Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sök/SEO
Stämning anklagar Google och Apple för att ha ett hemligt sökmotoravtal där Apple åtar sig att inte bygga en Google-konkurrent
Den överlägset jobbigaste utgiftsposten för Google är TAC, trafikanskaffningskostnaderna. En utgiftspost som kostade Google 11,5 miljarder dollar under Q3 förra året. Vad är då TAC? De pengar som Google betalar andra för att driva trafik till de ställen där Google sedan kan visa annonser och på så sätt tjäna pengar. Den enskilt största utgiftsposten i den här kategorin är de pengar som Google betalar Apple för att fortsätta vara förvald sökmotor i iOS.
Det här är en sak som Google har kritiserats för – något som jag tyckt är lite märkligt. Det är ju trots allt Apple som säljer den här ”tjänsten” och Google är de som betalar mest. Men nu verkar det som att det kan finnas mer bakom avtalet. Apple kan dessutom ha åtagit sig att inte utveckla en konkurrent till Googles sökmotor så länge som Google fortsätter betala.
Ja, det är åtminstone vad en gruppstämning i USA påstår.
Så det är förstås än så länge bara ett påstående, om man så vill. Det kommer bli upp till domstolen att avgöra om det finns substans bakom. Men visst krävs det inte en särskilt stor konspirationshatt för att man ska tro att det kan ligga något i stämningen. Med tanke på hur mycket Apple har satsat på sin karttjänst så är det lite märkligt att Apple inte har haft högre ambitioner på sökområdet.
Eller? Apple har steppat upp sin sökverksamhet lite i skuggan, så det är inte omöjligt att Apple håller på att förbereda sig för den dag när det är dags att fullt ut lansera en webbsökfunktion.
Google Basically Pays Apple to Stay Out of the Search Engine Business, Class Action Lawsuit Alleges
Apple has an agreement with Google that it won’t develop its own internet search engine so long as Google pays it to remain the default option in…
Detaljhandel/e-handel
Walmart rullar ut sitt kylskåpsleveransalternativ till 30 miljoner hushåll i USA
Walmart tar ännu ett rätt stort e-handelssteg: detaljhandelsjätten breddar sitt leveransalternativ InHome till 30 miljoner amerikanska hushåll under året. Upp från dagens 6 miljoner. En femdubbling, alltså.
Vad innebär InHome? Möjlighet att få sin matbeställning levererad till kylskåpet. Att bud alltså får tillgång till bostäder så att de kan ställa in maten direkt i kylskåpet istället för att ställa den utanför ytterdörren.
Nu betyder det här förstås inte att 30 miljoner hushåll kommer att börja kylskåpsbeställa sin mat. Antalet kunder som faktiskt utnyttjar tjänsten lär vara en bråkdel av totalen, inte minst som att tjänsten kostar 19,95 dollar i månaden utöver själva maten. Det handlar alltså fortfarande sannolikt mer om ett test för att se hur tjänsten ska utformas, även om tjänsten så här långt (sedan starten 2019) har gett Walmart positiva besked. Det är åtminstone det man kan anta, nu när tjänsten breddas.
Det absolut största hindret lär nog inte vara prislappen för själva tjänsten, utan hela upplägget med att släppa in främlingar i bostaden när du inte är hemma. Men det gör också att det är intressant att fundera på hur det här kommer att påverka våra bostäder i framtiden. Vi kan nog anta att kylskåpsleveranser är ännu ett område där e-handeln kommer att förändra hur vi kravställer och utformar våra bostäder. Där kylda leveransskåp i bostäder (och kanske bilar) blir självklara inslag.
https://techcrunch.com/2022/01/04/walmart-to-expand-inhome-grocery-delivery-to-30-million-u-s-households-in-2022/
Amazons app trillar ned till en fjärdeplats i listan över de mest nedladdade shoppingapparna 2021
Vilka var de tre mest nedladdade shoppingapparna förra året? Inte Amazon. Amazons app trillade förra året ned till en fjärdeplats i shoppingkategorin – åtminstone om vi ska tro Apptopia. Plats ett till tre gick 2021 till, i tur och ordning, Shopee, Shein och Meesho.
Av dem lär Shein vara mest känd här hos oss. Den kinesiska modeshoppingappen har rusat i såväl nedladdningar som användning i Europa och USA senaste året eller så. Men även Shein fick alltså se sig slagen – av singaporianska Shopee, som framförallt är stor i Sydostasien och i Latinamerika. Tredjeplatsen gick förra året till indiska Meesho.
Men än mer intressant i sammanhanget är topp-tio-listan i stort. Två amerikanska, fem kinesiska (Lazada grundades i Singapore, men ägs numer av Alibaba), två indiska och en från Singapore. Ja, om man vill kan man tilldela indiska Flipkart till USA eftersom de numer ägs av Walmart. Vi kan alltså konstatera att den absoluta majoriteten av apparna i topplistan har olika delar av Asien som huvudmarknader.
Visst, det kan bero på ett antal saker. I och med att väst är mognare e-handelsmarknader (eller som åtminstone haft e-handel i stor skala längre) så kan det betyda ett spretigare antal plattformar. Eftersom nedladdningar inte är samma sak som användning så kan det också leda till att fler redan har laddat ner ned de shoppingappar de använder här i vår del av världen. Sist men inte minst så kan det vara så att vi fortfarande dras mer med datorarvet och fortfarande shoppar via datorn i betydligt högre utsträckning än de nya (och överlag yngre) användarna i främst Sydostasien.
Men oavsett är det en väldigt intressant lista.
Amazon slips to 4th in global shopping app installs amid rise of international brands
Amazon, #1 on this list in 2020, fell to #4 in 2021. The company remains atop the U.S. rankings. Source: Apptopia Amazon’s leading position in U.S.
JD.com öppnar sin första robotbutik i Europa
Ny satsning för en av Kinas största e-handlare JD.com: en fysisk butik. Inte så ovanligt nuförtiden när de fysiska och digitala handlarna kliver allt längre in på varandras områden. Det som sticker ut lite mer i sammanhanget är att butiken slår upp sina portar i Nederländerna. JD:s första (fysiska) intåg i Europa.
Ja, det är dessutom inte bara en butik utan två. Eller rättare sagt två spökbutiker (eller lagerbutiker som man sa förr i tiden). Men det är inte bara två butiker som finns så att kunder kan hämta sina onlinebeställningar – beställningarna plockas dessutom ihop av robotar. Because robotar.
Men den främsta anledningen att jag delar den här nyheten är namnet på den holländska satsningen: Ochama. Som inte alls är så kinesiskt som det kan låta, utan en mashup av orden ”omnichannel” och ”amazing”.
Med andra ord: ett rätt briljant namn.
https://internetretailing.net/themes/themes/chinas-jdcom-opens-first-european-shops–ochama-robotic-collection-shops-in-the-netherlands-24227
Strömmade medier
Fortnite kommer tillbaka till iOS (men inte Appstore)
Det har nu gått sisådär 1,5 år sedan Apple sparkade ut Fortnite ur Appstore efter att Epic Games medvetet brutit mot Appstore-reglerna genom att lägga till en egen betallösning i sin app. Med tanke på att rättegången mellan Apple och Epic ser ut att dra ut på tiden och med tanke på att Epic inte har fått gehör för sitt krav på att Fortnite släpps in i Appstore igen medan rättegången pågår så har det verkat som att det kan dröja länge innan vi får Fortnite i iOS igen. Men nu ser det ut som att det kan hända betydligt tidigare än väntat.
Epic har inlett ett samarbete med grafik- och chiptillverkaren Nvidia. Ja, eller rättare sagt ett avtal med Nvidias spelströmningstjänst Geforce Now. Samarbetet innebär att Fortnite kommer att släppas via Nvidias tjänst och betatester börjar redan i januari. Även om det inte finns något definitivt datum för när vi kan vänta oss en skarp version så lär det hända betydligt tidigare än det att rättegången mellan Apple och Epic går i mål i alla instanser.
Ja, men så finns det ett rätt stort aber. Att Fortnite nu kommer tillbaka till iOS betyder inte att spelet kommer tillbaka till Appstore.
Vad det istället handlar om är ungefär samma sak som Microsoft, Meta och Amazon har gjort för att kunna erbjuda sina spelströmningstjänster i Apples-mobilplattform: Fortnite är inte en iOS-app utan spelas via Safari. Via Apples webbläsare, alltså.
Det återstår att se hur Fortnite funkar i sin Geforce-version – och hur sugna spelare är på att gå Geforce-vägen till spelet (som innebär ett Geforce-konto). Men framförallt blir det intressant hur det kan påverka rättegången mellan Epic och Apple. Hur sugna kommer Epic vara att plöja ner massor i rättegången om Geforce-Fortnite blir en hit?
Fortnite Coming Back to iOS Soon Thanks to Nvidia’s GeForce NOW Service
With the Apple vs. Epic Games lawsuit continuing on, there are no signs that Apple has any intention of allowing popular battle royale game Fortnite…
Take-Two Interactive köper spelbolaget Zynga för 12,7 miljarder dollar
Ännu en jätteaffär i spelvärlden. Enligt artikeln kan det tydligen ”kanske vara den största affären i spelbranschen någonsin”. Jag har absolut ingen aning om det stämmer, men med tanke på att Take-Two Interactive betalar rätt hisnande 12,7 miljarder dollar för att köpa Zynga så är jag benägen att tro att det stämmer.
Det är dessutom två rätt välkända bolag som är inblandade i affären. Take-Two ligger bakom serier som Grand Theft Auto och BioShock medan Zynga kanske fortfarande mest är förknippade med pre-mobilspelet Farmville (a.k.a. det första jättepopulära spelet i Facebook), även om de numer är mobilutvecklare.
Men framförallt visar affären hur långt konsolideringen av spelbranschen har gått – och hur värdefull mobilen har blivit som spelplattform. Den numer enskilt största, dessutom.
https://www.theverge.com/2022/1/10/22876184/take-two-interactive-zynga-acquisition-deal
Spotify lägger till nytt grafiskt annonsformat för poddar
Nytt annonsformat i Spotify. Specifikt för podcasts (förstås, höll jag på att säga med tanke på Spotifys jättesatsning på just poddar). Det intressanta är att det är ett… grafiskt annonsformat. Vilket inte är helt givet med tanke på att vi alltså pratar om podcasts.
Det handlar om att poddare kan prata om erbjudanden i sina sändningar och när den som lyssnar sedan har lyssnat klart så väntar annonsen i appen, med stöd för att klicka sig till erbjudandet.
Spotify har senaste sisådär två åren lagt allt mer krut på funktioner som ska ge Spotify-appen mer skärmtid. Göra så att Spotify blir lite mindre play and forget och mer av en app som du interagerar med utöver att dra igång en låt eller en podcast. Anledningen? Mer skärmtid betyder fler möjligheter att exponera användare för fler funktioner och tjänster och förstås, som här, möjlighet att kunna sälja fler annonsytor.
I dag här fallet gör det nya formatet att det går att dubbla antalet möjliga annonser i samma avsnitt, eller göra uppföljningsannonser efter lyssningen.
Spotify will show clickable in-app ads when they’re mentioned on a podcast
Spotify makes the podcast promo code obsolete by showing clickable ads when brands are mentioned.
Spotify lägger ned sin interna podcastverksamhet Studio 4
Spotify har som bekant gått all in and then some på poddar senaste 1-2 åren. En satsning som ser ut att flyga rätt ordentligt om man ska tro på kvartalsrapporter och det som Spotify själva går ut med (även om påståendet om att de har gått om Apple som största poddplattform i USA ser ut att vara baserat på lite skakiga faktagrunder). Men den Black Friday-shopping på podcastområdet som Spotify har ägnat sig åt ser nu ut att ha fått sitt första interna offer: Spotifys inhouse-podcastverksamhet Studio 4 läggs ned i princip omgående.
Och ja, det är väl inte så konstigt att Spotify renodlar sin verksamhet. Det ser dessutom ut som att Studio 4 inte har fått till några poddhits på ett tag. Men som även artikeln är inne på så har det kommit uppgifter om att Spotifys podcastande knakar lite i fogarna bakom kulisserna.
Men det här kan också vara del av något större. En kommande poddöd.
Med tanke på hur mycket podcasten både affärs- och företagsmässigt har exploderat inte minst under pandemin så är frågan förstås när marknaden börjar mättas. Och vilka som då står kvar.
Med andra ord så är det inte orimligt att konsolideringen och utslagningen inom podcasts, precis som det som väntar e-handeln, kan börja slå mot de största spelarna när de små och medelstora redan har sugits upp.
Spotify shuts down its namesake podcast studio
Spotify is planning to shut down its Studio 4, or Spotify Studios, network. The team helped produce various podcasts, including Meghan Markle and Prince Harry’s 2020 holiday special, as well as Dissect.
Youtube testar ”Smart downloads” för att få oss att youtuba mer
Kommer ni ihåg när Apple gav alla sina iTunes-användare ett U2-album helt gratis? Och att det sedan (och fortfarande) inte gick att ta bort albumet om man inte ville ha det? Nytt test från Youtube som känns lite samma sak: Smart downloads. Youtube laddar ner 20 videos i veckan till din enhet så att du kan titta offline även om hela internet skulle dö. Du har alltså åtminstone ett litet överlevnadskit för att dämpa ditt Youtube-behov.
Och… ja, det ska bli intressant att följa hur det här går. Inte nytt i sig eftersom Youtube Music redan laddar ner musik du borde gilla enligt ungefär samma upplägg. Visst, det lär ju gå att stänga av den dag det här blir skarpt, men många kommer nog inte ens ha koll på att det sker.
Det visar mer än något att Youtube verkligen, verkligen, verkligen, verkligen inte vill att du ska hoppa över till TikTok nästa gång som Youtube viker sig.
YouTube app testing ’Smart downloads’ for videos, just like YT Music
The latest YouTube ”new” feature that users can test, though it’s not widely available, is ”Smart downloads” for the Android app…
Bytedance lanserar e-boksapp
Läsa e-bok via TikTok? Tja, på hemmamarknaden Kina så är det nu verklighet. TikTok-ägaren Bytedance har börjat testa Douwen Novel – en e-boksapp.
Okej, nu handlar det om en fristående app och inte en funktion som är del av TikToks kinesiska systerapp Douyin. Det handlar alltså framförallt om ännu försök för Bytedance att bredda sina verksamhetsambitioner inom fler onlineformat. Med tanke på att företaget redan har nyhetsaggregering, hyfsat renodlade videotjänster, egen musiktjänst, spel och en egen shoppingapp så var det väl mest en tidsfråga innan även böcker lades till i produktportföljen.
Så sådär aktuellt för oss. Just nu. Men vi har sett hur Bytedance allt mer växlar upp sina ambitioner att släppa betydligt fler tjänster än bara TikTok också i vår del av världen. Det är alltså inte alls omöjligt att Bytedance gör en Spotify och lanserar en global musik-, podd- och e-bokstjänst.
ByteDance Launches ”Douwen Novel” App
ByteDance is testing the paid novels market. The company had recently launched the
Baby Shark första Youtube-video att nå 10 miljarder visningar
Kommer ni ihåg när ”Despacito” var den Youtube-video som hade flest visningar någonsin? Sååå… slutet av 2020. Sedan dess har Youtube dominerats av ”Baby Shark”. Förutom att Baby Shark fortsätter att dra ifrån Despacito och väldigt många andra Youtube-videos så har Baby Shark nu passerat en… hyfsat imponerande milstolpe. Baby Shark kan nu stoltsera med att vara den första videon som setts fler än 10 miljarder gånger på Youtube.
Haja vilken bedrift.
Baby Shark is the first YouTube video to surpass 10 billion views
”Baby Shark” has become the first YouTube video to surpass 10 billion views. It became the most-viewed YouTube video of all time in 2020, surpassing ”Despacito.”
IoT – internet of things
Amazon lanserar IoT-nätverket Sidewalk Bridge Pro
När det handlar om molntjänster så är Amazon jätten på området med sitt AWS. Men molntjänster är förstås rätt meningslösa utan uppkoppling och nu lanserar Amazon en tjänst som ska göra det möjligt att få ut AWS på fler ställen. Ja, och förstås även delar av Amazons produktportfölj – som Ring-hårdvaran.
Och för att verkligen sätta ljus på det senare så är det fullständiga namnet på den nya tjänsten är Amazon Sidewalk Bridge Pro Powered by Ring.
Vad är då Sidewalk (Amazons, alltså, inte Googles dotterföretag som håller på med lite samma sak – ett dotterföretag som är på väg att bli del av ”vanliga” Google)? Lite vad det heter: en bryggtjänst som är tänkt att förlänga räckvidden för befintlig internetnätverk. Så att tjänster ska fungera bättre i saker som parker och stora gallerior.
Men så finns det en annan del utöver att kränga fler IoT-tjänster för Amazon. Det är lite ett sätt att råda bot på det som är Amazons största svaghet jämfört med Apple och Google: avsaknaden av mobilt ekosystem. För förutom att bättre uppkopplingsmöjligheter gör det enklare att använda Amazons befintliga uppkopplade prylar så är nätverk i sig möjligheter att samla in data om användare.
Amazon introduces the Sidewalk Bridge Pro to expand the network
The low-powered, long-range IoT network Amazon Sidewalk is looking to grow beyond Echo and Ring devices to connect billions of devices.
HomePod Mini på väg till Sverige
Apples smarta högtalare HomePod i Sverige? Nu-uh. Åtminstone inte om du vill köpa den här hemma och få Siri på svenska. Men nu ser det ut som att Apple är nära att ändra på den saken.
Tydligen så testar Apple en svensk HomePod med ett litet antal testare för att trimma Siri. (Ja, eller HomePod Mini, om vi ska vara formella – men nu när Apple har lagt ned storasyskonet så kan vi nog kalla minin för bara HomePod.)
Däremot ser det inte ut som att en lansering kommer att ske närmaste tiden. Verkar snarare vara månader bort. Men det verkar alltså oavsett som att det snart kan gå att strössla sin bostad med svensk-HomePod för den som känner för det.
Exklusivt: HomePod mini kommer få stöd för svenska
HomePod mini med Siri på svenska är på gång. Detta kan vi avslöja efter att Homepod mini har börjat testats på bred front inom landets gränser och på vårt lokala språk. HomePod mini har ännu inte…
AR/VR
Meta verkar ha sålt en hel massa VR-set i jul
Hur går det för de nya satsningarna för företaget som en gång i tiden hette Facebook? Det vet vi inte riktigt. Vi kanske får något slags officiellt besked i samband med Metas nästa kvartalsrapport om några veckor. Men redan nu så finns det tecken på att julen gick riktigt bra.
Under veckan efter jul toppade Oculus-appen nedladdningslistan i Appstore. Före Instagram, Snapchat, Youtube och till och med TikTok. Runt 2 miljoner nya nedladdningar fram till början av januari, enligt uppskattningar från Apptopia. Det inkluderar bland annat 644 000 nya nedladdningar 24-26 december – 2,5 gånger fler än motsvarande dagar 2020.
Ska vi tro Apptopia så var nedladdningarna… hyfsat geografiskt koncentrerade. 1,7 miljoner av det totala antalet nyinstallationer gjordes av amerikanska användare. Nära nog allihop, alltså.
Så vad säger det här? Inte jättemycket. 2 miljoner är fortfarande rätt långt ifrån 2 miljarder, om vi säger så. Dessutom vet vi inte hur många som kommer att hänga kvar och hur många Oculus-set som samlar damm framåt midsommar. Men oavsett så är det ännu en rätt stor framgång för Meta vid sidan av de sociala apparna. Hela metaverse-ambitionen handlar ju om att väva ihop virtuella världar med sociala interaktioner – i hårdvara och mjukvara ägd och kontrollerad av Meta. (Även om Mark Zuckerberg är väldigt noga med att påpeka att metaverse-byggandet är något som Meta måste göra tillsammans med andra – alltså det politiskt korrekta att säga i dessa uppstyckartider).
https://techcrunch.com/2022/01/06/meta-had-a-good-holiday-as-its-oculus-vr-companion-app-gained-2m-downloads-since-christmas/
Nvidia öppnar sitt omniverse i skarp version
Pratar vi nåntingverse så är det meta som oftast får mest strålkastarljus, men det finns ju även andra som håller på med sina egna motsvarighet (ja, de flesta verkar det som). Som grafikkorts- och chiptillverkaren Nvidia. Nu har det blivit dags för Nvidia att öppna sitt omniverse i skarp version efter att ha betakört det ett tag.
Det riktigt intressanta med Nvidias virtuella världsprojekt är att det specifikt är avsett för ingenjörer. En virtuell samarbetsplattform för produktutveckling.
Utan att veta exakt hur verklighetstroget det är så är tanken att det ska gå att skapa och testköra fysiska produkter under verkliga förhållanden inuti omniverset. Ja, det ska åtminstone gå att testköra digitala tvillingar under verkliga fysiska omständigheter, som gravitation.
https://venturebeat.com/2022/01/04/nvidia-unveils-free-version-of-omniverse-for-millions-of-creators-and-artists/
Google uppges ha börjat arbeta på ett par AR-glasögon – igen
Klart att även Google vill vara med och leka metaverse. Nu kommer uppgifter om att Google har börjat arbeta på ett par AR-glasögon. Och… ja, det är ungefär det vi vet.
Däremot är det som sagt rätt givet. Google är ju trots allt lite grand old företag när det handlar om hårdvara med AR-stöd. Frågan är förstås mest om Google kommer att lyckas bättre än förra Google Glass-försöket. Åtminstone som kommersiell produkt för privatpersoner.
Google Glass var, som så ofta när Google är igång, för smart och för mycket före sin tid för sitt eget bästa. Och oddsen talar inte direkt till Googles fördel den här gången heller. Men vem vet, Google kanske lyckas göra en Apple den här gången?
Google Starts Development Of Its Own AR Glasses
After buying smart glasses manufacturer North, Google is now working on a device to let people experience AR.