Kategorier
AI - Artificiell intelligens Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 47 2021 – del 2

Walmart först ut att testa livevideoshopping via Twitter. Frankrike kräver att sökmotorer plockar bort e-handlaren Wish från sina resultat. Spotify testar TikTok-flöde med musikvideos. Netflix köper visual effects-studion Scanline VFX. Epic Games köper spelstudion bakom Guitar Hero och Dance Central.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Walmart först ut att testa livevideoshopping via Twitter

USA:s största detaljhandlare Walmart var lite (läs: väldigt) sena på e-handelsbollen, men de har sedan dess börjat få upp farten riktigt ordentligt. Och de verkar inte ha några som helst planer på att bli akterseglade igen. Det är åtminstone lite så det känns med tanke på att Walmart verkar hoppa på alla nya initiativ och trender som dyker upp. Därför känns det rätt passade att Walmart nu blir först ut att testa livevideoshopping via ett annat företag som också har en rätt stor identitetskris 2021: Twitter.

Yes. Walmart tänker köra TV-shop via Twitter. Den fullständigt givna plattformen för shopping.

Ja, det är åtminstone vad Twitter vill att Twitter ska vara. Eftersom Twitters 2021 går ut på att hitta på och testa saker som får Twitter att sluta vara Twitter. En av de sakerna har varit just e-handelsfunktioner. Som en särskild profilvy för e-handlare, med möjlighet att visa upp delar av sitt sortiment.

Walmart lägger oavsett inte alla sina ägg i fågelkorgen (även om det, ni vet, hade varit rätt rätt), sändningen kommer att tryckas ut via ungefär alla plattformar som någonsin har haft ordet ”livevideoshopping” i en PowerPoint. Walmart trycktestar Twitters lösning parallellt med några plattformar som Walmart har använt tidigare.

Så Twitter som plattform för direktsänd försäljning? Mjavetintedetja. Men jag har haft fel förr.

https://techcrunch.com/2021/11/22/walmart-will-be-the-first-retailer-to-test-twitters-new-livestream-shopping-platform/

Frankrike kräver att sökmotorer plockar bort e-handlaren Wish från sina resultat

Frankrike fortsätter gräla med amerikanska techbolag. Den här gången är det e-handlaren Wish som står i fokus för Frankrikes ilska. Nu kräver landet att sökmotorer och andra sajter som länkar till Wish helt enkelt plockar bort Wish från sina sökresultat och listningar.

Anledningen? Därför att utredningar har visat att ”en stor del av produkterna som har undersökts hos Wish är farliga”. Och då antar jag att vi inte pratar om farligt som i ”det är onyttigt för dig” utan som i ”du kan dö om du kopplar in den här”. Frankrike gav Wish två månader att komma till rätta med de upptäckta oegentligheterna och nu när den deadlinen har passerats så verkar det alltså som att Wish fortfarande får underbetyg.

Det finns förstås en hel massa att säga här, men det som det framförallt kokar ned till är det som är kärnan i såväl EU:s upphovsrättsdirektiv som i de kommande techlagstiftningarna Digital Services Act och Digital Markets Act: vilket ansvar som företag har för det som användarna gör på företagets plattformar.

Även om vi inte vet exakt hur vare sig DSA eller DMA kommer att se ut i sina slutgiltiga former så får vi allt mer ledtrådar om vad som kan komma att ingå. Och marknadsplatser för e-handel kommer alltså att nagelfaras betydligt – eller åtminstone ännu – hårdare.

France orders websites to remove online marketplace Wish

France ordered search engines and online platforms on Wednesday to strip Wish from their listings over concerns about product safety and the U.S. e-commerce marketplace said it was taking legal action to challenge the move.

Pandemin fick inte e-handeln i USA att öka mer än den hade gjort även utan pandemin

Ett rätt intressant diagram: en kurva över penetrationen för e-handeln i USA som konstaterar att e-handeln i landet ligger på samma nivå som den gjorde i prognoserna före pandemin. Att e-handeln alltså inte fick någon boost av pandemin utan hade hamnat här ändå. E-handelns andel av USA:s totala försäljning förra kvartalet ligger till och med lite under prognosen.

Nu handlar det som synas om en väldigt liten avvikelse och det är förstås som vanligt inte läge att dra allt för stora växlar bara på det här. Men det ger ändå en liten fingervisning av en av förra årets stora frågor: ja, e-handeln har skjutit i taket eftersom folk tvingas sitta hemma – men vad blir den nya normala nivån när vi till sist kan lägga pandemin bakom oss?

Tittar vi på siffrorna över den faktiskt försäljningen online så ligger kurvan fortfarande rätt mycket över prognosen och en anledning till att e-handelns andel av den totala försäljningen i USA trots det inte ökar lika mycket är att handeln i de fysiska butikerna (eller åtminstone värdet) har ökat ännu mer. Vi är just nu lite som kor på grönbete, ystra och ivriga att bli utsläppta efter en vinter inomhus. Den hetsen lär knappast minska av att det nu flaggas för att det kan bli tal om nya nedstängningar på sina håll.

Det som dessutom är rätt intressant i rapporten här är att medan Amazons kurva följde prognosen rätt väl så gick det betydligt bättre än väntat för exempelvis Target. Och för Shopify (förstås, höll jag på att säga). Att det alltså kan ha blivit en differentiering av e-handeln. Eller kanske: man har fortsatt att handla i samma affärer som innan när det blev dags att e-handla. Och i Shopify-fallet handlar det förstås om helt nya säljare som tvingades snubbla ut på nätet.

Vad säger det här för oss? Förstås svårt att säga. Vi är ju inte helt ute ur krisen och det kan bli så att tillväxten får sig en knäck även i Sverige. Att hoppet 2020 ”nollas” av att tillväxten kommande år istället blir lägre än i prognoser lagda och kurvor ritade före pandemin. Så att även vi om ett eller ett par år är tillbaka på ursprungsspåret – utan någon varaktig pandemiboost.

Vi kan nog oavsett anta att den hysteriska tillväxten inom e-handeln framförallt förra året kommer att börja skörda offer rätt snart.

Covid Didn’t Accelerate E-Commerce

U.S. e-commerce penetration is currently at levels it would have reached even if the pandemic didn’t happen. While Covid boosted e-commerce spending in 2020, that acceleration perhaps wasn’t a step-change after all.

 

Strömmade medier

Spotify testar TikTok-flöde med musikvideos

Vill även Spotify bli TikTok? Klart även Spotify vill bli TikTok!

Precis som ungefär alla som ens är i närheten av videos som del av sin tjänst så siktar Spotify på att få oss att doomscrolla (kort)videos. Och det är dessutom videos som ligger väldigt nära det som Spotify en gång var (ni vet, en musiktjänst och inte en poddplattform): musikvideos. TikToka dig igenom ett flöde med musikvideos som du kanske eller kanske inte vill titta på.

Så ja, Spotify ger sig därmed också in på Youtubes domäner.

Det här draget lirar dessutom väl med en annan rätt tydlig Spotify-strategi: att få mer skärmtid. Att vi alltså inte bara ska dra igång en spelllista (ja, eller poddlista) och sedan låta appen ligga och rulla i bakgrunden, utan att vi aktivt ska interagera med appen. Både när vi lyssnar och inte lyssnar.

Spotify gör alltså ungefär som Facebook har gjort rätt länge: skapar och öppnar allt fler reklamytor för att på så sätt tjäna mer pengar på annonslyssnarna. Men det finns också potentiella fördelar mot de betalande kunderna. Ju mer tid de tillbringar i appen, desto större chans att de upptäcker och använder fler funktioner och tjänster som Spotify har att erbjuda.

Och det i sin tur kan göra det ännu enklare att sälja sig själva som, tja, Myspace mot artister och poddare. Kort sagt få dem att ge Spotify som tjänst mer kärlek. Och inte bara som en plattform att lägga ut musik och poddar, utan också det bästa stället att bygga relationer med sina lyssnare och fans.

Spotify tests a TikTok-like vertical video feed in its app | TechCrunch

TikTok has seen its short-form video feed copied by a host of competitors, from Instagram to Snap to YouTube and even Netflix. Now it looks like you can

Spotify öppnar en Netflix-avdelning

Jamen, det var väl klart: Spotify öppnar en Netflix-avdelning. En del i musiktjänsten som är tillägnad åt spellistor och soundtracks från Netflix-innehåll. Men inte bara det: Spotify har också börjat testa exklusivt bakom-kulisserna-material och frågesporter kopplat till någon titel.

Spotify gör samma sak med Netflix som de gjorde med Disney för ett par år sedan, alltså. Och det är förstås ingen slump att Spotify vill satsa på det här.

Det som allt mer känns som ett av Apples allra bästa företagsuppköp är Shazam, tjänsten som gör det möjligt att få reda på vilken låt som spelas. Under Apples ägande har Shazam allt mer skruvats mot att slussa användare till Apple Music – via just serier och filmer hos de stora videoströmningsbolagen.

Spotify har än så länge inte någon liknande funktion, men i många fall så blir tittarna sugna på all musik som finns i en film eller en serie, då just musik får allt större funktion som integrerad del i historieberättandet. Då står Spotify redo att leda användaren rätt direkt.

Spotify’s Netflix hub includes some exclusive audio extras

Spotify has introduced a new Netflix hub that’s home to all the music from the streaming giant’s shows and movies. It houses official playlists and soundtracks for some of Netflix’s most popular content, as well as Netflix-related podcasts.

Adele får Spotify att ändra en funktion (eller?)

En stor Spotify-nyhet i veckan handlade om att Spotify har gått med på att ändra det förinställda uppspelningsläget för album. Istället för vara inställt på att slumpa låtarna i albumet så ska låtarna i ett album spelas i den ordning som de ligger på albumet. Alltså i den ordning som artisten har bestämt.

Kravet ska alltså ha kommit från Adele och det lär säkerligen ha spelat in, men jag har svårt att tro att Spotify ändrade hur tjänsten fungerar bara därför. Lär sannolikt vara något som var på gång ändå.

Och en anledning lär vara en annan förändring som Spotify också har rullat ut senaste veckorna: alla enheter utöver datorer och mobiler som man använder för att strömma Spotify kommer nu automatiskt att fortsätta spela rekommenderade låtar när en spellista, som ett album, har tagit slut. I all oändlighet. Och jag skulle inte bli förvånad om samma sak även kommer till just datorn och mobilen.

Vad det handlar om är helt enkelt att Spotify håller på att bygga in doomscrollande i sin tjänst. Få användare att, tja, aktivt opta ur om de inte vill att tjänsten ska rulla vidare när det som användarna vill lyssna på har tagit slut. Vilket i sig också är en av baksidorna med att använda tjänster där allt ligger hos någon annan.

En delikat balansgång. Om det här upplägget skulle bli standard (som det delvis är redan på andra ställen som Youtube) så kan vi ge oss att det kommer tjänster som kommer att marknadsföra sig med att de låter användare helt styra sitt lyssnande. Och, well, det är förstås inte omöjligt att vi kommer att få se tjänster som Spotify släppa ännu fler slags abonnemang. Abonnemang där du kan betala extra för att helt kontrollera vilken musik du lyssnar på.

Spotify now frustratingly defaults to autoplay for connected devices

Spotify users recently noticed that the platform quietly turned on autoplay by default for connected devices. This means that after an album, song selection, or playlist reaches its end, Spotify will start infinitely playing recommended songs.

Spotify’s play button stops shuffling, apparently because Adele said so

Following a request from Adele, Spotify has stopped shuffling albums by default. Now, when you hit ”Play” on an album page, the songs will play in order. This comes just days after Adele released her new album, 30, which Adele likely put together with a specific song order in mind.

Netflix köper visual effects-studion Scanline VFX

Nytt uppköp för Netflix, en techjätte som inte shoppar loss riktigt lika mycket som några av de andra techkollegorna. Men nu är det alltså dags igen: visual effects-studion Scanline VFX får nu Netflix-loggan.

På sätt och vis blir det nästan ett köp inom familjen. Scanline har gjort effekter till Netflix-titlar som Stranger Things och nya Cowboy Bebop. Dessutom för superhjältefilmer från Marvel och DC.

Så så långt egentligen inte så konstigt. Netflix köper in mer specialeffekter inhouse för sin egen innehållsproduktion. Men så finns det några saker som hänt senaste tiden som gör att det här hamnar i ett delvis lite annat ljus.

Det ena är att Netflixs köp är det andra inom det här området på kort tid. För någon vecka sedan köpte spelmotorn Unity studion Weta Digital, grundad av Lord of the Rings-regissören Peter Jackson. Det andra är att Netflix också bara för någon vecka sedan inledde sin egen spelsatsning på allvar, genom att lägga till spel i Netflix-appen (i Android, åtminstone. För iOS är det fristående appar som gäller för att spela spelen). 

Vad är jag på väg med det här? Ja, det är ännu ett exempel på hur spel och film kommer allt närmare varandra. Unity köpte Weta Digital för att biffa upp sin spelmotor och Netflix klickade hem Scanline för att få ännu mer inhouseeffekter för sin film- och serieproduktion. Men Unity har långsiktigt garanterat mer ”filmiska” ambitioner medan Netflix säkerligen gärna skulle göra betydligt maffigare spelupplevelser än de mobilspel de just nu satsar på.

Och ja, mitt i den här skarven – lite längre fram – blir det förstås dags att kasta in ordet ”metaverse”. Som innerst inne handlar just om att sudda ut gränser. Gränslandet mellan det digitala och fysiska, men också där olika innehållsformat allt mer smälter samman.

Netflix to acquire German visual effects studio behind ’Stranger Things’ and more | TechCrunch

Netflix is acquiring Munich-based visual effects studio Scanline VFX for an undisclosed amount. The company expects the deal to close in the first quarter

Epic Games köper spelstudion bakom Guitar Hero och Dance Central

Ännu ett köp i spelvärlden: Fortnite-utvecklaren Epic Games köper Harmonix, studion bakom spel som Guitar Hero, Rock Band och Dance Central. Tillsammans ska företagen skapa ”musikaliska resor och spel för Fortnite”.

Och ja. Det är här vi infogar det oblilgatoriska ”metaverse”.

Men det är oavsett ett rätt självklart köp för Epic även betydligt mer kortsiktigt. Fortnite har förstås länge varit en spelvärld i sig, men spelet har senaste åren allt mer växt till något betydligt större. En värld där Fortnite, själva spelet alltså, mer och mer blir en av delarna i Forniteversat, inte en lika självklart central del.

Förutom att de spelmekanismer som finns i spelen under Harmonix paraply till stora delar redan finns inuti Fortnite så är det inte omöjligt, eller till och med troligt, att Epic än mer kommer att satsa på att skapa, tja, fristående spel och spelvärldar insprängt i Fortnite.

Epic Games buys Harmonix to create ’musical journeys’ in ’Fortnite’

Epic Games has acquired Harmonix, the studio behind titles like Guitar Hero, Rock Band, Dance Central and more recently Fuser.

 

IoT – internet of things

Alla nya byggnader i Storbritannien ska ha laddare för elbilar från 2023

Ett intressant initiativ från Storbritannien: från och med 2022 så blir det krav att alla nya bostäder och kontorsbyggnader ska ha laddstationer för elbilar. Krav på att nya byggnader alltså ska vara elbilsförberedda.

Vi har redan sett hur laddstationer blir allt vanliga syner såväl i publika garage och parkeringsplatser som i villakvarter och vid flerfamiljshus. Men det vi pratar om här är alltså ett statligt pekande med hela handen om att man ska ta höjd för det här när man tar fram nya hus.

Och jag kan bara applådera initiativet. Skitbra. Sen vore det förstås ännu bättre om det även kom andra krav på framförallt arbetsplatser och kontorskomplex. Saker som att det också blir krav på att, tja, erbjuda ordentliga cykelrum med vettiga möjligheter att både parkera och säkra sin cykel. Och även här: med laddmöjligheter för dem som har elcykel.

UK will require new homes to have EV chargers starting in 2022 | TechCrunch

Electric vehicle (EV) charging stations will be required for all new homes and businesses in the UK starting in 2022, the government announced today.

 

AI – artificiell intelligens

Alexa lär sig komma med personaliserade förslag på vad du ska äta

Alexa har lärt sig några nya skills: som din, tja, personal matrekommenderare. När du själv inte har den blekaste om vad du är sugen på.

I veckan släppte Snapchat en ny funktion som gör det möjligt att få receptförslag baserat på mat du har hemma. Men Alexa enuppar Snaps funktion genom att komma med förslag inte bara på recept utan annat baserat på dina personliga preferenser. Som att komma med tips på restauranger i närheten som du kan besöka eller mat som du kan Foodora hem.

Det personliga baseras på att användaren själv får mata in saker som hen gillar eller inte gillar, komplett med bredare saker som att det ska vara glutenfritt eller vegetariskt. Vi kan väl dessutom tänka oss att planen är att Alexa ska bli vassare på att vet vad och hur du vill äta ju mer du använder funktionen.

Men det kanske mest intressanta här är att Amazon förmodligen också siktar på att öppna fler annonsvägar för sin röstassistenttjänst. Möjlighet för företag att betala för synlighet.

Ja, eller… hörlighet.

Amazon Alexa Expands Food Personalization Features With Launch of ’What to Eat’

Last week, Amazon launched a new personalized meal recommendation feature for Alexa called ’What to Eat?’. The new capability, which was part of a slate of new features for Alexa first …


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *