Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 4 2022 – del 3

Nederländska myndigheter säger nej til Apples lösning för att tillåta externa betallösningar. Meta kan överväga att sälja av tillgångarna i sin kryptovaluta Diem och skrota hela projektet. iOS 15.4 bjuder på 37 nya emojis!

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Nederländska myndigheter säger nej till Apples lösning för att tillåta externa betallösningar

Häromveckan gick Apple med på att följa myndighetsbeslutet i Nederländerna som tvingar Apple att tillåta externa betallösningar i iOS-appar (ja, i dejtingappar, åtminstone – som var det enda som beslutet gällde). Nu har samma myndighet tagit sig en titt på det som Apple föreslog och konstaterat att… nu-uh, no dice.

De delar som myndigheten inte tyckte levererade var… allihopa. Myndigheten sågade Apples krav på att dejtingappar som vill utnyttja möjligheten måste ansöka om specialgodkännande från Apple, att utvecklare tvingas välja mellan inbyggd betalsnurra eller extern utlänkning och att Apple fortfarande kommer att fortsätta ta ut någon form av avgift även för betalningar som går via betalplattformar som inte är Apples. Ja, det sistnämnda underkänns förmodligen när Apple väl talar om hur och vad de tänker ta ut.

Överlag så underkänner myndigheten saker utan att riktigt veta vad de talar om – helt enkelt därför att Apple än så länge inte avslöjat alla detaljer. Som i sin tur lär bero på att… Apple inte har hunnit tänka klart än.

Men det spelar mindre roll. Apple bedöms ha försökt göra det så krångligt det bara går för utvecklare som vill använda externa betalmotorer och kommer därför att åka på konkurrensbrottsböter om 5 miljoner euro. Till att börja med. Sedan trillar boten över ett vite om 5 miljoner i veckan till dess att Apple rättar sig. Ett vite som maxar vid 50 miljoner euro.

Och om Apple sedan fortfarande inte har fått ordning på betalbenföringen enligt Nederländerna så… händer… nåt.

500+ miljoner kronor är… en del. Men för Apple? Not so much. Bokstavligen talat. Vilket gör att det här beslutet leder till ännu fler frågetecken. Vad händer om Apple svänger förbi expeditionen med en check på 50 miljoner euro bara för att slippa öppna för externa betaltjänster?

Dutch Regulator Says Apple’s Plan for Third-Party In-App Payments is Insufficient, Fines Apple 5 Million Euros

The Dutch Authority for Consumers and Markets (ACM) has ruled that Apple’s plan to allow App Store dating apps to use third-party payment methods…

Microsoft och 35 amerikanska delstater backar Epic Games i rättegången mot Apple

Alla klassiska rättegångar ska ha minst en scen när någon oväntat kliver in i rättegångssalen och säger något som vänder upp och ned på hela rättegången. Rättegången mellan Fortnite-utvecklaren Epic Games och Apple är inget undantag. Nu får Epic Games en  hel massa nya backare: 35 amerikanska delstater lämnade in handlingar till domstolen som hanterar rättegången som säger att de håller med Epic Games. Men inte bara det: även Microsoft har gjort det.

Det som delstaterna och Microsoft dessutom säger är det som kanske var Epic Games största nederlag i den första domstolsinstansen: Apple är inte en monopolist. Jo, de är de visst, säger alltså nu den församling som har ställt sig på Apples sida. Apple har med sitt Appstore-upplägg ”skadat mobilappsutvecklare och miljoner medborgare”.

Även USA:s justitiedepartement ska ha haft samma invändning. Att domaren i målet helt enkelt har tolkat den konkurrenslag som användes som underlag till domslutet felaktigt.

Ifall det nu var någon som fortfarande inte trodde att den här rättegången kommer att valsa hela vägen upp till USA:s högsta domstol vad det lider.

Epic vs. Apple Takes a Twist As 35 US States and Department of Justice Weigh in to Back ’Fortnite’ Maker

Apple is stifling competition with its monopoly on app distribution through the App Store, attorneys general for 35 states told a California appeals…

Apple når sin högsta marknadsandel på mobilmarknaden i Kina någonsin

I veckan är det så dags för Apple att redovisa hur Q4 förra året gick (det som är Apple bokföringsmässiga Q1, eftersom Apple har ett brutet räkenskapsår). Bedömare lite här och där verkar eniga i att Apple kommer att bjuda på sitt bästa kvartal någonsin.

Förstås inte alls omöjligt, kanske till och med sannolikt, eftersom Apples intäkter stadigt har ökat och eftersom julkvartalet förstås alltid är Apples bästa. Hur det går vet vi när Apple presenterar sina siffror, men här en rapport från Counterpoint som kan tala för att det gick riktigt, riktigt bra för Apple Q4: Apple når sin högsta marknadsandel inom smartmobiler i Kina någonsin.

Enligt Counterpoints bedömningar toppade Apple försäljningslistan i landet förra kvartalet, något som inte har hänt sedan 2015. Men den här gången lyckades Apple alltså kapa åt sig en större mobilkaka än någon gång tidigare: 23 %. Inte bara det: tillväxten är 32 % på årsbasis (och 79 % på kvartalsbasis, men det är lite mindre relevant eftersom Apple är så säsongssvängiga). Väldigt viktigt för Apple, som för bara några år sedan hade stora problem med försäljningen i just Kina.

Men det finns mer intressanta saker i Counterpoints rapport. Huawei fortsätter rasa som följd av USA:s svartlistning vilket gör det svårt för Huawei att överhuvudtaget tillverka mobiler, men även Vivo och Oppo backar. Omvänt rusar Realme och Honor – Huaweis budgetvarumärke som knoppades loss från Huawei för något år sedan i ett försök att försöka rädda den delen av företagets värde.

Om man ska förenkla: budgetmärkena rusar medan premiumkunderna valde Apple. Senaste iPhone-generationen verkar alltså ha landat väldigt väl i Kina.

https://www.counterpointresearch.com/apple-reaches-highest-ever-market-share-china/

iOS 15.4 gör det möjligt att spara sitt vaccinationspass i Apples plånboksapp

Nästa uppdatering av iPhonens iOS-operativ, med nummer 15.4, ser ut att bli en riktig jätteuppdatering. Bland annat kommer till sist Universal control, som gör det möjligt att styra flera Apple-enheter med samma tangentbord och mus, men också stöd för att låsa upp Face ID-låsa upp iPhonen när du har ansiktsmask, nya emojis, utbyggt SharePlay-stöd, utbyggt stöd för anpassade mejldomäner i iCloud+ och en intressant ny ”Cosmetic scan”-funktion som är tänkt att kunna skanna av skicket på en iPhone för att få en mer träffsäker prisuppskattning om man vill sälja eller byta in telefonen.

Dessutom så får Apples plånboksapp nu också stöd för att lagra vaccinationspass. Det kommer alltså gå att lägga sitt vaccinationspass där på samma sätt som redan nu går i Kivra och på samma sätt som man lägger till exempelvis biljetter.

Ett rätt litet tillägg, kan tyckas. Visst, det är en funktion till som byggs in i mobilen och därmed inte kräver tredjepartsapp, men inte en kioskvältare.

Men i ett lite större perspektiv så är det en desto större nyhet. Det är ännu ett steg för Apple mot att göra iPhonen till vår egen, personliga patientjournal. Enheten som vi alltså vänder oss till för alla slags hälsorelaterad information (ja, typ). Även i kontakten med vården.

Everything New in iOS 15.4 and iPadOS 15.4: Face ID With a Mask, Emojis, Apple Card Widget, Universal Control and More

Apple is working on new iOS 15.4 and iPadOS 15.4 updates for the iPhone and the iPad, adding a slew of new features to the latest iOS operating…

 

Digitalisering

Care to translate vill lösa språkbarriärerna inom vården

Det här gillar jag så mycket. Care to translate: en app som vill lösa problemet med språkbarriärer inom vården.

Den svenska vården har som bekant utmaningar med att hitta personal, något som inte blir bättre av att vi blir allt äldre. Det gör att invandrare som har dåliga eller kanske inga svenska språkkunskaper får jobb. Det i sig är förstås bra, men också en utmaning. Allt från att inte kunna föra samtal med ensamsittande äldre människor som kanske har vårdpersonal som nästan enda regelbundna kontakt till mer livshotande problem när kommunikationsmissar uppstår. Omvänt kan det handla om svensktalande vårdpersonal och äldre invandrare som inte kan svenska. Här kommer Care to translate in.

Care to digital är egentligen precis det som exempelvis Googles tjänster gör nu: realtidsöversättning av det som sägs mellan olika språk. Skillnaden här är att översättningsfunktionen är optimerad för vårdsituationer. Jag har absolut ingen aning om hur vass Care to digitals tjänst är jämfört med just Googles, men för ett litet språk som svenska kan det nog finnas en fördel med en nischad tjänst. Ja, plus att det inte är en amerikansk tjänst, vilket just nu i sig är en fördel i dessa Schrems II-tider.

Nu är det här förstås inte en lösning på alla problem gällande just språk. Det lär fortfarande kännas mindre konstruerat att slippa prata via en digital enhet och på ett individplan så finns det förstås stora fördelar med att behärska majoritetsspråket där man bor – men Care to translate kastar tekniska lösningar på ett problem som inte måste invänta språkutbildningar utan kan lösa ett aktuellt och hyfsat stort problem här och nu.

Kan vi bara se till att vården överlag får de resurser och den tid som behövs för att sedan faktiskt kunna ta hand om landets äldre och andra patienter – med eller utan översättningsbehov – så är det förstås ännu bättre.

Översättningsappen vill riva språkbarriärer i vården

Care to Translate vill råda bot på tolkbristen inom vården med sin digitala översättningstjänst. Nu tar bolaget in 25 miljoner kronor från namnkunniga investerare för att utvecklas på fler marknader.

Hur rekrytering fungerar 2022

 

Ekonomi och finans

Meta kan överväga att sälja av alla tillgångar i sin kryptovaluta Diem och skrota hela projektet

Där ser man. För snart tre år sedan presenterade företaget som då hette Facebook sin stora kryptovalutavision: Libra. En valuta, en digital plånbok och ett transaktionsnätverk som skulle revolutionera det finansiella systemet. En stablecoin, alltså en kryptovaluta vars värde är kopplad till värdet på någon ”riktig” valuta eller tillgång, som skulle styras över och regleras av en samling kommersiella och icke-kommersiella organisationer med Facebook som initialt paraply. Nu kan Meta vara på gång att till sist helt skrota projektet.

Ända sedan Facebook presenterade hela satsningen så har de mötts av rätt hård motvind från de flesta håll. Från centralbanker, från politiker och från kryptovärlden (eftersom Libra inte skulle vara en decentraliserad valuta utan kontrollerad av en samling organisationer). Kritiken ledde att några tunga partners som PayPal, Mastercard, Visa, Stripe och eBay snabbt hoppade av. Facebook skalade löpande ned ambitionsnivån, något som ledde till att Libra dessutom bytte namn till Diem när själva plånboksdelen av projektet till sist började testas.

Och nu kan alltså sagan vara på väg mot ett inte så lyckligt slut.

Uppgifter säger nu att Diem Association, som formellt är satsningens styrorganisation, kan överväga att sälja alla kvarvarande tillgångar för att rädda lite av de investeringar som organisationerna i projektet har plöjt ned. Det inkluderar även alla immateriella rättigheter. Plus att försöka hitta nya jobb för de ingenjörer som fortfarande jobbar med Diem.

När projektets initiativtagare David Marcus lite oväntade slutade på Meta förra året så kändes det som ett tecken på att företaget helt gett upp sina kryptoambitioner. Åtminstone i Diems form. Nu ser det alltså ut som att Meta formellt kommer att stänga böckerna.

Mark Zuckerberg har som bekant hittat något roligare att fokusera all sin, och Metas, tid på.

Mark Zuckerberg’s stablecoin ambitions unravel with Diem sale talks

A cryptocurrency initiative once known as Libra backed by Meta Platforms, is weighing a sale of its assets as a way to return capital to its investor members.

Meta uppges förhandla om att sälja Diems tillgångar till Silvergate för 200 miljoner dollar

Mer spekulationer kring veckans uppgifter om att företaget som en gång i tiden hette Facebook är på väg att helt kasta in handduken för den kryptovaluta som en gång i tiden hette Libra. Enligt Wall Street Journal så förhandlar Meta, eller mer formellt den styrande organisationen Diem Association om att sälja kvarvarande tillgångar i det havererade kryptoprojektet.

När Facebook drog igång Libra-proojektet tillsammans med 27 andra organisationer som Paypal, Mastercard, Visa, eBay och Stripe så var det med milt sagt högtflygande ambitioner,. Libra och dess digitala plånbok Calibra skulle revolutionera världens transaktionssystem (och snudd på vända upp och ner på världens hela ekonomiska system). Hette det.

Inte oväntat så mötte Libra på massivt motstånd från politiker och centralbanker men också från krytovärlden. Flera grundarorganisationer hoppade av, ambitionerna sänktes steg för steg och Libra blev Diem. Nu verkar det väldigt troligt att Facebooks kryptosaga har nått sitt slut.

Det intressanta i de nya uppgifterna är en namngiven potentiell köpare och framförallt en prislapp. SIlverbank fokuserar mycket på just krypto, så det känns inte så förvånande. Tittar vi på prislappen så fick varje organisation (utom några ideella) putta in 10 miljoner dollar var i projektet, vilket skulle kunna innebära, säg, 240 miljoner dollar. Med tanke på att det heter att Meta nu kontrollerar en tredjedel av de återstående pengarna så innebär det sisådär 70 miljoner från dem.

Men så lär Facebook förstås också ha plöjt ner mer pengar på själva utvecklingen av Libra. Och allt runtomkring. Skulle inte bli förvånad om vi pratar upp till en halv miljard allt som allt – utöver pengarna som Facebook investerade i själva ”värdekorgen” som skulle säkra Libra-valutans värde.

Allt det här, inklusive immateriella rättigheter, kan nu alltså gå för 200 millar. Kanske mer. Men också kanske mindre.

Summa summarum så lär inte Libra vara något som Meta kommer att lägga särskilt högt upp listan över saker de har åstadkommit. Med tanke på investeringen och hur hög profil projektet hade så är Libra förmodligen Facebook så här långt enskilt största misslyckande.

Facebook-led Crypto Project Diem to Be Sold Off for $200M: Report

Silvergate will reportedly pick up the tab for the Facebook-led Diem association’s off loading of its crypto tech

Google investerar 1 miljard dollar i indiska teleoperatören Airtel

Ännu en stor investering från Google – i Indien. Företaget kommer att plöja ned totalt 1 miljard dollar i indiska teleoperatören Airtel. 300 miljoner går via ett flerårigt samarbetsavtal och med resterande 700 miljoner så köper Google in sig i Airtel till en ägarandel om 1,28 %.

Airtel är Indiens näst största teleoperatör, efter Reliance Jio, och har 300 miljoner kunder. Att Google inte bara inleder samarbete med Airtel utan också går in som delägare säger en hel del om Googles ambitionsnivå. Varken den första eller största investeringen i ett indiskt företag för Google, men fortfarande en rätt talande investering.

Indien är just nu landet som alla techgiganter (ja, och förstås även hur många andra företag som helst) vill in i. Landet som inte bara lär bli den överlägset viktigaste tillväxtmarknaden det här årtiondet, utan också bli för 2020-talet det Kina var för 2010-talet: ett land och en marknad som blir allt viktigare även som innovativ förebild.

Att Google investerar i en teleoperatör är också talande – och i linje med vad bolaget allt mer har satsat på ett tag nu: att komma in så tidigt i kundresan som det bara går. Och även här: att bli avgörande delar av internets infrastruktur – att alltså kunna tjäna pengar på internetanvändare, oavsett om de väljer att använda Android eller Googles onlinetjänster eller inte.

Google to invest up to $1 billion in Indian telecom operator Airtel | TechCrunch

Google will invest as much as $1 billion in the Indian telecom operator Airtel, the latest in a series of bets the search giant has made in the world’s

Kan Apple köpa krisande Peloton?

De företag som gynnades mest av pandemikrisen 2020 (ja, och framåt) är de som har straffats extra hårt i senaste veckornas börsras. Ja, eller det blev väl egentligen då det blev extra uppenbart. Däremot så har flera av de här bolagen haft det allt tuffare senaste månaderna – dels på grund av att världen åtminstone delvis börjar släppa ut människor från sina hem och dels på grund av att det börjar finnas lite för många företag och lite för få konsumenter. Ett företag som ser ut att ha drabbats extra hårt är träningsföretaget Peloton.

Om vi bortser från pseudokriser som hjärtattacker i nya Sex and the City så har Pelotons försäljning och därmed börsvärde rasat rejält ett bra tag nu. Så pass att aktien har tappat 85 procent av värdet jämfört med för ett år sedan. Ouch.

Det betyder i sin tur att Peoloton nu har ett börsvärde under 10 miljarder dollar. Galet mycket pengar, men hej. Microsoft slantade upp nästan sju gånger så mycket för Activision Blizzard förra veckan. Vi pratar alltså om ett väldigt troligt uppköpsobjekt.

Och vem kommer köpa? Apple förstås. Åtminstone ser Apple ut att vara den mest troliga köparen. Och då inte tack vare Apples djupa fickor, utan tack vare Apples stora träningssatsning med sin senaste prenumerationstjänst Fitness+ (because plus).

Och ja, jag tror absolut att någon kan köpa Peloton. Men inte Apple.

Ett Peloton-köp skulle vara sisådär (minst) tre gånger större än Apples största uppköp så här långt: 3 miljarder dollar för hörlursföretaget Beats. Det var i sin tur tre gånger större än trean i listan: Intels chipverksamhet.

Det är helt enkelt för dyrt för Apple. Inte för att de inte har råd, utan för att de inte lägger så mycket på att köpa enskilda företag.

Apple Floated as Potential Buyer of Peloton

Following months of bleak news about Peloton’s ”precarious state,” including the revelation that it has halted production of its bikes…

Shein kan börsnoteras i USA nästa år

Intressant. Kinesiska moderaketen Shein uppges ”troligen” börsnoteras nästa år. I sig inte så konstigt: techbolag (och bolag överlag) börsnoteras ju mest hela tiden. Men det sticker ändå ut lite: ett kinesiskt bolag som siktar på börsnotering i USA 2022.

Antalet kinesiska bolag som har noterats i USA är vid det här laget en rätt lista – trots att det inte har varit tillåtet. Formellt. Men via lite kreativ bokföring så går det att hitta kryphål i lagen, vilket är precis vad bolagen har gjort (den korta versionen är att man skapar ett skalbolag som mellanhand). Men trots att en hel massa bolag har brutit mot lagen så har kinesiska staten sett mellan fingrarna. Upplägget har trots allt gett kinesiska bolag finansiering och det gillar Kina.

Men senaste året har Kina slagit ned hårt på kinesiska techbolag på olika sätt. En sådan sak är att de funderar på att ordentligt sätta stopp för utlandsnoteringar. När Uber-konkurrrenten Didi Chuxing i somras börsnoterades så gjorde de det trots att Kina rätt uttryckligen sa nej. Följden? Didi Chuxings appar förbjöds i hemlandet och ser för nu ut att komma tillbaka. Motprestationen? Avnotera aktien i USA och lista den istället i Hong Kong eller Shanghai.

Nu ser det ut som att Shein-grundaren Chris Xu kan ha kommit på ett nytt kryphål. Typ. Ansöka om medborgarskap i Singapore. Kanske.

Oklart om det skulle bli av och om det skulle ändra något. Blir intressant att följa hur Kina tänker hantera sina bolag på det här området.

Men när det gäller Shein så är det nog mest en fråga om när och var de kommer att börsnoteras. Inte om.

Report: Shein Likely to Go Public in US Later This Year

Shein is exploring a public listing in the U.S., while Founder Chris Xu considers becoming a citizen of Singapore to help him get around restrictions in China.

 

Övrigt

Digital 2022 har landat – 300 sidor med massa data om det digitala läget i världen

Har du alldeles för mycket tid över och vet inte vad du ska lägga den på? Grattis! Senaste rapporten över det digitala läget i världen från We Are Social och Hootsuit landade precis. 300 glada presentationssidor. Och nej, jag har inte hunnit gå igenom  rapporten än…

Men det behöver du förstås inte vänta på! Bara att gå in och kolla här:

Digital trends 2022: Every stat digital marketers need to know about the internet

An extensive trend report for digital marketers who want to know all about global internet users in 2022.

Googles tredjepartscookies-ersättare anmäls av hundratals tyska publicister och annonsörer

Googles storslagna ambitioner att ersätta tredjepartskakan med sin FLoC – en massiv lookalike-lösning ungefär – har haft motvind i princip sedan den presenterades. I veckan var det dags igen: ”hundratals” tyska publicister och annonsföretag har anmält Googles föreslagna lösning till EU:s konkurrensöversynsboss Margrethe Vestager.

Motiveringen är samma som den har varit ända sedan Google gick ut med FLoC: lösningen som är tänkt att öka integritetsskyddet för EU-medborgare ger Google ännu mer makt och ännu mer kontroll. Det blir med andra ord ännu svårare att försöka klara sig utan Google.

Så långt inte så konstigt. Apple har råkat ut för ungefär samma sak. Organisationerna som klagar gör det förstås i grund och botten därför att deras affärsmodeller sabbas. Google säger att FLoC ska vara ”i princip” lika träffsäker som tredjepartskakor, men det är lite sisådär med förtroendet hos annonsörerna på att det kommer att stämma.

Det som är lite mer intressant i sammanhanget är hur EU kommer att ställa sig. Å enda sidan så vill EU göra precis samma sak som de tyska organisationerna hävdar – minska de amerikanska techjättarnas dominans – men å andra sidan så är det som Google gör i linje med EU:s ambition att öka integritetsskyddet för medborgarna i unionen.

Vi kan väl tänka oss att precis det här scenariot är tänkt att hanteras av kommande lagen Digital Markets Act, som är tänkt att tvinga ”gatekeepers” som Apple och Google att öka avståndet mellan plattformsrollen och rollen som konkurrent med andra på samma plattformar. Men som sagt, frågan kvarstår hur EU kommer att se på FLoC. Och för den delen Apples appspårningsbegränsningar.

Google’s Privacy Sandbox hit by fresh EU antitrust complaint

German publishers are the latest to band together to try to derail or at least delay Google’s ”Privacy Sandbox” plan to end support for tracking cookies

Tesla har nu den mest produktiva bilfabriken i USA

Tesla har senaste åren haft en hyfsat spikrak raketresa uppåt aktiemässigt. Visst har det svajat på vägen – med några rätt brutala ras – men överlag har kurvorna pekat uppåt. Det i sin tur har gjort att Tesla har gått om biltillverkare efter biltillverkare i börsvärde. 2020 gick Tesla så om Toyota och blev världens högst värderade bilföretag.

Men… börsvärde måste ju som bekant inte betyda samma sak som mest försäljning – det handlar om förväntningar på framtida framgångar. Teslas värdering har inte minst ifrågasatts utifrån att de tillverkat så försvinnande få bilar jämfört med ungefär alla andra märken. Men nu börjar Tesla få upp farten även här.

Enligt en rapport från Bloomberg så är Teslas fabrik i Fremont i Kalifornien numer den bilfabrik i USA som spottar ur sig flest bilar. 8500 i veckan, snäppet före Toyotas och BMW:s fabriker.

Visst handlar det delvis om att andra märkens tillverkning har gått ned på grund av den stora bristen på avancerade tekniska komponenter i världen, men det är är oavsett en rätt imponerande milstolpe av Tesla. Kanske inte minst just att de har lyckats med det mitt i en komponentbristsperiod.

Tesla now operates the most productive car factory in the US

Tesla is now operating the most productive car factory in the US, according to a new report tracking all US…

Tesla släpper en karaoke-mick

Har Tesla släppt en egen karaoke-mick? Klart Tesla har släppt en egen karaoke-mick.

Tesla launches ’TeslaMic,’ a microphone for in-car karaoke

Tesla has launched a new product: a microphone called ’TeslaMic’ designed for its in-car karaoke system. It’s only available in…

iOS 15.4 bjuder på 37 nya emojis!

Veckans VIKTIGASTE nyhet! 🤩 Kommande 15.4-uppdateringen av iOS kommer att innehålla 37 NYA EMOJIS!

* sing hallelujah-gif *

Viktigast av allt i veckans viktigaste nyhet? VI FÅR ÄNTLIGEN EN DISCOKULA!

😍😍😍😍😍


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *