Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 4 2022 – del 2

Archive erbjuder second hand as a service. Youtube Shorts-innehåll har visats över 5 biljoner gånger. Apple kan arbeta på lösning som förvandlar iPhonen till en kassaapparat. Metas nya AI-superdator uppges bli världens snabbaste senare i år. Oculus går i graven.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Archive erbjuder second hand as a service

Vad kan bli en tjänst nu förtiden? Allt, förstås. Som att erbjuda andrahandsförsäljningslösningar för klädföretag. Vilket är precis vad Archive erbjuder.

Och det här känns så självklart på flera sätt när jag läser om det. Ett sätt att öka sin hållbarhetsprofil, men också ett sätt att öka engagemanget bland sina kunder. Istället för att gå till någon av de etablerade andrahandsplattformarna så kan man vända sig till företaget där man köpte kläderna – och den gemenskap av människor som bevisligen gillar eller åtminstone är intresserade av det märkets plagg.

Shopify för andrahandel. Eller second hand as a service.

Intressant att se hur pass bra en lösning som Archives kan flyga.

https://techcrunch.com/2022/01/25/archive-aims-to-put-clothing-brands-in-control-of-their-secondhand-sales/

Viktigaste KPI:et för Mark Cubans lågprisapotek: hur mycket de kan sänka stressnivån hos sina kunder

I helgen kom en nyhet som är värd en jätteapplåd: miljardären Mark Cuban lanserar (eller finansierar åtminstone) ett nytt apotek: CostPlus Drug Company (eller Mark Cuban CostPlus Drug Company som det fullständiga namnet ödmjukt nog är). Ett apotek som ska sälja generiska läkemedel långt under det rekommenderade konsumentpriset. Som exempel ges en medicin som kostar 2500 dollar i vanliga fall och som säljs för 17 dollar av CPDC.

Visst, nu är inte alla skillnader lika stora och visst, de rabatter som patienter trots allt kan få gör att skillnaden blir ännu mindre. Men i stort handlar det om priser som ska ligga nära det grossistpris som CDPC betalar.

Men det som faktiskt är ännu bättre med CDPC är det som enligt Cuban är företagets viktigaste KPI: hur pass mycket de kan sänka stressnivån hos sina kunder.

Självklart finns det en baktanke: kunderna ska bli så pass nöjda att de berättar för sina vänner så att marknadsföringen och kundtillväxten sker organiskt på den vägen.

Men trots att det alltså i stort handlar om ett rätt vanligt vinstdrivande företag, så gillar jag hela upplägget på så många sätt.

Mark Cuban on his online pharmacy: ’Our KPI is how much we can reduce the stress of our patients’ | TechCrunch

Mark Cuban’s announcement over the weekend of an online pharmacy selling over a hundred generic drugs at near cost was totally unexpected but will likely

 

Strömmade medier

Youtube Shorts-innehåll har visats över 5 biljoner gånger, testar shoppingfunktionalitet

Hur går det för Youtubes TikTok-klon Shorts? Jo tack bara bra. Åtminstone om man ska tro Youtubes högsta chef Susan Wojcicki. Igår gick Youtube ut med att Shorts-klipp nu har visats över 5 biljoner gånger.

Och det är ju… rätt många gånger.

Blir ju inte mindre imponerande om vi dessutom tänker på att Shorts lanserades så sent som i september 2020. 5 biljoner visningar på mindre än 1,5 år, alltså. Och då lanserades tjänsten inte fullt ut då heller.

Okej, vi pratar ju inte direkt om en tjänst som börjar från noll. Med tanke på att plattformen som den ligger på är världens största videoplattform plus att Google har pushat Shorts rätt hårt – och till och med testat ett Shorts first-läge för besökare. Ja, och den lilla detaljen att Google lät Shorts-skapare använda alla klipp på hela Youtube som bas för sina Shorts.

Men oavsett. 5 biljoner. Det var rätt mycket mer än vad jag trodde.

Youtube gick också ut med några fler nyheter: ett nytt samarbete med BrandConnect är tänkt att göra det enklare för kreatörer att tjäna pengar på sitt innehåll, att Shorts kan använda ljud från Youtube i sitt remixande, har börjat testa shoppingfunktionalitet i Shorts och, förstås, funderar på att lägga till NFT. Because NFT.

YouTube Shorts Tops 5 Trillion Views to Date, Platform to Test Shopping and Branded Content for TikTok-Style Videos

YouTube Shorts has surpassed 5 trillion views to date and now the platform will test shopping and branded content programs for Shorts.

Youtube Shorts på gång att få voice over-funktion

Ny funktion på väg till Youtube Shorts: en voice over-funktion. Och det kanske inte känns… så stort.

Men så här långt har Youtubes TikTok-kopia varit begränsad till att bara använda befintligt ljud, alltså ljud som finns på Youtubes plattform (som ljud från en annan Youtube-video). Nu arbetar Youtube alltså på att lägga till stöd för att spela in eget ljud utan att behöva gå omvägen via tredjepartstjänster.

I veckan gick Youtube ut med att Shorts-videos nu har visats över 5 biljoner gånger sedan Shorts lanserades för 1,5 år sedan. Och det är ju… några gånger. Men nu vill Youtube alltså sänka tröskeln ytterligare.

Vi kan med andra ord konstatera att Youtube satsar allt mer på Shorts för att konkurrera med framförallt TikTok, men förstås även andra som Instagram Reels. Det handlar alltså i första hand om att hålla kvar de befintliga youtubarna – och ge dem ett format till att leka med – så att de inte börjar fundera på att byta plattform.

YouTube Shorts Could Be Getting a Voiceover Feature Soon

YouTube Shorts is tipped to be soon receiving a dedicated voiceover feature. The leak was allegedly spotted in a beta version of its Android app.

Spotify väljer Joe Rogans podcast före Neil Young, Youngs musik försvinner från Spotify

Neil Young eller Joe Rogan – välj. Det var det ultimatum som Young gav Spotify i veckan. Anledningen ar att Young inte kunde acceptera att hans musik fanns på en plattform som ger stort utrymme till en poddare som sprider falsk information om covidvaccinet. Resultatet? Spotify valde Rogan. Youngs musik är redan på väg bort från plattformen.

Nu är det för mig personligen ingen förlust att det inte längre går att spela Neil Young på Spotify. Tydligen desto större förlust för Young, som hävdar att 60 procent av hans strömningsintäkter kommer från just Spotify. Men han valde ända att göra verklighet av sitt ultimatum ”i sanningens namn”; som Young konstaterade i ett öppet brev.

Och ja, här finns en del intressanta saker.

Ända sedan Spotify skrev sitt exklusiva avtal med Joe Rogans podcast har företaget kritiserats. Rogan är överlag inte direkt en okontroversiell person, om vi säger så. Och det är förstås en stor anledning till att Spotify ville ha honom. Det är det kontroversiella som till stor del gett honom sin stora lyssnarskara. Spotify har plockat bort enstaka Rogan-avsnitt som gått för långt över gränsen, men har i stort låtit honom hållas.

Spotifys stora satsning på poddar verkar ha varit ett lyckokast för företaget, men har också öppnat för samma modereringskritik som de flesta andra tjänster som har användargenererat innehåll. En sak som Facebook lärt sig hantera under något årtionde, men som är helt ny för Spotify.

Samtidigt lär väl valet ha varit rätt enkelt för Spotify. Neil Young lär knappast vara den artist som drar in mest pengar eller användare till tjänsten och att ge efter hade inneburit att Spotify öppnade för en hel massa liknande ultimatum. Det är ju inte direkt så att det saknas musik som man kan diskutera om den borde ges utrymme hos Spotify, som den svenska gangsterrap som varit i medierna mycket senaste året. Och även här: hur mycket kan och ska Spotify ta ställning?

And the beat goes on and on.

Spotify removes Neil Young’s music after falling out over Joe Rogan | TechCrunch

Musician Neil Young is following through on his threat to pull his extensive and well-loved sonic catalogue from Spotify. Young took a stand against the

Apple News var populäraste nyhetsappen i Storbritannien i december

Sååå… det här var lite oväntat. Populäraste nyhetsappen i Storbritannien under december förra året? Apple News. Åtminstone enligt en rapport från Ipsos.

Totalt användes Apple News av 13,2 miljoner britter, eller 27 % av alla internetanvändare över 15 år. Snäppet före BBC-appens 12,5 miljoner och 25 % räckvidd. Tittar vi däremot på den tid som användare totalt la på innehåll i Apples app så hamnar den långt efter BBC (1,2 miljarder timmar mot BBC News 2,2 miljarder). Det betyder att snittiden per användare också var lägre: här hamnar Apple först på plats 15.

Google News? Plats 8 totalt, med 1,6 miljoner användare och 203 miljoner timmar.

Apple News är en app som Apple har jobbat rätt mycket med, men inte pratar så mycket om. Det har gått lite sådär att få in stora nyhetspublikationer och Apple verkar inte vilja prata jättemycket om tjänsten. Det har fått några att raljera en del över Apple News (det… KAN hända att jag har varit en av de personerna).

Nu finns visserligen Apple News fortfarande bara i fyra länder (övriga tre är USA, Australien och Kanada), så det förklarar att den är helt osynlig hos oss. Men om Ipsos siffror stämmer så är det… anmärkningsvärt. Och i så fall way bättre än vad jag hade kunnat föreställa mig.

Det kan alltså vara så att nyhetsaggregering är ännu ett område där Apple är en riktig dark horse, helt bortglömd men med tunga användarsiffror.

Vore VÄLDIGT kul om Apple någon gång kunde komma med någon slags konkret användar- och intäktssiffra för News. Men det lär… inte hända.

Most popular news apps in December: Apple News wins UK top spot

Data from Ipsos iris reveals the most popular news apps in the UK for December. Apple News reaches the biggest audience; Mail Online has most engagement.

Disney+ lanseras på ytterligare 42 marknader

I Netflixs kvartalsrapport för några dagar sedan meddelade strömningsjätten att de numer har strax över 220 miljoner prenumeranter. En rätt bra bit före Disney+ med sina 118 miljoner. Det blir inte bättre för Disney av att tillväxttakten börjar mattas av.

Men Netflix har ett rätt långt försprång tidsmässigt. Och finns på betydligt fler marknader. Nu hoppas Disney kickstarta tillväxten igen genom att försöka åtgärda det sistnämnda tillkortakommandet: Disney+ rullas nu ut på ytterligare 42 marknader.

Disney+ to Launch in 42 Countries This Summer

The streaming service will debut in new countries in Europe, the Middle East and Africa.

 

IoT – internet of things

Apple kan arbeta på lösning som förvandlar iPhonen till en kassaapparat

Vad sägs om att ta betalt med din iPhone? Att alltså använda din iPhone som en kassaapparat? Precis det uppges Apple nu hålla på att ta fram.

Ooooch… då undrar säkert en och annan vad jag pratar om. Det går väl? Apple Pay för betalning och olika lösningar för att använda den för att ta betalt? Skillnaden här är att en handlare inte längre skulle behöva någon mellanhand, som iZettle-hårdvara eller betalmotorsmellanhand. Allt skulle finnas inbyggt från start i iPhonen. Bara för kunden att blippa kortet mot mobilen.

Men trots det: kanske inte helt revolutionerande. Och på de platser det här förmodligen skulle vara absolut mest aktuellt så är det billiga Android-mobiler som gäller (tillväxtländer som Indien). Däremot kan jag förstå att Apple vill ge sig in på det här. iPhonen är trots allt störst på sina håll, som i USA. Även vi i Sverige är ju till stor del ett iPhone-land. Och så den lilla detaljen att en rapport som kom häromdagen konstaterade att Apple Q4 nådde sin största marknadsandel för försäljning av smartmobiler Kina under ett kvartal någonsin.

Apple skulle dessutom kunna sockra sitt erbjudande med olika former av kickback-lösningar och lägre transaktionsavgifter än konkurrenter. Plus att Apple förstås skulle sälja in tjänsten som världens säkraste kassalösning någonsin (ja, typ).

Ännu en satsning på fintech-området för Apple, alltså. Och de blir fler och fler. Och mer och mer ambitiösa.

Apple’s New Feature Could Allow Accepting Payments by Tapping Card on iPhone

Apple is said to be working on a new feature for iPhone that lets users accept payments on their devices with just a tap of a card without needing additional hardware.

 

AI – artificiell intelligens

Metas nya AI-superdator uppges bli världens snabbaste senare i år

Vad behöver man för att få snurr på ett metaverse? En massa jäkligt snabba datorer som kan skyffla runt gigantiska mängder data. Enter: Metas nya super-AI-dator. Ja, eller AI Research SuperCluster som den kallas av sina närmaste vänner.

Hur snabb är den? Den ska klara att hantera nästan ”5 exaflops of mixed precision compute”. Och det motsvarar… ja, jag vet egentligen inte alls vad det motsvarar eller vad det rent tekniskt innebär. Men det innebär oavsett en dator som kommer att vara så in i helvete snabb och ska kunna användas för att träna AI-modeller med ”biljontals” övningsexempel. Alltså miljarders miljarders exempel.

Enligt Meta själva så kommer den vara världens snabbaste AI-superdator mot mitten av det här året när den har uppgraderats lite mer. Dessutom ska den ”sömlöst” kunna analysera text, bilder och video – även tillsammans. Allt som allt ska den kunna bygga bättre AR-verktyg, språkmodeller och, ja, allt man nu kan behöva i och för ett metaverse.

Fast… det här är förstås inte bara begränsat till verktyg och tjänster relaterade till rent virtuella världar längre fram i tiden. Det är något som är lika relevant här och nu. Och som förstås kan användas även som del av exempelvis Facebooks och Instagrams algoritmer.

Men oavsett så är det här ännu ett exempel på hur världens största AI-bolag överlag är de som, för de flesta, inte alls har med AI att göra.

Meta says its new AI supercomputer will be the world’s fastest by mid-2022

It’s using the AI Research SuperCluster to develop new experiences for the metaverse.

Anch.ai erbjuder AI-övervakning as a service

Det här är en rätt självklar tjänst när jag läser om det: Anch.ai. En AI-övervakningstjänst. För att övervaka… AI-tjänster. Mer specifikt ska Anchs tjänst ”hjälpa bolag att styra AI-verktygen etiskt. 

Med andra ord väldigt mycket meta. (Nej, inte det Meta. Även om det Meta förmodligen också behöver precis det här.) Men som sagt också väldigt självklar.

Nu är artikeln låst så jag har inte läst resten, men det spelar mindre roll. Det intressanta här det rent principiella – och en fråga som kommer bli allt viktigare. När allt mer av våra liv direkt eller indirekt styrs av AI-kontrollerade algoritmer i allt större utsträckning så kommer det bli ännu viktigare att ha koll på vad de innebär.

Kort sagt mer reglering och kontroll av hur företag använder algoritmer och AI-teknik. Och kanske ännu mer offentliga verksamheter.

Frågan då blir förstås även här. vem vaktar väktarna?

Ai-bolaget övervakar ai-teknologin

Ai finns överallt i vår vardag – men kan kränka och diskriminera människor dagligen. Det varnar ai-experten Anna Felländer för, vars saas-bolag Anch.ai hjälper bolag att styra ai-verktygen etiskt. Nu tar bolaget in en såddrunda på 2,1 miljoner dollar från det amerikanska riskkapitalbolaget Benhamou Global Ventures och och ängelinvesterare som Magnus Rausing.

 

AR/VR

Oculus går i graven

I samband med att Facebook slutade vara Facebook och blev Meta istället så meddelade företaget som precis hade slutat heta Facebook att namnbyten även skulle slå mot några andra tjänster och produkter. Som Oculus. Nu gör Meta slag i saken och skrotar namnet Oculus.

Så med andra ord: säg hejdå till Oculus Quest – säg hej till Meta Quest!

Och, tja, Meta Quest låter ju som ett lysande namn på parodierande dataspel, så jag antar att det är ett väldigt passande namnbyte.

Meta doubles down on Oculus Quest name change and everyone hates it

The response to Meta’s Oculus Quest rebranding is less than ideal for the company as it tried to move away from the Facebook name.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *