Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier
- Del 3: Sök/SEO, Strömmade medier
- Del 4: Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin, Mobilt
- Del 5: Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Artiklar
Amazon Prime Day 2021 var dåliga nyheter för alla e-handlare
- Facebooks kvartalsrapport Q2 2021
- Apples kvartalsrapport Q2 2021
- Googles kvartalsrapport Q2 2021
- Snaps kvartalsrapport Q2 2021
- Twitters kvartalsrapport Q2 2021
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook Pay kan användas utanför Facebooks ekosystem för första gången
Ett milt sagt stort steg för Facebook: betallösningen Facebook Pay kommer nu för första gången gå att integrera i tjänster utanför Facebooks eget ekosystem. Först ut är ett samarbete med Shopify, som gör att Shopify-kunder alltså nu kan välja att erbjuda ett nytt betalningsalternativ. Ännu en konkurrent inte minst för Klarna, alltså.
Att det just är Shopify som blir första externa företag att kunna erbjuda den här tjänsten till sina kunder är inte särskilt konstigt. Shopify är dels vid det här laget en av de riktigt tunga (e-)handelsspelarna och är dels redan rätt hårt integrerat i såväl Facebook Shop som Instagrams motsvarighet.
Facebook har redan sedan tidigare alltså gjort det möjligt för företag att koppla sin Shopify-motor till Facebooks och Instagrams shoppinggränssnitt. Komplett med möjlighet att betala direkt hos Facebook. Nu öppnar Facebook alltså dörren även åt andra hållet - och Facebook får (framtida) möjlighet att kunna tjäna pengar på transaktioner som görs även utanför Facebooks väggar.
Facebook's payment system extends to online retailers in August
Starting in August, Facebook Pay will be available for third-party retailers, joining buttons for PayPal, Amazon, Google, and others. It keeps your credit card information secure, but will provide information about your purchases to Facebook.
Instagram berättar hur Reels-algoritmen fungerar
Kors i taket. Lite konkret algoritminformation. Instagram har gått ut med hur algoritmen i TikToko-kortvideoklonen Reels fungerar. Instagram tittar på fyra områden som del i sin rekommendationsmotor. Mer specifikt hur troligt det är att en reel kan få dig att:
- Titta på hela klippet
- Gilla klippet
- Säga att det var underhållande eller roligt
- Använda ljudspåret i ett klipp för att skapa en egen reel
De viktigaste rankingfaktorerna för att dyka upp i användares flöden enligt Instagram är i ordning:
- Användaraktivitet: Intresseranking, algoritmen kollar igenom vad du har har tittat på och gillat tidigare.
- Reel-klippet i sig: Hur populärt det är, om det är ett trendande ljudspår och hur enkelt det är att förstå vad en reel handlar om ”baserat på pixlar och hela bildrutor”.
- Information om skaparen: Saker som om de är populära och hur andra har interagerat med dem
No-nos enligt Instagram (videos som plattformen inte kommer att rekommendera) är att:
- Videon är lågupplöst och/eller vattenmärkt (säg hej till försök att stoppa återanvända TikTok-klipp)
- Videon har politiskt innehåll
- Videons avsändare är politiker eller regeringsrepresentanter
I sig kanske inte jättemycket nytt, men oavsett sånt som Instagram själva går ut med.
Det kanske mest intressanta är att ”remixbarheten” är en viktig aspekt. Det som alltså är en av TikToks stora framgångsrecept: sänka tröskeln för andra att göra kedjebrevs-tiktoks. Uppmana till aktiv användning och inte bara passiv konsumtion, alltså.
How To Use Instagram Reels: A Step-By-Step Guide
Find everything you need to know about how Instagram's algorithm for its Reels recommendation system works.
Instagram testar ny funktionen Collab
Ännu ett test från Instagram: Collab. Testas just nu i Indien och i Storbritannien.
Vad är då Collab? Ungefär exakt vad det låter som: möjlighet att samarbeta med någon annan på ett inlägg eller en reel. Bara att bjuda in någon annan man vill bolla sina skills med och sedan trycka ut slutresultatet. Både den som bjuder in och den som blir inbjuden kommer (förstås) stå som upphovsmakare och inlägget eller reelen dyker upp i respektive instagrammares konto.
Facebook TikTok-kopierar alltså vidare och lägger till mer remixfunktionalitet i Instagram. Skillnaden här är att det alltså handlar om ett gemensamt, samtida skapande snarare än att någon bygger vidare på vad en annan användare har gjort (även om det förstås också kan bli aktuellt i Collab).
Here Is How You Can Use Instagram's New Collab Feature to Co-Author Content
Instagram has announced the launch of a new feature called Collab, which is currently being rolled out in India. Instagram users can now invite a collaborator to their posts and reels using the Collab feature. If they accept the invite, then the collaborator will be shown as an author and the content will be shared to their profile grid as well.
Instagram dubblar längden på Reels till 1 minut
Vad har kortvideotjänsterna gemensamt? Ja, en hel del, men framförallt att de blir allt mindre ”kortvideo” ju äldre de blir. Dels för att de lägger till allt mer funktionalitet som inte bara handlar om att göra kortvideos och dels att de blir allt längre. Nu är det Instagrams tur att dubbla Reels-längden igen. Från 15 till 30 sekunder och nu en höjning till 1 minut.
Tittar vi på några konkurrenter så ser vi sannolikt varåt Reels barkar. TikTok höjde rätt nyligen maxgränsen till 3 minuter och TikToks kinesiska systersajt Douyin är uppe i 5 eller till och med 15 minuter. En skillnad mellan oss och Kina är att de inte haft en lika självklar Youtube för halvlångt innehåll. Därför har Douyin kunna kapa åt sig även denna position. Återstår att se om det går att kopiera det här, men vi kan nog anta att vare sig TikTok eller Reels kommer stanna vid sina nuvarande maxgränser.
https://www.theverge.com/2021/7/27/22596530/instagram-reels-60-seconds-time-extension
Instagram testar annonser i Shop-funktionen
Väldigt väntat: Instagram testar annonser i Shop - plattformens e-handelslösning. Enbildsannonser och den klassiska annonskarusellen.
Facebook rullar ut allt fler funktioner tänkta att bidra med nya intäktsvägar utöver annonserna. Möjlighet att kunna kapa åt sig del av de pengar som användarna betalar direkt. Shoppingfunktionerna kan åstadkomma det här på flera sätt, som att ta betalt av handlare som använder Facebooks shoppinglösning (direkt eller indirekt) och ta andel av transaktioner via Facebook Pay (som också kan ge intäkter vid sidan av e-handeln). Men det Facebook fortfarande kan bäst är förstås annonser.
Med andra ord: varje gång som Facebook släpper en ny funktion eller öppnar en ny avdelning så innebär det också fler ställen att visa annonser. Den organiska synligheten i Instagram Shop kan alltså vara ett överspelat kapitel innan funktionen knappt ens har lämnat marken.
https://techcrunch.com/2021/08/09/instagram-tests-ads-in-its-shop-tab/
Instagram gör det möjligt att begränsa vem som kan kommentera eller skicka meddelanden
Instagram gör en Twitter. Gör det möjligt att begränsa vem som kan kommentera eller skicka direktmeddelanden. Ja, eller ännu ett sätt som ger stöd för att begränsa vem som kan ha åsikter om det du lägger ut. Mer specifikt så gömmer den nya Limits-funktionen helt enkelt automatiskt kommentarer eller meddelanden från användare som inte följer dig eller som precis har börjat följa dig.
Protect Yourself from Abuse on Instagram | Instagram Blog
Today, we're announcing a set of new features to help protect people from abuse on Instagram. Those features are the ability for people to limit comments and DM requests during spikes of increased attention, stronger warnings when people try to post potentially offensive comments, and the global rollout of our Hidden Words feature, which allows people to filter abusive DM requests.
Facebook anordnar sin första betalfilmpremiär
Ett rätt givet steg för Facebook: för första gången kommer en filmpremiär att anordnas på Facebook - via företagets hyfsat nya funktion för att ta betalt för onlineevenemang.
Visst, nu pratar vi inte om en massiv blockbusterfilm utan en dokumentär, men det är oavsett en viktig milstolpe för Facebook. Som övriga onlineevenemang så kommer Facebook-användare var som helst i världen kunna köpa biljetter för att se premiären via Facebook.
Men inte bara det: filmvisningen kommer att följas upp av ett panelsamtal via Facebook Live. Och det är nu Facebooks ambitioner verkligen börjar bli tydliga.
Facebook kommer inte att ta ut någon avgift för de intäkter som biljettförsäljningen ger, eftersom Facebook inte kommer att ta andel av intäkter från tjänsten förrän 2023. Men då kommer det alltså börja bli en ny intäktsväg. Vi kan också anta att Facebook kommer uppmuntra den här typen av premiärer att (förstås) också använda andra funktioner och tjänster från Facebook för att göra tillställningarna än mer exklusiva. Som paneldiskussioner. Och vi kan anta att Facebooks Clubhouse-kopia Live Audio Rooms är tänkt att vara en viktig pusselbit här.
Lägg till Facebooks uttalade ambitioner att fullt ut satsa på ett metaverse så kan vi anta att den här typen av virtuella proffsevenemang, med kringinnehåll, kommer att bli ett vanligt inslag. Det är åtminstone Facebooks förhoppning.
Facebook will host a paid movie premiere this month
A documentary about the National 9/11 Memorial and Museum will debut on the platform on August 19th.
Facebook lägger till Soundmojis i Messenger
Vad kan vi inte få för mycket av? Precis. Mojis. Här kommer ännu en: Soundmojis. Snart i en Facebook Messenger nära dig. Ungefär precis som det låter som: emojis - med ljud.
Nu handlar det inte om att varenda emoji har fått ett soundtrack, utan det är ett antal emojis som har ljudsatts. På både väntade och oväntade sätt. Som att getemojin låter som en get eller att applådemojin låter som en applåd. Men så finns det också annat: timglaset spelar en Drake-låt, solen har Kanye West-ljud och fistbumpemojin hämtar citat från Fast & Furious 7.
Och inte minst det sistnämnda kommer det bli mer av bland soundmojis, Facebook säger själva att soundmoji-biblioteket kommer att uppdateras ”regelbundet”. Och vad tänker jag om den här funktionen på lite sikt? Annonser. Att det alltså kommer bli möjligt för företag att, tja, sponsra soundmojis.
https://about.fb.com/news/2021/07/introducing-soundmojis-on-messenger-for-emoji-day/
Facebook Gaming landar till sist för iOS
Många stora techbolag har vid det här laget olika anledningar att vara sura på Apple - allt från App Store-avgifter till begränsningar i möjligheten att annonsspåra användare. Spel är ett av områdena som har gett upphov till sura miner. Mer specifikt att erbjuda molnspel eller att sätta upp egna ”spelbutiker” inom ramen för Appstore. Nu har ett av företagen som kritiserade Apple rätt högljutt till sist bitit i det sura äpplet (hoho) och accepterat att det är Apples way eller the high way. Facebook Gaming har till sist landat för iOS.
Ja, fast som sagt var inte som Facebook ville ha det. Istället för en app har det blivit en progressiv webapp. Samma lösning som både Microsoft och Amazon har valt för sina motsvarigheter, alltså.
Apples Appstore-regler stoppade spelströmningstjänster, alltså speltjänster där externa servrar står för processorkraften snarare än användares egen enhet, på två sätt. Dels att Apple överhuvudtaget inte tillät strömning av spel och dels att Apple inte tillåter appbutiker i appbutiken. Det sistnämnda innebär appar som agerar som butiker och erbjuder annat appliknande innehåll. ”Appliknande” är lite nyckelordet här: tjänster som Netflix och Spotify är helt okej, men inte annan programvara, så att säga.
Apple ändrade sig och tillät strömning av spel - så länge som varje spel godkänns på sedvanligt Appstore-manér. En sådär smidig lösning. Däremot har Apple inte ruckat på sin appbutiksregel och det lär dröja innan det händer (om de inte tvingas till det av myndigheter eller domstolar). Därför väljer Facebook nu alltså PWA-spåret. En sajt förpackad som en app, utan att vara en riktig app.
Med tanke på att iOS redan ska vara världens största spelplattform (åtminstone sett till intäkter) så är det inte särskilt konstigt att Facebook vill vara med och leka här. Problemet är ju bara att, tja, det gäller att få användarna att överhuvudtaget hitta och ”installera” Facebook Gaming-PWA:n, eftersom Facebook enligt ytterligare en Appstore-regel inte får marknadsföra externa tjänster i sin iOS-app. Så lite damned if you do, där.
Just nu är Apples Appstore-upplägg under mer regleringspress än det någonsin har varit förut. Frågan är snarare på vilket sätt Apple kommer att tvingas skruva på Appstore än OM de kommer att tvingas göra det. Men Facebook tänker alltså inte vänta till den eventuella dagen. En dålig lösning är bättre än ingen närvaro alls. Inte minst när man talar om något så lukrativt som mobilspelsområdet.
Inte minst som att det blir ännu en möjlighet för Facebook att få igång användningen av företagets egen betallösning Facebook Pay. Det är nämligen (förstås) den som kommer att hantera transaktioner inuti Faceboook Gaming-spelen.
https://www.theverge.com/2021/7/23/22589398/facebook-cloud-gaming-web-app-launch-apple?1
Instagram lägger till översättningsfunktion för stories
Ny funktion i Instagram: översättning. Ja, eller gammal funktion på nytt ställe. Efter att Instagram i flera år har erbjudit möjlighet att översätta texter i inlägg så kommer nu motsvarande funktion till stories. Till 90 språk åtminstone och jag gissar att det innebär att svenska är ett av dem.
Det är än så länge ”bara” just text som går att översätta, men vi kan anta att översättning även av ljud rycker allt närmare.
Instagram can now automatically translate text in stories
Instagram is adding a new option to automatically translate text from stories posts, the company announced today. When the service detects a foreign language in a post, it will display a "See Translation" option on the top left.
Facebook Messenger får krypterade ljud- och videochattar
Det har tagit sin lilla tid, men nu är det så dags även för Messenger att få utökad kryptering. Mer specifikt kryptering av röst- och videochattar. Messenger (och därmed också Instagram för alla som valt att aktivera Messenger som chattlösning där) går alltså till slut med i samma klubb som WhatsApp.
Facebook Messenger rolls out end-to-end encrypted voice and video calls
A limited test of E2EE in Instagram DMs will start in the coming weeks.
Facebook gör det möjligt att utse ”experter” i grupper
Ny funktion i Facebooks grupper: möjlighet att utse experter. Precis vad det låter som: gruppmedlemmar som är extra vassa på gruppens ämne(n). Visst, det brukar bli rätt givet bland gruppmedlemmar, men den nya funktionen märker upp expertmedlemmarna så att andra kan se, vilket kan vara bra i stora grupper och för nya gruppmedlemmar.
Vem bestämmer det undrar du? Till skillnad från mer allmänt överenskommen expertetikett så ligger makten i den här funktionen i gruppadministratörernas händer. De kan alltså välja att lyfta fram enskilda medlemmar på det här sättet (däremot kommer Facebook slå ner på ”experter” som sprider tosseinformation, vilket är dåliga nyheter för, tja, grupper som börjar på Q).
Men den här funktionen är faktiskt också del av en potentiellt större strategisk förflyttning från Facebook. In på, tja, LinkedIns område. Eller åtminstone det område som LinkedIn VILL behärska, men som de gör milt sagt vänsterhandsmässiga ansatser att på riktigt omfamna. Stället du går till för expertkunskap.
LinkedIns grupper är… ju sådär livliga. Och långtifrån alla områden passar sig säkert på LinkedIn (även om jag skulle tro att det går att hitta yrkesmässiga kopplingar för de flesta). Omvänt så har Facebook mer eller mindre uttalade ambitioner att ta över även LinkedIns roll.
Det både i dagsläget saknar är det som exempelvis kinesiska Zhihu erbjuder: en hubb där verkliga experter på olika områden hänger för att svara på användares frågor. En mer formaliserad Quora, alltså.
Inte så att den här nya funktionen gör att människor en masse kommer att överge LinkedIn, men här finns embryot till något som på riktigt kan utmana LinkedIn på ett wannabeområde. Det känns mest som ett ”när” vi får ett västerländskt Zhihu än ett ”om”. Och det känns allt mer som att LinkedIn dag för dag kommer allt längre ifrån att bli tjänsten som erbjuder den rollen.
Facebook groups can now designate Group Experts
A new Facebook feature will allow group administrators to elevate certain knowledgeable users to Group Expert. The role adds a badge next to a person's name in posts, comments, and Q&As inside the group.
Facebook satsar på att analysera krypterad data utan att dekryptera den för att bättre kunna rikta annonser
Facebook gör en Google. Nästan åtminstone. Företaget håller på att bygga upp ett ny AI-forskarteam som ska komma fram till sätt att analysera krypterad data utan att dekryptera den. Med andra ord på sätt och vis kunna individanpassa annonser utan att behöva personlig data, lite som det som Google hoppas få till med sin tredjepartskakeersättare FLoC.
Facebooks senaste kvartalsrapport visade inga spår av att annonsverksamheten drabbats särskilt hårt av Apples nya appspårningsbegränsningar som kom i och med iOS 14.5 - men det kan å andra sidan vara lite för tidigt. Apples drag har oavsett skakat om Facebook mer än vad jag trodde, så det är förståeligt att också de tittar på egna ersättningar som gör att Facebook ska kunna fortsätta erbjuda pricksäkra personaliserade annonser (särskilt som tredjepartskakan också är på väg mot pension).
Googles och Facebooks initiativ har konceptuella likheter, men skiljer sig också åt rätt mycket. Framförallt eftersom Facebook nu alltså uttalad siktar in sig på krypterad data, vilket i stort kan översättas till chattmeddelanden. Ännu mer specifikt chattmeddelanden i WhatsApp.
Med tanke på vilket ramaskri det brev när Facebook skruvade på användarvillkoren för WhatsApp så att WhatsApp skulle börja dela viss data med övriga Facebook-familjen så ser Facebook det här sannolikt som ett sätt att få till mer utförligt datautbyte mellan WhatsApp och Facebook utan att riskera krypteringen i WhatsApp. Men också, om man vill vara elakt konspiratorisk, för att Facebook på det här sättet kan komma åt datan utan att behöva jiddra med samtycke från användarna. Återstår förstås att se hur bland annat EU ser på det upplägget (och även hur EU ser på Googles FLoC).
Men Facebook öppnar sig i och med det här förstås för ännu mer integritetskritik. Vad Facebook mer eller mindre säger är att de kan ”läsa” vad användare skriver (och på sikt säkert också säger) - trots att trafiken är krypterad. Oro för att Facebook alltså kan skapa fingeravtryck av enskilda användare på det här sättet. Fingeravtryck som kan läcka ut om någon lyfter på mattan och kommer åt Facebooks nyckel.
Nu är det här fortfarande mest en teoretisk förhoppning från Facebooks sida, men det kommer oavsett bli intressant att följa det här initiativet.
https://www.theinformation.com/articles/facebook-researchers-hope-to-bring-together-two-foes-encryption-and-ads
TikTok
TikTok blir första app som inte ägs av Facebook att nå 3 miljarder nedladdningar
Sååå… det här är rätt… stort. Nya uppskattningar från appanalysföretaget Sensor Tower pekar på att TikTok nu har nått 3 miljarder nedladdningar. Inte bara det: TikTok är därmed den femte appen någonsin att nå den hysteriska milstolpen. Och den första som inte ägs av Facebook (de övriga fyra är därmed alltså Facebook, Messenger, WhatsApp och Instagram).
Visst, nu handlar det inte bara om TikTok-nedladdningar, siffran inkluderar även installationer av TikToks kinesiska systerapp Douyin. Men å andra sidan inkluderar Sensor Towers siffror inte tredjepartsappbutiker (det enda sättet att installera Android-appar i Kina), vilket alltså innebär att Kina-siffrorna bara gäller iOS-nedladdningarna. Rätt många miljoner till, alltså.
Som vanligt så saknas Googles appar i toppen. De är ju förinstallerade i de flesta Android-mobiler och behöver därmed inte laddas ned. Annars hade Google varit med i toppen av nedladdningslistan med några appar. Förmodligen gäller samma sak för Apple. Men oavsett: 3 miljarder är en… imponerande mängd. Inte minst eftersom det gäller en kinesisk app.
Dessutom ska TikTok (även här - framförallt Douyin) ha nått över 2,5 miljarder dollar i intäkter via Appstore och Google Play (alltså exklusive saker som annonsering och produktköp). Även här går TikTok/Douyin med i en exklusiv klubb: enligt Sensor Tower ska bara 16 icke-spelsappar ha nått intäkter över 1 miljard dollar sedan 2014. Dessutom är det bara Tinder, Netflix, YouTube och Tencent Video som ska ha nått 2,5 miljardergränsen. Och även här: för TikTok och Tencent Video gäller intäktssiffrorna i Kina bara iOS. Så plus några miljoner i summan för de två, alltså.
TikTok Becomes First Non-Facebook App to Hit 3 Billion Downloads
TikTok has become the first non-Facebook app to reach three billion downloads worldwide across iOS and Android, according to Sensor Tower. Sensor...
Bytedance börjar licensiera TikTok-algoritmen till andra
Häromdagen skrev jag om hur Snap allt mer börjar förbereda för ett liv bortom Snapchat. Hur företaget börjar erbjuda allt mer av Snapchats kärnteknik till andra företag och bli B2B-teknikleverantör just in case folk inte vill snappa längre. Nu ser TikTok-ägaren Bytedance ut att slå in på samma spår: uppgifter om att de håller på att börja licensiera TikTok-algoritmen till andra företag.
Ja, eller åtminstone TikToks ”AI”, som gör att det går att tweaka algoritmen och skräddarsy den för ändamålet när den byggs in i någon annan app eller tjänst.
Bytedance ska till och med ha skapat en nya avdelning för sin B2B-verksamhet: Byte Plus. Så vi kan med andra ord anta att de siktar på att växla upp den här delen av verksamheten. Rejält.
TikTok parent ByteDance has begun selling the video app's AI to other clients
ByteDance is now offering a version of TikTok's recommendation algorithm and other tools to other companies via its BytePlus division. Its website shows it already has customers from around the world.
TikTok lanserar nya annonsformatet Spark Ads
Dags för ännu ett annonsformat i TikTok: Spark Ads. Ännu ett influenceraktigt format, fast med en rätt stor skillnad jämfört med hur det brukar fungera. Spark Ads funkar, tja, retroaktivt.
Det nya formatet ska göra det möjligt för annonsörer att sponsra ett organiskt klipp som redan har publicerats. Möjlighet att hoppa på en tiktok när den har gått och blivit viral, alltså. Nästan åtminstone. Vad det handlar om är att annonsörer ska kunna återanvända publicerade tiktoks som del av en kampanj. Kanske viktigast av allt: Spark Ads har stöd för TikToks duettfunktion. En annonsör kan alltså ta redan populärt material och remixa som en ny TikTok via det egna kontot.
App News and Data
Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.
TikTok testar stories
Ut med Fleets, in med TikTok. Kort efter det att Twitter meddelade att de skrotar sin storiesfunktion Fleets så är det nu dags för TikTok att testa stories. En funktion som oväntat nog heter… TikTok Stories. Testas just nu på ”en handfull marknader utanför USA”, vilket säkerligen till stor del betyder tillväxtmarknader som Brasilien.
Funkar lite som stories brukar fungera. Ja, eller som de åtminstone fungerade när Snapchat skapade formatet: innehåll som bara lever i 24 timmar innan det försvinner. Däremot verkar TikTok ha hittat sin egen twist på formatet: kommentarer på stories visas publikt. Lite oklart hur publikt publikt är, men det verkar alltså synas mer öppet än vad som brukar vara storiesfallet.
Så i stort inte särskilt förvånande: ungefär ALLA kör stories i något format numer (jag misstänker att Twitter kommer försöka igen på något sätt). Inte bara de stora sociala plattformarna. Men att TikTok alltså nu också siktar på att få in stories som del av upplevelsen är trots allt värt att uppmärksamma lite extra: världens just nu förmodligen mest kopierade app efter Clubhouse börjar nu alltså själv kopiera en etablerad funktion.
Säg hej till Facebook, alltså.
TikTok confirms pilot test of TikTok Stories is now underway | TechCrunch
Twitter may have shut down its Stories features known as Fleets, but the Stories format will continue to invade other social platforms. TikTok today
TikTok testar jobbsöksfunktion
För ett par veckor sedan skrev jag om uppgiften om att TikTok kan vara på gång att lansera en egen jobbsökarfunktion. Nu börjar de testköra den: TikTok Resumes.
Ladda upp ditt CV som - what else? - en video och börja ansöka lämpliga jobb. Direkt inuti TikTok, förstås.
Ja, nu handlar det alltså om ett test - och ett rätt begränsat sådant på flera sätt. Det är bara ett trettiotal företag med ombord under piloten, det är bara amerikanska tiktokare som kan använda den och försöket är bara igång fram till sista juli. Och nej, det känns inte som en timingmässig slump att TikTok tredubblade längden på videos bara för några dagar sedan.
Så TikTok testar alltså för att se hur - och i så fall hur bra - det här fungerar som tjänst som del av vanliga appen. Men det blir lika mycket ett test för företagen som är med.
You can now apply for a job through TikTok
TikTok Resumes is a new pilot program where TikTok users can apply to jobs through the app. The month-long test includes jobs at Chipotle, Target, Sweetgreen, Abercrombie & Fitch, and Shopify.
TikTok kan släppa en kändishälsningsfunktion som Cameo eller Memmo
Uppgift om och skärmdumpar på en förmodligen kommande ny funktion i TikTok: Shoutouts. En inbyggd konkurrent till Cameo eller svenska Memmo.
Vad det handlar om är alltså en kändishälsningsfunktion. Du kan betala en TikTok-kändis att spela in en anpassad hälsningsvideo till just dig. Med tanke på att den här typen av hälsningar generellt sett är 1) korta och 2) eh, ja, videos så känns TikTok förstås som en väldigt given hemvist för den här typen av tjänst.
Kan tänka mig att de shoutouts som nu hörs hos Cameo och Memmo just nu är mer… shout outs.
TikTok May Be Testing An In-House Cameo Competitor Called 'Shoutouts' - Tubefilter
TikTok appears to be testing an in-house Cameo competitor. According to screenshots posted by Fabian Ouwehand, the cofounder of Amsterdam-based TikToker Creators with access to the feature--called TikTok Shoutouts--appear to be delineated by a slim red button on videos they made.
TikTok öppnar sin första fysiska co-workinglokal
Nästa drag för TikTok? Öppna sin första fysiska lokal för användarna, förstås. En lokal med två våningar i ett köpcentrum i London. Komplett med lokaler och verktyg för att optimera sitt TikTok-skapande. Saker som ett omklädningsrum för alla mode-tiktokare, en trädgård tänkt för alla dans- och sporttiktokare och ett kök för alla matlagningstiktokare - samtliga förstås med bra möjligheter att spela in och redigera video. Dessutom möjligheter att boka workshops med TikTok-stjärnor för att få inspiration och hjälp på traven.
En Co-TikTok-lokal, alltså. En vidareutveckling av TikTok-huset (snart i en Netflix nära dig!).
Okej, nu handlar det om en popupmarknadsföringsgrej som kommer hålla öppet i drygt två veckor i månadsskiftet juli-augusti. Inget permanent alltså. Men samtidigt: inte alls omöjligt att precis det här skulle kunna bli verklighet. Kanske inte lika påkostat och ambitiöst, men där innehållsplattformarna tar steget fullt ut offline för att driva ännu mer trafik online.
WeTikTok, alltså.
TikTok to launch first ever physical destination with Westfield London - Latest Retail Technology News From Across The Globe - Charged
TikTok is launching its first ever physical retail destination in partnership with Westfield London aiming to bring the "experience of video and retail" to a real-life format.
TikTok siktar på att slå ihop skaparkonton och personliga konton
Ett rätt givet drag från TikTok: företaget siktar på att slå ihop de dedikerade skaparkontona och personliga konton. Att alla konton alltså ska bli skaparkonton, komplett med tillgång till fler verktyg och funktioner - som utökad statistik.
De stora plattformarna har svängt fram och tillbaka vad gäller ”proffsverktyg” (eller åtminstone dedikerade lösningar för de mer seriösa och stora kreatörerna). Två vanliga lösningar är särskilda konton eller till och med helt separata appar. Men i takt med att användartillväxten börjar mattas av eftersom tjänsterna börjar få slut på människor som kan bli. nya användare så handlar det om att bli bättre på att tjäna pengar på de befintliga. Krasst talat handlar det för vår del av världen om att få användare att titta på fler annonser.
Ett väldigt bra sätt att få användare att tilbringa mer tid på en plattform är att få dem att gå från konsument av innehåll till skapare. Och erbjuda så mycket hjälp på traven som möjligt direkt från start för att sänka tröskeln för den som vill ta skaparsteget. Ja, till och med mer aktivt knuffa användare mot skapandet.
TikTok to Convert Creator Accounts to Personal Accounts
A new Creator Tools section will provide access to analytics, Creator Portal, promote, Q&A.
Kortvideoappen Douyin siktar på att aggregera matleveranstjänster
”Superapp” är något som allt fler stora onlinetjänster gärna blir. Alltså appar som användarna går till för att sköta mycket av vardagssysslorna - som att betala räkningar, handla och köpa bussbiljetter - samtidigt som de kan följa sina vänner och stilla tumrullarabstinensen. Den stora ledstjärnan är förstås kinesiska WeChat, men även kinesiska Meituan och Ele.me och svenska Truecaller har rätt långt gångna ambitioner på området. Här vill givetvis också TikTok vara med och leka. Eller just nu åtminstone den kinesiska versionen av TikTok: Douyin.
Tidigare i somras kom uppgifter om senaste Douyin-projektet från ägaren Bytedance: matleveranstjänsten Xindong Waimai. Nu börjar uppgifterna få lite mer kött på benen.
Det verkar exempelvis inte som att Bytedance siktar på att bygga upp en Foodora-konkurrent från scratch utan istället kopiera WeChats framgångsrecept: aggregera och integrera befintliga aktörer direkt i plattformen. Öppna Douyin för att beställa mat via Ele.me, exempelvis.
Douyin har förstås ytterligare en fördel i sammanhanget: möjlighet att koppla ihop kortvideos och shopping på ännu ett sätt. Med andra ord kan det bli möjligt för de stora… douyinarna (?) att marknadsföra mat som direkt kan beställas från inuti en… douyin (?) (kör kineserna med samma namngivningsupplägg som TikTok, nån som vet?)
Nu pratar vi som sagt var inte om en funktion som kommer landa i svenska TikTok närmaste tiden, men med tanke på att Douyin i mångt och mycket är facit för planerna för TikTok så kan vi anta att Bytedance siktar på att även TikTok ska få ungefär motsvarande funktion. Så vem vet, om ett par år så kanske du öppnar TikTok för att lägga din Foodora-beställning.
Douyin's Food Delivery Service Begins to Take Shape
More details have emerged about "Xindong Waimai," an on-demand food delivery service currently being developed by Douyin owned and operated by Beijing-based tech firm Bytedance.
TikTok den app som amerikaner lägger mest tid i
Vilken app lägger amerikaner mest tid i? Facebook? Instagram? Youtube? Nix. TikTok. Igen. Åtminstone enligt App Annies senaste State of Mobile-rapport.
Totalt lägger amerikaner nu 24,5 timmar i TikTok per månad, att jämföra med 22 timmar för Youtube. TikTok-siffran är dessutom 50 % upp jämfört med 2019. Då var TikTok-siffran 16 timmar och Youtubes 21,5. Så förutom att TikTok har timrusat senaste 1,5 åren så är tillväxten för Youtube rätt platt. Trendkurvan pekar alltså på att TikTok kommer utöka sin ledning.
TikTok leder även i ett land som Storbritannien, där avståndet till Youtube är större och timökningen procentuellt större (80 %). I Sydkorea fullständigt krossar Youtube däremot TikTok (vilket i sig är en väldigt intressant skillnad).
Nu ska det förstås sägas att App Annie bara har tittat på Android-mobiler, så rätt mycket vitkarta. Användning per plattform måste inte heller säga något om totala användningen - sett till penetration lär Youtube fortfarande leda i både USA och i Storbritannien. Men det är ännu ett bevis på TikToks klistrighet.
Vore förstås väldigt intressant att veta mer om läget i Sverige. Vilket av de tre länderna vi ligger närmast.
Eller som en trettonårig släkting sammanfattade TikTok: ”Den är, vad säger man, time consuming”.
Säg hej då till TikTok, säg hej till… TickTock?
Gillar du TikTok? Kanske är slut med det snart. Det blir istället dags att börja gilla… TickTock? Det ser åtminstone ut så på varumärkesansökningar som ägaren Bytedance har lämnat in.
Okej, nu handlar det inte om att TikTok kommer att försvinna som namn runt om i världen. Det är nämligen bara på en marknad som det här ser ut att gälla: Indien. Det land som för ganska precis ett år sedan förbjöd TikTok - plus runt 175 andra kinesiska appar.
Vad det handlar om är alltså att Bytedance lite försöker göra vad sydkoreanska spelutvecklaren Krafton senaste tiden håller på att rulla ut just nu: en icke-kinesisk version av det populära onlinespelet PUBG Mobile, en av apparna som återfanns bland dem som förbjöds. Istället för PUBG Mobile så håller Krafton nu på att släppa Battlegrounds Mobile. Att namnbyta sig tillbaka in på den indiska marknaden, alltså. Precis som TickTock.
Utmaningen är däremot att Battlegrounds Mobile inte bara är ett namnbyte. I samband med att PUBG Mobile förbjöds så sa Krafton upp licensen som kinesiska Tencent hade i landet. Mobilversionen av PUBG togs nämligen fram i samarbete med Tencent, vilket alltså innebar att PUBG Mobile innehöll kinesisk kod. Precis det som Indien vände sig emot (med det sedvanliga argumentet att Kina kanske/nog/förmodligen tjuvlyssnar på andra länders medborgare via appar).
Bytedance ska ha ”jobbat” med indiska myndigheter för att släppas in i värmen igen - utan framgång. Frågan är därför om det här också innebär att en TickTock skulle bli en version av TikTok helt utan kinesisk kod i sig. Känns… rätt osannolikt, med tanke på hur hårt Kina håller i algoritmer nuförtiden - och TikToks algoritm är en väldigt stor del i appens framgång.
Samtidigt känns det som att Bytedance kan behöva göra ett sånt här jobb oavsett. Förbudshot hänger fortfarande över TikTok i andra länder och det är just de kinesiska kodraderna som är skurken i dramat.
TikTok May Make a Comeback in India Soon, Trademark Application Suggests
TikTok may make a comeback in India soon as its parent company ByteDance is found to have filed for its trademark with the Controller General of Patents, Designs and Trade Marks. The short-form video app was banned in June last year, among 59 Chinese apps.
Ett svar på ”Digitala spaningar vecka 27-32 2021”
[…] Digitala spaningar vecka 27-32 2021 […]