Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Detaljhandel/e-handel
Amazon lanserar Buy with prime för att ännu mer konkurrera med fraktbolag
Kinesiska e-handlaren JD.com har rätt länge erbjudit tredjepartsföretag använda företagets logistiklösningar – även om de inte säljer via JD.com. En helt separat fraktverksamhet, alltså. Precis det har Amazon steg för steg jobbat sig mot och i veckan kom ännu ett initiativ inom ramen för den här satsningen: Buy with Prime.
Buy with Prime gör det möjligt för e-handlare att integrera Amazons frakt- och logistiklösningar på sina egna sajter, så att Prime-medlemmar har möjlighet att använda sina Amazon-konton för leveransen. Samma villkor för frakt, som fraktfritt, gäller – precis som på Amazons egen sajt och app.
Tanken med Buy with Prime är att externa handlare ska kunna använda Amazons fraktlösning för att vässa sitt eget erbjudande och mer aktivt kunna vända sig till just Prime-kunder med sin marknadsföring. Men Amazon ser förstås en hel massa egna fördelar om de kan övertyga handlare om att hoppa på tjänsten (som i dagsläget rullar som en stängd beta).
Buy with Prime kostar pengar för de handlare som väljer att använda tjänsten. Det innebär alltså att Amazon kan tjäna pengar på konkurrenter samtidigt som de, genom att produktifiera en intern verksamhet, kan förvandla en intern kostnadspost till en ny, extern intäktskälla. Samma strategi som Amazon har haft för flera av sina tjänster tidigare.
Amazon får tillgång till extern data. I takt med att tredjepartskakor och spårning av appanvändning har begränsats allt mer så har förstahandsdata blivit allt viktigare. Buy with Prime kan ge Amazon insikter från konkurrenter.
Prime fylls med ännu mer fördelar. Sist men inte minst så är planen att Prime-medlemskapet ska kännas ännu mer attraktivt för att på så sätt övertyga ännu fler att börja betala för tjänsten (med både pengar och data). Och få de befintliga att inte säga upp tjänsten – nog så viktigt när inflationen skjuter i höjden och allt fler hushåll ser över sina utgifter.
No Title
No Description
Amazon går om Walmart som USA:s största detaljhandlare
Ett rätt stort paradigmskifte i USA: Amazon har gått om Walmart. Nu pratar vi förstås inte på e-handelssidan, utan det som historiskt har varit Walmart självklara roll rätt länge: största detaljhandlare totalt sett. Men nu har alltså Amazon gått om Walmart.
Vad innebär det här? Att amerikanska konsumenter la mer hos Amazon än hos Walmart. Det beror förstås mycket på att Amazon har tagit allt större del av innehållet i amerikanernas plånböcker under rätt lång tid, men också på att Walmart totala andel dippade rätt mycket efter att ha legat på ungefär samma nivå rätt länge.
Visst, nu är det en rapport från Pyments.com, som är sajten jag länkar till här. En uppskattning, kort sagt. Men det är rätt trovärdiga uppgifter, trots att Walmart plockat upp allt mer fart på e-handelssidan.
Data: Amazon Pulls Ahead of Walmart in Share of US Retail Spending
After steadily gaining in the retail space since 2014, Amazon overtook Walmart and became the biggest winner of retail spend in the U.S. in 2021.
Shopify köper logistikföretaget Deliverr
Nytt köp för Shopify: logistikföretaget Deliverr. Shopify biffar kort sagt upp sin fraktförmåga.
Shopify var kanske det företaget som gynnades enskilt mest av det påtvingade hemmasittandet under pandemin. När människor e-handlade som aldrig förr. Men Shopify är kanske också det företag som har straffats hårdast av aktiemarknaden när världen börjar öppna igen.
I båda fallen, värderingsrusningen för aktien under 2020 och raset framförallt i år, så har det byggt på lite felaktiga premisser. De har byggt på Shopify som en e-handelsplattform. Vilket… inte är så konstigt. Det är trots allt så som Shopify en gång i tiden startade.
Men sedan dess så har Shopify kommit långt. Från att erbjuda färdiga webbhoppar till att bli en plattform för retail-as-a-service. En helhetslösning för handlare, online och offline.
Här är förstås logistik en väldigt viktig del: att kunna erbjuda sina kunder effektiva och konkurrenskraftiga fraktalternativ som också gynnar Shopifys intäkter. Jag skulle inte alls bli förvånad om Shopify på sikt gör precis vad Amazon gjorde i veckan: börja erbjuda sina logistiklösningar även till företag som inte är Shopify-kunder i övrigt.
Shopify to acquire ecommerce startup Deliverr to fix fulfilment issues – Retail Gazette
Shopify is on the verge of acquiring ecommerce startup Deliverr within the next two weeks, according to a report by Business Insider.
Shopify investerar i rekommendationsmotorn Crossing Minds
Ännu en investering från Shopify: rekommendationsmotorn Crossing Minds. Ett sätt att alltså erbjuda sina kunder rekommendationsskills i sina Shopify-butiker.
Shopify ses fortfarande i stort som en e-handelsplattform, men de är numer betydligt mer än så. Ett rätt fullständigt paket för den som vill dra igång sin handel, oavsett om det är online eller offline.
Shopify Invests in Recommendation Platform Crossing Minds
Recommendation engine Crossing Minds has secured a strategic investment from eCommerce firm Shopify that makes the portal available to Shopify merchants.
Strömmade medier
Netflix planerar att släppa ett billigare, annonsfinansierat abonnemang
Netflix senaste kvartalsrapport blev ingen rolig läsning för aktieägarna. Efter att det stod klart att Netflix förlorade prenumeranter för första gången på ett decennium så tokrasade aktien. Nästan 40 % av Netflixs hela börsvärde gick upp i rök dagen efter kvartalsrapporten.
Typ ouch.
Visst, nu var användarminskningen egentligen inte en ”riktig” minskning. Rensar vi de användare som försvann när Netflix stängde ned sin tjänst i Ryssland så ökade antalet användare fortfarande med 500 000 – men det hjälpte inte (och var oavsett långt under Netflixs egna prognoser). Det fick Netflix att ta ett smått historiskt och nära nog osannolikt steg: ett annonsfinansierat, billigare abonnemang. Ska vara på plats inom 1-2 år.
Med andra ord så hoppas Netflix vända trenden genom att göra som de flesta, utom Apple, numer erbjuder.
Men frågan är förstås om det räcker. Någonstans så handlar det om att Netflixs erbjudande inte längre är lika vasst i kundernas ögon. Problemet numer handlar inte bara om pris utan totalt upplevt värde – och antalet strömningstjänster har som bekant exploderat bara senaste året.
Det som är lite oroväckande är att Netflix ser att en stor del av boven i dramat är kontodelande. Uppemot 100 miljoner enligt Netflixs beräkningar, som Netflix – fram till dess att ett annonsabonnemang är på plats – ska ta till krafttag mot. Men den ekvationen bygger på att en rätt stor del av de ”skugganvändarna” kommer att börja betala för Netflix om delningskranen stryps. Det är inte alls så säkert. Inte minst som att annonsabonnemanget alltså ligger rätt långt fram.
Om Netflix slår till för snabbt och för hårt mot gratistittarna så kan det istället driva dem till konkurrerande tjänster som redan har annonsabonnemang. Och sedan kan det bli svårt att få tillbaka dem.
Netflix to introduce ad-supported plans over the next year or two
Netflix plans to offer cheaper, ad-supported tiers to consumers within a year or two as it pushes to tap a wider set of potential customers amid stiffer competition from rival firms.
Netflix lägger till möjligheten att söka innehåll efter kategori
Netflixs kvartalsrapport i veckan blev en riktig kalldusch. Aktien kollapsade med nästan 40 % efter att Netflix berättade att de förlorade totalt antal prenumeranter för första gången på ett decennium. Att det berodde på att Netflix stängde ned sin tjänst i Ryssland och att de annars hade ökat på användarantalet räddade inte situationen.
Det fick Netflix att gå ut med det smått historiskt oväntade beskedet att de kommer att lansera ett billigare, annonsfinansierat abonnemang. Precis som de flesta konkurrenter, alltså. Men Netflix presenterade också en mindre förändring: ett nytt sätt att söka efter innehåll – efter kategori.
Det här känns förstås som ett rätt ointressant nyhet, men säger trots allt rätt mycket om Netflixs utmaning. Men också det som vi börjar se hos fler tjänster. Rekommendationsalgoritmen börjar tappa i skärpa i takt med att allt fler användare har, tja, sett det mesta som Netflix har att erbjuda. Åtminstone tillräckligt mycket för att det ska kännas som att innehållet har tagit slut.
Användarna får helt enkelt hjälpa algoritmen på traven.
Nu släpper Netflix inte algoritmsargen helt. De kategorier som visas är inte fasta utan personaliserade för varje användare. Men det är åtminstone ett litet steg att ge användarna fler sätt att söka efter innehåll som kan få dem att vilja fortsätta prenumerera på Netflix.
Netflix launches a new way to find shows
Netflix announced it is refreshing its TV interface with a new feature called the ”Category Hub” in its TV app’s menu.
Netflix inleder samarbete med Exploding Kittens
Netflix har det milt sagt lite tufft nu, i takt med att strömningskriget slår allt hårdare. Det som Netflix har erbjudit det senaste decenniet, när Netflix suttit bekvämt ensamma på toppen av täppan, börjar tappa allt mer i värde. Netflix har senaste året eller så insett att de måste börja tänka i nya banor. Senast ut: ett nytt samarbete med mobilspelet Exploding Kittens.
Samarbetet innebär att Netflix kommer att få en exklusiv version av spelet och även att de kommer att ta fram en animerad serie baserad på spelet nästa år.
Netflix har satsat allt mer på just spel för att försöka biffa upp sina prenumerationer, så det är egentligen inte särskilt förvånande. Men det finns en viktigare del här: Netflix har också insett att de behöver hitta bevisat populära koncept för sina originalserier.
Saker som redan har en etablerad fanbase och som kan ge Netflix de synergier mellan olika format som blir allt vanligare hos konkurrenterna.
Netflix and Exploding Kittens are partnering on a mobile game and an animated series
Netflix is partnering with the makers of the silly card game Exploding Kittens on a mobile title and a TV series based on the popular franchise. Exploding Kittens – The Game launches in May.
Spotify rullar ut videopoddar
Så har det blivit dags för Spotify att bredda sitt videopoddstest: nu får alla poddare i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland möjlighet att ladda upp videopodcasts via Spotify-ägda Anchor. Komplett med videospecifik statistik över tittandet.
Det är med andra ord ännu ett steg från Spotify i företagets satsning att få mer av vår skärmtid.
Musiklyssnande i mobilen har alltid mest varit en play and forget-grej. Du drar igång en spellista och lägger sedan appen i bakgrunden medan musiken rullar på. Men senaste åren, redan före Spotifys stora podcastpush, så har allt fler funktioner och tjänster rullats ut som ska få användarna att använda Spotify-appen oftare och mer.
Det förstås därför att det innebär större möjligheter för Spotify att marknadsföra olika tjänster och funktioner mot användarna. Och inte minst öppna för fler visuella annonsytor. Eller, som i det här fallet, helt enkelt låta Spotify vara en videospelare fullt ut.
Spotify opens up video podcasting to everyone in the US and select markets
All creators in the US, UK, Canada, Australia, and New Zealand can now upload video podcasts to Spotify. Video can be uploaded through Anchor on the web. Video podcasts are compatible with Spotify’s podcast subscriptions.
CNN+ läggs ned efter bara nån månad
Minns ni Quibi? Den mobilfokuserade strömningstjänsten som lanserades med hyfsat mycket buller och bång i april 2020? Och som sedan kastade in handduken efter sisådär åtta månader? Oceaner av tid. Åtminstone om man frågar CNN. Nyhetskanalens strömningstjänst CNN+ läggs ned – bara nån månad efter lanseringen.
Anledningen är milt sagt svalt intresse. Tydligen ligger det dagliga tittandet på mindre än 10 000 om dagen, vilket alltså har fått ägarbolaget Warner att saxa tjänsten. Dessutom lämnar också chefen för tjänsten bolaget när CNN+ läggs ned sista april.
Och, tja, det kan väl inte beskrivas som något annat än ett massivt misslyckande för en av världens största nyhets-tv-kanaler. Något som ironiskt nog också kommer dagen efter Netflix kvartalsrapport – där vi fick reda på att Netflix förlorade prenumeranter för första gången på tio år. (Egentligen ökade Netflix även under Q1 rensat för de prenumeranter som försvann när Netflix stängde av alla ryska användare, men tillväxten var fortfarande långt den prognos som Netflix själva lämnade i slutet av förra året).
Och precis som i fallet Netflix så visar det att strömningskriget slår allt hårdare. Och precis som för Netflix så lär saker som den rusande inflationen och den allmänna ekonomiska osäkerheten i världen ha spelat in – men mer än något så handlar det om att erbjudandet till kunderna helt enkelt inte (längre) var tillräckligt bra.
No Title
No Description
Barack och Michelle Obama uppges inte förnya sitt podcastavtal med Spotify
En stor del i att Spotifys ekonomi stadigt har förbättrats senaste åren kan stavas ”podcasts”. Ända sedan Spotify började satsa på poddar så har allt mer fokus hamnat det på det verksamhetsområdet. Men det är också ett område som inte varit helt okontroversiellt – så pass att stjärnan Joe Rogan har börjat flagga för att överge Spotify-skeppet. Nu kommer uppgifter om att paret Obama ser ut att göra precis det.
Uppgifter från Bloomberg gör gällande att Barack och Michelle inte kommer att förnya sitt produktionsbolagavtal med Spotify. Istället kan det luta åt konkurrenter som Amazon eller iHeartMedia. Men framförallt så ser det ut som att att Obamas framförallt är intresserade av sin, tja, frihet. Att de alltså söker avtal som gör att de kan distribuera sitt innehåll till flera tjänster.
Nu vet jag inte hur det har gått för lyssnandet av Obama-innehållet, men jag kan spontant tänka mig att det inte varit himlastormande och att det är därför som duon söker efter grönare poddmarker. Det är därför kanske egentligen ingen jätteförlust för Spotify.
Rent lyssningsmässigt, åtminstone. Men om det visar sig stämma så är det en rätt rejäl prestigeförlust. Och den kan i sin tur göra andra lite mindre sugna på att hoppa på Spotify-tåget.
The Obamas are reportedly leaving Spotify (updated)
They’re looking for a deal that would allow them to distribute shows to multiple platforms at once.
TikTok-ägaren Bytedance lanserar musikströmningstjänsten Qishui Yinyue
Den har bubblat (omedveten ordvits) ett tag om att TikTok-ägaren Bytedance är på gång med en egen Spotify-konkurrent och nu har den officiellt lanserats. Åtminstone som beta. Qishui Yinyue är namnet på den nya medlemmen i Bytedance-familjen, eller Soda Music på engelska.
TikTok, och även dess kinesiska systerapp Douyin, är förstås redan musikjättar på egen hand. TikTok är en allt viktigare plats för artister och då inte bara för marknadsföring eller för att bygga relationer med sina fans, utan också för att få låtar att bli hits. Eller för att överhuvudtaget slå igenom som artist. Och, ja, TikToks rötter är ju trots allt just i musik, så kopplingen är väldigt självklar.
Bytedance har däremot inte slagit på stora Spotify-trumman och släppt en ren musiktjänst. Qishui Yinyue är tänkt att ändra på den saken. Åtminstone i Kina, som är marknaden som gäller för den nya tjänsten. (Bytedance passar på att få in en fot i dörren efter att Kina förra året förbjöd musiktjänster från att sluta exklusiva avtal med skivbolag som stoppar konkurrenter från att komma åt katalogerna.)
Men Bytedance har redan en motsvarande produkt för den globala marknaden: Resso. Resso har däremot primärt fokuserat på tillväxtmarknader i sydostasien, med Indien som självklart huvudland. Det är kort sagt inget som gäller särskilt mycket för oss. Än.
Men med tanke på lanseringen av Qishui Yinyue så känns det som att Bytedance kommer allt närmare en riktigt stor Spotify-push.
ByteDance Launches Qishui Yinyue Streaming Service Beta In China
ByteDance has officially rolled out an invitation-only beta for its Qishui Yinyue Chinese streaming service.
IoT – internet of things
Tesla siktar på att lansera en robottaxi 2024
Ännu ett verksamhetsområde för Tesla: robottaxibilar. Självkörande taxibilar alltså. Det är åtminstone vad Tesla enligt Elon Musk siktar på att lansera 2024.
Och… det är ungefär det vi vet. Ja, plus att Musk – eftersom Elon måste vara Elon – också berättade att den kommer att bjuda på de lägsta kostnaderna någonsin för de kunder som använder den.
Men den främsta frågan är förstås vad Tesla – ja, Musk – tänker sig att den nya robottaxin ska ha för roll i Teslas verksamhet.
Att de tillverkar bilen är förstås inte särskilt konstigt. Det är trots allt en rätt stor del av vad Tesla gör. Men det återstår att se om initiativet slutar där – eller om Tesla också siktar på att erbjuda sin egen kommersiella, självkörande taxitjänst.
Elon Musk releases more details on Tesla’s upcoming robotaxi electric car: ’will cost less per mile than bus ticket’
Elon Musk released more details on Tesla’s upcoming dedicated robotaxi electric car that he announced at Cyber Rodeo earlier this…
Elon Musk säger att företagets robot kommer att vara mer värt än företagets bilverksamhet
Vad kommer Teslas största verksamhetsområde vara om några år? Roboten Optimus. Om vi ska tro Elon Musk.
Optimus presenterades, typ, i slutet av förra sommraen men finns än så länge inte ens i någon tidig prototyp. åtminstone inte vad vi har sett. Såna detaljer hindrar inte Elon från att gå ut med att att roboten kommer att släppas nästa år. Tack vare en hela massa AI-smartness så kommer Optimus kunna utföra ”slavgöra”, som att gå att handla eller städa.
Men Musk ser inte bara framför sig att en robot som än så länge inte finns kommer att släppas redan nästa år, Optimus kommer dessutom att bli Teslas största verksamhetsområde. Större än biltillverkningen.
Och ja. Det känns lite som… Metas metaverse i sina grandiosa vision.
Vi får se hur det går. Först och främst så får vi se om Tesla lyckas släppa Optimus nästa år.
Musk says Optimus robot will be worth more than Tesla’s car business
Optimus was first introduced in August 2021 during Tesla’s inaugural AI Day. Musk said at Tesla’s Austin gigafactory opening that the robot will be introduced in 2023.
AR/VR
Amazon kan arbeta på ett par egna AR-glasögon
Kan Google, Apple och Meta så kan Amazon. Nu kommer uppgifter om att Amazon arbetar på ett par egna AR-glasögon. Ja, eller åtminstone någon form av XR-enhet. Extended reality. Oavsett namn något som sannolikt är tänkt att verka i gränslandet mellan den digitala och den fysiska världen.
Det är åtminstone vad ett antal jobbannonser från Amazon pekar på: folk som ska jobba på ”XR/AR-enheter”.
Och det är inte alls särskilt konstigt. Med tanke på att Amazon redan sitter på ungefär alla de innehållsformat som så här långt har varit i fokus för olika typer av förstärkt verklighet – och att Amazon förstås också har shopping som en hyfsat stor del av sin verksamhet – så är det snarast konstigt att Amazon inte redan har tagit fram någon slags pryl.
Inte minst som att det skulle kunna, åtminstone delvis, adressera Amazons enskilt största svaghet: bristen på mobil närvaro.
Amazon Hints at Extended-Reality Device as Apple Readies Mixed-Reality Headset
Amazon is seemingly working on an extended-reality (XR) device that could rival similar efforts from Apple, Meta, Google, and Samsung, according to…