Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram har återinfört sitt kronologiska flöde (med två stora aber)
Så blev igår dagen K. K som i ”kronologiskt”. Instagram började igår trycka ut sitt utlovade nya flödesupplägg, tidigare än vad som var sagt.
Men det är inte ett flöde vi pratar om. Precis som Instagram sa när de presenterade funktionen tidigare i år. Instagram har nu tre flöden att leka med: Home, Following och Favorites. Precis som det låter: Home är dagens algoritmiska flöde, Following visar de konton de följer och Favorites är de konton du verkligen vill ha koll på (upp till 50 stycken). De två sistnämnda flödena är båda kronologiska, så de senaste inläggen visas alltså först.
Men precis som när Twitter häromveckan lanserade sin motsvarighet (som levde i två dagar innan de drog tillbaka funktionen igen) så finns det ett stort aber. Eller två.
Den ena är att Home-flödet nu kommer att fyllas med ännu mer innehåll från konton du inte följer, men som Instagram tycker att du borde följa eftersom de är konton som Instagram tror/vet kommer att få dig att hänga mer i Instagram. Den andra är att det inte går att ställa in Följer eller Favoriter som förinställda flöden – du måste alltid gå via det algoritmiska Hem-flödet (som Instagram hoppas ska innehålla intressanta konton som du inte följer men som du borde följa eftersom Instagram tror/vet att de kommer att få dig att hänga mer i Instagram).
Och ja. Det var precis det sistnämnda – att du alltid måste gå via det algoritmiska flödet – som gjorde att Twitters kronologiska flöde bara levde i två dagar. Vi kan väl tänka oss att inte alla kommer att älska den tvingande omvägen.
Det är nästan så att man skulle kunna tro att såväl Twitter som Instagram vill göra det lite bökigt för folk att välja bort algoritmflödet.
https://techcrunch.com/2022/03/23/instagram-launches-chronological-and-favorites-feeds-for-all-users-but-they-cant-be-the-default/
Instagram låter alla användare tagga produkter för shopping i inlägg
Visste ni att Instagram verkligen, verkligen, verkligen, verkligen vill bli shoppingdestinationen vi ska välja före alla andra? Här kommer ännu en bit i Instas tretusenbitarsshoppingpussel: plattformen öppnar nu möjligheten att tagga produkter för alla användare. Det krävs alltså inte längre ett företagskonto eller ett creator-konto för att låta sina följare shoppa direkt via ett inlägg.
Ja, åtminstone om du bor i USA. Det är där funktionen släpps på nu. Men det ser inte ut som att vi behöver vänta särskilt länge: alla användare globalt kommer att få tillgång ”de kommande månaderna”.
Det är förstås inte särskilt oväntat – Facebook har varit på väg hit rätt länge nu. Och Meta har konstaterat att hela metaverset kommer vara ”shopping first”. Men det finns en rätt viktig del här i bryggan mellan gårdagens Facebook och morgondagens Meta: att minska beroendet av annonsintäkter rätt ordentligt.
Instagram now lets all users tag products in their posts
Instagram is opening its product tagging feature to all users in the US. Previously, the platform only let creators and business accounts tag products in their posts.
Ryssland förbjuder Facebook och Instagram – igen
Varför göra något bara en gång när man kan göra det två gånger? Så verkar Ryssland ha resonerat när de igår förbjöd Facebook och Instagram – igen.
Det var andra gången på lika många veckor för Facebook och andra gången sedan förra veckan för Instagram. Med skillnaden att det nu är en domstol som har klassat Meta som en ”extremistisk organisation”, vilket senaste åren har varit rysspeak för ”organisationer man vill stänga ned”. Men till och med i Ryssland 2022 känner man tydligen att man måste låta en domstol säga det så att det blir formellt och riktigt. Även om det krasst talat förstås är ett onödigt steg.
Så med andra ord var det väntat att beslutet även den här gången skulle bli precis som det beslut som redan ligger. Det stora frågetecknet var däremot om det faktiskt skulle gälla hela företaget och alla tjänsterna och svaret är: mjanejkanske.
Det verkar nämligen som att WhatsApp är undantaget. Messenger nämns inte ens, vilket förmodligen beror på att det mer av en icke-tjänst i Ryssland, men WhatsApp är desto större. Landets största chattjänst till och med – rätt överlägset. Men nu slipper WhatsApp alltså undan – eftersom tjänsten inte är publik.
Vilket förstås är helt rätt. Men det är ändå lite oväntat att WhatsApp undantas. Det är ju inte direkt så att chattappar inte kan användas för att diskutera saker som Putin och hans kompisar inte vill att folk ska prata om. Det är nästan så att det känns som att Ryssland är oroliga för vad som skulle kunna hända om även WhatsApp stryps.
Russian court bans Facebook, Instagram after Meta found ’extremist’- TASS
A Russian court on Monday banned Facebook and Instagram in the country after finding Meta Platforms Inc ”extremist”, TASS news agency reported.
David Beckham lämnar över sitt Instagram-konto till en läkare i Ukraina
Vad gör man om man har över 70 miljoner följare på Instagram och vill göra någon form av insats för Ukraina? Är man David Beckham så lämnar man över sitt konto, och räckvidden från alla sina följare, till en ukrainsk läkare i staden Charkiv.
Än så länge inga inlägg från Iryna, som läkaren heter, men å andra sidan har det bara gått två dagar och man kan tänka att Iryna har…. lite annat att göra också. Återstår alltså att se vad som kommer att hända här. Oavsett: ett snyggt initiativ. (Och inte det enda som herr Spice Girl har gjort i samband med Ukraina-invasionen – med och utan frun.)
David Beckham Hands Over Instagram Account to Ukrainian Doctor
David Beckham recently handed over his Instagram account, and other social media handles to a Ukrainian doctor to highlight the ”amazing” work that health workers are doing in the nation.
Twitter kan vara på gång att börja ta betalt för TweetDeck
Ni vet Twitter Blue? Betalabonnemanget av Twitter som vi alla har? Där vi får killerfunktioner som att kunna ångra Tweets? Nu har kodgrävande i Twitter-appen avslöjat att det ser ut som att Twitters prenumerationstjänst kommer få ännu en funktion: TweetDeck.
Den tjänst som Twitter köpte för över ett årtionde sedan ser nu alltså ut att börja kosta pengar. No more gratis-tweetdeckande for you.
Nu återstår det väl att se vad som händer här, men när det gått så långt som att det börjar dyka upp spår av en funktion i en apps kod så är det inte så mycket en fråga om ”om” utan ”när”. Samtidigt är det heller inte jätteförvånande, med tanke på att just TweetDeck var en av sakerna som det tidigt spekulerades om skulle ingå i ett betal-Twitter.
Så hur går det annars för Twitter Blue? Ja, det vet vi ungefär ingenting om, eftersom Twitter har sagt väldigt lite. Och när företag inte pratar särskilt mycket om en funktion eller en tjänst som lanseras under hyfsat mycket buller och bång så brukar det betyda… inte jättebra. Om Twitter lägger även TweetDeck bakom den blå betalväggen så känns det väldigt mycket som en bekräftelse på den känslan.
Twitter might start charging for TweetDeck
Twitter might start charging for TweetDeck through Twitter Blue
Twitter gör det möjligt att söka bland direktmeddelanden
Ny liten funktion i Twitter. Möjlighet att söka bland sina direktmeddelanden. Ni vet. På saker som… nyckelord. Sånt som finns…. typ överallt alltså.
Så varför lyfter jag det här förhållandevis lilla tillägget? Därför att det är ännu ett exempel på hur Twitter ger just sin meddelandetjänst mer kärlek. Ännu en pusselbit i bygget att skapa ett nytt Twitter. Ett annat Twitter än det Twitter vi har känt så här långt.
Twitter now lets you search your DMs for specific messages | TechCrunch
Twitter is rolling out the option for users to search for specific messages in their DMs, the company announced in a tweet. Up until now, you could only
Twitter lägger till gif-skaparfunktion för iOS
Såja! Nu börjar Twitter fatta vad det behövs mer av. Gifar! Nu kommer en ny funktion till plattformen: möjlighet att skapa egna gifar. Öppna kameran, skapa en egen gif och dela den med världen. Äntligen!
(Android you ask? Ingen information. Kommer säkert… nån gång.)
Twitter can now create GIFs using your iOS camera
If you’re a frequent Twitter user, the company is making it easier to create and share those clips.
Zoom
Zoom gör det möjligt att vara ett djurhuvud under Zoom-möten
Vad har du alltid saknat i Zoom? Precis! Möjligheten att kunna vara ett djurhuvud.
Japp. Zoom får sina egna animojis. 3D-animerade djurhuvuden så att du slipper vara dig själv. Ja, så att du åtminstone slipper visa ditt eget huvud.
Så nu kan vi sluta säga att det här Zoom-mötet hade kunnat vara ett mejl. Nu kan vi istället säga att det här Zoom-mötet hade kunnat vara ett 3D-animierat-animoji-Zoom-möte.
Zoom’s new animal avatars are like Animoji for meetings
Zoom has introduced animal avatars that aim to bring fun into meetings – or at least, hide your face.
Sök/SEO
Google ändrar kriterierna för vilka produktrecensioner som visas i sökresultatet
Google vill som bekant verkligen, verkligen, verkligen bli platsen vi hänger på för, tja, allt. Inte minst bli destinationen för allt som har med shopping att göra. Som del i det så skruvar Google nu i kriterierna som avgör vilka produktrecensioner som visas i sökresultatet.
Bland de saker som Google nu kommer att lägga extra mycket vikt på finns att:
- Recensionerna ska bjuda på hjälpsamma, djupgående detaljer som fördelar och nackdelar av en viss produkt, konkreta detaljer om hur en produkt presterar eller hur den skiljer sig från tidigare versioner
- Recensenterna ska vara människor som faktiskt har använt produkterna och visar upp produkten och hur den används.
- Recensionerna inkluderar unik information utöver det som tillverkaren tillhandahåller, som bilder, ljud eller länkar till annat innehåll som ger mer detaljerad information av ”recensentens upplevelse”.
- Gå igenom liknande produkter eller förklara hur en produkt skiljer sig från konkurrensen.
Så, ja. Det ska överlag vara lite högre verkshöjd, alltså. Men vi noterar också att det mycket handlar om att recensioner ska innehålla fler slags medier än bara text. Det sistnämnda gör det förstås enklare för Google att – åtminstone till dess att precis alla har lärt sig att hacka den här Google-algoritmen – plocka ut recensioner maskinellt. Men uppmuntran till användningen av flera medier betyder dessutom, som av en händelse, att det är bra att använda just Googles tjänster för det. Som att e-handlare ska bygga in riktigt bra och snyggt stöd för uppladdning och inlänkning av Youtube-klipp.
Vi kan väl också anta att Googles egna shoppinglösningar kommer vara lite bäst i klassen vad gäller att leva upp till Googles nya recensionsriktlinjer. Som av en händelse.
Google changes how it decides which product reviews come up in Search
Google is making some improvements to how it decides which product reviews it shows in Search results. The idea is to ensure that reviews you see come from people who actually used the product.
Google stoppar annonser vid innehåll som ursäktar eller utnyttjar kriget i Ukraina
Google fortsätter att stoppa annonser som på ett eller annat sätt är kopplade till Rysslands invasion av Ukraina. Nu stoppar företaget all försäljning av annonser vid innehåll som ”utnyttjar, avfärdar eller ursäktar” kriget.
Ja, mer krasst så kommer Google ”inte hjälpa sajter, appar och Youtube-kanaler” att sälja annonser om de bedöms falla under ovanstående kriterier. Det handlar helt enkelt om att Google breddar sin befintliga riktlinje som inte tillåter annonsförsäljning för innehåll som ”uppmanar till våld eller förnekar tragiska händelser” och applicerar det specifikt på Ukraina.
Där Google tidigare har varit hyfsat avgränsade i hur och var annonsering stoppas (har främst handlat om annonsering med ryska avsändare eller annonsering på ryskt innehåll) så är det här lite hagelbössa. Nu omfattas ännu mer subjektiva kriterier och det gäller alltså även för Googles annonseringsnätverk.
Ännu ett område där Rysslands ekonomiska maskineri alltså nu får socker i tanken, alltså.
https://www.reuters.com/technology/google-pause-ads-that-exploit-dismiss-russia-ukraine-war-2022-03-23/
Google gör det möjligt att boka läkartid direkt från sökresultatet
Dags för Google att fylla på med ytterligare lite funktionalitet direkt i sökresultatet. Senast ut: möjlighet att boka läkartid utan att behöva trycka sig vidare (åtminstone behöva trycka sig vidare betydligt mindre än idag).
Nu betyder inte det här att vi kommer att kunna börja boka vårdcentralsbesök i Svedala nästa vecka. Funktionen släpps i samarbete med en handfull partners i USA och kommer dessutom bara finnas tillgänglig om man har engelska inställt som språk. Men det visar att Google kommer storsatsa även på detta.
Det är förstås som alltid lite vanskligt för Google att släppa den här typen av funktioner bara för några utvalda partners – inte minst som Digital Markets Act i EU och liknande lagförslag i USA står för dörren – men det handlar förstås i stort om att Google testkör med några stycken för att sedan (sannolikt) öppna för alla.
Ja, för alla som bygger sina tjänster precis som Google vill ha dem. Eller ännu hellre lägger upp sin digitala närvaro direkt hos Google. Förstås.
Google adds doctors’ appointment availability to search
Google search results for some health care providers will include information about the next available appointment. The feature will at first only be available in English.
Detaljhandel/e-handel
Shopify släpper nya e-handelsverktyget Linkpop
Dags för ny funktion hos e-handelsplattformen Shopify: Linkpop. En link-in-bio-tjänst.
Vad menas med det här? Även om allt fler av de stora sociala plattformarna ger shoppingfunktionalitet allt mer kärlek så är det fortfarande lite si och så med möjligheterna att faktiskt länka ut utan att straffas. Som att de flesta fortfarande erbjuder en enda länk i anslutning till profilsidan.
Den här begränsningen har utnyttjats och rundats kreativt länge, men bara det senaste året eller så så har det börjat dyka upp allt fler tjänster som erbjuder färdiga lösningar för att få ordning på det här. Allt fler företag som har ”link-in-bio” som affärsidé. Färdiga lösningar som ger innehållsskapare som verkar på flera olika plattformar att ha en samlingssida dit man låter den enda länken i profilen leda.
Ni vet. En… landningssida. Eller… en sajt.
Så ja. Vi pratar ju inte direkt om raketvetenskap. Eller något särskilt nytt. Men investeringsmässigt är länk-i-bion-startups allt hetare. Och tjänsterna innehåller allt mer funktionalitet. Som att Linkpop (förstås) har inbyggt e-handelsstöd så att man kan kränga sina grejer där om den plattform där man mest hänger inte har stöd för det. Eller om man inte kvalificerar för att använda den funktionaliteten.
Shopify är inte först med uttalad länk-i-bio-funktionalitet, men med tanke på att Shopifys rötter var just som e-handelsplattform så är det en rätt självklar match. Det betyder att den som väljer Shopifys lösning får all (eller stora delar) av hela Shopifys retail-as-a-service-paket.
Det är dessutom en rätt självklar hybridvidareutveckling av de befintliga sätten att bygga närvaro på internet: inte en fullständig sajt, men heller inte hårt kopplat till en enda tjänst.
E-handel by landningssida. Eller nåt.
Shopify launches new ’Linkpop’ link in bio tool with built-in e-commerce features | TechCrunch
Shopify has entered the ”link in bio” market with the launch of a new tool called ”Linkpop.” The new offering is aimed at creators and allows them to sell
Instacart börjar sälja sin groceries-as-a-service-teknik till andra företag
Så gör Instacart som så många andra techbolag i hårt konkurrensutsatta marknader: de satsar på B2B för att få bättre snurr på intäkterna. I Instacarts fall handlar det om att de nu börjar sälja sin teknik till andra företag.
Instacarts verksamhet har handlat om matleveranser. Men inte leveranser av färdigmat, utan om livsmedelsutkörningar. Dessutom från olika butiker. Med andra ord har Instacart erbjudit en plattform där butiker kan jacka in sig och kunder kan sedan plocka ihop sina varukorgar från de olika butikerna. När beställningen går iväg så skickar Instacart ut ett bud som åker till en eller flera butiker för att plocka ihop varorna.
Men kortleveransföretagen har som bekant blivit allt fler. De börjar dessutom allt mer inkräkta på varandras territorier – som Instacarts livsmedelsleveranser. Ett område där företaget dessutom har haft konkurrens av jättarna Walmart och Amazon.
Så nu följer Instacart i Amazons fotspår: de produktifierar sina interna verktyg och börjar sälja dem till andra. Förvandla en intern utgiftspost till en extern, ny intäktskälla alltså. Det handlar dessutom inte bara om själva beställnings- eller leveranstekniken – utan allt som en butik behöver för att kunna få till ett digitalt erbjudande. Från e-handelsplattform och logistiknätverk över smart teknik för de fysiska butikerna (som smarta kundvagnar med skanningsmöjlighet) till annonsverktyg och statistiklösningar.
Så…. groceries-as-a-service? Ja. Eller nåt.
Instacart will offer its own tech to help grocery retailers speed up deliveries
it’ll offer warehouses, stock management and even tech for smart trolleys.