Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 1-2 2022 – del 3

Apple ger med sig och tillåter externa betalningslösningar för appar i Sydkorea och i Nederländerna. Google anklagar Apple för att mobba Android-användare med iMessage. Apple blir världens första börsbolag värt 3 biljoner dollar. Österrikisk datamyndighet konstaterar att användning av Google Analytics bryter mot GDPR. Teleoperatörer vill stoppa Apples VPN-tjänst Private Relay.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Apple ger med sig och tillåter externa betalningslösningar för appar i Sydkorea

Så gör Apple en Google. Går med på att rätta sig efter den lag som klubbades i Sydkorea tidigare i år – den lag som förbjuder företag som erbjuder appbutiker (alltså Google och Apple) att tvinga apputvecklare att bara använda en enda betalningslösning i sina appar.

Apple har gjort en hel massa limboeftergifter under året kring just Appstore och möjligheten för apputvecklare att ta betalt och kommunicera direkt med sina användare, men det här är det mest långtgående steget.

Så det här är med andra ord en definitiv jätteseger för apputvecklare världen över? Nja, det är nog att ta i. Frågan är dessutom hur stor seger det i praktiken är för sydkoreanska iOS-utvecklare.

Det är fortfarande lite tunt med detaljer kring vad Apple i praktiken tänker göra, men det ser ut som att kommer att göra en Google även här. Med andra ord: Apple kommer tillåta appar att använda externa betalplattformar, men de kommer fortfarande ta ut en avgift. En ”reducerad” avgift visserligen, men en avgift likväl. Motiveringen? För att tillhandahålla och underhålla Appstore-tjänsten överhuvudtaget. Om vi tänker att företagen som säljer betallösningar också kommer vilja ha del av kakan så… skulle det kunna innebära att apputvecklare totalt sett får betala mer när de använder en extern betalningsförmedlare.

Det lär väl knappast landa helt väl bland utvecklargemenskapen vare sig i Sydkorea eller i resten av världen om vi säger så. Kanske inte heller hos lagstiftare. Men det kan innebära att såväl Google som Apple har kommit på ett sätt att hantera krav på att öppna för externa betalningsföretag i appar: ta ut ”administrationsavgift” för externa tjänster samtidigt som de packar in fler och fler förmåner för de appar som väljer Googles och Apples betallösningar.

Apple promises third-party payment options in iOS for South Korean users

Apple will allow third-party payment options for the first time in iOS apps in South Korea. Google announced similar concessions following legislation designed to weaken Apple and Google’s grip on their respective app stores.

Apple tillåter externa betallösningar i dejtingappar i Nederländerna

Tidigare i veckan gick Apple ut med det både väntade och oväntade beskedet att företaget till sist går med på att följa den hyfsat nya lag i Sydkorea som förbjuder appbutiker från att bara tillåta ett enda betalsätt. Apple kommer under året att tillåta externa betallösningar i appar i landet. Bara några dagar senare är det dags igen: den här gången i Nederländerna. Efter ett domstolsbeslut (som Apple visserligen har överklagat) så tillåter Apple såväl länkar till betalplattformar utanför en app som icke-Apple-betallösningar inuti appar.

Men i det senare fallet finns det ett väldigt stort aber: då rättegången handlade om dejtingappar så är det just bara dejtingappar i Nederländerna som nu får tillgång till fler betalsätt än Apples eget.

Att både de här två beskeden kommer så tätt inpå varandra känns som att det beror på att Apple har lyckas knäcka koden för hur de ska kunna ha kakan och äta den – tack vare Google.

När Google först gick med på att följa den Sydkoreanska lagen så gjorde de klart att de fortfarande skulle ta ut en transaktionsavgift även för appar som inte använder Googles betallösning och Apple har valt samma spår. Förutom att Apple i samband med beskedet för dejtingappar i Nederländerna passar på att berätta alla fördelar som appar får om de fortsätter använda Apples egen lösning så meddelar företaget också att de även här kommer att ta ut en transaktionsavgift även för externa betalningar. Som allmän administrationsavgift för att de tillhandahåller Appstore, iOS, utvecklarverktyg och så vidare.

Hur hög blir avgiften i Nederländerna? Det kommer Apple att återkomma till ”inom kort”. Men vi kan oavsett konstatera att Apple nu nog kommer kämpa emot externa betallösningar lite mindre framöver. Åtminstone så länge som ingen lagstiftning eller domstol sätter stopp för möjligheten att ta betalt vare sig appar väljer att använda Apples betallösning eller inte.

Apple to Allow In-App Third-Party Payment Options for First Time in the Netherlands

Apple has announced that it will allow third-party payment options for in-app purchases for dating apps in the Netherlands, in the first ever…

Google anklagar Apple för att mobba Android-användare med iMessage

Vem är världens största och elakaste mobbare? Apple. Åtminstone om man frågar Google. Anledningen? Apple mobbar Android-användare. Med IMessage. Hur? Blå sms är coolare än gröna sms och Apple får medvetet Android-(tonårs)användare att känna sig som andra klassens mobiloperativmedborgare när de bara erbjuder iMessage och funktioner inuti iMessage, som Memoji, för iOS-användare.

Och… jag vet inte riktigt var jag ska börja.

Om vi bortser från att det är argument som hämtat från sandlådan så är det förstås extra ironiskt att Google, som är väldigt selektivt med vilka Android-funktioner som fungerar utanför Pixel-mobilerna, anklagar Apple för inlåsning på mobilsidan.

Men vad det framförallt säger är att Googles satsning på sin egen iMessage-konkurrent – RCS som gör att sms får mycket av funktionaliteten hos andra chattjänster – har gått lite sådär. Visst, nu är den inte särskilt gammal, men redan nu kan vi nog anta att Google inte är… helt nöjda med användningen. Läs: folk har inte strömmat över från iOS till Android och de befintliga Android-användarna envisas med att fortsätta med samma chattappar som innan för majoriteten av sin kommunikation.

Plus att det förstås är enklare att skylla på att andra sidan fuskade än att erkänna att de egna chattsatsningarna historiskt varit en imponerande uppvisning i dikeskörningar och vägvalsfladdrande.

Stor humor, oavsett.

https://www.theverge.com/2022/1/10/22876067/google-apple-ios-android-imessages-bullying-lockheimer

Blackberry går i graven (på riktigt den här gången)

Minns ni Blackberry? IPhonen är allt som oftast den mobil som lyfts fram som startpunkten för dagens smartmobiler, men det var trots allt Blackberry som var den första riktigt framgångsrika modellen som gjorde mobilen till ett verkligt arbetsredskap, med möjlighet att använda internet och mejl exempelvis.

I skuggan av de stora mobilmärkena så har Blackberry fortsatt leva, med budskapet att det ska vara ett säkrare alternativ. Men nu har en era till sist på riktigt nått sitt slut: Blackberry avslutar stödet för sitt mobila operativ, vilket i praktiken innebär att Blackberry går i graven.

The End of BlackBerry Phones Is Finally, Truly Here

The company is pulling support for its devices, meaning that at some point they will no longer be able to connect to cellular networks.

 

Digitalisering

H&M lanserar sin första virtuella kollektion

Ny tävling från H&M: döp tre outfits. Den som kommer på det bästa namnet för respektive outfit vinner den – och får den måttsydd så att den passar vinnaren perfekt. Twisten? Det är tre virtuella outfits. Och priserna är också virtuella. De måttsydda kläderna levereras till vinnarna i bildformat. Ja, plus som ”animerade effekter”, så att svassa runt med vinsten i sociala medier och på andra onlineställen.

Så mycket meta att man skulle kunna tro att det är Facebook som ligger bakom alltihop.

Så varför gör H&M det här? Ja, inte för PR, förstås, utan för att det ska ”representera värdet i att vara ett inklusivt företag eftersom kollektionen passar alla kroppar oavsett storlek, kroppsform och kön” och att det är en del i H&M:s ambition att bli ett ”helt cirkulärt och klimatpositivt” företag eftersom kläderna inte behöver tillverkas eller skickas.

Och… mmmkay. Det kan vara en av de mest krystade kampanjförklaringarna någonsin.

Men att H&M hoppar på det virtuella tåget är desto mer självklart. Om folk är beredda för att betala att se snygga ut även i den digitala världen så, tja, varför inte haka på?

H&M launches its first ever virtual fashion collection – Retail Gazette

​H&M has unveiled its first-ever virtual fashion collection and said it represents its ambition to lead the change in the fashion industry.

CD-försäljningen ökar i USA för första gången på 17 år

The more things change, the more they stay the same. Eller nåt. Nya siffror om musikförsäljningen i USA, som 2021 fortsatte att öka. Men den här gången handlar det om ett lite mer oväntat format: cd-försäljningen stiger i USA för första gången på 17 år.

Visst, vi pratar om en rätt modest ökning. Upp dryga procenten. Lite för tidigt att säga om det handlar om ett hack i kurvan eller ett trendbrott, men oavsett så är det lite anmärkningsvärt. Senaste åren har vi sett hur vinylförsäljningen har gått från klarhet till klarhet och även kassetten har fått lite av en ny vår. Och nu är det alltså dags för nittiotalets musikkung att sträcka lite på sig.

Anledningen stavas några tunga albumsläpp från bland andra Taylor Swift och Adele, men även om de utgör är 2021-dopning så är det i linje med en viktig trend överlag inom musik: ju mer ungefär alla musik som någonsin har skapats finns tillgänglig för alla hela tiden, desto mer sugna blir vi på det begränsade och unika. Gäller förstås inte bara musik. Även NFT:er är del i den här trenden. 

Och vinylen avslutade förra året på topp: veckan före jul 2021 såldes det fler vinylalbum än någon motsvarande vecka sedan åtminstone 1991. På 30 år alltså. Kanske ännu längre (jag antar att 1991 är så långt som det finns jämförbara siffror.)

CD Sales Have Increased for the First Time in 17 Years

Adele’s 30, three albums by Taylor Swift, and more contributed to the newfound interest in the physical format

 

Ekonomi och finans

Apple blir världens första börsbolag värt 3 biljoner dollar

Mina damer och herrar. Säg hej till världens första börsbolag värderat till 3 biljoner dollar. Idag passerade Apple den hysteriskt knasiga milstolpen. Det innebär att Apple dessutom har varit först över 1, 2 och 3 biljoner i börsvärde.

3 biljoner dollar. 3 000 000 000 000 dollar. Eller sisådär 27 biljoner kronor. 27 000 000 000 000 kronor.

Hur mycket är det jämfört med något annat? 2,7 miljarder iPhone 13. Mer än Google (eller Amazon) och Tesla eller Google (eller Amazon) och Meta tillsammans. 9 Alibaba. 43 Spotify. 100 H&M. Över 5 gånger mer än Sveriges samlade BNP 2020. Och för den delen större än BNP i alla länder 2020 utom USA, Kina, Japan och Tyskland.

Sen finns det de som säger att techjättarna har blivit alldeles för stora.

Fun fact: Tiden det tog för Apple att nå respektive biljongräns:

  • 1 biljon: 42 år
  • 2 biljoner: 2 år
  • 3 biljoner: 1 år 4 månader

(Ja, eller egentligen 44 år respektive 45 år och 4 månader – men ni fattar.)

Fun fact: Apple är värt 9 gånger mer än när de första gången blev världens största börsbolag 2011.

Fun fact: Apple är lika mycket värt som de 14 största börsbolagen tillsammans 2011.

No Title

No Description

 

Övrigt

Österrikisk datamyndighet konstaterar att användning av Google Analytics bryter mot GDPR

Ännu ett myndighetsbeslut på GDPR-området inom EU: en datamyndighet i Österrike (eller åtminstone en instans ansvarig för GDPR-frågor) har underkänt användningen av Google Analytics på en österrikisk nätläkares sajt med motiveringen att det bryter mot GDPR.

Och… så långt egentligen inte jättemycket nytt. Ända sedan Schrems II-domen så har det rent formellt inte varit okej att använda amerikanska molntjänster på grund av att det numer inte finns ett giltigt avtal för dataöverföring mellan USA och EU. Exakt vad det innebär i praktiken är det lite olika bud om beroende på vem man frågar – och EU har än så länge inte drämt till med stora förbudssläggan (because EU vill helst få ordning på ett avtal med USA).

Men nu har alltså ännu en instans sagt sitt och konstaterat att det inte är okej. Sen finns det frågetecken: sajten i fråga hade inte implementerat IP-anonymiseringen korrekt, men det verkar trots det som att GA överlag inte faller översynsinstansen i smaken.

Så nej. Sista ordet är fortfarande inte sagt. Men tumskruvarna vrids oavsett åt ännu mer på amerikanska molntjänster i allmänhet och Google Analytics i synnerhet.

Austrian website’s use of Google Analytics breached GDPR

A decision by Austria’s data protection watchdog upholding a complaint against a website related to its use of Google Analytics does not bode well for use

Teleoperatörer vill stoppa Apples VPN-tjänst Private Relay

Annonsblockerare gillas som bekant inte av företag som lever på annonser. Nu kan vi konstatera att VPN-tjänster inte uppskattas av teleoperatörer. Åtminstone inte om det är Apple som levererar VPN-tjänsten. Nu har ett antal europeiska teleoperatörer skrivit ett brev till EU där de uppmanar unionen att sätta stopp för Apples Private Relay-tjänst som är en del av Apples rätt nya abonnemang iCloud+.

Private Relay, där användare kan dölja sitt surfande genom att det filtreras via servrar hos Apple, kom som del i iOS 15 och MacOS 15 men är än så länge fortfarande i beta. Innan funktionen släpps skarpt för alla användare så vill nu ett antal operatörer att funktionen skrotas.

Varför gillar då inte operatörerna det här? Därför att det förhindrar operatörerna från att samla in ”väsentlig nätverksadata och metadata”. Men inte bara det: om Apple tillåts rulla ut funktionen så kommer det att ”underminera europeisk digital suveränitet”.

Och vi kan väl konstatera att det kommer att bli väldigt intressant att se om och i så fall hur EU kommer att agera i den här frågan. De europeiska operatörerna klagomål är helt i linje med EU:s ambitioner att begränsa de amerikanska techjättarnas inflytande över medborgarna och företagen i EU. Men det Apple erbjuder är samtidigt väldigt mycket i linje med EU:s önskan att stärka den personliga integriteten för privatpersoner.

Damned if they do, damned if they don’t.

Sen kan jag inte riktigt släppa känslan att operatörerna kanske bryr sig lite mindre om den europeiska digitala suveräniteten än vad de påstår sig göra. Men det kanske bara är jag.

Some European carriers are already blocking Apple’s Private Relay feature on the iPhone – 9to5Mac

One of the major new iCloud features announced last year was Private Relay, which seamlessly sets up an encrypted VPN-like…

Google drar igång stora lobbyapparaten mot EU:s kommande lagförslag DMA och DSA

Två stora lagpaket på det digitala området rycker allt närmare: Digital Markets Act (DMA) och Digital Services Act (DSA). Två lagförslag som i stort är tänkta att begränsa techjättarnas makt. Ja, och om vi ska vara lite krassa: de amerikanska techjättarnas makt. Techjättar som… Google. Som nu har gjort precis som de gjorde för ett några år sedan inför Upphovsrättsdirektivet: de har dragit igång sin stora lobbyapparat mot EU-politiker.

Googles huvudbudskap är även den här gången det numer välkända techtemat: regleringarna kommer att hämma innovation. Plus att de använder diverse annonsorganisationer som lobbyproxy. Och självklart konstaterar Google att småföretagen är de som hotas mest av DMA och DSA. Because småföretag.

Så egentligen är det i stort inget överraskande här. Men det finns en rätt stor skillnad i hur Google hanterar sin protest den här gången jämfört med Upphovsrättsdirektivet 2019: Google kommer inte med helt öppna hot. Uttalade hot om att lämna länder eller till och med hela unionen eller förtäckta hot som visar hur mycket sämre EU-medborgares onlineupplevelser blir om Google måste begränsa eller göra stora förändringar i sin affärsmodell. Kanske för att Google blinkade först förra gången.

Then again. Vi är ju inte vid mållinjen än. Finns ju fortfarande tid för Google att steppa upp sitt hotgame.

Google in last-ditch lobbying attempt to influence incoming EU tech rules

Group targets officials and politicians with advertising, emails, and social media posts.

Ny fransk lag gör det obligatoriskt för bilreklam att tipsa om mer miljövänliga transportsätt

Okej, det här är… intressant. Ny fransk lag som gör det obligatoriskt för bilreklam att informera om alternativa, mer miljövänliga transportsätt. Kort sagt uppmuntra människor att gå, cykla, åka kollektivt eller utnyttja carpooling. 

Inte bara det, lagen anger dessutom att bilreklam måste innehålla minst en av ett antal fraser. Saker som ”För korta resor, gå eller cykla”. Tänk texterna på cigarettpaket, fast lite mer positivt nudgande. Just nu, åtminstone.

Tänker att fransmännen om ett par år kommer att mötas av budskap som ”bilar dödar” i bilreklamen. Lite mer raka rör, liksom.

French Car Ads Will Soon Be Required by Law to Tell You Not to Drive a Car

The new regulation mandates that car advertisements include references to travel alternatives, such as walking or riding a bike.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *