Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR
Mobilt
EU ännu ett steg närmare USB-C som laddstandard – för ännu fler produktkategorier
Så har EU kommit ännu ett steg närmare mot att klubba USB-C som unionens standardteknik för laddare av väldigt många av våra elektroniska vardagsprylar. EU:s kommitté som ansvarar bland annat för konsumentskydd röstade i veckan igenom förslaget. Rätt unisont: 43 röster mot 2.
Den stora anledningen till att lagförslaget överhuvudtaget har kommit till är förstås för att skapa en standard för mobiltelefoner, men en hel massa andra produktkategorier omfattas också. Kommittén breddade dessutom det ursprungliga förslaget till att även gälla bland annat bärbara datorer.
Det finns undantag som slipper USB-C, som smartklockor och andra typer av enheter som helt enkelt är för små för att få plats för ett USB-C-uttag, men i övrigt kan vi nog sammanfatta förslaget med att de flesta (uppkopplade) prylar som vi använder kommer att behöva rätta sig efter lagen om den blir verklighet. Ja, eller NÄR den blir verklighet kan vi nog redan nu säga.
Kritiken mot förslaget har handlat om saker som att det hämmar innovation och politiker inte ska bestämma teknikstandarder – även om det sistnämna är sanning med modifikation eftersom det är marknaden som redan har bestämt vilken standard som ska gälla. De flesta tillverkare har redan USB-C på plats. Med ett väldigt uppenbart undantag: Apple.
Tittar vi på mobiler så har Apple hållit fast vid sin lightningkontakt – en teknik som Apple äger och kontrollerar. Men även Apple är i övrigt mest med i team USB-C, som för sina bärbara datorer. Ja, eller fram till förra året.
Det var då som Apple fick lite retrofeeling och återintroducerade sin rätt briljanta magsafe-koppling. Ni vet, den som sitter fast med magnet och lossnar snarare än att dra med sig datorn om man råkar snubbla över strömsladden. Nu skickar visserligen Apple med USB-C-adapter för laddning som komplement till magsafe, plus att det går att ladda med USB-C via thunderbolt-uttaget, men frågan är förstås hur EU kommer att se på magsafe. Kort sagt: om EU kommer att kräva att det minsann bara ska vara en slags laddtyp till varje pris consequences be damned eller om det är okej att erbjuda egen laddare om man också gör det möjligt att ladda med vilken USB-C-sladdladdare som helst.
Det borde rimligtvis vara det sistnämnda som gäller, men hej. Frågan är förstås däremot hur det ser ut på mobilsidan. Visst, Apple kan skicka med USB-C-dongel även med sina iPhones, men om det krävs extrautrustning för att kunna använda USB-C så lär EU inte gilla läget.
https://techcrunch.com/2022/04/20/eu-common-charger-rules/
Ekonomi och finans
Netflix tappar prenumeranter för första gången på ett decennium
Vad är jättekul just ikväll? Att inte äga Netflix-aktier. Efter kvartalsrapporten som sammanfattade årets tre första månader så kollapsade aktien. Just nu minus 25 %. En fjärdedel av börsvärdet utraderat på nån minut, alltså.
Omsättningen landade visserligen lägre än väntat, men bara ett snäpp sämre. Vinsten var samtidigt rejält mycket bättre än förhandsspekulationerna. Så vad berodde raset på? Sämre tillväxtsiffror vad gäller prenumeranter. Och framförallt: Netflixs användarsiffra minskade för första gången på ett decennium.
6,7 % fler betalade för Netflix under Q1 2022 jämfört med för ett år sedan, men totalsiffran minskade med 200 000 ställt mot Q4 2021. Men det finns en förklaring till en rätt stor del av tappet: i och med att Netflix stängde alla ryska konton som en följd av Rysslands invasion av Ukraina så försvann 700 000 prenumeranter. Rensat för det så blev det en ökning med 500 000. Men det är fortfarande sämre än de 2,5 miljoner som Netflix såg framför sig inför kvartalet. Och värst av allt: Netflix bedömer att användartappet kommer att accelerera under det här kvartalet. 2 miljoner färre om Netflixs kristallkula visar rätt.
Så strömningskriget biter alltså allt hårdare i takt med att det finns allt fler tjänster att välja på. Men så finns det förstås också några andra anledningar: som rapporten som kom bara häromdagen som visade att allt fler britter säger upp just strömningstjänsterna när inflationen och det allmänt jobbiga ekonomiska läget slår allt hårdare.
Trots det så lyckas alltså Netflix tjäna allt mer pengar, vilket visar att prishöjningarna har fungerat. Fram till nu. Men lite oroväckande är att Netflix lyfter fram lösenordsdelande som ett av de stora tillväxtproblemen. Kan säkerligen påverka, men sannolikt inte så mycket som Netflix vill göra gällande. Det känns kort sagt som att Netflix försöker ta sig an ett symptom (Netflix testar som bäst just ett sätt att stoppa lösenordsdelande) snarare än grundproblemet: Netflix erbjudande är inte längre lika attraktivt.
Och om man ska vara lite elak: Netflix kan ha blivit lite väl bekväma av att vara enda herren på täppan lite för länge. Kan göra det ännu jobbigare att göra de förändringar som krävs.
Netflix just lost subscribers for the first time in over a decade
Netflix’s struggle to boost its subscriber count took an even worse turn in the first quarter of 2022. The company reported a loss of 200,000 subscribers globally, and it’s forecasting greater losses to come.
Kryptoplattformen Binance begränsar sina tjänster för ryska användare
Ännu ett företag som begränsar sina tjänster för ryssar: Sverige-aktuella kryptomäklaren Binance. Från och med nu så kommer alla konton med över 10 000 euro i kryptovaluta att begränsas så att de bara kan ta ut medel från sina konton – inte sätta in eller handla med dem.
Anledningen är som för de flesta andra företag som har skurit ned på eller helt stängt sina verksamheter i Ryssland: EU-sanktionerna snarare än eget, frivilliga initiativ.
Så egentligen inte så konstigt, men i just det här fallet är det ändå kanske lite mer kontroversiellt än vanligt. Hela poängen med kryptovalutor har varit att det skulle vara transaktionsmedel som inte är centralt reglerade och styrda. I praktiken så har det i ändå rätt länge varit några stora aktörer som har kontrollerat marknaden genom att erbjuda ställen att lagra sina kryptopengar och erbjuda plattformar för enkel handel. Som Binance.
Att Binance nu tar det här väldigt okryptiga steget lär trots det (eller kanske just därför) mötas av extra mycket kritik.
Latest EU sanctions force Binance to crack down on Russian users
Crypto exchange Binance is enforcing stricter Know Your Customer (KYC) checks for Russian users after the latest wave of EU sanctions.
Amazon betalade ingen skatt i Europa 2021 trots att de omsatte 55 miljarder dollar
Hur mycket omsatte Amazon i Europa 2021 (åtminstone de länder som hör till Luxembourg-grenen, dit Sverige räknas)? Sisådär 51 miljoner euro. 17 % bättre än 2020. Hur mycket betalade företaget i skatt här? Noll euro. Eller dollar. Eller kronor.
Faktum är att Amazon, tråkigt nog för Amazon, gick med förlust i vår region. Minus 1,16 miljoner euro. Amazon fick dessutom 1 miljard i skattestöd för att hantera sin jobbiga förlust.
Så ännu ett exempel på kreativ bokföring, alltså. I företagssammanhang inte särskilt konstigt.
Men det är precis den här typen av omskyfflande som inte direkt kommer att göra EU mindre benägna att slå ner på de amerikanska techgiganterna. Både vad gäller beskattning och möjligheter att göra business överhuvudtaget.
Amazon reportedly paid no income tax on $55 billion in European sales in 2021
The company received €1 billion in tax credits as well, according to filings.
Övrigt
EU har förhandlat klart om Digital Services Act
I helgen enades EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet om innehållet i lagpaketet Digital Services Act. De slutgiltiga formuleringarna i lagförslaget ska nu vara på plats, så vi kan väl anta att en formell omröstning och övriga steg som förvandlar förslaget till lag inte är särskilt långt borta. Uppgifter talar om att DSA ska börja gälla från början av 2024.
Det här innebär alltså att EU är i sluttampen med ett av de två lagpaket som är tänkta att reglera de stora (amerikanska) techbolagen och därmed minska deras dominans. Systerpaketet Digital Markets Act dök även det upp i nyhetsflödet under veckan, i form av läckta dokument om innehållet.
Om DMA har som syfte att begränsa makten hos nätets gatekeepers (alltså de företag och tjänster som man i praktiken måste använda för att kunna nå internet idag, främst Google och Apple) så handlar DSA om att hårdare reglera vad vi ser och exponeras för på nätet. Enkelt uttryckt större ansvar hos de stora plattformarna för innehållet som finns där.
Det innebär hårdare krav på att rensa saker som hatinnehåll, propaganda och barnporr, men också att marknadsplatser som Amazon måste städa bort piratprodukter i ännu högre utsträckning. DSA ställer också krav på ökad transparens gällande rekommendationsalgoritmer och förbud eller rejäla begränsningar mot att rikta annonser mot barn eller baserat på kön, ras eller religion. Dessutom ska dark patterns förbjudas – alltså de tekniker som används för att få oss att köpa mer eller få oss att gå med på saker vi egentligen inte vill utan att vi är medvetna om det.
Mycket av det här finns förstås mer eller mindre redan på plats, men då i ett lapptäcke av EU-lagstiftning och nationella lagar. DSA är tänkt att samla ihop dessa under ett mer sammanhållet paraply.
Men framförallt så ska DSA också ge EU betydligt mer muskler att straffa företag och plattformar som bryter mot reglerna. Mer specifikt handlar det om böter som kan uppgå till 6 % av företagens globala omsättning (alltså inte bara omsättningen inom EU).
Inte förvånande så har de stora techbolagen lobbat skiten ur såväl DSA som DMA och man kan förstå dem. Precis som med GDPR så lär det inte bara slå mot företagens verksamheter inom EU utan lär också få företagen att justera saker och ting globalt (för att det blir enklare i långa loppet).
No Title
No Description
Läckta utkast till EU:s Digital Markets Act pekar på att Apple kan tvingas till stora förändringar gälande Appstore, Meddelanden, Facetime, Safari och Siri
Tidigare i år så presenterade EU Digital Services Act, ett av de två stora lagpaket som är tänkta att reglera de stora (amerikanska) techbolagen för att på så sätt minska deras dominerande ställningar. Nu ser det ut som att systerlagpaketet Digital Markets Act också är nära att offentliggöras. Och det ser ut att tvinga Apple till större förändringar än vad tidigare information om lagförslaget har gjort gällande.
De läckta dokumenten ser ut att adressera väldigt många av de verksamhetsområden som har byggt upp Apples inhängande ekosystemsträdgård. Saker som att:
- Användare ska ha rätt att ladda ner och installera appar från såväl internet som tredjepartsappbutiker, plus att utvecklare ska ha rätt att använda externa betalningslösningar i sina appar.
- Företag har inte rätt att kräva att utvecklare ska använda en viss webbläsarmotor (som Apples egen WebKit).
- Meddelandetjänster och samtalsfunktioner (röst och video) ska ”under vissa omständigheter” fungera tillsammans med konkurrerande tjänster och erbjuda kryptering hela vägen.
- Användare ska ha rätt att ändra förvald röstassistent första gången som de använder den.
- Företag ska inte tillåtas att ge sina egna appar och tjänster särskilda privilegier, som att lyfta fram dem först i sökresultat.
Mycket här är redan känt eller åtminstone vad de flesta har väntat sig. Men totalt sett så går det längre än det jag har sett så här långt. DMA har uttalat sagts sikta in sig på nätets ”gatekeepers”, alltså de tjänster och företag som i praktiken är förutsättningar för att använda internet eller bygga verksamheter online. Här hittar vi förstås också Google, men i och med att Android redan är mer öppet än iOS så drabbar det här framförallt Apple. Inte särskilt konstigt att Apple lobbar skiten ur EU:s politiker just nu.
Att se hur förslaget ser ut när det landar. Och förstås – hur det ser ut i sin slutgiltiga version, när alla medlemsländer, parlamentariker och lobbyister har varit inne och petat.
Leaked EU Document Could Spell Major Changes for App Store, Messages, FaceTime, Browsers, and Siri
A leaked version of the European Union’s Digital Markets Act (DMA) indicates that Apple could be forced to make major changes to the App Store,…
Världen har nu 5 miljarder internetanvändare
Så är vi nu 5 miljarder. Vi som använder internet. Åtminstone enligt senaste djupdykningen i vår digitala värld från We are social. Det innebär att 63 % av alla människor på planeten nu är uppkopplade.
Vi börjar dessutom närma oss femmiljardergränsen även vad gäller användningen av sociala medier. Och det innebär också att att sisådär 93 % av alla som använder internet också använder sociala medier. Ifall ni undrar varför tillväxten hos de största tjänsterna planar ut rätt ordentligt.
Det sistnämnda är förstås också förklaringen till att techjättarna satsar så hårt på tillväxtländerna, där de hoppas hitta nästa miljard internetanvändare. Och förstås ännu fler. För vad We are socials uppskattningar också säger är att nära 3 miljarder människor på Jorden ännu inte använder internet.
Hela rapporten är som vanligt apomfattande. 298 fullpackade digitalfaktasidor för den som har alldeles för mycket fritid.
Elon Musk vill köpa Twitter för att säkra yttrandefriheten, men har aktivt motarbetat öppenhet som företagsledare
En intressant vinkel på Elon Musks försök att ta över Twitter. Musk själv har sagt att det inte (först och främst) handlar om ett ekonomiskt intresse i företaget utan att han vill säkra att Twitter bättre kan erbjuda en plats med yttrandefriheten som ledstjärna. (Ja, och Musk lär som vanligt inte ta hänsyn till saker som lagkrav i det här sammanhanget, men såna detaljer ska vi inte fastna i nu.)
Men yttrandefriheten verkar däremot inte gälla Musks egna företag, där en tradition av precis det motsatta har rått. Saker som straff vid offentlig kritik och sekretessavtal som bland annat innebär att anställda inte kan stämma Musk-företag i domstol.
Och precis det här är inte unikt bara för Musk. Vi har sett samma sak hos de flesta stora techbolagen senaste åren. Och då har vi inte ens börjat prata om techbolagens kamp mot allt vad facksammanslutning heter – där Amazon har dragit på sig den tvivelaktiga ledartröjan.
Vindkraft gick om kärnkraft som USA:s näst viktigaste energikälla två gånger i mars
Det här gillar vi. Vindkraft gick för första gången om kärnkraft som den näst största energikällan i USA under mars. Två gånger dessutom.
Så i det stora hela, en rätt liten händelse.
Men i ett större perspektiv, desto större. Och sjukt viktigt.
Wind surpassed nuclear power in the US for the first time on March 29-and then did it again
Wind became the second most-used power source in the US for the first time ever, a milestone in the rise of renewable energy and the fall of coal in the US power grid.
Jack Dorsey slutar som VD för Block – blir Block Head istället
Twitter-medgrundaren Jack Dorsey slutade oväntat och hastigt som VD för Twitter för några månader sedan för att istället lägga mer krut på sitt andra VD-jobb på Block. Och nu slutar han även som VD för Block.
Block, även det grundat av Dorsey, bytte rätt nyligen namn från Square till just Block för att sätta strålkastarljuset på det ökade kryptofokuset för företaget. Och nu förlorar alltså Block inte bara Dorsey som VD utan VD-titeln överhuvudtaget.
Block byter nu nämligen formellt namn på sin VD-roll. Dorsey har kvar samma jobb som tidigare på Block, men kan nu istället titulera sig ”Block Head”.
Because Jack Dorsey.
Block CEO Jack Dorsey picks new title: ”Block Head”
Block CEO Jack Dorsey is no longer the payments firm’s ”chief executive officer;” the executive is choosing to call himself ”Block Head and Chairperson.”