Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens
Mobilt
Huaweis Android-ersättare Harmony OS landar 2 juni
Veckan efter det blev klart att Google och Samsung enas om att använda ett gemensamt operativ för icke-Apple Watch-klockor så fylls Tizen-luckan av ett annat asiatiskt operativ: Harmony OS. Det är Huaweis Android-ersättare som till sist kommer att landa 2 juni.
Ja, ersättare till Google-Android, åtminstone. Ända sedan USA:s svartlistning av Huawei gjorde att Huawei inte längre får använda Google-Android och förinstallera Googles appar och tjänster (inklusive Google Play) så har Huawei frenetiskt jagat en ersättare. Harmony OS har funnits ett tag, men då som IoT-operativ. Nu släpps det alltså för smartmobiler. Huawei bedömer att Harmony kommer att finnas i 200 miljoner enheter mot slutet av året. Vi kan anta att en inte jättestor del av dessa kommer vara just smartmobiler.
På hemmaplan slog svartlistningen först inte så hårt. Snarast det omvända, drivet bland annat av lite mobilnationalism. Men Huawei tappar allt mer marknadsandelar i Kina och börjar få svårare än de flesta att få tag i komponenter på grund av chipbristen och svartlistningen.
Vad Huawei nu rullar ut är alltså open source-Android. Utan Googles inbyggda smartnessfunktioner och, som sagt, helt utan Googles tjänster. Även möjligheten att installera appar via Google Play. ”Uppförsbacke” är ordet som milt sagt bäst passar för att beskriva Huaweis möjligheter att få snurr på Harmony utanför Kina.
Huawei’s ’replacement’ for Android will launch June 2, but does it stand a chance?
Huawei’s replacement for Android, HarmonyOS, is set to launch on June 2. It faces an uphill battle to compete against Android with Google services.
Digitalisering
Ikea och Pinterest vill att vi ska renomestra mer
Jamen det är väl klart. Vad blir det när man tvingas sitta hemma och det mest exotiska man kan företa sig är att renovera hemmet? Renocation. Förstås.
Vad blir det på svenska? Renomester?
What Is a ’Renocation?’ Ikea and Pinterest Explain
The campaign was a collaborative effort across Jebbit, Ogilvy, Wavemaker.
Ekonomi och finans
Apple söker kryptochef
Betala med Bitcoin i Appstore? Tja, att rent digitala betalmedel kommer att bli möjliga även hos Apple kan vi nog lugnt utgå från (fast på Apple-manér lite senare, när alla andra har gjort grovtestandet och kommit fram till vad som funkar). Nu söker Apple en kryptochef. Åtminstone en affärsutvecklingschef med erfarenhet av ”alternativa betalsätt”.
På kort sikt kan det alltså handla om så relativt sett enkla grejer som att koppla ihop Apples kanaler med stöd för kryptovalutor. Men som det brukar heta: att spekulera sannolikt är stort, att spekulera osannolikt är större. Vad skulle det här kunna leda till på lång sikt?
Tja, visst skulle Apple kunna få Diem-feeling och likt Facebook försöka trycka ut en egen kryptovaluta (där Facebooks grovtestande nog har gett Apple svaret: mmmmnjakanskeinte). Men en tanke som handlar om längre sikt men med mer verklighetsförankring är: Apple-faktorn.
Och då menar jag inte wow-aaah-faktorn, utan att när Apple bestämmer sig för att anamma eller döda en teknik så blir det mainstreampåverkan som mullrar sönder gamla sanningar. Som att alla iPhones skulle få kryptosäkra och backuppade digitalplånböcker utan kostnad – utan behov att skapa konton någon annanstans för att kunna köpa, sälja och handla med kryptovalutor.
Apple Looking for a Manager With Experience in Cryptocurrency
Apple is hiring for a Business Development Manager with experience in alternative payments, including cryptocurrency, according to a recent job…
Infografik: regelbundna stora ras är normalt för Bitcoin
Senaste veckorna har Bitcoin-värdet satts under stor press med prisras som följd. Det i sin tur har, förstås, fått undergångsrykten att florera igen. Att det definitivt är kört för Bitcoin och att kryptobubblan nu har spruckit. Då kan det vara bra att påminna sig om hur det historiskt har sett ut för Bitcoin.
Likt aktier (och för den delen de flesta tillgångar) så har Bitcoin drabbats av korrigeringar när investerare har dumpat valutan för att ta hem vinsten. För vissa aktier blir korrigeringarna mer brutala. För Bitcoin likaså. För likt de aktier som rusar och rasar mest så finns det inget definitivt underliggande värde kopplat till valutan. Bitcoin är värt vad de som köper och säljer tycker att valutan är värd.
I Bitcoin-fallet ska vi heller inte glömma att valutan hade ett rejält rally i början av året. Nu är Bitcoin nere på ungefär samma nivå där den låg i januari. Precis samma sak för Nasdaq-börsen som också haft ett rätt tråkigt 2021. Men vad gäller både Bitcoin och Nasdaq så är nivån just nu fortfarande högre än någon gång tidigare före 2021.
Så ja. Bitcoin har rasat hysteriskt mycket senaste veckorna. Men regelbundna jätteras är snarast normen för Bitcoin.
Övrigt
Jeff Bezos slutar som Amazons VD 5 juli – efter 27 år
Ett lite oväntat besked. Jeff Bezos slutar som Amazons VD 5 juli.
Ja, ATT han skulle sluta har vi vetat rätt länge, men det kändes att det skulle komma lite senare. Samtidigt känns det som ett rätt självklart datum: 5 juli är det på dagen 27 år sedan Amazon grundades.
Men oavsett går alltså en väldigt definierande epok i graven. Det i sig gör att det kommer att komma en period av viss osäkerhet. Det är inte bara en VD som slutar utan förstås grundaren av världens största e-handelsbolag. Däremot kan vi nog anta att det inte kommer att bli en särskilt drastisk kursändring. Ja, eller förmodligen kortsiktigt ingen alla, med tanke på efterträdaren Andy Jassy är rätt djupt rotad i Amazon.
Men på lite längre sikt? När Jassy blir varm i kläderna? Blir det en Tim Cook eller Steve Ballmer?
Jeff Bezos will step down as Amazon CEO on July 5th
The transition to Andy Jassy was planned for some time in Q3.
Amazons annonsintäkter kan vara dubbelt så höga som Snaps, Twitters, Rokus och Pinterests – tillsammans
Hur mycket drar Amazon in på annonser? En bra fråga. Amazon särredovisar inte sina annonsintäkter, men det segment där annonseringen ingår, Other, ger rätt mycket ledtrådar.
Bedömningarna är att annonsverksamheten ska vara största delen av de pengar som omsätts under Other. Det skulle kunna innebära att Amazons annonsintäkter är 2,5 gånger högre än Snaps, Twitters, Rokus och Pinterests – tillsammans. Dessutom ska Amazons annonsintäkter växa 1,7 gånger snabbare än de fyra bolagens.
Åtminstone om vi ska tro de uppskattningar som Loop Capital har kommit fram till. Och ja, de är inte särskilt orimliga. Framförallt när det handlar om framtidsutsikterna.
Amazon har ett eget, externt annonsnätverk, men likt Google så är det de egna plattformarna som är viktigast för annonsintäkterna. Och egna plattformar betyder insikter som inte kräver tredjepartskakor eller tillgång till Apples (och snart Googles) app-ID för annonspårning. När annonseringen och konverteringen sker på samma ställe så kan Amazon samla ihop en hel massa kundinsikter – även om kunderna sagt nej till spårning.
No Title
No Description
Apples utvecklarkonferens WWDC går av stapeln 7 juni i år
Då vet vi. 7 juni är datumet för nästa WWDC. När vi alltså får höra allt om nästa generation av iOS, iPad OS, macOS och Watch OS. Plus säkerligen någon hårdvarunyhet.
Apple Shares WWDC 2021 Schedule, Keynote Takes Place June 7 at 10:00 a.m PT
Apple today officially announced the lineup for its Worldwide Developers Conference in June, which will kick off with the traditional keynote at…
Google gör det möjligt att lösenordsskydda sin sökhistorik
Ha. Vill du VERKLIGEN att ingen (annan än Google) ska kunna se vad du har googlat? Nu finns det ett lösenord för det!
Google har lagt till möjlighet att kunna ange ett lösenord för aktivitetssidan i Google-kontot. Omfattar alltså inte bara dina googlingar utan ”allt du har gjort i Googles tjänster”. Alltså även saker som vad du har tittat på på Youtube och vad du har fått hjälp av Assistant med.
Ja, men det omfattar förstås just det som finns i ditt Google-konto. Vill du vara säker på att ingen kan göra en tidsresa i din webbläsarhistorik så är det fortfarande de vanliga handgreppen som gäller.
Google now lets you password-protect the page that shows all your searches
Google has added a verification option to its My Activity page, which shows what anyone who’s logged in has done across Google services and devices. The optional feature can require a password before showing any history.