Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 27-32 2022 – del 2

TikTok gör det möjligt att köpa biljetter direkt i TikTok. TikTok testar Order center. Italien GDPR-varnar TikTok för ändrade samtyckesvillkor kring riktade annonser. LinkedIn testar ett nytt Discover-flöde. LinkedIn släpper ny karusellfunktion, länkar i bilder och mallar för textinlägg.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

TikTok

TikTok gör det möjligt att köpa biljetter direkt i TikTok

TikTok fortsätter att jobba sig allt närmare sin kinesiska systerapp Douyin. Att bli betydligt mer än bara en kortvideoapp, alltså. Senaste draget: ett samarbete med Ticketmaster som gör det möjligt att söka upp konserter och köpa biljetter utan att lämna TikTok.

Det är ännu en funktion som är helt i linje med TikToks allt större shoppingambitioner. Men det ett väldigt passande TikTok-tillägg av en annan anledning: TikToks musikrötter.

TikTok började som bekant livet, i praktiken, när Bytedance köpte Musical.ly och slog ihop den med TikTok. Sedan dess har TikTok blivit en allt viktigare grundplåt för att marknadsföra och upptäcka musik. Att det nu blir möjligt för artister (eller åtminstone för de tiktokare som får tillgång till funktionen initialt) att sälja inte bara merch utan även konsertbiljetter via TikTok känns därför väldigt självklart.

Visst, det måste förstås inte bara vara biljetter till konserter. Det går precis lika bra med andra slags evenemang. Men vi kan nog anta att det är konserter som ligger närmast till hands i just TikTok.

Ticketmaster, TikTok partner on event tickets

Ticketmaster’s partnership with TikTok comes five months after it launched a new way for users to discover live entertainment events on Snapchat.

TikTok testar Order center

Ännu ett shoppingtest från TikTok: Order center. En, tja, hubb för all din shopping. Inuti TikTok.

Det handlar mer konkret om att profilen i TikTok har fått en ny avdelning som samlar allt som på något sätt har med shopping att göra. Här hittar man saker som önskelistor och inställningar för betalmetoder. Men här hittar vi också en avdelning med rekommendationer på grejer man borde vilja köpa plus returhantering och paketspårning. Kort sagt allt man behöver för sitt onlinehandlande. Åtminstone enligt TikTok kan vi tänka.

Men det är helt klart ett rätt intressant steg.

I höstens stora uppdatering av Apples operativ kommer det finnas möjlighet att spåra sitt paket direkt i Plånboksappen. Att alltså följa sitt köp här istället för via exempelvis handlarens sajt eller PostNords app. Nu vill TikTok sluta samma cirkel – och mer därtill.

TikTok gör även en Klarna – alltså steppar upp sin ambition att ännu mer bli startdestinationen för sitt näthandlande. Men i och med att TikTok dessutom lägger in rekommendationer på samma ställe som returer och spårning finns så når man de användare som inte alls har tänkt handla utan bara se hur det går med en beställning. Att alltså lockas att handla mer när man ändå är inne och kollar läget på en befintlig beställning.

TikTok Launches New ’Order Center’ eCommerce Tracking Hub with Selected Users

TikTok needs eCommerce to work, which is why it continues to push ahead with new in-stream shopping tools.

TikTok bygger ut sin sökfunktion ytterligare

Ny funktionalitet i TikTok: sökfunktionen kan nu hitta sökord i kommentarer och kan överlag bättre visa upp matchande träffar. Rätt mycket en… icke-nyhet. Inte minst med tanke på att det dessutom handlar om ett begränsat test. Men nu pratar vi inte om vilken tjänst som helst – och dessutom inte i vilken kontext som helst.

Tidigare i somras kom ännu en gång uppgifter om att unga användare inte använder Google när de ska, öhm, googla. Söka på nätet efter svar på frågor, alltså. Istället vänder de sig till sina favorittjänster, som Instagram och just TikTok. En fortsättning på att Youtube blev det självklara stället för många som ville få svar på sina ”hur gör jag”-frågor. En bekant plats att söka och med svar i ett bekant format (video istället för text).

Det var inte första gången som det här konstaterandet lyftes fram, men skillnaden den här gången var att det var Google själva som gick ut med det. (Se min artikel jag skrev om det: ”Unga slutar googla – är SEO dött nu?”.)

I Kina har den här utvecklingen redan kommit längre och tydligen ska sökfunktionen i TikToks kinesiska systerapp Douyin användas av 500 miljoner användare varje månad. Och visst. Som artikeln konstaterar så handlar det inte om en ”webbsök”, utan om en intern sökmotor. Att söka bland tiktoks. På samma sätt som exempelvis Apples Spotlight.

Samtidigt kommer det med jämna mellanrum uppgifter om att Apple är på väg att skapa en ren Google-konkurrent. En sökmotor som dammsuger internet efter svar, oavsett var svaret finns. Vi kan nog anta att Apple definitivt vill få till det här (men smyger fram eftersom de får hysteriskt mycket pengar från Google varje år för att Google ska få fortsätta vara förvald sökmotor i iOS). Vi kan nog också anta att även TikTok gärna vill få till samma sak.

De användare som var med när internet växte fram lär fortsätta gå till Google, eftersom det sitter i ryggmärgen. Men de nya användarna? De som inte minns en värld utan smartmobiler, Snapchat eller kanske till och med TikTok? Inte alls lika självklart. Får man bara svar på sin fråga så är man nöjd. VAR man får svaret är mindre viktigt.

TikTok’s latest test feature aims to improve the app’s search capabilities

TikTok is testing a new feature that enhances the popular short-form video app’s search functions.

Användare lägger mest tid i TikTok – men öppnar Instagram oftare

Är det något det inte finns underskott av är det undersökningar om vilka sociala appar – och hur mycket tid i lägger i dem. Här kommer ännu en, från Sensor Tower. En som åter visar att användarna lägger mest tid i TikTok, men intressant nog kommer användare oftare tillbaka till Instagram.

Enligt Sensor Tower så la användarna globalt 95 minuter per dag i TikTok förra kvartalet, vilket var ganska precis dubbelt så mycket som vad instagrammarna och facebookarna la. TikTok ligger dessutom rätt långt före tvåan Youtube, som klockade in på 74 minuter om dagen. Det är dessutom nästan fem gånger mer daglig tid än vad Snapchat fick.

Tittar vi däremot på hur ofta de olika apparna användes under Q2 så är Instagram vinnaren – rätt långt före tvåan TikTok. 39 % av alla som har installerat Instagram öppnar appen varje dag, medan motsvarande siffra för TikTok var 29 %. Hör kan vi också notera att Youtube står för det största raset och hamnar först på en femteplats – före Twitter, men efter Snapchat.

Och visst. Man ska förstås dra fram saltkaret så fort det handlar om den här typen av undersökningar. Sensor Tower räknar som vanligt bara Google Play-installationer, vilket gör att Kina inte inkluderas (eftersom Google Play är förbjudet där). Det gör att siffrorna för en gång skulle handlar bara om just TikTok och inte om TikToks kinesiska systerapp Doyuin. Å andra sidan finns ju Instagram inte alls i Kina och TikTok är förbjudet i Indien. Rent spontant tror jag dessutom att Instagram fortfarande är snäppet mer en iOS-app, vilket gör att de saknade siffrorna säkert är relevanta.

Kort sagt. Det är svårt att göra jämförelser mellan Instagram och TikTok, särskilt som Instagrams verkliga TikTok-motsvarighet är Reels-funktionen. Att gå in och bara scrolla igenom Insta-flödet går förmodligen rätt fort. Och, well, med tanke på TikToks unga publik så finns det säkert begränsningar från föräldrar hur ofta appen får användas.

Men sammantaget och trots all (medial) uppmärksamhet TikTok får som social-världens just nu klarast lysande stjärna – och trots Mark Zuckerbergs TikTok-noja – så ger Instagram fortfarande TikTok en rejäl match. (Och ja, även Facebook – men då pratar vi kanske inte… exakta samma målgrupp…)

Italien GDPR-varnar TikTok för ändrade samtyckesvillkor kring riktade annonser

Hand upp alla som är förvånade. Nästa techbolag som fått EU:s ilska riktad mot sig: TIkTok. Den här gången på grund av de ändringar av användarvillkoren som kommer att kicka in i EU (och även för länder som Storbritannien och Schweiz) från och med 13 juli. Åtminstone om TikTok får som de vill.

Vad det handlar om är att TikTok har bestämt sig att de kommer att luta sig mot ”legitima intressen” som bas för att använda myndiga TikTokares data för att personalisera annonser, istället för som tidigare fråga om samtycke innan de börjar rikta annonser. Kort sagt: TikTok kommer att skita i om du vill ha personaliserade annonser eller inte. Använder du TikTok så kommer du att få det. Punkt.

Och visst. Det är ju inte direkt så att någon tvingas använda TikTok. Gillar du inte spelreglerna så är det bara att dra. Men Italien ain’t having it. Dataskyddsmyndigheten i Italien sammanfattar läget med: nu-uh.

Och, ja, det var väl rätt väntat. Inte minst som att Irlands motsvarighet också håller på att utreda TikTok för ungefär samma saker. Så, ni vet, det är ännu ett tillfälle när det känns som att techbolagen VILL ha smisk.

Men om vi för en stund glömmer det juridiska här så är TikToks drag intressant av en helt annan anledning. Det säger en hel del om hur det går för TikToks annonsaffär. Eller kanske: inte går.

Jag har ett antal gånger under året skrivit om de allt fler tecken som tyder på att det har kommit in rejält med grus i TikToks framgångsmaskineri. Det här känns som ännu ett sånt tillfälle. Anledningen till att TikTok nu ändrar sin användarvillkor kan nog mycket stavas ”Apple”. Mer specifikt Apples begränsningar av spårning via appar. Men också överlag att möjjligheten att spåra användare kors och tvärs över internet stryps allt mer.

TikTok börjar alltså, precis som inte minst Meta, känna av det här i plånboken. Så då slutar TikTok helt enkelt med att be om lov så att de kan fortsätta kränga mer lönsamma, personaliserade annonser.

Italy warns TikTok over privacy policy switch

TikTok’s attempt to switch legal basis for targeting advertising at users in Europe looks to be in trouble after Italy’s data protection watchdog stepped

TikTok-ägaren Bytedance på gång att släppa Instagram-konkurrent

TikTok har som bekant skrämt livet ur Mark Zuckerberg – och de flesta andra onlineplattformar fokuserade på underhållning i någon form. Det gör att Mark och ungefär alla andra kopierar TikTok så mycket som de bara kan. Men senaste året eller så har det allt mer börjat handla om det omvända: att TikTok kopierar de äldre sociala medierna. Framförallt Metas appar. Här kommer ännu ett sånt drag: TikToks ägarbolag uppges vara nära att släppa en Instagram-konkurrent.

Och det kan tyckas vara lite… märkligt. Eftersom TikTok redan är den absolut största Instagram-konkurrenten – och den app som Instagram lånar från varenda tillfälle som ges. Inklusive att gå ännu mer all in på video. Men poängen med den nya Bytedance-appen är att den INTE handlar om video. Utan om text och bild. Ni vet. Instagram (och Facebook) som det var i början.

Vi pratar alltså om att Bytedance vill säkerställa att även de som inte känner att video är deras grej ändå ska ha något att göra. Sänka tröskeln för innehållsskapandet, alltså. Det i sin tur säkerligen som en kombo av världsdominansönskemål och, tja, tuffare intäktstider. Bytedance har lärt sig ännu en Facebook-läxa: när det inte går att klämma in fler annonser på ett ställe – skapa nya ställen. Med tanke på hur Kina har bitchslappat sina techbolag senaste två åren – och skurit ned bolagens möjligheter att dra in pengar – så är det inte konstigt att Bytedance tittar på det här.

För det är just i Kina som den nya tjänsten, Kesong (som tydligen ska betyda ”croissant” – go figure), ska släppas. Det är alltså egentligen en konkurrent till hemlandets Instagram-motsvarighet Xiaohongshu (eller Red) snarare än något som ska ta upp kampen med ”vårt” Instagram.

Men samtidigt så är hemmamarknaden lika mycket huvudmarknad som testballong för de globala ambitionerna. Det är alltså stor sannolikhet att det som släpps i Kina också lanseras här. Att Bytedance kan sikta på att släppa fler Instagram-funktioner hos oss (och för den delen kanske också Pinterest-funktionalitet).

Inte minst som att TikTok ser ut att råka ut för allt mer intäktsmotvind även i vår del av världen.

TikTok owner ByteDance to introduce new Instagram-like social media app in China

The new ByteDance app called ’Kesong’ is expected to compete against popular Chinese social e-commerce service Xiaohongshu.

TikTok skuggmarknadsför innehåll från ryska innehållsskapare i Ryssland

Sedan Putin gav sig ut på sin invasionsturné i Ukraina så har det blivit enklare att räkna upp vilka cvästbolag som INTE har dragit sig ur Ryssland. Antingen (inte helt men ändå lite) frivilligt eller därför att Ryssland helt enkelt har förbjudit tjänsterna (något som bland annat har drabbat Meta). Men det finns en icke-rysk social tjänst som inte har backat ut ur Ryssland lika mycket som övriga: TikTok. Och nu har forskare upptäckt att TikTok har skapat ett nytt koncept för att kunna spela på båda sidor: skuggmarknadsföring.

Motsatsen till skuggbannande, alltså.

Vad det handlar om är att är tydligen att TikTok stoppar ryska konton från att lägga upp nytt innehåll – åtminstone via sina profiler. Men däremot rekommenderar TikTok precis det innehållet till andra användare. Skapade videos visas inte i kontots profil, men dyker däremot upp i For you-flödet, som rekommendationer.

Som artikeln konstaterar så lär det det handla om att TikTok vill se till att plattformen kan ge sina ryska användare nytt innehåll för att hålla kvar dem. Men det visar också den milt sagt delikata balansgång som TikTok gett sig in på.

TikToks hemland Kina är som bekant inte ett av länderna som har fördömt Rysslands invasion av Ukraina eller infört några som helst (officiella) sanktioner som följd. Kina har heller inte gått med på att följa några av EU:s eller USA:s sanktioner. Så för TikTok så är Ryssland bara vilken marknad som helst. Typ. Business as usual. Att gå mot Kinas officiella hållning kan göra livet jobbigt för ägarbolaget Bytedance.

Samtidigt så finns det också en (betydligt större) värld och marknad utanför såväl Ryssland som Kina. Här är just EU och USA fortfarande viktigast. Att INTE markera mot Ryssland ger badwillpoäng, både hos användare och hos politiska ledare i väst. Det blir inte direkt bättre av att TikTok redan har rejäla problem med just amerikanska politiker, något som späddes på tidigare i somras när TikTok blev påkomna med att dela amerikanska användares data med sin kinesiska verksamhet trots löften om att de inte gjorde det.

TikTok försöker med andra ord visa väst att de stryper ryskt innehåll samtidigt som de vill hänga kvar på den ryska marknaden och plocka marknadsandelar nu när flera konkurrenter har slagits ut eller hamnat på avbytarbänken.

TikTok Is ’Shadow-Promoting’ Banned Content in Russia

The company said it would prevent Russia-based users from uploading new content-but their videos are still showing up on FYPs.

Twitter

Elon Musk drar tillbaka sitt bud på Twitter

Ni vet Elon Musk? Som vill köpa Twitter? Inte längre. Igår skickade Musks advokat ett brev till Twitter som säger att Musk drar tillbaka sitt bud.

Anledningen? Att Twitter inte har ”fullföljt sina kontraktsåtaganden”. Inte bara det, Twitter ska ha ”misslyckats eller vägrat” att dela den information som Musk har krävt. Exakt vilka delar det handlar om är förstås svårt att veta, men vi kan tänka att hela cirkusen med andelen botkonton på Twitter är det enskilt tyngst vägande skälet.

Och det låter förstås… inte så lite som snömos och svepskäl. Det har överlag känts som att Musk har velat dra sig ur rätt länge nu. Finns säkert de som argumenterar att det berodde på att Musk upptäckte att det visst var meckigare att bossa över ett socialt medium, med moderering och andra kul frågor, än vad han hade trott – men det känns rätt osannolikt som huvudanledning.

Då är det mer troligt att Musk inte lyckades övertyga tillräckligt många andra att pynta för köpet.

Från början hette det att Musk skulle köpa Twitter helt själv – med sin egen förmögenhet som säkerhet (en förmögenhet som i sig skulle räcka för att köpa Twitter – and then some) – men det rätt snart tydligt att Musk hoppades få ett gäng andra investerare att hoppa på Twitter-köpståget. Det fick han också men som sagt – förmodligen inte lika många eller åtminstone inte lika mycket kapital som han hade hoppats på.

Oavsett så har hela cirkusen inte direkt gjort underverk för vare sig Twitters aktiekurs eller för Twitters möjlighet att bedriva någon slags normal verksamhet. Aktien är just nu ned runt 8 % till i efterhandeln, vilket känns som ett oväntat litet ras efter nyheten. Then again: det är nog rätt inprisat att Musk skulle göra precis det här.

Vad händer med Twitter nu? Bra fråga. De borde åtminstone kunna casha ut den miljard dollar som båda sidor satte upp som avgift om endera sidan avbröt uppköpet. Nu lär Musk förstås fortsätta hävda att det är Twitters fel att det har blivit så här, men förmodligen har han nog inget för det.

Men mer långsiktigt? Väldigt bra fråga. Kommer Twitter harva på i ungefär samma hjulspår som tidigare och hoppas långsamt jobba sig mot högre intäkter – eller hoppas på en ny friare? Kanske rentav något av de konkurrerande bud som det ryktades om?

Framtiden får utvisa.

No Title

No Description

Twitter gör det möjligt för alla användare att @avnämna sig själva

Trött på att du blir @nämnd av precis alla och några till? Grattis! Nu har det blivit dags för Twitter att rulla ut funktionen som gör det möjligt att @avnämna sig själv i tweets till alla användare.

Första användningsområdet: Twitter @avtaggar sig själv från Elon Musk. Ja, eller om det är tvärtom.

Twitter now lets all users ’unmention’ themselves in tweets | TechCrunch

Twitter announced today that it’s rolling out its ”Unmentioning” feature to all users on all devices. The new feature, which Twitter initially

Twitter testar kollaborativa tweets

Dags för nytt test för Twitter. Ett som faktiskt handlar om kärn-Twitter (till skillnad mot ungefär alla grejer som Twitter släppte och testade 2021): kollaborativa tweets. Eller ”co-tweets” åtminstone.

Ser ut att funka på samma sätt som på andra plattformar: två olika användare kan skapa ett gemensamt inlägg som får båda användarna som avsändare och som syns i båda användarnas inläggsflöde.

Jag misstänker att det här också är del av Twitters större ambitioner kring exempelvis Spaces och andra funktioner: rigga för sponsrade samarbeten och för att få bredare snurr på innehåll genom att två twittrare kan dra nytta av varandras nätverk.

Twitter is testing a co-tweeting feature

Twitter is testing a feature for multiple users to write tweets together.

LinkedIn

LinkedIn testar ett nytt Discover-flöde

Tidigare i år la så Instagram tillbaka det kronologiska flödet för visning av inlägg och för bara en tid sedan var det dags för Facebook att göra samma sak. Men i båda fallen finns det ett aber: i och med att det går att se vänners inlägg (och överlag inlägg från konton man följer) kronologiskt i ett separat flöde så passar Meta på att packa huvudflödet med ännu mer innehåll från konton vi INTE följer. Rekommendationer på sånt vi borde upptäcka och följa. Nu testar LinkedIn samma sak.

LinkedIn har tagit fram ett helt eget Discover-flöde. Ett flöde kurerat av mänskliga redaktörer som ska lyfta fram intressant innehåll. Kort sagt ännu ett steg från LinkedIn att försöka göra plattformen mer attraktiv för innehållsskapare. Skapa ett ställe där innehållet i sig är det som räknas, inte vem du följer eller vilka inlägg och medlemmar som ditt nätverk interagerar med.

LinkedIn har, som alla andra, pushat ut rekommendationer allt mer aggressivt i det vanliga flödet (och andra ställen, som bland notiser). Det man nu gör är att samla den här typen av rekommenderat innehåll på ett ställe som ska göra det enkelt att hitta för den som som söker att, rätt bokstavligen, vidga sina vyer på LinkedIn.

LinkedIn Tests New Human Curated Discover Feed

LinkedIn is testing a new Discover feed, which surfaces relevant content from professionals outside your network.

LinkedIn släpper sin nya karusellfunktion officiellt

För ett tag sedan skrev jag om att LinkedIn hade återintroducerat stories – fast i ny kostym. Det handlar om att LinkedIn har uppgraderat sin karusellfunktion till att stödja fler format. Nu går det att lägga till saker som video och grafik i en karusell – som dessutom kan ”autospelas” igenom på samma sätt som en PowerPoint-presentation automatiskt kan byta bilder.

Och den nya storiesfunktionen heter… Carousels. Vilket förstås är både självklart och förvirrande. Med tanke på att LinkedIn rätt länge har haft stöd för att skapa pdf-karuseller så är det ingen större skillnad – det blir bara möjligt att lägga in andra typer av medier i samma funktion. Men lite mer förvirrande att den gamla karusellfunktionen hette ”dokument” på LinkedIn-språk så finns det utrymme för förvirring. Särskilt som möjligheten att skapa karuseller med bara en pdf lär finnas kvar. Och heta ”dokument”.

Nu har jag inte funktionen själv än, så förvirringsdiskussionen kan vi släppa. Jag cirklar istället tillbaka till stories.

För vad det här i grund och botten faktiskt handlar om är ett storiesformat – fast inte i den vanliga storieskostymen. Ett behållarformat med större utrymme för kreativitet bortom det vanliga LinkedIn-inläggsformatet.

LinkedIn har den här gången alltså valt att ta avstamp i en funktion som fungerar och används i lanseringen av, tja, stories 2.0.

LinkedIn Launches Native Carousel Posting Option

No more using the PDF workaround for your carousel posts.

LinkedIn lägger till stöd för externa länkar i bilder

LinkedIn fortsätter att försöka ge innehållsskapare fler anledningar att hänga på plattformen. Senast ut: LinkedIn gör en Youtubeinstagram.

Ja, typ så. LinkedIn har nu börjat rulla ut en funktion som gör det möjligt att lägga in extern länk i bilder som delas – och även i videos tydligen. En flytande länk som går att klicka på för att leda användaren någon annanstans.

Det stället kan förstås vara någonstans på LinkedIn – vilket företaget säkert helst vill – men vi kan nog anta att funktionen främst kommer att användas för att driva trafik till exempelvis en extern sajt.

Så ja. En rätt liten funktion och på LinkedIn-manér något som kommer långt efter att alla andra sociala medier redan har lagt till det. Dessutom ännu en funktion som gör LinkedIn mer som Facebook (ja, eller Insta eller vilken plattform du nu föredrar att jämföra med).

Det kommer förstås ge förnyat bränsle till hela diskussionen om huruvida externt länkande algoritmstraffas av LinkedIn. LinkedIn kommer säga att så inte är fallet och en massa LinkedIn-experter kommer att köra tester som visar att: jo, det gör det visst det. (Och som vanligt är jag benägen att tro att LinkedIn trots allt inte vill straffa ut en funktion som ska få folk att använda plattformen mer.)

Och hej – nu när Instagram gått all in på att vara en videoplattform så kanske LinkedIn kände att det fanns en lucka i utbudet. LinkedIn, det nya go to-stället för proffsfotografer som vill visa upp sitt arbete?

LinkedIn Lets You Add Clickable Links To Photo Posts

LinkedIn is introducing a new way to drive website traffic by including clickable links in photos.

LinkedIn släpper mallar för att formatera textinlägg

Dags för nyheter i LinkedIn. Två som jag har skrivit om tidigare och en som jag inte har sett något om innan.

Karusell: LinkedIns uppjazzade karusell – alltså den som så här långt har gjort det möjligt att ladda upp en pdf som konverteras till en svepkarusell – släpptes igår. Ja, skarpt alltså. Vanliga LinkedIn-medlemmar kan åtminstone ”se” funktionen idag och framåt, medan ”en bredare lansering” kommer senare i år. Det innebär att det hyfsat snart kommer att bli möjligt att skapa ”storieskaruseller” med stöd för att blanda olika format som bilder, grafik och video i ett storytellingpaket.

Klickbar länk: Stödet för att i bildinlägg lägga till en Youtube-liknande flytlänk som kan leda ungefär var som helst – alltså även till externa sajter – släpps ”kommande veckor”.

Mallar för textinlägg: Här har vi funktionen jag inte har sett tidigare. LinkedIn lanserar en ny funktion med mallar för textinlägg. Det blir alltså möjligt att snajsa till ett textinlägg med färger och olika typsnitt för att få dem att stå ut mer. Ni vet precis som i stories. Eller, ni vet, på… Facebook.

Jag riktigt känner hur pulsen redan varvar upp hos alla LinkedIn-purister.

https://techcrunch.com/2022/08/11/linkedin-tools-helping-creators-post-visual-content/

LinkedIn släpper guide för att skapa och genomföra Live audio events

Här du alltid varit jättenyfiken på LinkedIns Clubhouse-kopia Live audio events, men varit för rädd för att fråga? Fear not längre! LinkedIn har nu släppt en guide för hur du gör för att skapa ett eget ljudevent, komplett med lite tips för hur du ska göra och tänka för att få din sändning att flyga.

Och, ja, resten finns i pdf:en. Kolla där.

Jag studsar istället tillbaka till själva funktionen, som nu håller på att rullas ut till alla LinkedIn-medlemmar som har Skaparläget aktiverat (alltså de medlemmar som har ställt in sin profil för att mer fokusera på innehållskapande än CV, även om skillnaden i ärlighetens namn är… sådär stor). LinkedIns eget försök att som sagt var göra en Clubhouse. Nu när Clubhouse och ljud inte längre är lika hett som det var för något år sedan.

Men det är ju överlag lite LinkedIns grej. Att göra som alla andra – fast rätt mycket senare.

Skämt åsido. När Clubhouse trendade som mest så skrev jag om att LinkedIn kanske skulle visa sig bli den värsta konkurrenten till Clubhouse, trots att inte minst Meta storsatsade. Helt enkelt därför att LinkedIn-publiken var de som nästan mest sprang över varandra i användningen av Clubhouse. Det kändes i alla fall så under en period när snudd på vartannat inlägg på LinkedIn handlade om Clubhouse i allmänhet och specifika Clubhouse-rum i synnerhet.

Och det är ju inte så konstigt. Vad Clubhouse mer än något erbjöd var ju… panelsamtal. Alltså sånt man i alla tider har betalat för att få se på fysiska konferenser. Och ska vi vara krassa så är det inte direkt det visuella man är ute efter då…

Det återstår att se hur väl Clubhouse-LinkedIn kommer att landa – och LinkedIns satsningar på digitala evenemang överlag – nu när vi faktiskt kan träffa varandra fysiskt i stora samlingar igen.

No Title

No Description

Snapchat

Snapchats betalabonnemang har redan dragit in mer pengar än Twitters

Hur går det för de sociala plattformarnas betalabonnemang? Lite svårt att veta, eftersom företagen inte har redovisat de specifika siffrorna. Men det hindrar inte andra från att försöka sig på lite gissande. Som appanalysföretaget Sensor Tower. Enligt dem ska Snapchat+ så här långt ha genererat över 5 miljoner dollar i intäkter, medan Twitters motsvarighet Blue ska ha nått upp till 4 miljoner.

Så ungefär lika skulle man kunna säga. Men då har Twitters abonnemang funnits ute i över ett år medan Snapchats har lite mer än en månad på nacken. Det har kort sagt gått rejält mycket bättre för Snapchat i det här racet. Så här långt, åtminstone – det kan ju hända att Snapchat redan har slagit i taket medan Twitter kan fortsätta växa.

Ja, nu är det som sagt var uppskattningar och inte officiella siffror och det är förstås också lite svårt att säga jättemycket om penetrationen eftersom det inte är klart hur många användare respektive plattform har totalt. Men Snapchat verkar i vilket fall ha lyckats bättre än Twitter när det kommer till att få användarna att öppna plånböckerna för tillgång till några extrafunktioner i respektive app.

Visst pratar vi inte om himlastormande summor i sammanhanget, men det är samtidigt inte ingenting. Framförallt Snapchats siffror. Vi kan nog anta att vi kommer att se fler försöka sig på samma sak när Twitter och Snapchat nu visat att det överhuvudtaget går (mest en tidsfråga innan det är dags för Facebook och Instagram – säkert också TikTok). 

Social subscription Snapchat+ is already faring better than Twitter Blue | TechCrunch

Snapchat’s recent move into premium subscriptions has gained a bit of traction in its first weeks on the market. Though the social app maker just last

Snap ”utforskar” möjligheten att visa upp NFT:er som filter

Senast ut i raden av tjänster som satsar på – eller åtminstone testar – att lägga till stöd för NFT:er: Snapchat. Nu ”utforskar” Snap möjligheten att lägga till stöd för NFT:er – som filter.

Vad det handlar om är alltså det digitala, blockkedjebaserade format som ska göra det möjligt att släppa digitala föremål i begränsad upplaga precis som i den fysiska världen. Digitala samlingsobjekt, alltså. Precis som för de övriga sociala plattformar som har lagt till stöd så handlar det bara om att det går att visa upp sin samling, inte skapa eller köpa objekt.

Det intressanta i just Snapchats fall är att de har valt filtren som ställe att visa upp NFT:er. Det handlar om ett test och jag har inte sett exempel på hur det fungerar i praktiken, men poängen med användarskapade filter är för det mesta att följare också kan använda dem. Ett sätt att marknadsföra den som har skapat filtret genom användandet, så att såga. Det blir därför väldigt spännande att se hur Snap har angripit NFT:er i ljuset av det.

Ja, om testet överhuvudtaget går vidare till någon slags bredare utrullning. NFT:er och krypto överlag har svalnat betydligt intressemässigt jämfört med för ett år sedan.

Snap to let users showcase NFTs as filters – Latest Retail Technology News From Across The Globe – Charged

Snap is looking at potentially allowing users to showcase non-fungible tokens (NFTs) as social media platforms turn to collectibles despite the crypto-crash.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *