Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 26 2022

Meta släpper API för Instagram Reels. Instagram testar att ersätta videoinlägg med Reels. FCC kräver att Apple och Google plockar bort TikTok från Appstore och Google Play i USA. TikTok släpper how to-filter. Snapchat lanserar betalversionen Snapchat Plus.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

Amazons nästa annonsplattform – den fysiska butiken – Ehandel Plus

Amazons fortsätter att skruva upp ambitionen att bli en av världens största annonsplattformar. Senaste draget: en Google analytics för fysiska

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Meta släpper API för Instagram Reels

Ifall någon ännu inte vet det så vill Meta att vi verkligen, verkligen, verkligen ska använda Reels. Jämt och överallt. Senaste försöket att få det att hända: ett nytt API, för Instagrams version av formatet.

Och, tja, det ser ut som ett API som rätt fullständigt ger stöd för utvecklare att bygga in funktionalitet som gör det möjligt att både styra och följa upp sitt reelsande. Vi pratar om saker som att schemalägga reels, publicera reels till företagskonton, hantera kommentarer och söka upp reels med specifika hashtags eller omnämnanden.

Meta gör alltså vad framförallt Snapchat har blivit mästare på senaste åren: ser till att trycka ut sina tjänster och funktioner på så många ställen det bara går utanför det egna ekosystemet. Som marknadsföring och framförallt för att få fler att använda Reels. Och mer specifikt skapa reels och dela videoinnehåll från andra tjänster till Instagrams kortvideofunktion.

Jag misstänker att ett motsvarande API för Facebook inte är långt borta.

Meta introduces Instagram Reels APIs for developers

It makes sense for Meta to focus on enhancing its recommendation systems to get people to interact with Reels more, to be better aligned to compete with TikTok.

Instagram testar att ersätta videoinlägg med Reels

Hörni, har jag sagt att Meta verkligen, verkligen, verkligen, verkligen vill att vi ska använda Instagrams TikTok-kopia Reels? Om inte så gör jag det nu: Meta vill verkligen, verkligen, verkligen, verkligen att vi ska använda Reels. Senaste testet: skrotning av videoinlägg. Laddar man upp en video så trollas den automagiskt om till en reel.

Och, ja, det här är ju egentligen rätt väntat. Mark Zuckerberg har ju pratat om precis det här i flera år nu. Nästan.

För några år sedan så åt Snapchats stories upp världen. Det gjorde att Facebook (som då fortfarande hette Facebook) först snodde formatet rakt av och sedan gjorde det jättestort på Insta. Så pass stort att Zuckerberg konstaterade att stories skulle komma att ersätta det vanliga inlägget som sätt att dela innehåll publikt. Följt av prat om att Facebook skulle slå ihop stories och flödet.

Men stories är ju sååååå innan TikTok blev jättestort. Nu är det som bekant bara TikTok och metaverse som gäller för Meta (MetaTok?) Men logiken finns kvar: varför ha kvar det gamla tråkiga inläggsformatet när man har det mycket sexigare Reels istället? Och överlag: att föra samman de olika uttryckssätten.

Stories har aldrig handlat om att det var ett separat format, utan att det var en kreativt behållarformat med betydligt större frihet än de inboxade flödesposterna. Som Snapchat skapade formatet alltså. Men när Meta tog över det så kom stories att bli synonymt med runda ringar som var nära nog helt frikopplade från vanliga flödet. Så har det varit sedan dess. Till och med när LinkedIn testade stories.

Reels är i grund och botten samma sak. Ett format med större möjligheter att uttrycka sig än med ett vanlig videoinägg (åtminstone som de flesta laddar upp videos). Och genom att lyfta in Reels i flödet så är det ett steg mot att skapa ett mer enhetligt flöde av innehåll. Allt på samma ställe. Typ.

Visst skulle man kunna invända att Reels och de vanliga inläggen inte är samma sak och inte ens nödvändigtvis tilltalar samma användargrupper. Men eftersom Zuckerberg ligger och och har Meta-existentialismångest på nätterna på grund av TikTok så trumfar chansen att få fler att börjar reelsa ungefär alla andra argument.

Instagram tests ditching video posts in favor of Reels

Instagram is testing a change that turns video posts into Reels. This is part of Instagram’s plan to simplify video on the app.

Facebook lägger till kanaler i sina grupper

Facebook fortsätter att bygga ut sina grupper. Den här gången med kanaler, som rent konkret är en ny form av undergrupper. Den nya funktionen kommer i tre smaker: chatt, ljud och ”flöde”.

Den vanliga chatten och ljudchatten är ungefär som väntat: separata chattar i grupper. De kan dessutom kräva inbjudning för att vara med. Så att alltså vissa gruppdeltagare kan delta.

Det nya flödet sist men inte minst admins möjlighet att skapa ämnesbaserade undergrupper. Och precis som i vanliga Facebook-flödet så kommer gruppdeltagare att kunna få förslag på ämnesundergrupper att gå med i.

Facebook Groups gains a new channels feature to enable users to connect in focused settings | TechCrunch

Facebook announced today that it’s introducing new features for Facebook Groups, including ”Channels” that will let users connect with each other in

Facebook lägger till Discord-liknande ljudchattar i grupper

Nytt test från Facebook (tjänsten alltså): ljudchattar. Till skillnad från Rooms-funktionaliteten, a.k.a. telefonkonferens, så är funktionen som nu testas en always on-lösning liknande Discord (så Meta har börjat kopiera en ny tjänst, alltså). En funktion som gör att det går att ljudhänga med varandra hela dagen.

Den nya funktionen bor i Facebooks grupper och det är egentligen mer signifikativt än själva ljudtestet. Facebook har senaste tiden börjat skala ned just ljudfunktioner (där skrotandet av den egna poddplattformen var det principiellt största), men när det kommer till grupperna så har Meta haft en rätt tydlig framåtriktning i ett antal år nu.

Facebook hoppas alltså att plattformens grupper ska kunna hålla kvar användare när tillväxten börjar sakta in. Men också vara en funktion som ska kunna locka nya. Som den Acast-integration som landade bara förra veckan, där Acast-poddare kan bjuda in sina prenumeranter till låsta grupper.

Om man så vill: en förhoppning om att folk ska använda Facebooks grupper även om de inte vill använda Facebook. Och kanske rentav utan att de vet om det.

Whitelablade Facebook-grupper? Konstigare saker har hänt.

Facebook is testing Discord-like audio channels in Groups

Facebook is testing audio channels, which will bring Discord-like voice chats to Groups, as well as other new ”channels” features for Groups.

Facebook får stöd för NFT:er

När Meta la till stöd för NFT:er i Instagram för några veckor sedan konstaterade företaget att det snart skulle komma även till Facebook. Nu har det hänt. Åtminstone för ”några utvalda kreatörer” i USA.

I stort är det samma upplägg som i Instagram: de facebookare som har fått tillgång till funktionen kan visa upp sina digitala samlingobjekt i en egen flik i profilen. Det är alltså ännu inte tal om att köpa, sälja eller skapa NFT:er i Facebook heller, utan just möjlighet att visa upp dem man har köpt på andra ställen.

Facebook säger att det handlar om en ”långsam utrullning”, så det är ingen idé att börja hålla andan redan nu i väntan på funktionen. Men oavsett så är det ännu ett steg mot att NFT:n som format och koncept kan få sitt breda genombrott.

Bara att Facebook och Instagram kallar tekniken för ”digitala samlingsobjekt” istället för ”NFT” är ett stort steg i rätt riktning.

Facebook begins testing NFTs with select creators in the US | TechCrunch

After debuting NFT support on Instagram in May, Meta has launched digital collectibles support on Facebook with select creators. A spokesperson for Meta

Facebook lägger till ny navigering för grupper

Dags för ännu en uppdatering av grupperna för Facebook (tjänsten, alltså). En ny, dedikerad sidomeny.

Den som hänger mycket i en eller flera grupper kan nu snabbare få en överblick över notiser och hoppa mellan olika undergrupper.

Det är kort sagt ännu en funktion som visar hur grupperna blir allt viktigare för Facebook.

I takt med att användartillväxten har börjat sacka allt mer, därför att Facebook helt enkelt börjar få slut på människor, så har Meta allt mer intensivt jagat de unga användarna. Men senaste året har Facebook börjat växla upp sina grupper allt mer – och det börjar nu bli tydligt att Facebook hoppas att grupperna ska kunna ge Facebook en dubbel boost.

Dels för att hålla kvar användarna, eftersom intressebaserade tjänster visat sig vara riktigt bra på det, och dels för att locka nya användare. För det sistnämnda så börjar Facebook trycka ut grupperna utanför det egna ekosystemet. Och, tja, till och med utanför Facebook. Integrationer med andra plattformar och tjänster som har behov av grupper som gör att användare nästan kan använda gruppfunktionerna utan att använda Facebook i övrigt. Använda Facebook utan att knappt förstå att man använder Facebook.

Vi kan anta att Facebook att steppa upp sina grupper ännu mer kommande år. Och kanske koppla loss det ännu mer från moderskeppet.

App News and Data

Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.

TikTok

FCC kräver att Apple och Google plockar bort TikTok från Appstore och Google Play i USA

Kommer ni ihåg Trump-cirkusen kring TikTok 2020? När USA försökte tvinga fram en affär där ägarbolaget Bytedance skulle sälja TikTok till amerikanska företag? Och att appen skulle förbjudas i USA om Bytedance vägrade? Nu ser det ut att komma ett nytt kapitel: FCC, ungefär USA:s Post- och telestyrelse, har skrivit ett brev till Apple och Google där de ”begär” att TikTok-appen plockas bort ur Appstore och Google Play.

Bakgrunden den här gången är en rapport som landade för en vecka sedan där en lång rad läckta, interna inspelningar visade att Bytedance-personal i Kina efterfrågat och fått tillgång till amerikansk användardata – trots att Bytedance har lovat att så inte sker. Det landade med andra ord såväl hos FCC som nu alltså har kontaktat de två stora applattformarna i frågan. FCC lutar sig mot USA:s nationella säkerhet – att Kina alltså ägnar sig åt otillåten övervakning av amerikanska medborgare (ni vet – ironiskt nog rätt mycket det som EU anklagar USA för i diskussionerna om ett nytt dataöverföringsavtal).

FCC har ett mer långgående juridiskt mandat än vad vår Post- och telestyrelse har, men jag är fortfarande lite osäker på vad ”begär” (”requested”) betyder här. Hur pass tungt kravet väger. Jag misstänker att det inte är direkt juridiskt bindande utan mer ett utspel som del ökat tryck mot TikTok att ändra på sin hantering och kunna garantera att amerikansk data bara lagras i USA och bara hanteras av amerikansk personal (åtminstone så att den inte hamnar i det kinesiska övervakningsmaskineriet).

Direkt efter det att Buzzfeeds rapport om användarläckaget till Kina landade så gick TikTok ut med att de nu har inlett samarbete med Oracle som ska garantera just det. Men det verkar alltså inte vara tillräckligt för FCC. Jag misstänker att FCC vill att TikTok ska öppna för betydligt mer långgående insyn i verksamheten – något som Kina överlag inte är särskilt sugna på.

Fortsättning följer.

FCC Commissioner Calls for Apple and Google to Ban TikTok Over ’Surreptitious’ Data Practices

The Federal Communications Commission has asked Apple and Google to remove TikTok from their app stores because of its ”pattern of surreptitious…

TikTok släpper how to-filter

Nytt filter från TikTok: ännu ett skönhetsfilter. Men med en intressant twist: istället för att det är ett filter som ska få ditt ansikte att se bättre ut (förstås inte alltså en subjektiv definitionsfråga) så är det ett filter som ska hjälpa användare att sminka sig.

Vad vi pratar om är alltså ett how to-filter signerat tiktokaren Grace Choi. En klassisk Youtube-video där man får tydliga visuella instruktioner om hur man ska gå till väga för att göra något – fast här alltså i form av ett filter. Filtret är tänkt att lägga sig ovanpå ditt ansikte med streck och instruktioner om hur du gör.

Jag ska inte säga att det här är det första i sitt slag – det finns säkert redan något liknande inom något område på TikTok – men det är ännu ett intressant sätt att förvandla det som började som kul regnbågskräks att bli något med praktisk nytta. Och som i och med det fortsätter förvandla TikTok till något långt mer än bara en underhållningskortvideoplattform.

The TikTok beauty filters that will teach you how to apply makeup

We tested Grace Choi’s viral Eyebrow, Eyeliner, and Contour TikTok filters to see if they could really help apply some tricky makeup techniques.

TikTok lägger till nytt attribueringsverktyg

Nytt verktyg för TikTok-annonsörer: Attribution Manager. En funktion för att kunna hantera och anpassa attribueringar. Mer specifikt att sätta upp anpassade ”attribueringsfönster”, alltså ange olika perioder för attribueringar – som längden på en viss kampanj.

Öppet för annonsörer som kör TikToks pixel eller Events-API:et.

App News and Data

Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.

Snapchat

Snapchat lanserar betalversionen Snapchat Plus

Uppgifterna som började florera för någon vecka sedan visade sig stämma: Snapchat lanserar en betalversion. Du kan alltså betala en månadskostnad för att få tillgång till mer funktionalitet i Snapchat.

Snapchat Plus (because plus) verkar dessutom i stort vara som i förhandsspekulationerna. Du får tillgång till några extra funktioner, som att anpassa utseendet på appikonen, välja och nåla fast en BFF och, intressant nog, se vem som har valt att se om en story. Vi pratar inte direkt om killerfunktioner känns det som.

3,99 månaden eller motsvarande i de länder som nu får tjänsten (Storbritannien, Tyskland och Frankrike i Europa) är det enda abonnemang som gäller. Spekulationerna om olika nivåer stämde alltså inte. Men det som hade kunnat vara en killerfunktion – att slippa reklam – får vi inte. Mängden reklam är alltså (antar vi) densamma även om du kör betalversionen.

Känns kort sagt väldigt mycket som en tumme, även om det säkerligen kommer mer funktionalitet längre fram. Men oavsett det så är det ännu ett bevis på den utveckling som är väldigt starkt bland sociala medier just nu: ambitionen att då användare att direkt eller indirekt betala för tjänster och funktioner med faktiska pengar – för att minska sitt annonsberoende när tillväxtsiffrorna börjar svaja.

Snapchat Plus is now live, and it costs $4 per month | Digital Trends

Snapchat Plus is now live. And in terms of features and pricing, it looks a lot like Twitter Blue.

Twitter

Twitter lanserar sponsrade gilla-markeringar

Ny, intressant funktion från Twitter: sponsrade gillanden.

Vad det handlar om är ännu ett takeoverannonsformat, fast fokuserat på gilla-knappen i Twitter. Formatet gör att de annonsörer som köper den här nya annonsplatsen kan skapa en anpassad animering för gilla-knappen. Något som så här långt ska ta testats av företag som Disney, Paramount Pictures och Tesco.

Och det här är något som jag inte känner igen att någon annan har gjort. Ett kreativt sätt att skapa en ny annonsyta.

För det riktigt intressanta är förstås att det är en befintlig funktion som annonsifieras. Något som vi garanterat lär se mer av: att företag kommer kunna sponsra inte bara innehåll utan också just kärnfunktioner i de stora plattformarna.

Twitter Launches Branded Likes

Twitter is launching Branded Likes to all managed advertisers reaching consumers in the U.S., U.K., Saudi Arabia and Japan, according to a blog post.

Pinterest

Pinterests grundare kliver av rollen som VD

Så har det blivit dags för VD-byte på annonstavletjänsten Pinterest: medgrundaren Ben Silbermann kliver av och lämnar plats för ex-Googlaren Bill Ready.

På sätt och vis inte helt oväntat, med tanke på att Pinterest – som så många andra av de företag och tjänster som gynnades mycket av hemmasittandet under pandemin – har drabbats hårt av pandemibaksmällan. Intäkter och användartillväxt har bromsat in rejält. Ett klassiskt sätt att agera i ett sånt läge är förstås att byta ut VD:n.

Men när det dessutom är en grundare som kliver av så är riskerna för skakighet ännu större. Marknadsoro för vad som komma skall efteråt. I det här fallet så gav aktiemarknaden dock tummen upp och skjutsade upp aktien. Visst Silbermann försvinner inte från Pinterest utan blir istället företagets första ”executive” styrelseordförande. Typ operativ – vilket förstås kan bli en utmaning för efterträdaren, beroende på hur pass operativ (läs: vill vara med och peta i dagliga verksamheten) styrelseordföranden blir.

Men det som aktiemarknaden förmodligen tog mest fasta på var att, tja, det lär inte bli sämre utveckling än under Silbermann senaste åren. Och framförallt att nya VD:n Ready senast kommer från Google, där han basade över Googles e-handelsverksamhet.

Pinterest var den första av de stora sociala plattformarna som tog det steg som alla de övriga gör just nu: all in på e-handel. Det är med andra ord en rätt given bakgrund för en ny VD. Och vi kan anta att det här lär innebära ännu mer shoppingfokus för Pinterest framöver.

No Title

No Description


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *