Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Strömmade medier
- Del 3: IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Artikel: Facebook Workplace har nu 7 miljoner betalande användare – bra och dåligt för Facebook
Facebook Workplace har nu 7 miljoner betalande användare – bra och dåligt för Facebook
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook lanserar Neighborhoods
Så är det dags för Facebook att smyga ut ännu en ny funktion: Neighborhoods. Facebooks egen Nextdoor-kopia, alltså. Tjänsten är initialt tillgänglig i Kanada och kommer snart till fyra amerikanska städer.
Neighborhoods är ungefär vad det låter som: en gruppfunktion baserad på var du bor. Tanken är, likt Nextdoor, att användare ”ska kunna diskutera lokala händelser”. Som att som nyinflyttad få tips på bra matställen. Och ja, det går att skapa undergrupper.
Facebook gör alltså en formell funktion av något som funnits rätt länge bland de vanliga grupperna. Att den kommer just nu är förstås ingen slump. Den här typer av grupper exploderade under 2020, när världen ställdes på ändå och bokstavligen talat blev väldigt mycket mindre för de flesta människor. Det lokala har blivit viktigare och allt fler har fått upp ögonen för sitt närområde.
Men det är förstås också del i övriga lokala Facebook-initiativ. Som satsningar på lokal journalistik och funktioner för småföretagare. Eller om man så vill: öppna upp fler möjliga annonsytor.
https://www.theverge.com/2021/5/5/22420597/facebook-nextdoor-clone-neighborhoods-canada-us-cities-launch
Instagram rullar ut undertextdekaler för Stories (och snart Reels)
Så har det blivit dags för Instagram att börja rulla ut ännu en dekal: en undertextdekal. Spela in en video via Instagram-kameran eller ladda upp ett videoklipp och låt sedan Instagram work its magic. Ut kommer sedan en dekal som du kan formatera på vanligt dekalvis i dina stories (Reels-stöd ska också vara i pipan).
Ja, om du är engelsktalande, alltså. Och bor i ett engelsktalande land. Tjänsten blir först tillgänglig för engelska på utvalda marknader. Fler språk och länder ska dock komma ”snart”. Vi kan väl dock anta att svenska inte är först i kön.
https://techcrunch.com/2021/05/04/instagram-adds-a-captions-option-for-stories-and-soon-reels/
Trump släpps inte in på Facebook igen - för tillfället
Trump på Facebook? We think not. Säger FOB. Facebooks översynsråd. Det blev utfallet när rådet nu har beslutat i sitt så här långt mest högprofilerade ärende. Och svaret blir att Facebook gjorde rätt. Och fel.
Rätt i att stänga av honom mot bakgrund av upploppen i januari och fel att utfärda en livstidsavstängning. Fast… det gjorde ju Facebook aldrig. Till skillnad mot Twitter så var Facebook betydligt luddigare i sin tidsangivelse. Så det handlar nog snarast om att rådet tycker att det var fel att avstängningen gavs utan slutdatum. Och det gäller inte bara för Trump. Rådet konstaterar att det ”inte är tillåtet för Facebook att stänga av en användare utan slutdatum”.
Så nu har rådet beslutat att Facebook ska ”återbesöka” sitt beslut igenom inom sex månader. Betyder det att… Facebook bara får stänga av människor i typ ett halvår/nio månader? Ett år? Och måste de utvärdera Facebook-avstängningen varje år (ja, eller vad det nu avses för tid) så länge som Trump lever och/eller vill vara på Facebook?
Den större frågan blir då: hur prejudicerande är det här beslutet? Gäller det bara för Trump eller för alla kändisar/offentliga personer som har stängts av? Eller precis alla Facebook-användare? Betyder det i så fall att alla som har blivit avstängda från Facebook har rätt att överklaga Facebooks beslut? Det lär ju i så fall betyda att Facebook måste anställa fler.
Så överlag är det ett beslut som känns som att det, som artikeln konstaterar, mest bara knuffar beslutet framför sig och hoppas att det på något magiskt sätt ska lösa sig.
Facebook's hand-picked 'oversight' panel upholds Trump ban -- for now | TechCrunch
Facebook's content decision review body, a quasi-external panel that's been likened to a 'Supreme Court of Facebook' but isn't staffed by sitting judges,
Facebook Workplace når 7 miljoner användare och får nya funktioner
Igår meddelade Facebook att företagets samarbetstjänst Workplace nu har 7 miljoner betalande. Ja, eller bara ”användare” eftersom Facebook skrotade gratisabonnemanget i februari i år. Det innebär att Workplace har fått 40 % fler användare senaste året.
Det firar Facebook med att lägga till några nya funktioner. Livevideofunktionen får en ny dedikerad frågestundsfunktion, integration med Cisco Webex (går att sända från Webex till Workplace), möjlighet att dela innehåll från Facebook till tredjepartstjänster som Microsoft Sharepoint, integration med externa kalendrar som Outlook och Google Calendar, nya API-integrationer till Workplaces Knowledge library och sist men inte minst möjlighet att (à la LinkedIn) lägga till hur det egna namnet ska uttalas samt nya hudfärger för emojis.
Facebook slår alltså upp några nya hål i den mur som omgärdar den egna trädgården.
No Title
No Description
Facebook betalar oberoende journalister som hoppar på Facebooks nyhetsbrevstjänst
Vid sidan av ljud är ett av de stora 2020/2021-formaten nyhetsbrevet. Även här vill Facebook förstås vara med och leka. Och då gör Facebook som Facebook brukar göra för att få snurr på nylanserade tjänster: man betalar för innehållet.
I nyhetsbrevsfallet handlar det mer specifikt om att Facebook har satt upp en grundplåt om 5 miljoner dollar som Facebook kommer använda för att betala oberoende journalister för att de använder Facebooks nyhetsbrevstjänst. Skribenter som skriver om marginaliserade grupper i samhället har första tjing på pengarna. Framförallt lyfter Facebook fram dem som skriver om icke-vita grupper (ja, det är i USA som upplägget börjar köras).
Ja, nu är det förstås inte en livstidsanställning vi pratar om. Likt konkurrenten Substack så tar Facebook notan för det första året. Tanken är att det ska räcka för att journalisterna ska hinna hitta sina prenumeranter och därmed kunna stå på egna ben.
Ett bra sätt för Facebook att lite kunna slå två flugor i en smäll: dels är det ännu ett tillfälle för Facebook att lyfta fram hur mycket de hjälper småföretagare och dels är det ännu ett sätt att försöka få hela nyhetsbranschen på bättre humör. Helst så att Facebook ska slippa betala för nyheter enligt det som EU och Australien helst vill.
Facebook jumpstarts newsletter ambitions with $5 million for indie writers
The company will prioritize reporters who plan to cover marginalized communities.
60 % av alla instagrammare har valt att anamma Messenger som ny meddelandetjänst i Instagram
60 %. Så stor andel av alla som kör Instagram har valt att hoppa på Messenger. Ja, alltså Messenger som tjänst för direktmeddelanden i Instagram, istället för Instagrams ursprungliga, egna DM-funktion. En procentsiffra som överträffar vad Facebook hade hoppats på vid det här laget.
Vi kan väl anta att det, som i de flesta ”använd gärna vår nya shiny grej istället för den gamla - men hej, du väljer!”-fall, mest är ett spel för gallerierna eftersom Instagram för eller senare kommer att tvinga in alla i Insta-Messenger. Det är ju trots allt det som är planen för Facebooks enhetliga chatttplattform, där det ska gå att skicka meddelanden mellan Facebooks alla olika tjänster även om sändare och mottagare inte har konto i samma tjänst.
Det är med andra ord en siffra som i sig är rätt ointressant. Men jag misstänker att det finns en anledning att Facebook går ut med det här nu: WhatsApp. Rättare sagt backlashen kring de uppdaterade användarvillkoren som gör att viss data (kopplad till företag man interagerar med) kommer att börja delas med Facebook. Ett sätt att säga: hej, kolla, det är inte så farligt! (Lite motsvarigheten till att världsledare filmas när de får vaccinsprutan.)
Det kan också förstås innebära att Facebook kan få för sig att accelerera sina konsolideringsplaner. All your chat are belong to us.
No Title
No Description
TikTok
TikTok lanserar lead generation-annonser
Ännu ett nytt TikTok-annonsformat: leadgenereringsannonser. Alltså annonser som driver till någon form av datainsamling, som att användaren anger sin e-postadress eller annan information för att visa intresse för ett företag eller en produkt, eller i utbyte mot att få tillgång till något.
I sig inte särdeles revolutionerande. Rätt standard. TikToks beskrivning av det nya formatet känns också rätt som copy paste på hur det brukar låta. Inklusive att det är en ”first-party solution”.
Och att TikTok lyfter fram det sistnämnda lär inte vara en slump. Inte heller att det här kommer just nu.
Två anledningar: tredjepartskakans död och ATT (alltså Apples nya appspårningsbegränsningsteknik som landade i förra veckan). Det som 2021 kommer handla väldigt mycket om, alltså: förstahandsdata. Och fler och nya sätt att samla in, arbeta med och aktivera den typen av data.
TikTok Introduces Lead Generation Ads
TikTok has announced Lead Generation ads to help businesses reach customers and drive acquisition.
TikTok får till sist ny VD - och ger USA fingret
Det tog sisådär fyra månader, men nu har TikTok till sist fått en ny VD: Shou Zi Chew. Senast CFO för ägarbolaget Bytedance. Det efter att den förre VD:n Kevin Mayer valde att avgå efter mindre än fyra månader. (Senaste året har alltså TikTok formellt varit utan VD dubbelt så länge som de faktiskt haft någon.)
Det Bytedance gjorde när de tillsatte Mayer var något så okinesiskt som att utse en utlänning för en stor del av verksamheten. En amerikan dessutom. Anledningen varför förstås att Mayer, med förflutet som chef på Disney, skulle kunna gjuta olja på vågorna och göra det enklare för TikTok att kunna verka i USA i en tid när presidenten såg ut att får för sig att kunna förbjuda tjänsten. Vilket som, som bekant, blev precis vad som hände. Den märkligt påtvingade uppköpscirkusen som drog igång ovanför Mayers huvud var det som fick honom att avgå.
Den här gången är ordningen mer återställd. Bytedance väljer en kines, en som dessutom redan jobbar inom företaget. Och Chew kommer dessutom att behålla rollen som CFO för Bytedance. Tillförordnade VD:n Vanessa Pappas blir COO (jag hade hoppats, men inte trott, att hon skulle ta över).
Den här gången kommer TikTok alltså ha VÄLDIGT tajta band med sitt moderbolag. Säkerligen också ett sätt att försöka lugna känslorna i Kina. Att Bytedance gick med på att överhuvudtaget börja förhandla om en påtvingad försäljning av TikTok sågs inte med blida ögon på hemmaplan, om vi säger så.
Och det är dessutom ett tecken på att Bytedance nu har betydligt bättre självförtroende. Eftersom Joe Biden verkar betydligt mer intresserad på att lösa mer akuta problem i USA än att jaga TikTok så känner VD:n Yiming Zhang alltså att det är dags att gasa igen.
Och, well, om man så vill så är nye VD:n också åtminstone ett halvt finger åt USA.
TikTok's new CEO is an executive from its parent company
TikTok announced today Shouzi Chew, the current chief financial officer of parent company ByteDance, will take over leading the firm.
TikTok ”mer välvilligt inställda” än andra tjänster till censur av regimkritiskt innehåll i Ryssland
Beröm man kanske inte nödvändigtvis vill ha? När ryska myndigheter applåderar någon för att är mer ”välvilligt inställda än några andra tjänster” vad gäller att plocka ner innehåll. Innehåll som kritiserar den ryska regimen. Vem är någon i det här fallet? TikTok.
Det verkar kort sagt som att just kritik av det egna landet, i synnerhet landets styre, kan göra att innehåll censureras av tjänsten. Saker som att ljud i klipp försvinner, att hela klipp försvinner, att konton stängs ned och att bli utsparkad från TikToks eget talangprogram för innehållsskapare.
Med andra ord känns det rätt så mycket som att TikTok helt enkelt har flyttat över hemlandscensuren till Ryssland.
Precis här har vi också en av utmaningarna som sociala medier och andra stora onlineplattformar just nu allt oftare ställs inför. En omöjlig ekvation där tjänsterna kritiseras oavsett vad de än gör. Vi tycker det är självklart att techplattformarna ska följa lagstiftningen här hos oss, men vi tycker det är fel när de gör det i andra länder. Åtminstone när vi tycker att ländernas lagstiftning bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter.
Inte minst Twitter har clashat med både Indien och Turkiet när de initialt vägrade, för att till sist gå med på det när det kom hot mot att tjänsten annars skulle stängas ned. Precis samma strid utkämpar Twitter just nu i Ryssland.
Problemet med det är att techjättarna då också sätter sitt eget regelverk. Företag som sätter sitt eget regelverk snäppet över lagstiftningen. Eller den allmänna åsikten om något i ett land.
Putin finds ally in China's TikTok in crackdown on critics
The Kremlin approached Chinese authorities about anti-government content on the popular short video app earlier this year, according to an official.
Twitter köper Scroll, en prenumerationstjänst som tar bort annonser från nyhetssajter
Ännu ett uppköp för Twitter: Scroll. En prenumerationstjänst som… tar bort reklam från nyhetssajter. Betala 5 dollar i månaden och slipp reklam på nyhetssajter. Åtminstone hos de publikationer som samarbetar med Scroll. Jag hade inte hört talas om Scroll tidigare och det är en rätt briljant tjänst.
Men nu är det oavsett slut med det. Scroll flyttar nu alltså in hos Twitter och stängs ned som fristående tjänst. Och den ska alltså på något sätt jackas ihop med Twitters nyhetsbrevssatsning, som började med Twitters uppköp av Revue för några månader sen. Exakt hur är lite oklart, men någon form av intäktsdelning. Enligt Scroll själva har Scroll tydligen skickat mer pengar till publicister än vad publicisterna hade dragit in om prenumeranterna istället hade tittat på annonser. Ja, eller kört med annonsblockerare.
Eller så kanske det blir del av den övergripande prenumeration som Twitter siktar på att släppa.
Scroll känns överlag som ännu ett embryo till en Spotify för nyheter. Det som med andra ord exempelvis Apple försöker göra.
(Kan inte låta bli att känna att Scroll väldigt gärna ville bli uppköpta. Tjänsten byggde tydligen på webbläsartillägg - eller tredjepartskakor. Och det sistnämnda är som bekant inte direkt framtidssäkrat.)
Twitter buys Scroll to power its upcoming subscription service
Twitter has acquired news startup Scroll to help it build a subscription service inside Twitter.
Twitter öppnar sin Clubhouse-kopia Audio Spaces för alla med fler än 600 följare
Det känns nästan som mer än en tillfällighet. Nästan exakt samtidigt Clubhouse går ut med att de har börjat testa sin Android-app så öppnar Twitter sin Clubhouse-kopia för alla som har minst 600 följare. Så inte för alla än, men på god väg dit.
Dessutom droppade Twitter några nya funktioner som är på gång för den nya ljudfunktionen:
- Möjlighet för rumsvärdar att sälja biljetter till sändningar
- Schemalagda sändningar
- Sändningar med flera värdar
Den sistnämnda trodde jag i ärlighetens namn redan var på plats. Sån koll hade jag. Funktionerna i sig är inte heller direkt nydanande, men däremot helt självklara tillägg. Inte minst möjligheten att kunna tjäna pengar på sitt ljudinnehåll.
Det som däremot var lite mer oväntat var att Twitter också meddelade att de kommer att ta ut ”en liten” andel av biljettintäkterna som avgift. Visst, Twitter gick ut med att de skulle ”utforska” nya intäktsmodeller under året. Att de går ut med intäktsdelandet innan tjänsten ens har hunnit lanseras visar att Twitter är rätt övertygade om att den kommer att flyga.
Twitter will now let anyone with 600 or more followers host its audio Spaces on mobile
Twitter will let everyone on iOS and Android with 600 followers create Twitter Spaces, its version of Clubhouse-like social audio rooms. The company also announced that ticketed Spaces are in the works.
Twitter börjar testa dricksfunktion
Ryktena visade sig stämma och kom fortare än vad jag hade trott: Twitter börjar ny testa en dricksfunktion. Som på andra ställen, alltså: möjlighet att ge pengar till de twittrare du gillar extra mycket. Eller donera till välgörande ändamål. För Android-användare kommer det också gå att ge pengar i Twitters egen Clubhouse-funktion.
Ett antal olika betallösningar erbjuds och Twitter ska inte ta avgift. Nu. Misstänker att det kommer att ändras.
Nu är det alltså ett test så det är bara USA som gäller och bara utvalda Twitter-konton. Som journalister och ideella organisationer. Att se hur snabbt Twitter skalar upp.
Twitter is testing a new Tip Jar feature for sending money to your favorite accounts
Twitter is rolling out a new test feature: Tip Jar, which adds a new icon to profiles on Android and iOS and allows users to send payments directly to their favorite accounts.
Twitter sparkar ut Donald Trump - igen
Ha. Medan Facebook tampas med frågan om de ska släppa in Donald Trump igen så är Twitter som bekant lite mer hårdföra. Så pass att de nu har sparkat ut Donald Trump från sin plattform - för andra gången.
Det handlar om ett nytt konto kopplat till Trumps nya ”blogg” From the Desk of Donald J. Trump. Ett konto som postar de inlägg som Trump deskar på sin egen sajt. Ja, eller som postade de inläggen, åtminstone. För nu är det slut med det. En avstängning av en person är en avstängning av en person. Oavsett om de personen, eller hens medarbetare, försöker runda avstängningen genom att skapa ett nytt Twitter-konto.
Twitter Suspends Account Created To Tweet Trump's Statements
The account was deemed an attempt to circumvent the suspension of Trump's personal Twitter handle.
Snapchat
Snapchat lanserar influencermarknadsplatsen Creator Marketplace
Bara en vecka efter det att Mark Zuckerberg berättade att Facebook arbetar på en influencermarknadsplats för Instagram så är det dags för Snapchat att komma med samma besked. Creator Marketplace. Tänkt att koppla ihop företag som söker influencers med influencers som söker företag.
Exakt hur det kommer att fungera får vi se senare den här månaden. Det är då Creator marketplace ska slå upp portarna. Men i stort kommer det fungera som motsvarande andra tjänster, med möjlighet att söka efter lämpliga samarbetspartners utifrån ett antal sökalternativ.
Initialt kommer tjänsten vara ett matchningsverktyg för AR-linsskapare och om allt går som det ska så kommer den nya funktionen att öppnas för alla plattformens stjärnor.
Snapchat's New 'Creator Marketplace' Will Pair Marketers With Creators To Collaborate On Ads - Tubefilter
At its NewFront presentation today, Snapchat unveiled a new venture called Creator Marketplace, which will enable marketers to connect with Lens creators (and eventually Snap Stars, or Snapchatters who tout verified accounts) to collaborate on ads. The Marketplace launches later this month, and will initially enable businesses to partner with a select group of AR creators through year's end.
Snap lanserar nytt minispel för att lära snappare hur man investerar pengar
Kul idé från Snapchat. Nytt ”mini”-spel som är tänkt att lära snapchattare hur det fungerar att investera. Aktie-SM inuti Snapchat.
Det handlar om ett nytt miniprogram, alltså de WeChat-aktiga tjänster som numer går att bygga inuti Snapchat. I det här fallet är det investeringsutbildningsplattformen Invstr som är upphovsmakaren. Du får 1 miljon låtsaspengar som du sedan får använda för att investera i saker som aktier och kryptovalutor. Upp- och nedgångar ska följa respektive tillgångs verkliga utveckling.
Helt i linje med de trender som vi ser hos både Snapchat och TikTok: kattfilterplattformarna satsar allt mer på att ta fram nyttotjänster för sina användare. För de börjar bli all grown up now. Ja, och oavsett så är de här apparnas ekosystem på sätt och vis internet i ett nötskal. Facebook och Google i ett.
Now the kids can learn to invest with a game in Snapchat
Snap's latest Mini, called StockStars from Invstr, lets users play with a (fake) $1 million portfolio.