Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
- Del 4: Genomgång av Apples iPhone 13-presentation
Detaljhandel/e-handel
Bambuser sluter livevideoshoppingavtal med Ikea
Hur vet man att livevideoshopping används av alla och några till? Svenska videoplattformen-turned-livevideoshoppingplattform sluter ett livevideoshoppingavtal med Ikea.
Bambuser i globalt avtal med Ikea – hemliga storkunden avslöjad
Liveshopping-bolaget Bambuser mörkar namnet på nya storkunden – men Breakit har grävt fram vem det är. Aktien rusar på avslöjandet.
Walmart börjar testa självkörande leveranser med Argo AI och Ford
Nytt leveranstest för Walmart – och för Ford. Detaljhandelsjätten har inlett ett samarbete med Argo AI och just Ford kring leveranser med självkörande fordon. Ett test som nu kommer att rulla ut (hoho) i Austin, Miami och Washington.
Så Walmart står för beställplattformen och själva försäljningen, Ford för bilarna och Argo är det som ska knyta ihop de två så att kundernas beställningar faktiskt kommer fram till kunden som de ska.
Det handlar alltså om ännu ett rätt småskaligt test, men det är fortfarande ett test i den verkliga världen. Inte helt klart exakt hur testet kommer att ske, men vi kan tänka oss att det kommer vara ungefär som det motsvarande test som Ford genomförde tillsammans med Domino’s Pizza för några år sedan: den självkörande bilen tutar när den står utanför huset (ja, okej, eller att en pushnotis kommer till kunden via appen) och att kunden sedan själv får gå ut och hämta grejerna. Kanske inte det givna alternativet för den som bor högst upp i ett trettiovåningshus.
Ja, eller så får man anlita en annan leveransfirma för sista metern. Någon som möter Walmart-bilen, plockar beställningen och sedan tar hissen upp.
https://techcrunch.com/2021/09/15/walmart-to-launch-autonomous-delivery-service-with-ford-and-argo-ai/
Walmart+ har nu 32 miljoner medlemmar
Hur går det egentligen för Walmarts eget Prime, alltså Walmarts lojalitetsprogram, något år efter att det drog igång? Bra fråga, i och med att Walmart själva inte delar några löpande siffror. Men nu har Deutsche Bank gjort en uppskattning och kommit fram till att Walmart+ numer sannolikt har runt 32 miljoner hushåll som prenumeranter.
Enligt Deutsche Bank ska programmet dessutom ”ha lagt i ytterligare en växel” och börjat växa snabbare senaste tiden. Dessutom en sak som potentiellt är väldigt viktig för Walmart: tjänsten har börjat locka ”yngre shoppare med högre inkomster”. Två bra saker för Walmart där: högre inkomster, förstås, som betyder mer pengar att spendera men kanske viktigast av allt för Walmart: generationsskifte. Eller åtminstone en föryngring av snittet. Framtidssäkring, om man så vill.
Om uppskattningarna stämmer så ligger Walmart+ därmed fortfarande rätt långt efter Amazon Prime (ja, eller det utgick jag ifrån, det intressanta är hur långt avståndet skulle kunna vara). Det är dessutom en tjänst som inte alls är lika fylld av funktioner och tjänster som Prime. Walmart+ är lite grann vad Prime var i början: ett sätt att få erbjudanden plus snabbare och billigare leveranser.
En intressant sak i Deutsche Banks rapport är att runt 86 % av dem som prenumererar på Walmart+ har också Amazon Prime. Med andra ord lär vi nog se ungefär samma utveckling på detaljhandelssidan som på videoströmningssidan när allt fler kedjor börjar med egna utbygga lojalitetsprogram à la det som Walmart och Amazon gör: kunder betalar för mer än en tjänst. Så två tjänster, inget problem för många hushåll. Men därefter? Tre prenumerationer? Fyra? Nja, då tar det nog stopp rätt snabbt.
Så det handlar alltså inte nödvändigtvis om att man måste bli det prenumerationsalternativ som alla konsumenter väljer, men topp två lär vara lite break it or make it.
No Title
No Description
Adobe Commerce får egen betallösning
Jamen det är väl klart. Vem vill ha en egen betallösning nuförtiden? ALLA vill ha en egen betallösning nuförtiden. Så även Adobe. Adobe Commerce-kunder kan nu välja Adobe som betalmotor i sina onlineshopar. Gäller även för Magento.
Nu är det visserligen inte en AdobeAdobe-lösning. Istället handlar det om att Photoshop har inlett samarbete med PayPal i en whitelabellösning: Payment Services For Adobe Commerce som det snärtiga namnet är.
Så i sig är det kanske en mindre nyhet, som mest är intressant för de närmast sörjande. Men så är det också del av en större trend där vi ser hur e-handelsplattformar erbjuder en allt bredare uppsättning tjänster och funktioner till sina kunder bortom själva e-handelslösningen. Även offline.
Den här utvecklingen är dessutom åtminstone delvis påeldad av en annan tydlig utveckling: hur betalföretag jobbar sig allt längre fram i transaktionskedjan för att bli mer än bara den tråkiga slutdestinationen för den som shoppar. Och när betalplattformar jobbar sig allt längre in på e-handelsföretagens arenor, varför skulle då e-handelsbolagen inte göra samma sak fast tvärtom?
Adobe adds payment services via PayPal to its Adobe Commerce platform
Customers will be able to manage payments directly from their Adobe Commerce Admin without integration with third-party payment providers.
Taco Bell lanserar prenumeration på tacos
Har Taco Bell lanserat en prenumeration som ger dig en taco om dagen? Men det är klart att Taco Bell har lanserat en prenumeration som ger dig en taco om dagen.
Taco Bell is Rolling Out A Subscription Service That Will Give Fans a Taco a Day | Entrepreneur
The chain announced that it will be rolling out its new Taco Lover’s Pass at select locations.
Strömmade medier
Youtube släpper sin första originalpodcast
Så är det dags för ännu en distributionsplattform att ta fram och släppa sitt eget originalinnehåll: Youtube. Ja, mer specifikt Youtubes första originalpodcast. Och vad handlar den om? Innehållsekonomin. ”The Rise of the Creator Economy”. Så, ni vet, Youtubes första egna podcast är en podcast om… Youtube. Intervjuer med innehållsskapare. Lite som om de flesta samtal på Clubhouse skulle handla om Clubhouse.
Men det är förstås en helt självklar utveckling. I princip alla stora strömningsplattformar som har släppt originalinnehåll, egentligen oavsett format: man har tidigt tagit fram innehåll som ska marknadsföra den egna tjänsten och plattformen (och därmed använda de egna stjärnorna som marknadsföringskanaler). Men framförallt är det ännu ett tecken på hur viktig podcasten är som format numer.
Och som på andra ställen och för andra format så handlar det i slutändan om att även Youtube behöver material för att stå ut i podcastplattformskonkurrensen.
https://bit.ly/3CoLqsu
Musiklyssning står för 25 % av allt youtubande
Några nya användarsiffror från Youtube: musiklyssnande står numer för 25 % av allt youtubande. Det betyder 250 miljoner timmar musik varje dag. Lika stor del av tittandet står innehåll från ”medieföretag” (typ proffsinnehåll) och resterande halva kommer från innehåll skapat av Youtube-användare. Vilket också gör att vi kan konstatera att vi numer konsumerar 1 miljard timmar Youtube – varje dag.
Att en fjärdedel av all tid på Youtube handlar om att titta/lyssna på musik är i sig inte jätteförvånande. Sociala plattformar är allt viktigare inte bara som en plats att marknadsföra musik utan också det ställe där själva lyssnandet sker. Tittar vi på exempelvis Facebook och TikTok så handlar det dessutom om musik som del av det aktiva skapandet och inte bara passiv konsumtion.
För Youtube är det det senare det handlar om. Än så länge. Men med tanke på hur mycket Youtube säljer in sin nya TikTok-konkurrent Shorts genom att uppmuntra användare att återanvända Youtube-material från ungefär vem som helst så kan vi misstänka att Youtube hoppas att samma utveckling ska ske även där: remixuming av musik, alltså.
YouTube Exec Says 25% of All Viewer Hours Are Spent on Music
YouTube chief business officer Robert Kyncl has revealed that a full 25 percent of YouTube viewer hours are spent on music.
TikTok-ägaren Bytedance siktar på att lansera Spotify-konkurrent i år
TikTok rusar som bekant fram över världen som ett skenande tåg och det är numer TikTok snarare än Snapchat som är den alla vill kopiera. En väldigt stor del i TikToks framgångar har förstås varit musik, det var ju trots allt rätt mycket så dagens TikTok föddes via sammanslagningen av Muscial.ly. Men i TikTok, och TikToks kinesiska systerapp Douyin, så är musik främst tänkt som en aktiv del av skapandet av tiktoks. Inte för passivt lyssnande. TikTok-ägaren Bytedance har med andra ord inte haft en dedikerad musikströmningsjänst, men det kan nu vara på väg att ändras.
Uppgifter som nu har kommit pekar på att Bytedance kan släppa en Spotify-konkurrent redan senare i år. Ja, eller nu blir det inte en Spotify-konkurrent – åtminstone inte just nu. Musiktjänsten, som uppges heta Feile, är bara tänkt för den kinesiska marknaden.
Nu är inte Feile Bytedances första musikströmningstjänst, under bolagets paraply hittar vi även Resso. Men Resso finns omvänt inte alls på kinesiska marknaden utan är tänkt för resten av världen. Men i praktiken var Resso en tjänst för den indiska marknaden och det indiska äventyret tog abrupt slut under förra året när Resso var en av de nästan 200 kinesiska appar som förbjöds i landet. Resso har med andra ord inte gjort särskilt stort avtryck globalt.
Med Feile kan Bytedance vara på väg att satsa mer aggressivt på att slå sig in även på musikströmmandet som egen tjänst. Att det här kommer kort efter det att Tencent Music har tvingats ge upp sina många exklusiva musikavtal som en följd av Kinas regleringssläggsvingande mot landets techjättar känns inte direkt som en slump.
Vad betyder det här för oss här? Ungefär ingenting. Men jag misstänker att det snarare handlar om när, inte om Bytedance kommer att ta ett omtag vad gäller sina globala musikströmningsambitioner. Inte minst när de nu alltså börjar knyta närmare band med skivbolag på hemmaplan.
ByteDance to Launch Music App Feile Later This Year
TikTok’s parent company ByteDance plans to release a music streaming product for the domestic market later this year. The product is tentatively named Feile, and internally referred to as Luna.
IoT – internet of things
Amazons handflateskanningsteknik börjar användas i konsert- och sportarenor
Vad sägs om att blippa in dig på en konsert, fotbollsmatch eller något annat slags evenemang med din handflata som biljett? Precis det börjar från och med idag bli möjligt. Det är Amazons handflateskanningsteknik Amazon One som nu har börjat säljas till andra företag. Första skarpa användningen sker dessutom idag.
Via ett samarbete med biljettjänsten AXS så kan besökare till Red Rocks Amphitheatre i Denver skanna in sitt handflateavtryck i stationer utanför arenan och sedan blippa in sig genom att bara hålla handen över en Amazon One-läsare. Och självklart så funkar den inskannade handflatan sedan som biljett på alla AXS-evenemang framöver (ja, på alla ställen som har stöd för tekniken. Kanske inte jättemånga just nu. Men hej).
Amazon gör alltså åter en AWS. Förvandlar en intern kostnadspost till en extern intäktskälla. Och timingmässigt ligger Amazon förstås helt rätt till. Kontaktlöst har blivit det nya svarta under pandemin och vi kan tänka oss att det är en sak som kommer att hänga kvar. Plus ännu ett exempel på att det självklara sättet att identifiera oss och betala på sikt kommer att vara… våra egna kroppar.
Amazon’s palm-reading tech is heading to sports stadiums and music venues
Amazon is expanding its palm-scanning tech’s availability.
Xiaomi presenterar smartglasögon som kan göra mer än spela in video
I förra veckan var en av de haussade händelserna att Facebook och Ray-Ban presenterade sitt solglasögonsamarbete: Ray-Ban Stories. Ett par smartglasögon som kan… spela in video. Och fungera som handsfree för röstsamtal (och musik). Och… ja, det var det. Nu är det kinesiska Xiaomis tur att presentera sina smartglasögon. Som kan göra… en del mer än Ray-Ban Stories.
Förutom videoinspelning och möjlighet att använda som handsfree för röstsamtal så kan Xiaomis glasögon visa notiser och vägbeskrivningar direkt på linserna. Xiaomis bågar har även stöd för realtidsöversättning, i tal såväl som text och text i bilder. De väger inte jättemycket mer än Ray-Ban Stories och ser hyfsat mycket ut som ett par normala glasögon.
Men så finns det några aber i det här: glasögonen har bara en kamera i modest 5 MP-upplösning (Ray-Ban Stories har två kameror) saknar AR-stöd (precis som Ray-Ban Stories), har i dagsläget ingen prislapp och inte heller något släppdatum. Kanske mest oroväckande: Xiaomis presentation innehåller frasen ”an engineering mindset to create a future viewpoint”. Ingenjörer är bra på mycket, men inte på att skapa konsumentprodukter. Bara att fråga Google Glass.
Så ja. Det här handlar alltså om ett par konceptbågar. Som kommer att släppas senare. Kanske.
Xiaomi launches its own smart glasses, of course
Xiaomi is challenging Facebook in the wearables arena by launching its own smart glasses.
Google har skickat 700 TB data via trådlös laserfiberuppkoppling
Okej, det här är rätt coolt. Tidigare i år skrotade Google (mer formellt Googles ägarbolag Alphabet) Loon – företagets satsning på att skicka ned internetuppkoppling från gränsen mellan atomsfären och rymden via svävande ballonger. Men det var förstås inte slutet på Googles ambitioner som internetoperatör. Förutom att Google gräver undervattenhavskablar för glatta livet och börjar erbjuda rätt traditionella internetpaket till konsumenter så fortsätter de jobba med Project Taara. Laserfiberuppkoppling.
Ja, det är kanske inte den riktigt korrekta termen för tekniken, men hej. Nu är det jag som skriver. Vad det oavsett handlar om är att skicka typ fiberinternet trådlöst, via ljus. Optiska signaler. Nu har projektet gått ut med att de har lyckats skicka 700 TB data över ett avstånd på 5 km under 20 dagar. Dessutom med en upptid som nästan var 100 %.
Nu är det här inte direkt en teknik vi kan förvänta oss i ett kvarter nära oss. Tekniken bygger mycket på att det måste vara klar sikt mellan de två punkter som internetet ska skickas mellan, vilket också innebär att dimma inte är en toppengrej. Finns alltså en hel del trösklar som behöver slipas ned för att få en riktigt gångbar tjänst.
Men nu handlar det om en teknik som är tänkt för platser med stora avstånd, förhållandevis få människor och där internet idag kanske inte ens är ett alternativ på grund av bristande infrastruktur. Blir intressant att följa även det här initiativet.
Rymdinternet och ljusinternet. Vi kan nog lugnt utgå från att vi kommer nå internet via helt nya lösningar om inte jättemånga år.
https://www.theverge.com/2021/9/16/22677015/project-taara-fsoc-wireless-internet-kinshasa-congo-fiber
Bekvämlighetsekonomin
TikTok börjar testa matleveranstjänst i Kina
Dags för ännu ett test för Douyin, den kinesiska systerappen till TikTok: matleveranstjänsten Xindong Waimai. En konkurrent till Foodora och den uppsjö företag som vid det här laget erbjuder motsvarande tjänster. Och ja, vi pratar förstås om att det går att beställa direkt inuti Douyin.
Men integrationen med den övriga Douyin-användarupplevelsen slutar föstås inte bara med att det går att beställa mat utan att lämna kortvideoappen, ägaren Bytedance har också knutit ihop tjänsten tajt med plattformens livevideoshoppingdel. Som att livesändare kan tipsa om mat – och att den går att få levererad via Douyins egen tjänst.
Än så länge en alpha-tjänst enligt uppgifterna. Internt testande i rätt liten skala. Men vi kan anta att det inte kommer att dröja särskilt länge innan tjänsten går över i skarpt läge. Åtminstone ett småskaligt skarpt läge. Efter det kan det gå snabbt, om Bytedance lyckas använda sitt ekosystem av tjänster för att driva trafik.
Vad betyder det för TikTok och oss? I dagsläget förstås ingenting. Men vi kan nog utgå från att Bytedance redan har plottat ut en tidslinje för när motsvarande tjänst kan tänkas dyka upp i TikTok. Utanför Kina, alltså. Xindong Waimai ser ut att låta restaurangerna välja leveransmetod och därmed leveransföretag. Med andra ord en aggreggeringstjänst.
Men den kan förstås justeras för att driva ännu mer intäkter direkt till Bytedance. Som affiliateprogram där livesändare kan få kickback för att driva till specifika leverantörer. Eller att Bytedance själva sluter avtal med specifika matleveranstjänster och kan erbjuda restauranger som annonserar på TikTok bättre leveransavtal. Ja, eller att Bytedance får feeling och (bokstavligen talat) rullar ut en leveransinfrastruktur under eget varumärke.
Douyin Tests Food Delivery Function, Which is Different from Meituan
Short video platform Douyin, Chinese version of TikTok, is now testing a food delivery function ”Xindong Waimai” and has put it into limited operation.