Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier
- Del 3: IoT – internet of things, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artiklar
8 saker som Facebook inte sa om sin nyhetsbrevstjänst Bulletin
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook lanserar nyhetsbrevstjänsten Bulletin
Så har Facebook slagit upp portarna för sin nya nyhetsbrevstjänst Bulletin. En tjänst som Facebook inte kommer ta ut någon avgift för (för de nyhetsbrev som väljer att ta ut prenumerationsavgift). Åtminstone inte ”till att börja med”. Jag skulle gissa att det innebär ”inte förrän 2023”. Det känns allt mer som året då Facebook tänker börja tjäna pengar på de olika avgiftstjänster som de släpper i ett allt högre tempo.
Nu betyder inte lanseringen att vilken nyhetsbrevsskapare som helst kan hoppa på tåget. Det finns inte ens någon intresseanmälningslista. I dagsläget är det en, tja, stängd beta. Med ett antal utvalda skriibenter. Med Facebooks nuvarande utrullningstempo skulle det kunna innebära att tjänsten släpps skarpt (i USA, åtminstone) vilket vecka som helst.
Facebook announces Bulletin, its Substack newsletter competitor
Facebook announced Bulletin, its Substack competitor, on a call with Mark Zuckerberg. The newsletter tool has signed up writers covering sports, finance, and more.
Facebook arbetar på prenumerationsfunktioner för Instagram
Jag har flera gånger skrivit om hur allt fler funktioner på Facebook kostar pengar. Att Facebook alltså vill minska sitt hysteriskt stora annonsberoende och börja ta betalt direkt av användarna - med pengar. Här kommer en till: en prenumerationsfunktion för Instagram.
Ja, eller åtminstone för Instagram Stories om vi ska tro på de skärmdumpar som kodgrävande har stött på, men vi kan nog utgå från att det inte bara handlar isolerat om stories. Innehåll som alltså är exklusivt bara för prenumeranter och som dessutom inte verkar gå att exempelvis skärmdumpa.
Som artikeln konstaterar så har det även dykt upp spår av att Facebook jobbar på möjligheter att sälja NFT:er (eller betydligt mer konsumentsmarta namnet ”collectibles” som Facebook verkar ha landat i). Alltså digitala föremål i begränsade upplagor.
Instagram is developing its own version of Twitter's Super Follow with 'Exclusive Stories' | TechCrunch
Instagram is building its own version of Twitter's Super Follow with a feature that would allow online creators to publish "exclusive" content to their
Instagram är inte längre en bilddelningsapp - enligt Instagram
Kallar du fortfarande Instagram för en bilddelningsapp? Då kan du sluta med det nu. Instagram är inte en bilddelningsapp - enligt Instagram. Eller åtminstone enligt VD:n Adam Mosseri. Instagram är numer en ”allmän underhållningsapp”.
Nu kanske det här inte kommer som en jätteöverraskning för de flesta, men det är ändå ett rätt stort steg - symboliskt om inte annat. Efter ett decennium så har nu Instagram officiellt ställt om mentalt.
Och som av en händelse så siktar Instagram också på att börja med helskärmsvideos. Och satsa ännu mer på meddelandefunktioner. Som förstås också är (ännu ett) försök att ta sig an Snapchat.
Head of Instagram says Instagram is no longer a photo sharing app
The head of Instagram posted a video where he talked about how Instagram is looking to become an entertainment and video app after the success of competitors like TikTok and YouTube.
Instagram testar delningsdekaler för stories
I förra veckan släppte TikTok möjligheten att lägga till externa ”miniprogram” som ger tiktoks utökad funktionalitet, alltså ungefär det som även Snapchat har (och förstås WeChat). Instagram går inte riktigt lika långt, men nu har tjänsten åtminstone börjat testa en ny delningsdekal. Möjlighet att lägga till länk till en webblänk, alltså.
Vad det ska bli av det här har Instagram själva ingen aning - de säger uttalat att de vill se hur dekalen användas för att senare bestämma sig för framförallt vem som kan använda länkdekalen. Om det kommer krävas något slags minimikrav à la uppsvepsfunktionen eller om det blir en dekal bland alla andra. Och motsvarande funktion kommer inte testas i andra delar av Insta.
Oavsett är det ett hyfsat stort steg och något vi ser mer och mer av: de stora plattformarna tycker inte längre att världen utanför den egna ekosystemsträdgården är lika otäck. Ja, eller mer krasst: de lägger till fler och fler funktioner så att användarna inte överhuvudtaget ska sakna utlänkningsfunktionalitet och/eller att de blir allt mer säkra på att användare blir allt mindre sugna på att trycka sig bort.
Instagram tests letting anyone share a link in stories
Instagram is testing a sticker that'll link people to places outside the app. The sticker could eventually become a replacement for the swipe up that people currently use.
Facebook vägrar förhandla om betallicens för nyheter i Australien
Techjättarna, eller krasst talat Facebook och Google, får allt större krav på sig att betala för nyheter. För ett par år sedan landade EU:s upphovsrättsdirektiv och tidigare i år så klubbade Australien en ny lag som är väldigt lik EU-direktivet när det handlar om ersättning för nyheter som delas och läggs ut via de stora plattformarna. Den australiska lagen gjorde att Facebook satte sig på toktvären och blockade australiska nyhetsföretag ett tag, innan australiensarna skruvade i lagen så att Facebook blev på bättre humör. Men nu har Facebook sagt nej igen.
Vad det handlar om är att en publicist i Australien har kontaktat Facebook om att förhandla rättigheter, men har fått nej utan någon större förklaring. Förstås intressant med tanke på att Facebook har slutit åtminstone två avtal som gör att Facebook gått med på att betala för nyheter. Men det finns en stor skillnad mellan de avtalen och den förfrågan som nu fått kalla handen av Facebook: den här gången vill en publicist förhandla enligt det som är angivet i lagen. Det är alltså förhandling på publicistens villkor och inte Facebooks.
För vad både Google och Facebook har gått med på är att betala för nyheter på sina villkor. Som är väldigt mycket till de båda företagens fördel. Om man så vill: de har hoppats att det ska räcka att köpa de stora publicisternas tystnad. Jag har spekulerat i hur länge det kommer att dröja innan någon av de mindre publicisterna utmanar det här upplägget - och nu har det alltså hänt.
Blir intressant att se hur Australien kommer att reagera nu. Och om Facebook får femåringsutbrott igen om saker inte går deras väg.
Facebook Rejects Talks With Australia Publisher, Testing Tough Online Law
Australia's competition watchdog is looking into a claim that Facebook refused a publisher's request to negotiate a licensing deal, the regulator said, setting the stage for the first test of the world's toughest online content law.
Tyska regeringsorgan måste stänga ned sina Facebook-sidor av integritetsskäl
EU och de amerikanska företag som på olika sätt hanterar EU-medborgares personliga data tar fram allt fler riktlinjer och funktioner för att göra GDPR-säkring enklare. Men grundproblemet är att det egentligen inte spelar någon roll. Anledningen stavas Schrems II. Och den har nu gjort att Tyskland har gett sina olika regeringsorgan fram till årets slut att avveckla sina Facebook-sidor.
Schrems II-domen rev upp det datadelningsavtal som fanns mellan EU och USA. En av grundbultarna i de krav som EU ställer för att EU-medborgares data ska få föras över till länder utanför unionen är att de länderna kan erbjuda lika långtgående integritetsskydd som EU:s olika integritetslagstiftningar. Så är inte fallet i USA. Och det enskilt största problemet är att amerikansk lagstiftning gör det möjligt för amerikanska underrättelsemyndigheter att begära ut och få tillgång till EU-medborgares data lagrad hos amerikanska molntjänstföretag - även om datan ”fysiskt” befinner sig på servrar inom EU.
Dessutom har Tyskland också konstaterat att Instagram, TikTok och Clubhouse lider av samma problem. Det finns allt rätt stor risk att inte heller dessa får användas. Och det kan förstås sprida sig bortom bara regeringskopplade verksamheter. Statliga organ, eller kanske rentav offentliga verksamheter överlag.
Det här i sin tur sätter åter frågan om demokrati i fokus. Numer så är de offentliga åsiktstorgen till väldigt stor del de stora sociala plattformarna - som i nästan samtliga fall är amerikanska. Om myndigheter och politiker inte tillåts använda dessa för att kommunicera med medborgare - var ska den kommunikationen ske? Och kanske än viktigare - var ska dialogen ske? Medborgarna kommer fortsätta använda dem och fortsätta prata om politik och samhällsfunktioner, utan att de som ansvarar för dessa har möjlighet att delta i samtalet.
Nu är förstås långtifrån sista ordet i den här frågan sagt, men det blir allt mer problematiskt.
Germany Asks Ministries to Shut Down Facebook Pages Over Privacy Concerns
Germany's data protection commissioner has asked government organisations in the country to shut down their Facebook pages adding that the social network had failed to change its practices to comply with German and European privacy laws
TikTok
TikTok höjer maxlängden för videos, kan nu vara upp till 3 minuter långa
Känns en minut lite för begränsat för att verkligen kunna flexa tina TikTok-skills? Grattis! Nu får du två minuter till att fylla upp. Efter att ha testats i något halvår så kommer nu treminutersvideos att rullas ut för alla användare kommande veckor.
Artikeln spekulerar att det handlar om att TikTok gör en Youtube - alltså höjer gränsen för att de har upptäckt att längre innehåll gör att användarna hänger kvar längre. Men just det… känns inte som något större problem för TikTok. Däremot handlar det nog mycket om just Youtube ändå.
Youtube har precis nyligen börjat rulla ut sin TikTok-konkurrent Shorts och ungefär alla andra plattformar börjar också tassa in på kortvideoområdet. Givet då att TikTok är suget på att gå åt andra hållet. Varför ska tiktokare behöva gå till Youtube om de vill göra en längre video?
Som vanligt kan vi titta på TikToks kinesiska systerapp Douyin för att få lite kristallkuleinsights. Douyin har idag stöd för 5 minuter och betatestade videos upp till 15 minuter förra året (nån som har koll på facit 2021?) Argumentet där ska vara att det just inte finns någon Youtube, en plattform för halvlånga videos. Men oavsett så lär vi se samma utveckling i TikTok. På gott och ont.
TikTok is rolling out longer videos to everyone
TikTok videos can now be three minutes long. The app is rolling out three-minute-long videos to everyone after initially testing them with select creators.
TikTok den app som drog in mest pengar under första halvåret 2021
Så har Sensor Tower ställt samman listan över de appar som drog in mest pengar under årets första sex månader. Och listan, tja, ser ut ungefär som den brukar göra. TikTok, Youtube och Tinder ligger i topp. Eftersom Netflix, likt Spotify, för ett rätt bra tag sedan vid det här laget inte längre gör det möjligt att prenumerera via någon av apparna så är det lite imponerande att de ändå hänger kvar topp tio för iOS.
Eftersom listan i stort ser ut som den brukar göra, även för enskilda kvartal, så kan vi fokusera på de två första platserna. Trots att TikTok och kinesiska systerappen Douyin tillsammans i runda slängar är hälften så stora som Youtube sett till användare så drar de senare alltså in mer pengar. Mer pengar via appbutikerna - inte annonsering (där Youtube fortfarande lär ligga före). Bytedance är alltså betydligt bättre på att få sina användare att betala direkt i sina tjänster.
Eftersom Sensor Tower inte räknar med tredjepartsbutiker i Kina (det enda sättet att installera Android-appar i landet eftersom Google är förbjudet) så är det alltså bara iOS-siffrorna vi ser här för Kina. I runda slängar 80 % av TikToks intäkter ska komma från Kina (med andra ord är det Douyin som gör nästan hela jobbet). Men trots att intäkterna från landets största operativsystem inte räknas med för Kina, TikToks största marknad, så drar de in mer pengar via appköp än vad Youtube gör i hela världen utom Kina.
Det här ska dessutom ses i ljuset att TikTok bara precis har börjat komma igång med att ta betalt av sina användare utanför Kina - medan Youtube har försökt få sina användare att betala sedan åtminstone 2014 - så säger det en hel del om intäktspotentialen för TikTok globalt.
Det mest intressanta är om Bytedance kan lyckas få inte minst oss västerlänningar att betala. Här hos oss är annonsgratistraditionen betydligt starkare. Att se om det kan ändras överlag med TikTok-generationen.
Före detta TikTok-anställda säger att kinesiska ägarbolaget Bytedance har tillgång till utländska användares data
Kommer ni ihåg cirkusen kring TikTok förra året? När Trump försökte förbjuda appen eftersom den var ett hot mot den nationella säkerheten i USA på grund av att det var var öppna dataspjäll mellan amerikanska tonåringar och kinesiska staten? Det är vattentäta skottt, sa TikTok då. Nuh-uh, säger före detta och nuvarande TikTok-anställda.
Enligt informationen från de här källorna så har ägarbolaget Bytedance fullständig tillgång till TikToks användardata. Och eftersom vi alltså pratar om TikTok och inte kinesiska systerappen Douyin så är det icke-kinesers data som avses. Artikeln är överlag intressant läsning vad gäller Bytedance som företag (inklusive kraven på anställda - samma för svenska TikTok-personalen?) Inte minst vad gäller hur Bytedance detaljstyr TikToks beslut.
Och… det i sig är ju egentligen inte nytt. När Bytedance tillsatte amerikanske ex-Disney-chefen Kevin Mayer som TikTok-VD så var det ett milt sagt oväntat steg: en icke-kines på en så tung post. Anledningen var till stor del för att visa hur ”amerikanskt” TikTok var. Att TikTok, och Bytedance, inte satt i kinesiska statens knä. Men när förbudshotet och företagsaffärskaoset runt TikTok drog igång i USA så blev det snabbt tydligt att Mayer mest var en galjonsfigur. När det sedan blev dags för Bytedance att tillsätta en ny VD så var ordningen återställd: Shou Zi Chew är visserligen från Singapore och inte Kina, men parallellt med TikTok-VD-rollen så sitter han kvar på stolen som Bytedances CFO. Med Biden i Vita huset kände sig Bytedance mer självsäkra och behövde inte låtsa lika mycket.
Frågan kvarstår förstås om hur stort säkerhetshot de nära banden mellan TikTok och Bytedance är. I stort är nog risken rätt låg för den som använder appen. Men som jag har skrivit om tidigare så kan det vara tillräckligt för att länder ska dra öronen åt sig. Det är inte alls osannolikt att Bytedance trots allt kan behöva skapa ett betydligt mer frikopplad TikTok med tydligare avstånd från Kina. Och betydligt mer vattentäta dataskott. Om EU skulle få för sig att rikta blickarna österut så lär följderna kunna bli som det som fick datautbytesavtalet mellan EU och USA att haverera. Mer specifikt: kravet på att EU-medborgares data inte bara ska lagras inom unionen utan också säkras från övervakning.
No Title
No Description
Twitter kan göra det möjligt att bara tweeta för vänner och att växla ”personligheter” när du twittrar
Att Twitter skulle släppa och testa fler saker de sex första månaderna 2021 än vad de mer eller mindre har gjort sedan starten hade jag inte riktigt väntat mig. Här kommer ytterligare två funktioner som Twitter ”utforskar”.
Trusted friends: Ungefär som det funkar på andra ställen: Välj om du vill att alla ska se dina tweets eller bara de vänner som du väljer ut.
Möjlighet att växla ”personlighet”: En kontoväxlare light. Istället för att jonglera flera konton om du exempelvis viill ha ett jobbjag och ett jagjag när du twittrar så kan Twitter lägga till möjlighet att byta profil inom samma konto.
Twitter considers letting you tweet to 'trusted friends' only
Twitter is thinking about new ways to share tweets with specific groups of people, with "trusted friends" and "facets."
Twitter delar ut 140 gratis-NFT:er
Ha. Vad gör Twitter idag undrar du?
"140 free NFTs for 140 of you, besties".
(Med tanke på att grundaren Jack Dorsey sålde världens första tweet som just en NFT - alltså den teknik som är tänkt att göra det möjligt att sälja begränsade exemplar av digitalt innehåll - så var det väl mest en tidsfråga innan Twitter skulle köra en dag med NFT-drops.)
(Sidokommentar: kan vi inte anamma Facebooks begrepp för NFT:er? Collectibles? NFT kan vara ett de sämsta namn på en teknik som världen någonsin har skådat.)
LinkedIn drabbas av ny läcka, 92 % av användarna drabbade
Det går bra nu. I april bekräftade LinkedIn att plattformen drabbats av en rätt massiv dataläcka som drabbade 500 miljoner av användarkontona. Sisådär två tredjedelar av alla användare. Men varför stanna där? Nu har LinkedIn drabbats av en ännu massivare dataläcka: Över 700 miljoner kontons information ska nu vara på vift och till salu på mörka webben. Sisådär 92 % av alla användare på LinkedIn. Så med största sannolikhet din och min data.
Precis som förra gången är LinkedIn snabba med att poängtera att det minsann inte handlar om ett intrång utan ”bara” skrapande via API. Och precis som förra gången är det en rätt tondöv reaktion. Att ge sig in och börja diskutera teknikaliteter och begrepp när man ännu en gång har kommits på med byxorna nere visar att man helt missar kärnan i diskussionen. HUR data läcker ut är inte vad normalanvändaren bryr sig särskilt mycket om, däremot VAD.
Och även om det inte handlar om saker som lösenord så ingår saker som mejladress och telefonnummer. Saker som trots allt är hyfsat känsliga.
Men det mest fascinerande (fascinerande meaning bad not fascinerande meaning good) är att LinkedIn inte verkar ha förbättrat särskilt mycket kring säkerheten sedan sist. Nu ska jag inte säga att jag har full koll på det tekniska, men att kunna tanka ut 700 miljoner användares kontoinformation utan att en hel massa spärrar kickar in känns… sådär seriöst.
Data of Over 92 Percent LinkedIn Users Exposed in New Breach: Report
LinkedIn has suffered a new data breach and personal data of 700 million of its users has been put up for sale on the Dark Web. The dataset includes users’ information like email addresses, full names, phone numbers, physical addresses, geolocation records, and LinkedIn username and profile URLs.
Viber
Viber lägger till AR-linser från Snapchat
Ännu en chattapp får AR-linser: Viber (eller Rakuten Viber som den formellt heter numer). Så långt inget särskilt ovanligt. Det som däremot är ett litet utropstecken är att AR-linserna kommer från… Snapchat.
Snap är ju som bekant ett kameraföretag och Viber har helt enkelt använt Snapchats Camera Kit för att integrera Snapchats kamera i Viber-appen. På samma sätt som exempelvis dejting/LinkedIn-appen Bumble har gjort för sin chattfunktion. Men skillnaden mot tidigare är att det nu mer eller mindre är en direkt konkurrent till Snapchat som bygger in stödet.
Det i sin tur är väldigt mycket i linje med Snaps strategi att försöka trycka ut sina funktioner och tjänster på så många ställen utanför Snapchat som det bara går. För att marknadsföra sig själva men också i allt högre utsträckning för att tjäna direkta pengar. Även hos konkurrenter.
Sen har vi ännu en sak som blir allt mer uppenbar: Snap håller redan nu på att rigga för en framtid när man kanske inte längre är en konsumentapp som tillräckligt många vill använda: göra en Foursquare. Alltså gå från B2C till B2B och bli teknikleverantör. Long game på riktigt.
Snapchat Extends Its AR Lenses to Viber Messaging App
Yo dawg, Snap heard you using Snapchat augmented reality Lenses in your messages, so it's putting its AR Lenses in other messaging apps. On Wednesday, Rakuten Viber flipped the switch on an update that brings Snapchat's popular AR Lenses to many users of its Viber messaging and voice communications app.
Slack
Slack släpper Clubhouse-funktionen Huddles
Ny ljudfunktion i Slack: Huddles. Möjlighet att dra igång snabba spontansamtal. Andra kan droppa in lite när som. Funktionen är tänkt att vara ”kamerafri”.
* sånivetdetlåteralltsåganskaexaktsomclubhouse *
Ja, fast till skillnad från Clubhouse så går det att också köra video. Men att göra en kaffemaskinsfunktion som byggde på video i första hand hade inte gett Slack alls lika många Clubhouse-poäng.
Slack's new video and voice tools are nod to changing face of work | TechCrunch
Slack started talking about a new set of communications tools to enhance the text-based channels at the end of last year. Today the company released a new
Zoom
Zoom köper AI-realtidsöversättningsföretaget Kites
Pandemin gjorde som bekant över en natt att väldigt många samtal tvingades bli digitala. Mycket inom samma länder, men också över nations- och språkgränser. Det i sin tur har gjort att inte bara digitaliseringen av möten hoppade ett par år framåt, utan också de funktioner och krav som vi ställer på verktygen. Inte minst tillgänglighetsmässigt. Som del i det här har nu Zoom köpt tyska realtidsöversättningsbolaget Kites.
Automatiskt textning av ljud börjar snudd på bli norm i de stora ljud- och videoplattformarna, åtminstone så länge som det som används är något av världens riktigt stora språk. Men en annan stark strömning är att kommunikationströsklarna sänks ännu mer genom att översätta det som sägs, i samma stund som det sägs.
Som allt annat innebär det här förstås inte att Zoom och andra kommer erbjuda pixelpushperfekta översättningar mellan alla tänkbara språkkombinationer i morgon. Eller ens nästa år. Men vi kommer allt närmare en värld där språkbarriärer inte längre är ett problem.
Zoom acquires an AI company building real-time translation
Zoom has acquired a company known as Kites, which specializes in real-time translation and transcription. Zoom currently features live transcriptions, but the feature only works for those speaking in English.
Övrigt sociala medier
Trump-sfären lanserar sociala nätverket GETTR
Vad kan vi inte få för mycket av? Precis. Nya sociala plattformar. Här kommer ännu en: GETTR. En tjänst som säger sig ”motarbeta tystnadskultur, uppmuntra sunt förnuft, försvara yttrandefrihet, utmana sociala medier-monopol och skapa en genuin marknadsplats för idéer”. Så. Ni vet. Ny tossehögerplattform.
Vem står bakom GETTR? En utvecklare som heter Chainnov. Vem återfinns hos dem? Väldigt sannolikt Jason Miller, mannen som fram till för ett par veckor sedan var Donald Trumps talesperson, då han slutade för att börja arbeta på ett företag som arbetade med sociala medier.
Det är alltså inte Trump som står bakom. Det är alltså inte Trumps nya fantastiska sociala plattform? Eller? Med tanke på att Miller slutade hos Trump typ igår så känns det… som att det nog ändå kan vara det. Men efter floppen med bloggen From the Desk of Donald J. Trump så tror jag att planen är att se om tjänsten faktiskt snurrar igång rejält innan Trump kliver ombord. Kort sagt att Miller slutade hos Trump för att skapa lite distans till GETTR.
Oavsett. Nytt socialt medium! Trendande ämnen: #trump, #virusorigin, #nra och #unrestrictedbioweapon. Ja, ni hör. Hur kul som helst!
https://www.politico.com/news/2021/07/01/gettr-trump-social-media-platform-497606
Amazon överväger att starta en ”rebellstyrka” med Slack och andra för att utmana Microsofts samarbetsplattformsdominans
I förra veckan köpte Amazon den krypterade meddelandetjänsten Wickr. Jag spekulerade då i att det förmodligen var ett av de första stegen mot att börja erbjuda samarbetsverktyg à la Microsofts och Googles paket. Och häpp, nu kommer uppgifter att det är precis det som Amazon fnular på. Och inte bara det: de siktar dessutom på att dra igång en ”rebellstyrka” tillsammans med andra likasinnade - som Dropbox och (numer Salesforce-ägda) Slack.
Den del av Amazon som formell köpte Wickr var Amazons molntjänstdel, vilket förstås inte är någon slump. Likt Microsoft och Google så är tanken förstås att Amazon inte bara ska sälja själva samarbetsverktygen utan också servrarna där företag ska molnlagra sin data. Plus alla verktyg däremellan som används som del i verksamheten.
Minns ni när Amazon var en e-handlare? En riktig åldersmarkör.
Amazon has discussed forming a 'Rebel Alliance' with companies including Slack and Dropbox to compete with Microsoft
The broader goal of the plan is to help AWS expand beyond cloud infrastructure into the work-productivity app space.