Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 27-32 2022

EU skjuter upp beslutet som kan stänga ned Facebook i EU. Facebook stänger sin livevideoshoppingfunktion 1 oktober. Alla Instagram-videos kortare än 15 minuter kommer att delas som Reels. Meta testar liveströmningsplattformen Super.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Artiklar på Ehandel.se

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

EU nära ett beslut att blocka Metas dataöverföringar till USA, kan innebära att Facebook och Instagram stängs ned i EU

Beefen mellan EU och Meta kring dataöverföringar kom idag ännu närmare en upplösning. Och inte en upplösning som Meta vill ha. EU är nu nära att fatta ett beslut att blocka Metas dataöverföringar till USA. Vilket, om vi ska tro Meta, kan innebär att Facebook och Instagram stängs ned här.

Frågan om dataöverföringar har rötter i Schrems II-domen som underkände det dataöverföringsavtal som fanns mellan EU och USA. Sedan dess – ett par år nu – har saker och ting levt i ett limbo. Däremot har EU – mer formellt Irlands dataskyddsinstans som är den myndighet som har den direkta översynen över Meta i och med att Metas huvudkontor ligger där – flaggat för att de kommer att fatta ungefär det här beslutet.

Den irländska myndigheten har nu skickat in ett uppdaterat förhandsbeslut i ärendet, där de alltså konstaterar att de  kommer att blocka Metas dataöverföringar från EU till USA. Detta efter att instansen nu till sist har underkänt den sista livlinan som Meta (och även andra amerikanska företag med användardata) har klamrat sig fast i för att kunna fortsätta skyffla data över Atlanten. Dessa kallade Standard contractual clauses ogiltigförklaras som lösning.

Ja, eller de har fungerat som en temporär lösning i väntan på att EU och USA skulle enas om ett nytt avtal. De båda sidorna gick ut med att de i princip hade nått en uppgörelse för några månader sedan, men sedan dess har det varit tyst. Och nu drar EU alltså pluggen ur Metas dataöverföringar.

Vad innebär det här? Ja, det är frågan. Meta har tidigare sagt att det skulle kunna innebära att de ”sannolikt inte längre kommer att kunna erbjuda några av våra viktigaste produkter och tjänster, inklusive Facebook och Instagram, i Europa”. (Ja, eller EU – Meta verkar ha slirat lite geografin i den dokumentation som skickades in som typ remissyttrande.)

Intressant nog gäller beslutet inte WhatsApp, som tydligen hanteras av en annan kontrollinstans – men det finns förstås risk för att Irlands beslut blir vägledande.

Vi kan nog oavsett anta att det slutgiltiga beslutet inte är långt borta. Återstår sedan att se vem som blinkar först.

Irish regulator moves closer to ban on Facebook EU-U.S. data flows

Ireland’s data privacy regulator moved a step closer to a ruling that could halt EU-U.S. data transfers by Meta-owned Facebook and Instagram when it shared an updated draft order with other EU regulators on Thursday, a spokesperson said.

EU skjuter upp beslutet som kan stänga ned Facebook i EU

Ni vet det irländska dataskyddsbeslutet som Facebook (och förmodligen hela Meta) fasar inför? Beslutet som kan tvinga Facebook att sluta skicka EU-medborgares användardata till USA och som kan leda till att Facebook stänger ned sin tjänst i EU? Facebook kan andas ut en stund till. Efter att Irlands dataskyddsinstans skickat ut sitt beslut på remiss till kollegorna i övriga medlemsländer så har det inkommit protester. Det är alltså lite tillbaka till beslutsbordet för Irland.

Vad innebär det här i praktiken? Att Irland måste ta till sig de avvikande åsikterna och försöka skaka fram ett nytt beslut. Eller åtminstone skruva på formuleringarna, något som kan ta upp till fyra månader – vilket tydligen är den tid som tidigare har behövs i liknande situationer. Om Irland inte lyckas få till något som alla kan enas om så skickas beslutet vidare till European Data Protection Board, som kan skjuta upp till slutgiltiga beslutet ytterligare.

Så som artikeln konstaterar så har Meta räddats ett tag till av… EU-byråkrati.

Det kändes rätt väntat att det skulle bli förseningar i beslutet. Det är ju trots allt en… rätt stor fråga som ska avgöras. Om man ska vara lite elak så skulle jag kunna säga att de berörda instanserna inte är bekväma med att fatta beslutet som kan slå undan benen på amerikanska, stora plattformar som såväl medborgare som företag är lite… halvberoende av för sin digitala närvaro. Att de kort sagt hoppas att EU-kommissionen ska hinna skaka fram ett nytt dataöverföringsavtal med USA så att hela frågan blir inaktuell.

Fortsättning följer. Igen.

Europe staves off Facebook blackout – for now

EU regulators at odds over how to block Meta from sending Europeans’ data to the US.

Facebook stänger sin livevideoshoppingfunktion 1 oktober

Gillar du att livevideoshoppa via Facebook (tjänsten alltså, som fortfarande heter Facebook)? Sucks to be you i så fall. Facebook drar ur sladden för just den funktionen 1 oktober i år. Facebook ska gå all in på Reels istället.

Ja, nu betyder det här förstås inte att Facebook skrotar funktionen att livesända, men däremot kommer det inte bli möjligt att exempelvis tagga föremål i sändningar för att på så sätt göra dem shoppingbara. Så för den som vill TV-shopsända så blir det nu till att vända sig till andra tjänster.

Som… Reels. Ja, Meta konstaterar att det fortfarande kommer gå utmärkt att tagga produkter i dina reels. Meta fortsätter alltså gå all in på Reels för ungefär allt. Allt i jakten på att hålla TikTok bakom sig. Men även om Meta inte säger det rakt ut så kan vi anta att funktionen har flugit… sådär bra just på Facebook. Inte minst med tanke på att ett av ställena som Meta tycker att du ska använda istället för Facebook för ditt livevideoshoppande är Instagram. Så Meta kastar alltså inte in livevideoshoppinghandduken helt och hållet.

Samtidigt är det här ännu ett tecken på att livevideoshoppinghypen kan ha passerat toppen och börjat sin långsamma resa nedåt. Och sedan upp igen – om hypekurvan gäller även i det här fallet (vilket jag tror). Ett annat tecken är att även TikTok skalar tillbaka sin satsning. Ja, eller till och med lägger ned den helt och hållet vad det verkar. Åtminstone just nu.

Facebook is shutting down its live shopping feature on October 1 | TechCrunch

Facebook is shutting down its live shopping feature on October 1 to shift its focus to Reels, the company announced in a blog post. After this date, you

Alla Instagram-videos kortare än 15 minuter kommer att delas som Reels

I början av sommaren testade Instagram att låta kortare videos automatiskt förvandlas till Reels – även i vanliga inlägg alltså. Det verkar ha varit ett test som föll väl ut, eftersom Instagram nu gör funktionen permanent. Alla videos som är kortare än 15 minuter kommer nu automatiskt att reels och kan därmed tittas på och användas av andra som vilken reel som helst.

Dessutom så passar Instagram på att slå ihop Reels och Video på profilsidan, så att videoinnehåll alltså hamnar på en och samma plats.

Som artikeln konstaterar så lär det här inte minst kunna bli en utmaning för dem som gillar horisontella videos, eftersom Reels som bekant handlar om vertikalt format. Men det innebär också att kortare videos (som lär vara den absoluta majoriteten av allt som delas här) alltså blir tillgängligt att remixa för alla (om man inte begränsar visningen av en video bara till sina vänner).

Har jag sagt att Meta verkligen, verkligen, verkligen vill att vi ska använda Reels?

https://techcrunch.com/2022/07/21/instagram-video-posts-shorter-than-15-minutes-now-shared-reels/

Facebook lägger till kronologiska flöden – och ökar antalet inlägg från konton du inte följer

Så har det blivit dags för Facebook att kopiera igen. Den här gången från… Instagram. Facebook lägger till ett antal nya sätt att visa innehållet i flödet. Framförallt med möjlighet att bara se inlägg från vänner. Inlägg som dessutom visas upp kronologiskt.

Men så finns det ett rätt stort aber: det huvudsakliga flödet i Facebook – som man lär tvingas se varje gång man går in i Facebook på samma sätt som det fungerar i Instagram – kommer att packas med mer innehåll från konton du inte följer. Rekommendationer på sånt du borde följa, alltså.

Det är kort sagt ännu ett steg från Facebook att skapa ett flöde som är mer som TikTok. Våra vänners innehåll är helt enkelt för tråkigt, så vi måste få upp annat för att hålla kvar oss. Men det innebär också att Facebook tar ett stort steg från sina rötter på ett principiellt viktigare sätt: bort från det sociala nätverket som viktigaste bas för det innehåll som visas. Och, om man så vill, som anledning att gå in i Facebook.

Facebook’s new ’Feeds’ tab chronologically displays posts

Facebook differentiates: Home is a discovery engine to find new content and creators; Feeds provides a way to access content from those you’re connected with

Facebook gör det möjligt för innehållsskapare att tjäna pengar på musik i videos

Nytt försök från Facebook att attrahera innehållskapare: möjlighet att tjäna pengar på musik i videos. Kreatörer kan alltså stoppa in musik från sina favoritartister i videos och kunna tjäna pengar på annonser som visas i klippet. Dessutom får upphovsrättshavaren också del av intäktskakan.

Okej, nu finns det förstås begränsningar, som krav på längd och hur musiken används. Det gäller dessutom inte vilka låtar som helst som Meta har licensierat, men det är oavsett ett intressant drag som är tänkt att få både innehållskapare och artister att vilja ge Facebook mer tid och kärlek i kampen om användarnas tid.

Creators on Facebook can now earn money through videos that use licensed music | TechCrunch

Meta announced today that creators on Facebook can now earn money through their Facebook videos that use licensed music. The company is launching ”Music

Instagram breddar sitt prenumerationstest och lägger till fler funktioner

2024 är (just nu) året när Meta kommer att börja ta betalt för sina tjänster. Åtminstone transaktionsavgifter på köp via plattformarna som ett sätt att försöka minska annonsberoendet när det har kommit grus i annonsmaskineriet. Ett sätt att ta ut avgifter är via prenumerationstjänster av olika slag. Därför breddar nu Meta sitt test av prenumerationer i Instagram. Och lägger dessutom till fler funktioner. 

När Instagram började att testa möjligheten för innehållsskapare att låta följare prenumerera på exklusivt innehåll så var det bokstavligen talat bara en handfull influencers som fick del av funktionen. Nu ska ”tiotusentals” ha tillgång. Det firar Instagram med att lägga till fler funktioner i prenumerationerna.

Från början ingick stories och livesändningar bara för prenumeranter plus ”prenumerationsdekaler”. Nu får kreatörer som ingår i testet chans att även erbjuda sina prenumeranter exklusiva gruppchattar, reels och vanliga inlägg. Sist men inte minst så lägger Insta även till en ”för prenumeranter”-flik på kreatörens profilsida så att prenumeranter snabbt kan hitta sitt exklusiva innehåll.

(Och, kan man tänka, göra icke-prenumeranter så avundsjuka att de också börjar prenumerera. Det är kanske den enskilt viktigaste baktanken med den nya avdelningen).

https://techcrunch.com/2022/07/14/instagram-creator-subscriptions-expansion/

Instagram börjar testa helskärmsbilder

Instagrams utspel i sommar att appen ska bli ännu mer TikTokig (hoho) – alltså ännu mer fokusera på och premiera video – möttes av sådär många jubelrop. En del Instagramanvändare börjar tycka Instagrams TikTok-besatthet börjar gå lite väl långt och sabba det som folk gillar med Instagram. Kort sagt: att vanliga bilder förpassas lite väl mycket till avbytarbänken. Nu försöker Instagram blidka sina kritiker med större bilder. Helskärmsbilder, till och med.

Inom ett par veckor kommer Instagram börja testa stöd för 9:16-format för bildinlägg. På samma sätt som innehåll i, tja, Reels.

Återstår att se hur väl det nya bildinitiativet landar hos användarna.

Instagram will soon test ultra-tall photos to match its full-screen Reels

Instagram plans to begin testing ultra-tall 9:16 photos ”in a week or two,” according to CEO Adam Mosseri. The full-screen aspect ratio will allow images to receive the same emphasis as videos on the platform.

Instagram testar nytt liveströmningsverktyg

Instagram fortsätter att satsa på video i alla dess former. Som live. Nu kommer ett nytt verktyg för att göra det lättare att åstadkomma det sistnämnda: Live producer. Ett verktyg som gör det möjligt att använda externa livesändningslösningar, som Streamyard, för att Insta-sända via datorn.

Det gör dessutom att det går att använda externa kameror, mikrofoner och grafik i sändningar via Instagram.

Nu är det däremot förmodligen ingen idé att du börjar leta efter den nya sändningsfunktionen i ditt Insta-konto. Det handlar fortfarande om ett test, så vi får väl se när det blir dags för bred utrullning. För det kan vi nog vara säkra på att det blir.

Det är inte bara de externa lösningarna som visar att Insta fortsätter växa upp, utan också datorkopplingen. Instagram höll förvånansvärt länge fast vid sina mobilrötter som gjorde att flera kärnfunktioner och vanliga handgrepp krävde mobilappen. Men i takt med att Instagram allt mer har gått från en plattform för privatpersoner som ville dela och se bilder till en plattform där företag ska kunna bygga nära nog hela sin närvaro så har tjänsten satsat allt mer på just datorfunktioner.

Instagram tests a ’Live Producer’ tool

Within the Live Producer viewer on instagram.com, you’ll see a preview of what your stream will look like.

Instagram börjar testa sin influencermarknadsplats

Så har det blivit dags för Instagram att trycka på stora testknappen för nästa influencerinitiativ: Tinder för influencers!

Ja, typ. Instagram börjar nu testa sin egen influencermarknadsplats, där influencers som söker samarbeten och företag som söker influencers ska kunna hitta och högersvepa varandra. Dock bara som stängd inbjudningsbeta för några utvalda testare i USA just nu. Den nya tjänsten bor i Metas Business suite och låter företag filtrera och söka efter influencers på ett antal olika parametrar – som basinfo om ålder och kön till antal följare och intresseområden.

Omvänt kan influencers anmäla intresse av att samarbeta med specifika varumärken så att varumärkena på så sätt har ett ställe där intresseanmälningar samlas ihop.

Tanken med den nya tjänsten är dessutom att den ska fungera som samarbetsyta: att kampanjer ska kunna skapas och delas med influencers. Inklusive ”leverabler och kompensation”. Det sista vore ju onekligen rätt intressant – beroende på hus pass öppen infon blir.

Nu är det ju inte så att Insta direkt är först med det här, men där Meta tidigare i stort har varit nöjda med att vara stället (ja, eller ställena) där influencers kan husera och dra in stålar så vill de nu mer och mer kapa åt sig andelar i tidigare skeden av processen. Jag misstänker att en stor anledning är ungefär samma sak som ligger bakom mycket av det Meta gör nu: försöka få snurr på andra intäktsvägar när annonsmaskinen börjar sacka.

Instagram’s creator marketplace is on an invite-only basis

Instagram has started testing its new creator marketplace, a hub designed to help brands discover and reach out to creators about partnerships and campaigns.

Meta testar liveströmningsplattformen Super

Först så går det ner, sen så går det upp. Ja, eller nåt sånt. För någon vecka sedan meddelade Facebook att de skrotar sin livevideoshoppingfunktionalitet 1 oktober, men samtidigt börjar de testa en tjänst som skulle kunna bli en ersättare: Super.

Den nya plattformen, med sitt inte-alls-hybris-namn, är ingen rak ersättare. Super är en livesändningstjänst som testas med ”en liten grupp” innehållsskapare. De när dessutom formellt del av Metas labbverksamhet NPG, så det är alltså ett test på flera sätt. Och det är dessutom en tjänst som är fristående från Facebook. Eller någon av Metas övriga tjänster.

Men i övrigt är det rätt mycket befintlig Meta-livesändningsfunktionalitet utbruten som en separat tjänst – dessutom bara för datorbruk just nu. Kanske ännu mer Twitchifierad, men i stort samma stöd för dricksande som numer finns mest överallt i liknande tjänster.

Så ett väldigt litet test av en i stort befintlig Facebook-/Instagram-funktion, paketerad som en separat tjänst. Och ja, ett riktigt MVP-test, typ. Men det är ändå ett intressant drag.

Att Facebook lägger ned sin livevideoshopping motiverades med att det är Reels, Reels, Reels som gäller nu. Även på Facebook. Men det lär också ha handlat om svalt intresse. Samma skäl som ska ligga bakom att TikTok pausar just livevideoshoppandet överlag. Och det är rätt mycket i linje med hela hypekurvan om man så vill: det här fenomenet har nog nått sin hypetopp och har börjat den långsamma resan utför. Snart kommer livevideoshopping i västvärlden att dödförklaras av någon.

Och om hypekurvan håller även vad gäller den här tekniken – vilket jag tror – så kommer den på riktigt att slå igenom lite senare. Förmodligen i en något anpassad form, som matchar kundbeteenden och affärsmodeller bättre.

Här kommer Super in i bilden. Ett försök från Meta att testa hur en helt fristående liveplattform skulle kunna fungera. För vanligt livesändande, för spelvideosändande och, ja, för livevideoshopping. En plattform som inte är så tajt kopplad till Metas övriga tjänster. Både VR och gamla hederliga sociala sådana.

Meta testing new livestreaming platform for influencers

Meta believes there’s a market for a livestream platform for influencers and creators.

Instagram på gång att lägga till schemaläggning inuti appen

Sugen på att kunna schemalägga dina Insta-inlägg? Eller dina reels för den delen? Grattis! Nu kan du snart göra det. Instagram ser nämligen ut att vara på gång med precis den funktionen.

Visst, inte direkt så att det inte går redan idag via externa verktyg. Och företag och alla som arbetar mer seriöst med Instagram lär redan använda tjänster som erbjuder precis det här. Det här är kort sagt en funktion som främst vänder sig till normalanvändaren som vill kunna tidsstyra inlägg då och då.

Instagram Moves to Next Stage of Development with its Native Scheduling Tools

This could make it much easier to manage your IG content on the go.

Instagram breddar NFT-stödet till 100 länder

NFT-lovers of the world, unite and take over. Åtminstone de som bor i något av de 100 länder där Instagram nu får stöd för att visa upp sin NFT-samling. Från att ursprungligen bara ha funnits i USA så inleds nu alltså den globala utrullningen.

Vi pratar alltså om stöd för att visa upp (främst) blockkedjebaserade samlingsobjekt direkt i sin Insta-profil.

Egentligen kanske inte en så stor nyhet – annat än att man kan anta att USA-testet har fallit hyfsat väl ut. Men det finns en intressant detalj i Mark Zuckerbergs presentation av breddningen: de länder som det gäller. Eller rättare sagt: inte gäller.

Exakt vilka länder som nu omfattas sägs inte, mer än att det handlar om 100 länder i Afrika, Asien, Mellanöstern och Amerika (utanför USA). Vi noterar med andra ord att Europa – i synnerhet EU – väldigt mycket ser ut att lysa med sin frånvaro. Något som är milt sagt oväntat med den stora pushen som Instagram nu gör.

Vi kan med andra ord anta att Meta har sprungit på extra stora legala utmaningar i EU. Eller bara tror att det kommer att bli extra roddigt att få igenom funktionen här.

Meta is expanding NFT support on Instagram to 100 countries

Users and businesses in more than 100 countries in Africa, Asia-Pacific, the Middle East and the Americas will now be able to share their NFTs on Instagram.

Instagram börjar kopiera BeReal

Vad är Metas främsta verksamhets-USP? Precis! Kopiera andra. Nu har det blivit dags för Meta att rikta siktet mot en ny tjänst: bilddelningsappen BeReal.

BeReal har i år seglat upp som den senaste anti-Instagram-appen. En app som alltså ska handla mer om autenticitet än Metas tjänst: du får en notis om att det är dags att ta en bild och har sedan två minuter på dig att fota något som du sedan delar med andra. Ett snapshot av vardagen, typ.

Det Instagram nu mer specifikt har kopierat in sig på är dels BeReals funktion att använda kameran på baksidan och framsidan av mobilen samtidigt och dels en funktion med en QR-kod som visar var du är någonstans.

Och… ja, nu är ju inte BeReal ensamma om att erbjuda ungefär de här funktionerna, men det är förstås mycket roligare att säga att Meta är i kopieringstagen igen. Inte minst som att Meta, som vanligt, kopierat funktionerna rätt rakt av. Även utseendemässigt.

Men det finns också mer konkreta saker som pekar på att det inte är en slump att Meta nu kopierar funktioner som finns i just BeReal.

BeReal är fortfarande rätt mycket en liten blipp på social-radarn. Framförallt jämfört med Instagram. Men vi har sett hur Meta börjar kopiera saker som trendar allt tidigare. Vi såg hur fort det gick för Meta (och övriga ska sägas) att börja kopiera Clubhouse – trots att tjänsten då knappt ens fanns bortom hypen. Vill man vara elak så skulle man kunna säga att Meta blivit besatta att vara snabba på bollen eftersom de tappade TikTok-bollen. Att Meta väntade lite för länge med att inse hotet från TikTok.

Instagram Takes Inspiration from BeReal with New Test Features

BeReal is fast becoming the latest muse for Instagram’s product development team.

Messenger börjar till sist testa krypterade chattar

Så har det till sist blivit dags för Messenger att få det som i princip alla stora chattplattformar har haft ett tag nu: krypterad kommunikation genom hela kedjan.

Även Messenger har haft stöd för krypterad kommunikation ett tag, men det har krävt att användaren själv går in och aktiverar det – något som de flesta säkert inte har gjort. Vad Meta nu börjar testa är att kryptering ska vara det förinställda läget så att användare inte behöver göra något för att aktivera funktionen. Om allt går som det ska så ska funktionen rullas ut globalt ”nästa år”.

Och att det här kommer nu beror på att Meta blev påkomna med att lämna ut chattar till amerikanskt rättsväsende som fick en sjuttonårig flicka dömd för att ha gjort abort i Nebraska. En följd av att USA:s högsta domstol ogiltigförklarade den historiska Roe vs. Wade-domen som säkrat aborträttigheter i USA.

Ja, eller det är åtminstone en tacksam vinkel. Men Meta gick dels ut och sa att den begäran om användardata de fick inte sa något om abort (och låg dessutom en tid tillbaka) och Messenger-kryptering är dels något som Facebook har pratat om länge utan att komma till skott. Kopplingen till den aktuella domen är med andra ord rätt lös.

Det som däremot har varit Metas största utmaning genom åren är att politiker och rättsväsende inte har varit jättepigga på krypterade chattar då det innebär att inte heller polis eller underrättelseorganisationer kan läsa det som skickas (ja, om man inte lyckas knäcka krypteringen förstås). Med tanke på att Meta/Facebook genom åren har haft… en och annan dust med reglerare och lagstiftare på hemmaplan så har de helt enkelt tagit det lite lugnt på Messenger-krypteringsfronten i ett försök att inte dra på sig mer ilska.

Men nu ser det alltså ut som att Messenger till sist gör gemensam sak med WhatsApp (och som sagt de flesta andra tjänster) och ser till att kommunikationen mellan användare – på gott och ont.- inte kan avlyssnas. Eller begäras ut.

https://www.theverge.com/2022/8/11/23301275/facebook-messenger-end-to-end-encryption-default-test-e2ee-privacy-security-plans

Instagram mest nedladdade appen i världen Q2, Snapchat gör succé i Indien

Jajamensan. Ännu en lista över de mest nedladdade apparna i världen (och ett antal länder). Den här gången är det Data.ai (som tidigare hette App Annie) som har tagit sig en titt på hur det gick under årets andra kvartal. Och… i stort känner vi igen mycket. Same old, same old. Men det finns trots det några intressanta saker här som är värda att lyfta fram.

Dels kan vi notera att senaste stora social-hypen BeReal (senaste appen att vilja vara en anti-Instagram, där man varje dag får två minuter på sig att ta en bild på vad man gör just då) har flugit väldigt bra i Storbritannien, där den laddades ner fler gånger än någon annan app. Men i övrigt syns den inte alls, inte ens i hemlandet Frankrike.

Men det i mitt tycke mest intressanta är tre saker: Instagram, Snapchat och Facebook.

Instagram var, åtminstone enligt Data.ai, världens mest nedladdade app. Något som vi har sett några gånger under senaste året eller så. Ett brott mot pandemitrenden där TikTok prenumererade på förstaplatsen under nästan två år.

Det andra som är intressant är att Snapchat har orkat masa sig upp till en femteplats. Snapchat ligger ungefär här så det i sig är inte intressant, men appen hittar oavsett nya användare trots att det nästan känns som att den har glömts bort i skuggan av TikTok.

Det tredje är att Facebook totalt sett fortsätter ligga på någon av de allra högsta platserna globalt sett, trots alla domedagsspekulationer om den. Under Q2 hamnade Facebook dessutom före TikTok.

Tittar man lite snabbt på ikonerna som återfinns i bilden så ser vi däremot att TikTok totalt sett finns med flest gånger – det är bara i Sydkorea den inte är topp fem (appen är förbjuden i Indien så att den saknas där är inte så konstigt). Instagram och Facebook återfinns topp fem bara i fyra länder, medan Snapchat bara orkar med den bedriften i ett enda land: Indien.

Men det som förenar Instagram, Facebook och Snapchat är var de varit störst: Indien, Indonesien och Singapore. Med andra ord: viktiga tillväxtmarknader. Framförallt Indien och Indonesien. Här hittar vi visserligen också TikTok, men den är ju stor mest överallt. Kanske mest intressant att Facebook ligger före Instagram i både Indonesien och Singapore. Det kan tyda på att Facebook inte har samma boomerstigma som här i väst, något som kanske är ännu viktigare för Meta än att Instagram går bra.

Dessutom har Snapchat alltså haft ett sjujäkla bra kvartal i Indien. Snapchat var länge den mest västorienterade av de stora sociala tjänsterna, men nu ser det ut som att satsningarna på nya marknader verkar börja bära ordentlig frukt. Att Snapchat ser ut att skaffa sig en allt tyngre position på 2020-talets viktigaste tillväxtmarknad är med andra ord väldigt viktigt för framtiden.

Facebooks och Instagrams inbyggda webbläsare spårar allt en användare gör

Så har Meta blivit påkomna med att spåra sina användare utan användarnas tillåtelse igen. Och bryter därmed mot Apples appspårningsregelverk. Och förmodligen i rena farten mot även mot GDPR.

Det är en analys av hur externa länkar i Facebook och Instagram hanteras som har kommit fram till det här. Istället för att använda Apples Safari som webbläsare i apparna har Meta valt att bygga en egen. En som likt Safari bygger på WebKit, men som dessutom petar in en Meta pixel. En pixel som gör det som pixlar gör mest: spårar vad användaren gör.

Pixel ger meta tillgång att spåra allt vad en användare gör på en extern sajt, inklusive tydligen alla interaktioner. Och då inte bara vad som tittas och klickas på, utan även inmatning av lösenord och kreditkortsnummer i fält. Det i sin tur görs utan att vare sig användaren eller den aktuella sajtens samtycke (ja, eller kanske snarare vetskap i det senare fallet).

Nu ska vi väl hålla det alarmistiska på en hyfsat sansad nivå. Meta lär knappast sälja användares lösenord eller kreditkortsnummer på mörka webben, även om det är ett… rätt stort säkerhetshål om det stämmer. Men det är oavsett bevisligen ett sätt för Meta att kunna spåra även användare som har sagt nej till att bli spårade. Nu har jag inte koll på hur det ser ut på Android-sidan, men vi kan väl anta att det funkar på liknande sätt där.

Meta ansluter sig alltså till samma skara som bland andra Snapchat och TikTok. Alltså tjänster som har blivit påkomna med att mer eller mindre aktivt fortsätta spåra användare även om användarna har sagt nej till att bli spårade. Att alltså klamra sig fast vid en halvobsolet affärsmodell snarare än att gilla läget och jobba framåt.

Men det kanske största problemet när de aktuella tjänsterna gör det här är att det blir ännu fler törnar mot trovärdigheten. Och med tanke på det uppskruvade debattklimatet kring hur den här typen av tjänster begränsar yttrandefriheten så är förtroendeglapp en betydligt större fråga än sista raden i bokföringen.

Analysis Suggests Instagram Tracks User Web Activity Through In-App Browser

A new analysis of the Instagram app has suggested that every time a user clicks a link within the app, Instagram is capable of monitoring all of…

Uppgifter: Metas marknadsandel inom annonsering minskar för första gången

Vilka är världens största annonsplattformar? Svarar du ”Google” och ”Meta” så har du väldigt rätt. Definitivt inom digital annonsering, men i praktiken annonsering överhuvudtaget. De två bolagen har i sisådär ett decennium sugit upp den absolut största högen annonspengar sett till marknadsandelar. Marknadsandelar som dessutom har fortsatt bli allt större.

Men nu kan det vara slut på den utvecklingskurvan för Meta: uppgifter från Business Insider pekar på att Metas marknadsandel i år kommer att minska för första gången någonsin.

Och ja, vi pratar inte om några officiella – eller ens definitiva siffror. Halva året återstår ju trots allt. Men Business Insider har dragit en kurva utifrån indikationer på att fler och fler annonsörer vänder Meta ryggen. Eller åtminstone säger att de ska flytta sina Meta-pengar (vilket förmodligen mest handlar om Facebook-pengar) till andra ställen. Effektiviteten i Metas annonser upplevs inte längre som lika hög.

Och det är ju inte direkt så att Meta inte själva har delat med sig av tecken på att det kan barka åt det här hållet. Apples appspårningsbegränsning har legat som en våt filt över Meta senaste året eller så och post-pandemi, inflation, krig och komponentbrist har inte direkt gjort saker och ting bättre.

Så finns förstås stora TikTok-spöket, även om jag kanske inte tror att just TikTok påverkar Facebook-annonseringen lika mycket. Det kan däremot finnas andra spelare som också börjar roffa åt sig allt större andelar. Amazon framförallt, men även mindre givna namn som Apple.

Vi får väl se mot slutet av året om Business Insider spådom visar sig stämma eller om Meta klarar av att fortsätta växa. Det är ju inte första gången som Meta – eller framförallt Facebook – har annonsräknats ut.

Facebook faces a reckoning as advertisers slash spending and abandon the platform for the first time ever

Digital ad sellers are having a bad year. But for Facebook parent Meta Platforms, the problem is worse – and it may be one it doesn’t recover from.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *