Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, AI – artificiell intelligens, AR/VR
Mobilt
Betalmöjligheterna i Appstore uppges ha stängts av i Ryssland
Häromdagen gick Google ut med att de har stängt av möjligheten att köpa appar, betala i appar eller betala för prenumerationer via Google Play i Ryssland. Anledningen var ”payment system disruption” – läs: att Visa, Mastercard och American Express hade dragit ur pluggen i sina tjänster i landet. När jag skrev om det spekulerade jag i att det i så fall inte borde dröja länge innan Apple skulle tvingas till samma sak. Och nu kanske det har hänt.
Det är åtminstone vad den ryska sajten iphones.ru rapporterar. Att ryska användare inte längre kan betala i Appstore eller via iTunes.
Som artikeln konstaterar så är det inte helt klart vad det beror på. Det som talar mot att det är Apple som ligger bakom avstängningen (ja, åtminstone har stängt av funktionen som följd av att de stora betalplattformarna inte längre tillåter ryska transaktioner) är att Apple inte har gått ut med något om det. Det kan alltså handla om att de är avstängning från ryska statens håll eller problem för de ryska banker som har drabbats av sanktioner.
Oavsett orsak så lär det inte dröja särskilt länge förrän det är totalstopp för betalningar även via Appstore.
App Store and iTunes Purchases Reportedly ’Turned Off’ in Russia
iPhones.ru is reporting that iTunes and App Store purchases can no longer be made by Apple device users located in Russia, leaving them unable to pay…
Qualcomm slutar sälja till Ryssland
Så här snart en månad in i Rysslands krig mot Ukraina så börjar det bli dags att säga ”först nu?” när företag meddelar att de inför egna sanktioner mot Ryssland. Ja, eller snarare: till sist börjar följa de de sanktioner som EU och USA har infört mot landet. Men nu har även chiptillverkaren Qualcomm dragit i handbromsen. Ingen mer försäljning till ryska företag.
En intressant sak som det annars nästan bara tragiska som pågår i Ukraina just nu har fört med sig är att de företag som har slutat sälja till Ryssland eller begränsat eller helt stängt ned sina tjänster i landet har berättat hur stor del av omsättningen som kommer därifrån. Och det är överlag…. inte så mycket. Åtminstone inte för techbolagen. Qualcomm är inget undantag: 1 % av det som Qualcomm drar in kommer från ryska affärer.
Men i Qualcomms fall så handlar det trots allt om en produktkategori som är lite mer samhällskritisk än, säg, hamburgare eller läsk. Visst, nu har Ryssland ingen större egen mobiltillverkning att tala om än, men det är oavsett ännu en öppning till avancerad utrustning till uppkopplade prylar som nu stängs för landet och dess företag (Qualcomm gör ju trots allt även mer än bara chip till mobiler).
Qualcomm stops selling products to Russian companies
Chipmaker Qualcomm Inc said on Wednesday it has stopped selling its products to Russian companies in compliance with U.S.-imposed sanctions after Moscow invaded Ukraine.
5G-mobiler står för första gången för över hälften av alla smartmobiler som säljs
Nya siffror från Counterpoint som visar att Apples mobilförsäljning fortsätter att gå riktigt bra. Som att Apples stod för 37 % av alla 5G-utrustade mobiler som såldes under januari – en rätt bra bit före tvåan Samsung som kapade åt sig 12 % av försäljningen (Apples andel var för övrigt nästan lika stor som de fyra efterföljande märkena tillsammans när det handlar om 5G-mobiler).
Men det största i Counterpoints senaste uppskattning är att mobilförsäljningen passerade en ny, historisk mobilstolpe: för första gången stod mobiler som hade inbyggt stöd för 5G för över hälften av alla mobiler som såldes. 51 % närmare bestämt.
Visst, det är väl ett tag kvar till dess att vi som konsumenter faktiskt på allvar kommer ha nytta av 5G-stödet, men det visar åtminstone att vi steg för steg kommer allt närmare nästa platåhopp inte bara för mobilen som enhet utan också för våra uppkopplade prylar och liv överlag.
Digitalisering
CD-försäljningen i USA ökade för första gången på 17 år under 2021
Ni vet hur en massa retroformat och fenomen man trodde inte längre var lika heta helt plötsligt blev sjukt jättesvarta under 2020 och 2021? Saker som nyhetsbrev, poddar och gamla kassettband? Efter att vinylen går från klarhet till klarhet och till och med kassettförsäljningen alltså går bättre än när det begav sig så är det nu även dags för musikindustrins nittiotalsguldkalv att börja skaka rumpa igen: cd-försäljningen i USA ökade för första gången på 17 år.
Totalt ökade intäkterna från silverplastskivaförsäljningen ökade med 21 % förra året. De 584 miljoner dollar som cd-skivan drog in var dessutom nästa på pricken lika mycket som de digitala nedladdningarna skrapade ihop.
Men inte bara det: vinylskivan tokrusade dessutom förra året. Upp 61 % i USA till en totalomsättning på 1 miljard dollar. Det var första gången vinylen nådde den nivån sedan 1986 – vilket är… rätt anmärkningsvärt.
Samtidigt är det inte så konstigt: det handlar dels om ett sätt att mer direkt stötta sina favoritartister och dels om en vilja att skaffa sig, tja, unika föremål. Ju mer som allting är tillgängligt för alla hela tiden, desto mer ökar jakten på det unika och begränsade. Samma sak som hela NFT-fenomenet alltså. Och så som det mer eller mindre alltid har fungerat.
CD sales rose for the first time in 17 years
The music industry made almost as much from CDs as digital downloads in 2021.
Microsoft använder överskottsvärme från datacenter för att värma upp bostäder i Finland
Vad gör man med all överskottsvärme som alla stora datacenter ger ifrån sig? Om man är Microsoft så låter man den värma upp närliggande bostäder och kontorsbyggnader. Åtminstone i Finland.
Nu är det här initiativet, som är ett samarbete med Fortum, inte det första av den här typen – men det är oavsett väldigt mycket värt en applåd. Och det är ännu ett bevis på hur förnyelsebar energi finns på betydligt fler ställen än det som nästan alltid lyfts fram. Dessutom ställen som löser det kanske största problemet för ett land som Sverige: att energin skapas där den behövs, för att slippa distributionsproblemen.
Microsoft Data Centres to Heat Finnish Homes, Cutting Emissions
Finnish utility Fortum said it will use waste heat from two new Microsoft data centres to warm homes and businesses in and around the capital Helsinki, while also cutting carbon emissions.
Ekonomi och finans
Ryska matleveransföretaget Buyk går i konkurs
Första (?) definitiva offret som följd av västs sanktioner mot Ryssland: matleveransföretaget Buyk går i konkurs. Anledningen är till största del att företaget inte har lyckats ta in nytt kapital, på grund av att, tja, det inte går att få tag i nytt kapital i Ryssland. Eller snudd på som ryskt företaget. Inte minst som att man är dotterbolag till ett företag som är delägt av Rysslands största bank Sberbank – en av de banker som är med i sanktionslistan.
Buyk var en av de numer rätt många ”inom 15 minuter”-leveranföretaget, med fokus på livsmedelsleveranser. En konkurrent till Instacart snarare än Uber Eats alltså (även om de två företagen förstås suddar ut gränserna mellan varandra allt mer). Det i sig gjorde att företaget oavsett lär ha fått det allt tuffare, med tanke på att just den här typen av tjänster har börjat konsolideras allt mer.
Men det som är värt att notera är att Buyk inte bara bara verksamma i Ryssland. Totalt fanns de på 39 ställen, bland annat i New York och, sedan så sent som början av 2022, i Chicago. Putins vansinniga krig mot Ukraina har alltså inte bara kastat Rysslands ekonomi tillbaka till kaoset i början av nittiotalet, utan förmodligen också ryckt undan mattan för ryska företags, inklusive techstartups, möjligheter att bygga upp en global närvaro.
https://www.protocol.com/bulletins/buyk-grocery-delivery-bankruptcy
Övrigt
Google lanserar en egen domäntjänst
Senaste domänåterförsäljaren? Google. Nu plockar sökjätten efter sju år bort betastämpeln från Google Domains.
Vad innebär det här? Att du kan köpa din domänadress från Google på samma sätt som från andra motsvarande. Faktum är att Google enligt egen utsago redan har ”miljontals” aktiva registreringar via sin tjänst (vore väl själva den om de inte har lyckats skrapa ihop det under sju år). Köper du domänen via Google så får du även tillgång till ”high performance DNS” som är del av samma infrastruktur som Google själva använder.
Ett aber är att tjänsten, fortfarande, bara finns tillgänglig i 26 länder. Men Sverige är ett av dem. Yay! Däremot är ett annat aber att det inte går att köpa .nu- eller .se-domäner från Google, vilket förstås är lite mindre yay för den som som vill skaffa vanliga ändelser för svenska internet. Vi kan väl tänka oss att dessa rimligtvis kommer att dyka upp.
Det kanske gulligaste med Googles nyhet om att tjänsten nu släppts skarpt? Konstaterande att du när du köper en domän via Google Domains också får tillgång till dygnet runt-support från ”riktiga människor”.
Och ja. Det sistnämnda börjar bli en allt större USP.
Google Domains is finally out of beta after more than seven years
Google Domains, the company’s domain registration service, now officially out of beta. It first launched in an invite-only beta in 2014.
Rysslands största sökmotor Yandex kan sälja delar av sin verksamhet till Rysslands största sociala plattform VK
Rätt stort. Yandex kan vara på gång att sälja tillgångar till VK.
Den här veckan är mycket fokus på att Ryssland kan gå i konkurs. Landet som nu är på invasionsturné i Ukraina, alltså. Anledningen är skulder som nu förfaller och ska betalas tillbaka. I dollar. Som Ryssland mer eller mindre inte längre har tillgång till. Det skulle bli första gången som Ryssland går i konkurs på grund av att de vägrar betala tillbaka ett utländskt lån sedan ryska revolutionen 1918. Men det är förstås inte bara nationen som har problem, även många av landets företag. Som Rysslands största sökmotor Yandex.
För någon vecka sedan skrev jag om att Yandex kan vara nära att gå i konkurs av en liknande anledning. Yandexs aktie är noterad både i Moskva och i USA och det är USA-noteringen som nu ställer till ett problem. Moskvabörsen har varit tokstängd i praktiken sedan invasionen och som följd av det så handelsstoppades ryska aktier även i USA.
För Yandex så är problemet ett lån som stipulerar att långivarna har rätt att kräva tillbaka hela lånebeloppet, i dollar, om Yandex aktie handelsstoppas i mer än fem dagar. Och vi är way över det vid det här laget.
Som del av lösningen så kommer nu uppgifter om att Yandex har långt gångna förhandlingar om att sälja sin medieverksamhet, som en nyhetsaggregerare och en bloggingplattform, till VK. Rysslands största sociala plattform.
Så med lite haltande jämförelse så skulle det var som att… Google säljer Youtube till Meta.
Okej, det lär inte vara en riktigt lika stor affär, men en som sannolikt hade fått svårt att få tummen upp från konkurrensmyndigheter i såväl USA som i EU.
Men om den här affären skulle gå igenom, vilket känns rätt sannolikt hur osannolikt det än låter, så betyder det alltså att Yandexs medie- och bloggdelar säljs till VK. Som sedan i slutet av förra året majoritetsägs av Rysslands gasjätte Gazprom. Som i praktiken är samma sak som Putin.
https://techcrunch.com/2022/03/16/russia-yandex-news-vk/
Sajt gör det möjligt att skicka information om Ukraina-kriget direkt till användare i Ryssland via mejl och sms
Bästa sättet att runda Putins propaganda- och censurmaskineri? Mejla och sms:a direkt till användare i Ryssland. Hur får du tag i mejladresser och telefonnummer? Sajten Squad303 löser det åt dig.
Det är ett gäng polska programmerare som har dammsugit ihop en databas runt 20 miljoner mobilnummer och 140 miljoner e-postadresser som ska leda till människor och företag i Ryssland. Sajten drar slumpmässigt fram ett nummer eller en adress som den som vill sedan kan använda för att kontakta ryssar om vad som faktiskt händer i Ukraina. Antingen via en förvald text på ryska som uppmanar till ett slut på kriget eller genom att skriva en egen text. Eller skicka bilder, länkar och videos.
Så med andra ord en lösning som är inte-GDPR as fuck (som de polska programmerarna har löst genom att ha sajten på en indisk domän plus att, tja, Ryssland är ju inte med i EU). Och om man så vill snäppet mindre automatiserat spammande. Men det visar också kreativiteten att använda befintliga kanaler för att whack-a-mole-undkomma den ryska censuren. Saker som att kommunicera via Tinder, Google Maps och Tripadvisor på sätt som de tjänsterna inte alls var tänkta att användas till. Och nu alltså den här.
Visst, oklart om mejlen och sms:en når fram som det är tänkt. Ännu mindre oklart om de har någon effekt. Men med tanke på att Rysslands censurmaskin mer handlar om en jätteslägga med en massa hål i till skillnad från den kinesiska som kan blocka meddelanden i realtid baserat på nyckelord så lär det sannolikt vara så att meddelandena åtminstone når fram (så länge som adresserna och numren används).
(Squad303 ska tydligen vara namnet på en del av brittiska flygvapnet RAF som flögs av polacker under slaget om Storbritannien under andra världskriget. Domännamnet ”1920” lär referera till polsk-sovjetiska kriget det året. Sen känns det valet av en indisk domän inte heller helt är en slump. Indien är ett av länderna som ännu inte har fördömt Rysslands invasion eller infört sanktioner – och nu kommer alltså protestmeddelanden, om man så vill, indirekt från Indien.)
This website allows Westerners to talk to Russians about the war in Ukraine
The website created by a group of Polish programmers to help people from around the world establish a dialogue with their Russian counterparts.
Ryssland stod för överlägset flest krav på att ta ner innehåll från Google förra året
Ett rätt…. talande diagram. En sammanställning över antalet krav på att ta ner innehåll som Google har fått per halvår sedan 2009 från olika länder. Och Ryssland är rätt… överlägsen etta. Fem gånger fler nedtagningskrav än de fyra efterföljande länderna sammanlagt under förra året.
Visst. Vi kan väl tänka oss att Kina ligger rätt långt före. Ja, eller hade förmodligen gjort det om Google överhuvudtaget hade varit tillåtet där. På sätt och viss rätt passande, med tanke på att Putin och hans kompisar ju har just Kina som förebild. Även på internetområdet.
Alibaba och Tencent kan sparka tiotusentals anställda efter Kinas hårdare reglering av landets techbolag
Kina sitter som bekant på sidolinjerna när det kommer till Ukraina. Men det sidosittandet lär förmodligen komma tillbaka och bita landet åtminstone lite i rumpan. Men Kina har som bekant sina egna interna krig på hemmaplan. Som regleringssmiskandet av landets techjättar.
Så här långt har det redan skakat om de stora kinesiska techbolagen, men det ser ut som att vi fortfarande bara har sett början. Nu kommer uppgifter om att såväl Alibaba som Tencent kommer att sparka högvis med folk som en följd av de begränsningar och tvångsavyttringar som har ålagts bolagen. Tiotusentalshögvis med folk. I Alibabas fall talas det om upp till 15 % av den totala personalstyrkan (eller 39 000) och för Tencent 20-30 %.
Visst, majoriteten av personalen sitter förstås i Kina, men Tencent är vid det här laget världens största dataspelsföretag så det kan säkerligen slå rätt långt utanför landets gränser.
Men även om det här känns rätt långt borta för oss, bokstavligen och bildligt talat, så kan konsekvenserna bli rätt stora. Det kan bli ytterligare ett slag mot Kinas sackande ekonomi som i sin tur kan påverka resten av världen.
Oavsett så ritas techjättekartan om rejält i Kina. Precis som i USA och i Europa. Resten av det här årtiondet lär till stora delar bli en enda lång techlash till 2010-talet.
Alibaba, Tencent Said to Be Planning Big Job Cuts
Alibaba and Tencent, two of China’s biggest conglomerates, are preparing to cut tens of thousands of jobs combined this year in one of their biggest layoff rounds as the Internet firms try to cope with China's sweeping regulatory crackdown, sources said.
Ryssland kan få slut på molnlagringskapacitet inom två månader
Ännu en följd som man (jag) kanske inte hade tänkt på: Ryssland kan vara på väg att få problem med lagringen. Sin digitala lagring.
Samtliga stora västmolnbolag (alltså först och främst Amazon, Microsoft och Google) har slutat ta emot nya kunder till sina molntjänster i Ryssland, inklusive att sälja nytt till befintliga kunder. Som vi har sett från de flesta techbolag som har lämnat eller har begränsat sina tjänster i Ryssland så står ryska kunder för en väldigt liten del av västbolagens totala omsättning. Detsamma gäller molntjänsterna.
Men trots det så ser Ryssland nu alltså ut att riskera att få slut på molnkapacitet. Så pass att landet kanske bara klarar sig i två månader till, eftersom de ryska molnföretag som finns inte har tillräckligt stor kapacitet för att täcka upp behovet som uppstår. Det i sin tur kan leda till att Ryssland beslagtar de resurser som de amerikanska bolagen lämnar efter sig, så att säga.
(Putin har ju överlag hotat med att förstatliga och därmed beslagta det mesta som tillhör bolag som har lämnat ryska marknaden – vilket inte direkt kommer göra utländska bolag mer sugna på att verka i Ryssland igen när och om sanktionerna dras tillbaka.)
Men det ser också ut som att vardagen för ryssar kan påverkas mer direkt som en följd av det här: att underhållningstjänster, som strömmad video, kan strypas bandbreddsmässigt. Att internetoperatörer beordras att prioritera samhällskritiska funktioner före allt annat.
Molnjättar lämnar Ryssland – brist på lagringskapacitet hotar
Ryssland kan stå inför en omfattande it-kris om västerländska techbolag drar sig ur landet och tar med sig sina molntjänster.
Kines anhållen med 160 datorchip fasttejpade på sin kropp
Smuggling 2022.
Smuggler caught with 160 Intel CPUs strapped to his body | Digital Trends
As the semiconductor shortage rages on, consumers have to battle chip smugglers, high demand, scalpers, crypto miners, and production issues.
Elon Musk utmanar Putin på fajt för att få slut på kriget i Ukraina
Hur får vi snabbast slut på kriget i Ukraina? Elon Musk har, som om det mesta, förstås en tanke.
(Ja, den kyrilliska texten är ”Vladimir Putin” respektive ”Ukraina”.)