Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, Mobilt
- Del 3: Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artikel
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook F8 Refresh: API-nyheter för Instagram, WhatsApp och Messenger
Sååå…. Det var F8 Refresh. Facebooks första helt virtuella utvecklarkonferens som sttartade idag. Och… wow. Keynoten som kickade igång hela konferensen kan ha satt nytt rekord i… icke-händelse.
Apples senaste två WWDC-konferenser har varit överdoser i überpolerade produktpresentationer men oj vad jag saknade dem under Facebooks sändning. Facebook hade samma nivå av superlativorgie som Apple, fast… betydligt tackigare. Framförallt rätt halvkackigt ljud. Typ en genomsnittlig Zoom-konferens med kollegorna. Fast under Facebooks stora utvecklarkonferens.
Och visst. Vi visste redan innan att F8 i år skulle ”gå tillbaka till rötterna” och rikta konferensen uttalat till Facebooks utvecklargemenskap. Men problemet var att keynoten bjöd på… rätt tunt med rejäla nyheter. Visst, det fanns absolut funktioner som definitivt kan ge konkret nytta, men väldigt få saker kändes keynotevärdiga.
För att dra ännu en Apple-parallell: Apple är lite mästare att presentera rätt basala funktioner som det bästaste och mest fanatastiskaste någonsin. Facebook siktade på att ta det här till en ny nivå. Komplett med väldigt mycket pitchande av Facebooks produkter mot utvecklarna. Kanske lite att predika för den redan övertygade församlingen. Det var mycket ”här har vi gjort grejer, nu vill vi att ni som utvecklare ska berätta för oss vad de ska användas till”. Helt rätt, men i sammanhanget blev det lite väl mycket.
Med det sagt fanns det potentiell intressanta och långsiktigt stora nyheter:
- Facebooks Messenger-API för Instagram öppnas för alla utvecklare
- WhatsApp Business får nya funktioner för att snabba på chattande med företag och göra det snabbare för företag att komma igång med WhatsApps Business-API
- Facebook presenterade en kommande, tja, Appstore för pluginer till Facebooks Business Suite. Det här är potentiellt en stor grej, men det var ju å andra sidan också Messenger-plattformens initiala ambitioner.
- WhatsApp får nya meddelandeformat, som påminnelser om när produkter åter är i lager eller komma med produktrekommendationer. Även om Facebook inte använde det ordet så handlade mycket om att utveckla fler annonsmöjligheter för företag som kör WhatsApp.
- Login connect with Messenger. Tjänster som erbjuder Facebook som inloggningsmetod kan lägga till knapp där användare kan gå med på att ta emot meddelanden från företag direkt vid första inloggningen/kontoskapandet. Motsvarande marknadsföringskanal som de utökade meddelandeformaten i WhatsApp. Och förstås också ett sätt att delvis hantera Apples nya appspårningsbegränsningar..
- Instagram får för första gången tillgång till ”key automation tools” som bara är tillgängliga via Messenger-API:et. Så ja. Ett sätt att driva på utvecklingen mot Facebooks vision om en gemensam chattinfrastruktur.
- Nya AR-möjligheter, inklusive ett Multipeer API som ska göra det möjligt att ännu enklare få till AR-funktionalitet för flera användare samtidigt (exempelvis under videosamtal)
Som sagt. Relevanta, inkrementella förbättringar som väldigt tydligt jackade in i Facebooks övergripande strategi för sina appar, men väldigt lite som kändes som Facebooks årliga stora utvecklarkonferens-material. Kanske mycket beroende på att inramningen kändes så lågbudget. Ska jag vara positiv så kan jag säga att Facebook ville att det skulle kännas mer ”autentiskt” för att visa att det handlar om en återgång till rötterna. Ska jag vara elak kan jag konstatera att det mycket kändes som ”äh, bara utvecklare. Lägg inte för mycket pengar.”
Det kanske enskilt mest förvånande var att Facebook inte fick någon sändningstid. Alls. Facebook-appen, alltså. Facebooks stora kassako. Det handlade om WhatsApp, Instagram och Messenger. Å andra sidan: i princip allt handlade också mer eller mindre direkt om att knyta ihop tjänsterna ännu tajtare med varandra. Så på det sättet skulle man kunna säga att allt handlade om moderskeppet - outtalat. Som att Facebook vill att utvecklarna - medvetet eller omedvetet - ska driva på utvecklingen att föra samma Facebooks alla tjänster under ett paraply.
Som sagt. Jag var inte målgruppen. Men det här måste vara den mesta mehiga keynote under en högprofilkonferens jag har varit med om på länge.
EU och Storbritannien drar igång konkurrensbrottsutredningar mot Facebook
EU steppar upp tonläget mot techjättarna. Nästa plattform att hamna under lupp: Facebook. EU och Storbritannien (eller bara ”EU” som man sa förr) gick i fredags samtidigt ut med uttalanden om att de drar igång sina utredningar.
Så långt inget konstigt. Tvärtom rätt väntat och konstigt att det har dröjt så här länge. Däremot är inriktningarna för utredningarna lite… oväntade.
EU kommer att titta på om Facebook har brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning genom att använda data från annonser ”i synnerhet data som har samlats in från annonsörer med syfte att konkurrera med på marknader där Facebook är aktiva, som köp- och säljannonser” (eller ”classified ads” som också omfattar exempelvis jobbannonser).
Storbritannien kommer å sin sida titta på Facebook Login och Facebook Dating. Med andra ord möjligheten att logga in på externa tjänster med sitt Facebook-konto samt Facebooks dejtingtjänst. Även här handlar det om huruvida samlar in data som sedan används för att snedvrida konkurrensen inom tjänster som dejting och Marketplace.
Det är alltså överlag VÄLDIGT mycket fokus just på köp- och säljannonser. En väldigt nischad utredning som inte - åtminstone inte direkt - omfattar exempelvis Facebook Shop och Instagrams motsvarighet.
Visst. EU och Storbritannien kanske kände större chans att få till något konkret om de gav sig på något konkret. Men som sagt. Känns som oväntade vinklar.
No Title
No Description
Facebook stänger av Donald Trump i ytterligare två år och skrotar specialbehandlingen av politiker
2023. Det är nästa gång som Donald Trump har chans att släppas in på Facebook igen. När Facebooks översynsråd beslutade i frågan så konstaterade de att det var rätt av Facebook att stänga av Trump i samband med attacken på amerikanska kongressen, men däremot fel att de inte angav något slutdatum. Så det är alltså precis vad Facebook nu gör. Ja, eller ett nästa datum när Facebook ska ta nytt beslut.
Översynsrådet har med andra ord skapat ett rätt meckigt prejudikat. Inte minst med tanke på att Facebook ungefär samtidigt gick ut med att de kommer att sluta särbehandla politiker. Argumentet som Facebook har lutat sig mot så här långt när de inte har plockat ned politikers inlägg som bryter mot riktlinjerna är för att ”det allmänna intresset” väger tyngre. Nu är det alltså slut på det. En politiker är precis som vilken Facebook-användare som helst.
Vad de här två sakerna sammantaget betyder är alltså krasst talat att Facebook inte längre har rätt att stänga av någon användare permanent. Och att de dessutom behöver ta nya tittar på avstängningar med jämna mellanrum. Det kan som sagt var bli milt sagt rörigt. Och lär i sig kräva att de anställer en hel massa mer folk.
Oavsett. Januari 2023. Som av en händelse precis när det kommer bli dags för nästa amerikanska presidentval att börja varva upp.
Facebook gives Trump a 2-year suspension, changes rules for politicians
Facebook has commuted former President Donald Trump's indefinite suspension into a 2-year ban that will be reevaluated in January of 2023.
Twitters prenumerationstjänst Blue släppt i Kanada och Australien
Allt går så snabbt att jag inte hinner med. I förra veckan: kodgrävande visade att Twitters prenumerationstjänst Blue dykt upp i Appstore och såg därmed ut att vara rätt nära en lansering. Den här veckan: lansering. Åtminstone i Kanada och i Australien.
Månadskostnaden för Blue kommer att landa på 30 kronor när tjänsten landar här hos oss. Prenumerationspengarna ger det här:
- Bokmärkesmapp: Ställe att spara dina favorittweets.
- Ångra tweet: Funktion som gör att du kan… ångra en skickad tweet. Som på de flesta andra ställen så har du lite tid på dig att ångra dig innan din ivägskickade tweet publiceras. Men med en Twitter-twist: du kan själv välja hur lång ångraperiod du vill ha - upp till 30 sekunder. Och det… kan förmodligen vara en av de mest meningslösa anpassningarna någonsin.
- Läsarläge: En ”vackrare” läsarupplevelse av twitterstormar och långa trådar.
- Gränssnittsanpassningar: Välj anpassad appikon och och anpassade färger i appen.
- Dedikerad kundtjänstsupport
Enligt förhandsspekulationerna, alltså. Och känns väldigt mycket som ett steg 1/halvbeta. Kanske inte en lång radda killer-funktioner, alltså.
'Twitter Blue' Subscription Announced, Launches in Canada and Australia First
Twitter has today announced "Twitter Blue," a new subscription service that features the ability to undo and bookmark Tweets, a reader mode,...
Twitters Clubhouse-kopia får huvudrollen i Twitters omdesignade iOS-app
Twitter har som bekant inte varit den plattform som har… utvecklats mest senaste decenniet. Med tanke på hur många nya funktioner, initiativ och tester som Twitter har dunkat ut i år så känns det som att Twitter vill ta igen de senaste tio årens stiltje under 2021. Här finns dessutom saker som är rätt stora avsteg från kärn-Twitter och rätt stora strategiska sidoförflyttningar. Här är ännu en förändring som är både liten och stor: Twitter börjar rulla ut en omdesignad menyrad i iOS-appen. Där Twitters Clubbhouse-kopia Audio Spaces får huvudrollen.
Okej att Twitter har visat att de siktar på att morgondagens Twitter inte kommer vara gårdagens eller ens dagens Twitter. Bland annat genom att storsatsa på, för Twitter, helt nya format. Långtexter, nyhetsbrev, realtidsljud. Men att Twitter redan nu (eller alls?) skulle ge Audio Spaces menyhuvudrollen? Did not see that one komma.
Visst. Det måste förstås inte alls betyda att navigeringen kommer att se ut så för allt tid och evighet. Det har exempelvis varit dagsnotering på hur Facebook-appens navigering kommer se ut när man öppnar appen. Det är oavsett ett rätt drastiskt steg för Twitter, även om utrullningen börjar i väldigt liten skala. Så pass liten att den kanske hinner avbrytas innan den ens kommer hit.
Twitter redesigns its mobile app to make Spaces the center tab | TechCrunch
Twitter is updating its app to make its audio chat room feature, Twitter Spaces, a central part of the user experience. Today, the company will begin to
Twitter lanserar kurerade vädertjänsten Tomorrow
Vad behöver en nyhetstjänst? Väder, förstås. Nu presenterar Twitter en ny tjänst: Tomorrow. En vädertjänst kurerad av Eric Holthaus, som vad det verkar är en väderfluencer. Ja, även om kanske inte kan påverka just vädret.
Tjänsten rullas ut i ett antal amerikanska städer och är tänkt att vara (förstås) något som fokuserar mycket på det lokala vädret. Men vi pratar inte om en tjänst där Holthaus ska twittra lite om morgondagens väder, Tomorrow är tänkt att bli en rätt stor verksamhet på egen hand. Planen är att det ska finnas 20-30 klimatskribenter, 18 lokala meteorologer och lite redaktionell stödpersonal.
Men Tomorrow är dessutom del av något större: första exemplet på hur Twitter tänker knyta ihop hela sitt (rätt nya) tjänsteekosystem. Tomorrow ska erbjuda långformat via nyhetsbrevsprenumerationer och kortformat (ja, eller blandat innehåll) via frågor och svar-sittningar via inträdesbelagda sändningar via Twitters Clubhouse-kopia Audio Spaces. Medlemsprenumerationerna kommer ligga på 10 dollar i månaden.
Det här lär alltså vara lite testkörning för något som Twitter säkerligen har rätt stora planer för. Nischade och områdesspecifika prenumerationspaket som ska få fler att hänga på och ta del av Twitters tjänster. Och då alltså inte bara Twitter.
Twitter to launch local weather news service
"It's the largest collective of writers and experts we've launched with."
Twitter börjar testa annonser i Fleets
Från att ha hänt ungefär ingenting i en hel massa år så har Twitter i år dunkat ut nyhet efter nyhet. Dags för ännu en: företaget har nu börjat testa annonser i sin stories-funktion Fleets. Vertikala helskärmsannonser som kan vara upp till 30 sekunder långa, komplett med uppsvepsstöd för interaktion.
Fleets, ”tweets” som bara lever i ett dygn, har vid det här laget ganska precis ett år på nacken. Det var åtminstone då som Twitter tryckte på stora jordglobsknappen och gav alla användare tillgång till den. Det gör att det är svårt att säga något om hur pass populär Fleets är, inte minst eftersom Twitter själva inte har sagt särskilt mycket. Det i sig brukar betyda ”inte jättebra”.
Men det verkar åtminstone ha gått tillräckligt bra för att Twitter ska tycka att det är värt att satsa på annonsstöd här. Och det är i sig också lite av en 2020/2021-trend: tiden från test över bred lansering fram till möjlighet att tjäna pengar på innehållet har kortats rejält. Där det tidigare kunde handla om spann på månader eller till och med år börjar det nu handla om månader och veckor. Om något ett tecken på att konkurrensen mellan de sociala plattformarna blir allt tuffare.
https://www.theverge.com/2021/6/1/22461070/twitter-fleets-stories-ads-monetize-instagram-snap
Twitter återöppnar kontoverifierandet igen
Ha. Vad har Twitter och Region Stockholm gemensamt? Det är lite sådär med alltid öppet. För två veckor sedan återupptog Twitter sitt verifieringsprogram efter tre års paus, i förra veckan stängde de ned funktionen igen efter att ha drunknat i blåbocksansökningar och nu är det dags att köra igen.
Helt definitivt permanent den här gången. Asapromiss. Fram till nästa vecka.
Twitter Starts Taking Profile Verification Applications Again
Twitter on Wednesday resumed the process of taking user requests for their profile verification after pausing them last week. Check out how you can apply.
Twitter börjar rulla ut sin crowdsourcade faktacheckarfunktion Birdwatch
Hur minskar man fejkfaktaspridningen på en plattform? Man låter användarna göra jobbet. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta den funktion som Twitter presenterade i början av året. Nu börjar den rullas ut.
Birdwatch skulle på beskrivningen kunna sammanfattas som typ Wikipedia möter Reddit. Ett gäng ”engagerade twittrare” kan bidra med faktacheckande som visas i samband med tveksamma tweets och andra twittrare kan sedan typ betygssätta faktacheckandet.
Exakt hur det kommer att fungerar i praktiken vet nog inte ens Twitter riktigt. Risken för birdwatch-krig kan väl sägas vara rätt stor. Hur informationen ska visas, vilket innehåll som ska omfattas och var olika gränser går återstår väl att se. Twitter ser också ut att vara på gång att lägga till/testa en funktion som skulle matcha rätt bra med Birdwatch: en tregradig skala på hur felaktig information en tweet innehåller. Från ”mmmkay” över ”like… no?” till ”nu-uh, no way José”.
Oavsett. Fågelskådande kommer framöver att få en helt annan betydelse. Åtminstone på Twitter.
Twitter starts rolling out Birdwatch fact checks inside tweets | TechCrunch
Twitter is looking to crowdsource its way out of misinformation woes with its new product Birdwatch which taps a network of engaged tweeters to add notes
Twitter arbetar på skala som visar hur fel du har i dina tweets
Ha. Fabulous. Senaste förmodligen-funktionen från Twitter i kampen mot fejkinformation på plattformen. En skala som visar hur fel du har i ditt twittrande.
Kodgrävar-Jane har den här gången hittat tre nya märkningsetiketter: ”Get the latest”, ”Stay informed” och ”Misleading”. Gul, orange och rött beroende på hur fejk din information är.
Om den här funktionen ser dagens ljus så lär det inte direkt minska högerpressen på Twitter. Twitters ambition är förmodligen just det - skaffa sig möjlighet att vara lite mer nyanserad i sin fejkinfomärkning - men risken är förstås att den lägsta fejkribban kan sänkas ytterligare vilket kan göra att fler får se sina tweets få en märkning.
Och ja, sen har vi förstås också hela skalan med medveten ”fejkinformation”. Som ironi och sarkasm.
Twitter May Start Labeling Your Tweets Based on How Wrong You Are
Twitter is one of many social media companies that's struggled to keep misinformation from running rampant on its platform over the years. Its latest attempt to move the needle looks to be a tiered warning label system that changes based on how wrong you are, according to app researcher Jane Manchun Wong.
Twitter kan arbeta på reaktioner à la Facebook
Förnyade rykten - och nu även lite konkreta bevis genom kodgrävande - på om att Twitter arbetar på stöd för fler reaktioner. Same-same but same-different jämfört med andra tjänster som har motsvarande funktioner.
Nu är inte Twitters funktion helt spikad än, som sagt, men det ser ut som att Twitter siktar på reaktioner mitt emellan Facebook och LinkedIn. Från LinkedIn-hållet kommer lite mer fokus på reaktioner som känns mer ”professionella”.
Och just det visar hur plattformar som lägger till reaktioner försöker styra tonen på samtalen. Ja, eller mer krasst: genom valet av reaktioner så vill plattformarna signalera vilken slags innehåll som användarna typ förväntas lägga ut. Det kan leda till riktiga hål i huvudet-beslut som att det inte finns någon skrattreaktion hos LinkedIn (LinkedIn är INTE Facebook! Vi har inte kul på jobbet!).
Visst. Gör det lite svårare att få till snyggt klustrade reaktionsdiagram, men Facebooks öppning för att låta användare välja även hur de vill reagera på innehåll känns rätt mycket som det enda rätta.
Twitter could be working on Facebook-style reactions
Twitter could be adding emoji reactions to its social network, according to assets found by app researcher Jane Manchun Wong. The feature looks like it could be similar to the reactions Facebook added in 2016.
TikTok
TikToks uppdaterar användarvillkoren och ger sig själva rätt att samla in ”ansiktsavtryck” och ”röstavtryck”
Dags för uppdaterade användarvillkor för TikTok. Som oftast en sömning historia som få lägger särskilt mycket vikt vid. Men några av förändringarna känns lite intressanta. TikTok ger sig själv rätt att samla in användares ”faceprints and voiceprints”. Ansiktsavtryck och röstavtryck, alltså.
Det här hade väckt uppmärksamhet oavsett vilken tjänst som gett sig själva den här rätten. Men att det handlar om just TikTok är förstås extra känsligt. Dels för att TikTok överlag har många väldigt unga användare och dels på grund av hur känsligt läget är i USA gällande TikToks datainsamling. För det är just i USA som de nya villkoren börjar gälla. Vi kan anta att det här inte skulle lira i EU.
Det i sig visar att ägaren Bytedance har blivit rätt mycket mer säkra på att Biden inte kommer att förbjuda tjänsten i landet. Men det leder förstås till frågan vad TikTok vill använda informationen till.
Annonsering är förstås den givna förklaringen. Men Bytedance ska också vara på gång att börja erbjuda TikTok.kontot som inloggning i andra appar. Så en egen FaceID-konkurrent kanske?
Överlag kommer biometriinsamling bli en väldigt stor fråga framöver. Och som vanligt kan vi anta att företagen inte kommer att kunna hålla fingrarna borta från syltburken och därmed tvinga fram reglering.
TikTok just gave itself permission to collect biometric data on US users, including 'faceprints and voiceprints' | TechCrunch
A change to TikTok's U.S. privacy policy on Wednesday introduced a new section that says the social video app "may collect biometric identifiers and
LinkedIn ökar teckengränsen i inlägg från 1300 till 3000 tecken
Vad behöver vi mer av på LinkedIn? Precis. Fler tecken! Nu höjer LinkedIn teckengränsen för inlägg i nyhetsflödet. Från 1300 till 3000 tecken. LinkedIn gör alltså även här en Facebook. Fast som vanligt lite senare.
Det här leder förstås till frågan vad som kommer hända med artikelfunktionen, som åtminstone initialt hette Pulse. Visst. Inte så att 3000 tecken är en långuppsats, men utan att jag har gjort en djupstudie av snittlängden på LinkedIn-artiklar så känns det som att majoriteten av artiklarna är färre än 3000 tecken långa. Med andra ord: det går förmodligen fortfarande lite trögt för att få snurr på LinkedIn som artikelplattform efter flera år.
Det handlar förmodligen om en kombination om att renodla och minska förvirringen kring vad som är ett ”Inlägg” och vad som är en ”artikel” samt att försöka sänka tröskeln till långskrivande.
Men vad händer då med den rätt nya nyhetsbrevsfunktionen? Jag misstänker att LinkedIn planerar renodling även här. Att den gamla artikelfunktionen kommer att skruvas om till att bli en mer uttalad nyhetsbrevsfunktion.
(Det här kommer dessutom innebära att folk slipper lägga länkar i första kommentaren under ett inlägg. Eller… vänta.)
String Nguyen on LinkedIn: #linkedintips #personalbranding | 57 comments
LinkedIn is growing ... for content creators! Is writing more a good thing? Usually we write ✍️ our captions or status post in 220 words or less (1300... | 57 comments on LinkedIn
Clubhouse
Clubhouse siktar på att skrota inbjudningskravet i sommar
I över ett år har Clubhouse i praktiken varit en publik beta. Eller egentligen en stängd beta, eftersom det ha krävts inbjudan för att få vara med. Nu ser det ut som att det snart kan vara slut med det. Clubhouse har meddelat att appen ska vara redo för ”general release” i sommar.
Okej, det uttalandet handlade specifikt om Android-appen, men vi kan nog anta att det kommer gälla även för iOS.
https://gadgets.ndtv.com/apps/news/clubhouse-linking-instagram-twitter-accounts-android-beta-app-end-invitation-system-2455768
Övrigt sociala medier
Kan Apple presentera en rejäl uppdatering av iMessage under WWDC?
Vad kommer Apple presentera under sin årliga utvecklarkonferens WWDC, som i år drar igång 7 juni? Ja, vi vet att vi som vanligt kommer att få veta mycket om nya funktioner som kommer i nästa version av Apples olika operativ, men utöver det har det faktiskt läckt ovanligt lite. Spekulationer om nya MacBook Pros, men det känns inte riktigt WWDC - som trots allt handlar om mjukvara och tjänster. (Men visst. Apple kanske inte kan hålla sig.) Här är ett mer troligt rykte: iMessage.
Det promomaterial som Apple släpper inför WWDC sysselsätter en hel massa människor. Och då menar jag alla som försöker dechiffrera vad materialet säger om vad som kommer att presenteras. Den här gången är det mycket just iMessage.
Visst. Vi kan också anta att vi får nya animojis och mer inkluderande emojis. Det är lite basinnehåll i WWDC numer. Det kan hända att iMessage-pratbubblorna bara ska symbolisera gemenskap och hur Apple gör världen mindre på ett bra sätt. Men det vore onekligen väldigt intressant om det skulle bli så att Apple på riktigt skulle göra ett rejält iMessage-lyft.
Hur och på vilket sätt? Förstås svårt att säga. Men vi såg hur Facebook under sin F8-motsvarighet i veckan fokuserade mycket på sina chattplattformar som ställen för betydligt mer än bara kommunikation. Superappstänk à la kinesiska WeChat. Apple har stegvis rört sig åt det här hållet. Dags för ett riktigt kliv 2021?
Apple's iMessage to Finally Get Major Update at WWDC?
Apple has put iMessage at the center of its promotional materials for WWDC next week, hinting that the company's popular messaging service could...
Beacons gör det möjligt att få till flera länkar i bion i sociala medier
Ännu ett företag som visar hur digitaliseringen skapar helt nya slags jobb. Beacons, en tjänst som gör det möjligt att få till flera länkar i bion i sociala medier. Fler än den enda som ofta tillåts.
Vad det handlar om är rätt mycket att man får en, tja, sajt. En länk som leder till en plats med flera länkar, men utan att du själv måste bygga den.
Inte så att Beacons är först ut med det här. Tvärtom finns det redan flera andra bolag som erbjuder den sortens tjänst. Att Beacons nu tar in 6 miljoner dollar på ett bräde, tio gånger mer än vad de så här långt har skrapat ihop, säger en hel del om förväntningarna. Att de som kommer att leda rundan är Andreessen Horowitz, tung Clubhouse-investerare, ger dessutom Beacons ännu mer uppmärksamhet i biolänksammanhanget.
Det är förstås också helt rätt i tiden. Headless länkande. Och ironiskt nog är det de stora plattformarnas ambition att hålla kvar användarna som öppnat för startups som Beacon.
Så sex miljoner för att bygga mobilanpassade länksajter? Helt självklart 2021.
Beacons raises $6 million for its link-in-bio homepage builder that lets creators monetize | TechCrunch
Mobile landing page builder Beacons has raised a $6 million seed round to expand its vision for empowering creators to make money beyond the cramped
Sök/SEO
Google lägger till nya annonsformat i Google Maps
Under 2020 blev det lokala som bekant väldigt svart. Man upptäckte att det är lite bra att ha en mataffär i kvarteret. Ja, överlag att det finns ett näringsliv. Google har förstås rampat upp sina lokala satsningar för att möta den här efterfrågan. Nu kommer fler lokala annonsformat - i Google Maps.
Lokal sök är förstås inget som föddes under pandemin. Googles hela My business-funktioner handlar precis om det här. Men som så många andra så ökade Google utvecklingstakten rejält senaste året. (Ska man vara lite elak så kan vi konstatera att det hände mer med My business under 2020 än under alla tidigare år. Men det berodde mest på att Google gjort… väldigt lite dessförinnan.) En stor del av det lokala handlar om att faktiskt kunna hitta till de lokala näringsidkarna.
Google Maps har länge varit go to-stället för väldigt många människor, men Google har satsat förvånansvärt lite på att tjäna annonspengar via det här gränssnittet. Det håller på att förändras rejält. Allt mer annonsmärkningar dyker upp även här. De nya formaten fortsätter på den inslagna banan.
Google gör alltså ungefär som Facebook: skapar fler annonsytor när man börjar nå peak annonser i de befintliga gränssnitten. En förändring som förstås också är en balansgång. Googles sök börjar allt mer kännas som en ren annonsvisningsprodukt. Det i sig eroderar långsamt Googles förtroende som (typ) objektiv sökmotor.
Google vill lära oss mer istället för att berätta vad andra söker på
Ha. Ibland döljer sig stora strategiska förflyttningar i minimala förändringar. Nytt test från Google: rubriken ”Learn more” istället för ”People also ask”. Same-same innehåll under, men same-different rubrik.
Varför kan man fråga sig? Ska man bryta ner de två fraserna rent språkligt så säger ”Learn more” ungefär ”fördjupa sig”, medan ”People also ask” säger ”så här har andra formulerat samma fråga som din”. Funktionen är däremot densamma - förfina din sökning utan att behöva skriva sökfrågan själv.
Med andra ord: ännu ett för Google att se om det kan få oss att googla mer. Varje tryck på en förfinad sökfråga innebär en ny sökning. En ny sökning som gör att Google kan visa upp ständigt växande sökvolymer (ja, om de skulle redovisa de siffrorna) och framförallt: fler annonsvisningar.
Men det handlar givetvis lika mycket om att Google inte vill få oss att lämna sökresultatet.
Kommer ni ihåg när Google var ett ställe som drev trafik till andra webbplatser? Good times.
Google Testing Learn More Instead Of People Also Ask
Valentin Pletzer noticed that Google has been testing replacing the "people also ask" header on the search feature with a "learn more" header. I shared his screenshot he shared on Twitter below. At the same time, I have been hearing reports that Google may be showing the people also ask box less often, maybe it is related to this test or maybe not?