Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 2: Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR
Ekonomi och finans
Spotifys kvartalsrapport Q1 2022: nu 422 miljoner användare
422 miljoner. Det är den nya siffran som gäller för Spotifys fortsatta resa mot halvmiljardsstrecket. Så många använder numer musiktjänsten (ja, eller mer och mer poddtjänsten) varje månad. 182 miljoner av dem betalar dessutom för sitt användande med pengar. Omsättningsmässigt slutade förra kvartalet på 2,66 miljarder euro.
Vad säger då de här siffrorna i en mer konkret kontext? 422 miljoner är 19 % fler än för ett år sedan och bryter vi ned de betalande respektive annonslyssnade användarna så blev ökningen 15 respektive 21 %. Annonsabonnemangen fortsätter alltså öka snabbare än premiumkontona (ifall någon undrar varför Netflix till sist planerar att lägga till ett billigare annonsabonnemang).
182 miljoner betalande prenumeranter var snäppet under Spotifys egen prognos för kvartalet (183). Men det inkluderar då att Spotify liksom så många andra stängde ned i Ryssland (vilket kostade 1,5 miljoner konton). Så rensat för det så ökade antalet betalabonnemang alltså mer än väntat.
Det absolut märkligaste med det totala antalet användare var att Spotify anger summan till 419 ”rensat för en engångsbump”. Som i sin tur ska ha berott på att Spotify under kvartalet drabbades av ”ett kortare avbrott” som loggade ut användare – som då skapade nya konton. Enligt Spotify. Känns som ett… inte helt självklart scenario. Hur många springer och skapar ett nytt konto direkt när en tjänst strular?
Anyho. Överlag ser Spotify alltså ut att ha klarat förra kvartalet med äran i behåll – trots kontroverser kring Joe Rogan och inställningen till verksamhet i Ryssland. Stabil tillväxt utan att det drar iväg (lite lägre tillväxttakt än för ett år sedan både vad gäller användare och intäkter, så Spotify kommer allt närmare taket där). Inte minst eftersom Spotify själva flaggar för att det kommer att gå trögare med tillväxten det här kvartalet.
I morgon är det dags för såväl Amazon som Apple att berätta hur det gick för dem under Q1. Då får veta hur det har gått för de båda företagens Spotify-konkurrenter som jämförelse. (Okej, det kommer vi inte alls det få veta – om det inte blir så att Apple Music har växt så pass att Tim Cook kan göra en parallell till Fortune-företag. Men mellan raderna kanske vi får några ledtrådar.)
Pinterests kvartalsrapport Q1 2022: antalet användare ökar igen
Veckan som gick var ett pärlband av kvartalsrapporter från några av techvärldens riktiga giganter. I skuggan av dem så var det även dags för Pinterest att visa sina kvartalskort. Och det var för en gångs skull lite goda nyheter för Pinterests aktieägare.
Såväl omsättning som vinst (ja, eller förlust) överträffade marknadens förväntningar, vilket fick aktien att göra ett glädjeskutt. Omsättningen på 575 miljoner dollar var en ökning med 18 % jämfört med motsvarande period 2021 medan förlusten på 5 miljoner var 17 miljoner mindre än för ett år sedan.
Men nog så viktigt för Pinterest var att Pinterest ökade antalet aktiva månadsanvändare efter att senaste året rätt stadigt ha förlorat användare (a.k.a. post-pandemi-baksmälla). Två miljoner fler än föregående kvartal – trots att även Pinterest lär ha engångstappat användare på grund av Rysslands invasion av Ukraina. 433 miljoner är nya officiella månadsanvändarsiffran för Pinterest.
Visst, jämfört med för ett år sedan så har Pinterest fortfarande 45 miljoner färre månadsanvändare, eller ett tapp på 9 %. Så Pinterest är verkligen inte ute ur skogen än. Men mycket av det tappet beror på att Pinterest var en av de tjänster som gynnades/dopades mycket av att folk var tvungna att sitta hemma och bokstavligen titta på sina väggar. Att Pinterest nu ökar igen, även om vi pratar om en väldigt lite ökning i det stora hela, kan tyda på att Pinterests användarras har bottnat och att Pinterest nu är nere på sina nya normala nivå.
Återstår att se om det här är början på lite stadig användartillväxt för Pinterest, eller om det var ett undantag i en nedåtgående trend.
Elon Musks köp av Twitter är det tredje största techuppköpet någonsin
Igår blev det klart att Twitter accepterar Elon Musks bud på företaget, efter att styrelsen inledningsvis var väldigt kallsinnig till Elons försök att ta över plattformen. Ett bud som landar på sisådär 44 miljarder dollar. Hur stort är det jämfört med andra? Väldigt, väldigt stort. Faktum är att det är det tredje största techuppköpet någonsin. Bara Microsofts köp av spelbolaget Activision Blizzard och Dells köp av EMC är värre.
Visst, det beror lite på hur man räknar tech i det här läget, men det är oavsett ett av de största företagsköpen vi har sett så här långt – oavsett bransch. Och visst, likt Activision Blizzard är Twitter-köpet är långtifrån klart ännu. Dels ska aktieägarna säga sitt och dels ska alla andra företagsuppköpskopplade instanser säga sitt (även om jag inte ser något som skulle sätta käppar i hjulen gällande det sistnämnda – Twitter är en rätt liten spelare trots allt och köps inte av någon större konkurrent).
Allt som allt kan vi konstatera att Elon Musk har bjudit ungefär prick dubbelt så mycket som Facebook och Google sammantaget fick betala för WhatsApp, Youtube och Instagram. Tre tjänster som numer, om de hade varit fristående företag, sannolikt var och en hade varit mer värda än Twitter.
Så ja. Elon Musk går nu till historien för ännu en sak: världens dyraste köp av en social plattform. In your face Salesforce och Microsoft.
Minns ni alla hakor som tappades när Facebook bjöd 19 (till sist 23) miljarder dollar för WhatsApp? Eller alla hakor som tappades när Facebook la vantarna på Instagram för 1 miljard dollar? Good times.
Amazon-aktien drabbas av det näst största endagsraset för något bolag någonsin
I veckan var det dags för de flesta av världens absolut största techbolag att redovisa hur årets tre första månader gick. Det slutade med rusningar och ras på börsen. Allra värst gick det för Amazon, som efter att oväntat ha vänt till förlust under Q1 och flaggade för svagare framtidsprognoser drabbades av sitt största aktieras sedan 2006 – minus 14 %. Det betydde att 206 miljarder dollar gick upp i rök på en dag.
Men det var alltså inte det värsta raset som Amazon har drabbats av under en enskild dag. Åtminstone om vi tittar på procentuellt tapp. Tittar vi däremot på faktiska dollars så var 29 april 2022 överlägset värst. Faktum är gårdagens värdeminskning var mer än tio gånger så stor som hela Amazon var värt totalt 2006.
Och det blir ännu värre. I reda pengar så var Amazon-raset det näst största endagstappet för något bolag – någonsin. Bara Metas ras på 232 miljarder dollar efter kvartalsrapporten i början av januari har varit värre. Amazon körde därmed om Apples 182 miljarder när de nu knep silverplatsen.
Och för just Meta-aktieägarna var det en roligare vecka. Bättre användartillväxt än väntat (och överlag mindre dåligt resultat än befarat) fick Meta-aktien att rusa 17,6 % dagen efter kvartalsrapporten. Metas (ja, eller Facebooks) procentuellt sett tredje största endagsuppgång sedan starten och inte långt ifrån januaridagsraset på över 25 %. En uppgång som fick Mark Zuckerbergs förmögenhet att öka med 11 miljarder dollar. På en enda dag. Den största endagsökningen för honom.
Inte alls fullständigt galna siffror all round.
https://www.marketwatch.com/story/amazons-price-targets-are-slashed-and-stock-sinks-after-first-quarterly-loss-in-seven-years-11651245786
Meta-aktien har sin största endagsuppgång på nästan 9 år
När Meta lämnade sin kvartalsrapport för förra årets tre sista månader så spreds stora svarta rubriker om att Facebook (appen alltså, som fortfarande heter Facebook) tappade dagliga användare för första gången. Ungefär lika många svarta rubriker skrevs om att Meta-aktien hade sitt största engångsras någonsin, där nära nog en fjärdedel av börsvärdet utplånades på en dag.
I veckan var det dags för årets första kvartalsrapport från Meta. En rapport som inte var himlastormande, men bättre än väntat. Eller kanske: bättre än befarat. Under Q1 så ökade Facebooks dagliga användare igen – dessutom rätt rejält. Det skrevs det förstås inte alls lika många svarta rubriker om. Inte heller att Meta-aktien rusade som en galning efter rapporten.
Plus 17,6 % blev det när börsen stängde dagen efter Metas rapport. Det var Metas största engångsuppgång på nästan nio år och Meta plussade alltså på en enda dag på sitt börsvärde med nästan lika mycket som företaget tappade på en dag efter förra kvartalsrapporten. Men inte bara det: det var dessutom Metas tredje bästa endagsuppgång sedan företaget börsnoterades för ganska precis 10 år sedan.
Men det är det förstås inte alls lika kul att skriva om.
https://www.marketwatch.com/story/facebook-parent-meta-just-had-its-biggest-single-day-stock-gain-in-nearly-9-years-11651183670
Teslas börsvärde rasar med 114 miljarder dollar efter Elon Musks köp av Twitter
Igår: Elon Musk köper Twitter för 44 miljarder dollar, delvis med Tesla-aktier som säkerhet.
Idag: Tesla-aktien kollapsar och 114 miljarder dollar av Teslas börsvärde går upp i rök på grund av oro att Musk ska tycka att det är kuligare att lägga tid på Twitter än på Tesla.
Det börjar redan bra.
Tesla Stock Plunge Wipes Out $128 Billion In Value As Twitter Deal Sparks Fears
”Tesla shareholders can’t be happy” about the Twitter deal potentially diverting Elon Musk’s attention, one analyst says.
Övrigt
Apple börjar rulla ut sitt program så att privatpersoner själva ska kunna reparera sina Apple-prylar
Den största styrkan hos Apple, som är det som inte minst jag har gjort att jag bara har kört Mac och senare iPhone i alla år, är att allt bara sitter ihop och funkar. Plug and play som det borde vara överallt. Så länge som man gör saker och ting på exakt de sätt som Apple vill. Vill du göra något annorlunda så börjar det direkt handla om kvantfysik. Som att försöka reparera sina Apple-prylar på ett smidigt sätt.
Apple har länge kritiserats för att deras prylar är svåra, för att inte säga omöjliga, att uppgradera eller reparera själv. Knappt ens hos en servicetekniker som inte har en Apple-logga på bröstet. Men nu börjar det så sakteliga bli ändring på det – mycket drivet på allt mer lagstiftning som ska tvinga företag att se till att deras prylar håller längre.
Det senaste steget från Apple på det här området är att företagets nya självfixarprogram till sist har börjat rullas ut i USA (återstår att se hur snabbt det kommer till Europa och Sverige). Privatpersoner ska nu kunna beställa originaldelar, verktyg och handböcker direkt från Apple för att själva fixa problem i hårdvaran som uppstår.
Ja, så länge som man fortfarande är hyfsat händig. Vi pratar nog knappast om att vem som helst bör ge sig på att försöka byta ut en viktig komponent i sin iPhone genom att följa en Ikea-instruktion. Men det är oavsett ett intressant steg från Apple. Och viktigt.
Blir intressant att se vad utfallet och lärdomarna blir.
iFixit Says Apple’s Self Service Repair Program is Great Step, But Has a Catch
Apple’s newly-launched Self Service Repair program is a ”great step” forward, but ”not the unqualified win for repair enthusiasts…
EU kan lägga fram konkurrensbrottsanklagelser mot Apple Pay nästa vecka
Jag tror varken Apple, USA eller EU vid det här laget har koll på hur många rättegångar och konkurrensbrottsutredningar som Apple vid det här laget är inblandade i. EU verkar oavsett tycka att ytterligare en inte skadar. Den här gången mot Apple Pay. Om vi ska tro uppgifter fårn Financial Times.
Det är samtidigt rätt trovärdiga uppgifter som det har pratats om tidigare. Mer specifikt handlar det inte om själva Apple Pay i sig, tjänsten alltså, utan om iPhonens NFC-chip som bara kan användas av just Apples egen betallösning. Externa betalplattformar och transaktionsförmedlare har alltså inte möjlighet att erbjuda kontaktlös betalning för iPhone-användare på något annat sätt än via Apple Pay.
Och precis som rätt mycket kring de olika konkurrensbrott som Apple anklagas för i olika sammanhang så är det nog inte så mycket ett problem för iPhone-användarna. Men det är i det här sammahanget underordnat för EU.
Det kommer bli intressant att se hur kommande lagpaketet Digital markets act kommer att ta sig an den här typen av funktioner. DMA syftar till att reglera nätets stora gatekeeperföretag som individer och företag i praktiken är tvingade att gå via för att kunna använda internet numer (allra mest Apple och Google, men även exempelvis Amazon). Rimligtvis borde Apples inlåsning av iPhonens NFC-chip falla under DMA:s ansvarsområde, men med tanke på att vi pratar om saker som sker utanför nätet (typ) så blir det intressant att se hur EU kommer att adressera dem.
Apple to face fresh antitrust charges in Brussels
EU will accuse tech giant of blocking financial groups from its Apple Pay mobile system
Google lanserar egen CDN-tjänst
Ny produkt från Google: Media CDN. Ganske precis exakt vad det låter som: en CDN-tjänst med Google-logga.
Vad innebär det här? En CDN – ett content delivery network – är idag ett väldigt vanligt sätt för företag att snabba på sina sajter och digitala tjänster. Medieinnehåll bor som ligger på sajterna lagras på supersnabba servrar istället för tillsammans med resten av sajtinnehållet. Det gör att sajtägare inte behöver lägga lika mycket pengar på att bygga den här typen av leveransinfrastruktur själva och får snabbare laddningstider än vad de flesta webbhotell och molnlösningar kan erbjuda.
I Googles fall så stavas de stavas infrastrukturen bakom Media CDN ”Youtube”. Google har helt enkelt produktifierat den lösning som varje dag skyfflar runt miljarder timmar videoinnehåll över hela världen och låter andra betala för att använda den. Direkt ur Amazons handbok: förvandla en intern kostnadspost till en extern intäktskälla.
I veckans senaste kvartalsrapport från Google visade det sig åter att molntjänsterna fortsätter att växa starkt och en egen CDN som del i paketet vässar förstås erbjudandet ännu mer. Inte minst som att Google också kan använda den egna lösningen för att gynna sajter i Googles sökresultat. Ännu ett sätt att knyta företag hårdare till det egna ekosystemet, alltså.
https://techcrunch.com/2022/04/26/google-launches-media-cdn-to-compete-on-content-delivery/