Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sök/SEO
Google rullar ut nya insiktsrapporten Search Console Insights
ÄN-TLI-GEN! Efter att ha florerat som rätt stängd beta ett ta så har Google nu börjat rulla ut den nya rapporten Search Console Insights. En rapport som visar resultat både från Search Console och Analytics i en vy – med tolknngshjälp i gränssnittet från Google. Ungefär som trenden har sett ut i Googles insiktsverktyg ett tag: Google bjussar på allt mer insikter om vad datan betyder och saker som vi kanske inte har tänkt på.
När det gäller just Search Console och Analytics så har jag alltid varit så förundrad över att det har varit så vattentäta skott mellan de båda tjänsterna som i min värld datamässigt är väldigt integrerade. Google har tagit små steg att lyfta in delar från det ena gränssnittet till det andra, men det har mest känns som yxiga vänsterhandslösningar. Nya insiktsrapporten känns betydligt mer genomarbetad.
Framförallt så känns den betydligt mer målgruppsanpassad. Kommer hardcoreanalytiker eller SEO-ninjor att sluta använda Analytics, vanliga Search Console eller andra verktyg? Förstås inte. Men så är de heller inte den primära målgruppen utan, även här en tydlig trend hos Google, normalanvändarna. Sajtägare som inte har tid att djupdyka i verktyg eller har råd att anlita någon som gör det åt dem. Mindre nörd- och branschlingo och mer förklaringar på ren svenska.
Någon form av långsiktigt mål för Google är ju att analysarbetet överlag ska outsourcas till Google istället för byråer (eller att göra själv) och det här är helt klart ett steg på vägen. Även om det märks att det är någon slags version 1.0.
Google Launches Search Console Insights
Google Search Console Insights is designed to help site owners understand which content resonates with their audience and how they find it.
Google släpper ny karta som visar var i USA det går att hitta välgörenhetsmat för fattiga familjer
Det är är ett så fantastiskt bra initiativ. Och så galet tragiskt att det ska behövas. Google har släppt en ny karttjänst: Find food support. Och det handlar inte om var närmaste restaurang eller livsmedelsbutik finns, utan vart fattiga kan vända sig för att hitta välgörenhetsmat. Tragiskt överlag, men än mer tragiskt att det handlar om USA och inte något stereotypiskt tredjevärldenland.
Jag skulle inte bli förvånad om det här kommer att breddas till fler länder. Som Sverige.
Världen har som helhet aldrig varit rikare. Det har aldrig funnits lika mycket mat tillgängligt. Trots det ser vi fortfarande jätteklyftor, som dessutom inte sällan växer. Inte minst här hos oss. Det är förstås inget annat än en sån jävla skandal.
Det börjar på riktigt bli dags att disrupta det enda som inte verkar gå att disrupta: dagens ekonomiska system. Som hur värde och välstånd mäts. Och hur resurser fördelas.
Google debuts a new website and set of resources for Americans experiencing food insecurity | TechCrunch
Google today is launching a new suite of resources for people struggling with food insecurity across the U.S. The project includes the launch of a new
DuckDuckGo blir näst största mobilsökmotor i USA, Kanada, Nederländerna och flera andra länder
Näst största sökmotorn i USA? Bing? Nix, inte längre. Det är DuckDuckGo, ni vet den sökmotor som marknadsför sig som anti-Google och inte spårar sina användare (okej, ungefär ALLA mindre sökmotorer marknadsför sig som anti-Google, men hej). Åtminstone enligt DuckDuckGo själva. Och åtminstone som mobil sökmotor.
Dessutom ska DuckDuckGo nu vara näst störst i fler länder, som Kanada, Australien och Nederländerna. Användarmässigt uppskattar DuckDuckGo att de har 70-100 miljoner användare (eftersom de inte spårar så vet de inte exakt, tydligen). Stämmer det här? Jag har för dålig koll för att kunna säga emot, men DuckDuckGo droppar siffror som gör att det inte känns osannolikt: senaste året har DuckDuckGo-appen laddats ned över 50 miljoner gånger och söktrafiken via tjänsten har ökat med 55 %. Dessutom siktar DuckDuckGo på att senare i år göra som många andra just nu: släppa en desktopapp.
Visst, tvåa i all ära, men sökmotortvåan har… en bit upp till ettan på de flesta marknader. Inte så att Google kommer packa ihop och lägga ned, men det som bara för ett par år sedan kändes som lite fringebeteende börjar få ett riktigt brett genomslag hos normalanvändarna. Det är inte alls konstigt att välja en annan (integritetssäkrare) sökmotor än Google. Lägg till att vi har en generation som nu växer upp utan att alls ha samma relation till Google som det självklara stället att gå för att, ja, googla så kan kommande årtionde även bli väldigt intressant på söksidan.
Millions Choose Simple Privacy Protection with DuckDuckGo
Over the last 12 months, our apps have been downloaded more than 50M times, our search traffic increased 55%, we became the #2 search engine on mobile in U.S., Canada, Australia The Netherlands & other countries, and our estimated user count doubled to between 70-100 Million users.
Apples sökannonser rullas ut i Kina
Det här är så skönt ironiskt. Apples Appstore-sökannonser rullas nu ut i Kina. Det blir alltså även möjligt för kinesiska annonsörer att buda på platser bland sökresultaten i Appstore.
Den techjätte som indirekt hårdast har kritiserat digitalannonsering lyckas alltså nu med det som Google och Facebook har annonsmisslyckats med.
App News and Data
Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.
Detaljhandel/e-handel
Walmart lanserar ett eget, billigare insulin
Senaste egna produkten från Walmart: ett insulin. Ett insulin som prismässigt ska ligga rätt långt under vad insulin vanligvis kostar.
Okej, nu är det inte första Walmart-insulinet. Faktum är att Walmart tidigare ska ha sålt ett ännu billigare alternativ, men det var tydligen en mindre effektiv och kritiserad variant. Nu ska det handla om en vassare medicin.
Vi pratar, förstås höll jag på att säga, om USA. Och då inte för att Walmart så mycket handlar om USA utan för att det är en marknad med väldigt höga läkemedelspriser. Walmart ser helt enkelt ett sätt att tjäna pengar på insulinmediciner samtidigt som de kan plocka goodwillpoäng.
Det intressanta är att det här kommer bara veckor efter ett utspel från stora konkurrenten Amazon: en medicinprenumeration. Prime-medlemmar kan betala fast månadsavgift för sina mediciner och därmed få ner priset.
Det har spekulerats i att Amazon kommer att öppna egna fysiska apotek, något som Walmart redan har, men jag tror det handlar om betydligt större ambitioner än så: de båda handelsjättarna siktar på att bli, tja, sjukförsäkringsalternativ. Med allt från egna vårdcentraler och medicinprenumerationer till helt egen medicintillverkning. Ett eget hälso- och vårdekosystem.
Walmart Rolls Out a Cheaper Insulin
Prices for the drug have become untenable, now there’s at least a slightly more affordable option.
Alibaba rullar ut fysiska butikskedjan Store X inriktad på högre inkomstsegment
Dags för ännu ett fysiskt butikskoncept för Alibaba: Store X. En livsmedelskedja som vänder sig till kunder i de högre inkomstsegmenten. Fokus är organiska produkter mer eller mindre direkt sålda från gårdar och ”premiumimporter”. Och butikerna kräver dessutom medlemsskap för att kunna handla. Efter att de första butiksöppningarna blivit framgångar så är det nu dags för konceptet att rullas ut i flera kinesiska städer.
Med andra ord är Store X, tja, Alibabas motsvarighet till Whole Foods. Alltså det Amazon-uppköpta butikskoncept som vänder sig till mer kräsna kunder där prislappen inte är det viktigaste. Likt Amazon har Alibaba förstås andra koncept som mer fokuserar på pris.
Det är överlag en trend bland den fysiska detaljhandeln just nu. Den butiksdöd som det siades om för några år sedan kom aldrig. Tvärtom har den fysiska handeln fått sig en revival – trots pandeminhacket i kurvan. Och de fysiska butiker som generellt klarar sig bäst är de mer exklusiva och nischade och de uttalade lågprisalternativen. Mellansegmentet är det som har det allra svårast att konkurrera med e-handeln.
Och vi lär se exakt samma utveckling för e-handeln när den börjar konsolideras: de verksamma i det breda mellansegmentet får det svårast att undvika sammanslagning.
https://insideretail.asia/2021/06/22/alibaba-launches-hypermarket-chain-store-x-targeting-affluent-families/?1
Facebook lägger till användarrecensioner i Facebook Shop
I förra veckan skrev jag oom att Facebook gått ut med att Facebooks egen e-handelslösning Shop kommer att dyka upp på flera ställen, som i WhatsApp och i Marketplace, och att Facebook arbetar på ett helt nytt shoppingannonsformat. Men en sak som jag missade var att Facebook också lägger till användarrecensioner i Shop.
I stort kan det här kännas som en riktigt bagatellgrej – klart det ska finnas recensioner, det förväntar man sig väl i all onlinehandel nuförtiden? Men det är ändå ett rätt stort steg för Facebook nu lägger till recensioner – och framförallt för den övergripande Shop-upplevelsen.
Recensioner och användaromdömen är ju som bekant ungefär det bästa sättet att få kunder att känna förtroende för en produkt, näst efter vänners rekommendationer. Så för de handlare som väljer att integrera sin produktkatalog med Shop så är det här ännu ett sätt som förhoppningsvis kan driva mer försäljning.
Men framförallt får det här Shops produktsidor att kännas som, tja, riktiga produktsidor. Som riktiga e-handelsproduktsidor. För det är ju det som i förlängningen är Facebooks ambition – att får företag att välja Facebooks gränssnitt och ekosystem istället för en egen fristående sajt.
https://www.facebook.com/business/news/new-ways-to-drive-product-discovery-and-purchases
Amazon startar vinylklubben Vinyl of the month
Hur vet man att vinylen är tillbaka på riktigt (don’t call it a comeback!)? Amazon startar sin egen vinylklubb. Vinyl of the month club.
Ganska exakt vad det låter som. För 25 dollar i månaden får du ett ”klassiskt album” från 60- och 70-talet varje månad (80-talet då?!?! Pffft.) Och vad får du? Det vet du inte. Amazon goes klassisk bokklubb, alltså. Eller kanske en ännu mer passande jämförelse: Ginzas hemliga lådor. Du köpte en låda med tio skivor, men hade ingen aning om vad lådan innehöll.
Men vad det här förstås framförallt är är: ännu en prenumerationstjänst från Amazon. Ännu en musikprenumerationstjänst. För de riktiga nördarna. Eller om man så vill: de riktiga audiofilerna. Tjänsten har funnits i några månader, vilket sammanfaller med att Amazon dessutom tog bort extraavgiften på hifi-kvaliteten i Amazon Music.
Samma utveckling som vi ser inom väldigt många områden: fokus på användarna som casual-lyssnar och fokuserar på pris och de nischade nördar som är beredda att betala för premiumkvalitet. Och i det här fallet även premiumupplevelse.
Amazon cashes in on the vinyl resurgence with record of the month club
For $25/month, you’ll get a classic album from the ’60s and ’70s every 30 days or so.
Tapcart gör det möjligt att bygga en in shoppingfunktionalitet i en app baserat på Shopifys e-handelsplattform
Hur vet man att en tjänst som disruptat en bransch eller ett område har gått och blivit en etablerad institution på egen hand? När andra kan bygga tjänster på och mot disruptörens plattformar – och värderas till miljondollarbelopp. Säg hej till Tapcart: ett Shopify för appar – baserat på Shopify. Förstärker nu kassan med ytterligare 50 miljoner dollar.
Tapcarts tjänst är förstås helt rätt: den absolut majoriteten av all vår (mobila) onlinetid sker i appar och tack vare Tapcart-integrationen är tanken att tiden att bygga en e-handelsapp ska kortas betänkligt. Det är egentligen konstigt att Shopify själva inte har erbjudit den här typen av (nästan) plug and play-tjänst med tanke på att det var så de började en gång i tiden: som en plattform för att sätta upp enkla e-handelssajter snabbt och enkelt.
Men det här är också ännu ett exempel på en annan utveckling: ”e-handel” börjar allt mer tappa sina konturer. I (minst) två årtionden har e-handel handlat om en digitiserad kopia av postorderkatalogen. Byggd på samma sätt, med samma syfte. Du öppnade postorderkatalogen med syfte att kanske/förmodligen beställa. Men e-handel är förstås inte längre något som finns på isolerade, dedikerade sajter eller i klassiska shoppingappar.
Shopping börjar, om man så vill, byggas in i onlinetjänsters DNA.
Tapcart, a ’Shopify for mobile apps,’ raises a $50 million Series B | TechCrunch
Shopify changed the e-commerce landscape by making it easier for merchants to set up their websites both quickly and affordably. A startup called Tapcart
Douyin och Kuaishou ger sig in på direktimport-e-handelsområdet
Kortvideoappar håller snabbt på att bli betydligt mer än så. Ja, eller är det redan – definitivt i Kina, där inte minst e-handel blir en allt mer integrerad del. I slutet av förra året öppnade Kinas största kortvideoapp Douyin för direktimporthandel och för några veckor sedan gjorde kortvideotvåan Kuaishou detsamma. Det innebär alltså att användare och företag kan köpa och sälja utländska varumärken som annars inte finns tillgängliga i Kina. Det har länge varit en rätt stor del hos de traditionella e-handlarna och nu steppar alltså även de nya sociala apparna upp sitt importgame.
Som så ofta så kan Kina kännas rätt avlägset, även när man pratar digitala trender, men i det här fallet så finns en koppling betydligt närmare oss. Både Kuaishou och Douyin är nämligen något så (fortfarande) ovanligt som kinesiska företag och tjänster som slår rätt eller väldigt stort utanför Kina: Kuaishous globala systerapp heter Kwai och Douyins är TikTok.
Det här gör att det går att få en rätt bra karta över hur Kwai och (för oss) framförallt TikTok kommer att utvecklas. Och att de båda nu dessutom nu alltså bygger än mer tajta e-handelsrelationer med globala varumärken gör att startsträckan kommer att bli Clubhouse-kort när de väl bestämmer sig för att på riktigt shoppinggasa.
Douyin and Kuaishou Open China Cross-Border e-Commerce
China’s two largest short video platforms, Douyin and Kuaishou, have embraced cross-border e-commerce. This further illustrates how these short video platforms are building out their e-commerce capabilities. Last December, Douyin flagged its intentions to help merchants sell through Douyin via cross-border e-commerce. It subsequently started onboarding merchants in January 2021.
Strömmade medier
Facebook rullar ut sin spelströmningstjänst i hela USA, kommer till Europa i början av 2022
Senaste två åren har Facebook växlat upp sina ambitioner inom flera områden som inte tillhör det som de flesta fortfarande tänker på som Facebooks kärnverksamheter. Ett av de områden där Facebook har plöjt ner resurser är spelsatsningarna.
Det som fått mest uppmärksamhet är Oculus-VR-plattformen men Facebook Gaming börjar också tuffa på i allt högre tempo. En del i det senare är att Facebook, likt exempelvis Microsoft och Google, har en egen spelströmningstjänst – alltså en tjänst där det tunga jobbet görs i Facebook-servrar snarare än i användarnas enheter. Nu rullar Facebook ut sin strömningstjänst till i princip hela USA och den landar i Europa i början av nästa år.
För att driva på satsningen har Facebook också säkrat ett tungt samarbete via spelföretaget Ubisoft. Det i sin tur lär tyda på att Facebook planerar att satsa på fler stora spel. Strömningstjänsten har överlag annars mest handlat om enklare mobilspel – tänk Farmville, för alla som kommer ihåg det. Och det känns som att det är de två spåren som Facebook har delat upp sin spelsatsning på: stora (VR-)speltitlar för gamergänget och vänta-på-bussen-spel för majoriteten av alla användare.
Facebook adds Ubisoft games to its cloud gaming service as part of huge US expansion
Facebook is adding Ubisoft games to its cloud gaming service as part of a major expansion
Amazon köper podcastannonsbolaget Art19
Amazon fortsätter shoppa bolag. Senast ut: Art19. Ännu ett podcastbolag som nu hamnar under Amazons varumärkesparaply.
Art19 blir det andra podcastköpet för Amazon på mindre än ett år, efter förra höstens Wondery-köp. Och det är ett komplement som Amazon nu skaffat sig. Om Wondery handlade om innehåll så är Art19:s styrka annonsering. Dynamiska annonser, som går att realtidsskjuta in i poddavsnitt.
Amazon stärker alltså upp sitt podderbjudande – och den här gången främst mot annonsörer. Men förutom att ungefär alla stora techbolag – även e-handlare – vill hoppa på poddplattformståget så är det en annan stark trend som vi också ser i det här köpet: en produkt som kan användas även mot konkurrenters produkter.
Enligt Amazon så kommer inget större att förändras för Art19. Inte i det korta perspektivet. Det innebär alltså att Amazon skulle kunna använda tekniken för att sälja annonser även i poddar på konkurrerande plattformar.
Amazon is acquiring a podcast hosting and monetization platform
Amazon Music is acquiring Art19, a podcast hosting and monetization platform. The deal will give Amazon more data about how people consume podcasts and allow it to take a bigger role in the advertising space.
Youtube öppnar egen fysisk konsertarena
Ska Youtube öppna sin egna fysiska konsertarena? Det är klart att Youtube ska öppna sin egna fysiska konsertarena. Youtube Theater, med plats för 6000 pers.
Okej, det handlar delvis om ett samarbete med området Hollywood Park, men det handlar om mer än bara att köpa namnrättigheterna på en befintlig random lokal. Tre våningar, 21 000 kvadratmeter, 570 kvadratmeter stor scen, 111 kvadratmeter stort backstageområde och en 325 kvadratmeter stor klubb med 250 ”premiumplatser” ska det bli när allt är färdigbyggt senare i år, om allt går enligt plan.
Men Youtube Theater är mer Youtube än så. Hela anläggningen ska byggas med ”innehållsskapare i fokus”, komplett med teknik och funktioner som ska göra fysiska evenemang extremt Youtube-vänliga. Inklusive interaktiva fygitala element.
Och Youtube är förstås inte ensamma om ungefär det här. Plattformar som distribuerar innehåll lägger allt mer tid på själva skapandet av innehållet. Antingen genom incitament som att kasta pengar efter kreatörer eller genom att helt enkelt skapa innehållet själva. Vi lär se ännu fler initiativ likt Youtube Theater – där onlinetjänsterna tar klivet offline för att driva online.
YouTube, Hollywood Park To Open 6,000-Seat ’YouTube Theater’ That Will Host Creator Events, Concerts – Tubefilter
YouTube’s first naming rights deal will christen Hollywood Park’s 6,000-seat performance venue YouTube Theater. The sprawling sports and entertainment When finished, the theater will be a 227,000-square-foot, three-story indoor venue with a 6,100-square-foot stage, a 1,200-square-foot backstage hospitality space with dressing rooms, six luxury viewing boxes, and a 3,500-square-foot private club with 140 premium seats, YouTube says.
Apple köper knapp för TV+ på Rokus fysiska fjärrkontroll
Sååå…. Det här kan vara en av årets mest oväntade nyheter. Apple köper en knapp för TV+ på strömningsplattformen Rokus fysiska fjärrkontroll. Det innebär att en snabbgenväg till Apples eget originalinnehåll kommer att göra Netflix och Disney sällskap (den fjärde knappen tillhör Hulu, även den majoritetsägd av Disney).
Okej, nu kom uppgifter om det här samarbetet tydligen redan i april, när jag HEEELT missade det. Jag sköt helt enkelt upp min förvåning något kvartal. För förvånande är det.
Det ska tydligen vara första gången som Apple betalar för att få sitt varumärke på hårdvara från en konkurrent och det låter helt rimligt. Normen är ju annars det omvända – att betala Apple för att visa på kompabilitet. Det visar två saker: dels att Apple vill att TV+ ska vara en jämbördig spelare med Netflix och Disney+ (knappen ger åtminstone illusionen av det) och dels att det förmodligen fortfarande går lite… sådär för Apples strömningstjänst. Officiellt är Apple som vanligt ”excited” med hur tjänsten utvecklas, men bristen på konkreta siffror betyder nog även här att det svajar betänkligt. Känns alltså som en halvdesperat åtgärd.
Inte minst som att Roku i sig är en direkt konkurrent till Apple TV. Och då inte appen, utan prylen.
Weird times. Som vanligt.
Apple quietly buys Roku remote button for its struggling Apple TV+ app
Apple TV+ is scrambling for new subscribers – and it’s quietly looking to an unlikely rival for help.
Amazon Music börjar erbjuda sex gratismånader på… Disney+
Såååå… det här är rätt… otippat. Prenumeranter på Amazons musiktjänst Amazon Music kan nu få sex gratisvideomånader. Sex månader gratis videoströmning. Så långt inget ovanligt (säg hej till Apple). Men det som är lite mer oväntat är vilken videotjänst det gäller: Disney+. En konkurrent till Amazons egen Prime Video, alltså.
Som vanligt så gäller de sex gratismånaderna för nya Amazon Music-kunder som inte redan abonnerar på Disney+. Men även befintliga Amazon Music Unlimited får delvis del av erbjudandet: tre månader gratis istället för de nya kundernas sex månader. (GUD FÖRBJUDE att man skulle erbjuda bättre förmåner till befintliga kunder.)
Varför då detta oheliga samarbete? Väldigt bra fråga. Förmodligen handlar det om något så basalt som det som är en så stor trend nu: om kunder inte vill gå all in på dina tjänster så gäller det att försöka bryta loss delar av ditt erbjudande så att de åtminstone kan tjäna lite pengar på kunder som bor hos konkurrenterna. Båda siktar förstås på att få in nya kunder den här vägen, vilket också visar hur hård konkurrensen börjar bli såväl inom strömmad musik som strömmad video. De stora konkurrenterna stavas här förstås Apple och Netflix.
Amazon Music Unlimited offers six months of Disney Plus for free
Amazon Music Unlimited customers can now score several months of Disney Plus for free, and the offer extends to new subscribers as well as existing users.
Netflix öppnar tre fysiska… videouthyrningsbutiker?
Ha! Här kan vi snacka om cirkel som sluts. Likt nära nog alla företag som föddes på nätet (eller åtminstone som inte haft fysiskt närvaro i någon större utsträckning) så är det nu dags även för Netflix att slå upp portarna för fysiska butiker. Tre stycken. Tre… fysiska videouthyrningsbutiker.
Netflix var som bekant en väldigt stor anledning till att det inte längre var trendigt att traska ner till videobutiken på hörnet och plocka med sig en hyrfilm hem över helgen. Det som började med dvd-filmsskickande blev snart digitalt distribuerat innehåll (mestadels – Netflix skickar fortfarande ut miljontals fysiska dvd:er varje år). Men nu är det alltså dags för Netflix att gå tillbaka till rötterna. Eller tidigare än rötterna. Helt i linje med att överflödet av digitalt innehåll gjort att vi är utsvultna på begränsade, fysiska upplevelser – även vad gäller prylar. Den trenden tänker Netflix alltså nu casha in på.
Fysiska videouthyrningsbutiker från Netflix? Did not see that coming.
(Okej, nu kaaaaaan det eventuellt vara så att det handlar om tre popupbutiker som är del i marknadsföringen av den nya nittiotalsskräckisserien Fear Street. Kanske. Eventuellt.)
Netflix opens super ’90s video stores for ’Fear Street’ trilogy
Haven’t seen one of these in a while.