Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Spaningar om digitala trender 2022
I veckan gästade jag Linda Björcks veckolivesändning på LinkedIn och pratade lite om vad vi kan vänta oss för digitala medier under 2022. Missade du den så går det fint att titta i efterhand.
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram börjar testa kronologiskt flöde
Så har Instagram börjat testa det som de pratade om i slutet av förra året: att återinföra det kronologiska flödet. Ja, eller som Instagram-chefen Adam Mosseri konstaterade: ”i någon form”. Och nu vet vi vad den formen blir (åtminstone under testet): tre flöden.
”Home”-flödet kommer fungera precis som idag, med allt vad det algoritminnebär. ”Follwing” är ungefär vad det låter som: Instagram-konton som du följer – men där inläggen sorteras kronologiskt. Sist men inte minst så testas också flödet ”Favorites” som också är ungefär vad det låter som: konton som du väljer ut som extra intressanta. En variant på ”close friends” och annat liknande som såväl Facebook som Instagram har kört och testat.
Att Instagram känner att det överhuvudtaget behövs ett favoriter-läge visar hur trångt det har blivit i flödet. Men det är samtidigt också lite ett underkännande av den egna algoritmens skills: Instagram erkänner att de inte klarar av att hantera balansen mellan att visa konton du interagerar mest med och att trycka in innehåll som de hoppas ska få dig att använda tjänsten mer.
Det sistnämnda kommer innebär också att Instagram kommer att genomföra tester i Home-flödet: eftersom du som vill hålla koll på vänner och konton du följer ska välja något av de två nya flödena så kommer Instagram istället att packa det vanliga algoritmflödet med fler rekommendationer av konton de tycker att du ska vara intresserad av. Kort sagt: ännu ett drag för Instagram att bli mer som TikTok.
Och ja, vi kan också anta att testet delvis handlar om att säkerställa så att de två nya lägena inte innebär att användare hänger mindre på plattformen. Åtminstone inte markant mycket mindre.
Instagram’s chronological feed is back | TechCrunch
Instagram is making good on the promise it made last month to bring back the chronological feed. In a tweet Wednesday, Instagram head Adam Mosseri
Instagram börjar testa vertikalt TikTok-flöde för stories
Ännu ett test för Instagram. Ja, eller om man så vill: ännu ett test för att Instagram ska bli mer som TikTok. Vad innebär det mer konkret den här gången? Ett vertikalt flöde för stories. Because vertikalt everything.
Instagram testing Stories with vertical scrolling design – 9to5Mac
Some users in Turkey and Brazil have received an Instagram update that brings vertical scrolling to Stories.
Instagram börjar testa likes för stories
Ännu ett Instagram-test. Den här gången med… likes. Alltså det som företaget som en gång i tiden hette Facebook (och även andra) delvis håller på att jobba sig bort från. Men nu verkar det som att Instagram har insett att någon form av återkoppling från tittare är bättre än ingen alls.
Att välja en reaktion (för att inte tala om att skriva en kommentar) har betydligt högre tröskel än att bara trycka på en gilla-tumme eller liknande. Originalgillandet är numer lite lagom icke-engagerat engagemang.
En sak som däremot helt är i linje med vad Facebook och Instagram har jobbat mot ett tag nu är att det totala antalet gilla-markeringar inte kommer att visas publikt. Den som har lagt ut storyn kommer att se totala antalet, men ingen annan. Ett försök från Instagram att försöka visa att de minsann genuint bryr sig om sina användares bästa genom att försöka motverka gilla-jämförelse-hysterin.
Instagram is testing private likes on Stories with select users | TechCrunch
Instagram has started testing private likes on Stories as part of a limited test. The Meta-owned company confirmed that the feature is not broadly
Instagram ”utforskar” möjlighet att redigera ordningen för inlägg
Ni vet de där spelen som går ut på att få fram ett motiv genom att flytta runt ett antal fyrkanter? Nu kanske det snart blir möjligt att spela det i Instagram. Instagram ser ut att ”utforska” möjligheten att manuellt anpassa rutnätsmönstret med inlägg.
Okej, nu kanske det inte handlar om att Metas spelambitioner har lett dem till att spelifiera hela Instagram. Vad det handlar om är att göra det enklare att använda rutnätet på det sätt som många redan gör: skapa en större bild bestående av de mindre inläggsfyrkanterna. Och kanske än mer relevant för majoriteten av användare: låta användare lyfta fram inlägg. Att nåla fast inlägg i rutnätet, alltså.
Instagram is exploring a customizable profile grid
Instagram has been spotted working on a feature that would let you reorder the posts in your profile grid.
Instagram kommer att satsa ännu mer på video och Reels 2022
Vad är Instagram? Bra fråga. Frågar vi Instagram-bossen Adam Mosseri så är det åtminstone inte dagens Instagram, så glöm det. Så pass att Instagram kommer att ”tänka om” om vad Instagram är. Överhuvudtaget, alltså. Finns inget som identitetskriser.
Men visst. Instagram lär känna hur TikTok (och annat) flämtar dem i nacken i takt med att tillväxten – helt naturligt – tappar allt mer fart. Oavsett så kommer omtänkandet att innebära att Instagram kommer att ”double down” på video och Reels i år. Dessutom kommer Instagram att lägga till ännu fler funktioner för att ”styra” vad Instagram är för enskilda användare och satsa ännu mer på verktyg som ska göra att innehållsskapare kan tjäna pengar på sitt instagrammande.
Sist men inte minst – och det både mest överraskande och mest självklara – är att Instagram 2022 kommer att öka sitt fokus på meddelandefunktioner. Och med tanke på att Instagrams meddelandefunktion numer i praktiken är Messenger så betyder det alltså att företaget som en gång i tiden hette Facebook kommer att lägga ännu mer krut på att bygga ihop sin enhetliga meddelandeinfrastruktur.
Instagram will ’double down’ on video in 2022 and focus on Reels
Adam Mosseri, who runs the platform, said the team will place an onus on creators, transparency and messaging next year.
Instagram siktar på lägga till stöd för NFT:er
Vad har du alltid saknat i Instagram? Precis! NFT:er. Alltså den 2021-trendiga tekniken som gör det möjligt att skapa digitala föremål i begränsade upplagor.
Och, tja, det var väl oundvikligt. Ingen vet riktigt vad NFT kommer att bli när tekniken har mognat, men alla vet att det är nästa stora grej som kommer att bli lösningen på alla problem med internet. Typ.
Oavsett så ”utforskar Instagram aktivt” möjligheten att låta användare sälja och köpa NFT:er direkt via Instagram. Rykten om det här började florera redan under våren, men nu har det dessutom börjat dyka upp skärmdumpar på att åtminstone ett test kan vara på gång.
Och det är helt logiskt att Instagram satsar på det här. Inte bara för att det är ett trendigt format, utan eftersom NFT:er ligger i gränslandet mellan e-handel, innehållskapande och sociala format. Det är väl inte direkt så att Instagram kommer att göra en Facebook och gå all in på en ny framtidsteknik (ja, eller löst formulerade tankar om något som kan bli framtiden för internet och allt digitalt), men krypto överlag börjar komma allt närmare ett verkligt mainstramgenombrott. Och det lär komma när de stora onlineplattformarna anammar tekniken fullt ut.
Instagram is working on bringing NFTs to a wider audience, as its parent Meta goes all-in on the metaverse
”We are definitely actively exploring NFTs and how we can make them more accessible to a wider audience,” Instagram’s CEO said.
Metas nyhetsbrevstjänst Bulletin har… 115 användare efter 6 månader
Hur har det gått för Metas nyhetsbrevstjänst? Sex månader efter det att företaget som en gång i tiden hette Facebook rullade ut Bulletin så har tjänsten nu… 115 användare. En… bit från 2 miljarder, om vi säger så.
Okej, nu handlar det än så länge om en tjänst som kräver inbjudan från Meta. Det är alltså inte en tjänst som vem som helst kan börja använda. Enligt Meta så går den ”långsamma” planerade utrullningen helt enligt planerna. Och visst. Det är klart att de måste säga så.
Men vi kan nog vara rätt övertygade om att den siffran är lite… lägre än vad Meta hade hoppats på så här dags.
Meta releases newsletter platform numbers, and it’s good news for Substack
The company says it has 115 publishers writing for the platform, which feels very small compared to its competitors in the newsletter space. That might just be on purpose.
Instagram gick om TikTok som världens mest nedladdade app Q4 2021
Världens mest ospännande lista: Sensor Towers förteckning över de mest nedladdade apparna föregående kvartal. Och världens mest nedladdade app var förstås som vanligt Tik… Instagram? Say what?
Ni vet ju hur det har sett ut ungefär hur länge som helst. TikTok toppar nedladdningslistorna kvartal efter kvartal. Faktum är att sista kvartalet 2021 var det det blott andra kvartalet de två senaste åren som TikTok inte var nummer ett (förra gången det hände var det Zoom). Och det är inte nästa nya stora svarta grej som har skjutit upp till toppen, utan alltså en grand old app i sammanhanget. Exakt två år efter det att företaget som då hette Facebook senaste hade en app högst upp i listan.
Sex intressanta saker med listan:
1. TikTok var fortfarande den mest nedladdade iOS-appen – en bra bit före iOS-tvåan Youtube. Med tanke på att Sensor Tower som vanligt inte räknar med tredjepartsbutiker, alltså det enda sättet att installera Android-appar i Kina eftersom Google är förbjudet, så lär TikTok fortfarande totalt toppa. Åtminstone om man räknar som Sensor Tower och slår ihop siffrorna för TikTok och TikToks kinesiska systerapp Douyin.
2. Som synes tokdominerade Android-nedladdningarna för TikTok. Någon som till största del kan sammanfattas som ”Indien”. Efter det att Indien under förra året förbjöd TikTok och en hel massa andra kinesiska appar så har andra appar slagits med näbbar och klor att fylla tomrummet. Och det ser ut som att Instagram får allt mer luft under vingarna där – väldigt viktigt för Instagrams och Metas framtid.
3. WhatsApp är nummer tre för iOS. En inverterad Instagram: att en app som historiskt varit extremt Android-tung tuffar på bra för iOS. Intressant att följa den utvecklingen framöver.
4. WhatsApp är dessutom med två gånger: även företagsversionen lyckas nästan ta sig in topp tio. Även här kan vi nog anta att en stor del av det stavas ”Indien”. Viktigt för Metas shoppingsatsning i landet – men också för shoppingambitionerna överlag.
5. Snapchat ligger före Messenger. Snap dominerades fram till förra året av iOS-användare, men 2021 kom Android-skiftet. Även här mycket Indien. Och precis som för Instagram: väldigt viktigt för framtiden.
6. Gammal är äldst? Facebook (appen som fortfarande heter Facebook) på plats tre. Och även här väldigt mycket Android och garanterat väldigt mycket Indien.
(Och ja, som vanligt är nedladdningar inte samma sak som användning, men det har vi förstås koll på vid det här laget?)
🇸🇪 Dessutom lite kul att det finns två svenska appar topp 20: Spotify och Truecaller.
Kylie Jenner första kvinna med över 300 miljoner följare på Instagram
Den som förmodligen har stått för det mest uppmärksammade uppbrottet med Snapchat (nästan åtminstone) har nu nått en milt sagt imponerande milstolpe på Instagram: Kylie Jenner är numer den första kvinnan med över 300 miljoner följare på Instagram.
Och det är ju… en del… Som dessutom placerar henne som nummer två eller nummer tre i listan över människor med flest Insta-följare (efter Ronaldo och eventuellt också Messi). Instagrams eget Insta-konto är fortfarande totalt sett nummer ett.
Kylie Jenner becomes first woman with 300 million Instagram followers
Ariana Grande, previously the app’s most popular woman, is now tied in second place with Selena Gomez.
TikTok
TikTok testar delningsknapp
Senaste 1-2 åren har TikTok varit appen som alla har velat kopiera, men under förra året så handlade mycket på TikTok om att kopiera andra. Visst, rätt given funktionalitet, men ändå. Senaste testet är precis en sån sak: en… delningsknapp.
Ganska exakt vad det låter som: möjlighet att dela en tiktok med sina följare. Det i sig går lite stick i stäv med filosofin som TikTok har haft kring delande på den egna plattformen så här långt: remix, don’t share. Ja, ungefär så. Att du alltså ska göra något aktivt och bidra med något eget när du delar något. Inte bara slentrianmässigt dela.
Nu ska det sägas att TikToks egen delningsfunktion får en lite egen twist: de tiktoks som du delar kommer inte att dyka upp bland dina egna tiktoks, utan bara skickas ut till dina vänners och följares For you-flöden. TikTok använder alltså delningsknappen för att hjälpa algoritmen få till bättre innehåll.
Och just det i sig är väldigt intressant: TikTok har så här långt handlat i princip uteslutande om intresse, inte om nätverk och vänner. Men bara senaste månaderna har vi sett hur TikTok har börjat intressera sig mer för det som alltid varit basen i övriga stora sociala medier: relationen mellan användare.
TikTok tests its own version of the retweet with a new ’Repost’ button | TechCrunch
TikTok is testing its own version of Twitter’s retweet with the addition of a new ”Repost” button that allows users to amplify videos on the platform by
TikTok kommer till skärmar i gallerior och andra publika lokaler
TikTok som pausunderhållning i jumbotronen i taket på hockearenan? Tja, kanske. TikTok har oavsett slutit ett nytt avtal med Atmosphere som kan möjliggöra ungefär det här.
Atmospheres verksamhet handlar om att tillgängliggöra ”kurerat innehåll” till skärmar i kommersiella lokaler, som snabbmatsrestauranger, gym och väntrum hos läkare. Istället för att titta på TV4-trav kanske vi kommer att titta på virala tiktoks när vi väntar hos tandläkaren (ja, nu gör inte just det här samarbetet att tandläkar-TikTok blir aktuellt hos oss riktigt än, men ni fattar).
Enligt artikeln så är det första gången som TikTok ”används i en videotjänst utanför hemmet”, vilket vi förstås kan läsa som ”utanför mobilen”. Fram till pandemin så var TikTok redan något som förmodligen mest användes utanför hemmet, men när vi tvingades sitta hemma så blev hemma-tiktokandet rejält mycket vanligare.
Och det är förstås i ljuset av det här som vi kan se senaste samarbetet. Senaste året har TikTok satsat allt mer på tv-skärmen, ännu ett format som fick sig en revival i och med coronakrisen, så att TikTok nu potentiellt tar steget till ännu större skärmar känns mest som en rätt logiskt och given utveckling. Ett sätt att använda TikTok-innehållet som marknadsföring för tjänsten TikTok.
Men det riktigt intressanta i sammanhanget vad det här kommer att innebära både för format och annonser i TikTok. Vi pratar både om större skärmar och nya sammanhang som kan användas för att optimera och rikta annonser.
TikTok taps Atmosphere to bring TikTok videos to out of home screens in commercial venues for the first time | TechCrunch
TikTok — the hugely popular mobile video app with more than 1 billion users — has been taking its first steps to break into a new screen, the TV screen,
LinkedIns Clubhouse-kopia betalanseras under januari
Så har det blivit dags för LinkedIn att lansera den Clubhouse-kopia som har varit på gång i snart ett år. Den kommer att dyka upp som beta under januari.
Mer specifikt handlar det om att LinkedIn då kommer att lansera sin nya evenemangsplattform, där ljudevenemang blir först ut. En videoversion kommer att dyka upp ”i vår”.
LinkedIn-Clubhouse ser ut att fungera ganska exakt som man kan Clubhouse-förvänta sig. LinkedIn-medlemmar, inklusive företag, kan starta egna sändningar och moderera samtalet. LinkedIn kommer också låta medlemmar prata med varandra under och efter sändningar – och det sistnämnda visar att LinkedIn förstås har konferensambitioner med sin tjänst.
Återstår förstås att se hur LinkedIns plattform kommer att stå sig i konkurrensen.
LinkedIn will add Clubhouse-style audio events this month
Video versions will arrive this spring, but LinkedIn doesn’t currently have plans for ticketed events.
LinkedIn gör det möjligt att prenumerera på enskilda medlemmars inlägg
Ny funktion som ser ut att hålla på att rullas ut i LinkedIn: möjlighet att prenumerera på specifika LinkedIn-medlemmars inlägg. LinkedIn lägger till en ”close friends”-funktion alltså. Något som ska kunna tala om för LinkedIn och algoritmen att du verkligen vill se de användarnas inlägg.
Och det visar alltså att LinkedIn erkänner att de numer lider av samma problem som övriga stora sociala plattformar som hunnit vara med ett tag: det blir allt svårare att visa upp det innehåll som är relevant för användare. Det är knappast en slump att det här kommer samtidigt som det att LinkedIn fullständigt bombar ut randomnotiser och rekommendationer till den grad att notisfunktionen snudd på börjar bli lite meningslös.
Om man så vill så är det också ett erkännande från LinkedIn – liksom andra plattformar som gjort liknande drag – att algoritmen inte klarar av balansgången mellan att lyfta fram det innehåll användare faktiskt vill se och lyfta fram det LinkedIn vill visa.
Linda Björck on LinkedIn: #linkedin #lindatipsar #kommunikation #linkedintips #marknadsföring | 63 comments
📍RING, KLOCKA, RING 📍 Hurra, äntligen (ännu) en bra funktion på LinkedIn. LinkedIn uppmuntrar oss att bli mer aktiva. Du får se inlägg, du bygger nätverk… | 63 comments on LinkedIn
Snapchat
Snapchat lägger till bitmojireaktioner
Så har det blivit dags för Snapchat att kopiera Facebook. Ja, typ. Nu får även Snapchat reaktioner i chattar. Med en rätt given twist: Snapchat får förstås bitmojireaktioner. Vad annat?
Dessutom inleder Snapchat 2022 med några andra nya funktioner, som emoji-enkäter, trådade chattar och förbättringar vad gäller röst- och videosamtal.
Snapchat adds bitmoji reactions and threaded replies to chats
Other new features include emoji-driven polls in stories and snaps.
Twitter gör det möjligt för alla att spela in Spaces-sändningar
Twitter fortsätter sin ljudpush med ännu mer funktionalitet i sin Clubhouse-klon Spaces (eller Områden som den heter på svenska). Senast ut är att alla som arrangerar en Spaces-sändning nu kan spela in och lägga ut sändningen på Twitter i efterhand.
Det här är alltså inte samma sak som den podcastiga funktion som Twitter la till förra månaden, utan ett sätt att enklare lägga ut en inspelning för efterlyssning. Med ett litet aber: inspelningen ligger ute i 30 dagar. Så den som vill nåla fast en Spaces-sändning i sin Twitter-profil för all tid och evighet får alltså välja ett annat alternativ.
Twitter Rolls Out Ability to Record Spaces to All Users on Android, iOS
Twitter will now let all its hosts on Android and iOS record and share the recording of a Spaces session for playback. The Twitter Spaces recording will be available for 30 days after the session has ended.
Twitter lägger till bättre statistikstöd för Spaces
Nytt test från Twitter: bättre statistik för Spaces, Twitters Clubhouse-klon. Mer specifikt handlar det om möjlighet att få insikter om efterhandslyssningar.
Precis som Clubhouse så handlade Twitters motsvarighet om lyssnade här och nu. Visst, Spaces har redan från start haft stöd för att den som arrangerat en sändning kan ladda ner och erbjuda efterhandslyssning, men de insikter om lyssningar, som vem som lyssnade, var knutet till livesändningen. Nu arbetar Twitter alltså på en lösning på det tillkortakommandet.
Twitter Spaces continues testing podcast-like features | TechCrunch
Twitter has been working on Spaces Recordings, a feature that will let hosts share tweets with audio recordings of past Spaces. Now, when hosts share the
Twitter testar stöd för att svara på tweets med reaktionsvideos
Vad har du alltid saknat på Twitter? Precis. Möjligheten att svara på tweets med en video. Ja, med en reaktionsvideo. Tänk dig en skrattande emojireaktion – fast med dig själv. I en video. Ja, eller nåt.
Tweet takes heter oavsett den nya funktionen som nu testas för iOS just nu. Because det är precis den TikTok-funktion som alla twittrare mest har efterfrågat.
Twitter wants you to retweet with TikTok-like reaction videos | TechCrunch
Everybody wants a little of that TikTok magic. To that end, Twitter is rolling out a new test feature that invites people to post video reactions to
Clubhouse
Clubhouse gör det möjligt att lyssna på webben utan inloggning
Clubhouse tar ännu ett steg för att försöka bredda lyssnarbasen: efter nästan två år så är det dags för Clubhouse att erbjuda lyssning via webben och inte bara via appen. Ja, det är åtminstone vad som nu testas i USA. Och dessutom innebär testet att det går att lyssna utan att vara inloggad i Clubhouse.
Kort sagt ett logiskt steg. Clubhouse har lagt till allt fler funktioner som gör det möjligt att lyssna i efterhand och utanför Clubhouse-plattformen. Ungefär det som Twitter alltid har satsat på: få ut innehållet på så många ställen som möjligt utanför det egna ekosystemet.
Men de här förändringarna innebär också att Clubhouse plockar bort allt mer av det som ursprungligen gjorde tjänsten unik. Behovet av att hänga inuti Clubhouse för att inte riskera att missa ett sjukt häftigt samtal. Men nu blir Clubhouse allt mer likt de plattformar som har kopierat Clubhouse. Det i sin tur gör att det blir allt svårare för Clubhouse att motivera varför någon skulle välja Clubhouse som liveljudplatttform istället för någon av de andra stora onlinetjänsterna.
Lite damned if you do, damned if you don’t för Clubhouse, alltså.
Clubhouse finally adds support for web listening
Clubhouse is adding two features that make it easier to discover audio rooms.
WeChats miniprogram når 450 miljoner dagliga användare
Även om Kinas största sociala plattform WeChat numer verkar vara drabbat av samma boomerutmaning som Facebook (ja, eller Meta), alltså att de unga användarna inte är lika sugna på att använda tjänsten som sina föräldrar, så är WeChat fortfarande Kinas största sociala plattform. Ja, eller rättare sagt: allt-i-allo-plattform. Och en stor del av det som varit framgången för WeChat senaste åren är appens miniprogram – en tjänst som nu har nått den nya milstolpen 450 miljoner dagliga användare.
Vad är miniprogram? En funktion som gör det möjligt för tredjepartsutvecklare att bygga egen funktionalitet på plattformen. Som ”sajter” inuti WeChat, där företag får större möjlighet att bygga närvaro med mer egna varumärkesinslag. Fördelarna av en fristående sajt eller app kombinerat med plattformens användarstyrka.
Det är dessutom om man så vill Kinas motsvarighet till Google Play eller Appstore. Dessutom den enda iOS-app där Apple ser mellan fingrarna vad gäller regeln att ingen app får vara en egen appbutik. Helt enkelt eftersom Apple var tvungna. Skulle kinesiska användare tvingas välja mellan iPhone eller WeChat så är det inte alls säkert att Apple skulle dra det längsta strået.
Det som överraskar mig mest är att det här inte har slagit igenom alls på samma sätt här hos oss. Och då menar jag inte pratat om ”superapp”, utan att de stora plattformarna hos oss fortfarande inte erbjuder bättre anpassningsmöjligheter för företags närvaro på plattformen. En Facebook-sida är en Facebook-sida, en Amazon-butik är en Amazon-butik. De ser nära nog exakt likadana ut, oavsett varumärket bakom. I vår del av världen är det fortfarande appar och sajter som gäller för det.
Tencent’s WeChat mini program daily users in China hit 450 mln
China’s dominant messaging app, Tencent Holdings’ Weixin, known as WeChat outside the country, said on Thursday that average daily active users for its mini programs hit 450 million in 2021.
Övrigt sociala medier
Donald Trumps sociala plattform Truth Social lanseras 21 februari (kanske)
Det var kul så länge det varade. 18 år för Facebook, 16 för Twitter. Så länge varade den första generationens sociala medier. Men nu är sagan alltså över. 21 februari är det dags för båda tjänsterna att kasta in handduken (ja, detsamma gäller förstås alla andra sociala plattformar). Då lanseras Donald Trumps egen motsvarighet Truth Social. Och den kommer förstås bli YUGE. Och konkurrera ut alla andra.
Ja, åtminstone om vi frågar Trump själv. Bristande självförtroende är som bekant inte något som den förre USA-presidenten lider av.
Vad kan vi då vänta oss av den första tjänsten i Trumps kommande medieimperium (som också bland annat ska bestå av en Netflix-dödare, fast med mer högertossematerial)? Bra fråga, det vet vi inte riktigt.
Det vi däremot vet är att det verkar vara byggt på open source-plattformen Mastodon och att det ser ganska exakt ut som… Twitter. Åtminstone om vi ska tro på skärmdumparna som är inskickade till Appstore. Med det Truth Social-unika att tweets inte heter tweets utan ”truths”. Och att retweeta blir då förstås följaktligen att re-trutha.
Vi vet mer 21 februari när tjänsten släpps. Kanske. Trump och hans team har redan bommat en deadline, när den utlovade november-betan aldrig dök upp. Det är alltså inte omöjligt att 21 februari också missas. Then again. 21 febfruari är Presidents Day i USA, vilket förstås är varför Trump vill ha ut tjänsten det datumet. Och det är nog rätt troligt att Trump kommer piska på för att få ut något den dagen. Hur buggigt och ofärdigt det än är.
Trump’s Truth Social app will apparently launch in February
Former President Donald Trump’s new social network, Truth Social, will launch on iOS on February 21st, according to a listing on the App Store. The app is being made by the Trump Media and Technology Group (TMTG), Trump’s new media company.