Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Veckans artiklar
Vad Microsofts köp av Activision Blizzard egentligen handlar om (spoiler: väldigt lite metaverse)
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram börjar testa prenumerationer
Så har Instagram börjat testa sin nya prenumerationstjänst: den som gör det möjligt för innehållsskapare på plattformen att lägga innehåll bakom betalvägg. Saker som livesändningar eller exklusiva stories.
Och det är ett… väldigt litet test. 10 innehållsskapare i USA. Men med tanke på att Meta, precis som alla stora plattformar med mycket användarskapat innehåll (ja, utom LinkedIn dårå), storsatsar på att erbjuda sina användare fler sätt att tjäna pengar på sitt innehåll så kan vi nog oavsett vara rätt övertygad att det inte är så mycket ”om” som ett ”när” vi pratar om.
Att det alltså inte handlar om att Instagram vill se om det är något som hör hemma i tjänsten, utan hur tjänsten behöver tweakas innan den rullas ut brett. Och med tanke på att utrullningstempot för nya tjänster sedan pandemin drog igång numer går i hundraåttio så lär det nog inte ta särskilt lång tid innan Meta skalar upp testet rätt rejält.
Instagram launches early test of creator subscriptions in the US | TechCrunch
Instagram is giving creators more ways to make money with today's launch of Instagram Subscriptions. The feature, which was spotted hitting the App Store
Instagram gör det möjligt att remixa alla videos på plattformen
Instagram gör en Youtube: gör det möjligt att använda alla videos på plattforrmen för att skapa remixvideos, TikTok-stylee. Du är alltså inte längre bara begränsad till Reels-klipp för att att skapa Reels-remixer.
Med andra ord: ganska exakt det som Youtube har som största införsäljningsargumentet förr sin TikTok-klon Shorts: använd vilken Youtube-video som helst som bas förr Shorts-videos. (Något som alla youtubare kanske inte var lika glada över - även om det går att stoppa sina uppladdningar från att shortifierars av andra).
I båda fallen så handlar det kort sagt om att sänka tröskeln för att få fler att bli aktiva på plattformen. Få fler att bli innehållsskapare och inte bara innehållskonsumenter, alltså.
Dessutom så passar Instagram på att förbättra livefunktionen: nu blir det möjligt att nåla fast en kommande livesändning i sin profil för att på så sätt marknadsföra den.
Instagram now lets you create TikTok-like remixes using any video
Instagram has expanded its TikTok-like "remixes" to let you create duets from any video, not just Reels.
Facebook och Instagram testar NFT-stöd
I förra veckan skrev jag om att Instagram-bossen Adam Mosseri gått ut med att Instagram ”utforskar” möjligheten att lägga till stöd för NFT:er. Nu kommer uppgifter om att utforskandet verkar ha kommit ganska långt. Så pass långt att Instagram enligt uppgift håller på att testa funktion som gör det möjligt att visa upp sin NFT-samling. Och att samma sak är på gång för Facebook. Och att Meta dessutom kan ha rätt långt gångna tankar på en fullständig NFT-marknadsplats.
Vad pratar vi egentligen om här? NFT:er är ett blockkedjebaserat format som är tänkt att göra det möjligt att sälja digitala föremål i begränsad upplaga på samma sätt som går i den i fysiska världen. Ja, det går även att sälja fysiska föremål paketerat på det här sättet, men i stort är det ett format för digitala föremål som vi pratar om.
Vi ser hur fler och fler tjänster tittar på eller till och med lägger till stöd just för att visa upp NFT-föremål i sina användarprofiler, exempelvis som profilbild. Metas tådoppande här är med andra ord ett inte särskilt oväntat testdrag. För en tjänst som Facebook är en NFT-marknadsplats inte heller ett särskilt stort steg. Det vi pratar om då är i grunden en köp- och säljtjänst. Marketplace, alltså. Fast på blockkedjeteknik.
Det är dessutom i linje med den stora Meta-push som har hamnat i skuggan av hela metaversandet: shopping som integrerad del av den sociala upplevelsen. Men det är lika mycket en del av en annan Meta-satsning: nya intäktsströmmar vid sidan av annonseringen.
Ska vi tro hur tongångarna har gått från Metas håll så är 2023 när Facebook och Instagram kommer att börja kosta pengar. Ja, att Meta då kommer att börja ta ut avgifter transaktionsstylee för de tjänster och funktioner som går att ta betalt för. Som biljettförsäljning till digitala evenemang, att fans köper saker åt sina favoritinnehållsskapare eller bara när produkter säljs på något sätt via Metas gränssnitt. En satsning där Facebook Pay (och även WhatsApp Pay) blir allt mer centrala.
Vi kan anta att samma sak gäller även för NFT:er.
Facebook owner Meta dives into NFT digital collectibles craze
Social media group plans to enter hype-fuelled $40bn market for creating and selling non-fungible tokens
Metas Metaverse kommer vara ”shoppingdrivet”
Hur tänker företaget som en gång i tiden hette Facebook tjäna pengar på sin nya metaversesatsning? En hel drös patent som nu har blivit godkända ger några ledtrådar. Saker som ansiktsskanning som kan ”anpassa mediainnehåll” baserat på ansiktsuttryck eller sensorer som möjliggör ”kroppsspårning”. Inte särskilt oväntat och heller inte nytt (om än nytt för Meta). Men det är skönt att se att Meta inte tänker hålla sig borta från att utsätta sina användare för kontroversiell teknik.
Visst, nu betyder beviljade patent innebär inte per automatik att Meta faktiskt kommer att ta fram och använda lösningarna. Men det visar åtminstone vad Meta har förr tankar.
Men det absolut mest intressanta i artikeln är det som Metas chef för ”globala affärer” och kommunikation säger: ”För oss är affärsmodellen i metaverset shoppingdriven” och ”Annonser har självklart en del i det”.
Det Clegg alltså säger är en rejäl skillnad mot dagens Meta, som får nära nog hundra procent av sina intäkter från just annonseringen. Det i sin tur innebär nog att Metas satsning på att ganska snart börja ta betalt av sina användare direkt (ja, transaktionsintäkter snarare än via annonser) lär skalas upp framöver. Testkörning inför metaverset, om man så vill.
Facebook patents reveal how it intends to cash in on metaverse
Meta hopes to use tiny human expressions to create virtual world of personalised ads
Meta integrerar Workplace med WhatsApp
Dags för Meta att knyta Workplace ännu lite närmare övriga Facebook-appsfamiljen: WhatsApp får för första gången en Workplace-integration. Kopplas ihop med Metas intranätstjänst, alltså. Nån gång senare i år.
Huvudmålgruppen är, tja, arbetare på golvet. Bokstavligen talat. Människor som alltså inte sitter framför en dator och där har svårare att komma åt de vanliga kommunikationsplattformarna. Och även om det här kan innebära anställda ungefär var som helst så är det mest relevanta i sammanhanget personal i WhatsApp-tunga länder. Tillväxtländer, alltså. Som Indien.
Länder där mobilen ännu mer är helt synonym med internet.
Messenger Kids' new internet safety games are mostly teaching kids how to use Messenger
Meta's Messenger Kids has new activities the company says will help teach children to be safe and make healthy decisions online, but it also seems to line up with its need to add younger users.
TikTok
TikTok testar prenumerationer för innehållsskapare
Ibland känns det som de sociala plattformarnas kommunikationsavdelningar pratar ihop sig om sina produktnyheter. Häromdagen gick Instagram ut med att de har börjat testa prenumerationer för innehållsskapare och nu kommer uppgifter rom att TikTok börjar testa samma sak.
Vi pratar alltså om att en funktion som gör det möjligt för instagrammare och tiktokare att sätta upp sina egna betalväggar och erbjuda exklusivt material för sina betalande följare.
Vi kan med andra ord konstatera att de stora plattformarna satsar allt mer på att ge användare sätt att tjäna pengar på sitt innehåll. Direkt på plattformen, alltså, utan att behöva fundera på att gå till någon av konkurrenterna. Och dessutom: allt fler sätt som inte bara handlar om annonser.
Kort sagt: en del i ambitionerna att tjäna mer pengar direkt på sina användare, via transaktionsavgifter.
TikTok begins testing support for paid subscriptions | TechCrunch
TikTok is testing support for paid subscriptions, the company confirmed to TechCrunch on Thursday. As first reported by The Information, the popular
Twitter gör det möjligt för betalande användare att använda NFT:er som profilbild
I veckan kom uppgifter att Facebook och Instagram har börjat testa stöd för att låta användare visa upp sina NFT:er, sina digitala samlarobjekt, i sina profiler. Nu är det dags för Twitter att enuppa Meta: det blir nu möjligt för twittrare att använda en NFT som profilbild. Ja, åtminstone de twittrare som kör betalversionen av Twitter.
Att Twitter är det sociala medium som är först ut med det här är inte särskilt oväntat med tanke på medgrundaren och numer före detta VD:n Jack Dorseys kramande av allt krypto. Och det är också en rätt självklar del i Twitters icke-strategistrategi som dominerade 2021. Den som innebär att Twitter testar precis allt som kan få Twitter att sluta vara Twitter.
Skönt att veta att det kommer bli melodin även 2022.
Twitter launches NFT Profile Pictures -- but only for Twitter Blue subscribers | TechCrunch
Twitter today is introducing a new feature that will allow users to show off their NFTs, or non-fungible tokens -- a way to certify digital assets stored
Detaljhandel/e-handel
Amazon öppnar sin första klädbutik: Amazon Style
Amazon förknippar de flesta sannolikt med e-handel, som omsättningsmässigt också är företagets största gren. Men även om den fysiska närvaron fortfarande är minimal jämfört med det digitala fotavtrycket så blir Amazon en allt större spelare vad gäller fysiska butiker. Antalet koncept börjar vid det här laget närma sig tvåsiffrigt och i veckan presenterade Amazon ännu ett: sin första klädbutik.
Så här långt har Amazons fysiska butiker nära nog uteslutande handlat om mat och livsmedel, med 4-Star som det främsta undantaget. Kort sagt inte det som de flesta mest handlar online från Amazon. Men så är mat också ett sånt produktsegment som är svårare än de flesta andra att hantera via onlineköp. Avståndet mellan lager eller butik och slutkund blir ännu viktigare när det är färska temperaturkänsliga varor inblandade. Det är kort sagt inte så konstigt att det är här som Amazon framförallt har satsat fysiskt.
Kläder är ett annat liknande område, där möjligheten att prova och känna fortfarande är överlägset mycket bättre i den fysiska världen än i den digitala. Det är därför inte så konstigt att det nya klädbutikskonceptet, Amazon Style, förstås kommer ha möjlighet att just prova kläderna före köp. Prisklasserna ska ”passa alla slags kunder”, även om vi inte talar om någon slags premiumnivå. Tänk H&M (vilket förstås gör att det är mer dåliga nyheter för den svenska kedjan - och alla andra klädföretag med fysisk närvaro).
Men självklart så kommer butiken ha rätt tajta kopplingar till den digitala världen. Varje plagg kommer exempelvis bara finnas uthängt i en storlek och sen är det upp till kunden att gå ut på lagret och kolla om det finns fler (ja, kolla digitalt förstås). Sedan är det bara att klicka plagget till ett provrum eller en kassa (just själva flyttandet av plagg kommer däremot hanteras av människor because billigare och enklare).
Och självklart kommer det också finnas inslag från andra Amazon-koncept, som möjligheten att betala med handflatan. Och det som trots allt kanske är lite mer unikt (jag har åtminstone inte hört talas om det hos någon annan) är att det går att betygssätta plaggen - direkt inne i provrummet.
Så precis som Amazons första skönhetssalong som öppnades förra året så handlar det mest om att ett fullskaligt test av an klädbutik i Amazon-regi. Ett sätt att lära sig hur en sån butik bäst utformas och skapas. Men precis som Amazons övriga fysiska koncept så är den långsiktiga ambitionen förstås att skapa ett större nätverk av kontaktytor, datainsamlingspunkter och ut- och återlämningsplatser. Och inte minst: erbjuda instant leverans.
No Title
No Description
Shopify inleder samarbete med kinesiska JD.com
Nytt stort samarbete för shoppingplattformen Shopify: man inleder samarbete med JD.com, en av Kinas största e-handlare.
Vad innebär det här? Att Shopify ger sig in i den gränsöverskridande handel som har en stor roll i Kina. I dagens gränslösa och globala värld så känns det kanske inte som en särskilt stor sak - hur många svenskar har inte köpt från utländska handlare? Men nu pratar vi om Kina och där finns det - på flera sätt - som bekant en väldigt påtaglig gräns.
Via samarbetet så får (främst) amerikanska företag möjlighet att enklare sälja till och mot Kina, så det är milt sagt en jättemarknad som nu öppnas. Men omvänt är det snudd på en ännu större möjlighet - och en viktig del i JD:s ambitioner att växa utomlands.
Just det är överlag en utmaning för kinesiska företag. Det är få av dem som har lyckats slå utanför landets gränser (TikTok och Shein är två hyfsat nya undantag). Det här beror förstås delvis på att Kina är Kina, vilket gör att det inte är helt enkelt för företag att göra saker i andra länder, men också på grund av att kinesiska företag har en hemmamarknad med över 1 miljard potentiella kunder. Då har man inte jättebråttom att expandera globalt.
Men även i ett land med över 1 miljard människor så får man förr eller senare slut på människor som kan bli kunder. Precis det läget som många stora kinesiska techbolag just nu befinner sig i. Som JD.
No Title
No Description
Walmart låter indiska säljare sälja till amerikanska konsumenter
Ännu ett tecken på det som kommer att bli en väldigt stor del av 2020-talets tech: Indien som en allt större spelare på det globala, digitala området. Walmart öppnar nu för att låta indiska handlare sälja till amerikanska konsumenter via sin marknadsplats.
Nu är det fortfarande ett litet urval handlare som det gäller, som ett sätt att testköra. Men vi kan anta att Walmart har stora förhoppningar om att det här ska bli en viktig del i företagets kamp mot Amazon på hemmaplan. Men lika mycket handlar det om att Walmart steppar upp sin satsning i Indien.
Indien är just nu marknaden som alla västbolag - tech och inte tech - vill knäcka och få in en fot i. Men landet är överlag extremt protektionistiskt och det krävs krasst talat samarbeten med lokala företag för att lyckas. Vilket är anledningen till att Walmart sedan några år tillbaka är majoritetsägare i Flipkart, en av Indiens största e-handlare.
Anledningen är förstås precis samma som gjorde att Kina var världens hetaste tillväxtland under 2010-talet: en hel massa potentiella nya kunder. Nu började visserligen årtiondet bättre än det slutade (många utländska företag tvingades kasta in handduken efter hårdare regleringar och krav från Kina). Under 2020-talet så är Indien landet som alla sätter sin förhoppning till: chansen att nå nästa miljard internetanvändare precis när de tar några av sina första steg på nätet.
Walmart invites Indian sellers to sell products in US via its marketplace
The initiative expands on the basis of over 20 years of Walmart's engagement with Indian exporters
Undersökning: allt fler kunder använder mobilen som del av köp i fysiska butiker
En hyfsat ny undersökning från Airship som har tittat på hur konsumenter i sju länder använder sina mobiler som del av köpprocesser. Och ja, det är väl inte särskilt förvånande att den övergripande sammanfattningen är att vi använder den… mer och mer.
Så ja, rätt mycket i rapporten är kanske inte jättemycket för den som är hyfsat intresserad av den digitala utvecklingen. Och som vanligt ska man inte dra allt för stora växlar på en enkät på 9000 personer i åtta länder, där inget av dem dessutom är Sverige. Men det finns oavsett intressanta saker (inte minst som några av länderna är USA, Kanada, Tyskland och Frankrike - länder som i stort inte skiljer sig jättemycket från Sverige).
Som att två tredjedelar av de tillfrågade säger att de använder mobilen i fysiska butiker. Och då inte för att doomscrolla Insta, utan som del av köpet. Men det kanske allra mest intressanta är vad man gör med mobilen. Även om det inte heller här är jättemycket nytt kanske, så är det dels viktigt att ha koll på hur många handgrepp det nu börjar bli och dels vilka de är. Det sistnämnda är inte minst viktigt för övriga delar av köpresans ekosystem och övriga (digitala) gränssnitt. Hur mobilen (förstås) är plattform för att söka information men också där man lagrar lojalitetskort och den enhet man allt oftare använder för att betala.
Och det kanske allra mest intressanta med undersökningen är hur likartat svaren i de olika länderna ser ut, trots att de har kommit olika långt på sina digitaliseringsresor.
Selfridges kan bli första detaljhandlare att sälja NFT:er över disk - utan kryptovaluta
Det här är ett milt sagt intressant. Selfridges i Storbritannien har, som så många andra stora detaljhandlare, har kämpat med sin verksamhet och relevans under interneteran. Men likt exempelvis Walmart så ser Selfridges ut att till sist ha vaknat till. Och vad passar väl då bättre än att hoppa på något trendigt internetzigt? Som… NFT:er!
NFT är ett blockkedjebaserat format som är tänkt att göra det möjligt att sälja digitala föremål i begränsad utgåva precis som går i den fysiska världen. Och även om formatet nådde ut till någon form av början till mainstream uppmärksamhetsmässigt under 2021 så är det fortfarande något som är för de riktiga entusiasterna. Men det böjar så sakteliga förändras när såväl Christie’s som Sotheby’s har auktionerat ut just NFT:er.
Nu har alltså Selfridges bestämt sig för att testa på NFT:er, i samarbete med Paco Rabanne och Fondation Vasarely, genom initiativet Universe. En blandning av popup-utställningar, utställningar i butik - och försäljning av konst-NFT:er. NFT:er som kommer att sälja till fast pris - vilket gör att Selfridges förmodligen blir världens första detaljhandlare att sälja NFT:er över disk (visserligen fortfarande för hysteriskt mycket pengar: från 25 000 till 1,2 miljoner svenska kronor. Så inte något för mannen på gatan.
Men det absolut mest intressanta med Selfridges initiativ är att det kommer att gå att köpa NFT:erna på vanligt sätt, genom att exempelvis pynta med kort. Man måste alltså inte betala med kryptovaluta, som annars är det som krävs för att köpa NFT:er.
Som sagt: inte direkt så att vem som helst kommer ha råd att köpa det Selfridges kommer att NFT-erbjuda, men det är ännu ett väldigt viktigt steg mot det verkligt breda genombrottet för tekniken.
Selfridges to become world's first retailer to sell fixed price NFTs over the counter - Retail Gazette
Selfridges is joining forces with Paco Rabanne and Fondation Vasarely to launch "Universe" featuring pop-ups and NFTs.
TikTok-ägaren Bytedance lanserar parfym
Vilket är nästa självklara företagssteg om man redan sitter på en av världens största och mest framgångsrika appar och är det enda företag utöver Facebook som har en app som har laddats ner över 3 miljarder gånger? Man lanserar en egen parfym. Förstås.
Det är åtminstone vad TikTok-ägaren Bytedance nu har gjort. Emotif är namnet på parfymserien. En serie som dessutom kommer att säljas via tredjepartsplattformar. Förhoppningen är förmodligen att marknadsföringen kommer att sköta sig lite själv - i kortvideoform.
Vem vänder sig då Emotif-serien till? Till ”ett modernt klientel som är intresserade av att uttrycka sina individuella personligheter genom doft”. Så… sedvanligt snömos. Men på sätt och vis helt i linje med TikTok).
ByteDance, TikTok's Owner, Dives Into the Fragrance Race with EMOTIF
ByteDance, TikTok's parent company, is exploring fields beyond tech with the launch of a perfume subsidiary entitled EMOTIF. The new brand, which will be sold via third-party e-commerce platforms, will serve a contemporary clientele interested in expressing their individual personalities through aroma and fragrance.