Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhande/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
Apple går med på att låta utvecklare informera om alternativa betalsätt – via mejl
Techgiganterna böjer sig allt mer dubbelt bakåt för att få kritiker, regleringsmyndigheter och politiker på bättre humör. Apple är inget undantag. Men så finns det förstås olika stora förändringar som bolagen går med på. Igår vek sig Apple historiskt mycket när företaget som del i en förlikning går med på att låta apputvecklare informera om externa betalsätt. Ett kliv bort från Apples betalmonopol, alltså.
Ända sedan Appstore-starten så har appar, som bekant, tvingats att dela sina Appstore-intäkter med Apple. Appar dessutom bara fått ta betalt via Apples egen betallösning och har heller inte fått informera sina användare om andra sätt att betala. (Det är därför som exempelvis Netflix tog bort möjligheten att skapa konto i sina appar och numer bara erbjuder det via sin sajt.) Men nu får alltså utvecklare möjlighet att berätta för sina kunder att de kan betala på andra sätt.
Ish. Uppgörelsen innebär inte att utvecklare får informera om andra betalsätt inuti själva appen, utan att de ”på andra sätt”, som via mejl, kan berätta det här. Apple öppnar alltså möjligheten för företag att kommunicera med sina användare via kontaktinformationen som används när ett konto skapas i en app. Och betalar användare för exempelvis en prenumeration via en extern betalsnurra så tar Apple förstås inte ut sin sedvanliga avgift. Återigen: som hur det funkar hos exempelvis Netflix.
Förlikningen innehåller dessutom ett antal andra punkter, som att Apple kommer erbjuda fler prissättningsmöjligheter, kommer skapa en apptransparensrapport, att Apple inte kommer att förändra hur appar rankas i sökfunktionen och att Apple kommer bibehålla sitt App Store Small Business Program (som gör att appar som drar in mindre än 1 miljon dollar om året betalar 15 % i avgift istället för 30 %). De två sistnämnda punkterna ska gälla i ”minst tre år” – så Apple har alltså gett sig självt en öppning för att ändra längre fram.
Apple är alltså oerhört, enormt generösa mot sina utvecklare. Om man frågar Apples pressavdelning (i pressreleasen beskrivs Appstore-upplägget ödmjukt nog som ett ”ekonomiskt mirakel”). Däremot gissar jag att det här inte kommer få företag som Epic Games eller Spotify att helt droppa sin kritik (eller anmälningar). Tvärtom kan det få kritikerna att öka trycket om de känner att Apple börjar hänga på repen.
Men det är trots allt ett jättesteg för Apple. Och det visar ännu en gång hur viktigt Appstore är för Apple. Eller rättare sagt: intäkterna från Appstore.
Men det absolut största frågetecknet med uppgörelsen är: vad kommer den betyda för oss? Ja, eller för större delen av världen. Förlikningen handlar om en gruppstämning från amerikanska iOS-utvecklare. Rimligtvis borde alla punkter i uppgörelsen gälla Appstore överlag, alltså inte bara i USA. Men vi ska inte vara helt säkra på att så kommer att ske. Definitivt inte alla punkter.
Apple’s $100 million settlement agreement ’clarifies’ App Store rules for developers, but doesn’t change much
As part of a proposed agreement to resolve a class action lawsuit from US app developers, Apple says iOS developers will finally be able to contact their customers, with permission, using information collected inside their apps.
Sydkorea kan klubba lag som förbjuder Apple och Google från att stoppa externa betalningslösningar i appar
Apples och (i praktiken även) Googles appbutiksmonopol är under allt hårdare press i EU och i USA, domstolsvägen såväl som lagstiftningsvägen. Men nu kan ett annat land bli först med lagstiftning på området: Sydkorea. Parlamentet i landet är nära att rösta om ett lagförslag som förbjuder appbutiker från att tvinga utvecklare att bara använda en betalningslösning.
Visst, nu omfattar lagförslaget alltså ”appbutiker”, men rent krasst är det förstås just Apple och Google som är i siktet. Vad det koreanska förslaget skulle innebära är precis det som är en av grundplåtarna i rättegången mellan Apple och Fortnite-utvecklaren Epic Games i USA och Spotifys anmälning av Apple i EU: att Apples avgift på 15 % respektive 30 % är ett oskäligt utnyttjande av dominerande ställning.
Inte oväntat har lagförslaget fått Apple och Google att sparka bakut. Så pass att de bett Biden-administrationen om hjälp. Vilket förstås är… rätt ironiskt.
Inte oväntat lobbar Coalition for app fairness rätt hårt för lagförslaget. Och likt Australiens lag som tvingar Facebook och Google att betala för nyheter så kanske det är ett förhållandevis litet land som kommer vältat hela globala appstoretuvan.
South Korean Bill That Could Allow Third-Party Payment Methods on the App Store Gains Support Ahead of Vote
A bill that could require Apple and Google to allow third-party payment methods on their respective app stores in South Korea is gaining support…
Google kan betala Apple 15 miljarder dollar 2021 för att fortsätta vara förvald sökmotor i iOS
Hur mycket tycker Google det är värt att få fortsätta förvald sökmotor i iOS? Skitmycket. 15 miljarder dollar skitmycket. Åtminstone om man ska tro på de uppskattningar som har gjorts.
Även om det känns som en helt orimlig siffra så är den samtidigt inte helt orimlig. Åtminstone inte sett i backspegeln. 2019 ska Google ha hostat upp 8 miljarder, 2020 10 miljarder och nu ännu ett hopp upp. Ett rejält sådant. Nästa år kan det öka ytterligare: runt 18 miljarder.
Som sagt, eftersom varken Apple eller Google nånsin har släppt de här siffrorna så är det uppskattningar baserade på de siffror vi faktiskt vet. Med andra ord hur mycket Google redovisar som ”trafikanskaffningskostnad” i sina kvartalsrapporter (där iOS-avgiften är den överlägset största posten) och hur mycket Apple kan tänkas dra in i sina diverseposter. Och det är rätt mycket pengar för Apple: sisådär 9 procent av bruttovinsten.
Frågan är förstås hur länge det här kan tänkas fortsätta. Vi har förstås hela regleringsbiten – förr eller senare lär Apple tvingas låta användarna välja förvald sökmotor skulle jag tro – men hur länge är Google pigga på att betala? Även om avgiften till Apple alltså har ökat rätt rejält år för år så har Googles intäkter ökat mer. Procentuellt har alltså iOS-avgiften kostat Google något mindre för varje år. Men vad händer om (eller kanske när) Googles annonseringsverksamhet slår i taket och inte längre ökar? Eller kanske rentav börjar minska?
Google May Pay Apple $15 Billion to Remain Default Search Engine on Safari
Google may have to keep paying increasing amounts of money to Apple to stay on as the default search engine on Safari. Bernstein analysts have reportedly said Google will be shelling out $15 billion for FY 2021.
Digitalisering
Det är pendlandet, inte kontoret, som folk vill slippa
DDet här är rätt självklart när jag läser det. Det lyfts ju ofta fram i sammanhanget. Men diskussionerna om postpandemiarbetslivet är för det mesta rätt binär: distansjobbande eller kontorsjobbande. Där kontoret framställs som det man vill slippa – eller åtminstone besöka betydligt mer sällan. Men det de flesta mest är glada att slippa är pendlandet. Resandet i sig, alltså.
Som sagt. Rätt självklart. Men i diskussionen om det nya kontoret så har det handlat om lokalen i sig. Vilka krav som kommer behövas på ett kontor för att fungera som del i ett hybridarbetsliv. Men det pratas desto mindre om VAR kontoret ska finnas.
Kontoret handlar fortfarande om en punkt som folk måste ta sig TILL. Inte så konstigt. Det blir ett vattenhål som folk tar sig till från sina respektive hem. Ett kontor placeras på ett ställe av olika anledningar. Yta och pris är kanske de vanligaste parametrarna. Förmodligen blir det mer fokus på att det exempelvis ska finnas bra utrymmen för cyklar.
Men tänk om företag skulle börja placera kontoret utifrån var människor bor? Ett popupkontor (eller flera) som placeras för att det ska hamna så nära så många anställda som möjligt. Och som revideras kanske en gång. Inhysning på co-working-ställen – eller snabbanpassa lokaler om det saknas.
Employees hate their commute, not the office
Survey shows that commute time is a big reason why employees prefer working from home over going to the offfice.
Ekonomi och finans
Bytedances värdering rusar, nu 280 miljarder dollar
Kinas bitchslappande av landets hela techsektor senaste året – där regleringsmyndigheter har slagit ned på allt från datainsamling och användarsäkehet till snedvriden konkurrens – har framförallt drabbats Kinas jättetechbolag Alibaba och Tencent. Aktiekurserna har tagit expresshissen nedåt och värderingarna har kollapsat. Så pass att Tencent nyligen tappade platsen som Asiens högst värderade bolag till taiwaneiska chiptillverkaren TSMC (vilket gör att Asiens högst värderade börsbolag för första gången på länge inte är kinesiskt). Men ett bolag verkar klara hela regleringskrisen bättre än de flesta andra: TikTok-ägaren Bytedance.
Enligt 2021-upplagan av Hurun 500 (en årlig ranking över världens 500 högst värderade bolag) så rusar Bytedances värdering. Den skrivs nu till 280 miljarder dollar, 168 % högre än för ett år sedan. Förutom att det i sig är en rejäl uppryckning så är det dessutom den näst högsta värdeökningen i årets Hurun-lista (bara amerikanska investmentbolaget Blackstone Group är värre).
Ja, åtminstone enligt Hurun. Bytedance är inte börsnoterat och har därmed inte en publik värdering, så det lär handla om en uppskattning utifrån det som Hurun faktiskt vet om Bytedances verksamhet och interna investeringar. Men om vi antar att det är en hyfsat korrekt uppskattning så innebär det att Bytedance drar ifrån rejält som världens högst värderade startup. Det innebär att Bytedance är värt nästa prick tre gånger mer än tvåan, amerikanska betalplattformen Stripe.
Sedan förra året har livet som bekant lugnat sig rätt mycket för Bytedance. Den regleringsvåg som nu sveper över Kina och tvingar de flesta techbolag att justera sina verksamheter är fortfarande ingenting mot Bytedances 2020, när TikTok och flera av företagets andra appar förbjöds i Indien och USA var på vippen att tvångssälja TikTok till Oracle och Walmart. I och med att Bytedance har kunnat växla upp rejält i USA, när Biden skrotade förbudet mot TikTok, och i och med att Bytedance ser ut att klara sig betydligt mer helskinnade än de flesta techkollegor i Kina just nu så är det inte ett orimligt värderingshopp. Inte minst som det ser ut att Bytedance faktiskt är ett av de bolag som har tjänat mest på problemen för Alibaba och Tencent.
Återstår förstås att se om, när och i så fall hur Bytedance kommer att börsnotera sig självt – eller någon del av verksamheten.
https://asia.nikkei.com/Business/China-tech/ByteDance-valuation-soars-despite-China-tech-woes
Facebook börjar med företagsutlåning i Indien
Facebooks fintechambitioner tar ännu ett kliv: företagslån.
Okej, det handlar inte om att valfri svensk småföretagare kommer kunna lyfta chatten och be om pengar från Facebook. Det betyder heller inte att Facebook har gått och blivit utlåningsinstitut. Initiativet kommer att genomföras i samarbete med finansinstitut – i Indien.
Det är alltså ytterligare lite kärleksbombande av småföretagare. Men i det här fallet handlar det om strategiskt mer vidlyftiga ambitioner än bara att locka nya annonskunder. Det är framförallt ännu ett inbrytningsförsök på den viktiga indiska marknaden.
Facebooks roll blir att agera, tja, Lendo. Eller åtminstone som någon form av kombinerad låneaggregerare och garant för lånen.
Det långsiktiga målet är, precis som här hos oss, att skaffa sig nya annonsörer – men här pratar vi dessutom om att bidra till att överhuvudtaget skapa en annonsmarknad bland småföretag. En lång svans av annonsörer gör Facebook mindre sårbart för exempelvis bojkotter och att stora annonsörer får feeling på annan plattform. Men för att den långa svansen av företag ska kunna annonser så måste de ha pengar. Och för att ha pengar så måste företagen överhuvudtaget ha en verksamhet.
En decennielång kundbearbetningstidshorisont, alltså.
https://techcrunch.com/2021/08/20/facebook-launches-program-to-help-small-and-medium-sized-indian-businesses-secure-loans/
Övrigt
Kina skärper regleringen av algoritmer
Senaste månaderna (ja, eller egentligen i snart ett år) har Kina svingat vilt mot landets techbolag. En blandning av maktkamp, säkra finansiell stabilitet och begränsa bolagens datainsamling (bolagens, förstås, kommunistpartiet kan samla data bäst de vill) har lett till ny lagstiftning och nya regleringar. Det senaste på regleringsområdet är den principiellt sett mest intressanta: Kina är på gång att skärpa kraven på algoritmer.
Landets ”cyberspaceadministration” (CAC) släppte idag ett utkast med 30 nya riktlinjer för hur företag som använder eller arbetar med algoritmer ska använda tekniken. (Och med tanke på att vi pratar om Kina så gissar jag att ”riktlinjer” i det här fallet är VÄLDIGT starka rekommendationer.)
Bland riktlinjerna hittar vi saker som att algoritmer inte får ”uppmuntra beroende eller stor konsumtion” (vilket för de flesta sociala plattformar är själva grundgrejen med algoritmer, så att säga). Det ska också vara ”enkelt” för användare att stänga av rekommendationsalgoritmer (säg hej till alla e-handlare) och tjänster som har ”makt att påverka den allmänna opinionen eller mobilisera medborgarna” måste få algoritmtillstånd från CAC.
China proposes strict control of algorithms | TechCrunch
China is not done with curbing the influence local internet services have assumed in the world’s most populous market. Following a widening series of
Kina på gång att kräva tillstånd av ”datatunga” företag som vill börsnoteras i USA
Kommer ni ihåg debatten kring TikTok förra året, både här hemma och på andra håll (som i USA)? Oron att användardata skulle löpa risk att hamna hos kinesiska staten eftersom TikTok är kinesiskt? Two can play that game, tydligen. Nu kommer uppgifter om att Kina, i sin regleringsvåg mot landets techbolag, arbetar på nya regler som kommer att tvinga ”datatunga” kinesiska bolag att ansöka om tillstånd innan de börsnoteras i USA.
Parallellt med de inhemska åtstramningarna för techbolagens verksamheter och datainsamlande så har även utländsk börsnotering varit ett ett område som kinesiska myndigheter har tittat närmare på. Inte så oväntat att något sånt här skulle landa, alltså. Men sannolikt är det som USA håller på med i skrivande stund också en rätt drivande anledning: USA håller på att driva igenom hårdare krav på kinesiska bolag som är noterade i USA.
Rent krasst är det inte tillåtet för kinesiska bolag att notera sig utomlands och på pappret ägs kinesiska aktiebolag till hundra procent av kineser. Även de bolag som är noterade i USA. Det har de kinesiska bolagen löst med lite kreativ bokföring och postboxbolag (eller åtminstone holdingbolag) med bas utanför Kina (exempelvis Caymanöarna). Den som köper kinesiska aktier noterade i USA köper formellt alltså del i ett bolag som i sin tur ägs av det kinesiska bolaget. (Ja, ungefär så. Ska jag vara helt ärlig så har jag inte helt greppat upplägget.)
Ett av kraven som USA har är att kinesiska bolag noterade i USA ska underkasta sig samma reglering som amerikanska bolag. Vilket innebär större transparens och högre grad av insyn för tillsynsmyndigheterna. Det i sin tur tycker Kina säkerligen inte är en särskilt bra idé. Lägg till att hela TikTok-härvan, där Kina panikstiftade en lag som gör att algoritmer inte får säljas till utländska företag utan myndighetsgodkännande, så kan vi säga att Kina överlag inte är särskilt sugna på att dela någonting alls med USA. Så till den grad att Kina nu alltså ser ut att acceptera minskade kapitaliseringsmöjligheter för sina egna bolag.
Den stora frågan är förstås vad som händer med de kinesiska bolag som redan är noterade. Och gladast över allt det här lär främst vara Hong Kong-börsen, som är på god väg att gå om Nasdaq som världens största aktiebörs.
https://www.wsj.com/articles/china-plans-to-ban-u-s-ipos-for-data-heavy-tech-firms-11630045061
Apple har skannat mejl efter barnporr sedan 2019
Förra veckans Apple-nyheter var mycket fokuserade på företagets besked att de kommer att börja skanna iCloud-konton efter barnporrbilder. Nu visar det sig att företaget redan har gjort det. I ett par år.
Mer specifikt handlar det om att Apple har använt samma teknik som är tänkt för iCloud-konton för att skanna iCloud-mejl. Mejl som har skickats till och från iCloud-adresser har alltså filtrerats genom ett barnporrfilter. Så Apple har alltså i flera år gjort vad de nu säger att de ska börja göra. Eller?
Nja, ett rätt stor skillnad är att det i mejlfallet handlar om okrypterat innehåll, medan det som Apple nu siktar på att införa handlar om innehåll som lagras i företagets iCloud-tjänst – i krypterad form. Och det är förstås just det som gjort att Apple har dragit på sig en kritikerstorm: anklagelser om att skanning av krypterat innehåll också innebär att Apple bygger in om inte en bakdörr så åtminstone en svaghet i krypteringen. (Även om det alltså handlar om just att skanna iCloud-konton och inte användares iPhones.)
Men rent konceptuellt kan det här förstås klumpas ihop till samma sak för de som vill kritisera Apple. Inte minst de som redan ”vet” att de är övervakade och censurerade av big tech. Och likt som så ofta när det handlar om techgiganterna så är det kört vad de än gör. Om man så vill: techbolagen kan vara en av få saker som både vänster och höger är överens om. Eller snarare: att något måste göras för att kapa deras makt och inflytande på vår uppkopplade vardag.
Apple Has Reportedly Been Scanning Your iCloud Mail for Child Abuse Images Since 2019
The controversy over Apple’s plan to scan iPhones for CSAM is new, but the company’s efforts to flag these abuse images has been going on for years.