygga upp ett ekosystem av tjänster för att kunna driva trafik och användning mellan dem – och därmed än mer marknadsföra tjänsterna. Den andra är att använda skapat innehåll till mer. Återanvändningen av innehåll, paketerat för olika slags format, alltså.
Netflix is considering launching N-Plus, a behind-the-scenes content hub
Netflix is apparently considering launching a new platform called ’N-Plus.’ The company began sending out a survey to customers, including TNW’s Abhimanyu Ghoshal, asking them if they’d use the service, which would include a variety of serv
Tencent kan förhandla med USA om att få behålla sitt ägande i spelbolag
Ny USA-problem för en kinesisk techjätte: Tencent uppges förhandla med USA om att inte behöva ge upp sitt ägande Riot Games och i Epic Games.
I samband med USA försök att förbjuda TikTok förra året så drogs även Kinas största sociala plattform WeChat med i förbudsförsöken. Likt förbudet mot TikTok så stötte USA på motstånd när domstolar tittade på frågan. När det sedan blev presidentbyte i USA så rann hela förbudsfrågan rätt mycket ut i sanden (även om det inte betyder att den är helt ute ur bilden). Men till skillnad mot Bytedance och TikTok så var ett eventuellt WeChat-förbud ett mindre problem.
Även om WeChat är helt dominerande i Kina och används flitigt av kineser i USA så är appen i stort sett rätt liten utanför Kinas gränser. Ett USA-förbud, även mot att amerikanska företag får göra affärer kopplade till WeChat, skulle inte slå särskilt hårt mot Tencent. Inte minst som det WeChat intäktsmässigt inte är Tencents viktigaste verksamhet: det är spel.
Tencent är världens största spelutvecklare totalt sett. Det tack vare att företaget har köpt upp eller köpt in sig i flera av världens största spelstudios. Man äger Riot Games (bakom League of Legends) helt och Epic Games (bakom Fortnite) till 40 %.
Anledningen till förhandlingarna är samma som i förbudsförsöken mot TikTok och WeChat: oro över hur bolagen hanterar användarnas personuppgifter. Mer specifikt: om Kina får tillgång till amerikaners data.
Det handlar alltså om ungefär den typ av förhandlingar och eftergifter som Bytedance försökte sig på: försäkra USA om att ingen användardata delas med Kina och att det inte finns bakdörrar – samt förmodligen erbjuda eftergifter för att övertyga USA om att de menar allvar.
De amerikanska problemen för kinesiska företag är alltså långtifrån överspelade.
EXCLUSIVE China’s Tencent in talks with U.S. to keep gaming investments -sources
Tencent Holdings Ltd (0700.HK) is negotiating agreements with a U.S. national security panel that would allow it to keep its ownership stakes in U.S. video game developers Riot Games and Epic Games, according to people familiar with the matter.
Apple kan vara på gång att släppa nya Airpods och högkvalitetsabonnemang för Apple Music
Knappt har Apple hunnit att presentera en hel hög hårdvarunyheter förrän ryktena om nästa lanseringstillfälle börjar cirkulera. Den här gången två rätt väntade spekulationer.
Den ena är att det är dags för ett par nya Airpods, generation tre i ordningen. Vi kan tänka att en del grejer från tidigare Pro-modeller kommer trilla ned ett snäpp. Ny design? Inte omöjligt, men inte så troligt.
Den andra är lite mer oväntad, men ändå väldigt väntad. Uppgifter som pekar på att Apple kan vara nära att lansera en ny funktion i Apple Music: HQ-lyssnade. Att musik alltså strömmas i högre kvalitet än dagens komprimerade ljudformat. Den stora frågan är om det verkligen kommer bli hifi-kvalitet eller om det blir CD-kvalitet. Okomprimerat, men fortfarande inte hifi-hifi (typ 1080p vs 4K+).
Det som talar för det sistnämnda är spekulationen att abonnemanget ska kosta lika mycket som dagens enkelabonnemang. Om Apple skulle ta steget att erbjuda hifi-hifi-ljud som standard, ja, då skulle det lägga en ny ribba för hela musikströmningsbranschen.
Rumor: Apple to Announce Third-Generation AirPods and HiFi Apple Music Tier in ’Coming Weeks’
Citing sources within the music industry, Hits Double Daily reports that Apple is preparing to launch a new HiFi Apple Music tier in the ”coming…
PUBG Mobile kan vara på väg tillbaka till Indien
I förra årets utrensning av kinesiska appar i Indien så var PUBG Mobile en av apparna som drabbades. Det betyder att tjänsten inte har funnits tillgänglig i landet sedan dess. Men nu kan det vara på väg att ändras. PUBG Mobile kan återlanseras som Battlegrounds Mobile India.
Att PUBG drabbades av Kina-blockaden i landet trots att det är en koreansk utvecklare som ligger bakom beror på hur mobilversionen av spelet kom till. I och med att PUBG blev en sån enorm framgång så hörde världens största spelföretag Tencent av sig och föreslog en portning av spelet till mobil. Sagt och gjort: PUBG Mobile var fött.
Men det i sin tur gjorde alltså att appen klassades som kinesisk. Originalutvecklaren Krafton försökte hitta på sätt att övertyga Indien om lösningar som skulle kunna släppa in appen i värmen igen – inklusive att säga upp Tencents PUBG-licens – men utan framgång. Vi kan anta att Krafton mer eller mindre har tvingats skriva om koden från scratch.
Det som är lite intressant är däremot att spelet alltså ser ut att byta namn – trots att det är Krafton som äger PUBG-varumärket. Sannolikt vill man så långt det bara går distansera sig från Tencent, så pass långt att man är beredda att offra det egna inarbetade varumärket.
Jag misstänker att en anledning till det här också handlar om framtidssäkring. Ifall fler länder får för sig att göra samma sak.
PUBG Mobile Could Launch in India as Battlegrounds Mobile India
PUBG Mobile may soon relaunch in India as Battlegrounds Mobile India. The official Facebook page shows “@BattlegroundsMobileIN” and recently, an alleged teaser was also released on the official YouTube channel.