Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 37 2021

Facebook lanserar nya företagsverktyg för post-spårningseran. Facebook lanserar Klarna-konkurrent för småföretagare i USA. Instagram testar Favoriter-funktion. TikTok släpper sitt första spel. EU inleder två GDPR-utredningar av TikTok. Snapchat fyller 10 år. LinkedIn börjar betala utvalda innehållsskapare. LinkedIn gör det möjligt för sidor att lägga ut artiklar och släpper LinkedIn Live Events.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook lanserar nya företagsverktyg för post-spårningseran

När Apple presenterade sina planer att begränsa möjligheten att spåra appanvändning i iOS för annonseringsändamål (ja, eller i praktiken bara tvinga appar att be sina användare om lov innan de börjar spåra dem) så var det förmodligen Facebook som fick mer hissyfit än alla andra. Helsidesannonser och lobbykampanjer för att försöka stoppa Apple från att genomföra sina planer.

Men nu har Facebook så till sist accepterat att Apple vann valet och börja rigga om verksamheten efter den nya verkligheten. Som att ta fram nya verktyg för ”nästa era av personaliserade upplevelser”. Vilket alltså är Facebookspeak för just en värld där annonsörer överlag måste anstränga sig mer för att bygga relationer med sina kunder bortom att bara kasta in en pixel.

Mer konkret innebär det att Facebook nu rullar ut de här nya funktionerna som alltså vänder sig till företag och annonsörer:

Uppdatering av chattannonser: Chattannonser, alltså de annonser där företag kan uppmana kunder att ta kontakt med dem, har nu försetts med mer smartness. Det går nu att välja Facebooks samtliga tre chattplattformar (Messenger, WhatsApp och Instagram – även om Instagram i praktiken allt mer är samma sak som Messenger) och sedan låta Facebook avgöra vilken chattapp som ska visas som kontaktväg i annonsen baserat på ”var det är mest sannolikt att en konversation kommer att ske”. Inte helt klart vad som avses här – om det är aggregerad kunskap baserat på saker som typ av företag och geografi eller vad en enskild användare föredrar eller överhuvudtaget använder.

Starta en dialog i WhatsApp från en Instagram-profil: Ännu en del i att Facebooks arbete med att slipa ned trösklarna mellan de fyra huvudapparna. Det går nu helt enkelt att lägga till en WhatsApp-chattikon i Instagram-profilen. Dessutom kommer det snart att skapa annonser vars call-to-action leder kunden direkt till WhatsApp. Väldigt mycket något som framförallt vänder sig till tillväxtmarknader och som – viktigast av allt – är ännu ett stort steg mot att föra WhatsApp betydligt närmare Facebook och Instagram.

Prisförfrågan via Messenger: Funktion som gör det möjligt att lägga till en ”Begär prisförslag”-knapp i Messenger. Knappen leder till en kort enkät som användare kan fylla i för att sedan få ett prisförslag – eller åtminstone ge företaget lite kontext innan själva chattkonversationen börjar för att snabbare och bättre kunna svara på kundens prisfråga. (Motsvarande ska också börja testas i Instagram ”kommande månader”.)

Nya funktioner i Business Suite för mejl och chatt: Saker som möjlighet att skicka remarketing-mejl, funktion för att testa olika versioner av olika inlägg för att se vilken som sannolikt kommer att fungera bäst mot olika målgrupper och en ”filhanterare” för att skapa och få bättre överblick över innehåll inuti Business Manager.

Work accounts: Möjlighet att använda dedikerade konton för att hantera Business Manager istället för att använda personliga Facebook-konton

Business Explore släpps i fler länder: Den här funktionen började Facebook testa i april i år och är en, tja, Google-funktion. Den visar upp liknande innehåll som något som just visas, exempelvis liknande restauranger. En Discover-funktion för lokala företag, alltså. En funktion som jag är rätt övertygad om kommer att bli en ny annonsyta vad det lider. Att det alltså går att köpa sig till mer synlighet här. Ja, eller som det allt mer är på sociala plattformar överlag: köpa sig synlighet, punkt.

Dessutom får Instagram nya leads generation-verktyg

Introducing Products for the Next Era of Personalized Experiences

People will want to easily discover products and services, get support, and conduct transactions, all while having more control over their personal information.

Facebook lanserar Klarna-konkurrent för småföretagare i USA

Jamen det är väl klart att även Facebook lanserar en Klarna-konkurrent. Vad annars?

Okej, nu handlar det inte om ännu en betalplattform som erbjuder avbetalningsköp i utcheckningen, utan en annan del av Klarnas (och andras) verksamhet: köp av fakturor. Det nya programmet Facebook invoice fast track är ungefär precis vad det heter: Facebook hjälper småföretagare att få betalt snabbare. Istället för att sitta och vänta på att kunden ska betala så kan en handlare kränga iväg fakturan till Facebook och få betalt direkt. Facebook tar över skulden och blir därmed den som kunden betalar till.

Och ja. Här tänker Facebook ta ut en avgift när programmet drar igång i USA 1 oktober. 1 % av faktureringsbeloppet.

Nu är det inte vilka småföretagare som helst som uppfyller kraven (kan kort sammanfattas med att du inte är längst fram i kön om du är en medelålders vit man utan funktionsnedsättning). Det handlar dessutom om fakturor på minst 1000 dollar, så vi pratar inte småköp.

Men även om det här till stor del är ett PR-goodwillinitiativ från Facebook, kombinerat med förhoppningen att företagarna ska bli Facebook-annonsörer, så är det ett stort steg för Facebook. Både sett till breddning av sitt fintech-erbjudande och vad gäller satsningen på intäkter bortom annonser.

Facebook sure looks like it’s getting into the debt collection business

The new program is focused specifically on helping certain segments of business owners who don’t always enjoy equitable treatment.

Instagram testar Favoriter-funktion

Ingen dag utan nyheter om ett nytt test i någon av de stora onlineplattformarna. Här ännu ett: Instagram testar en Favoriter-funktion.

Vad innebär det här? Ganska precis vad det låter som. Välj ut de konton som du bryr dig mest om för att ge dem lite extra rankingboost. En funktion för att ge algoritmen lite hjälp på traven när den väljer ut vad du får se. Eller om man så vill: en omvänd motsvarighet till Close friends.

Instagram is testing new ’Favorites’ to bring order to your chaotic feed

This new feature could rank your favorite Instagram posts higher on your feed. Rather than rely on Instagram’s algorithm, you can control how your content is prioritized.

WhatsApp lägger till sökbar företagstelefonbok

I veckan bekräftade svenska Truecaller att de siktar på börsnotering senare i år. Nästan samtidigt kom en nyhet som kan vara väldigt dåliga nyheter för just Truecaller: WhatsApp lägger till gula sidor.

Ja, eller för att komma med en förklaring som är relevant den här sidan om papperstelefonkatalogen: WhatsApp lägger för första gången till ett sökbart företagsregister i appen.

Det här kan tyckas vara ett rätt bagatellartat tillägg. Because, ni vet, Google. Men nu är det inte primärt för Sverige eller andra marknader där majoriteten av dagens internetanvändare har vuxit upp med en webbaserad sökmotor som är svaret på alla frågor. I ett land som Indien blir en app som Truecaller eller nu WhatsApp hur du hittar och kontaktar företag.

WhatsApp är ironiskt nog Facebooks näst största app samtidigt som det är den app som lär dra in överlägset minst pengar. Nära nog inga alls, i sammanhanget. De pengar som kommer är från företag som väljer att betala för WhatsApps businesspaket. Det här är med andra ord ett sätt att locka fler företag att ge WhatsApp mer kärlek samtidigt som det är ett försök att anpassa WhatsApp ännu mer efter många tillväxtmarknaders internetverklighet.

WhatsApp launches test of in-app business directory

Facebook’s messaging service WhatsApp on Wednesday launched a new feature to make it possible to search for businesses within its app for the first time, the company told Reuters.

Instagram är skadligt för tonårsflickors mentala hälsa – enligt Facebook

Genom åren, framförallt de senaste, så har rapporter om huruvida sociala medier är skadligt för allt från användare till samhälle och demokrati överlag ibland stått som spön i backen. Här är ännu en: ja, Instagram påverkar en stor del av sina användare negativt, framförallt tonårsflickor. Det som skiljer den här rapporten från de flesta andra är att den kommer från… Facebook.

Det handlar om en intern presentation som del i intern forskning som Facebook har låtit genomföra. Som Facebook sedan inte har pratat särskilt mycket om, because, tja, vad den kom fram till. Det kanske mest intressanta är att forskarna som har genomfört de olika studierna också konstaterar att de såg negativa tendenser hos Instagram som de inte kan se hos andra sociala tjänster. Det handlar mycket om den glassiga och perfekta yta som är norm i det som läggs upp, inte minst av influencers som följs av just minderåriga flickor.

Nu är det här i sig inte särskilt nytt. En stor anledning till att Snapchat blev så stort (utöver att det inte var det som föräldrarna använde) var fokuset på autenticitet och nuet. Att filter fokuserade mer på skojsigheter än perfekta hudtoner och att innehållet försvann efter ett dygn. Rapporten säger inte heller att ALLA instagrammare, inte ens en majoritet av tonårsflickorna, mår sämre av att använda Instagram. Men det som däremot är riktigt besvärande för Facebook är att det är ännu ett exempel på hur företaget mörkar interna dokument samtidigt som de delar en helt annan bild utåt – där Mark Zuckerberg och Instagram-bossen Adam Mosseri har sagt saker som att de rapporter som de har sett har visat att Instagrams negativa påverkan på ungdomars mental hälsa sannolikt är ”rätt liten”.

Att ett företag inte delar interna studier som visar på ”fel” resultat är förstås inte Facebook-unikt. Nästan snarare regel än undantag. Men problemet är att Facebook ofta slagit sig på bröstet med hur transparenta de är kring sin verksamhet. Inte minst just den här typ av frågor som Instagram-studien kommit fram till. Det är lite naivt att tro att sånt här inte ska läcka ut – och då blir reaktionen etter värre. Inte bara för att det handlar om ett av världens största och viktigaste företag, utan också för att Facebook just vill måla upp bilden av sig själva som det hypertransparenta företaget.

https://www.wsj.com/articles/facebook-knows-instagram-is-toxic-for-teen-girls-company-documents-show-11631620739

Instagram-VD:n konstaterar att sociala medier är som bilar och att folk kommer att dö av dem

Sååå… Facebook fortsätter excellera i krishanteringsgrenen. I veckan läckte dokument som visade att egen forskning som Facebook har låtit genomföra kommit fram till att Instagram är dåligt för den mentala hälsan för en stor del Instagram-användare, framförallt tonårsflickor. Dessutom mer än andra sociala medier. Facebook mörkade däremot rapporten och såväl Mark Zuckerberg som Instagrams VD Adam Mosseri har viftat bort frågor med att problemet inte verkar vara så stort enligt det underlag som de hade sett. När rapporten väl hade läckt ut så fick Mosseri i uppdrag att krishantera.

Det gick… inte så bra.

I en intervju så försvarade Mosseri Instagram genom att konstatera att ”vi vet att fler människor dör på grund av bilolyckor [än om det inte hade funnits bilar alls] med i stort så är värdet som bilar skapar större än det de förstår. Jag känner att det är ungefär samma sak med sociala medier”.

I stort säger Mosseri egentligen särskilt anmärkningsvärt: som nästan all teknik och det mesta på internet så kan användningen få både positiva och negativa konsekvenser. Men att använda liknelsen med bilolyckor och krasst talat säga ”tja, människor kommer dö, gilla läget, nästa fråga?” kommer inte direkt göra att Facebook kan räkna in en massa nya pluspoäng när det gäller den allmänna bilen av hur företaget värnar användarnas bästa före aktieägarnas.

En bra lektion i hur man inte krishanterar smart.

Instagram boss says social media is like cars: People are going to die

Adam Mosseri, head of Facebook-owned Instagram, made the unfortunate argument that social media is like cars and that casualties will be common.

TikTok

TikTok släpper sitt första spel

TikTok fortsätter att gasa på för att bredda sin tjänst bortom kortvideotittandet. Senast ut: plattformens första spel: Sway Stories.

Nu handlar det inte om ett TikTokTikTok-spel. Det är alltså ett spel framtaget av en extern utvecklare: Playco. Men det är däremot det första spel som går att spela i TikTok. Utan att trycka sig ut från appen, alltså. Och ja, självklart är temat väldigt tiktokigt.

Du spelar en ”ung wannabe-influencer” (what else?) som ”får en överraskningsinbjudan till ett party i Sway House”, TikToks eget Real World MTV-hus. TikTok-temat slutar inte där: Playco har samarbetat med stora TikTok-skapare, bland annat Griffin Johnson som bodde i Sway House när det begav sig. TikTok-stjärnorna kommer också förekomma i spelet och spelare har ”möjlighet att interagera med dem och få en inblick i deras liv”.

Så förutom att metanivån skyhög så knyter TikTok och Playco på det här sättet ihop spelet med såväl den vanliga TikTok-upplevelsen som TikTok-gemenskapen i stort.

Sist men inte minst är spelet också, liksom motsvarande på andra ställen, inte heller ett vanligt appspel. Som artikeln konstaterar är det spel för en ”post-app-värld”. Relevant inte minst i dessa tider när Apples Appstore-upplägg är under allt större press.

https://venturebeat.com/2021/09/15/playco-launches-sway-stories-as-first-ever-game-on-tiktok/

EU inleder två GDPR-utredningar av TikTok

Det går vid det här laget snart fortare att räkna upp alla techjättar som INTE utreds av EU av någon anledning just nu. Senast ut: TikTok.

I veckan inledde EU inte bara en utan två olika utredningar av TikTok och ja, det handlar om data. GDPR, närmare bestämt.

Den första utredningen ska titta på några olika delar i hur TikTok hanterar användardata för minderåriga och den andra ska titta på det som framförallt senaste året eller så har varit i fokus när det har pratats TikTok och data: hur TikTok eventuellt skickar användardata till Kina (ja, överlag till länder utanför EU).

https://techcrunch.com/2021/09/15/ireland-probes-tiktoks-handling-of-kids-data-and-transfers-to-china/

Kortvideoappar i Indien har fyra gånger fler innehållsskapare än innan TikTok förbjöds i landet

Finns det ett liv efter TikTok? Ja, den frågan kanske inte är så relevant här hos oss, men i Indien blev den synnerligen aktuell för lite mer än ett år sedan. Det var då som Indien förbjöd en lång rad kinesiska appar med samma motivering som i USA: oro att Kina sitter och lyssnar på TikTok-användarna. Så no more kortvideofix i Indien.

Ja, så blev det förstås inte. Facebook rampade upp sin Reels-satsning i landet, men det var framförallt andra lokala appar som TikTok-flyktingarna i landet vände sig till. Nu kommer en rapport som konstaterar något väldigt intressant: det finns fyra gånger fler kortvideoskapare i Indien nu än innan TikTok förbjöds, i appar som Moj, Josh, MX TakaTak och Roposo.

Visst, vi pratar från rätt låga nivåer (det ska nu finnas 200 miljoner kortvideoanvändare, 42 miljoner av dem skapar innehåll – i ett land med en befolkning i nivå med Kinas). Utvecklingen hade förmodligen sett likadan om TikTok inte hade förbjudits, då formatet i sig är förhållandevis nytt. (Däremot har den totala skärmtiden i landet minskat med 22 minuter sedan TikTok-förbudet. Kan förstås ha en massa förklaringar, men en delförklaring kan vara att de indiska TikTok-klonerna inte riktigt har lyckas få kläm klistrigheten på samma sätt som TikTok).

https://www.techinasia.com/indian-short-video-apps-4x-content-creators-tiktok-report

Snapchat

Snapchat fyller 10 år

Tänk vad tiden går. Idag är det 10 år sedan Snapchat såg dagens ljus. Snapchat är nu alltså ett decennium gammalt.

Snapchat har inte haft en spikrak resa uppåt. Efter en raketstart så började Snapchat-maskineriet hacka rejält ungefär när Facebook klonade stories till Instagram. Användartillväxten tvärnitade och det såg ut som att Snapchat hängde riktigt ordentligt på repen och ångrade att de inte tog de där tre miljarderna som Facebook erbjöd för Snapchat när tjänsten bara var två år gammal.

Men så kom Snapchat in i andra andningen. Har användarmässigt blivit tokomsprunget av TikTok senaste åren, men har alltjämt växande och väldigt lojal användarskara. Framförallt har ekonomin tuffat på i allt bättre takt.

Om vi bortser från att det som hände för tio år sedan rent objektivt hände igår så ses Snapchat till stor del fortfarande som ett ”nytt” socialt medium. Läs: inte Facebook eller Twitter. För den delen är ju Facebook och Twitter (och sociala medier överlag) fortfarande något ”nytt” som man kan sätta praktikanten på, trots att det snart är dags för körkort för Facebook. Inte viktigare än så.

Det finns idag en generation internetanvändare som inte minns en värld utan Snapchat. Vi kan hoppas – och anta – att sociala medier är något betydligt mer självklart när det är dags för den generationen att köra upp. Och framförallt när de människorna ska kliva ut i arbetslivet och lägga första stenarna i framtidens startups. Och morgondagens sociala medier.

LinkedIn

LinkedIn börjar betala utvalda innehållsskapare och kommer snart börja testa sin Clubhouse-funktion

Så har LinkedIn till sist nästan anslutit sig till alla de andra stora sociala plattformarna (det tog bara 18 år): LinkedIns Creator Accelerator Program kommer att välja ut sina första 100 (amerikanska) innehållsskapare och bjuda in dem till en tioveckorssatsning som innehåller coachning, ett programexklusivt innehållsskaparnätverk, möjlighet att lyftas fram i officiella LinkedIn-kanaler, tidig tillgång till nya funktioner samt *trumvirvel* 15 000 dollar.

Programmet vänder sig till innehållsskapare som är ”passionerade när det gäller att driva professionella konversationer och nå ut till LinkedIns gemenskap med 774 miljoner användare”. Med tanke på att den sista officiella LinkedIn-siffran vid senaste Microsoft-kvartalsrapporten var 756 miljoner i somras (alltså efter Q2) så verkar det som att vi också fick en uppdaterad användarsiffra från Andrei Santalo, bossen över LinkedIns innehållskaparsatsning. Vi får också veta att 2 miljoner LinkedInare har slagit på ”Creator mode”. Så…. 0,25 %…

Vem som helst (i USA, även om LinkedIn ”hoppas” kunna rulla ut programmet på andra ställen) kan ansöka fram till 12 oktober och LinkedIn kommer söka efter ”olika perspektiv och professionella erfarenheter”, med rätt mycket fokus på att lyfta fram minoriteter.

Allt som allt ska acceleratorprogrammet ha 25 miljoner dollar att röra sig med och Santalo passade också på att lyfta fram att innehållsskapare redan kan tjäna pengar på LinkedIn på flera sätt, som ”talarbokningar, sälja produkter eller tjänster och genom samarbeten med varumärken”. Vilket innebär att Santalo också medger det som LinkedIn fortfarande är ensamma om bland de stora sociala plattformarna: att LinkedIn fortfarande saknar möjlighet för innehållsskapare att tjäna pengar på sitt innehåll, direkt på plattformen. Vilket är ett rätt stort underbetyg för en plattform som vill vara en plattform för expertkunskap.

Ironiskt nog så skulle man lite elakt kunna säga att innehåll i sig saknar egenvärde på LinkedIn. Eller så här: det finns två slags innehåll på LinkedIn – köpta annonser och organiska annonser. Blir intressant att se om det här blir ett steg mot att ändra det på riktigt.

(Dessutom ser det ut som att LinkedIn kommande veckor kommer att börja testa sin Clubhouse-funktion. Att se hur den kommer att jackas in i LinkedIns övergripande funktionalitet. Skulle kunna bli en funktion där LinkedIn, likt exempelvis Twitter, gör det möjligt att ta betalt.)

LinkedIn launches a $25M fund for creators, will test Clubhouse-style audio feature in coming weeks | TechCrunch

When LinkedIn first launched Stories format, and later expanded its tools for creators earlier this year, one noticeable detail was that the

LinkedIn gör det möjligt för sidor att lägga ut artiklar och släpper LinkedIn Live Events

Igår var nyhetsdag för LinkedIn. Åtminstone på funktionssidan. LinkedIn lyfte på ridån till ett antal nya funktioner och nya verktyg för annonsörer på plattformen.

Artiklar för sidor: Sidor kommer kunna lägga ut artiklar på samma sätt som enskilda medlemmar. Vilket känns snudd på lite för sent. Visst, artikelfunktionen har fler redigeringsmöjligheter, men med tanke på att LinkedIn för inte så länge sedan ökade teckengränsen för vanliga poster från ganska lite till bautamycket så lär det räcka för de flesta. LinkedIn kanske samtidigt jackar upp synligheten? (Känns överlag lite som att LinkedIn vill styra företag mot plattformens nyhetsbrevsfunktion.)

LinkedIn Live Events: En mashup mellan Live och Events. Bättre stöd för att schemalägga, rikta, marknadsföra och sprida livesändningar. Dessutom lite andra nyheter kopplade till Live, som att det krävs färre följare för att få tillgång till livefunktionen.

Nya annonsverktyg: Brand lift testing (testa hur annonser påverkar bilden av ett varumärke), Reach optimization (maximera antalet unika konton som får se en annons) och Reach/Frequencey forecasting and reporting (ja, ett verktyg för att får hjälp att förutsäga effekten av annonser).

Helping You Grow and Deepen Your Community Engagement

As the way we do business, and how we work and engage with audiences, continues to change, the constant is that we’re all looking for meaningful ways to easily connect.

LinkedIn rullar ut mörkerläge

Största LinkedIn-nyheten den här veckan? LinkedIn får… mörkerläge! Både appen och webben. Så nu kan alla LinkedIna ännu mer i sängen!

Skämt åsido gör LinkedIn som många andra och lägger till ännu en personaliseringsfunktion för gränssnittet. Oavsett om det handlar om tillgänglighet, för att du vill spara ögonen, spara batteri eller för att du tycker att det ser snyggare ut.

LinkedIn flaggar för att företag ska se över hur loggan ser ut i mörkerläge och det är en rekommendation som överlag blir allt viktigare för framförallt sajter när det handlar om mörkerläge. Det blir allt enklare att ställa om våra skärmprylar till mörkerläge. Det kan ställa till det för ungefär alla som gör digitala tjänster, eftersom vitt rätt mycket är basbakgrunden.

Har man otur kan det till och med påverka funktionalitet på en sajt. Det kommer alltså bli allt viktigare att ha koll på hur en sida ser ut och fungerar i mörkerläge. Kanske rentav ta kontroll över det och inte bara acceptera det som en mörkerväxling från operativet eller någon webbläsarplugin landar i.

Gällande LinkedIns mörkerläge verkar för övrigt ”rullar ut” vara nyckelfrasen. Jag har det inte än, men räknar kallt med att även jag kan byta till mörkerläge nån gång 2023.

LinkedIn Launches ’Dark Mode’ on Mobile and Desktop

LinkedIn becomes the latest social app to provide a dark mode option, which aims to limit exposure to blue light.

Twitter

Twitters betalfunktion Super Follows drog bara in 6000 dollar första två veckorna

Hur går det för Twitters rätt sprillans nya funktion Super Follows, där användare kan smälla upp betalväggar för exklusivt innehåll? Kanske lite… sådär. 6000 dollar i amerikanska iOS-intäkter första två veckorna och 600 dollar i Kanada. Vilket, för ett bolag värt runt 40 miljarder dollar, är nära nog noll.

Visst, nu handlar det om externa bedömningar från appanalysföretaget Sensor Tower och vi ska väl inte dra jätteväxlar efter bara två veckor. Siffrorna ska dessutom heller inte inkludera eventuella intäkter från Ticketed Spaces, alltså de pengar som kan ha kommit in för biljetter sålda till samtal i Twitters Clubhouse-kopia Spaces. Det är dessutom fortfarande inte alla kan använda funktionen för att ta betalt av sina användare (även om alla däremot kan betala de twittrare som har aktiverat funktionen). Sist men inte minst är det alltså bara iOS-siffror, så Android tillkommer.

Men nu är USA väldigt mycket ett iOS-land. I bästa fall skulle lika mycket tillkomma från Android-prenumerationer, men med tanke på att iOS-användare i högre utsträckning faktiskt betalar för saker i appar så är det rätt osannolikt. Det lär med andra ord vara en siffra som ligger långt, långt under vad Twitter hade hoppats på.

Vi får väl se när och ens om vi får något officiellt från Twitter själva. Om de inte säger något alls eller besvarar frågor om hur det går för Super Follows med ungefär ”tjänsten är fortfarande i ett väldigt tidigt skede och vi är väldigt nöjda med användningen så här långt” så vet vi att Sensor Towers uppskattningar i praktiken är bekräftade.

https://techcrunch.com/2021/09/16/twitter-super-follows-has-generated-only-around-6k-in-its-first-two-weeks/

Clubhouse

Clubhouse på gång att släppa funktionen Waves

Nu funktion som förmodligen snart landar i en Clubhouse-app nära dig: Waves. Ungefär vad det låter som: upp och vifta med handen. Som vanligt i Clubhouse, alltså.

Fast skillnaden är att det här inte är handuppräckning bland åhörare under ett panelsamtal utan snarare en funktion som gör det möjligt att skapa hängrum med dina vänner. Vinka till vänner som du vill virtuellprata med. Om du får högersvepsmatch så skapar Clubhouse automatiskt ett rum för alla som har sagt ja så att ni kan prata med varandra.

En funktion som alltså inte är särskilt revolutionerande bland sociala plattformar, men som är ännu ett steg för att göra Clubhouse till något mer än det appen ursprungligen var. För även om Clubhouse har haft ett interaktivt element sedan starten så har den primärt varit ett sändarmedium: lyssna på dem som har satt sig på scenen i ett rum, precis som under valfri jobbkonferens. Nu siktar Clubhouse allt mer på att ändra på det. Att bli en kommunikationsplattform snarare än en konsumtionsplattform. Ja, eller helst både och.

Och det är ju trots allt ett rätt givet drag. Nära nog alla de stora sociala plattformarna har idag, eller kommer snart att få, egna Clubhouse-funktioner. Inte så konstigt att Clubhouse då vill försöka kliva in på Clubhouse-kopierarnas arenor.

https://www.theverge.com/2021/9/17/22679897/clubhouse-waves-invites-audio-rooms

Zoom

Zoom jobbar på förbättringar av realtidsöversättningar och whiteboard-funktionen – och kommer till Facebooks Horizon Workrooms

Så. Okej. Det här var rätt oväntat. Zoom har presenterat några förbättringar som är planerade att rullas ut kommande år. Det handlar om förbättringar och fler språk för textning och översättningar i realtid och av whiteboard-funktionen, som nu kommer att bli tillgänglig även utanför Zoom. Men den riktigt stora överraskningen var att Zoom under nästa år kommer till… Facebook.

Mer specifikt handlar det om att Zoom kommer att börja integreras i Horizon Workrooms, Facebooks sprillans nya VR-samarbetsplattform. Det kommer alltså gå att zooma virtuellt. En skön metanivå.

Den här nyheten säger två saker mellan raderna. Den ena är att Zoom och Facebook ser ut att göra gemensam sak mot gemensamma konkurrenter. Läs: Teams och Google Workplace. Den andra är kanske ännu mer intressant: whiteboardfunktionen blir alltså tillgänglig även utanför Zoom. Den blir en funktion som kan leva (hyfsat) frikopplat från Zoom.

Vad säger det här? Att Zoom har börjat skissa upp framtiden bortom coronakrisen. Och framtidssäkra genom att produktifiera tjänsten så att tekniken kan dra in pengar även om den direkta användningen av Zoom dammar i backen.

https://www.theverge.com/2021/9/13/22667556/zoom-live-translation-whiteboard-update-vr


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *