Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens
Mobilt
Google stämmer Fortnite-ägaren Epic Games över avtalsbrott gällande Google Play
Fortnite-utvecklaren Epic Games beefar just nu som bäst med Apple kring Appstore. Det handlar förstås om att Apple inte tillåter externa appbutiker i iOS och att Apple bara tillåter ett enda betalsätt (i praktiken) för sitt mobiloperativ. Men allt är inte frid och fröjd på Android-sidan heller, där Epic Games också är ute efter att spränga Google Play. Nu gör Google ungefär som Apple och motstämmer Epic Games.
I sin stämning argumenterar Google på samma sätt som Apple gjorde när de hivade ut Fortnite från Appstore: Epic har brutit mot regelverket för Google Play när de har gjort det möjligt för sina användare att betala på sätt som gjorde att Epic rundade Googles sedvanliga appbutiksavgifter. Ett medvetet kontraktsbrott. Att Google specifikt väljer den här vinkeln är ingen slump. I domslutet i rättegången mellan Epic och Apple så fick Apple rätt på den punkten: Epic bröt mot Appstores regelverk och det var därför rätt att Apple stängde av dem. Epic dömdes dessutom att betala för sveda och värk för det till Apple. Ett vinnande argument, alltså.
Men det finns förstås större saker i spel än att Google vill ha ersättning för förlorade intäkter. Som Googles argument att Android, till skillnad från iOS, erbjuder tredjepartsappbutiker. Ingen MÅSTE välja Google Play för att distribuera sin Android-app men ”They choose to use it when given a choice among Android app stores and distribution channels”. Nu kanske det i praktiken inte är något val, åtminstone om man vill nå den stora massan Android-användare.
Men det här argumentet krattar också för det som Google planerar att införa under nästa år: att precis som Apple i Appstore kräva att Googles betallösning är det som gäller för appar som distribueras via Google Play. Ingen annan. Då är det utlänkning som gäller. Ja, eller att byta appbutik. Argumentet ”om du inte gillar det finns det andra distributionskanaler” är alltså argumentet som Google kommer att pusha hårt i samband med regeländringen.
Men så bjuder nyheten på två saker som jag hade missat. Domstolshandlingar som Epic har lämnat in.
1. Google försökte köpa Epic Games då den såg Epics appbutik som en konkurrent. Precis det som Epic vill få till med sin stämning av Apple – möjligheten att erbjuda en alternativ appbutik för iOS och ta delar av de intäkter som Apple idag drar in på appköp.
2. Som ett led i att försöka köpa Epic så påstås Google ha kontaktat kinesiska Tencent – som äger 40 % av Epic Games och köpa deras andel eller att helt enkelt köpa hela Epic Games tillsammans med Tencent.
Framförallt det sistnämnda hade varit milt sagt VÄLDIGT intressant. Och även om uppköpsförsöken rann ut i sanden så lär de inte direkt gynna Google i de antimonopolsutredningar och förmodade lagförslag för att minska techjättarnas makt som är på gång eller som väntar runt hörnet.
Google countersues Epic for allegedly breaching Play Store contract
Google has filed a counter claim in its Epic lawsuit, accusing the games developer of evading its contractually agreed service fee to Google.
Google kan vara på gång med en egen Prime-prenumeration
Ett väldigt intressant rykte: Google kan vara på gång med ett eget prenumerationskombopaket: Pixel Pass.
Mycket av rapporteringen kring kanske-prenumerationen har handlat om att det kan ingå prenumeration på en Pixel-mobil, lite som det upplägg Apple har i samband med sitt kreditkort Apple Card. Att det dessutom ingår förlängd garanti och några Google-tjänster gör att paralleller dras med Apples hyfsat nya samlingsprenumeration Apple One, som samlar Apples tjänster i en rabatterad faktura.
Men utöver de här tjänsterna så talas det också om att Google slänger in Google Fi i paketet. Googles bredbandstjänst, alltså. Det gör att det Pixel Pass nästan börjar levla upp till Prime-nivå. Med andra ord ett lojalitetsprogram likt Amazons.
Nu är Google inte där än – framförallt på grund av att tjänsten inte finns och kanske aldrig kommer att finnas. Men det skulle inte vara orimligt. Pixel-försäljningen går ju lite sådär för Google så de skulle mycket väl kunna sockra sitt mobilerbjudande – mycket – för att få en större marknadsandel. Pixels mobiler har gång efter annan lyfts fram som riktigt vassa Android-mobiler, men det som förmodligen har varit det enskilt främsta införsäljningsargumentet för Pixeln för normalmobilanvändaren har varit den (en gång i tiden) obegränsade lagringen av biler och videos.
Google verkar kort sagt ha insett det som Apple har förstått sedan ett par år tillbaka: hårdvaran är bara en förutsättning för att göra saker. Det man betalar för är inte hårdvaran, utan vad den kan göra.
’Pixel Pass’ is Google’s rumored response to Apple One
Google’s ”Pixel Pass” could combine premium subscriptions for several Google services with an extended warranty for a Google Pixel device. It comes as Google is gearing up to launch the Pixel 6 flagship smartphone.
Google dumpar Material design för sina iOS-appar och kör Apples UIKit istället
En liten nyhet för de flesta, men symboliskt stor: Google slutar köra Material design för sina iOS-appar och börjar istället använda Apples motsvarighet UIKit.
Android och iOS har båda rätt mycket standardkomponenter och standardriktlinjer. Riktlinjerna är många gånger tvingande och saker som helt enkelt krävs för att få släppa appar i respektive ekosystem och standardkomponenterna är tänkta att göra det enklare för utvecklare att snickra ihop grunderna i en app. Men för sina egna appar har Google alltså valt att köra sitt eget utvecklingspaket rätt mycket. Säkerligen inte så lite av stolthets- och konkurrensskäl à la femåring.
Men utan att jag ska säga att jag har plåtkoll på respektive verktygslåda så antar jag att Material design också har gett Google lite mer frihet i sina appar, rent utvecklingsmässigt. En frihet som sannolikt har kostat i mer behov att anpassa kod för att trycka in Googles fyrkant i Apples cirkel.
Google motiverar det här med saker som att Material design och UIKit med tiden har glidit allt längre från varandra, vilket jag tror krasst talat kan översättas med: ”Äh, orka – vi sparar pengar och tid. Skitsamma att apparna kommer kännas mer som iOS-appar.”
Google says it’s dropping Material Design components on iOS in favor of Apple’s UIKit
Google says it’s phasing out its use of its own Material Design components in favor of using more of Apple’s own UIKit. Many are hoping the switch will mean that Google’s iOS apps will look and feel more like they belong on the platform.
Huawei-avknoppningen Honor får använda Google i sina mobiler
Så har det blivit dags för Honor att lansera nästa generation flaggskeppsmobiler. Android-mobiler utanför Kina – med Googles tjänster.
Varför är det värt att uppmärksamma (för fler än mobilhårdvarufantaster)? Därför att Honor fram till för ett år sedan var Huaweis budgetvarumärke. Och Huawei får inte längre använda Google i sina mobiler på grund av USA:s svartlistning mot Huawei. Det innebär att saker som Google Maps, Gmail och Google Play saknas. Det gör att användare alltså inte kan installera appar den vanligaste vägen. Det innebär också att Huawei inte får använda Google-Android, bara Open source-Android. Innebär att saker som Lens och Assistant inte blir tillgängliga. Allt som allt: väldigt dåligt för en mobiltillverkare som vill sälja sina mobiler utanför Kina.
Men i ett försök att rädda Honor-varumärket så sålde Huawei budgetverksamheten till en konglomerat bestående av ett 30-tal företaget. Som elektronik-kedjan Suning och flera statsägda, kinesiska investmentbolag. Så vips blev Honor ett eget företag som inte längre omfattades av Huaweis-svartlistningen. Enter de nya modellerna med Google.
Men frågan är förstås hur USA kommer att ställa sig till det här.
När Joe Biden tog över presidentkontoret i USA så backade USA några initiativ som handlade om att straffa kinesiska företag (mest uppmärksammat att förbudsförsöken mot TikTok och WeChat lades ned). Men det betyder inte att USA helt har mildrat inställningen till Kina. Tvärtom har några nya sanktioner införts.
Och nu ägs alltså Honor delvis (eller kanske nära nog helt) av företag som kontrolleras av kommunistpartiet i Kina. Vilket innebär att Honor inte är särskilt långt från den kinesiska försvarsmakten och försvarsindustrin – vilket var precis det främsta skälet till att Huawei förbjöds.
Jag misstänker att USA började fundera på hur de skulle hantera ett fristående Honor redan när företaget knoppades av från Huawei och de funderingarna kommer nu att ställas på sin spets när Honor lanserar sina nya mobiler. Det lär bli intressant inte minst för de övriga kinesiska mobiltillverkarna.
Honor to sell new smartphones with Google apps after Huawei spin-off
The international edition of Honor’s new flagship smartphones will come with Google’s package of software for the first time since the brand was divested by Huawei.
Ekonomi och finans
TikTok-ägaren Bytedance nu värd över 400 miljarder dollar
Det är inte bara kortvideoappen TikTok som fortsätter rusa fram över världen, ägarbolaget Bytedance värdering är inte långt efter. Kort efter det att Bytedance officiellt gick ut med att TikTok (inklusive den kinesiska systerappen Douyin) nu har över 1 miljard månadsanvändare så kommer uppgifter att Bytedance har nått den nya monstervärderingen 425 miljarder dollar.
Förutom att det förstås är en hejdlös massa pengar så skulle det innebära att Bytedance nu nästan är värt lika mycket som Alibaba (börsvärde på 455 miljarder dollar i skrivande stund). Bytedance är alltså i nivå med ett av de bolag som senaste decenniet har varit ett av Kinas två techgiganter, långt före alla andra.
Nu har Alibaba visserligen sett sitt börsvärde rasa rätt ordentligt under 2021 som en följd av Kinas hårdare reglering av de stora techbolagen, men Bytedances nya värdering är signifikant på flera sätt. Det är förstås ett bevis på kortvideoformatets stora framgångar, men också ännu ett tecken på att Kinas techbolag är på väg in i ett generationsskifte. Bolagen som definierade Kinas techframgångar börjar se sig omsprungna av bolag grundade senaste årtiondet.
Sist men inte minst visar det också hur e-handel håller på att skifta karaktär. E-handeln som den har sett ut i princip så länge som det har gått att handla via internet (som i sin tur var en fortsättning på postorderkatalogen) håller på att på riktigt hitta sin egen form – där sociala medier och e-handel mer och mer smälter ihop.
Nu ska det förstås sägas att det är lite vanskligt att jämföra värdet på ett noterat bolag och ett onoterat. Bytedances värde bygger på uppgifter och spekulationer, medan Alibabas är offentligt satt av marknaden. Värdet på Bytedance kan dessutom ligga i spannet mellan 325 och 425 miljarder, så kanske inte riktigt i Alibaba-nivå än. Men med tanke på hur Bytedances uppåtgående trend har sett ut rent värderingsmässigt så är det inte alls en orimlig prislapp. Oavsett kan vi nog anta att Bytedance fortsätter dra ifrån som världens högst värderade startup – nu tre eller fyra gånger mer värt än tvåan SpaceX.
ByteDance valuation reaches US$400 billion in anonymous online trades
Anonymous sellers trading on 36Kr have valued ByteDance by as much as US$450 billion this year, while the company’s current buy-back scheme values the TikTok owner at just US$200 billion.
Hubspot lanserar egen betallösning
Inbound marketing- och CRM-plattformen Hubspot breddar portföljplattformen med en egen betallösning, Hubspot Payments, i samarbete med betalplattformen Stripe. En lösning som inte ska kräva att Hubspot-kunder ”behöver skriva klumpig kod” och som dessutom ger en mer ”delightful” upplevelse i köpresan. </corporatespeak>
Så med andra ord satsar Hubspot, precis som så många andra, på att bli sina kunders one stop shop inom allt fler områden. Och för att krydda sitt erbjudande så kommer Hubspot inte att ta ut några transaktionsavgifter för de första 50 000 dollar som ett företag drar in varje månad. En nivå som säkerligen räcker rätt långt för många företag.
Men betalfunktionen har förstås två syften utöver att göra tillvaron med glädjerik för sina kunder (och därmed göra Hubspot-prenumerationen mer attraktiv): den ena är att dra in kunder till Hubspot överlag. För små företag så är varje krona viktig, så att Hubspot inte tar ut transaktionsavgift kan i sig räcka rätt långt som införsäljning. Den andra är raka motsatsen: att Hubspot får ännu en intäktskälla från de företag som faktiskt har omsättning över gratisgränsen. Förutom den fasta månadsavgiften så får Hubspot en stadig transaktionsström pengar från sina stora kunder.
Än så länge ligger Hubspots betallösning i beta och är dessutom bara tillgänglig i USA, men ska rullas ut i resten av världen ”senare”. Att se vad det kan innebära i tid.
HubSpot Debuts HubSpot Payments for Connected Buyer Experience
Customer relationship management platform HubSpot on Tuesday (Oct. 12) launched the open beta version of end-to-end payments solution HubSpot Payments.
Square siktar på att bygga egen lösning för att bryta Bitcoin
Bland VD:arna på de största techbolagen så är Tesla-grundaren Elon Musk och Twitter-grundare Jack Dorsey de som har omfamnat kryptovalutor allra mest. Nu har Dorsey gått ut med att ett av hans andra bolag, betalplattformen Square, tittar på att ta ännu ett rejält kliv in på kryptoområdet – genom att bygga en egen lösning för att bryta Bitcoin.
Square har redan rätt mycket på plats för att handla och lagra sina bitcoins, men att Square nu också vill erbjuda möjlighet att bryta bitcoin är en rejäl positionsframflyttning. Det Square i praktiken säger är att de, tja, vill bygga en egen sedelpress för bitcoin. Möjlighet att skapa nya bitcoins, alltså.
Nu pratar vi om väldigt tidiga planer. Square ska ”utvärdera” vad som överhuvudtaget krävs för att få till något sånt här. Och en stor anledning till att Square tar det här steget nu är bristen på chip i världen. Square hoppas alltså att det finns utrymme för fler spelare, men då krävs också att man själv kan ta fram den hårdvara som krävs.
Dorsey och Square pratar väldigt specifikt om just Bitcoin, men jag antar att satsningen inte bara satsar det. Med andra ord antar jag att de också ser framför sig hur en Square-lösning kan fungera också för andra kryptovalutor. Oavsett hur brett Square siktar så är initiativet ännu en knuff närmare att göra kryptovalutor till en angelägenhet för den breda allmänheten. När skillnaden mellan vanliga valutor och kryptovalutor hanteringsmässigt blir så pass liten att man inte längre behöver fundera på var valutorna fungerar och hur de kan användas.
https://www.reuters.com/technology/square-ceo-dorsey-says-looking-build-bitcoin-mining-system-tweet-2021-10-15/
Övrigt
Canva lanserar egen videoredigeringsfunktion
Jamen det var väl väntat. Eller egentligen konstigt att det inte har hänt tidigare. Canva börjar med video.
För bara ett par veckor sedan gick Canva och blev världens femte högst värderade startup (40 miljarder dollar), vilket företaget alltså nu firar med att öppna ett helt nytt och väldigt aktuellt verksamhetsområde. Canva har blivit go to-stället för bildfixande. Eller rättare sagt som behöver hjälp med att få till snygga bildbaserade skapelser. Stories, inte minst.
Canva tar samma grundpaket funktionsmässigt och flyttar över det på videoområdet. Det innebär alltså att det inte bara finns videomallar för den som behöver hjälp att komma igång utan även möjlighet att redigera sina videos direkt hos Canva. Komplett med scener och flera ljudspår.
Canva vill alltså bli, tja, go to-stället för innehållsskapande lite överlag. Vi kan nog anta att det inte kommer att sluta här.
https://techcrunch.com/2021/10/12/canva-is-getting-into-video/
Apples presenterar sannolikt nya MacBook Pro 18 oktober
Dags för nytt hårdvaruevent för Apple. 18 oktober är datumet som gäller den hår gången. Temat: Unleashed.
Frågan är förstås vad som kommer den här gången. En ny MacBook Pro ligger högt upp i spekulationerna, ännu mer nu med tanke på att rubriken är just unleashed.
Det skulle rentav kunna bli så att Apple väljer att lyfta hela MacBook-serien på samma gång. Så att de bärbara får samma formlyft som iMacen i våras. Det är heller inte omöjligt att vi får nya Airpods, men det kan bli som förra året där Apple spred ut sina hårdvarunyheter över tre höstevenemang. Det kanske gav Apple blodad tand, vilket skulle kunna innebära att Apple kör ett hörlursrace i november.
Oavsett. Med tanke på rubriken så utgår jag ifrån att orden ”snabbaste” och ”någonsin” kommer att förekomma i samma mening 18 oktober.
Apple is going ’Unleashed’ for an October 18 event | TechCrunch
Hardware season isn’t over over yet. A day before Google’s big Pixel event, Apple’s getting one more (probably) swing at things with an ”Unleashed” event
Patreon lanserar nyhetsbrevstjänst
Ännu en dag, ännu ett företag släpper en egen nyhetsbrevstjänst. Den här gången är det något så ovanligt som ett företag där det inte känns särskilt förvånande: Patreon. Den tjänst som många nyhetsbrevsskapare använder för att ta betalt för sitt innehåll (jag är en av dem) börjar alltså nu erbjuda en en inbyggd funktion.
Nu är det visserligen formellt inte Patreon som erbjuder tjänsten utan dotterföretaget Memberful. Men det är som sagt var mest en teknikalitet.
Memberful hoppas kunna locka användare med lägre avgift än exempelvis Substack beroende på vad du väljer för abonnemang: 10 % om du kör gratisabonnemanget eller 4,9 % för Pro eller Premium. Men för de två senare så tillkommer en månadsavgift på 25 eller 100 dollar.
Likt flera andra nyhetsbrevstjänster så bygger Memberfuls lösning på att du lägger ditt innehåll på en Memberful-sajt. Och den biten är faktiskt lite oväntad. Med tanke på att Patreon idag har möjlighet att lägga in Patreon-betalväggen i en WordPress-sajt – så att du alltså kan ha ha en egen sajt som hubb – så bygger Memberful på att du lägger dig hos Memberful. Visst, jag fattar varför, men det känns som sagt var lite märkligt att att Patreon inte erbjuder en mer flexibel lösning.
https://techcrunch.com/2021/10/12/memberful-a-patreon-subsidiary-launches-a-newsletter-product-to-challenge-substack/?1
EU på gång att tvinga Facebook och Google att bli ännu mer transparenta kring politisk annonsering
EU fortsätter att skruva åt tumskruvarna på de stora (amerikanska) techbolagen. Nästa initiativ kan presenteras 23 november om vi ska tro information som Politico har kommit över. Och vad handlar det specifikt om den här gången? Politisk annonsering.
Enligt interna dokument så siktar EU-kommissionen på att tvinga bolag som Facebook och Google att bli ännu mer transparenta i vem som köper politiska annonser och vilka slags användare som de riktar in sina annonser mot. Men förslaget ser också ut att vända sig åt andra hållet: att även politiska partier måste bli mer öppna i hur de jobbar med politiska annonser.
Med tanke på hur den allmänna stämningen är kring koncept som ”val” och ”demokrati” numer så utgår jag från att det inte bara gäller när politiska partier köper annonser utan alla som köper annonser av den här typen. Komplett med den gränsdragningsutmaning det skulle innebära.
Sen har vi förstås ytterligare en uppförsbacke: alla medlemsländer har inte riktigt samma syn på hur demokratiska val och processer ska hanteras. Inte minst eftersom Polen bara för några dagar sedan ensidigt bestämde att polsk lag trumfar EU-lagstiftning.
Big Tech to be forced to hand over data on political ads
Social media companies could face hefty fines if they don’t publish detailed information on political ad buyers, according to an EU internal document.
Firefox börjar med annonser i adressraden
Vad gör man när användarna och marknadsandelarna har dammat i backen? Man gör något som garanterat lär göra många av dem som faktiskt väljer Firefox sura: annonser i sökfältet.
Ja, eller i sökresultatet kanske. Eller egentligen i läget mittemellan. Det handlar om sponsrade rekommendationer som visas i den dropdown som visas när du börjar skriva i adressfältet för att komma till den sajt du vill till eller – vilket lär vara det vanligaste beteendet numer – för att du vill söka efter något. Och det är alltså det sistnämnda som Firefox nu hoppas kunna kapitalisera på genom att öppna en ny annonsyta inuti själva webbläsaren.
Nu handlar det inte om annonsannonser, utan ”rekommendationer”. Det kan med andra ord vara saker som en Wikipedia-artikel. Men det kan också vara träffar från ”Mozilla-partners”.
Annonserna går att stänga av, så så långt har Mozilla åtminstone gått för att göra sina användare på lite gott humör. Men det innebär också att Firefox kommer att skicka data till fler ställen. Dels till den sökmotor som du har förinställd och som listar träffar med numer dels också till Mozilla själva, som alltså kastar in sina egna förslag på sajter du kan besöka. Det innebär inte bara vad du faktiskt skriver i adressfältet utan också ”information om din position på stadsnivå för att kunna veta vad som finns i närheten och är relevant och om du klickar på ett förslag och i så fall vilket”.
Handlar alltså inte om ruskigt mycket datainsamling – eller jättespecifik. Firefox säger förstås också att den här funktionen har byggts ”med användarens integritet i åtanke”. Men som sagt, Firefox-puristerna lär inte blir jättenöjda. Det i sin tur kan göra att flykten från Firefox fortsätter i ännu snabbare takt.
Firefox Is Getting Ads in Your Search Bar
In a move that’s sure to make no one happy, Firefox is getting sponsored address bar suggestions.
Lyxvarumärken satsar på specialutgåvor av cyklar
Hur vet man att cyklandet har nått en helt ny platå i världens samhällen? Lyxvarumärken storsatsar på att ta fram egna utgåvor i samarbete med cykeltillverkare. Och vi kan nog utgå från att vi kommer att se allt mer av det här: fler alternativ för människor med alldeles för mycket pengar att kunna köpa något som är mycket dyrare än i vanliga fall. Tack vare en lite logga, unika färgkombinationer eller små personaliseringsmöjligheter som får cykeln att sticka ut i mängden.
Om det får ännu fler människor att börja cykla (mer)? All for it.
Luxury brands launch high-end bicycles in South Korea
Louis Vuitton, in collaboration with French bicycle maker Maison Tamboite Paris, released the LV bicycle, available in South Korea since August.
William Shatner är den äldste människan som har varit i rymden
Så fick William Shatner till sist ta en sväng ut i rymden när han liftade med en raket från Jeff Bezos Blue Origin. Det gjorde att han med sina 90 år blev den så här långt äldsta människan som har lämnat atmosfären (om än för en inte jättelång stund).
Det finns förstås bara ett sätt att högtidlighålla denna historiska händelse.
The Firm – Star Trekkin’
No Description