Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 34 2021

Instagram rullar ut annonser i Shop globalt. Facebook testar att flytta in Messenger i Facebook-appen igen. Instagram dumpar uppsvepandet för länkar, ersätts av länkdekal. TikTok rullar ut shoppingfunktioner i samarbete med Shopify. TikTok tar fram egen AR-utvecklingsplattform. TikTok testar 10 minuter långa videos.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

Messenger flyttar in i Facebook igen – vad innebär det för Facebooks framtid?

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram rullar ut annonser i Shop globalt

Ibland går det fort. I början av månaden började Facebook testa annonser i Shop - i Instagrams shoppingavdelning, alltså. Och bara några veckor senare så rullar Facebook nu ut funktionen globalt. Åtminstone till alla länder som har shoppingfliken. Annonserna kommer säljas via auktionsförfarande och bara finnas i mobiler (eftersom Shop bara finns här).

Så Facebook öppnar alltså ännu yta för annonser i sitt ekosystem.

After testing, Instagram launches ads in the Instagram Shop tab globally | TechCrunch

Last year, Instagram unveiled Shops as part of Facebook's larger pivot toward e-commerce. Shops is front-and-almost-center on the app's bottom navigation

Facebook testar att flytta in Messenger i Facebook-appen igen

Först så går det upp, sen så går det ned. Ja, eller först så går det ut och sen så går det in. Eller någon bättre liknelse. Oavsett: den hårdnande bostadsmarknaden drabbar nu även Messenger. Så pass att Facebook nu testar att låta Messenger flytta hem och bo med föräldrarna igen.

Facebooks outsourcingstrategi har pendlat fram och tillbaka genom åren. För några år sedan var det total outsourcing och separata appar som gällde, men senaste åren har det allt mer handlat om att koncentrera funktioner i ett fåtal gränssnitt istället. Nu testar alltså Facebook ”med en liten andel användare” att göra det möjligt att ringa via Facebook-appen igen, både via video och ljud.

Facebook gör även en Instagram: låter Messengers inbox flytta in i moderappen. Kort sagt göra det möjligt att hantera sitt Facebook-kommunicerande via Facebook-appen igen. Precis som det var på Farmville-tiden.

Facebook Bringing Voice and Video Calling Back to Main App After Moving Them to Messenger

Facebook is re-adding voice and video calling features to its main Facebook app after moving the features to Messenger back in 2014, reports...

Instagram dumpar uppsvepandet för länkar, ersätts av länkdekal

Tycker du att det roligaste som finns är att svepa upp i Instagram för att komma åt länkar? Sucks to be you, i så fall. Funktionen kommer att försvinna från Instagram 30 augusti.

Nu betyder det här förstås inte slutet för Insta-länkar utanför bion. Istället kommer uppsvepslänkandet ersättas av länkdekaler. Dekalerna blir dessutom tillgängliga för alla. Förmodligen. Vad det verkar. Men frågan är vilket utrullningstempo det blir.

Instagram ditching swipe up gesture to access links, will replace with stickers next week - 9to5Mac

Instagram started to notify users that the swipe-up gesture to access links is going away on August 30. The company will use link stickers.

Facebook Messenger fyller 10 år och får stöd för att skicka födelsedagspengar mellan användare

I år är det tio år sedan Facebook köpte meddelandetjänsten Beluga och förvandlade den till Facebook Messenger. Facebook firar Messengers tioårsjubileum med nya funktioner. Födelsedagsfunktioner och funktion som gör det enklare att dela kontakter.

Men framförallt får Messenger nu stöd för att skicka födelsedagspresenter i form av pengar (åtminstone de amerikanska Messenger-användarna i början). Ett Swish-paket som du kan packa upp i chattråden, alltså. Och det intressanta i sammanhanget är den här formuleringen: ”Once you confirm your Facebook Pay details, the cash gift will be instantly deposited into your bank account.”

Den nya födelsedagsfunktionen är, om man så vill, ett försök att growthhacka användandet av Facebook Pay.

Facebook Pay är en central del i Facebooks framtidsplaner. Men det är är ännu en tjänst som användarna ska aktivera och godkänna. En tröskel. Jag gissar att Facebook tänker att användare är mer benägna att kliva över den tröskeln om syftet är att skicka en födelsedagspresent till en vän. Ja, och för att ta emot en present.

Och när väl den tröskeln har slipats ned så, tja, då är det bara att shoppa loss. Eller… swisha loss. I Messenger.

Let's Celebrate 10 Years of Messenger!

This month we're thrilled to be celebrating Messenger's 10th birthday with you. That's 10 years of connecting more than a billion people around the world and helping people feel together even when apart.

Instagrams sökfunktion blir smartare och mer visuell

Dags för Instagram att levla upp sin sökfunktion. Ja, det är åtminstone planen. Företaget kommer att göra sökfunktionen mer visuell och dessutom göra det möjligt att söka på ämnesområden och då få upp olika slags innehåll som matchar sökningen. Lite mindre silo än idag, alltså.

Det i sig är förstås en rätt naturlig förflyttning. Generellt när vi söker så börjar vi rätt brett för att sen smala av resultaten. Sökfunktioner inte minst i sociala medier har mycket byggt på rätt uppdelade sök- och resultatsilos. Inte så konstigt, med tanke på att sociala medier trots allt, tja, inte är sökmotorer. De är platser att gå in och konsumera flöden. För att döda tid.

Ja, det är åtminstone här som sociala medier föddes. Men det har ju som bekant hänt… en del sedan dess. Sociala medier blir allt bredare - både i tjänster och i innehåll. Även saker där sök är en självklar del: som exempelvis hantverkstjänster i närområdet. ”Sökmotorn” i det här fallet består ofta i att någon gör ett inlägg i sitt flöde och ber om rekommendationer från sina vänner. Inget fel i det, men möjligheten att söka bland de hantverkare som faktiskt finns på plattformen är fortfarande lite… eljest.

Det är egentligen konstigt att sök överlag fortfarande är så krattigt här. Det om något visar att det Google har ägnat två årtionden åt inte bara är något man smackar ihop på en kvart. Men det håller sakta på att förändras. Instagrams kommande förändring är en del i det.

”SEO” är i dag nära nog helt synonymt med Google. Men vi kommer allt närmare SEO som ett betydligt bredare, mer plattformsagnostisk yrkesområde. Ja, eller snarare ett yrkesområde med allt fler specialplattformskompetenser.

Instagram's improved search could help close the gap with TikTok

Instagram head Adam Mosseri has announced that Instagram plans to feature videos and photos more prominently in search results. The features were announced as part of blog explaining how Instagram ranks search results.

TikTok

TikTok rullar ut shoppingfunktioner i samarbete med Shopify

Så har det blivit dags för TikTok att trycka på stora shoppingknappen. Ja, eller lilla stora shoppingknappen åtminstone. Nu har det blivit dags för TikTok att lägga till den shoppingflik som varit på gång ett tag, i samarbete med e-handelsplattformen Shopify.

Det här innebär att det blir möjligt för Shopify-handlare att flöda in och visa upp sin produktkatalog i sin TikTok-profil. Intresserade kunder kan sedan trycka sig vidare till handlarens Shopify-butik för att shoppa loss. Ungefär motsvarande funktionalitet som finns hos Google och Facebook.

SÅ det handlar med andra ord inte om en ren, fullt ut inbyggd TikTok-e-handel, utan egentligen snarare ett nytt, tja, annonnsformat. Även om det här förstås är långtifrån det sista vi kommer att få från TikTok på shoppingområdet.

Funktionen börjar testas i liten skala i USA, Kanada och Storbritannien, så det lär med andra ord dröja lite innan funktionen rullas ut skarpt och kommer hit.

https://www.theverge.com/2021/8/24/22639512/tiktok-shopify-shopping-tab-product-links-e-commerce

TikTok tar fram sin egen AR-utvecklingsplattform, TikTok Effect Studio

Senaste tiden har TikTok, den tjänst som kanske är den just nu mest kopierade, visat att de inte är sämre än att de också kan sno från andra. Först test av en egen storiesfunktion och nu: en egen AR-utvecklingsplattform. TikTok Effect. Det som bland annat Snap har: möjlighet för tredjepartsutvecklare att ta fram egna AR-effekter för TikTok.

Okej, nu kanske det inte är rakt av kopierande att ta fram en utvecklarplattform avsedd för externt bruk - det har ju gjorts… några gånger tidigare - men bevisligen har Bytedance samma ambition som Snap, Facebook och Apple (plus många andra). Låta andra göra produktutvecklandet åt dem. Det verkar inte som att tjänsten är avsedd för användning i externa appar, men jag misstänker att det mest är en tidsfråga.

Funktionen testas på ”en handfull marknader”, bland annat USA, så det är alltså inget som finns tillgängligt för alla. Än. Men med tanke på den tempohöjning som onlineplattformarnas funktionsutrullning har sett senaste året så är det inte säkert att det kommer ta särskilt lång tid innan vi får en skarp version.

TikTok is building its own AR development platform, TikTok Effect Studio | TechCrunch

Both Facebook and Snap offer tools that allow developers to build out augmented reality (AR) experiences and features for their own respective family of

TikTok testar 10 minuter långa videos

TikTok ökar igen. Längden alltså. Bara någon månad efter det att kortvideotjänsten jackade upp maxlängden för tiktoks från 1 till 3 minuter så kommer nu tecken på att de har börjat testa ännu längre videos: upp till 10 minuter. Och det är en rätt… lång kortvideo. Youtubekortlång.

TikToks kinesiska systerapp Douyin har snäppet högre gräns: 5 respektive 15 minuter. Fast det sistnämnda är fortfarande bara tillgängligt för ”vissa” douyinare (läs: stora stjärnor, kan tänkas). Och det ser ut som att tiominutersgränsen för TikTok inte heller är avsedd för allmänt TikTok-bruk. Åtminstone inte än.

En av anledningarna till att Douyin överlag har haft stöd för längre videos än TikTok är att Kina inte har Youtube. Eller en motsvarande självklar plattform, för videos i det medellånga segmentet. Douyin har alltså inte haft någon konkurrens här. Eller rätt liten.

Men här har vi förstås Youtube. Ett Youtube vars TikTok-kopia Shorts precis har landat i Sverige. Men bara för att Youtube är det givna stället för längre videos så är det inte alls säkert att Youtube också når kortvideoframgångar. Detsamma gäller också omvänt: TikTok är kungen av kortvideo. Men det är inte samma sak som att samma framgångsrecept kommer att flyga när TikTok kliver in på Youtubes planhalva.

https://www.tubefilter.com/2021/08/25/tiktok-ten-minute-upload-test/?5

Bytedance kan lansera en egen NFT-plattform

Tidigare i veckan meddelade Facebook att de ”definitivt tittar på” att lägga till stöd för NFT:er i sin digitala plånbok Novi. Och nu ser det ut som att även TikTok-ägaren Bytedance går i samma tankar.

Spekulationerna tog fart när Yiming gick med i en WeChat-grupp (ironiskt nog, med tanke på att det är Bytedances kanske tuffaste konkurrent) för just NFT:er. Bytedance uppges också ha lagt vantarna på Kinas största VR-hårdvarutillverkare Pico som del i det här.

Vad innebär då det här? NFT är en blockkedjebaserad teknik som gör det möjligt att sälja digitala föremål i begränsade upplagor, precis som fysiska produkter. Det Facebook närmast lär titta på för sin digitala plånbok är att ge stöd för att handla och lagra NFT:er i Novi, men vi kan nog vara rätt säkra på att både Facebook och Bytedance tänker sig fullständiga NFT-marknadsplatser under de egna varumärkesparaplyerna.

Marketplace även för digitala föremål, alltså.

Breaking: TikTok's parent company in China to reportedly enter the NFT market

The Chinese internet giant and TikTok parent company, Bytedance may allegedly join the NFT marketplace. Bytedance founder, Zhang Yiming recently joined a

Snapchat

Snapchat ersätter kameraknappen med en skanningsknapp

Ibland döljer sig stora förändringar bakom små detaljer. Som när en knappsymbol byts ut mot en annan. Precis det är nu aktuellt för Snapchat: säg hejdå till kameraknappen, sej hej till skanningsknappen.

Egentligen ingen jätteförändring för de flesta snapchattare. Kameran finns fortfarande där, på huvudplatsen (Snap är ju ett kameraföretag, trots allt). Men det är samtidigt, om man så vill, en markering på att Snapchat har påbörjat ett nytt kapitel. Ett rätt stort sådan.

Skanningsfunktionen är visserligen inte ny i sig. Den har funnits ett tag och fungerar ungefär som motsvarande funktion hos andra, som hos Google och Pinterest. Peka kameran mot saker och låt mobilen berätta vad du tittar på. Men att den nu får huvudrollen i Snapchat visar att Snap vill att Snapchat ska bli gränssnittet som användare inte bara integrerar med varandra och innehåll på plattformen - utan också den fysiska världen utanför mobilen.

Och Snap gör förstås inte det här bara för att bli ett uppslagsverk, utan för att de vill levla upp Snapchat-kamerans möjlighet att dra in pengar. Inte minst som shoppingrekommendationsmotor.

Snapchat Advances AR Experiences By Bringing Scan Feature to Homescreen

Snapchat on Thursday announced that it is bringing its next-generation Scan feature to the homescreen. The update is aimed at enhancing augmented reality experiences in the app.

Twitter

Twitter börjar rulla ut möjlighet att sälja biljetter till Spaces-sändningar

I början av sommaren öppnade Twitter möjlighet att anmäla intresse att få prova på funktionen att sälja biljetter till Spaces-sändningar och igår slog så Twitter på funktionen. För iOS. Och för ”några” twittrare (med grundkraven: över 18, ha arrangerat tre Spaces-sändningar senaste 30 dagarna och har minst 1000 följare). Med andra ord handlar det mest om ett test i dagsläget.

Men att Twitter överhuvudtaget nu kör igång funktionen är ändå en viktig milstolpe för företaget.

2021 var och är ett uttalat testår för Twitter. Närmare bestämt test av nya sätt för Twitter att tjäna pengar. Men det handlar också om att Twitter står på randen till sin största make over sedan starten (okej, inte jättesvårt med tanke på att Twitter inte är den sociala plattform som har… utvecklats mest). En stor del av de funktioner som har testats och som testas är att de inte del av Twitters ursprungsfunktioner. Att Twitter alltså håller på att bygga om sig själva till något helt nytt, där tweeten dels blir en av funktionerna i Twitters produktportfölj och dels får betydligt mer funktionalitet.

Kommer bli intressant att följa Twitters resa överlag närmaste tiden, inte minst hur det går för Clubhouse-kopian Spaces. Och förstås motsvarande funktion hos andra.

Twitter starts to roll out paid Ticketed Spaces on iOS | TechCrunch

Twitter announced today that some hosts on Spaces, its live audio feature, will now be able to sell access to Ticketed Spaces. Applications for Ticketed

Twitter släpper nya API-möjligheter för att bygga tjänster för Spaces

Twitter fortsätter att storsatsa på sin Clubhouse-klon Spaces, trots att den knappt lämnat marken än. Senaste draget: nya stöd i Twitters API för att bygga tjänster direkt mot Spaces.

Mer specifikt handlar det om två nya funktioner i API:et:

Spaces lookup: möjlighet att söka upp pågående eller kommande Spaces-sändningar och bygga olika slags ”kalendarier” eller liknande tjänster för att göra det enklare att upptäcka vad som är på gång. Även ned på enskilda användare.

Search spaces: göra uppslag och filtrera Spaces-sändningar efter status. Med andra ord lista pågående och kommande sändningar. Kan dessutom filtreras ytterligare på nyckelord, @-omnämnanden eller hashtaggar i titeln.

Det handlar alltså om att låta andra lösa en av sakerna som Clubhouse ända sedan starten har kritiserats för: begränsade möjligheter att få en överblick över och söka bland innehåll som motsvarar det man är intresserad av.

Twitter Introduces New Spaces Endpoints To Help Developers Build Around Its Live Audio Feature

Twitter is launching Spaces lookup and Spaces Search endpoints to let developers build tools around its live audio feature.

Substack

Substack köper sociala plattformen Cocoon

I princip alla de stora sociala plattformarna har senaste året hoppat på nyhetsbrevståget. Vad gör man då om man är en OG-nyhetsbrevstjänst? Man hoppar på det sociala plattforms-tåget, förstås. Substack har köpt Cocoon. Ja, eller det verkar framförallt som att Substack är intresserade av människorna bakom tjänsten och inte tjänsten i sig (Cocoon kommer fortsätta som egen, fristående app. Just nu, åtminstone).

Vad är då Cocoon? Än i raden av sociala medier som siktar in sig på mer intim kommunikation i mindre grupper. Ännu en tjänst som erbjuder ett mellanting mellan chattgrupp och publikt nyhetsflöde. En plattform som fungerar som Facebook, om du väljer att bara dela innehåll med en mindre grupp människor. Typ.

En gemensam nämnare mellan Substack och Cocoon är att båda jobbar med prenumerationsintäkter snarare än annonsering. Men vad är den tänkta matchen i övrigt? Artikeln är inne på att de vill bygga ”community-funktioner för sitt nätverk av nyhetsbrevsskapare”, vilket känns som ett rätt troligt scenario. Substack gör alltså som de sociala plattformar som har börjat erbjuda nyhetsbrev - fast tvärtom. Där de sociala plattformarna är ställen som har nätverken och nu lägger till nyhetsbrevsfunktionen så har Substack nyhetsbrevsfunktionen och nu lägger till nätverket.

Med andra ord skulle Cocoon-köpet kunna innebära att Substack erbjuder nyhetsbrevsskapare möjligheten att ge sina prenumeranter inbjudan till en egen ”cocoon” (ja, eller vad det kan tänkas bli om Substack bygger något separat). Där kan nyhetsbrevsskaparen sedan bygga närmare relation med sina prenumeranter - en relation som också kan bli en tvåvägsrelation. Ja, eller trevägsrelation, eftersom det ger prenumeranterna chans att interagera både med den som skapar nyhetsbrevet och likasinnande som prenumererar på det.

En… Facebook-grupp, alltså.

https://techcrunch.com/2021/08/24/substack-acqui-hires-team-behind-subscription-social-app-cocoon/

 

Sök/SEO

Google struntar ännu mer i titeltaggen för sökresultatet

Senaste veckan verkar rätt mycket av snacket i SEO-världen ha handlat om att Google har ändrat hur titeltaggen behandlas i sökresultatet. Att Google började visa H1:an, eller någon helt annan text, på en sida istället för det som finns i metatiteln. Och nu bekräftar Google att, jo, de struntar numer ännu mer i vad som finns i titeltaggen. Om det finns annat på sidan som Google bedömer ger bättre hjälp till Googles kunder - alltså vi som söker.

Google kan, som på andra ställen, ”överväga” (läs: kommer) att visa annan text som länkrubrik i en sökträff om företaget bedömer att det som finns i titelttaggen har tillkortakommanden som att det är för långt, ”proppat med nyckelord” eller innehåller generisk reklamtext. Men det kanske mest intressanta i det Google säger är att de nu mer kommer använda ”text som människor kan se med sina egna ögon när de landar på en sida”.

Senaste förändringen är om man så vill rätt mycket i linje med den nya sidupplevelserankingen. Men framförallt är det ännu ett sätt för Google att förbättra för sina användare - och (potentiellt) försämra för sajtägare. Det är oavsett ännu ett steg från Google att ta ifrån sajter ännu mer av kontrollen över hur innehåll presenteras. Och i förlängningen: möjligheten att, tja, gamea algoritmen.

Google Confirms Update to Generating Web Page Titles

Google has officially confirmed it is updating the way it generates web page titles in search results.

Google Maps börjar visa vägtullspriser

Ännu en funktion som kan vara på väg till Google Maps: vägtullspriser. Google har rätt länge visa om en föreslagen sträcka har vägtullar eller andra avgifter, men däremot inte visat priset. Det kan nu vara på väg att ändras.

I sig ett rätt naturligt tillägg. Google vill vara tjänsten och stället som ger alla svar och att då behöva lämna en Google-tjänst för att gå till en annan för att få ett fullständigt svar blir dålig UX. Om/när Maps också börjar ange vägtullspriser så kan Google här bli den fullständiga reseplaneraren nära nog från start till mål. Från de långa till de korta sträckorna, via alla slags fordons- och transporttyper.

Men det potentiellt riktigt intressanta här är vad det här skulle kunna innebära i ett nästa steg. Ännu en, tja, annonstjänst för Google. En all inclusive-researrangör där företag realtidsbudprisar ungefär som för vanliga sökannonser. Med lägsta pris-garanti. Vill Voi vara den elscootertjänst som Google rekommenderar först i rutt? Bara att se till att erbjuda ett lägre pris än konkurrenterna. Och den tjänst som vinner betalar kickback till Google som tack.

Google Maps will soon introduce tolls and... price your ride

Google Maps is incorporating a multitude of transport options into their app, making it easier to plan route, choose transport, and pay for tickets.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *