Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 27-32 2022 – del 3

Pinterest lanserar shopping-API och Shop-flik. BeReal har 8 miljoner dagliga användare. Google kan flytta ut annonsverksamheten till ett nytt Alphabet-bolag. Youtube inleder e-handelssamarbete med Shopify. TikTok kan lägga ned sin livevideoshoppingsatsning i EU och i USA.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Pinterest

Pinterest lanserar shopping-API och Shop-flik

Pinterest är idag långtifrån en av de allra största sociala plattformarna, men när det handlar om att integrera shopping så är Pinterest lite grand old tjänst i den samlingen. Ända sedan Pinterest satsade sig bort från sina anslagstavlerötter så har e-handel injicerats allt mer i DNA:t. Nu är det dags för ytterligare några Pinterest-nyheter på det området:

Pinterest API for shopping: Ganska exakt vad det låter som. Handlare får tillgång till fler funktioner för att hantera produktkataloger och produktmetadata via ett nytt API.

Product tagging for pins: Även här en rätt självförklarande namngivning. Handlare kan tagga produkter i sina ”lifestyle pins” och på så sätt göra dem shoppingbara direkt från Pinterest. På ren svenska betyder det här i princip produktplaceringspins – pins som syftar till att inspirera och engagera, som ett rum med heminredningsprylar, kan också fungera som produktlistningar. Lite det bästa av två världar med atmosfären och miljön som kan byggas upp i en fysiska butik med det rationella och enkla digitalhandlandet. (Och nej, Pinterest är förstås inte först med det här.)

Video in catalog: Möjlighet för handlare att ”använda videos för att visa produkter ur olika vinklar”. Eller som man sa förr: ett videoklipp på en produkt på produktsidan.

Shop-flik på profilsidan: Handlare kan lägga till en Shop-flik på sin profilsida där användare snabbt kan dyka rakt ned i företagets produktsida. Och det är ännu ett tecken på hur de sociala medierna förändras: det blir mer och mer intentionstunga. Med andra ord att följare inte bara konsumerar det som sidor pushar ut, utan att användare mer och mer går in på sociala medier specifikt med intentionen att man vill hitta produkter att köpa.

Pinterest launches new features for merchants

Pinterest has set its eyes on improving the online shopping experience on its platform, and now offers new shopping features for merchants

Aktivistinvesterarna som försökte få Jack Dorsey sparkad som Twitter-VD har köpt stor post i Pinterest

Ny storinvesterare i Pinterest: Elliott Management. Investeringsfirman ska ha köpt till sig nästan 10 % av Pinterest senaste månaderna. De ska dessutom ha ”haft diskussioner” med Pinterests ledning.

Och det här känns säkerligen rätt ointressant för ungefär alla utom Pinterests aktieägare (och knappt ens de). Men det finns en hel del intressanta kopplingar till ett annat social medieföretag: Twitter.

Under 2020 skaffade Elliott Management sig en stor ägarandel i Twitter. Men nu pratar vi inte om en passiv investerare – utan om en aktivistinvesterare. En investerare som alltså köper in sig i företag för att påverka verksamheten mer direkt än bara via omröstningar under årsstämman. I det här fallet hade de ett antal krav på förändringar som Twitter skulle genomföra. Bland annat sparka sin VD – grundarn Jack Dorsey. Det slutade med någon slags förlikning som gjorde att Dorsey kunde sitta kvar i utbyte mot några eftergifter från Twitters sida.

Tidigare i år köpte en annan investerare till sig lika stor andel i Twitter som Elliott Management nu har i Pinterest: Elon Musk. Det slutade som bekant med ett bud på att köpa hela Twitter – och en herrans snurrig cirkus efter det.

Med andra ord kan vi tänka oss att Elliott Managements ”diskussioner” med Pinterest är av ungefär samma slags krävande sort som när investeringsbolaget förde diskussioner med Twitter. Men det kan förstås också vara så att Elliott Management siktar in sig på att Twitter ska köpas ut från börsen helt och hållet. Kanske av något slags konsortium som Elliott Management är del av.

Med tanke på att Pinterests användartillväxt och intäkter har tappat fart rejält efter pandemin vilket i sin tur har lett till att Pinterests aktiekurs har kollapsat så kan vi nog lugnt säga att Pinterest väldigt mycket är en uppköpskanddiat just nu. Eller utköpskandidat.

Elon kanske är sugen?

https://www.wsj.com/articles/elliott-sets-sights-on-pinterest-11657828800

BeReal

BeReal har 8 miljoner dagliga användare

Det är alltid intressant att få användarsiffror. Särskilt från företag som inte pratar om sina användarsiffror. Som senaste stora social-hypen BeReal. Enligt källor som The Information har pratat med så har BeReal nu 8 miljoner dagliga användare.

Hur står sig det historiskt för BeReal? Upp från 2 miljoner i januari och 10 000 i mars förra året. Med tanke på att appen släpptes 2020 pratar vi alltså om en rejäl hockeyklubba i år. Dessutom ska appen ha laddats ned totalt 20 miljoner gånger totalt, vilket skulle innebära att 40 procent av användarna använder appen varje dag.

Nu är alla siffror här ovan inofficiella, så vi får ta dem för vad de är. Men jag tänker ändå springa med dem lite här.

Min första tanke är: Clubhouse. Det är i princip en identisk utveckling som tidiga 2021 års mest trendiga måste-vara-på-app. Samma proppen ur-tillväxtkurva och användarsiffror i nivå med vad Clubhouse såg. Siffror som totalt sett inte är… så ruskigt imponerande. Okej, nu är 8 miljoner inte jättelångt ifrån alla människor som bor i Sverige, men i jämförelse med de riktigt stora sociala tjänsterna så är det en rätt liten blipp på användarradarn.

Men här finns en annan Clubhouse-parallell: det är tillräckligt mycket för att Meta ska börja kopiera tjänsten. Instagram är på gång att få ett par funktioner från BeReal – som att ta bilder med båda kamerorna samtidigt och QR-kod för att dela plats. Nu är det förstås inte något som BeReal i sig är ensamma om att erbjuda, men att Instagram kopierar funktionerna just nu – med väldigt BeReal-liknande gränssnitt – gör att det inte går att undvika den jämförelsen. Inte minst i ljuset av Facebooks historik av att… inspireras av andra.

Det visar också att Meta – förutom att de säkert gillar gamifieringen för att få användare att använda tjänsten regelbundet – blir allt mer nervösa när det dyker upp saker som sägs bli nästa stora grej. Att de kastar sig över de funktioner som är kärnan i den nya tjänsten snabbt som attan – långt innan tjänsten. börjar bli en seriös konkurrent. Om man ska vara lite elak: för att kompensera för att de var lite väl sega på TikTok-bollen.

https://www.theinformation.com/articles/why-investors-think-value-of-a-bereal-user-is-worth-double-that-of-snap

Reddit

Reddit lanserar NFT-avatar-marknadsplats

Har Reddit dragit igång en egen marknadsplats för att köpa profilbilds-NFT:er? Jamen det är väl klart att Reddit har dragit igång en marknadsplats för att köpa profilbilds-NFT:er.

Reddit launches new NFT avatar marketplace

Reddit has joined a long list of companies that are experimenting with NFTs.

Truecaller

Truecaller släpper Clubhouse-kopian Open Doors

Minns ni Clubhouse? Appen som var sjukt het i början av 2021, som alla stora plattformar kopierade rakt av ganska omgående och som de sedan, nästan lika omgående, tappade intresset för när pandemin och ljudhypen började lägga sig? Clubhouse tuffar fortfarande på i skuggan av de stora och rätt långt efter alla kände svenska nummerpresentatörstjänsten Truecaller att de ville släppa sin egen kopia. Enter: Open Doors.

Open Doors är, om man så vill, en Clubhouse light. Ett sätt att skapa ”rum” där man kan hänga och prata med sina vänner, men däremot med betydligt färre funktioner än Clubhouse.

Det är helt enkelt Truecallers försök att bli ännu mer platsen som människor väljer för sin kommunikation. Framförallt i länder där Truecaller redan har en väldigt stark position – som i huvudmarknaden Indien.

https://techcrunch.com/2022/07/13/truecaller-foreys-into-live-audio-with-its-new-open-doors-app/

 

Sök/SEO

Google kan flytta ut annonsverksamheten till ett nytt Alphabet-bolag

Techbolagen är under allt större press på båda sidor om Atlanten. Det har fått bolagen att vika sig dubbelt baklänges i sina försök att tillfredsställa politiker och regleringsmyndigheter med förhoppningen att på så sätt slippa ännu hårdare regleringar. Nu kommer uppgifter om ännu ett sånt försök: Google sägs ha erbjudit sig att spinna loss annonsverksamheten i ett helt nytt bolag under Alphabet. Annonsverksamheten skulle alltså hamna i systerbolag till Google.

Och som sagt. Det är inte något som Google gör frivilligt. Det kommer allt fler krav på att Google ska styckas upp och kanske rent av sälja av delar till någon annan.

Men nu ser det ut som att Google hoppas att det ska räcka att lägga annonserna i ett separat bolag under Google-paraplyet. Google sköter sökbiten och det nya bolaget tar hand om annonsauktionerna.

Vilket nog. Kanske inte kommer vara tillräckligt för att göra de amerikanska myndigheterna nöjda. Google har delvis redan tvingats till något liknande i EU, men frågan är förstås hur stor skillnaden i praktiken blir med den nya konstruktionen. Visst, internfakturering och allt det där – men i slutändan så ligger allt fortfarande kvar under Alphabet. Samma företag.

Så ja. Pressen på att Google måste göra betydligt större eftergifter lär nog inte minska.

Google reportedly offers to shuffle ads business to avoid Justice Department lawsuit

Google has reportedly proposed changing what company runs its ad auctions in an attempt to appease US regulators that may want to bring antitrust charges against the company.

Google Analytics 4 får Search console-integration

Det finns alltid något man kan ha panik över när det handlar om digitala affärer och tjänster. När det gäller mätning så kan man roa sig med att ha lite dubbelpanik om man är så lagd: nuvarande Google Analytics (Universal Analytics) stängs ned nästa år och ersätts av version 4, samtidigt som det juridiska GDPR-Schrems-läget för Google Analytics är högst oklart i EU just nu (eller – det är väldigt klart, EU tycker att GA är olagligt, men det är oklart vad som kommer att hända). För dem som kör vidare med GA4 så kommer nu åtminstone en funktion som lyst med sin frånvaro så här långt: Search console-integration.

Google lägger nu till möjligheten att få en överblick av hur det går för innehållet SEO-mässigt direkt inuti GA4, på samma sätt som går i GA3. Att det alltså går att koppla ihop de två Google-tjänsterna.

Google Search Console Insights For GA4 Properties Now Available

Google Search Console Insights now supports Google Analytics 4 properties, giving you access to more data.

Googles featured snippets blir smartare genom att söka efter konsensus från flera källor

Googles featured snippets, eller om vi ska vara krassa: första träffen, blir smartare. Google kommer nu försöka hitta konsensus från flera källor innan sökmotorn visar (enligt Googles algoritmer) det bästa svaret. Kort sagt kommer Google försöka validera informationen för att undvika att det bästa svaret på en specifik sökfråga blir fejkinformation eller ren desinformation.

Nu är det här i sig inte helt nytt utan något som Google så sakteliga har jobbat sig mot. Hela featured snippets-funktionen föddes ju mer eller mindre med att Google kunde pussla ihop information lite som Google tyckte blev bäst (text från en sajt tillsammans med en bild från en annan exempelvis). Men i det här fallet kan vi anta att det uttalade syftet är just att stoppa spridning av falsk information.

Det innebär bland annat att de sidor och källor som Google kommer använda för att validera och faktagranska svar är sådana som Google har klassat som högkvalitativa. Allt för att undvika möjligheten att skapa ett antal sidor som spyr ur sig samma fejkinfo i ett försök att lura Google (och alla andra) att fejkinformationen faktiskt är sann.

Men om vi tar det här ett tankesteg vidare så innebär det också att Google fortsätter att göra det svårare för individuella sidor att optimera sitt innehåll efter Googles algoritmer. Att Google helt enkelt kan pussla ihop ett eget svar baserat på information från olika källor och visa upp det direkt i sökresultatet – och därmed slippa obehaget att behöva släppa ifrån sig trafik till andra sajter.

Tar vi det här riktigt långt så kan det här också göra att Google kan slippa ett annat obehag: att behöva betala för nyheter som EU är på gång att tvinga fram en gång för alla med sina kommande techregleringspaket. Att Google helt enkelt kan göra egna ”rewrites” baserade på flera olika nyhetsartiklar.

Slippa skicka trafik och slippa betala för innehåll. Win-win. För Google.

Google search will stop telling you when Snoopy assassinated Abe Lincoln

Google has introduced updates to the featured snippets on its search pages, adding systems like consensus matching to avoid misinformation.

Google testar stöd för att söka efter företag baserat på användarrecensioner

Ett nytt lite intressant test från Google: möjlighet att söka på företag baserat på användarrecensioner.

Ja, det är åtminstone en ny karusell med rubriken ”Find places through reviews” som gör vad den heter. Google visar alltså upp användarrecensioner för olika företag. Femstjärniga kan vi tänka (ja, så länge som de finns som matchar den gjorda sökningen).

Förutom att det här är ännu ett sätt att få folk att leka mer med sökresultatet så finns här också en annan aspekt som vi ser mer och mer även hos exempelvis hos sociala plattformar: användarnas auktoritet väger allt tyngre. Inte så att det är nytt i sig – vi har ju ungefär alltid litat mest på rekommendationer från dem vi känner eller har förtroende för – men att Google nu alltså fullt ut låter den datan utgöra rankingen. Typ.

Jag misstänker att Google kommer lyfta fram just den här typen av sökfunktionalitet allt mer. Att alltså kunna filtrera och kanske till och med söka på användarnas rekommendationer och åsikter. Till att börja med när det handlar om lokala företag.

 

Detaljhandel/e-handel

Youtube inleder e-handelssamarbete med Shopify

Om det är en sak som förenar ungefär alla stora sociala plattformars ambitioner just nu så är det ett stort fokus på shopping. Mer specifikt att användare ska kunna påbörja och slutföra sina köpresor direkt på plattformarna. Youtube är förstås inget undantag och nu har det blivit dags för Youtube att inleda ett nytt samarbete: med e-handelsplattformen Shopify.

Det innebär att Youtubare (som kvalificerar sig till att använda funktionaliteten) kan koppla sina Shopify-shopar till sin Youtube-kanal och på så sätt kunna visa realtidssaldo på Youtube. Ja, och som sagt låta sina följare (och alla andra) handla utan att lämna Youtube. Åtminstone i USA, som är landet som gäller för det här till att börja med.

Som om inte det vore nog så har Youtube också skapat en ny shoppinghubb i USA, Indien och Brasilien: Explore. En samlingsställe som gör det enkelt att hitta ”relevant shoppingbart innehåll”. Ungefär som den Shop-avdelning som TikTok som bäst håller på att rulla ut.

Dessutom lägger Youtube också till ytterligare några funktioner: alla innehållskapare som uppfyller kriterierna kan nu använda Youtubes livevideoshoppingfunktioner och Youtube Studio fylls på med fler shoppinghjälpmedel (som att kreatörer ”enkelt kan hantera hur deras produkter taggas och visas i deras kanal”).

YouTube rolls out new shopping features, announces partnership with Shopify | TechCrunch

YouTube announced today that it’s launching several new shopping features for both viewers and creators. Most notably, YouTube is partnering with Shopify

Amazon går med på att begränsa användningen av säljardata och öka valfriheten i Prime för att undvika EU-böter

Vet inte om ens EU längre har koll på hur många konkurrensutredningar som de har igång mot techjättarna. Eller för den delen om de har koll bara på antalet Amazon-utredningar. Men i ett försök att försöka undvika förmodade böter som följd av EU:s genomlysningar så erbjuder sig Amazon nu att gå med på några förändringar i EU.

Det handlar i stort om tre förändringar:

Sluta använda intern data från andra säljare: Amazon kommer inte längre använda intern (icke-publik) data från eller om sina säljares verksamhet för att konkurrera med dessa. Exempelvis genom att inte använda den för att ta fram egna konkurrerande produkter baserat på andra säljares varor. Det innebär att Amazon inte kommer att använda finansiell information som säljdata, intäkter eller lagerinformation. Gäller såväl automatiserade datakörningar som manuella korskörningar.

Behandla Buy box-funktionen mer jämlikt: När Amazon väljer ut de erbjudanden och säljare som ska visas i Buy box-ytan (ytan till höger på produktsidor) så ska Amazon behandla alla säljare lika. Amazon ska även visa upp ett andra, konkurrerande erbjudande som är ”tillräckligt differentierat från det första vad gäller pris och/eller leverans”.

Större valfrihet för säljare i Prime: Amazon ska sätta upp och följa ett antal ”icke-diskriminerande villkor och kriterier” för att säljare och erbjudanden ska kunna kvala in i Prime. Säljare ska fritt få välja valfri partner för logistik och frakt och förhandla villkor med dem direkt. Amazon ska heller inte använda information om säljare som de samlar in via Prime för att utveckla sina egna logistiktjänster.

EU-kommissionen kommer att ta in feedback på Amazons föreslagna förändringar fram till 9 september och därefter fatta beslut om de anser att förändringarna är tillräckliga.

I stort känns det som att Amazon, likt de övriga stora amerikanska techbolagen, föreslår eller generöst erbjuder sig att genomföra förändringar som… i stort är del av EU:s kommande lagar Digital services act och Digital markets act. Kort sagt ett försök att dels försöka undvika böter lite mer kortsiktigt och lite mer långsiktigt proaktivt försöka samla goodwillpoäng genom att erbjuda sig att införa kraven i de nya lagarna innan de måste…

Amazon seeks to settle EU antitrust probe with set of offers

The EU has been investigating Amazon’s use of merchant data since 2019, and opened a second investigation in 2020 on the Buy Box and Prime program.

Amazon lägger till samma dag-leveranser från fysiska butiker i USA

Nytt drag från Amazon i jakten på marknadsandelar och snabba leveranser: möjlighet att få samma dag-leverans från fysiska butiker. Det är med andra ord också ett försök från Amazon att konkurrera med Instacart. 

Nu finns det förstås brasklappar. Det gäller för några utvalda butiker i nio olika städer runtom i USA. Dessutom krävs, förstås, att du är Prime-medlem.

Men oavsett så är det ett lika intressant som talande initiativ från Amazon. Det är dessutom ett försök att ta sig an en av de stora konkurrensfördelar som stora konkurrenten Walmart har på hemmamarknaden: sitt stora butiksnät och därmed närheten till kunderna.

Sist men inte minst är det också ett steg för att försöka få fler handlare att koppla sitt sortiment mot Amazons e-handelsgränssnitt. Kort sagt slussa in ännu mer av all detaljhandel i USA via Amazons kanaler.

Amazon launches same-day delivery from select retail stores, including PacSun and Diesel | TechCrunch

Amazon announced today that Prime members in some U.S. metro areas can now get same-day delivery from select retail stores. At launch, members in or

Amazon rullar ut sin handflatebetalningsteknik till 65 Whole Foods-butiker

Så har det blivit dags för Amazon att ta nästa större utrullningssteg av sin handflatebetalningsteknik: det blir nu möjligt att betala med bara handen i 65 Whole Foods-butiker i Kalifornien. Den första större uppskalningen av den tekniken som tidigare bara har funnits i en handfull (hoho) fysiska Amazon-butiker.

Så egentligen pratar vi mest om en inkrementell upprampning och ingen jättenyhet. Men det är oavsett en viktig pusselbit i biometri som vardagsteknik, framförallt för betalning och identifiering. Inte minst som att Amazon också har börjat kränga sin teknik till andra företag.

Så vem vet? Amazon-teknik i lokala Ica-butiken? Eller i någon kassalös Lifvs-butik?

Amazon’s palm payments arrive in more than 65 Whole Foods stores in California

Amazon’s palm-reading payment tech is now available in more than 65 Whole Foods stores in California.

Instagram lanserar shopping via direktmeddelanden

Ett lite oväntat drag från Instagram: möjlighet att köpa via direktmeddelandefunktionen. Alltså kunna skicka meddelanden till företag och sedan kunna handla direkt i chattråden, inklusive att följa beställningen och ställa uppföljningsfrågor. Exemplet som ges är att någon kan fråga om en handlare har hund-t-shirts varpå handlaren kan visa upp de produkter som de har så att kunden kan köpa och betala direkt.

Kort sagt så får Instagram den funktion som har funnits i WhatsApp ett hyfsat bra tag. Och det är det som är lite förvånande.

Att funktionen med chattshopping kom till WhatsApp handlar främst om tillväxtmarknader som Indien, där en app som WhatsApp används till mycket mer än bara för att skicka meddelanden. Som att handla. Det var också ungefär det här som lite var Facebooks plan när de för några år sedan lanserade sin Messenger-plattform – där just det här skulle gå att göra även i Messenger. Men för bara något år sedan så gick just Messenger som superappsplattform i graven och sedan dess har Meta fokuserat på att erbjuda shopping via vanliga Facebook och Instagram.

Men nu är det alltså dags för Instagram att få stöd för chattshopping. Åtminstone för ”ett antal utvalda” småföretag i USA. Det är alltså inget vi kan vänta oss här närmaste tiden.

Det är oavsett ett intressant drag som tyder på att Instagrams DM-funktion blir allt mer populär och allt viktigare för Instagram-upplevelsen överlag. Det vill Meta förstås försöka kapitalisera på.

Instagram’s new payments feature lets users buy products via DMs | TechCrunch

Meta CEO Mark Zuckerberg announced today that the company is launching a new ”payments in chat” feature on Instagram. With this new feature, users can

TikTok uppges lägga ned planerna på livevideoshoppingsatsning i EU och i USA

TikTok har i mångt och mycket setts som en ostoppbar naturkraft som oundvikligen kommer att knuffa Meta från social-tronen. Men senaste året har allt fler tecken kommit på att TikTok har börjat känna av samma pandemibaksmälla som de flesta andra bolag som gynnades av hemmasittandet. Att TikTok överlag har drabbats av motvind. Här kommer ännu ett tecken på det: TikTok uppges ha skrotat sina planer på livevideoshopping i EU och i USA.

Som alla stora sociala plattformar så storsatsar TikTok på shopping – inte minst stärkta av framgångarna som TikToks kinesiska systerapp Douyin har haft på det området. Men när det handlar om livevideoshopping så ser det ut som att TikTok kastar in handduken här hos oss. Åtminstone just nu. Åtminstone enligt Financial Times.

Anledningen är att försöket med livevideoshopping i Storbritannien har gått… sådär. Ursprungsplanen ska ha varit att funktionen skulle ha lanserats i några EU-länder under första halvan av 2022 och sedan rullats vidare till USA under årets sista sex månader. Men försäljningen i Storbritannien, som första icke-asiatiska land, har varit rätt medioker. Så pass att TikTok alltså inte kommer att bredda funktionen till fler länder. Frågan är om den kommer att leva vidare i Storbritannien eller om den stängs ned även där.

Enligt de vanliga ”källorna med insyn” så kan beslutet sammanfattas med ”marknaden finns helt enkelt inte än”. Frågan är förstås vad det här kan innebära för såväl TikToks shoppingambitioner som livevideoshopping. (Ja, om uppgifterna stämmer till att börja med alltså.)

Shoppingbiten lär knappast få vika på foten, men på sätt och vis är det väl kanske lite dags för livevideoshopping som fenomen att drabbas av lite hypekurvebacklash. Att löftena och förhoppningarna har sprungit lite för långt före och att kundbeteende och affärsmodeller behöver lite paus för att komma ikapp. Samma mönster som för så många andra tekniker dessförinnan.

TikTok abandons ecommerce expansion in Europe and US

Chinese-owned social media platform’s foray into livestream shopping in the UK has struggled to gain traction

Amazon uppges dra ned på antalet produkter under egna varumärken, kan sluta med egna varumärken helt

Hur går det för Amazons egna varumärken? Bra fråga, eftersom Amazon själva inte delar några detaljerade siffror. Men nu kommer uppgifter från Wall Street Journal om att svaret kanske är ”sådär”.

Enligt WSJ så har Amazon dragit ned på antalet produkter som finns under det egna varumärkesparaplyet rejält. Anledningen sägs vara ”sämre försäljning än väntat”. Så ett rätt rationellt beslut. Men det riktigt intressanta i den här nyheten är spekulationen om att Amazon helt kan sluta med egna produktvarumärken.

Amazon har under rätt lång tid börjat konkurrera allt mer med de övriga säljarna på Amazons plattformar genom att ta fram allt fler Amazon-märkta produkter. Det i sin tur har förstås fått säljarna – alltså Amazons egna kunder – att inte bli helt glada. Inte minst som det har framkommit att Amazon har använt de andra säljarnas kund- och försäljningsdata när de har tagit fram konkurrerande produkter.

Men det här förfarande har också fått regleringsivrare och konkurrensmyndigheter att reagera. Och agera. Som EU. Sedan åtminstone 2019 har EU haft ett antal utredningar mot Amazon igång och i veckan gick Amazon ut med ett förslag om eftergifter för att göra EU nöjda. Amazon ser varåt utredningarna barkar och hoppas slippa stora böter – och kanske regleringar – genom att gå med på förändringar.

Förändringarna handlar mycket om att jämna till spelplanen mellan Amazon och säljarna, vilket bland annat innebär att Amazon säger att de ska sluta använda tredjepartssäljares data för att ta fram produkter eller för att utveckla sin egen logistikverksamhet. Men också att sluta lyfta premiera sina egna produkter i sökresultatet.

Så utöver att det säkert kan vara så att Amazons egna produktvarumärken inte säljer så bra som Amazon önskar, så börjar nog Amazon känna att kostnaden för att sälja dem börjar bli allt för hög. Politiskt och regleringsmässigt.

https://www.wsj.com/articles/amazon-has-been-slashing-private-label-selection-amid-weak-sales-11657849612


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *