Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: Sök/SEO, Strömmade medier
- Del 4: Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin, Mobilt
- Del 5: Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Twitter lägger ned Fleets efter bara 8 månader
Hopp. Där ser man. Fleets, Twitters försök att lansera försvinnande tweets som bara lever en kort tid, kommer inte uppleva sin ettårsdag. 3 augusti stänger Twitter ned funktionen, efter bara åtta månader. Anledningen? Ingen använde den.
Men så verkar det finnas en anledning till som gjort att Twitter haft så dåligt tålamod med Fleets. Fleets delade utrymme med Twitters Clubhouse-kopia Spaces (Områden på svenska) i gränssnittet i appen. När Fleets… försvinner (</ironiskt>) så kan Twitter ännu mer marknadsföra sin sociala ljudsatsning.
Twitter is shutting down Fleets on August 3, citing low usage | TechCrunch
Stories that disappear after a period of time are where the action is on social platforms like Snapchat, Instagram, WhatsApp and Facebook. But when it
Twitter köper nyhetssammanfattningsappen Brief
Ännu ett köp för Twitter: nyhetssammanfattningsappen Brief. Ja, eller vad det verkar: den fyra personer starka personalstyrkan bakom appen. Inget jätteköp, alltså, men ändå en strategiskt rätt viktigt och talande affär.
Brief-folket ska nämligen arbeta med bland annat Spaces och Explore. Explore känns som en rätt given match för en app som sammanfattar nyheter, men att Twitter också vill att Briefarna ska arbeta med Clubhouse-kopian Spaces visar att Twitter tänker satsa på att knyta ihop de två funktionerna rätt tajt.
Twitter hires the team behind news summary app Brief
Twitter will be bringing on the team building Brief, an app that summarizes news. The Brief team will work on projects that support features like Spaces and Explore.
Twitter rullar ut shoppingmodul
Twitter fortsätter dunka ut nya funktioner. Det var ju rätt väntat, eftersom Twitter i slutet av förra året gick ut med att de under 2021 skulle testa nya sätt att tjäna pengar. Det som däremot var lite oväntat var att även Twitter bestämt sig för att (igen) växla in på shoppingspåret. Nu kommer även en funktion på det temat: en ny shoppingmodul.
I det här fallet så verkar det bli ungefär vad vi har sett hos några av konkurrenterna: möjlighet att visa upp produkter på sin profilsida och stöd för att sedan direkt köpa produkterna via Twitters inbyggda webbläsare. Utan att lämna Twitter, alltså.
Nu är det här inget som kommer dyka upp i alla Twitter-konton som säljer grejer, förstås. Initialt kommer det handla om en handfull företag. Men ambitionen är förstås att det här ska skalas upp. Logiken är det inget fel på: om alla andra sociala medier kan bygga in shopping så kan väl Twitter. Men frågan är förstås om det kommer passa in lika bra i Twitter-kostymen. Jag gissar att andelen som triggas att köpa något är avsevärt lägre hos Twitter än övriga stora plattformar.
Men hej. Konstigare saker har hänt.
Twitter pilots a new shopping section for brands
Twitter is piloting a new feature that allows businesses to add a shopping section to the tops of their pages. The Shop Module launches in the US on July 28th, and offers a carousel of products for visitors to browse.
Twitter gör det möjligt att bestämma vem som kan svara på en tweet – även efter publicering
Twitter fortsätter att dunka ut nya funktioner i ett rätt hysteriskt tempo. Senast ut: möjlighet att bestämma vem som kan svara på en tweet – även efter det att tweeten har lagts ut.
Framförallt ännu ett försök av Twitter att få till lite bättre stämning på plattformen – om en tweet exploderar på fel sätt så ska man kunna gå in och strypa oönskade kommentarer, typ. Och, tja, ännu en funktion som rätt mycket numer är Twitters paradgren: att släppa eller testa möjligheter att efterhandsredigera tweets utan att ge möjlighet att efterhandsredigera tweets.
Twitter adds an edit tweet feature, but it’s not what you think
Because deleting a tweet shouldn’t be the only option.
Twitter lägger till autotranskribering av ljudtweets
Ny tillgänglighetsfunktion från Twitter: autotranskribering av ljudtweets. Ja, på iOS åtminstone – eftersom ljudtweets än så länge bara finns där. Och på 10 språk (du gissade rätt: svenska är inte ett av dem).
Jag väntar fortfarande på att få det för vanliga telefonröstmeddelanden som folk av någon anledning fortfarande envisas med att lämna.
Twitter is finally rolling out auto-captions for voice tweets
Over a year after it launched voice tweets, Twitter is finally rolling out automatically generated captions.
Twitter testar ”ogilla-knapp”
Vill du ha ännu ett sätt att uttrycka ogillande på Twitter? Grattis! Nu testar Twitter precis det. En tumme ned. En… ogilla-knapp.
Ja, eller åtminstone en möjlighet att ha åsikter om svar på en tweet. Krasst talat ett sätt att rösta upp eller ned ett svar, ungefär som går hos exempelvis Reddit. Däremot har Twitter löst det visuella på ett rätt… intressant sätt. En ”uppröstning” kommer visas som ett gillande, medan en ”nedröstning” inte visas alls. Det blir alltså bara en under huven-signal för algoritmen.
För det sistnämnda är förstås anledningen till att Twitter nu testar det här: ännu ett försök att få till lite bättre stämning på plattformen genom att outsourca (ännu mer) av städandet till användarna.
Twitter Testing Internal ’Dislike’ Button for Tweet Replies
Twitter appears to be testing a new ”dislike” or thumbs down button for tweets, which is designed to let people downvote replies. Twitter…
Twitter på gång att lägga till röstförvrängningsfilter i sin Clubhouse-kopia Audio Spaces
Vad har du alltid saknat mest i Clubhouse? Precis! En funktion som gör att folk låter som bin eller heliumballonger när de pratar. Så kan vi inte ha det! säger Twitter. Och… håller på att lägga till precis det i sin Clubhouse-kopia Audio Spaces.
Ljudversionen av regnbågskräks, alltså. Äntligen!
Twitter Spaces Will Soon Let You Manipulate the Sound of Your Voice
Twitter is currently working on a ”Voice Transformer” – a voice manipulation feature for Spaces, its live audio conversations service that…
Twitter gör det möjligt att skapa ett Twitter-konto med ett Google- eller Apple-konto
Det här är ett lite oväntat initiativ från Twitter. Twitter gör det möjligt att skapa ett Twitter-konto med ett Apple- eller ett Google-konto. På samma sätt som det går på andra ställen, alltså. Istället för att börja från början så kan man spara lite tid på att använda sitt befintliga konto i något av mobiloperativen när man sätter upp ett nytt Twitter-konto. ”Nytt” är nyckelordet här – det går inte (än så länge) att koppla ihop ett befintligt Twitter-konto för att på så sätt logga in via Apple eller Google.
Nu är Twitter förstås långtifrån den första tjänst som erbjuder den här typen av inloggningar. Google, Facebook och Apple, nykomlingen på inloggningsområdet, förekommer som inloggningsalternativ på väldigt många ställen vid det här laget. Men det är ändå lite oväntat att en tjänst som Twitter skulle lägga till det här stödet.
Lär mycket handla om att Twitter vill sänka tröskeln för nya användare ännu mer, men det kan också handla om att Twitter redan nu börjar göra sig redo för de portabilitetslagstiftningar som rycker allt närmare. Onlinetjänstmotsvarigheten till EU:s Open banking-initiativ, om man så vill – göra det ännu enklare för konsumenter att ta sitt pick och pack från en tjänst och dumpa flyttlådan hos en helt ny tjänst.
Ironiskt nog kan det här sätta ännu mer monopolpress på jättar som just Google, Facebook och Apple, men det kan också vara ett första steg mot användarkonton som är, tja, headless. Konton som inte är direkt kopplade till ett viss gränssnitt eller en viss tjänst. Standarder, y’all.
Twitter adds third-party signup with Apple or Google
Twitter has launched the ability to sign up and sign in to the social network using either your Google or Apple account. The process makes creating an account a bit easier, though it will result in some limitations for the time being.
Snapchat
Snap köper 3D-shoppingföretaget Vertebrae
Ännu ett uppköp för Snap. Och ännu ett företag inom shoppingområdet: 3D-skaparföretaget Vertebrae.
Vad gör Vertebrae undrar du? De erbjuder en tjänst där företag kan 3D-isera sin produktkatalog. Skapa 3D-versioner av sina produkter som exempelvis kan användas i AR-sammanhang. Och just det är sannolikt det som var främsta anledningen att Snap fick feeling och slantade upp ett antal miljoner för Vertebrae (hur många miljoner vill Snap inte berätta).
Vertebrae-uppköpet är ett rätt givet tillägg när även Snap satsar alltmer på att göra Snapchat till ett ställe där man kan göra betydligt mer än vad som traditionellt har varit Snapchat. Här är DNA-integrerad shopping förstås en central del. Inte minst som att AR länge varit ett givet inslag i Snapchat, framförallt via plattformens olika filter och dekaler.
Och precis det talar till Snapchats fördel när de nu siktar på att vrida den här typen av funktionalitet till transaktioner: användarna är redan vana att rikta kameran mot sig själva och testa olika filter på sig själva. Steget till att testa produkter, som smink och glasögon, är med andra ord rätt kort.
Snap buys another company to make AR shopping a reality
Snap has acquired Vertebrae, an AR shopping company that helps brands turn their goods into 3D assets, which could help Snapchat become an augmented reality shopping destination.
Snapchats bitmojis uppdateras med 3D-helkroppsfigurer
Senaste åren har Snapchat haft en hyfsat uttalad strategi att försöka trycka ut sina tjänster och funktioner på så många ställen som möjligt utanför Snapchat-appen. Det så här långt överlägset mest framgångsrika exemplet på det här är bitmojis, de anpassningsbara avatarer som användare själva kan skapa. Nu får bitmojis sin största makeover sedan funktionen lanserades (via uppköp): helfigurer i 3D. Som dessutom går att placera mot nya bakgrunder.
Vi kan anta att även de nya bitmojisarna kommer att dyka upp utanför Snapchat, till att börja med på de ställen där bitmojis redan går att använda.
Snapchat profiles will feature full-body 3D Bitmojis and backgrounds
Bitmojis are becoming an even more prominent part of Snapchat profiles. Here’s what you can do with them.
Pinterest lägger till fler shoppingfunktioner för innehållsskapare
Fler nya funktioner från Pinterest, eller åtminstone breddning av halvbefintliga funktioner. Nu gör Pinterest det möjligt för innehållsskapare att tagga produkter i sina Idea Pins och därmed göra dem shoppingbara. Dessutom går det att koppla på affiliateavtal för den trafik som de driver eller överlag låta företag sponsra pins.
Pinterest var kanske den stora sociala plattform som först ställde om nära nog hela sin tjänst till, tja, shopping first. Men det har främst handlat om möjlighet för företag och varumärken att kunna använda Pinterest som en shoppingdestination eller shoppingtrafikdrivare. Pinterest har däremot varit förvånansvärt långsamma med att haka på funktionalitet för den stora massan innehållskapare som bygger plattformen. Att man som innehållsskapare kan bli sin egen shop. Nu satsar Pinterest alltså på att ändra på det.
Shopfluencers, y’all.
Pinterest rolls out new features that let creators make money from pins | TechCrunch
Creators will be able to tag products in their Idea Pins — a video-first feature the company first launched this spring — to make their content ’shoppable.’
Clubhouse
Clubhouse öppnar för alla (och släpper ny användarstatistik)
Clubhouse har lanserat en helt egen tideräkning för vilket tempo som gäller när man rullar ut, skalar upp och lägger till funktioner i ett nytt socialt medium. Ett rätt hysteriskt tempo. Men en sak har inte gått särskilt snabbt: Clubhouse har fastnat i en, vad det verkar, neverending betaperiod. Fram till nu. Nu är det dags för Clubhouse att öppna för alla användare. No more Mr. Inbjudningskrav, alltså.
Dessutom fick vi i samband med den nyheten också lite nya, officiella siffror om Clubhouse. Som att 10 miljoner användare har hoppat på tjänsten sedan Android-versionen lanserades (även om vi inte fick någon ny totalsiffra, så vi kan anta att det står rätt still på iOS-sidan. Vi vet förstås inte heller hur många Android-användare som hängt kvar sedan lanseringen i maj).
Vi fick också veta att Clubhouse-användare har skickat 90 miljoner meddelanden via den helt sprillans nya chattfunktionen Backchannel. Sist men inte minst så avslöjar Clubhouse också att användarna i snitt hänger i appen över en timme om dagen.
Framförallt det sista är en väldigt viktig parameter för Clubhouse.
Clubhouse’s audio chat rooms are now open to everyone
The app is ditching the waitlist system as it moves out of beta.
Clubhouse har bara laddats ner 484 000 gånger sedan inbjudningskravet togs bort
För någon vecka sedan tog lämnade Clubhouse, efter ett drygt år, betastadiet. Appen är nu officiellt ute i skarp version, vilket också betydde att Clubhouse dumpade kravet på inbjudan för att få tillgång. Hur har rusningen sett ut när nu vem som helst kan ladda ner appen? Tja… sådär, kan vi väl säga.
Enligt Sensor Tower laddades Clubhouse ned 484 000 gånger mellan 21 och 25 juli. 17 % fler än under femdagarsperioden innan inbjudningskravet togs bort. För de flesta appar är i runda slängar en halv miljon appar förstås rätt många, men med tanke på hypen i början av året så är det inte sådär hiskeligt många. Det ser alltså inte ut som att inbjudningskravet var den stora flaskhalsen senaste tiden – utan att folk helt enkelt inte längre är lika sugna.
Det här innebär förmodligen att Clubhouse ligger på sisådär 20-25 miljoner nedladdningar för både iOS och Android. Ihopskrapat senaste året, eller krasst talat sedan i slutet av förra året. Något halvår, alltså.
Vi kan väl anta att det faktum att ungefär alla andra plattformar redan har hunnit ikapp och har släppt sina egna Clubhouse-kopior inte direkt kommer att göra underverk för Clubhouse-nedladdningarna. Det i sig innebär förstås en utmaning för Clubhouse. Nu när hypen har lagt sig och den rätt lättkopierade funktionen finns mest överallt så är frågan varför någon skulle välja Clubhouse istället för en av de större plattformarna.
Men beroende på hur Clubhouse kommer att ta sig an tillväxttaket så är det inte totalkatastrof. Enligt siffror från Clubhouse bara häromveckan så tillbringar de aktiva Clubhousarna en timme om dagen i appen. En rätt aktiv gemenskap, alltså. Om Clubhouse kan acceptera sin roll som en social plattform i marginalen och bygga därifrån – med sina befintliga användare – så finns det fortfarande potential att bli ett komplement i vissa användares sociala plattformsekosystem.
Clubhouse Opens Its Doors. Is Anyone Rushing to Get In?
Just a few days after ditching its invite-only status, the audio chat app had fewer than 500,000 new downloads.
Clubhouses hela databas med 3,8 miljarder telefonnummer till salu på Darknet
Har du skaffat Clubhouse? Grattis! Snart kan ditt telefonnummer vara till salu via Darknet, alltså på internets riktigt mörka del. Säkerhetsforskare har upptäckt att Clubhouses hela databas med 3,8 miljarder telefonnummer kommer att auktioneras ut 4 september.
Det är som bekant inte första gången som Clubhouse-data har läckt ut. Förmodligen handlar det även den här gången om skrapning och inte ett regelrätt dataintrång (även om det för den som får information utläckt kanske är shit the same hur datan har kommits över). Det verkar dessutom handla om ”mobilnummer, fasta nummer, privata nummer och yrkesnummer”.
Med tanke på att det totalt finns kanske 20 miljoner Clubhouse-användare – hur kan det bli 3,8 miljarder telefonnummer? Därför att Clubhouse vid kontoskapandet begär (fortfarande antar jag?) tillgång till användarens hela telefonbok. Numren som nu är till salu är alltså nummer som tillhör den som har skapat ett Clubhouse-konto och alla som telefonbokskänner någon som har skapat ett Clubhouse-konto (om personerna som skapat konto inte varit smarta nog att stoppa Clubhouse från att få tillgång).
Men hackaren/dammsugaren har dessutom gått steget längre och har förädlat informationen som nu är till salu via ett eget rankingsystem: ju fler gånger som ett telefonnummer har förekommit, desto fler ”poäng” får det telefonnumret. Ett mer värdefullt telefonnummer, alltså. Det är förstås inte omöjligt att datacrunchandet även har inkluderat att kontakter mellan användare har mappats upp. Six degrees of Clubhouse, typ.
Den exempeldata som har delats som smakprov verkar visa att det handlar om genuin information. Så har du ett Clubhouse-konto är chansen alltså stor att ditt telefonnummer och telefonnumren till alla i din telefonbok alltså snart finns ute och snurrar på mindre trevliga ställen och hos mindre trevliga personer på internet.
Ja, om det inte mot förmodan blir så att auktionen stoppas. Eller att allt bara är åtminstone semifejk. Men jag skulle inte sätta jättemycket pengar på något av de två alternativen.
Clubhouse’s 3.8 Billion Phone Number Database for Sale on the Darknet
The entire Clubhouse phone number database is for sale on the Darknet. The data leak could impact you, even if you didn’t install Clubhouse.
Clubhouse lägger till sin egen chattfunktion Backchannel
Så har Clubhouse släppt den funktion som de av misstag (?) själva läckte ut för ett par veckor sedan: den egna chattfunktionen Backchannel.
Fungerar i stort som de flesta motsvarande direktmeddelandetjänster, fast med färre funktioner (än så länge). Men som namnet antyder är funktionen inte framförallt tänkt som en konkurrent till till de övriga chattjänsterna, utan som ett komplement till Clubhouse-sändningarna. En chatt som gör det möjligt för deltagare i en sändning att kunna ”prata” med varandra bakom kulisserna under en sändning – men också göra det möjligt för åhörare att kunna ”räcka upp handen” och ställa en fråga även den här vägen.
Ett sätt att sänka tröskeln för åskådardeltagare ytterligare, alltså. Och förhoppningsvis ge ännu mer interaktiva rum.
Clubhouse Introduces ’Backchannels,’ Its Own Direct Messaging Feature
Clubhouse has announced the rollout of one of its most-requested features – direct messaging on iOS and Android.
Clubhouse har nu 600 000 aktiva rum per dag
Hur går det för Clubhouse egentligen, nu när hypen har lagt sig? Ja, det är förstås en bra fråga. Efter hysterin i början av året så svalnade Clubhouse-intresset rejält. Inte heller att Clubhouse först släppte sin Android-version (efter ett år) och sedan till slut skrotade inbjudningsförfarandet så att vem som helst kan ladda ner och börja använda appen verkar ha gett nedladdandet en jättehockeyklubba. Men nedladdningar betyder som bekant inte användning. Nu har Clubhouse släppt lite uppdatera siffror kring det sistnämnda.
Totalt har plattformen nu 600 000 aktiva rum varje dag, en fördubbling på bara tre månader. Rätt imponerande! Men, ja, då sammanfaller uppgången med att Android-appen släpptes i just maj. En fördubbling av antalet rum när antalet tillgängliga operativ fördubblas är med andra ord inte helt konstigt (även om det inte är en självklarhet). Lägg till lite dopningsfaktor av att inbjudningskravet togs bort så är siffran kanske lite mindre imponerande.
Vi får heller inte veta hur många användare som faktiskt använder appen. Rätt många av rummen lär sannolikt ha rätt få deltagare. Det kan med andra ord handla om en förhållandevis liten del av de nu kanske 20 miljoner nedladdningarna som konverterats till användare som har hängt kvar.
Men oavsett: om man inte till varje pris vill bli världsstörst inom sitt gebit för att fortsätta så kan Clubhouse nu ha en kanske liten men naggande god kärntrupp användare. Det som också än så länge har verkat till Clubhouses fördel är att de numer rätt många kopiorna inte riktigt har fått upp farten än. Återstår alltså att se hur läget är om ännu ett kvartal. Och om ett år.
Clubhouse Reaches 600k Daily Active Rooms; Looks To Improve Its User Experience
As Clubhouse reaches 600,000 active rooms per day, its founders are looking to refine the app for an even more polished user experience.
Clubhouse börjar erbjuda exklusiva TED talks
Clubhouse har svalnat en hel del sedan den värsta hypen i början av året, men än har appen sin publik. Tillräckligt mycket för att TED ska ha gått igång på att erbjuda exklusiva TED talks via just Clubhouse.
De handlar om ett samarbete där Clubhouse står för arenan och TED står för innehållet och får alla pengarna, typ. Även om Clubhouse än så länge inte har någon funktion för att sälja biljetter till samtal så ska TED enligt avtalet ha rätt att ”sälja annonser och sponsorsamarbeten”. Det är med andra ord inte omöjligt att detta kommer dyka upp även inuti själva Clubhouse.
Som artikeln konstaterar så är frågan förstås om det kommer bli möjligt att lyssna i efterhand. Man kan tänka sig att TED gärna skulle vilja det, men de har kanske övertalats av Clubhouse att testa FOMO-spåret som del av den gemensamma satsningen?
TED will offer exclusive audio chats on Clubhouse
TED has struck a deal to offer exclusive chats on Clubhouse.
LinkedIn köper videoappen Jumprope
LinkedIn fortsätter sin satsning på video. Senast ut: de köper videoappen Jumprope. Ja, eller ”hur”-videoappen. En app fokuserad på hur gör man-videos alltså.
Jumprope var inte en distributionsplattform för videos på egen hand, utan istället ett ställe där du skapar hur-videos som sedan kan delas på andra ställen. Men nu kommer Jumprope alltså exklusivt att arbeta med LinkedIn som plattform. Det handlar alltså lika mycket om köp av en tjänst, för att kapa några utvecklingssteg, som ett rekryköp för att få ombord kompetenser som redan har god kunskap på området.
LinkedIn Learning är förstås en given destination för Jumpropes lösning, men vi kan anta att LinkedIn får stöd för hur-videos även på andra ställen – som själva nyhetsflödet.
Överlag ännu ett steg mot LinkedIns önskan att bli en experthubb inom yrkeslivet. Att du alltså ska söka på LinkedIn istället för på Youtube när du undrar över hur du gör något. Med andra ord även del av LinkedIns förhållandevis nya skaparläge.
Återstår att se om LinkedIn på riktigt kommer ta klivet in i innehållsekonomin. Än så länge har det känts lite halvhjärtat – som att LinkedIn är lite för rädda att släppa ursprungssargen. Inte minst eftersom LinkedIn, efter snart 20 år, är den enda stora socialplattformen som inte erbjuder några som helst möjligheter för kreatörer att tjäna pengar direkt på sitt innehåll.
LinkedIn Looks To Expand Its Video Creator Tools With Jumprope Acquisition
LinkedIn has acquired how-to video app Jumprope as part of its focus on expanding video tools on its platform.
LinkedIn släpper videochattfunktion
Ända sedan Microsofts köp av LinkedIn 2016 så har Microsofts olika kontors- och samarbetstjänster och LinkedIn rört sig allt närmare varandra. Här kommer ännu en funktion: LinkedIn får en egen inbyggd videochatt. Ungefär som på andra ställen, fast utan att behöva lämna LinkedIn. Dessutom delas information om deltagarna under samtalet, så att man direkt kan få bättre koll på vem man pratar med (samma funktion som redan finns i andra sammanhang, men nu alltså vid videosamtal).
Vi pratar däremot väldigt mycket om en version ett av funktionen. Den nya videochatten har stöd för en-till-en-samtal och… det är ungefär det. Men andra bekanta funktioner är på gång, som integration med kalendrar, skärmdelning och virtuella bakgrunder. Inte så konstigt, eftersom det är samma teknik som ligger och rullar i Teams. Så om man så vill gör LinkedIn en Facebook – Teams flyttar in i LinkedIn. Typ.
Det lär dock inte sluta här. LinkedIn har allt mer uttalade ambitioner att inte bara bli stället där man pratar om en konferens, utan också stället där man anordnar konferensen (både offline och online). Videosamtal och LinkedIns egen Clubhouse-kopia lär bli viktiga pusselbitar i det bygget.
LinkedIn Launches Native Video Meetings
LinkedIn is now capable of hosting one to one video meetings without the need for a third-party service.
LinkedIn lägger till stöd för recensioner av företags och medlemmars tjänster
Vad behöver vi mer av på LinkedIn? Betygssättning och recensioner förstås! Recensioner av de tjänster som enskilda medlemmar eller organisationer/sidor tillhandahåller.
Vad det handlar om är att LinkedIn funktion för att visa upp vilka tjänster man erbjuder till att bli lite mer dynamisk. Har man en sådan sida uppsatt så kan tidigare kunder skriva sina omdömen. En mer Google/Yelp-lik variant av det som funnits länge på LinkedIn: möjlighet att skriva rekommendationer av medlemmar.
Däremot har LinkedIns funktion en twist. Den bygger på inbjudningar. Varje uppsatt tjänster-sida ger 20 inbjudningar som går att skicka ut till förstahandskontakter som sedan alltså kan skriva sina omdömen (vi kan tänka att det blir videoomdömen vad det lider). Det är alltså företaget eller personen som vill ha ett omdöme som skickar ut inbjudningarna.
Och det gör… att det sannolikt mestadels kommer att bli rätt… positiva omdömen. Tänk snarare en sajts lyriska vittnesmålsavdelning snarare än objektiva omdömen. Visst, det är ju lite i linje med LinkedIn överlag men det känns ändå som ett lite halvkonstigt vägval. Det hade varit mer intressant om LinkedIn faktiskt hade våga släppa sargen på riktigt här.
LinkedIn Adds Ratings & Reviews to User Profiles
LinkedIn users can now be rated and reviewed on the services they provide, and have those reviews displayed their profile.
LinkedIn lanserar LinkedIn Premium News
LinkedIn rullar ut en ny tjänst för betalanvändare. En innehållstjänst. Fast inte bättre stöd för plattformens innehållsskapare (som verkligen skulle behövas), utan tillgång till innehåll på andra ställen. LinkedIn Premium News är ungefär vad det låter som: tillgång till betalinnehåll hos publicister. Ungefär som att få DI på flyget eller tåget, alltså.
Lösningen är ett samarbete med betalväggstjänsten Piano och testas nu med en handfull publicister. Betalande LinkedIn-användare får fem ”krediter” per månad som de kan använda för att låsa upp betalväggar. Betalväggar som dyker upp i nyhetsflödet på LinkedIn, alltså. Själva läsandet sker sedan hos publicisten. Ett tänkt win-win-upplägg med förhoppningen att det driver trafik till publicisternas egna sajter så att de därmed blir mer sugna på att lägga ut innehåll på LinkedIn.
LinkedIn Primear alltså till sitt betalabonnemang med en funktion som går bortom rekrytering och sälj och tassar in på den expertroll som LinkedIn (också) vill ha.
Det handlar alltså om proffsinnehåll, så att säga. Gud förbjude att LinkedIn skulle erbjuda en liknande funktion för innehållsskaparna som hänger på plattformen.
LinkedIn looks to premium publishers as a way to drive subscriber revenue
LinkedIn would like to broaden its premium membership, and it’s hoping that access to paywalled content from premium publishers will help.
LinkedIn omsätter nu över 10 miljarder dollar per år
De riktigt stora sociala plattformarna är numer alla börsnoterade. Det innebär att företagen bakom tjänsterna tvingas rapportera användarsiffror regelbundet, eftersom användarna är tjänsternas främsta konkurrensfördel. Det finns dock fyra stora eller väldigt stora undantag nuförtiden: Slack (som precis köptes upp av Salesforce), TikTok, Teams och LinkedIn. Det de två sistnämnda har gemensamt är att de båda ägs av Microsoft, som bara särredovisar hur det går för tjänsterna när de får feeling. Gårdagens kvartalsrapport från Microsoft var ett sånt tillfälle.
Då fick vi (lite by the way) veta att LinkedIn, förutom att se annonsomsättningen öka med 928 miljoner dollar eller 46 %, numer är en 10 miljarderdollarverksamhet. Dessutom omsatte LinkedIns annonsverksamhet Q2 för första gången över 1 miljard dollar under ett kvartal.
Det tuffar med andra ord på.
Microsoft says LinkedIn is now a $10 billion business
LinkedIn is now a $10 billion source of annual revenue in its own right, as are gaming and security, according to Microsoft officials.
WeChat stoppar nya användare på grund av Kinas krav på datasäkerhet för techbolag
Kina har under sommaren kastat i både en och två extra växlar i sin alltmer uppskruvade clash mot landets techbolag. Förutom att landet har punktmarkerat några av landets riktiga techgiganter utifrån konkurrensperspektivet, där Aliibaba ha drabbats hårdast, så har Kina också drämt till med en betydligt bredare pensel vad gäller vilken data som techbolagen samlar in – och hur. Det har i sin tur tvingat några tjänster att tillfälligt stoppa nya användare från att registrera sig. Nu har precis det hänt för Kinas överlägset största och viktigaste app WeChat.
Tencent har gått ut med att WeChat inte kommer att ta emot några nya användare förrän i början av augusti. Fram till dess ska appen genomföra en ”säkerhetsuppdatering”. Vilket i klartext kan läsas som ”vi måste ändra vilken data vi samlar in så att staten blir nöjd”. Vi kan väl anta att det handlar om att det tidigast i början av augusti kommer bli möjligt för nya användare att komma in igen. Det är inte omöjligt att Tencent måste böja sig dubbelt ett par gånger innan myndigheterna, alltså kommunistpartiet, ger grönt ljus.
Visst. Nu har ungefär varenda kines redan WeChat i sin telefon, så effekten blir rätt marginell. Åtminstone på kort sikt. Men Kina svingar just nu vilt mot den techindustri som senaste 20 åren har lyfts fram som framgångsexempel för den kinesiska modellen och den kinesiska överlägsenheten. Men precis som här i väst så har de styrande nu börjat inse vilka maktfaktorer techbolagen har tillåtits att bli på ett sätt som inte alls var meningen.
WeChat suspends new users until early August for ’security upgrade’
WeChat has suspended new user registrations until August while it conducts a ’security upgrade’ amid China’s intensified scrutiny over the country’s internet industry.
Zoom
Zoom rullar ut sin appbutik och betalevenemang
Så är det dags för Zoom att ta nästa steg från att ”bara” vara en konferensplattform för arbetslivet (ja, som förstås har använts till mer än det senaste året). Två nya funktioner rullas ut:
Zoom-appar: möjlighet att lägga till extern funktionalitet i Zoom.
Betalevenemang: Zoom öppnar nu sin eventplattform för alla användare, inklusive möjligheten att ta betalt för en onlinekonferens eller liknande (och likt de flesta andra som har börjat pandemierbjuda liknande så kommer Zoom inte ta ut någon avgift. För tillfället. Vi kan anta att det kan bli ändring på det om det blir snurr på funktionen.)
Både de här är förstås tänkta som potentiella nya intäktsvägar för Zoom. Men långt viktigare är att de ger företaget betydligt bättre muskler att stå upp mot konkurrenterna – inte minst Microsoft. För vad de gör är att ta en sida ur Apples framgångsreceptbok: låta användargemenskapen utveckla plattformen. I det här fallet både genom innehåll och funktionalitet.
Zoom will now let you add third-party apps to your calls
Zoom is making its Zoom Apps and Zoom Events platforms widely available, the company announced Wednesday. Zoom Apps let you add third-party apps to calls, while Zoom Events lets you host robust virtual events in Zoom.
Teams
Microsoft integrerar Teams i Windows 11
Hel-lo säger världens konkurrensmyndigheter. Ny uppdatering från Microsoft: Teams integreras direkt i Windows 11. Teams-chattar kommer numer bara vara ett tangentkortkommando bort.
Hade det här varit för två årtionden sedan så hade EU drämt till med konkurrensböter innan Microsoft ens hunnit säga CTRL, men numer är är det andra företag som är de stora monopolföretagen. Ironiskt, med tanke på att Microsoft är världens näst högst värderade börsbolag och tar ett allt hårdare grepp om samarbetsarenan.
Visst, vi pratar inte alls om en Internet Explorer-, iOS- eller Android-dominans här, men fortsätter Teams kapa åt sig marknadsandelar så misstänker jag att även det här draget kan göra att regleringsmyndigheter kan ha lite åsikter – även om vi bara pratar om ett datoroperativ här.
No Title
No Description