Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 40 2021 – del 3

EU-parlamentet säger nej till ansiktsigenkänningsteknik på offentliga platser. Kina introducerar etiska riktlinjer för AI-utveckling. Roboten Sophia vill bli mamma. Facebook skrotar Facebook Horizon, återuppstår som Horizons Worlds. Apple överklagar domen i rättegången mot Epic Games. EU gör sig redo att tvinga Apple att öppna sitt NFC-chip för konkurrenter.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

IoT – internet of things

EU-parlamentet säger nej till ansiktsigenkänningsteknik på offentliga platser

Ansiktsigenkänning på offentliga platser i EU? Nu-huh. Åtminstone enligt EU-parlamentet. Igår röstade parlamentet en resolution som förbjuder automatiserad ansiktsigenkänning i offentliga miljöer och som förordar att EU ska ”tillämpa strikta riktlinjer för polisers användning av artificiell intelligens”. Överlag får EU-medborgare ”bara övervakas när de är misstänkta för ett brott” och myndigheter ska heller inte få använda privata databaser som bas för ansiktsigenkännandet.

Sist men inte minst så vill parlamentet också förbjuda alla former av ”social betygssättning”, med andra ord ungefär det som är implementerat i Kina där medborgare bedöms efter sin ”samhällsvärdighet” som delfaktorer för saker som bolån, och automatiserad ansiktsigenkänning vid gränser.

Så ingen användning av de här sorternas tekniker inom EU alltså. Ja, eller… ish. Det EU klubbade var en ”icke-bindande” resolution. En avsiktsförklaring och framförallt en uppmaning till EU:s lagstiftare att agera. Och parlamentet är nu alltså tydliga i hur de vill att lagstiftarna ska agera.

Det sista ordet i den här frågan är alltså långtifrån sagt. Och när det blir dags för skarp lagstiftning så kommer inte minst definitionen av ”offentliga platser” att bli väldigt snårig.

European Parliament calls for a ban on facial recognition in public spaces

MEPs also said private facial recognition databases like Clearview AI should be prohibited.

Apple siktar på att bygga ut CarPlay så att den kan styra mer av bilens funktioner

Hur går det för Apples bilsatsning? Väldigt bra fråga. Project Titan är inte bara Apples kanske hemligaste högprofilprojekt, utan också det som ryktesmässigt är mest av och på. Ena dagen är det snudd på klart att Apple kommer att börja med tillverkning av en iCar och nästa så har Apple lagt ner alltihop. Här kommer uppgifter som landar lite mittemellan: Apple kan sikta på att bygga ut CarPlay så att det kan styra fler funktioner i bilen.

Enligt Bloomberg så ska Apple titta på att göra det möjligt att även styra saker som ”AC, farthållare, säten och mer” via Apples gränssnitt. Internt kodnamn IronHeart. Vet inte om det i så fall är briljant eller sjukt mycket cringe.

Som artikeln konstaterar skulle det här alltså kunna vara lite som det Apple gör med sin hälsoapp. En central hubb som andra appar kan kopplas mot för att användaren på så sätt får en samlad överblick över sitt hälsoläge. Att biltillverkare alltså kan låta användare välja sitt gränssnitt för att styra betydligt mer än idag via CarPlay och därmed sin iPhone.

Kan sitta både bra och dåligt med biltillverkare. Bra, eftersom de kan låta en expert på användarvänliga gränssnitt sköta den biten så att de kan optimera själva tekniken som styr och kontrollerar bilen. Dåligt eftersom det gör att Apple kommer allt närmare själva kärnan i bilupplevelsen och därmed får en ännu mer direkt relation med kunden.

Idag är CarPlay en app bland andra i bilens mediasystem, byggt ovanpå tillverkarens eget operativsystem. Ett mer utbyggt CarPlay skulle förstås också kunna vara en app i mängden – som hälsoappen i iPhonen – men planen är garanterat att det skulle ta CarPlay ännu ett steg närmare att bli ett Apple-operativ för bilen. Ett som skulle kunna ersätta tillverkarens fullt ut.

Apple Looking to Expand CarPlay With New Integrations for AC, Seats, Instrument Cluster, and More

Apple is looking to expand CarPlay’s functionality to include controls for core car functions such as the air conditioning system, radio,…

Apple Watch nu mer populär än Rolex bland höginkomsttagarungdomar i USA

Nytt skifte i USA. Åtminstone enligt Piper Jaffray som åter frågat landets tonåringar vad de föredrar inom ett antal olika områden. Den här gången är det Apple som har gått om Rolex. Apple Watch är nu den mest populära klockmodellen. Bland höginkomsttagarungdomar.

iPhone har mer eller mindre sedan starten varit populär i de högre inkomstsegmenten. Ja, Apples prylar överlag. Omvänt har iPhonen inte varit lika given hos dem som tjänar mindre, eftersom Apple som bekant är dyrare än många av sina konkurrenter överlag. Men på klocksidan är Apple långtifrån det självklara valet för höginkomsttagare. Att Apples klocka börjar jobba sig in här är en fjäder i hatten för Apple.

Andra goda nyheter för Apple i rapporten är att 87 % av de svarande tonåringarna har en iPhone medan 88 % säger att de förväntar sig att det blir en iPhone även nästa gång. Dessutom är Apple Pay numer det näst mest populära betalsättet bland amerikanska tonåringar – det enda som ligger före är… kontanter.

Vad det här säger är alltså att ”nya” Apple blir allt mer populärt hos morgondagens vuxna konsumenter. Med andra ord saker som wearables och Apples tjänster. Viktigt för framtiden.

Apple Now Most Popular Watch Brand Among Upper-Income U.S. Teens, Unseating Rolex

Apple is now the most popular watch brand among upper-income teenagers in the United States, a new survey by Piper Sandler has shown. Teen…

 

AI – artificiell intelligens

Kina introducerar etiska riktlinjer för AI-utveckling

Kina har senaste året mer eller mindre rullat ut GDPR i ett rasande tempo som gjort att de inte bara har kommit ikapp EU och USA på områden som datainsamling och konkurrenshantering av techjättarna utan dessutom har kört om sina västmotsvarigheter. Här kommer ännu ett område där Kina nu lägger sig före i kurvan: landet rullar ut sina första officiella riktlinjer för etisk AI-utveckling. Fokus? ”Användarrättigheter och datakontroll”.

Och precis det gör att Kina även på det här området lyckas med konststycket att säga två motsatta saker samtidigt utan att de tycker att det är det minsta konstigt.

I stort så är Kinas GDPR-motsvarighet exakt som den är hos oss och allt mer i USA. Det handlar om att ge användare större rättigheter och kontroll över hur personlig data samlas in och används. Att företag inte får samla in mer data än de faktiskt behöver. Samma med de riktlinjerna för etisk AI. Tekniken ska alltså användas på sätt som respekterar användares personliga integritet.

Men. Vi pratar om Kina hära. Alla de här nya lagarna, regelverken och riktlinjerna gäller (privata) företag. Framförallt landets techgiganter. Kommunistpartiet, statsapparaten och myndigheter? Not so much. Tvärtom. Ju fler detaljer som kan samlas in om varenda kines, desto bättre. Ännu enklare att detaljstyra en miljardbefolkning och se till att ingen börjar tänka fel. Och framförallt göra fel. Som att kräva demokrati.

Vi kan med andra ord anta att de etiska riktlinjerna för AI-användning också har väldigt stora undantag för det som bedöms vara i nationens bästa intresse.

Chinese AI has new ethical guidelines that curb Big Tech’s algorithms

China released its first set of guidelines on AI ethics as the country seeks to become the industry leader while cracking down on the influence of Big Tech firms.

Google testar att använda sin AI för att minska utsläpp vid rödljus

Hur kan man minska utsläppen vid rödljus? Det håller Google på att testa. De har kört piloter tillsammans med fyra städer i Israel och ska ha sett minskade utsläpp med 10-20 % som en följd av att de bättre har optimerat trafikflödet så att bilar inte ska behöva stå still lika länge.

Inte första gången som ungefär det här har testats och utfallet har blivit ungefär detsamma i de exempel jag har sätt. Inte så att AI:n i sig är den magiska ingrediensen, utan snarare att jobba ännu mer med dynamisk styrning av trafikljus. Sen kan förstås olika algoritmer göra olika bra och smarta beräkningar och implementationen av själva styrningen av ljusen kan skilja rätt rätt ordentligt. Men alla intiativ som kan minska utsläpp är i princip värda att applådera.

Sedan hoppas jag att man också kan ställa om hur styrningen av trafikljus optimeras bäst för andra trafikslag än bilar. Inte minst i Stockholm finns det rätt stora och meckiga trafikplatser med trafik från alla möjliga håll. Det de har gemensamt är att cyklister sällan kan korsa utan att behöva vänta en eller ett par gånger för att ta sig över några bilfiler. Fler gröna vågor för cyklister på bekostnad av bilarna skulle alltså för egen del uppskattas.

Men det här skulle också långsiktigt egentligen vara ännu bättre för miljön. Visst, om bilar blev stående längre vid rödljus i mitt scenario så vore det kortsiktigt bättre för miljön. Men det skulle också göra det ännu mindre attraktivt att faktiskt köra bil i städer. Och det långsiktiga målet överlag, åtminstone för större städer, är att få ner inte bara utsläppen bilarna ger ifrån sig när de kör i städer, utan också få ner antalet bilar som överhuvudtaget kör omkring där.

Google turns its AI on traffic lights to reduce pollution

Google is working on a project that could use AI to make traffic lights more efficient and, as a result, decrease pollution in general.

Roboten Sophia vill bli mamma

Den biologiska klockan tickar tydligen även om man inte har någon biologisk klocka. Ja, ingen biologi överhuvudtaget. Sophia, världens första robot med officiellt medborgarskap i ett land, vill nu bli mamma.

Ja, inte riktigt än. Sophia inser att det är lite ungt att bli mamma när man är fem år gammal, men längre fram hoppas Sophia på en egen robotfamilj. Inklusive avkomma. Ja, typ avkomma.

Rent spontant kan det förstås kännas som ett milt sagt märkligt koncept. Men om vi bygger maskiner där vi programmerar in någon form av känslofunktioner så, tja, varför inte. Det sätter också fingret på något annat: vilka lagar gäller egentligen för artificiellla skapelser?

Vi har numer algoritmer som är åtminstone medupphovsmakare till konstverk och musik. AI:n skapar allt fler tjänster som vi människor sedan kan använda som del av andra funktioner. Och AI-algoritmer har till och med skapat såväl helt egna språk som nya AI:n. Och om en AI skapar en AI – blir det då en familj med en ”förälder” och ett ”barn” (precis den terminologi som vi människor själva använder i exempelvis kodningssammanhang)? Och var drar man gränsen för vad som då kan klassas som verkshöjd, eller rättare sagt skaparhöjd? Var går gränsen mellan en Sophia och en löpande band-robot som monterar nya maskiner?

Det här är frågor som är (mer eller mindre) helt nya för mänskligheten – åtminstone med den grad av konkretisering som vi nu upplever. Men det är frågor som vi kommer att behöva lägga allt mer tid på att bena ut. Såväl juridiskt som rent konceptuellt. Och det senare kan innebära den största utmaningen.

Entrepreneur – Start, run and grow your business.

Advice, insight, profiles and guides for established and aspiring entrepreneurs worldwide. Home of Entrepreneur magazine.

Siri fyller 10 år

Igår fyllde Apple jämnt. Ja, eller åtminstone Siri. Det var då 10 år sedan Apple först presenterade den röstassistent som kom före såväl Google Assistant som Alexa.

Artikeln har en rätt bra genomgång av vad som hänt sedan dess – och framförallt vad som kanske inte har hänt. Med andra ord att Apple har fått se sin röstassistent bli omsprungen inte minst av just Googles och Amazons motsvarigheter rent smartnessmässigt.

Om vi bortser från det sedvanliga när Apple kritiseras för bristande innovationsförmåga (att den dog med Steve Jobs) så är Siri nu lite som Apple Maps. Folk minns hur dåligt det var i början och den bilden lever kvar. Lite orättvist, eftersom Siri inte är riktigt så funktionshandikappad som många vill göra gällande.

Visst, Siri har… en bit kvar till dess att det går att hålla någon form av vettig konversation med den. Framförallt har Siri långt kvar till vad gäller att hålla koll på kontext och komma ihåg vad det förra kommandot var när man vill fortsätta prata. Och Apple har, precis som artikeln konstaterar, också begränsat sig själva genom att fokusera mer på användarintegritet och därmed inte skyffla användardata fram och tillbaka över internet.

Men Siri är helt i linje med Apples utveckling överlag. Lite efter alla andra, men good enough för de flesta användare. För precis som röstassistenter fortfarande är en rätt ny teknik så är det fortfarande rätt få som har särskilt avancerade användningsbehov vad gäller röststyrning. Än så länge.

(Siri är för övrigt extra mycket kopplat till Steve Jobs, eftersom Apple-medgrundaren gick bort dagen efter det att Siri presenterades. Så… Siri föds och dagen efter dör Steve Jobs? Jag har sett Gräsklipparmannen.)

Hey Siri, what happened?

Ten years ago, Apple launched its digital assistant Siri with the iPhone 4s. As the first major voice interface for consumers, it was a huge hit. But over the years, Siri has fallen behind rivals like Google Assistant and Amazon’s Alexa. After Apple’s head start, what went wrong?

 

AR/VR

Facebook skrotar Facebook Horizon, återuppstår som Horizons Worlds

Nedläggningsvecka hos Facebook. Först skrotade Facebook IGTV och nu är det dags för VR-plattformen Facebook Horizon att gå samma väg.

Ja, nu är det inte riktigt lika dramatiskt som det låter. Det handlar om att IGTV upphör som eget ”varumärke” och istället bakas in i nya satsningen ”Instagram Video” och i Horizon-fallet så döper dumpar Facebook helt enkelt modervarumärket ur namnet: Facebook Horizon blir Horizon Worlds.

Det senare innebär dock också vissa funktionsmässiga förändringar. Som att det inte längre blir möjligt att bygga världar via spelmotorn Unity direkt mot Horizon-plattformen. Istället får utvecklare ta fram appar som släpps via Oculus-appbutik. Facebook lägger alltså in ett tydligare mellanlager. Facebook försökte en gång i tiden köpa just Unity, men istället så klev Unity in på börsen förra året. Lite foliehattigt skulle man nästan kunna tro att det är för att Facebook är sura över det som de nu klipper lite band till Unity.

Oavsett så är det här faktiskt lite oväntat. Facebook jobbar överlag mot att fasa ut ungefär alla andra varumärken och istället sätta på Facebook-loggan. Alla Facebooks appar och tjänster heter formellt något med ”Facebook” i namnet – som ”Instagram From Facebook”. Men här går de åt precis motsatt håll.

Visst skulle det kunna handla om att Facebook vill tona ned att det är en Facebook-produkt – because mer varumärkesproblem än vanligt just nu – men det är som sagt var ett milt sagt oväntat steg.

Facebook Rebrands Social VR Platform ’Horizon Worlds’, Offers $10M To Makers

Facebook removed its brand from in-development social VR platform Horizon and plans to focus the effort around VR-based building tools with a $10 million fund to encourage creators. Horizon Worlds is the new name for Facebook Horizon and the company is removing support for Unity-based worlds, encouraging creators building with

 

Mobilt

Apple överklagar domen i rättegången mot Epic Games

Ett rätt väntat drag från Apple: företaget överklagar nu domen i rättegången mot Epic Games. Ni vet. Den rättegång som Apple gick ut och sa att de vann.

Epic å sin sida överklagade redan innan bläcket på domstolshandlingarna hade hunnit torka, så nu har alltså båda sidorna överklagat domen.

Apples överklagande riktar förstås in sig på lite andra saker än Epics. Framförallt vill Apple blockera den största motgången i rättegången från att träda i kraft: den som innebär att Apple måste öppna Appstore för externa betalningslösningar så att utvecklare på det sättet kan undvika att betala Apples avgift på 15 eller 30 % per transaktion.

Apple sa redan i samband med att domen föll att de skulle fortsätta kämpa till dess att alla legala dörrar hade stängts, vilket mer kortsiktigt innebär att Apple inte vill införa de saker som domen tvingar dem att göra förrän rättegången har nått så högt upp i det juridiska systemet som möjligt. Överklagandet innebär alltså att Apple vill att en domstol ska förhindra domen från att träda i kraft till dess att (åtminstone) nästa instans har sagt sitt. Och det kan… ta ett tag.

Med tanke på att Apples överklagande alltså primärt riktar in sig på externa betallösningar så fokuserar argumenten mestadels på säkerhet. Att externa länkar och lösningar skulle kunna leda till phising och bedrägerier som Apple inte har möjlighet att skydda sina kunder från. Typ.

Den ursprungliga domen skulle börja gälla i december, men Apple vill nu alltså skjuta på det. Återstår att se om en högre instans kommer att hörsamma Apple – och om överklagandet ens kommer att accepteras. I november vet vi.

Apple is appealing the Epic Games ruling it originally called a ’resounding victory’

Apple has filed for an appeal of the ruling in its major trial against Epic. While the company went so far as to call the original ruling a ”resounding victory,” the judge found that Apple violated California’s anti-steering rules and demanded that Apple let developers link to outside payment systems.

Apple gör reklam för sina egna tjänster i iPhone-inställningarna, Epic Games är inte glada över det

Alltså. Ibland kan jag inte låta bli att känna att Apple VILL få smisk av tillsynsmyndigheter, lagstiftare och domstolar. Som här. Att Apple gör reklam för Apple Music inuti iPhonens inställningar. Inställningsappen har alltså numer en reklamyta – som bara Apple kan använda.

Och ja, självklart har det uppmärksammats av Epic Games VD Tim Sweeney. Det företag som Apple som bäst håller på att domstolsdusta med i USA kring huruvida Apple är ett olagligt monopol eller inte (Appstore i synnerhet).

Egentligen är det här inte en jättestor grej. Ett företag som erbjuder en produkt som du har köpt eller använder vill sälja på dig mer. Men nu är det inte vilket bolag som helst vi pratar om. Vi pratar inte heller om ett normalläge, utan en tidpunkt när Apple är under allt hårdare regleringspress därför att de har blivit för stora (i och för sig är precis det här nuförtiden normalläget för Apple nu när jag tänker efter).

Tidigare har Apple också blurrat sina egna regler genom att skicka pushnotiser med reklam för sina produkter – något som inte är tillåtet för andra. Det gjorde att Apple ändrade reglerna och mjukade upp dem – så att Apple inte skulle bryta mot sina egna regler. 

Visst skulle man kunna argumentera mot att Apple delvis undviker ”reklam” genom att skicka ”påminnelser” om att exempelvis en gratisperiod på TV+ håller på att löpa ut. Men, tja, det är ju milt sagt klyvande av väldigt tunna hårstrån.

Att Apple lägger till reklamytor för sina egna tjänster direkt i sin hårdvara, ja, det är väl kanske inte något som kommer passera särskilt obemärkt. Och det är ärligt talat ett rätt puckat drag av Apple. Inte minst just nu.

Apple gör alltså precis det som Epic Games gjorde: de testar var gränsen går. Vad som är okej enligt domstolar och reglerare.

Epic Games CEO Tim Sweeney calls out Apple for promoting its services in the iPhone Settings screen | TechCrunch

Epic Games CEO Tim Sweeney, whose high-profile antitrust lawsuit against Apple is now under appeal, is today calling out the iPhone maker for giving

Paddle blir första verktyg att erbjuda en alternativ betallösning för iOS

Så har det första konkreta verktyget efter domen i rättegången mellan Apple och Epic Games landat. Företaget Paddle har tagit fram ett verktyg som ska vara den första alternativa betallösningen för iOS. Alltså en betallösning som utvecklare ska kunna bygga in i sina appar och därmed kunna sänka de pengar som de betalar i transaktionsavgift (Paddle ska ta 5-10 % istället för Apples 15 eller 30 %).

Paddles verktyg blev alltså möjligt i och med att en domstol i USA slog fast att Apple måste börja öppna Appstore för fler betalsätt än Apples eget. Om vi bortser från att Paddles avgiftsnivåer egentligen känns högre än Apples (pengar till Apple inkluderar ju även utvecklingen av iOS och kodverktygen, plus att hela Appstore är en marknadsföringskanal) så är det här potentiellt första steget mot en flodvåg av externa betallösningar. Alla de stora är garanterat sugna på att vara med och leka.

Men Apple kommer förstås inte bara ta det här liggande. Bara ett par dagar efter det att Paddles verktyg offentliggjordes så skickade Apple in sitt överklagande av det domslut som öppnar för tredjepartsverktyg. Mer konkret handlar det om att Apple begär att en domstol skjuter upp verkställandet av domslutet till dess att rättegången mellan Apple och Epic har ”stängt alla juridiska dörrar”. Alltså till dess att stämningen har vandrat så högt upp i USA:s domstolsväsende som det går. Och med tanke på att det här är ett unikt fall så utgår jag mer eller mindre från att det kommer bli ett fall för USA:s högsta domstol. Och då kommer vi inte få ett beslut på… ett tag.

Domen krävde att Apple skulle börja öppna upp Appstore för externa betallösningar i december i år, men det vill Apple alltså sätta stopp för. Och om Apple får gehör för det så kan nog Paddle förpassa sitt verktyg till skrivbordslådan för rätt lång tid framöver.

https://www.theverge.com/2021/10/7/22714677/apple-in-app-payment-competitor-paddle-epic-ruling

Google vill utveckla gemensam chattstandard med Apple

Det här är ju lite… stort. Google har sträckt ut en hand till Apple – där Google erbjuder sig att hjälpa Apple att ta fram en lösning som ska göra meddelanden (ja, sms) säkrare.

Det här är innebörden i en tweet som Hiroshi Lockheimer, Googles Android-boss, la ut och som i korta drag handlar om att han och Google vill att Apple ska anamma RCS-standarden. Den standard som kan sägas vara sms 2.0 – som ger sms stöd för saker som vi numer tar för givet i chattjänster, inklusive stöd för att meddelanden skickas krypterat och därmed inte kan fångas upp och läsas av någon på vägen.

Google har förstås redan stöd för den här tekniken i Androids-meddelandeapp, så vad Googles hjälp krasst talat handlar om är att få Apple att lägga till stöd för RCS. Apple å sin sida har som bekant (och som vanligt) valt ett eget spår med sin iMessage-plattform. Och det är förstås den som Google egentligen är ute efter.

Vid det här laget är just iMessage sannolikt en av de saker som är en av de största konkurrensfördelarna med en iPhone. Kunna skicka gratis ”sms” till andra iPhone-användare oavsett vilken operatör eller vilket abonnemang man har. Den gör att iMessage också är en av de högsta trösklarna i att få användare att byta från iOS till Android.

Och så har vi dessutom tajmingen i att det här utspelet från Google kommer nu. För bara ett par veckor sedan landade iOS 15, den senaste stora uppdateringen av iPhonens operativ. Det innebär bland annat att det för första gången blir möjligt att göra Facetime-samtal mellan Apples ekosystem och Windows eller Android. Det innebär inte en Facetime-app (än), utan bara att en Apple-användare kan skicka en Facetime-länk till någon som kör Android ungefär som man skickar en Zoom-länk. Men det är oavsett vilket ännu ett försök från Apple att kliva in på Androids planhalva och försöka locka över Android-kunder till iOS.

Säkerhetsaspekten som Google lyfter är säkerligen genuin – att det går att skicka säkrare sms mellan Android och iOS är bra för alla – men framförallt lär det handla om Google gärna vill börja montera ned attraktionskraften hos iMessage innan Apple börjar öppna den för Android. Efter Facetime-steget så är Android-iMessage rejält mycket närmare att bli verklighet.

Google Executive Wants to Help Apple Make Texts Between Android and iPhone Users More Secure

A Google executive is extending an open hand to help Apple adopt RCS, a new communication protocol called Rich Communication Services to iPhone and…

iOS-appar som har stöd för att skapa konto måste erbjuda funktion för att radera kontot från och med nästa år

Ännu ett väldigt bra initiativ från Apple – och ännu ett nytt krav på iOS-appar. Den här gången drabbar förändringen appar som erbjuder möjlighet att skapa konto. Från och med nästa år så måste de apparna också erbjuda inbyggd funktion för att radera kontot.

Nu kommer det ju allt fler lagkrav på ungefär det här, men fortfarande är det för det mesta betydligt meckigare att säga upp prenumerationer och stänga konton än det är att öppna dem. Inte för att det är svårare rent tekniskt, utan för att det ska vara svårt. En milt sagt märklig syn på relationen med sina kunder.

Apple har länge erbjudit en enkel möjlighet att avsluta prenumerationer, åtminstone de som går via Appstore, och nu ser Apple på sätt och vis ut att ta fram lite samma sak för kontoavslutande.

Apple Says Apps Supporting Account Creation Must Offer Account Deletion Starting Early Next Year

Apple today reminded developers that App Store apps that allow for account creation must also allow users to initiate deletion of their account from…

EU gör sig redo att tvinga Apple att öppna sitt NFC-chip för konkurrenter

Inte en vecka utan att USA, Kina eller EU smäller till techbolag på något sätt nuförtiden. Dags igen. Uppgifter om att EU gör sig redo att tvinga Apple att låsa upp sitt NFC-chip.

Som så mycket annat så var Apple rätt sena (okej, typ sist) bland mobiltillverkarna att lägga till stöd för NFC – den teknik som gör att man kan blippa med mobilen när man exempelvis vill betala. Men NFC-tekniken i iPhonen kan bara användas av Apple själva, åtminstone för betalningar. Läs: den funkar bara med Apple Pay.

Men nu kan EU alltså vilja ändra på den här saken. Argumentet är det vanliga: att Apple hämmar såväl konkurrens som användarnas möjlighet att välja betallösning. Precis samma sak som en domstol i USA och en lag i Sydkorea redan har tvingat fram – fast då för Appstore.

Och precis som i Appstore-fallet så blir det intressant att se hur Apple kommer att försvara sig. Vi kan anta att Apple kommer hävda, även i det här fallet, att det handlar om användarnas bästa. Fast då ur ett säkerhetsperspektiv. Rent tekniskt, men också intregritetsmässigt.

EXCLUSIVE Apple to face EU antitrust charge over NFC chip – sources

Apple will be hit with an EU antitrust charge over its NFC chip technology, people familiar with the matter said, a move that puts it at risk of a possible hefty fine and could force it to open its mobile payment system to rivals.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *