Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 40 2021 – del 4

SpaceX nu världens näst största startup med en värdering över 100 miljarder dollar. Rent the Runway har ansökt om börsnotering. PayPal börjar erbjuda cashback via Honey. Domstol slår fast att Cloudflare inte behöver stänga av sajter som bryter mot copyright.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Ekonomi och finans

SpaceX nu världens näst största startup med en värdering över 100 miljarder dollar

Elon Musks rymdföretag SpaceX tar ett jättekliv värderingsmässigt. Ny finansiering ska värdera bolaget till över 100 miljarder dollar, upp från 74 miljarder som var senaste siffran. Det i sin tur gör att SpaceX hoppar förbi betalplattformen Stripe igen, efter att Stripe gick om SpaceX tidigare i år.

Visst. Nu är det alltid lite svårt att vara säker på värderingar för bolag som inte finns på börsen, men med tanke på hur het rymden är just nu så är det inte alls omöjligt. Till och med rätt troligt.

Elon Musk’s SpaceX Reportedly Lands $100 Billion Valuation In Private Investor Transactions

The valuation marks a 33% increase from the space exploration company’s last funding round in February.

Irland går med på att höja sin företagsskatt (vilket kommer påverka de stora techbolagen)

Ett rätt historisk händelse: Irland går med på att höja sin företagsskatt från 12,5 till 15 %.

Ja, nu är själva höjningen i sig inte det historiska, utan att det här är del av det som kan bli den största förändringen av internationell skattelagstiftning på ett århundrade. Nära nog alla länder (undantaget fyra) har sagt sig gå med på ett intiativ att ha en minimiskatt för företag på just 15 %. Lågskattelandet Irland var ett av de sista länderna att gå med, efter rätt hård påtryckning framförallt från USA.

Vad innebär då det här? Ja, krasst talat att Irland blir lite mindre intressant som skattehemvist för företag, förstås. Irland kan fortfarande välja att ha en lägre skatt än många andra, men skillnaden blir nu mindre.

Det i sin tur innebär att de företag som har sina huvudkontor på Irland direkt (ja, eller 2023 om allt går igenom) kommer att få betala mer i skatt. Här hittar vi nära nog alla de stora amerikanska techjättarna. Och med tanke på hur hysteriskt mycket pengar de drar in så pratar vi om rätt mycket mer pengar.

Ja, på pappret, åtminstone. Kreativ bokföring kommer ju fortfarande vara en grej – kanske än mer efter skattehöjningen. Men det kan också innebära att techbolagen kommer att välja andra europeiska länder som hemvist för sina verksamheter. Mindre skatteskillnader och erbjudande om andra förmåner kan göra att befintliga huvudkontor börjar flytta på sig.

Att se vad det här kommer att innebära i praktiken.

https://www.wsj.com/articles/ireland-signs-onto-global-deal-seeking-to-curb-tax-avoidance-11633629646

Apple tjänar mer pengar på spel än Microsoft, Nintendo, Activision Blizzard och Sony – tillsammans

Hur mycket tjänar Apple på spel? Och då menar jag inte prenumerationer på Apples egen speltjänst Arcade, utan på mobilspel? Det vet vi inte helt säkert, eftersom Apple inte bryter ut spel ur sina totala intäkter på tjänster eller hur fördelningen för Appstore-inkomsterna ser ut. Men Wall Street Journal har tittat på finansiella rapporter och gjort egna uppskattningar och kommit fram till att det är en hel del.

Faktum är att Apple, enligt WSJ, gjorde 8,5 miljarder dollar i vinst på iPhone-spel under 2019. Det i sin tur var 2 miljarder dollar mer än vad Microsoft, Nintendo, Activision Blizzard och Sony gjorde i vinst samma år – tillsammans.

Apple själva säger förstås att det inte alls stämmer och att WSJ framförallt baserat sina beräkningar på felaktiga marginaler för Apples spelintäkter. Men jag misstänker att siffran inte är allt för långt ifrån verkligheten. Kanske till och med i underkant.

Vi kan också anta att intäkterna förra året inte minskade. Ja, eller vi vet att de inte gjorde det med tanke på hur mycket Apples tjänstesegment ökade 2020 jämfört med 2019. Appstore står för en väldigt stor del av Apples tjänsteintäkter och spel står i sin tur för en majoritet av alla pengar som kommer in via Appstore.

Det gör att vi nog kan anta att Apple kommer att göra över 10 miljarder dollar i vinst på sina spel i år – om de inte gjorde det redan förra året. Som jämförelse så gjorde världens största spelföretag, kinesiska WeChat-ägaren Tencent, en vinst på ungefär 15 miljarder dollar 2019. Och det är för alla verksamhetsgrenar, inte bara spel.

https://www.wsj.com/articles/apple-doesnt-make-videogames-but-its-the-hottest-player-in-gaming-11633147211

Rent the Runway har ansökt om börsnotering

Ännu en techstartup på väg mot börsen. Den här gången Rent the Runway. Företaget som erbjuder ungefär vad de heter: möjlighet att prenumera på designkläder. Ja, prenumerera för att hyra designkläder. Från början framförallt för att göra det möjligt för prenumeranter att fixa lite roliga outfits till festliga tillfällen – outfits som de annars inte skulle ha råd med. I samband med sin börsansökan så trycker Rent the Runway dessutom på hela hållbarhetsaspekten av att hyra istället för att köpa kläder man bara använder några få gånger.

En börsansökan innebär förstås en chans för allmänheten att få insyn i hur det går för företaget. Och i Rent the Runway-fallet så kan vi konstatera att 2020 var… ett riktigt bedrövligt år. Förstås. Behovet av designeroutfits dammade i backen när folk satt hemma. Det gjorde att medlemstalet tokrasade – från 148 000 2019 till 95 000 2020. Förlusten ökade också, vilket gjorde att de röda siffrorna 2020 slutade på runt 80 miljoner.

Nu när världen börjar öppna upp igen så har medlemmar börjat komma tillbaka (ja, eller om det är nya). Men oavsett måste jag säga att det var färre prenumeranter än vad jag trodde de skulle ha.

Det kommer bli intressant att följa hur det kommer att gå för Rent the Runway framöver. Jag gillar verkligen idéen, men de är ju inte ensamma om den om vi säger så. Känns väldigt mycket om en uppköpskandidat, även efter börsnoteringen. Alternativt att det blir en techleverantör som säljer själva uthyrningslösningen till andra.

Men hej. Jag kan ha fel. Rent the Runway kanske drar iväg som bara den.

No Title

No Description

PayPal börjar erbjuda cashback via Honey

En trend som har blivit allt tydligare senaste åren är hur betalplattformar vill ha en allt större del av shoppingkakan. Eller rättare sagt: komma in betydligt tidigare i köpresan. Allra helst redan i början. Att betalplattformen inte bara blir det tråkiga sista steget utan även stället där man upptäcker det man vill köpa. Ett sätt att sluta cirkeln och driva trafik till tjänster genom hela kedjan. Nu är det dags för PayPal att ta ännu ett steg här: de börjar erbjuda cashback via Honey.

Honey var den erbjudandeupptäckarplattform som PayPal la vantarna på och har börjat integrera allt mer i sin huvudtjänst. Ett sätt att låta PayPal-kunder upptäcka rabatter och erbjudanden. Och nu vill PayPal alltså göra Honey till en ännu mer destination genom att låta kunder få pengar tillbaka på sina köp. Den som kopplar ihop sitt Honey-konto med PayPal-kontot kan lösa in Honey-poäng till pengar.

Precis det här kommer vi att få se mer och mer av. Inte så att cashback är ett nytt fenomen i sig, eller ens att en betalplattform erbjuder det, men det vi nu ser är hur nya spelare allt mer aggressivt kopplar på det här inte bara som ett sätt att få kunder att välja en specifik tjänst eller betallösning utan för att suga in kunder i ett större ekosystem med ännu större potential att sälja på kunderna fler tjänster.

PayPal’s Honey Begins Offering Cash Back

PayPal’s coupon service Honey is now offering cash back, giving U.S. customers another way to redeem Honey Gold points while online shopping.

 

Övrigt

10 år sedan Steve Jobs gick bort

Idag är det på dagen 10 år sedan Steve Jobs somnade in för sista gången. 35 år efter det att Jobs och Steve Wozniak startade sitt gemensamma bolag. Steve Jobs, visionären och säljaren, Steve Wozniak, ingenjören. Den historien har berättats många gånger vid det här laget. Hur Apple snodde grunden till sitt världsomdanande operativsystem från Xerox, hur Apple la en ny ribba för hur datorreklam kan se ut, hur Jobs tvingades bort från bolaget som han skapade och hans triumferande återkomst som den som räddade Apple från ruinens brant.

Men Steve Jobs skapelse lever förstås vidare, även om ingen av ursprungs-Stevearna är kvar. Och bolaget är numer som bekant större än någonsin. Under kvartalsrapporter i år har Apple redovisat att de har sålt fler Macar än något kvartal tidigare – 45 år efter Apple I. Och en stor anledning till det stavas Tim Cook. Inte bara för att Apple har fullständigt exploderat under hans tid som VD, utan också för att han var en viktig kraft bakom kulisserna även dessförinnan. Som en av dem som förvandlade Apple till den vinstmaskin den är idag, men effektiviseringar i tillverknings- och logistikkedjan.

Men ställd mot Jobs så har Cook förstås inte den minsta chans. Lite orättvist.

Jag vet inte hur många gånger jag har läst om att Apple förlorade sin innovationskraft när Jobs dog. Hur Apple då förvandlades från en banbrytande rebell till en själlös megakorporation. Till viss del stämmer det förstås. Apple hade aldrig blivit vad de är idag utan Steve Jobs vision och ambition.

Men även hans reality distortion field som hypnotiserade såväl anställda som kunder var en viktig komponent Där Jobs kanske främsta trick var att sälja in bilden av Apple som det stora innovationsbolaget när Apples absolut största styrka alltid har handlat om att kopiera. Kopiera nya tekniker som andra testat fram, konsumentförpacka dem i en medveten och genomarbetad stilistik från kartong till slutprodukt och göra en gränssnitt som bara fungerar. Visst. Låst, inte bara därför att det är Apple som har haft total kontroll över sitt ekosystem – utan också därför att priset för lättanvändbarheten är att du måste göra saker precis på Apples sätt.

Det här spillde också över på själva företaget. Där Apples sätt att göra saker var Steves sätt. Eller inget sätt. Det höll på att leda till att iPhonen hade kunnat bli en nischprodukt för Macboys. Att iPhonen alltså blev en jättesuccé trots Steve Jobs, inte tack vare.

Apple kritiseras nuförtiden då och då också för att ha ett väldigt o-Jobsigt utbud. Att Apples produktportfölj spretar allt för mycket. Men även där skulle jag säga att Apples hårdvarulinje nu är väldigt mycket Jobs. Visst, det finns inte bara en produkt inom varje segment – det finns mer att välja på. Det i sin tur beror på att vi använder våra prylar till allt fler ändamål. Ändamål som inte fanns när Steve Jobs levde.

Och framförallt har det lett till att Apples produkter idag visserligen fortfarande är dyrare än de flesta konkurrenters men spannet gör att de är tillgängliga för fler – utan att för den delen göra avkall på kvalitet och användbarhet.

Som Steve Jobs konstaterade 2007: ”Our goal is to make the best personal computers in the world and to make products we are proud to sell and would recommend to our family and friends. And we wanna do that at the lowest prices we can, but I have to tell you, there’s some stuff in our industry that we wouldn’t be proud to ship. That we wouldn’t be proud to recommend to our family and friends. And we can’t do it. We just can’t ship junk”.

Jag är rätt övertygad om att Steve Jobs hade varit stolt över såväl Apple som Apples produkter idag.

Steve Jobs Died 10 Years Ago. His Ideas About the Future Endure.

Apple co-founder and CEO Steve Jobs died 10 years ago. Today, we have an even greater sense of how deeply he impacted the tech industry.

Tesla flyttar sitt huvudkontor till Texas (och det är intressant med tanke på upprördheten mot Facebook)

Tesla flyttar sitt huvudkontor. Från Kalifornien till Texas. Inte jättenytt, har varit på gång ett tag att det skulle ske. Så varför lyfter jag något som ointressant som en formell omorganisering av ett företags huvudkontor? På grund av det som senaste veckorna (och längre än så) har drabbat Facebook.

Elon Musk har varit sur på Kalifornien gällande coronareglerna som han kallade ”fascistiska” (krasst talat för att Tesla inte fick återöppna sin fabrik i delstaten när de ville). Ett argument från Tesla är dessutom att det blir allt svårare att få den personal behövs i Kalifornien eftersom bostadspriserna har dragit iväg runt techhubbarna, men lika mycket därför att Musk därmed kan sänka skatten – både sin egen och Teslas.

Så företagsekonomiskt alltså helt logiskt. Men så har vi några andra faktorer.

Kalifornien är ironiskt nog kanske den delstat som har gått längst i kampen mot fossilbränslen i USA och istället styrt mot andra tekniker. Som eldrift för bilar. Texas å sin sida kämpar som bekant för det precis omvända – och fortsätter döda planeten i oförminskat tempo. Och har senaste året infört lagar som gör det svårare för framförallt minoriteter att rösta. Och har framförallt infört USA:s mest långtgående antiabortlagstiftning. Allt det ger Tesla och Elon Musk nu alltså ett symboliskt tummen upp till.

Men alla de här sakerna struntar Elon Musk i. Vinsten går före. Även på bekostnad av användarnas säkerhet. Till och med planetens.

Känns det igen?

Visst haltar jämförelsen. Tesla är (precis som LinkedIn – eller hur?) inte Facebook. De är ännu inte ett företag som lever med oss dag och natt. Men Elon Musk olika satsningar höjer ambitionerna inom allt fler områden och siktar nu bokstavligen talat mot stjärnorna. Och i slutet av dagen är företagsledarna Mark Zuckerberg och Elon Musk inte särskilt olika.

No Title

No Description

Google gör tvåstegsverifiering till standardinloggningsteknik

Väldigt bra initiativ av Google. Tvåstegsverifiering, alltså att det krävs ett extra steg utöver ett lösenord, blir nu standard för Google-konton. Ja, inte här och nu, men planen är att alla konton framöver ska få tvåstegsverifiering som standardläge.

Och krasst talat så håller lösenordet på riktigt på att dansa ut till vänster. Och om du inte har aktiverat tvåstegsverifiering åtminstone för alla dina viktiga konton – gör det nu.

Google is about to turn on two-factor authentication by default for millions of users

For cybersecurity awareness month, Google is pointing out features that already exist, even if not enough people use them. It’s going to opt-in millions of people to two-factor authentication soon and recommends configuring Inactive Account Manager ASAP.

Microsoft tar ett hyfsat stort steg mot Right to Repair

I veckan tog Microsoft ett litet stort steg mot Right to Repair-intiativet. Microsoft har gått med på att ta in en utomstående konsult som ska ”utforska de miljö- och samhällsmässiga fördelarna genom att göra det enklare att reparera företagets produkter genom att mer öppet tillhandahålla verktyg, delar och reparationsinstruktioner”. Ett krav som ett antal Microsoft-aktieägaraktivister har ställt.

Right to Repair-rörelsen handlar om precis de här sakerna: att det ska bli enklare och billigare att reparera prylar man köper. Och att företagen som säljer dem ska ta ett större och mer långtgående ansvar. Nu betyder det här som synes inte att Microsoft går med på att steppa upp kring alla de här sakerna, utan att företaget just ska utreda hur de skulle kunna göra. Lite Right to Repair-washande, om man vill vara elak.

Men Microsoft lär vara genuina i sin ambition. Det är trots allt väldigt inne att kunna visa hur man som hårdvarutillverkare kan minska slitaget på planeten. Men en förmodligen ännu starkare drivkraft bakom det här är att Right to Repair allt mer blir formella lagkrav, inte minst i EU. Microsoft börjar alltså göra sig redo för det som de kommer att tvingas till, vare sig de vill eller inte.

Microsoft Is the First Big Company to Commit to Right to Repair

The company will hire an independent consultant to study the ways increasing access to the parts and information could cut down on electronic waste.

Domstol slår fast att Cloudflare inte behöver stänga av sajter som bryter mot copyright

Ett intressant och potentiellt väldigt viktigt beslut. En domstol i USA har konstaterat att Cloudflare inte behöver stänga av sajter som bryter mot copyrightregler.

Så varför tycker jag att det här är så intressant?

Cloudflare har två huvudtjänster: den ena är tänkt att göra internet säkrare (som att skydda sajter mot överbelastningsattacker) och den andra ska göra internet snabbare. Den sistnämnda är en så kallad CDN-tjänst som gör att sajter kan lägga kopior av exempelvis bilder och videos hos Cloudflare. Det gör att sajten som innehållet egentligen ligger på kan laddas in snabbare.

2018 stämde en bröllopsklänningssajt så Cloudflare. Bröllopsklänningsföretaget i fråga hade drabbat av att andra företag kopierade deras designer och sålde dem som sina egna. Piratkopior, alltså. Piratsajterna använde Cloudflares tjänster och de som stämde Cloudflare krävde att Cloudflare skulle stänga av piratsajterna eftersom de sajterna begick brott. Cloudflare möjliggjorde alltså brottslighet.

Eller, det gjorde Cloudflare alltså inte alls. Enligt domaren i målet.

Vi har sett hur bland annat internetoperatörer har tvingats att blockera sajter som innehåller brottsligt innehåll. Allt från barnporr till piratad film och musik. Men nu är det alltså en annan slags mellanhand som stod i fokus. Och domaren konstaterade att nej, Cloudflare bidrar inte till den piratverksamhet som finns på sajterna som använder Cloudflares tjänster.

Vi kan anta att sista ordet inte är sagt och att det snarast kommer bli så att upphovsrättsindustrin och andra drabbade kommer försöka komma åt brottslig verksamhet via den här typen av internettjänster som fortfarande är rätt osynlig och obskyr för de flesta internetanvändare.

Cloudflare doesn’t have to cut off copyright-infringing websites, judge rules

Judge rules content-delivery service doesn’t ”contribute” to copyright infringement.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *