Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Strömmade medier
Microsoft köper spelbolaget Activision Blizzard för 68,7 miljarder dollar
Sååå… det här är ju lite… stort. Bara någon vecka efter det att Take Two Interactive sög upp Zynga så är det dags för ännu en jätteaffär på spelområdet: Microsoft köper skandaldrabbade Activision Blizzard för 68,7 miljarder dollar.
Det är ju… en del pengar.
Activision Blizzard har senaste tiden mest figurerat i media i samband med anklagelser om trakasserier bland personalen, något som senaste veckan har fått företaget att ta fram stora yxan och sparka både chefer och utvecklare vad det verkar, men är annars känt för spelserier som Call of Duty, Warcraft, Overwatch och Candy Crush.
Det är dessutom ett köp som kommer mindre än ett år efter det att Microsofts förra jättespelköp blev klart. Den gången svalde Microsoft Fallout-utvecklaren Bethesda, för 7,5 miljarder dollar. Microsoft lägger alltså inte jättelångt ifrån tio gånger så mycket för Activision Blizzard.
Men inte bara det: lite beroende på hur man definierar ”tech” så kan det vara det största techföretagsköpet någonsin. Mer än de 67 miljarder dollar som Dell hostade upp för allt-i-all-dataföretaget EMC 2015 (okej, indexreglerat så är nog EMC-köpet fortfarande snäppet dyrare, men hej).
Hur mycket är då 68,7 miljarder dollar undrar du? Över 600 miljarder svenska kronor. Och därmed mer än hela Sveriges BNP förra året.
Ja, OM köpet nu går igenom. Det känns mycket som en affär som konkurrensmyndigheter lär vilja titta VÄLDIGT noga på.
En bra grej? Det lär bli avsevärt mycket enklare att få tag i en PS5:a nu. Affären är ungefär sämsta möjliga nyheter för Sony.
https://venturebeat.com/2022/01/18/microsoft-is-buying-activision-blizzard/
Meta kunde ha köpt Activision Blizzard istället för Microsoft
Veckans överlägset största skräll var förstås att Microsoft hinkade upp en hysteriskt massa pengar för spelbolaget Activision Blizzard. Återstår att se om affären går igenom alla konkurrensmyndigheter, men om vi bortser från det så har Bloomberg grävt i bakgrunden till köpet och det visar sig att det kunde ha blivit Meta som köpte Activision Blizzard istället för Microsoft.
Enligt Bloombergs källor så gick alltihop till så här:
I samband med skandalkaoset kring sextrakasserierna i Activision Blizzard så ska idéen ha fötts hos Microsoft att höra av sig och föreslå en affär. Det i sin tur fick Activision Blizzard att fundera på om det kanske inte skulle vara ett bra sätt att få, tja, en nystart.
Men däremot var Activision Blizzard inte helsålda på tanken om Microsoft som ny ägare så de hörde av sig till andra: som Meta och ”minst ett annat stort företag”. Activision Blizzard fick däremot inget napp, så de återupptog diskussionerna med Microsoft igen och resten är 68,7 miljarder dollar-historia.
Så ja, det är de sedvanliga ”källorna med insyn” som ligger bakom informationen, så vi vet förstås inte om det var så här det gick till. Det känns däremot inte helt orimligt. Det är heller inte så oväntat att Meta sa nej. Trots Metas stora pushar inom såväl spel som metaverset så finns det inte ens chans i helvete att ett sånt mastodontuppköp skulle flyga för Meta, något som Meta förstås var väl medvetna till (ja, om de nu fick frågan).
Men det kanske mest intressanta här är vilket det ”minst ett annat stort företag” var. Även om det handlar om rykte så är det kul att spekulera. Och med tanke på storleken på affären så är det en handfull som skulle vara möjliga. Tencent, världens största spelbolag, skulle kunna vara ett – men det hade aldrig funkat konkurrensmässigt plus, tja, att Tencent är kinesiskt.
Det gör egentligen bara till att det finns tre möjliga: Apple, Google och kanske Amazon. Och de två förstnämnda hade på alla sätt och vis kunnat vara möjliga. Med tanke på att Apples största företagsaffär har kostat dem 3 miljarder dollar så är det otroligt att Apple hade hoppat på tåget. Så, tja, Google.
Youtube skrotar sin satsning på originalvideoinnehåll
Sedan Apple och Disney nästan samtidigt lanserade sina strömningstjänster mot slutet av 2019 så har strömningskriget ökat i intensitet. Sedan dess har nya Netflix-konkurrenter nästan stått som spön i backen. Det har inte bara inneburit att det blivit allt fler alternativ att välja på för kunderna, men också högre utgifter. Ja, om man skaffar sig varenda tjänst som erbjuds, vilket förstås få gör.
Kampen om användarnas ögon och pengar har i sin tur fått innehållsbudgetarna att pumpas upp allt mer. Allt fler tjänster på ungefär lika många konsumenter som innan betyder att den här utvecklingen inte kommer att hålla i sig hur länge som helst. Kostnaderna kommer att knäcka ett antal spelare på området. Nu kastar den första (ja, eller den andra, om vi räknar in stackars 2020-dagsländan Quibi) in handduken. Jätten Google.
Google har meddelat att de kommer att skrota sin satsning på eget innehåll. Hela Original-avdelningen läggs ned och framöver kommer företaget bara att finansiera några mindre satsningar: innehåll inom Youtubes Black Voices-initiativ och Youtube Kids Fund.
Nu kan man säga att Google gav upp redan för något år sedan när de började skala ned sin innehållssatsning, så det var kanske inte ett jätteöverraskande besked. Det har dessutom känts som att Youtube inte riktigt visste vad de ville med Originals, vilket gjorde att satsningen överlag kändes lite halvhjärtad. Men det är oavsett något som vi kommer att se mer av kommande år: den explosion av innehålls- och e-handelsföretag som 2020 födde kommer att följas av en desto jobbigare utslagnings- och konsolideringsperiod.
Youtubes besked är ett tecken på att den kanske kommer tidigare än många tror.
YouTube Shuts Down Original Content Group
YouTube is winding down its original productions team and plans to fund only content from its Black Voices and YouTube Kids funds.
Apple lanserar Listen with för att göra det enklare att upptäcka intressanta podcasts
Ny tjänst i Apples podcast-app: Listen with. En kurerad samling poddar. Varje samling kommer att bestå av ett antal poddar och en kort motivering till varför de ingår.
Och urvalet? Det ser ut att hanteras av kändisar. Ja, eller åtminstone kända profiler. Än så länge finns bara en, av Jay Shetty som ska vara ”författare, livscoach och före detta munk”. Så vi pratar förmodligen om människor som ska ses som intressanta för en poddpublik snarare än de som har flest följare i sociala medier.
Så egentligen en rätt liten funktion, men det finns en intressant trend här som blir allt starkare: värdet av människor som väljer ut innehåll.
Rekommendationsalgoritmer finns snart sagt överallt, i sociala medier, hos innehållsföretag, hos e-handlare och så vidare. Men fortfarande är det ännu mer värt om någon av våra vänner rekommenderar någonting. Eller åtminstone en människa man har en relation till. Precis som när jag började lyssna på musik och slaviskt läste allt som vissa musikrecensenter skrev om – eftersom jag upptäckte att de hade en musiksmak som liknade min.
Det känns inte som en slump att kassettbandet säljer bättre just nu än vad det har gjort på ungefär hur länge som helst. Vad vi pratar om är ju, tja, blandband. Made with love.
Apple Podcasts introduces new ’Listen With’ collections to help users discover shows | TechCrunch
Apple Podcasts is rolling out a new ”Listen With” editorial franchise to give users a new way to discover podcasts. The company says Listen With helps
En konstutställning kommer till Fortnite
Minns ni när Fortnite var ett spel? Det var tider det. Skämt åsido, Fortnite har senaste åren steg för steg förvandlats till ett metaverse innan någon ens visste att det fanns något som hette så. Kort sagt: Fornites plattform och spelvärld används mer och mer till annat. Det riktiga startskottet var kanske artistens Marshmellos konsert i Fortnite, där skjutandet för en stund pausades för att lämna plats för dans. Sedan dess har Fortnite blivit allt viktigare som plattform för saker som marknadsföring, filmpremiärer och e-handel. Nu är det dags för nästa steg: en konstutställning.
Det är konstnären Kaws som står bakom utställningen som kommer att gå att se inuti Fortnite från och med nu fram till 27 februari. För den som är i London är det bara att glida ner till Serpentine Galleries (inklusive AR-skulpturer), men de som inte har möjlighet kan alltså istället ta del av en digital tvilling av utställningen.
Och hela installationen är, om något, verkligen metaverse. Och då inte bara den del som finns i Fortnite.
The ’most attended exhibition’ ever? Kaws goes global with video game Fortnite
The Art Newspaper is the journal of record for the visual arts world, covering international news and events. Based in London and New York, the English-language publication is part of a network of titles founded by Umberto Allemandi with editions in Italian, French, Russian, Chinese and Greek.
Netflix kan lansera ett eget Fortnite
I veckan var det dags för Netflix att berätta hur det gick ekonomiskt under fjärde kvartalet förra året och…. det gick inget vidare. Eller rättare sagt: det gick rätt bra. Men fortsatt vikande tillväxtsiffror, plus svagare Q1-prognos än marknaden hade hoppats på, fick aktien att kollapsa sisådär 20 hysteriska procent.
Netflix medgav i samband med rapporten att konkurrensen från de många nya strömningstjänsterna börjar kännas och är en stor anledning till att tillväxten sackar. Så för att få fler nya användare så gäller det att lägga ännu mer pengar på eget videoinnehåll – eller göra något helt annat.
Det senare har seglat upp allt högre upp i Netflix priolista och i slutet av förra året lanserade Netflix sin egen speltjänst. En… Netflix för spel. Mer specifikt mobilspel. Spel som går att komma åt via Netflix-appen och som ingår i den vanliga Netflix-prenumerationen.
Men nu börjar det komma tecken på att Netflix har betydligt större ambitioner än så här. Dels att göra en Apple TV+ (att alltså frångå tanken att bara göra egna spel och börja köpa in innehåll från andra, fast spel dårå) och dels att Netflix kan vara på gång att ta fram ett eget Fornite. Netflix söker åtminstone en ”head of live services” som ska ”leverera nästa generation videospel till en global publik”.
Så ja, här kan vi förstås infoga ”metaverse”, eftersom det går att göra varje gång som ett företag presenterar något som har med spel att göra nuförtiden. Och det verkar ju handla om någon form av spelvärldsinitiativ. Men det lär alltså handla om något betydligt mer konkret än ett framtida metaverse: att bygga in mer i sina abonnemang med förhoppningen att det ska kunna få Netflix att stå ut mer från konkurrenterna (de flesta av dem åtminstone). Och förstås: förhoppningsvis tilltala inte minst den yngre publiken.
https://www.protocol.com/entertainment/netflix-console-gamingmajor-ip-earnings
Apple beredda att lägga ”flera miljarder” på livesport kommande fyra år
När Netflix gjorde det möjligt att se vad man ville, när man ville, så kändes det lite som att direktsändning som fenomen hade blivit lite överflödigt. Att Netflix visade att man inte måste följa en tablå. Nu vet vi att det inte riktigt har blivit så, men tittar man på direktsändning av riktigt stora evenemang så är det i stort nästan bara sport som fortfarande drar folk. Ingen slump att de stora strömningsföretagen jagar sporträttigheter. Som Apple.
Enligt uppgifter så ser Apple ut att följa i Facebooks/Metas, Twitters, TikToks, Snapchats och många flers fotspår och köpa sig till sporträttigheter. I Apples fall förstås till den egna tjänsten Apple TV+.
Hur går det förr TV+ undrar du? Ja, det undrar alla utom Apple. Det officiella svaret är ”barabratacknästafråga”. Vilket brukar betyda: inte jättebra. Åtminstone inte så bra som Apple hade hoppats. Ett tecken på det var när Apple började shoppa gammal skåpmat till sin tjänst, precis som alla andra strömningstjänster gör. Men när Apple lanserade TV+ så tryckte de väldigt mycket på att det skulle vara spännande nytt, Apple-exklusivt innehåll och just inte gammal skåpmat.
Att Apple nu vill få in sport är ännu ett bevis på att det går lite sisådär. Apple ska dessutom vara beredda att lägga ”flera miljarder dollar” på sporträttigheter kommande fyra år. Som jämförelse så la Netflix 17 miljarder totalt på innehåll förra året. Så Apple lär vara beredda att satsa en hyfsad stor del av den summan på att sportboosta prenumeranterna till TV+.
Apple ’Ready to Spend Billions’ on Live Sports Content Over Next Four Years
Apple is on an ”aggressive hunt” for potential deals that would allow it to broadcast live sports content on its TV+ streaming service as…
AR/VR
Apples första kliv in i metaverset kommer via… Facebook
Apple har, till skillnad från ungefär alla andra stora techbolag, så här långt inte annonserat några storslagna metaverseplaner. Inte helt oväntat med tanke på att i synnerhet Tim Cook dissar VR ungefär så fort han får en chans – vilket oftast sker i samma mening som han dissar Facebook överlag. Men nu har första Apple-produkten dykt upp i metaverset. Tack vare… Facebook.
Ja, eller Meta som de heter numer. Och dessutom är det under-VR-märket Oculus som står för det Appeliga. Men nu kan användare av Oculus VR-set använda Apples Magic Keyboard både i verkligheten och i den virtuella världen. Oculus har helt enkelt skapat en VR-version av Magic Keyboard.
Jättekul, faktiskt.
Oculus Update Brings Apple’s Magic Keyboard to the Metaverse
Apple might not be interested in the ”metaverse” just yet, but that won’t stop its products from finding their way in.