Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Detaljhandel/e-handel
Klarna lanserar prisjämförelsetjänst – och blir annonsplattform
Nästa drag från betalplattformen Klarna: en prisjämförelsesajt. Ja, plus att Klarna går och blir annonsförmedlare. Det är åtminstone så jag tolkar Klarna-nyheten.
Det handlar om att Klarna lanserar en Comparison shopping service (CSS) i 21 länder (däribland Sverige). CSS var en lösning som skapades av Google för att öka konkurrensen bland sina shoppingannonser efter att EU dängt till Google med en bot på grund av hur Google hanterade jämlikheten med konkurrenter här. Klarna blir alltså plattformen mellan handlaren och Googles shoppingannonsfunktion (dessutom till en fast månadskostnad som ska vara lägre än andra – har dock dålig koll på hur väl det stämmer).
Dessutom drar Klarna igång en prisjämförelsesajt som i dagsläget känns rätt sparsmakad vad gäller just jämförbarheten, men den kommer förstås utvecklas på sikt.
Men vad båda de här sakerna innebär är framförallt att Klarna tar ännu ett jättesteg mot att bli en rejäl annonsplattform. Och likt det Shopify erbjuder så är tanken sannolikt att Klarna vill att handlare ska outsourca så mycket av marknadsföringen som möjligt till Klarna. Marketing as an autopilotservice.
Klarnas nya drag – utmanar Google och Pricerunner
Den svenska betaljätten Klarna lanserar en prisjämförelsetjänst och sajt på 21 marknader runtom i Europa och utmanar därmed Google och Pricerunner. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
Shopify öppnar sin utcheckning för alla handlare på Facebook och Google – även de som inte använder Shopifys e-handelslösning
Ett väldigt stort steg för Shopify: e-handelsplattformen öppnar nu sin utcheckningslösning Shop Pay för alla handlare på Facebook och Google. Även för de handlare som inte använder Shopifys e-handelslösning. De kan alltså välja att bara använda Shopify för det sista steget i transaktionen.
Enligt Shopify själva är det här dessutom den första Shopify-produkten som kan användas frikopplad från den övriga Shopify-tjänstefamiljen. Även här handlar det alltså om att göra sina tjänster så modulära det bara går – både för intäkter och för marknadsföring.
Genom att frikoppla utcheckning så kan en handlare i övrigt bygga upp eller fortsätta använda sin onlineshop via någon annan plattform. Men genom att erbjuda utcheckningen som fristående komponent så kan Shopify ändå vara med och konkurrera om lite intäkter också via konkurrerande lösningar. Och kassan blir samtidigt också marknadsföring för Shopifys övriga produkttkatalog. Top of mind, eller åtminstone med i mind, när det blir dags för en handlare att uppgradera sin befintliga lösning.
https://techcrunch.com/2021/06/15/shopify-expands-its-one-click-checkout-shop-pay-to-any-merchant-on-facebook-or-google/
Shopify investerar i betalplattformen Stripe
I veckan bekräftades en företagsaffär som var både väldigt liten och väldigt stor. Rätt liten sett till pengar men potentiellt väldigt stor rent strategiskt. Det handlade om betalplattformen Stripe som tog in ytterligare en miljard dollar till en värdering på 95 miljarder dollar, vilket gör Stripe till världens näst högst värderade startup efter TikTok-ägaren Bytedance. Bland dem som plöjde in pengar hittar vi stora techinvesterare som Sequoia och Silver Lake, men även e-handelsplattformen Shopify. Och det sistnämnda är det stora i affären.
Shopify är kanske det enskilda företag som har gynnats absolut mest av pandemin när en massa småföretag panikartat tvingades snubbla ut på internet. Men det var en följd av en strategisk och medveten förflyttning som pågått under rätt lång tid – när Shopify allt mer breddat sin produktportfölj för att kunna erbjuda allt nya och etablerade handlare behöver för sin verksamhet på nätet och även utanför. Självklart är betalning en stor del av det paketet.
Stripe-investeringen på ”bara” 350 miljoner dollar är förstås inte Shopifys första betalförmedlaraffär, men att Shopify nu alltså går in i Stripe visar att Shopify inte bara vill knyta närmare band för de egna handlarna – utan också indirekt jobba sig in hos konkurrenterna. Tjäna pengar även när transaktionerna går via någon annan. Som… Amazon.
Men det säger också en del om Stripes planer. Att de vill ta större del av köpresan. Och inte minst rida med Shopify, som numer har integrationer med i stort sett alla stora techplattformar.
https://www.wsj.com/articles/investors-clamor-for-a-bigger-piece-of-payments-company-stripe-11623668400
Shopify köper AR-appen Primer
Shopify gör en Ikea. Köper AR-appen Primer. En app som gör det möjligt att se hur färg, tapet eller kakel ser ut på väggen hemma innan man lägger det i varukorgen.
Så det är med andra ord inte lika mycket en virtuell hemmamöbleringsfunktion som exempelvis den som Ikea erbjuder, men vi kan anta att Shopifys ambitioner inte slutar vid nöjet med att titta på färg som AR-torkar. Anledningen är förstås precis samma som för modeindustrin: en tänkt dubbel win.
Dels ge sina inredningshandlare ännu bättre möjligheter att konkurrera med handlare som också har fysiska butiker och dels att få ner returerna.
Shopify brings on team from augmented reality home design app Primer | TechCrunch
In Friday acquisition news, Shopify shared today that they’ve acquired the team from augmented reality startup Primer, which makes an app that lets users
Amazon öppnar sin största butik med det kassalösa Go-systemet
Idag är det dags för Amazon att slå upp portarna för ännu en Amazon Fresh-butik – alltså en av Amazons livsmedelsbutiker. Men även om det kan kännas som bara ännu en butiksöppning av Amazon, det börjar bli rätt många fysiska butiker för e-handelsföretaget numer, så är det ändå en rätt rejäl milstolpe.
Det är den största butiken så här långt som får Amazons Just walk out-teknik. Den som föddes i Amazons mindre Go-butiker och som gör det möjligt att shoppa utan att behöva stå i kö i slutet eller ens blippa grejer med en självskanner. Bara gå in, lägga grejer i korgen eller vagnen och sedan gå ut. Betalningen dras automatiskt från ditt Amazon-konto när du lämnar butiken.
Det innebär att tekniken kommer att rullas ut i en butik som är runt 2500 kvadratmeter stor. I runda slängar tio gånger så stor som Go-butikerna – med betydligt fler varor. Och förmodligen fler samtida kunder. Det visar hur säker Amazon numer känner sig på tekniken. I den första Go-butiken så hade tekniken problem med två saker: många samtida människor och varor som flyttar på sig. Lite… dåligt i en butik.
Dessutom kommer butiken också få Amazons smarta kundvagn och handskanningsidentifiering (för den som inte ens vill ha mobilen med sig).
Amazon opens its first full-sized grocery store with cashierless checkout technology – SiliconANGLE
Amazon opens its first full-sized grocery store with cashierless checkout technology – SiliconANGLE
Amazons fraktflyg har US Postal Service som kund
Jag har några gånger spekulerat i att det snarast är en fråga om ”när” och inte ”om” Amazon gör som exempelvis kinesiska konkurrenten JD. com: börjar erbjuda sina logistiktjänster även till företag som inte använder Amazons e-handelslösningar i övriga. Och nu verkar det hända. Eller har redan hänt. Enligt The Information ska Amazons fraktflygflotta ha en tung extern kund: US Postal Service.
Amazon har förstås byggt upp en allt större logistikapparat för att försörja sin e-handelsverksamhet – från första till sista metern. Det innebär bland annat att Amazon numer har såväl fraktfartyg som fraktflygplan.
Anledningen lär vara den det oftast handlar om när Amazon produktifierar interna funktioner: förvandla en intern kostnadspost till en extern intäktskälla.
Dessutom kanske det också handlar om att Amazon gör en Samsung. För ett par år sedan hette det att Samsung tjänade mer pengar per såld iPhone än per såld Samsung-mobil. Samsung hade helt enkelt större marginal på de komponenter som Samsung sålde till Apple än på sina egna mobiler. Inte omöjligt att det alltså är ungefär samma här: att Amazon tjänar mer på att sälja frakttjänster än vad de tjänar på försäljningen av varor i egen regi.
https://www.theinformation.com/articles/amazons-airplanes-move-cargo-for-u-s-postal-service
Strömmade medier
Spotify lanserar sin Clubhouse-utmanare Greenroom
Vad vill vi ha? CLUBHOUSE-KOPIOR! När vill vi ha det? NU!
Ja, eller igår. Då var det dags för ännu en Clubhouse-utmanare att se dagens ljus: Spotify Greenroom. You know the drill. Möjlighet att ha livesänt panelsamtal med deltagande från åhörarna. I Spotifys fall handlar det om uppköpet Lockerroom som nu får Spotify-logga.
Likt i princip alla Clubhouse-kopior som har släppts så här långt så gör Spotifys variant avsteg från det som var (och är) en av Clubhouses centrala funktioner och även det som till stor del låg bakom appens förhållandevis stora framgångar: möjligheten att lyssna i efterhand. Greenroom-samtal kommer att kunna spelas in och delas efteråt – exempelvis som en podcast.
Spotify kan förstås, likt Facebook och Twitter, att erbjuda efterhandslyssnande eftersom de har ekosystemet för fler distributionsformat. Precis det som Clubhouse saknar.
I stort var Spotify-nyheten rätt i linje med vad som sagts innan, men men en liten överraskning: Greenroom är en egen, fristående app. Det i sig ger en högre tröskel än övriga konkurrenters motsvarigheter. Visst, finns ingen självklar plats i Spotify-appen, men hör trots det hemma bättre där. Jag misstänker att Spotify siktar på det, men ville ha ut Greenroom så snabbt som det bara gick.
https://techcrunch.com/2021/06/16/spotify-launches-its-live-audio-app-and-clubhouse-rival-spotify-greenroom/
Spotify betalar kreatörer som skapar innehåll för Spotifys Clubhouse-kopia Greenroom
Clubhouse har inte bara vänt upp och ned på hur snabbt man ska rulla ut nya funktioner, de har också gjort det obligatoriskt att kasta pengar efter innehållsskapare från dag 1 när man släpper en ny tjänst. Så självklart kommer Spotify betala kreatörer som skapar innehåll för företagets sprillans nya Clubhouse-kopia Greenroom. Åtminstone under 2021.
Visst, nu var Clubhouse förstås inte först med att göra det möjligt för kreatörer att tjäna pengar på sitt innehåll. Inte heller att sätta upp innehållsfonder för att betala användare med syfte att få snurr på en ny tjänst – det har ju inte minst Facebook gjort till en folksport. Men nu är normen alltså att man nästan presenterar innehållsfonden innan man ens lyfter på ridån till tjänsten den ska användas till.
Nu är det förstås inte vem som helst som kan ta del av Spotifys Greenroom-pengar. Innehållskaparna som kan komma i fråga är ”kändisar, politiker och ambitiösa keynote-talare”.
En intressant detalj till om tjänsten som jag missade i den ursprungliga nyheten: inte nog med att Greenroom är en fristående app (än så länge) – mer specifikt den Lockerroom-app som Spotify köpte och gjorde om till Greenroom – det krävs inte ens ett Spotify-konto för att använda Greenroom. Spotify vill alltså verkligen få snurr på appen.
Loss-making Spotify commits to paying out yet more money to a new type of ’Creator’ – Music Business Worldwide
The Spotify Greenroom Creator Fund will pay creators on its Clubhouse rival app Greenroom…
Spotify köper podcasttrailertjänsten Podz
För ett tag sedan skrev jag om poddtjänsten Podz – en tjänst som automatiskt skapar, tja, trailers av poddar. En toppentjänst tyckte Spotify – som nu har lagt vantarna på Podz.
De flesta poddplattformar börjar få funktioner som gör det möjligt att direktlänka till specifika delar i en podd eller skapa korta utdrag som kan delas som förhandslyssningsfunktion. Det Podz gör är att automatisera det här jobbet genom att använda maskininlärningssmartness för att ”hitta nyckelavsnitt i poddavsnitt” som sedan kan förvandlas till kortpoddar.
Upplägget med Podz var att användare sedan kunde tiktoka sig igenom poddkortkliippen i jag på något intressant att lyssna på. Så en, tja, trailertjänst för poddar alltså. Och det ligger förstås helt i tiden. Ofta när poddar delas så är det hela avsnitt – som inte sällan är rätt långa. Inga konstigheter om det är en podd man följer eller åtminstone en podd eller poddare som man känner till. Men för nya poddar är det rätt hög tröskel att ge sig in och börja lyssna på vinst och förlust, när man inte har en aning om kvalitet – vare sig på inspelningen eller innehållet.
Netflix släppte sin Fast Laughs för ett tag sedan, som var lite samma sak: ett tiktok-flöde med korta och roliga höjdpunkter från filmer och serier med syfte att få fler att börja prenumera. Vi kan nog lugnt anta att de flesta strömningstjänster kommer ta fram precis sådana här funktioner.
Spotify acquires podcast discovery specialists Podz
Spotify has acquired Podz, a startup which generates preview clips of podcasts. Podz uses machine learning trained on over 100,000 hours of audio, automating the process of creating highlights to draw in new listeners.
Amazons spelströmningstjänst Luna öppnar för alla Prime-medlemmar i USA 21 juni
Amazons satsningar på spel har gått lite… sådär. Det första stora flaggskeppsspelet framtaget av Amazons spelstudio skrotades innan det ens hunnit lyfta och spelströmningstjänsten Luna hade en rätt skakig start. Men skam den som ger sig: nu breddar Amazon Luna till alla Prime-medlemmar. I alla fall under en begränsad tid. Och åtminstone i USA.
Från att ha varit en tjänst som krävt en av Amazons egna Fire TV-enheter så kommer den nu bli möjlig att köra på PC, Mac, iOS, iPad OS och ”utvalda Android-telefoner”. 5,99 dollar i månaden. Ja, plus kostnaden för Prime då, förstås.
Nu är Luna fortfarande, på flera sätt, väldigt ny, så i dagsläget lär tjänsten inte välta något internet. Men Luna är viktigare för Amazons framtida ambitioner än eget spelinnehåll. Spelinnehållet är, precis originalvideoinnehåll, till för att sticka ut och ge en strömningstjänst något unikt – men också överlag för att dra trafik till tjänsten..
I det här fallet har Amazon, likt Apple, lite dopat sig själva genom att låta Prime göra en rätt stor del av trafikdrivandet. Ja, eller egentligen är det ju förstås tvärtom: allt Amazon erbjuder – e-handeln inte minst – handlar i allt högre utsträckning om att slussa in nya Prime-medlemmar. Och få dem att betala löpande.
Amazon’s game streaming service Luna is opening access to all Prime members June 21 and 22
Amazon Prime members can sign up to Amazon’s game streaming service Luna on June 21 and June 22 without an invite. New sign-ups get a free 7-day trial with access costing $5.99 a month afterwards, or $14.99 a month for access to a bigger selection of Ubisoft titles.
Apples musikigenkänningsverktyg Shazam används nu över 1 miljard gånger i månaden
Så har Apple fått ännu en miljardtjänst: Shazam. Den musikigenkänningstjänst som Apple köpte för några år sedan, alltså. Apple meddelade igår att tjänsten nu används över 1 miljard gånger i månaden. Sedan starten har användare shazammat över 50 miljarder gånger. (Ska vi vara petnoga så är nog siffran högre: Apple skriver att det handlar om 1 miljard ”recognitions” i månaden – jag antar att bomshazamningarna tillkommer.)
Det har nu gått lite över 2,5 år sedan Apple la vantarna på Shazam och det känns allt mer som att Shazam är Apples Instagram, Youtube eller WhatsApp. Alltså ett rätt briljant strategiskt köp. Förstås som trafikdrivare till Apple Music, men än mer som datadammsugare. Även från Android.
Det är nästan så att man skulle kunna tro att Apple 2018 viste att Apple skulle strypa först tredjepartskakan och sedan möjligheten att spåra användare i appar.
Apple’s Shazam Music Discovery Service Surpasses 1 Billion Shazams Per Month
Popular Apple-owned music discovery app and service Shazam is celebrating a new milestone today, surpassing more than 1 billion Shazams per month and…
IoT – internet of things
Amazon testar de nya lagerrobotarna Ernie, Bert, Scooter och Kermit
Lite osäker på om jag verkligen gillar namnen som Amazon har gett sina senaste lagerrobotar, eller om jag tycker att de ska hålla sig the hell away från min barndom. Oavsett: Ernie och Bert har nu börjat testas i Amazon-lager. Semiautonoma lagerkollegor.
Anledningen är inte i första hand, enligt Amazon åtminstone, ännu ett försök att helautomatisera sina (stor)lager utan ett initiativ för att försöka få ned skadorna bland lagerarbetarna. Inte minst eftersom en rapport för inte så länge sedan visade att Amazon var sämst i klassen på det här området.
Ernie och Burt, tillsammans med två andra robotar som Amazon också testar nu (Scooter och Kermit – again with the barndomskluvenheten), ska kunna utföra lagerarbetsuppgifter på egen hand, men ska också kunna användas av och tillsammans med de mänskliga kollegorna för avlastning.
Och just det här är nog rätt mycket framtiden för robotar, precis som mycket av AI-arbetarna: det handlar inte om ett ”eller” utan om ett ”och”. Robotar och människor i samarbete, alltså. Robotar kan vara skitbra om allt funkar precis som det ska, men så fort det blir minsta avvikelse så är människor fortfarande vassare. Trots löner och tillhörande kostnader så kan mänskliga lagerarbetare i det långa loppet bli mer kostnadseffektiva.
No Title
No Description
Apple gör det möjligt att skapa konton utan lösenord med Face ID och Touch ID
Ännu ett steg närmare en post-lösenordsvärld: Apple gör det möjligt att skapa konton med hjälp av Face ID och Touch ID.
Det är alltså en vidareutveckling av möjligheten att logga in via de här teknikerna på sajter och i appar. När du skapar konto väljer du användarnamn (ja, jag antar att även det kan automatiseras på sikt) men behöver sedan alltså inte välja lösenord. Inte ens välja något av de säkra som Apple kan föreslå i det här steget.
Numer känns det som att de flesta, eller åtminstone väldigt många, inte längre har samma problem med lösenord som förr i och med att man använder någon lösenordshanterare för det. Förhoppingsvis kör alla dessutom med tvåstegsverifiering på alla ställen där det går. Men på det här sättet finns det överhuvudtaget inget lösenord som kan studsa runt på nätet. Tvåstegsverifieringen byggs dessutom automatiskt in, så det räcker för sajter och appar att lägga till stöd för Apples lösning för att få det.
Visst. Lär garanterat finnas svagheter. Och det innebär förstås ytterligare Apple-inlåsning – och kritik mot att Apple ännu mer slår undan benen på mindre företag som erbjuder exempelvis lösenordshantering. Men det är oavsett sannolikt en oundviklig utveckling i vår digitala identifiering: att våra egna kroppar blir lösenordet.
Apple introduces passwordless sign ups with Face ID and Touch ID
Apple is introducing a new passwordless tech called Passkeys that’ll allow you sign up for websites justing Face ID or Touch ID.
Apple släpper Beats Studio Buds med brusreducering och Android-kompabilitet
Som vanligt nuförtiden släpps den mesta nya Apple-hårdvara utan särskilt mycket buller och bång. Ja, eller inget alls. Igår var det dags för nya hörlurar. Fast inte nya Airpods, utan nya Beats. Trådlösa Beats Studio Buds, med aktiv brusreducering och Android-kompabilitet. (Och ja, de måste heta ”Buds” eftersom det tydligen är del av något internationellt handelsavtal att lurar som ser ut så här måste heta så.)
Apple fortsätter att positionera Beats åt träningshållet, men det ser också allt mer ut som att Beats ska vara lågprisalternativet (eller åtminstone det billigare alternativet) i Apples hörlursfamiljer. 1590 kronor är drygt 400 billigare än vanliga Airpods och i runda slängar hälften så dyra som Airpods Pro. För det får man alltså brusreduceringen, som inte finns i vanliga Airpods. (Än.) Apples helt trådlösa hörlurar har alltså numer samma upplägg som iPhonen: budget-SE, vanliga och Pro. (Även Watch uppges få en Pro i höst.)
Airpods funkar med Android, men nya Buds ska kunna paras lika enkelt med både en iPhone och en Android. Och kanske ännu intressantare: de får stöd för både Apples och Googles Hitta min-funktioner. Apple tar alltså ett rätt stort kliv för sin redan väldigt framgångsrika hörlursverksamhet: storsatsning även på Android-marknaden.
Beats’ new Studio Buds are a lot more Android-friendly
Beats’ newest pair of true wireless earbuds come in the form of the Studio Beats. For $149.99, they pack two listening modes, long battery life, and more.
Google, Apple och Facebook satsar på handledsgränssnitt för att kontrollera digitala enheter
Under årets WWDC, alltså Apples årliga utvecklarkonferens, så presenterade Apple AssistiveTouch för Apple Watch. Ett hjälpmedel som är tänkt att göra det enklare för användare med rörlighetsnedsättningar att kunna kontrollera sin klocka utan att behöva röra själva klockan. Istället ska rörelser med handleden kunna ersätta några vanliga handgrepp. Även saker som den optiska pulsmätaren ska kunna kicka in och hjälpa till.
I förra veckan kom uppgifter om att även Facebook kan arbeta på en smartklocka och det har även rasat in några patent från Google och just Facebook och Apple kring alternativa sätt att styra de digitala gränssnitt vi bär med oss. Och har på oss.
Jag har tidigare skrivit att vi förmodligen just nu upplever peak mobile – att vi alltså använder mobilen mer än vi har gjort tidigare, men också kommer använda framöver. Idag är nästan allt i våra mobila, uppkopplade liv styrt till mobilen, men det beror mest på att det just nu är det enklaste sättet. Inte för att vi tycker det är kul att släpa med mobilen.
Vi ser hur inte minst Apple frikopplar Watch allt mer från iPhonen. Mycket för att göra den attraktiv även för Android-användare, men också för att den, och andra prylar, kommer ta över mycket av de funktioner som idag finns i våra mobiler.
https://www.patentlyapple.com/patently-apple/2021/06/apple-facebook-and-google-aim-to-bring-wrist-gesture-input-to-smartwatches-and-future-eyewear-in-the-not-too-distant-future.html
Forskare lär räddningsdrönare identifiera skrik från människor i nöd
Ett väldigt intressant initiativ. Ett forskningsprojekt som lär drönare att identifiera ljudet av skrik. Användningsområde: räddningsinsatser exempelvis efter en naturkatastrof.
Allt bygger på en databas med olika former av ljud som forskarna har tagit fram som del av drönarträningen. Kan även handla om ”andra ljud som människor gör när de försöker få uppmärksamhet från räddningsarbetare”, som att stampa och dunka på saker.
Nu finns det förstås även andra sätt att identifiera människor, som med värmekameror. De som är i mest akut behov av hjälp är ofta de som inte ens kan eller orkar skrika på hjälp. Det skulle med andra ord kunna bli så att räddningsdrönare utrustas med en hela massa sensorer för att snabbare kunna hitta och märka upp platser där människor är i behov av hjälp. Som under en kollapsad byggnad.
Det här är förstås ett skitbra initiativ. Och som alla andra kan det förstås också missbrukas och lär kritiseras (har drönarna mest tränats med mansskrik och de har därmed svårare att känna igen kvinnoskrik?), men som med väldigt mycket teknik så överväger det positiva.
Scientists Teach Drones to Hear Your Screams
Screaming into the void may be a thing of the past. A team of researchers said this week that they’ve developed a system that would allow rescuers to fly drones over disaster areas and identify the sounds of people trapped who are screaming for help.
AI – artificiell intelligens
Facebook presenterar AI som kan kopiera typsnitt i en bild och göra texten redigerbar
För en vecka sedan presenterade Apple kommande tekniken Live Text, en funktion som gör det möjligt att interagera med text i bilder. Det blir alltså möjligt att kopiera ett telefonnummer i en bild och direkt ringa det, exempelvis. Ungefär samma typ av funktion som Google har haft ett tag. Det verkar som att Facebook också ville vara med och leka kamerasmartness förra veckan i och med att företaget presenterade TextStyleBrush: en bildredigerings-AI.
Tekniken ska göra det möjligt att kopiera typografin i en text bara utifrån ett enda ord och sedan ge möjlighet att gå in och redigera texten i bilden med den kopierade typografin. Även handstil. Med andra ord göra så att man inte behöver försöka lista ut ett typsnitt på annat sätt eller hitta ett typsnitt som ligger nära.
Däremot pratar vi inte om en teknik som kommer att finnas i en Facebook-app nära dig närmaste tiden, det handlar istället om en forsknings-POC som visar på möjligheten. Ja, och hur långt Facebook har kommit här. Och, som Facebook själva skriver, ”uppmuntrar dialog och forskning för att identifiera hur den här sortens teknik kan missbrukas”. För, ja, det kommer den förstås göras.
Och Facebook har förstås också långtående planer för hur TextStyleBrush kan ge kommersiell nytta.
AI Can Now Copy Text Style in Images Using Just a Single Word | Meta
We’re introducing TextStyleBrush, an AI model that can copy the style of text in a photo using just a single word so you can edit and replace text in images.
Facebook tar fram metod för att identifiera deepfakes och var de skapades
Ännu ett avsnitt i serien creepy/cool: Facebook har tagit fram en metod för att avslöja deepfakes – och var de kom ifrån.
Ja, eller åtminstone vilken mjukvara som användes för att ta fram det fejkade innehållet. Facebooks nya modell ska dessutom delvis kunna användas proaktivt: inte bara berätta vilken av de kända deepfakeverktygen som användes i skapandet, utan också lära sig identifiera nya och okända verktyg. Facebook CSI.
Nu är det här fortfarande bara ett forskningsprojekt, men vi kan anta att deepfakedetektorer kommer att bli en integrerad del i Facebooks och andra plattformars uppladdningsfilter. Och det lär behövas. Med tanke på hur ruggigt bra de börjar bli på att skapa fejkat innehåll som kan få människor att säga och göra saker som de aldrig har sagt eller gjort så är det mest en tidsfråga innan deepfakes kommer att bli ett av de viktigaste verktygen för att sprida fejkinformation.
Och ja, Facebook lär i allra högsta grad bli en central del i världens deepfakedesinformationskampanjer.
Facebook develops new method to reverse-engineer deepfakes and track their source
Researchers from Facebook and Michigan State University have created an algorithm that can fingerprint the generative models used to create AI deep fakes. The research could help with future forensic investigations into deepfakes.
Canons AI-övervakningskameror släpper bara in medarbetare som ler
Jajamensan. Hur säkerställer man som arbetsgivare att medarbetarna är glada, tillfreds och gillar arbetstillvaron? Man sätter upp AI-övervakningskameror som bara släpper in dem som… ler. Åtminstone om man är Canons kinesiska dotterbolag.
Okej, det finns några potentiella fördelar med systemet. Man får tydligen inte heller boka möten (och, antar jag – man släpps heller inte in i mötesrummet om man inte ser glad ut). ”Ledsen att jag inte kunde vara med på det här mötet heller, jag blev inte insläppt”. Men i övrigt känns det som att någon har haft väldigt väldigt mycket otur när hen tänkte.
Trots pandemin kan vi konstatera att arbetsgivare nog har en del kvar att jobba på vad gäller tillit. Inte bara i Kina. Som artikeln konstaterar är knasig och ängslig övervakning inte unikt för landet i öster.
Men just att tvinga medarbetarna att le känns lite som företag som i annonser uttryckligen skriver att de inte vill ha tråkmånsar och gnällspikar hos sig. Det får alltid en massa varningslampor att gå igång hos mig. Känslan av företag som är skitkul att jobba på i medvind men som blir katastrofer när ledningen drabbas av motgångar.
Men visst. Det är förstås enklare att peka på dålig inställning hos personalen än att titta sig i spegeln. Bara att fråga Canon.
Canon put AI cameras in its Chinese offices that only let smiling workers inside
A Chinese subsidiary of tech firm Canon has put cameras with AI-enabled ”smile recognition” in its offices to ensure only happy, smiling workers enter. It’s a cartoonish example of dystopic workplace surveillance that is becoming common not just in China but in the West, too.