Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sök/SEO
Google börjar rulla ut förhandsversioner av sin ersättare till tredjepartskakan
Så har det blivit dags för Google att börja rulla ut sin tänkta ersättare till tredjepartskan. Ja, eller en tidig version som del av en kommande Android-beta så att utvecklare kan börja klämma och känna på de utvecklarverktyg som blir del av Googles så kallade Privacy Sandbox, inklusive API:et för Topics – den funktion som i ett tidigare liv hette FLoC.
Dessutom så följer även en tidig version av ett annat API med i paketet: Fledge. Ett remarket-API som verkar ha som uppgift att påminna folk om övergivna varukorgar.
FLoC, som var Googles första försök att ta fram något som de ska kunna erbjuda annonsörer som riktningsalternativ när spårning via tredjepartscookies försvinner, levde inte ens länge nog att hinna börja testas. Inte minst EU började flagga för att det nog inte skulle lira med GDPR på ett tillräckligt tillfredsställande sätt. Det sistnämnda var nog en större anledning till att Google drog ur pluggen än att annonsörer rätt unisont sågade lösningen.
Hur det nya Topics-API:et, som ännu mindre bygger på individdata, kommer att tas emot och fungera i praktiken vet vi ännu inte, men nu blir det alltså möjligt för annonsörer att börja testa och utvärdera.
Google takes first steps in rolling out Android’s Privacy Sandbox
After an initial round of alpha testing and feedback, Google announced on Thursday that the first developer’s preview of the sandbox is now available as part of the Android 13 beta 1.
Google Maps för inbyggt stöd för för e-handel och mer personaliserade kartor
Så har Google presenterat några nya funktioner för Google Maps som vi kan vänta oss kommande år eller så. Hyfsat självklara saker som ännu bättre navigeringsfunktioner även för fotgängare, ännu mer detaljerade kartor och en funktion som visar hur mycket folk som befinner sig i olika områden vid olika tider (den senare är alltså den funktion som länge har funnits för exempelvis butiker och restauranger där man kan se hur mycket folk som brukar vara där vid olika tider – men här är funktionen utzoomad till att gälla exempelvis ett helt affärsdistrikt).
Men så finns det två lite mer annorlunda, men givna, funktioner.
Personaliserade kartor: Googles sök har nära nog alltid byggt på att ge olika användare olika resultat och upplevelser, baserat på en hel massa data om varje användare. Nu ser vi hur även Google Maps får mer och mer av det här. Exempel som ges är att Maps kommer att lyfta fram mer ”turistiga” saker om du besöker en plats för första gången. Förstås del i Googles hela satsning att bli det enda verktyg du behöver för ditt resande – från första till sista metern. Inklusive allt biljettköpande.
Livsmedelsshoppande: Och just shoppande är vad den andra funktionen handlar om. Möjlighet att köpa mat – livsmedel alltså, inte färdigmat – från butiker direkt via Google Maps. Det ska även gå att följa sin beställning och – antar jag – var beställningen fysiskt befinner sig under själva leveransen om leveransbolaget delar den infon med Google.
https://www.digitalcurrent.com/seo/6-new-google-maps-features/
Rysslands största sökmotor Yandex säljer sina nyhets- och bloggtjänster till Rysslands största sociala plattform VK
Tidigare i år skrev jag om att uppgifter som gjorde gällande att Rysslands största sökmotor Yandex var på gång att sälja av delar av sin verksamhet till Rysslands största sociala plattform VK (tidigare VKontakte). Nu har affären blivit verklighet. Yandex säljer sin nyhetsaggreggeringstjänst och sin bloggingplattform Zen till VK.
Och… det är ungefär vad vi vet. Inga övriga uppgifter, som vad VK betalade, har offentliggjorts. Som artikeln konstaterar så kan de två företagen, båda drabbade av västvärldens sanktioner som följd av Rysslands invasion av Ukraina, helt enkelt ha bytt tillgångar med varandra snarare än att betala med likvida medel.
Men det är oavsett mindre intressant i sammanhanget. Vad som är intressant är vad affären i sig är. Även om jämförelsen förstås halta rätt mycket så skulle det lite vara som att Google skulle sälja av News och Youtube till Meta. En affär som skulle ha svårt att få myndighetsgodkännande i såväl USA som i EU.
Men nu är Ryssland som bekant inte något av dessa. Och som bekant så är ”nyheter” i landet något som har allt mindre med verkligheten att göra. Så har det också varit en längre tid, som att Yandex nyhetsaggregerare mer eller mindre bara lyfter fram statligt kontrollerade nyheter och därmed verklighetsbeskrivningar. För informationsöppenheten i landet är ägarbytet därför en formalitet som inte förändrar något. Men med tanke på att VK sedan slutet av förra året ägs av Rysslands gasjätte Gazprom så betyder det att VK – och de delar av Yandex som VK nu tar över – är direkt underställda Putin.
Den länkade artikeln har en rätt lång genomgång av hur Yandex in i det längsta försökte kämpa emot den statliga propagandamaskinen, men till slut tvingades vika sig. En rätt sorglig läsning, men nog så viktig. Om inte annat som påminnelse om att demokrati och fri press är något som vi måste kämpa för. Varje dag.
Yandex signs deal with VK to sell its media products
In further fallout from Russia’s invasion of Ukraine, Yandex, the company that’s sometimes referred to as the ’Google of Russia,’ has signed a term sheet
Detaljhandel/e-handel
Meta öppnar sin första fysiska butik
Ni vet hur Meta just nu är lite all in på virtuella världar? Det hindrar dem inte från att satsa även i den fysiska världen. Nu har det blivit dags för företaget som en gång i tiden hette Facebook och handlade om att leka låtsasbonde att göra som Apple. Eller som Google gjorde för något år sedan: öppna sin första fysiska butik.
Uppgifter om det här började florera i slutet av förra året och nu är det alltså snart dags för premiär. 9 maj i Kalifornien, till och med.
Vad tänker Meta då sälja? Sin virtuella värld. Sin VR- och AR-hårdvara alltså, som Meta Quest och Facebook Stories. Och framförallt få med fler på tåget genom att erbjuda möjlighet att testa prylarna själv.
Det här visar dessutom det som de flesta verkar glömma med Mark Zuckerbergs Metaverse-vision: den handlar uttalat om en tidslinje som spänner åtminstone något årtionde fram i tiden. Men så finns förstås Metas betydligt mer kortsiktiga ambition med att få alla att springa på metaverse-bollen i Zuckerberg-tappning: kränga sin hårdvara, få fler att köpa och prenumerera på saker i Horizon Words-appen och exponeras av virtuella annonser.
Meta is opening its first retail store next month
Meta (formerly Facebook) will open its first retail store on May 9th on its campus in Burlingame, California. The store will demo and sell Portal, Quest, and Ray-Ban Stories products.
Snapchat lanserar fler AR-shoppingfunktioner
Igår gick Snaps Partner Summit av stapeln, där Snap presenterade ett antal nya AR-funktioner. Flera av dem – förstås – fokuserade på shopping.
Dress Up: En ny avdelning i Snapchat där användare kan ”titta på och upptäcka nya AR-prova på upplevelser från innehållsskapare, handlare och modevarumärken”. Med andra ord så siktar Snap på att karva ut en egen Pinterest-nisch: inte bara ta fram en plats där man kan hitta och upptäcka nytt mode, utan framförallt upptäcka återförsäljare som erbjuder AR-prova-på-funktioner för sina produkter (som självklart ska gå att köpa direkt inuti Snapchat). ”AR shopping” är med andra ord ett koncept som Snap kommer att prata mycket om.
Camera kit for AR shopping: Nytt utvecklarverktyg som gör att handlare kan integrera Snaps AR-prova-på-funktionalitet i sin app (även på gång till sajter).
Snap öppnar sin AR-processingsteknik för externa utvecklare: Handlare ska snabbare och enklare kunna bygga shoppingfokuserade AR-linser som kan kopplas samman med handlarens produktkatalog. Verktyget ska hyfsat automatiskt förvandla produktbilder till AR-element som sedan kan användas för att exempelvis låta kunder prova skor och makeup virtuellt.
Limited edition Bitmoji-mode: Snap fortsätter jobba på sin avatarsociala sida. Det ska nu bli ännu enklare för användare att se skitsnygga ut i sina bitmojis. Varumärken kommer nu kunna släppa egna limited-kollektioner exklusivt för Snapchat.
Så några trender och tendenser som har varit på gång ett tag: Snap trycker ut sina funktioner på allt fler ställen utanför Snapchat, Bitmoji fortsätter att växlas upp i takt med att avatar-social tar allt större plats och, förstås, att Snapchat ännu mer siktar på att bli en självklar shoppingdestination.
https://techcrunch.com/2022/04/28/snap-further-invests-in-ar-shopping-with-dedicated-in-app-feature-new-tools-for-retailers/
TikTok-ägaren Bytedance planerar att lansera digitalt mode
Uppgifter om en ny satsning från TikTok-ägaren Bytedance: digitalt mode. Det ser ut som att ett nytt företag i Bytedance-familjen, Pheagee, ska hålla på med just det.
Och vi pratar just om digitalt mode. Virtuella kläder för virtuella människor. Så att våra virtuella jag kan se bra ut när vi är virtuella.
Bytedance är långtifrån ensamma med att ta det här steget. Det börjar snarast bli norm att de stora modevarumärkena tar fram kollektioner som också eller enbart kan bäras i den icke-fysiska världen. Här hittar vi saker som alltifrån skins i Fortnite och andra onlinespel till kläder och skor som bara går att ha på sig i AR.
Så inte verkliga kläder. Eller precis lika verkliga som de verkliga, fysiska kläderna. Därför att verkligheten allt mer finns och utspelar sig i gränslandet mellan det fysiska och det digitala. Och för människor som inte kommer ihåg en värld utan smartmobiler, Snapchat och kanske rentav TikTok så är det det digitala nästan normen.
ByteDance Enters Digital Fashion Industry
ByteDance’s short video sharing platform Douyin has entered the digital fashion industry and plans to launch a business called
Modehandlaren Shein lanserar Evolushein
Ett av de största shoppingstjärnskotten de senaste åren har kinesiska Shein stått för. Alltså något så ovanligt som ett kinesiskt techbolag som har slagit stort utanför hemlandet, tack vare sitt fokus på hyperlokala kollektioner som uppdateras i ett rasande tempo. Något som har älskats av unga modeintresserade internetanvändare.
Men Shein har också kritiserats för att de rätt oblygt har snott designidéer från mindre, oberoende designers och framförallt därför att företagets hela slit- och släng-grundidé är… sådär hållbar. Det vill nu Shein (börja) ändra på. Enter nya satsningen Evolushein. En ”värderingsdriven” kollektion.
Bortsett från att Evolushein är ett rätt briljant namn så handlar det om en satsning som står på två huvudsakliga ben: ”inkluderande” storlekar och ”ansvarsfullt framtagna material”, som återvunna tyger och material som kräver mindre vatten under tillverkningen. Plus att Shein också delar intäkter från kollektionen med den ideella kvinnoorganisationen Vital voices, som satsar på kvinnliga ledare som ”tar sig an utmaningar som könsbaserat våld, klimatkrisen och ekonomisk ojämlighet”.
Vi kan väl, som vanligt i de här sammanhanget, nästan gissa att Evolushein inte kommer bli det som Sheins kunder primärt kommer att springa benen av sig för. Utmaningen för Shein är ju att de vill ändra på det som fick kunderna att komma (och fortsätta komma) till att börja med. Men det är oavsett ett välkommet initiativ som Shein förhoppningsvis kommer att satsa på långsiktigt.
Ni vet. Så att det inte handlar om värderingswashande.
Shein releases ”Evolushein” collection with responsibly sourced materials – Retail Gazette
The online fashion giant Shein has launched a new ”purpose-driven” collection that features inclusive sizing and responsibly sourced material.
Strömmade medier
Youtube Shorts får annonser
Youtube Shorts är senaste Google-formatet som får annonser. Det var förvånande säger ingen.
I veckans kvartalsrapport från Google så kom annonsintäkterna in sämre än väntat. En stor anledning stavas även för Google numer ”TikTok”. Det är förstås precis det här existentiella hotet mot Googles verksamheter som fick dem att dra igång sin egen TikTok-kopia för ett och ett halvt år sedan.
Shorts ska nu enligt Google vara uppe i 30 miljarder visningar varje dag, fyra gånger mer än för ett år sedan. Det gör det ännu mindre förvånande att Google nu försöker hitta en ny annonsyta som förhoppningsvis ska kunna kickstarta en andra andning för annonstillväxten för Google.
Återstår att se hur väl Google kommer att hantera sin senaste annonsutmaning.
Ads are coming to YouTube Shorts
With YouTube’s Shorts gathering significant momentum over the past year, Google is now experimenting with ads on the platform.
Youtube rullar ut Super thanks till alla innehållsskapare
Youtube rullar ut ett nytt sätt för kreatörer att tjäna pengar på sitt innehåll: Super thanks. Ja, eller de breddar nu snarare funktionen som började testas förra året till alla innehållsskapare (så länge som man kvalar in till att överhuvudtaget använda den här typen av funktioner i Youtube).
Super thanks är precis vad det låter som: en möjlighet att låta superfans tacka sina favoritskapare med ett supertack i form av pengar. I utbyte får den som köpt ett supertack möjlighet att låta sina kommentarer stå ut lite mer för att visa personen eller personerna bakom en kanal att man har gett lite pengakärlek – med förhoppningen att skaparen ska ge lite uppmärksamhetskärlek tillbaka.
Så det är med andra ord ungefär exakt samma funktionalitet som motsvarande dricksfunktioner fungerar på andra ställen. Och ja, det handlar förstås om att Youtube börjar bli riktigt oroliga över att tappa innehållskapare till andra plattformar. Som Instagram och – framförallt – TikTok.
En funktion som snarare handlar om ett försök att hålla kvar befintliga användare snarare än att dra in nya.
YouTube Rolls Out Super Thanks Tipping to All Partners Worldwide
YouTube has started to roll out a Super Thanks tipping expansion that lets users tip their favourite creators. The Super Thanks feature is available on YouTube Studio for desktop, Android and iOS in 68 regions.
IoT – internet of things
Snap visar upp sin första drönare Pixy
Snap är ju, som vi alla vet, ett kameraföretag. Som råkar ha en social meddelandeapp som lite sidoverksamhet. Därför är det förstås inte förvånande att Snap dunkar ur drösvis med kamerahårdvara i parti och minut. Som Pixy, Snaps första drönare.
Okej, jag kanske överdriver… något när jag påstår att Snap är en überproduktiv kameratillverkare. Så här långt har vi fått…. Spectacles. Snaps AR-glasögon. Och nu alltså Pixy. Som om Spectacles och valfri DJI-drönare fått en gul avkomma.
Och det är faktiskt en fullt rimlig och rätt självklar produkt från Snap. Mycket om Spectacles handlade om förstapersonsläget, att innehållsskapare alltså kunde visa upp ett annorlunda perspektiv – bokstavligen. I takt med att drönare blir allt mer vardagsmat så är det ett hyfsat naturligt nästa steg.
Stor som en handflata är det tänkt att Pixy ska vara en plug and play-pryl. Eller håll och släpp-pryl. Lägg den i handflatan, välj kameraläge, låt drönare sväva upp och göra sin grej och låt den sedan landa i handen igen. En brevduvedrönare. Tydligen pratar vi inte Hasselbladskvalitet, utan något betydligt enklare. Men så är Pixy, likt Spectacles, snarare ett kul tillägg i vardagen snarare än något för seriösa videoexperter.
Ska börjar säljas nu, men (också precis som första generationen av Spectacles) så kommer den inte finnas tillgänglig i några större volymer. Men hej. Det var ju halva grejen med Spectacles. Varför skrota ett vinnande koncept?
Snap’s first drone, Pixy, fully revealed in FCC photos
It appears Snap is working on a drone called Pixy, and the whole thing just leaked with a huge amount of details, including photos and a seemingly unfinished user manual, published by the FCC.
Drönartillverkaren DJI slutar sälja till Ryssland och Ukraina
Så har det blivit dags för ännu ett företag att dra sig ur Ryssland – rätt långt efter de flesta andra. Världens största tillverkare av kommersiella drönare DJI slutar nu sälja till landet. Anledningen är uppgifter om att DJI:s drönare har använts som del i den ryska krigsmaskinen i invasionen av Ukraina.
Så samma mönster som mvi sett många gånger så här långt efter det att invasionen inleddes. Men det är inte bara den betydligt senare tidplanen som får DJI:s beslut att sticka ut.
DJI stoppar nämligen inte bara all försäljning till och i Ryssland, utan även Ukraina. Motiveringen är samma även för beslutet att lämna Ukraina – drönarna har använts i krigsförande syfte, något som strider mot DJI:s principer. Enligt DJI.
Och det för oss över till den andra saken som sticker ut i DJI-fallet: till skillnad från de flesta andra bolag som stoppat verksamhet i Ryssland så är DJI kinesiskt. Ett bolag från landet som är det största som har hållit sig neutralt i konflikten (men där Kina inofficiellt lite gillar det Ryssland gör eftersom Kina vill göra precis samma sak mot Taiwan).
Att DJI väljer att lämna Ryssland är med andra ord en fortsättning på Kinas ”neutrala” hållning. För det här är knappast ett beslut som inte har fått det kinesiska kommunistpartiets välsignelse. Men det är ännu ett tecken på att Kina stegvis försöker distansera sig från Ryssland.
DJI hamnade för bara några månader sedan i USA svarta lista över kinesiska företag som amerikanska bolag inte får göra affärer med. Därmed skulle man tycka att det är ännu mer anledning för DJI att fortsätta sälja i så många länder som de kan. Men Kina och DJI vill ändå försöka visa upp sig från sin bästa sida för att på så sätt kanske få till lättnader i de amerikanska sanktionerna mot dem. Eller åtminstone bidra till att de inte utökas.
USA och EU är trots allt betydligt viktigare handelspartners än Ryssland för de flesta länder. Kina inte minst.
DJI suspends sales in Russia and Ukraine to prevent its drones from being used in combat
Ukraine previously said that Russia was using DJI products to navigate its missiles.
AI – artificiell intelligens
Meta arbetar på en AI som ska skriva mer jämställda artiklar för Wikipedia
Senaste Meta-initiativet: en AI för Wikipedia. En artikelskrivarbot. Som ska skriva mer jämställda artiklar för uppslagsverket. Kort sagt se till att artiklar om kända kvinnor och män lyfter fram mer samma saker (exempel som ges är att artiklar om kända kvinnor mer fokuserar på skilsmässor och plastikkirurgi medan artiklar om män istället pratar mer om priser eller andra yrkesmässiga framgångar.
Det här är ett Meta-initiativ och inte ett samarbete. Reaktionerna från Wikipedia, eller åtminstone innehållsskapargemenskapen där, har varit lite kallsinning. Det handlar överlag om ovilja att låta maskiner skriva artiklarna.
Och visst finns det problem (högvis med problem) med att outsourca skrivande till maskiner. Maskiner som kan vara okritiska kring fakta de plockar upp och baserar sina texter på och därmed inte kunna se igenom uppenbara fejkartiklar. Men som vanligt handlar det i slutändan inte om ett antingen eller, utan om både och.
Jag gillar initiativet. Återstår att se vad det kan landa i i praktiken och hur framgångsrik den är om den blir del av Wikipedias redigeringspool.
Facebook tar fram ai åt Wikipedia – ska skriva jämställda artiklar
Facebook satsar på att ta fram en ai som ska göra Wikipedias artikelutbud mer jämställt – pro bono. Bakom projektet står forskaren Angela Fan, som själv märker av problemet. ”Många artiklar om skådespelerskor handlar ofta om hur många skilsmässor de haft eller deras plastikkirurgi, medan det för män handlar om hur många priser de vunnit”, säger hon till Di Digital.
AR/VR
Snap lanserar Lens cloud för molnbaserade AR-linser
Ny tjänst från Snap: Lens cloud. Ungefär exakt vad det låter som: en molnbaserad plattform för att skapa linser till Snapchat. Om man så vill en strömningstjänst för utvecklare à la spel. Utvecklare kan alltså låta molnservrar göra en hel del av de tunga lyften, även när någon sedan använder linserna.
Lens cloud består av tre delar:
- Multianvändarfunktioner: Snabbfunktion för att skapa grupper av användare så att de kan interagera med varandra via samma lins.
- Platsbaserade tjänster: Enklare sätt att göra linser platskontextuella, så att linser kan kicka in på vissa platser.
- Molnlagring: Element i en lins kan lagras i molnet och hämtas i realtid när de behövs. Det gör att utvecklare har möjlighet att bygga större linser än vad som egentligen går i Snapchat.
Snap förser alltså sina linser med potentiellt mer muskler för att på så sätt låta linser – och säkerligen också andra Snap-utvecklarprodukter som Minis och spel – inte bara bli större och mer funktionsrika utan också göra dem mer nyttobaserade. Snap fortsätter alltså att bygga på sin egen applattform. Och appbutik. Med intäkter för såväl innehållsskapare som Snap.
https://techcrunch.com/2022/04/28/with-lens-cloud-snap-offers-backend-services-for-its-developer-platform/
Snap inleder samarbete med Live nation för AR-upplevelser under konserter
Vissa samarbeten känns så självklara att man (jag) trodde att de redan var på plats. Som det här: Snap inleder samarbete med Live Nation. Vad handlar samarbetet om? AR-effekter.
Arenor och artister kan alltså lägga till AR-effekter under sina konserter som fansen (åtminstone de som använder Snapchat) kan ta del av. Förstärka konsertupplevelsen, alltså.
https://techcrunch.com/2022/04/28/snap-live-nation-ar-experiences-concerts-festivals/