Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 25 2021

Facebook jobbar på bildshoppingfunktion och shoppingannonser. Facebook öppnar Live Audio Rooms skarpt i USA. Instagram testar rekommenderade inlägg. TikTok förvandlar kortvideos till miniappar. Twitter börjar ta ansökningar till sina betalfunktioner Super follows och Ticked spaces. Kuaishou blir det fjärde kinesiska internetbolaget med över 1 miljard internetanvändare.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

När ska spel få gamerkillarna intresserade av klimatkrisen – på riktigt?

Apple säger att externa appbutiker är ett säkerhetshot mot iOS – men vad säger Apple INTE?

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook jobbar på bildshoppingfunktion och shoppingannonser

Facebook steppar upp sitt shoppinggame ytterligare några snäpp. Och passar på att kopiera Pinterest (tja, det var väl givet - den plattform som Facebook inte har snott så mycket från så här långt):

Bildsöksshopping: Facebook arbetar alltså på en Pinterest-liknande bildshoppingfunktion för Instagram. Peka kameran mot en outfit och få upp förslag på var du kan köpa plaggen (eller åtminstone något liknande). Så länge som de finns att köpa hos Instagram, förstås. Dessutom ska det också gå att bildshoppa befintliga Insta-bilder.

Marketplace och WhatsApp får Facebook Shop-integration: Inte särskilt oväntat, förstås. Det som däremot är lite intressant är att WhatsApp alltså kopplas till Facebooks Shop-lösning, tillsammans med de shoppingtjänster som bor i Facebook-appen. När det gäller shopping så verkar det alltså som att Instagram är den app som får ett lite eget spår medan övriga tre växlas in på ett gemensamt. Ja, just nu, åtminstone. I långa loppet håller Facebook på att göra en gemensam jätteapp av alla fyra.

Shoppingannonser: Sist men inte minst jobbar Facebook, också rätt givet, på shoppingannonser. Alltså annonser som baseras på ”användares individuella shoppingpreferenser.

Facebook is working on visual search for shopping on Instagram

Facebook is working on visual search technology for Instagram as it doubles down on shopping features throughout its platform.

Facebook öppnar Live Audio Rooms skarpt i USA

Håhåjaja. Som vanligt går allt mycket snabbare så fort Clubhouse eller något Clubhousigt är inblandat. Idag började Facebook rulla ut sin nya podcastfunktion (där sidor kan lägga till sin podd via RSS och därigenom autopublicera nya avsnitt i sidans nyhetsflöde när de läggs ut). Precis vad Facebook sa förra veckan.

Vad Facebook däremot inte sa var att de också skulle öppna sin Clubhouse-kopia Live Audio Rooms. Första betatestet skedde förra veckan och nu rullas tjänsten alltså ut.

Ja, i USA, åtminstone. Och för ”offentliga personer och utvalda Facebook-grupper”. Eller ännu mer specifikt: ”Live Audio Rooms kommer bli tillgängligt för alla offentliga personer eller innehållskapare som står på god fot med Facebook och som har sin profil eller sida inställd på det nya Facebook-sidupplevelsen på iOS”. Och ja, det låter ungefär lika krystat på engelska. Förutom det synnerligen icke-objektiva urvalskriteriet att man ska vara kompis med Facebook så passar Facebook alltså på att försöka growthhacka användningen av den nya siddesignen. Oklart om det bara gäller iOS, men det skulle ju i så fall också vara väldigt mycket Clubhouse.

Oavsett: nu börjar alltså funktionen på riktigt tryckas ut, även om det förmodligen dröjer innan vi får hit den. (Then again: Clubhouse-tid kan innebära att vi har den om några veckor.)

Mycket känns igen från Clubhouse, men likt övriga kopior så finns det mer inbyggt stöd för spridning. Varje rum kan ha upp till 50 talare och det finns inget tak vad gäller antal samtida lyssnare. Det går att köpa stjärnor på samma sak som i vanliga Live-sändningar, vilket i den här kontexten rent konkret innebär att du kan köpa dig en plats på första synlighetsraden. Live Audio Rooms har också stöd för välgörenhetsinsamlingar som kan köras under en sändning.

I grupper kan administratörer bestämma vem som får starta en LAR-sändning (admins, moderatorer eller gruppmedlemmar) och publika gruppers sändningar är öppna för alla, även dem som inte är medlemmar i gruppen.

Det blir intressant att se hur LAR kommer att landa. Inte minst vad det blir för slags sändningar. Tittar vi på åtminstone svenska Clubhouse så känns det mycket som att det är LinkedIn-publiken som har gått igång. En virtuell konferens-ersättare alltså. Facebooks upplägg känns redan nu mer skruvat mot kändisar snarare än något för alla, men det bestämmer förstås i slutändan användarna.

https://techcrunch.com/2021/06/21/facebook-officially-launches-live-audio-rooms-and-podcasts-in-the-u-s/

Instagram testar rekommenderade inlägg

Nytt test från Instagram: rekommenderade inlägg. Ungefär vad det låter som: mixat bland inlägg från personer och konton som du följer så får du upp inlägg som Instagram tror och tycker att du borde vara intresserad av. Det kan även visas före innehåll från dem du följer. Dessutom ger Instagramanvändarna lite möjlighet att manuellt tämja algoritmen genom inställningar där det går att välja ämnesområden för sina rekommendationer.

Instagram tests putting suggested posts ahead of your friends'

Instagram's latest test will place suggested posts within users' actual feeds. They'll be able to define their interests and snooze recommendations, as well.

Instagram gör det möjligt att skapa och posta inlägg från dator

Känns som att det här har varit på gång hur länge som helst, men efter en tids testande så har Instagram nu börjat göra det möjligt att skapa och posta inlägg från datorn. Dator-native utan omvägar alltså (men däremot inte via iPads - vi kan gissa att även det kommer).

I sig har det här varit på gång ett tag i en större kontext. Ironiskt nog är det två motsatta rörelser det handlar om: tjänster som föddes i datorn har tagit fram mobiltjänster och företag som föddes i en app har allt mer tagit fram lösningar för datorn. Och då inte bara webbversioner utan även dedikerade program för Mac och Windows (Messenger har en sådan app, så jag skulle inte bli förvånad om även Insta får det). I det här sammanhanget är det apptjänsterna som varit senast på bollen.

Att det händer så mycket på datorfronten just nu handlar om två saker: pandemin och professionaliseringen av sociala medier. Pandemin fick folk att springa ut och panikköpa datorer så det stod härliga till och i takt med att sociala medier har blivit allt viktigare verksamhetsfunktioner för företag så börjar man också arbeta allt mer professionellt med tjänsterna. Det är fortfarande enklare att arbete med att skapa och distribuera innehåll - för att inte tala om att schemalägga och hålla koll på användardialoger - i en dator än i en mobil. Ja, för de flesta, åtminstone.

Here's how to post to Instagram on Mac and PC - 9to5Mac

Instagram has launched the ability to create and publish posts from its website on desktop. Here's how to post to Instagram on Mac and PC.

Facebooks test med annonser i VR-spel stöter på patrull innan det ens hunnit dra igång

För någon vecka sedan gick Facebook ut med att de öppnar en helt ny annonsyta i sitt ekosystem: Oculus-plattformen. Med andra ord börja med reklam inuti spel och appar till Facebooks serie VR-glasögon. Men innan testet ens hunnit lämna marken så hoppar utvecklarna bakom det enda namngivna spelet Blaston av. Blaston kommer alltså inte testa VR-reklam.

Den ändrade hållningen kommer efter att Blaston recensionsbombades hos såväl Steam som i Oculus egen appbutik. Anledningen? Ja, förutom säkerligen allmänt ogillande av reklam så handlade kritiken mest om ett, tja, avtalsbrott. Blaston är nämligen en betaltittel och spelarna var sådär förtjusta i att spelet de en gång betalade för nu skulle få reklam. Vi kan väl anta att några av de övriga titlar som skulle ingå i testet nu också börjar fundera på sitt deltagande i reklamtestet.

Så game over för Facebooks VR-reklaminitiativ? Förstås inte. Blaston-utvecklaren siktar istället på att testa reklam i ett av sina gratisspel. Det var alltså ett rätt puckat beslut som nu utvecklaren får backa om.

Och även om Oculus-spelare kan ha åsikter om att få reklam i gratisspel så lär det vara betydligt mer acceptabelt. Men framförallt så håller Facebook på att göra sig allt mindre beroende av externa utvecklare för att rampa upp sin nya annonsspelplan: senaste 1,5 åren har Facebook köpt sex spelstudios, fem av dem uttalade VR-bolag. En satsning förstås mycket för att driva på VR-spelsegmentet överlag, för att sälja ännu fler Oculus-set, men som det nu verkar också för att kunna få igång VR-spelannonser på riktigt.

Facebook's entry into VR advertising isn't going too well | TechCrunch

Facebook's efforts to bring advertising to the Oculus virtual reality platform it has spent billions of dollars building out doesn't seem to be off to a

TikTok

TikTok förvandlar kortvideos till miniappar

Ett potentiellt väldigt stort steg från TikTok: nya funktionen Jump gör det möjligt att integrera tredjeparts-”appar” i tiktoks

Med andra ord: TikTok gör en WeChat, Snapchat eller Apple. Genom att dra in TikToks egen variant av miniprogram så går det att göra en tiktok betydligt mer funktionsrik. Gör med andra ord att TikTok försöker lösa en av de största utmaningarna på många sociala plattformar: att biolänken är det enda man har att leka med. Anledningen till det är givetvis att plattformarna kvar användarna hos sig själva - så även TikTok.

Så TikTok gör alltså som de motsvarigheter som jag tog upp: bygger in funktionaliteten i själva plattformen så att utlänkandet blir (ja, enligt plattformarna själva åtminstone) onödigt. Och potentiellt än viktigare: genom att låta utvecklargemenskapen bidra så outsourcar TikTok produktutvecklingen. En outsourcing som i sin tur kan bli en jätteekonomi i sin egen rätt.

Bara att fråga Apple.

TikTok Jump lets creators enhance their videos with 'mini-app' integrations

TikTok Jump is a new way for creators to enhance their videos.

Twitter

Twitter börjar ta ansökningar till sina betalfunktioner Super follows och Ticked spaces

Sugen på att börja betala för Twitter? Grattis! Nu kan du äntligen ställa dig i kön! Du kan börja betala för Twitter vilken dag som helst.

Ja, om du bor i USA. Det är första grundkravet. Plus förstås några till.

Super follows: Låt dina användare betala månadsavgift för dina tweets: 2,99, 4,99 eller 9,99 dollar i månaden. Och ja, Twitter tycker att du ska vara lite mer ”kreativ” än att bara sätta betalvägg på dina tweets. Som exklusivt innehåll. Känns som att det kanske inte behöver sägas… Krav utöver USA-boende: över 18 år, minst 10 000 följare och ha twittrat minst 25 gånger senaste 30 dagarna.

Ticked spaces: Möjligheter att sälja biljetter till Twitters Clubhouse-kopia (Områden på svenska). Pris från 1,99 dollar till 999 dollar. Krav: USA, minst 1000 följare, ha varit värd för minst tre Områden senaste 30 dagarna.

Artikeln skriver att det är osannolikt att någon skulle betala 999 dollar, men jag tror tvärtom. Rena reapriset för riktgt intima livesamtal för stora twittrare.

Twitter har också berättat hur intäktsdelningen kommer att se ut: 3 % för alla intäkter upp till 50 000 dollar, 20 % därefter. Ja, minus Googles och Apples appavgifter. Så effektiv avgift på alla intäkter: 33 % respektive 50 %.

Twitter is taking applications for its paid 'Super Follows' subscriptions

Twitter is opening up applications for "Super Follows" and "Ticketed Spaces," as it looks for the first group of users to test the monetization features.

Twitter lägger till stöd för att dela tweets till Instagram Stories

Ägnar du dig också åt folksporten att skärmdumpa tweets så att du kan posta dem till Instagram Stories? Det kan du förstås fortsätta göra, men nu gör Twitter det lite enklare att story-dela Tweets: nu släpper Twitter stöd för delning av tweets direkt till Instagram Stories. Åtminstone för iOS.

Det handlar dock just bara om en skärmdumpsersättare, inte en fullständig inbäddningsintegration. Enkelriktad delning, alltså, utan sätt att komma till tweeten från en story. Lär behövas Instagram-stöd för att få till det, men med tanke på att de stora (sociala) plattformarna allt mer öppnar upp för att göra regleringsmyndigheter på gott humör så är det inte omöjligt att stories-tweets kan bli dubbelriktade.

Twitter for iOS supports sending tweets to Instagram Stories

You don't need to screenshot a tweet anymore if you want to share it on Instagram Stories.

Snapchat

Snapchat säkrar fleråriga musikrättigheter från Universal

En rätt stor affär för Snap: företaget säkrar fleråriga musikrättigheter med världens största skivbolag Universal. Det innebär alltså att snappare kan använda hela Universal-katalogen (eller åtminstone de låtar som hamnar i Snapchats bibliotek) i sitt Snapchat-skapande.

Det här är ännu ett tecken på hur musik blir viktigare för sociala medier. Till stor del beror det på TikToks framfart, men det här var en trend som var på gång även dessförinnan (om än kanske inte riktigt lika stort). Eftersom de sociala medierna vill att användare ska skapa innehåll - och eftersom användarna gillar att ha med musik - så blir officiella musikrättigheter ett bekvämt sätt att slippa jiddra med advokater som hör av sig om upphovsrättsbrott.

Men det är också ännu ett bevis på hur sociala medier blir allt viktigare för musikindustrin. Där användare aktivt interagerar med musik och därmed skapar virala gratiskampanjer. Tittar vi på Youtube så är det numer en musiklyssningtjänst i sig. Inte Googles ”officiella” musikströmningstjänst, utan att använda vanliga video-Youtube som musikkanal.

De övriga sociala medierna är förstås väldigt sugna på att få samma roll som Youtube vad gäller musik.

Snap makes a deal with Universal Music Group, adding its catalog to Sounds | TechCrunch

Snap today announced a multi-year deal with Universal Music Group, one of the largest music companies in the world. From Queen to Justin Bieber, users can

Clubhouse

Clubhouse kan vara på gång med egen direktmeddelandefunktion

2020 och 2021 har den stora tech-folksporten som bekant varit att kopiera Clubhouse. Så vad gör Clubhouse för att möta konkurrensen? Kopierar tillbaka, förstås. Clubhouse kan vara på gång att släppa sin egen direktmeddelandefunktion: Backchannel.

Funktionen verkar ha läckt ut till några användare och sedan rullats tillbaka (ja, eller om det var en medveten läcka, alltid svårt att veta). Gissningvis handlar det inte om en fullständig chattlösning utan snarare en ”sändningschatt”. Alltså en chatt som ligger och rullar under en livesändning som på många andra ställen. Kan förstås också vara begränsat exempelvis till dem som sitter på scen för att kunna diskutera saker under sändning.

Med tanke på att funktionen alltså har synts för användare så är den rätt långt gången. Enligt normal Clubhouse-tidplan så kan vi därmed vänta oss att funktionen släpps senast nästa vecka (okej, men förmodligen rätt snart).

Sen kan man förstås diskutera namnvalet på funktionen, med tanke på att Clubhouse är baserad på kinesisk teknik. Men det är en helt annan femma.

Clubhouse accidentally leaked its own private messaging function

Some users noticed a new (although apparently unfinished) function in their Clubhouse apps late last week: an apparent means to send text messages to specific users called Backchannel. The feature was soon removed but is expected to truly debut soon.

Truecaller

Truecaller lägger till gruppröstchattar

Det går snart fortare att räkna upp vilka plattformar som INTE har eller håller på att få en egen Clubhouse-funktion. Nu är det dags för Truecaller att ansluta sig till den skaran!

Okej, det är inte riktigt sant. </klickfiske> Vad det handlar om är att Truecaller får en rätt given funktion i en mobil numer: gruppröstchattar (eller ”gruppröstsamtal” som man sa förr). Vad det handlar om är att Truecaller alltså tar upp konkurrensen med framförallt WhatsApp. För det är förstås främst en funktion för WhatsApp starkaste fästen: tillväxtmarknaderna. I Truecaller-fallet framförallt Indien.

Truecaller är ett väldigt intressant företag, inte minst för att det får så förhållandevis lite uppmärksamhet här hemma. Visst, mindre än Spotify sett till månadsanvändare (365 miljoner vs 267 miljoner enligt senaste siffrorna). Men Spotifys geografiska segment ”rest of the world”, där Indien ingår, har 73 miljoner månadsanvändare totalt. 75 % av Truecallers användare ska finnas i Indien, vilket ger en siffra runt 200 miljoner.

Och det är förmodligen just eftersom Truecaller är så stora i just Indien och inte i Europa och USA som gör att de hamnar i förhållandevis mycket medieskugga. Samtidigt som Indien lär bli 2020-talets viktigaste, och framförallt största, tillväxtmarknad. Det är framförallt relevant eftersom det digitala landskapet i Indien inte är alls lika satt som här hos oss eller i Kina. Det är inte alls lika självklart att det är samma techgiganter som blir stora där som i väst.

Med tanke på att Truecaller sedan rätt länge vid det här laget vuxit rätt långt bortom en telefonbok till att bli en ”superapp”, med fokus på vardagliga nyttofunktioner, så har det svenska företaget milt sagt bra en position i Indiens. Men visst. Det är ju inte direkt så att de stora techbolagen i USA och Kina inte håller på att lägga i både två och tre extra växlar för att slå sig in i landet. Facebook har superappifiering av just WhatsApp som väldigt hög prio - dessutom i samarbete med Indiens största privata bolag och teleoperatör.

I början av året kom uppgifter om att Truecaller siktar på börsnotering mot slutet av 2021 och att de siktar på en värdering över 1 miljard dollar. Sjukt mycket pengar, förstås, men i techuppköpssammanhang så är det… nära nog kaffepengar. Vi kan nog väldigt mycket klassa Truecaller som ett väldigt hett uppköpsobjekt. Och jag misstänker att Truecaller har och har haft ett antal friare.

https://Truecaller.blog/2021/06/22/introducing-group-voice-calls/

Kuaishou

Kuaishou blir det fjärde kinesiska internetbolaget med över 1 miljard internetanvändare

Så har världen fått ett nytt miljardföretag: kinesiska TikTok-konkurrenten Kuaishou har nu över 1 miljard månadsanvändare. En rätt respektabel milstolpe. Det innebär att Kuaishouo blir det fjärde kinesiska internetbolaget som lyckas med det.

Som jämförelse ska TikTok-ägaren Bytedance ha 1,9 miljarder månadsanvändare. Så hälften så stort alltså. Och likt Bytedance-siffran så är Kuaishous miljard det totala antalet användare för företagets olika tjänster - inte bara Kuaishou-appen. Det innebär att siffran också inkluderar saker som Kuaishous systerapp för marknader utanför Kina, Kwai, och Snack Video, en ännu mer direkt TikTok-klon.

Men oavsett: det handlar alltså framförallt om kortvideo. Det innebär alltså att världens två största dna-kortvideoappar är kinesiska. De två lär dessutom vara de två enda kortvideotjänster med siffror över eller åtminstone i närheten av 1 miljard månadsanvändare. Som jämförelse har Snapchats Spotlight 125 miljoner användare (å andra sidan rätt nystartad). Och Reels har, tja, det vet vi inte.

Kuaishou är, som Bytedance, ett företag som dessutom lyckats slå utomlands: 100 miljoner användare enligt senaste siffran. En bra bit efter TikTok alltså som ska ha minst 200 miljoner månadsanvändare bara i Europa och i USA.

TikTok's Chinese nemesis Kuaishou hits 1 billion monthly users worldwide | TechCrunch

It's a big day for Kuaishou, TikTok's largest rival in China. The Chinese short-video company, known overseas for one of its video apps Kwai, announced it

Kuaishou vinner sändningsrättigheterna till sommar-OS 2020 och vinter-OS 2022

Igår var en nyhetsrik dag för Kinas näst störstat kortvideoapp Kuaishouo (eller Kwai som appen heter utanför Kina). Inte nog med att Kuaishou nu har över 1 miljard månadsanvändare i sina tjänster, företaget säkrade också sändningsrättigheterna till sommar-OS i Tokyo 2020/2021 (eller när det nu blir av) och vinter-OS i Beijing 2022.

Nu pratar vi inte om exklusiva sändningsrättigheterna utan, som det nästan alltid är när sociala plattformar får sporträttigheter, ett samarbete med ett traditionellt mediebolag - i det här fallet Voice of China. Inte helt klart vad rättigheterna kommer innebära för Kuaishou-användarna. De två bolagen ska ”launch several activities throughouot the competitions to further promote the influence of sports in China”. Det mest troliga är att det blir bakom-kulisserna-grejer eller höjdpunkter från olika grenar.

Men det kan förstås också innebära fullständiga sändningar. Direktsportsändningar börjar bli all vanligare inslag på de stora sociala plattformarna som del i tjänsternas satsningar på mer professionellt skapat innehåll.

Det börjar också bli allt vanligare att det här dyker upp hos Douyin/TikTok och just Kuaishou. ”Kortvideoapp” börjar alltså på allvar bli en alldeles för snäv rubrik för att beskriva de här tjänsterna.

TikTok Rival Kuaishou Technology Wins Broadcasting Rights for 2020 Tokyo Olympic Games and 2022 Beijing Winter Olympics

On June 23rd, Kuaishou, a Chinese short video company and rival of TikTok, held a strategic cooperation conference in Beijing with Voice of China, a state-owned company. Kuaishou obtained the rights to broadcast the 2020 Tokyo Olympic Games and the 2022 Beijing Winter Olympics on its short video platform.

 

Sök/SEO

Google lägger till sökfilter för varumärken

Det här är milt sagt rätt stort: Google lägger till fasta sökfilter för varumärken.

Det här kan förstås tyckas som ett rätt givet tillägg, men företag som Google och Amazon har historiskt snudd på velat ta död på varumärken. De har åtminstone velat att vi inte ska bry oss om dem, utan istället låta Google och Amazon plocka fram det bästa svaret eller den mest passande produkten. Den första träffen är det du vill ha.

Att Google nu lägger till det här (att se om det är test eller början på utrullning) är däremot ett rätt stort steg mot att ändra på den saken. En rimlig förklaring är att Google förenklar ett sökbeteende som jag och säkert många med mig har: jag går in på en sajt, gör ett försök med interna sökmotorn, får inte alls upp det jag är ute efter så jag går tillbaka till Google och söker på samma sak en gång till - fast jag lägger den här gången till varumärket eller sajtnamnet i sökfrasen. Det är nämligen exakt det sistnämnda som Google gör. Både varumärken och sajtnamn.

Men med tanke på att Google vill hålla allt mer trafik kvar hos sig så känns det som att det nog är ett tillägg som långsiktigt har mer ambitiösa mål än bara det här.

Google Testing Search Refinement With Brand Filters

Google seems to be testing a new set of search refinements that let you filter by the brand or specific store you want to filter your results by. So a search for a [camo backpack] has search refinements for colors and size and type but also to let you filter by results on Amazon and Walmart, for example.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *