Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 46 2021

Instagram lägger ned Threads. Facebook begränsar möjligheten att rikta annonser baserat på ras, politisk åsikt eller religion. Facebook delar data om mängden mobbnings- och trakasseriinnehåll för första gången. TikTok inleder samarbete med Contra för att skapa LinkedTok. Snapchat släpper musik-AR-linser. Twitter köper Threader.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

Vad är NFT – egentligen?

 

Ny podd: Techsplain!

Dags att prova vingarna (igen) i poddformatet. Jag är nu med i en ny podd: Techsplain. Fast den här gången har jag proffshjälp av Katarina Andersson och Fredrik Nilsson. En ny podd om teknik och den digitala utvecklingen från tre musketörer, alltså.

Varje vecka kommer vi borra ner oss i ett nytt ämne och titta på vad det är och framförallt vad det betyder för oss och för samhället runt omkring oss. Först ut en titt på rymdkapplöpningen mellan Elon Musk och Jeff Bezos.

Techsplain finns där poddar finns mest, som hos Acast. Så in och lyssna! Vart kommer det här ta vägen? Det ska vi jobba oss fram till, så vi testar helt enkelt oss lite fram. Det betyder att vi förstås jättegärna tar emot all tankar och åsikter - både om avsnitten i sig och vad ni skulle vilja höra. Välkommen!

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram på gång att få stöd för modererare under livesändningar

Livesändare i Instagram ser ut att vara på gång att få en funktion som kan göra livet lite enklare: möjlighet att ha en extern modererare under sändningen. Med andra ord kan den som sänder fokusera på innehållet och leveransen medan någon annan kan sköta det sändningsadministrativa. Kort sagt hantera saker som att slå av och på kommentarer och gå igenom frågorna från dem som tittar.

Instagram Might Add Moderators to Lives and Likes on Stories

Instagram is purportedly looking to give creators a helping hand when they do lives on the platform and adding another way for users to engage with stories.

Facebook begränsar möjligheten att rikta annonser baserat på ras, politisk åsikt eller religion

Senaste året har de stora annonsplattformarna begränsat möjligheten att rikta annonser på ett antal olika parametrar. Mycket kopplat till politisk åsikt, inte minst i samband med och efter det amerikanska presidentvalet för ett år sedan. Nu är det dags för företaget som tidigare hette Facebook att införa ytterligare några begränsningar.

Mer specifikt handlar det om att det från och med 19 januari nästa år inte kommer att gå att rikta annonser i Facebook och i Instagram på ämnen som ”människor kan uppfatta som känsliga”. Saker som hälsa, ras, politiska åsikter, religion eller sexualitet.

Men inte bara det: Meta kommer även att ge användare större kontroll över vilka annonser de ser. Eller rättare sagt: inte ser. Det innebär att det blir möjligt att ange ännu fler kategorier som ämnen man inte vill se annonser om. Förutom de ämnen som redan går att sätta upp på stopplistan så tillkommer nu bland annat bantningsreklam och spelreklam. Det sistnämnda borde göra att typ 83 % av alla annonser försvinner. Ja, eller det kommer de inte göra. Inställningen innebär att du ”minskar” den här typen av annonser i ditt flöde, inte att de försvinner helt.

Om de enda återstående annonsörerna hos Facebook och Instagram skulle vara spel- och bantningsföretag så är det bara den typen av annonser du får se.

Facebook and Instagram will no longer target ads based on race, politics, or religion

It doesn't mean all ad targeting is being retired, though.

Instagram sänker kraven för Badges i USA

Instagram sänker kraven för ännu en funktion som ska göra det möjligt för innehållsskapare att tjäna pengar på plattformen. Badges. En dricksfunktion som låter användare köpa mer synlighet när de tittar på en livesändning. Genom att betala en, två eller tre dollar så kan tittare få ett, två eller tre hjärtan intill sitt användarnamn under en sändning för att visa att de har stöttat kreatören ekonomiskt - förstås med förhoppningen om att den som sänder ska ge dem lite kärlek. Dessutom lyfts kommentarer och frågor från badges-backare fram lite extra.

Nu blir funktionen öppen för alla användare över 18 år som har minst 10 000 följare. Ja, och så måste du bo i USA. Det är med andra ord ingen idé att börja hålla andan i väntan på en utrullning här i Sverige riktigt än.

Facebook och Instagram släpper allt fler funktioner där användare kan betala för direkt för tjänster och förmåner. I samtliga fall så avstår Facebook (ja, eller Meta) från att ta ut någon avgift. Än så länge. ”Tidigast 2023” har det hetat tidigare och om vi inte fortfarande dras med en pandemi då så kan vi utgå från att så blir fallet. 2023 är med andra ord med största sannolikhet året när Meta kommer börja ta ut transaktionsavgifter mest över hela banan. Även om de säkerligen kommer göra det stegvis.

Instagram rolls out Badges monetization feature to all US creators

Instagram is expanding the availability of Badges to all eligible creators in the US.

Facebook delar data om mängden mobbnings- och trakasseriinnehåll för första gången

I veckan var det dags för Facebook (ja, eller Meta) att släppa en ny utgåva av sin transparensrapport, där företaget går igenom bland annat hur många inlägg som plockats bort av olika anledningar. Den här gången bjöd rapporten dock på en helt ny parameter: för första gången delade företaget hur stor andel av alla inlägg som klassats som mobbnings- eller trakasseriinnehåll. Förstås för att möta kritiken som kommit inte minst i samband med visselblåsaren Frances Haugens läckta dokument från sin tid på Facebook.

För Facebook låg den här siffran under förra kvartalet i snitt på 0,14-0,15 % medan det för Instagram var 0,05-0,06 %. Eller som Facebook själva konstaterar: den här typen av innehåll förekom alltså 14-15 respektive 5-6 gånger per 10 000 visningar. En försvinnande lite siffra, alltså. Om du inte är världens största sociala plattform med hysteriskt många användare. Då handlar det i praktiken alltså om miljontals visningar.

Så det här är alltså lite pest eller kolera för Meta. Eller som bibeln. Både de som försvarar och kritiserar Facebook och Instagram kommer att hitta argument för sin sak här. Och väldigt få kommer att lyfta att grundproblemet i mångt och mycket stavas… människor.

(Det är för övrigt lite ironiskt att Facebook-appen formellt heter ”Facebook app”. Med tanke på att Facebook som företag alltså har bytt namn till Meta så betyder det krasst talat att det inte längre finns något som bara heter… Facebook.)

Meta's latest transparency report details bullying on Facebook and Instagram

Facebook has shared new statistics on the amount of bullying, hate speech and harassment on its platform.

Facebook testar fler möjligheter att manuellt styra vad som visas i nyhetsflödet

Nytt test från Facebook (ja, tjänsten alltså - den som numer ägs av Meta). Och det är på ett område som är lika aktuellt som känsligt: vad som visas i nyhetsflödet. Mer konkret handlar det om fler möjligheter att manuellt styra vad som visas i nyhetsflödet.

Förutom att Facebook ska ha gjort det enklare att hitta inställningarna för nyhetsflödet överhuvudtaget så ska de användare som omfattas av testet kunna ”öka eller minska mängden innehåll de ser från vänner, familj, grupper och sidor som de är kopplade till och ämnen som de bryr sig om”. De sista lär låta ungefär lika stolpigt på engelska.

Dessutom ska Facebook ”snart” bredda den ämnesbaserade svartlistan för annonsörer. När den är på plats så kommer annonsörer att kunna välja att inte visa annonser intill ämnena ”Nyheter och politik”, ”Samhällsfrågor” och ”Brott och tragedi”. Känns som att de tre skulle kunna omfatta ungefär alla inlägg på Facebook, men hej. Och de kommer funka till sisådär 94-99 %, enligt Facebook. Vilket visar att Facebook inser att det är en rätt… bred skala definitionsmässigt kring de aktuella begreppen.

Vi kan alltså konstatera två saker:

1. Facebook gör en Apple. Tidigare i veckan gick Apple ut med att de kommer att börja skicka ut reservdelar till modiga Apple-ägare som vill försöka reparera sina Apple-prylar själva - väl medvetna om att det inte är något som särskilt många kommer att hoppa på. Ett bra sätt att gå Right to repair-lagstiftare till mötes utan att egentligen göra något. Lite samma här för Facebook. De flesta användare kommer inte orka hålla på att fippla med (ännu fler) nyhetsflödesinställningar, men Facebook kan peka på funktionerna och säga: jamen skyll dig själv dårå.

2. Möjligheten att exkludera annonser från känsligt innehåll visar än en gång det som var kärnan i hela Facebook-annonsbojkotten förra sommaren: de flesta företag och annonsörer bryr sig egentligen inte om att det finns hat-, trakasseri-, extremist- och konspirationsinnehåll på Facebook (och Instagram och, tja, mest överallt). De gillar egentligen hur nyhetsflödet håller kvar folk. Det företagen och annonsörerna däremot bryr sig om är att annonserna inte ska synas tillsammans med det innehållet.

Facebook tests giving more control of News Feed content to users again

Facebook parent company Meta is testing new ways for users to customize the content they see in their News Feeds and to let people adjust their preferences to increase or reduce content from specific friends, family, groups, and pages.

WhatsApp får app för iPad och Mac

Facebook som företag och tjänst föddes i datorn. Detsamma gäller även för Messenger, meddelandetjänsten som började som del av Facebook-appen, bröts loss till en fristående app och nu verkar vara på gång att flytta hem till föräldrarna igen (bostadsmarknaden ÄR så tuff). Men Instagram och WhatsApp såg däremot dagens ljus i mobilen och har nära nog bara varit rena mobiltjänster.

Men Facebook, numer Meta, har satsat allt mer på datorn. Messenger har fått en egen app för datorn och Instagram fick för inte så länge sedan (efter över ett årtionde, alltså) stöd för att skapa och publicera innehåll från datorn. Nu ser det ut som att det är WhatsApps tur. Kodgrävande har visat att en iPad-app är på gång och eftersom den är byggd som en Catalyst-app så innebär det att den också kommer att fungera i Macen.

Och vad Instagram och WhatsApp har gemensamt är att de, förutom att har varit rena mobiltjänster, nu har blivit så mycket mer än bara appar för att dela bilder och chatta. De har blivit allt viktigare som marknadsförings- och kundkanaler för företag. Och de blir dessutom allt viktigare som stället där företag faktiskt har sin verksamhet. Som handel.

Den allt mer ökande professionaliseringen av plattformarna har inneburit att såväl Instagram som WhatsApp allt mer blir rena arbetsredskap för många människor. Ja, eller de har de ju varit rätt länge så man kan ju säga att Facebook är rätt sena på bollen här.

Jag misstänker att vi nog kommer få en dedikerad datorapp även för Instagram vad det lider.

WhatsApp Working on App for iPadOS and macOS Using Mac Catalyst

WhatsApp is working on an app for iPadOS, and thanks to Mac Catalyst, an app for macOS too, according to WABetaInfo. WhatsApp's rumored app for...

Instagram låter användare radera enskilda bilder ur karuseller och aggroskaka för att rapportera buggar

Två nya funktioner i Instagram. En ”ja, det det var väl på tiden” och en ”öhm….”.

Äntligen-funktionen innebär att det blir möjligt att radera enskilda bilder ur en Instagram-karusell som består av flera bilder. Och öhm-funktionen är att… det nu går att aggroskaka mobilen för att rapportera en bugg (så ja, det handlar alltså om att ”aggro-skaka” och inte ett recept på ”aggros-kaka” - vad det nu är).

Det är alltså lite som iPhone-funktionen att skaka på mobilen för att ändra en inmatning. Fast för buggrapportering. Och för Instagram.

Så. Ja. Det tycker Instagram att vi ska göra. Shake it, shake it, shake it, shake it, shake it like an Instagram bug rep, alltså.

Instagram will now let you rage shake your phone to report a problem

Two new features have arrived on Instagram: the ability to delete just one photo from a carousel instead of removing the entire carousel and the "rage shake" where you can shake your phone to report a problem.

Instagram testar möjlighet att lägga till musik i vanliga inlägg

Instagram fortsätter sin tiktokisering. Som att satsa allt mer på musik som del av innehållsskapandet. Nu är det lite dags för the final frontier för musik i Instagram: test med att låta användare lägga till musik i vanliga inlägg. Ungefär som i Reels och Stories, alltså.

Facebook har rätt länge, förstås mycket drivet av TikToks framgångar med musik som central komponent, arbetat in sina musikrättigheter i verktyg och funktioner som ska få användarna att hänga längre på plattformen. Så det är ett rätt naturligt steg att den nu går rätt mycket all in på musik i Instagram.

Men det är förstås också del av något betydligt större: ännu en annonsplattform och ännu en anledning för artister och skivbolag att ge Instagram mer kärlek när TikTok flåsar Facebook i nacken.

Instagram Now Allows People to Add Music to Feed Posts | Digital Trends

Instagram is testing the ability to add music to feed posts in three countries. It will allow users to browse through various music clips.

Rapport: Facebook fortsätter spåra barn och tonåringar trots att det inte längre går att rikta annonser mot denna grupp

Mer kritik mot Facebook (ja, eller Meta som de numer formellt heter): forskning som visar att Facebook fortfarande spårar tonåringar, trots att det inte längre går att rikta annonser mot dem. Facebook erkänner att så sker, men att de alltså inte använder datan för att rikta annonser. 

Däremot säger Facebook inget om varför de då samlar in datan från och om de här användarna, men vi kan ju göra en rätt kvalificerad gissning: därför att de fortfarande vill kunna vissa upp anpassat och personaliserat innehåll. Vilket… inte heller är ett jättebra svar för Facebook med tanke på kritiken mot att företaget mörkade sin egen forskning om att särskilt Instagram får en rätt stor del av just tonåringarna, främst flickor, att må sämre.

Men oavsett så finns här en annan rätt intressant fråga att fundera kring. Tjänster som vänder sig till användare under ”annonsåldern” (vad den nu må vara för olika tjänster) hur ska de använda datan de samlar in om ”annonsminderåriga” när användarna väl blir ”annonsmyndiga”?

Jag misstänker att vi kommer att börja se allt mer reglering och lagar som kommer tvinga den här typen av onlinetjänster att ha åldersmässigt vattentäta skott. Alltså att den data som samlas in om ”icke annonsmyndiga”, definitivt om de också är juridiskt minderåriga, inte får användas när användarna väl blir ”annonsmyndiga”. Att plattformarna då måste börja på helt ny kula, utan att (typ) veta något om användarna.

https://techcrunch.com/2021/11/16/facebook-accused-of-still-targeting-teens-with-ads/

TikTok

TikTok inleder samarbete med Contra för att skapa LinkedTok

LinkedTok, vad tror vi om det? LinkedIn möter TikTok? Precis det håller TikTok nu på att rulla ut: en integration med jobbtjänsten Contra. En tjänst som om man så vill är precis vad LinkedIn bara för ett par veckor sedan släppte: en marknadsplats för frilansare. Giggare.

Nu pratar vi inte om att TikTok får stöd för fullständiga CV-profiler. Inte än åtminstone. Istället handlar det om att tiktokare kan koppla samman sin TikTok-profil med Contra för att på så sätt länka till sin professionella profil i den externa tjänsten. Dessutom är en omvänd integration också på gång - en där företag kan annonsera en tjänst via en tiktok med länk tillbaka till ett ansökningsformulär direktkopplat till TikTok-användarens Contra-profil.

Om man vill så gör TikTok här ungefär samma sak som det som var en stor faktor till att TikTok blev så populär till att börja med: de satsade på intresse som gemensam nämnare för det innehåll som visas och inte (framförallt) det sociala nätverket. I Contra-fallet så handlar det primärt om vad man gör, inte vad man har för roll eller vad man har gjort tidigare. Visst, lite haltande jämförelse, men samtidigt ett rätt annat angreppssätt än LinkedIn. Där är CV:t fortfarande drottning och kung.

Det handlar alltså om en tjänst som här vänder sig till giggare, men vi kan nog lugnt säga att det här bara är ett första steg för TikTok.

Och LinkedIn håller fast vid hur det alltid har funkat. Inklusive att bygga murar mot alla externa tjänster, snarare än att jobba för att integrera dem.

https://techcrunch.com/2021/11/16/contra-partners-with-tiktok-to-add-a-little-linkedin-flavor-to-the-social-video-app/

TikTok lanserar The Roundup - ny serie för hjälpa annonsörer bli bättre på att skapa innehåll för TikTok

Behöver du hjälp på traven att komma igång med eller levla upp ditt tiktokande? Nu har TikTok släppt en ny serie som ska kunna hjälpa till med precis de sakerna. The Roundup, en serie som ska visa upp ”några av de mest intressanta och framgångsrika varumärkeskampanjerna på TikTok”.

TikTok Launches The Roundup, A New Content Series

Last week, TikTok launched "The Roundup," a new content series that showcases some of the most interesting and successful brand campaigns on TikTok.

Når TikTok 1,5 miljarder användare nästa år?

Hur många använder TikTok nästa år? Över 1,5 miljarder människor, om vi ska tro App Annie. Det är det som appanalysföretaget har kommit fram till efter en titt i kristallkulan. Och med tanke på hur TikTok har rusat fram senaste åren så känns det milt sagt som ett troligt scenario.,

Samtidigt så kom häromveckan uppgifter om att Douyin, TikToks kinesiska systerapp, ”bara” ökade antalet användare med 4 % senaste året fram till september i år. Det skedde i samband med rapporter om att ägarbolaget Bytedance har organiserat om sig internt.

Likt Facebooks omställning till Meta så handlade det mycket om att formalisera hur det redan fungerar, men en del i omflyttandet var att Bytedances övriga stora konsumenttjänster utöver spel klumpades ihop under Douyin. Något som skulle kunna tolkas som ett klassiskt sätt att, återigen à la Facebook, blurra till siffrorna för att därmed mörka avtagande tillväxt.

Douyin bedöms vid det här laget ha 640 miljoner dagliga användare, vilket förmodligen är rätt nära antalet månadsanvändare. 4 % tillväxt skulle i så fall innebära lägre tillväxt vad gäller dagliga användare än exempelvis Facebook och Messenger senaste året (+6 %) enligt senaste kvartalsrapporten och ännu längre efter dalig-tillväxten sammantaget för de fyra Facebook-apparna (+11 %).

Nu har senaste året varit ett knasigt år för kinesiska techbolag, med klappjakt och regleringshets från kommunistpartiet, så tillväxten kan ha fått sig en törn av det. Men det kan också vara så att Douyin börjar närma sig tillväxttaket i landet redan nu.

Med det sagt så är det förstås utanför Kinas gränser som TikTok växer snabbast. Det kan alltså betyda att App Annie har helt rätt i sin prognos. För drygt två månader sedan gick Bytedance officiellt ut med att Douyin och TikTok numer totalt har över 1 miljard månadsanvändare. Men det kan också bli så att kurvan bryts tidigare än vad App Annie tror. 

Om ett år kanske vi har facit.

New Report Suggests TikTok Will Surpass 1.5 Billion Users in 2022

TikTok continues to go from strength to strength, despite rivals seeking to quell its growth.

TikToks appekosystem är nästan uppe i 1000 appar som laddats ned 1,3 miljarder gånger

Här är en rätt kul uppskattning från appanalysföretaget Sensor Tower: TikTok har gett upphov till ett eget ekosystem av appar som mer eller mindre direkt är byggda på och mot tjänsten. Samma sak som vi har sett inte minst kring Facebook. Antalet TikTok-ekosystemsappar ska nu vara upp i nästan 1000 appar och de har laddats ner totalt 1,3 miljarder gånger.

I takt med att företag som Apple, Google och Facebook har satts under allt mer press från reglerare så har de allt oftare lyft fram hur viktiga de är för samhällsekonomin. Hur mycket pengar och hur många arbetstillfällen de direkt och indirekt har gett upphov till. TikTok-ekosystemet är ännu ett exempel på det.

Men det är också ett ganska bra mått på hur stor och mogen en tjänst börjar bli. När en uppstickare och nykomling - som många gånger i sig är sprungen ur eller är beroende av några av de befintliga stora plattformarna - blir en plattform i sig själv. Och en som i sin tur sedan börjar yngla av sig nya, externa tjänster och företag.

TikTok Has Spawned Its Own Ecosystem of Nearly 1,000 Apps Totaling 1.3 Billion Downloads

Since January 2014, more than 900 apps have launched worldwide hoping to capitalize on TikTok's popularity, Sensor Tower data shows.

TikTok går om Instagram i åldrarna 12-17 i USA

Ny undersökning från Forrester som visar på ungefär samma mönster som vi har sätt på andra håll: TikTok går om Instagram i popularitet i åldersgruppen 12-17 år. Så de yngre tonåringarna om man så vill.

Åtminstone om man med popularitet menar återkommande användning. 2020 så svarade 61 % i målgruppen att de använde Instagram varje vecka och medan tvåan TikTok skrapade ihop 50 % av de svarande. I år är det alltså ombytta roller: 63 % för TikTok och 57 % för Instagram.

Visst, vi pratar om USA och visst, det är en enda undersökning. Men vi har som sagt var sett ungefär samma utveckling även här hemma i Sverige. Med det sagt så finns det dock två saker att notera här:

1. Även om apparna har bytt plats så är det totalt sett fler som använder Instagram och TikTok. Och avståndet har dessutom krympt mellan ettan och tvåan: 11 % för ett år sedan, 6 % i år.

2. En förklaring till utvecklingen, åtminstone delvis, lär inte bara vara att TikTok har rusat i popularitet. Det lär också handla om att några av som svarade förra året har lämnat åldersspannet och några som inte var med förra året har klivit in underifrån. Även om vi pratar om samma åldersintervall så är det inte samma människor (vilket det aldrig är i två undersökningar av den här sorten, men ni fattar). Jag misstänker därför att Instagram-användandet fått sig en lite knuff uppåt i åldersspannet som nu börjar med 18.

No Title

No Description

Snapchat

Snapchat satsar på att bli ännu mer som TikTok med nya musik-AR-linser

Snapchat tar ännu ett steg för att tiktokifiera sig: nytt musikrättighetssamarbete med skivbolaget Sony. Men det är inte samarbetet i sig som är det tiktokiga, utan att Snapchat samtidigt gick ut med att de kommer att släppa en ny slags musik-AR-lins.

Sound lenses är vad de låter som: linser med inbyggd musik. Sony-musik i det här specifika fallet, kan vi tänka. Jag är inte helt på det klara med hur linserna kommer att fungera, men enligt Snap så ska den nya linsen ”omvandla bilder av någon så att de ser ut som att de sjunger en sång” plus Cameo Sound Lenses som ”applicerar visuella effekter som förvandlar dig och en vän till stjärnorna i er egen animerade musikvideo”. Så jag får väl helt enkelt ta reda på hur det tar sig ut i praktiken.

Men oavsett så satsar Snapchat ännu mer det som alltid har varit kärnan i och en väldigt stor del i TikToks framgångar: musik. Och då inte bara för att det är kul utan förstås också för att användarskapade videos kan ge musik som inkluderas en rejäl boost lyssningsmässigt. Men omvänt så har Snap också hittat på ett sätt att direkt kapitalisera på linsformatet kopplat till musik. Den nya linsen gör det möjligt för skivbolag och artister att betala (eller sänka rättighetsersättningen) för att samförpackas med en lins som sedan kan användas av Snapchat-användarna för att marknadsföra låten.

https://techcrunch.com/2021/11/15/snapchat-partners-with-sony-music-announces-plans-for-new-ar-music-lenses/

Snapchat lägger till Layers i Snap Maps

Nyhet i Snapchat: Layers. Ungefär som det låter: lager i Snap Maps. Snap Maps får 3D. Ja, nästan.

Layers är ungefär det som går att göra i exempelvis Google Maps. Välja att visa olika vyer för kartan. Men det intressanta är att Snap Maps därmed får några nya användningsområden.

En är att det blir möjligt att se sina gamla snaps utmärkta på kartan. Med andra ord kan man se gamla snaps geografiskt utplottade. Och det kanske allra mest intressanta är att Snap siktar på att tredjepartsföretag ska kunna skapa egna lager, som ett läge där konstertarrangören Live Nation kan visa upp alla konserter eller andra arrangemang inom ett område.

Snappare ska alltså kunna lägga till egna lager som de är intresserade av, samtidigt som det blir en ny möjlig plats för marknadsföring för företag. Ännu en ”appbutik” i Snapchat, om man så vill.

https://techcrunch.com/2021/11/17/snapchat-launches-memories-and-explore-layers-on-snap-map/

Twitter

Twitter köper Threader - en tjänst för att dela… Twitter-trådar

Här är ett uppköp som nästan känns lite meta (ja, inte företaget som förr hette Facebook): Twitter köper Threader. Vad är då Threader? En tjänst som gör det möjligt att… dela Twitter-trådar.

Jag hade inte koll på Threader tidigare, men nu när jag läser vad tjänsten består i så känns det som ett rätt givet köp. Ja, eller det känns mest konstigt att Twitter inte har haft den här funktionen själva. Med Threader så har det blivit möjligt att dela just Twitter-trådar i ett format som är lite mer läsvänligt. Tweets formaterade för att enklare läsa sig igenom en Twitter-konversation (eller Twitter-storm).

Men i ett lite större sammanhang så passar köpet också rätt väl in i Twitters 2021-strategi: att sluta vara Twitter. I alla fall Twitter som vi har känt tjänsten så här långt. Mer fokus på fler medier och format och framförallt: ökad satsning på längre format. Även i text. I det sammanhanget så kommer Threader-folket direkt känna sig som hemma hos Twitter.

Twitter acquires Threader, an app that compiles and shares threads | TechCrunch

Twitter announced today that it's acquiring Threader, an app that lets people compile Twitter threads and share their favorites, making it easier to help

LinkedIn

LinkedIn anställer före detta TikTok-chef för att få fart på innehållssatsningen i Europa

Ni som tycker att LinkedIn börjar bli för mycket som Facebook? Be afraid. Be very afraid.

LinkedIn Hires TikTok Alum To Cultivate Creator Relations In The EU, Latin America - Tubefilter

Amid ongoing investment in its resident creator community, LinkedIn has hired former TikTok exec Julien Wettstein to serve as its creator community team lead for the European Union and Latin America. Wettstein will work in close tandem with Andrei Santalo, who joined LinkedIn from Instagram in May, and serves as its global head of community and creators, based in Los Angeles.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *