Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 43 2022 – del 3

Kvartalsrapporter Q3 2022 från Apple, Google, Meta, Amazon, Spotify, Shopify och Pinterest. Google skjuter upp nedstängningen av Universal Analytics 360.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Ekonomi och finans

Apples kvartalsrapport Q3 2022: starkare än väntat, iPhone-försäljningen dock lite svagare

Dags för ny kvartalsrapport för Apple. APPLE SMASHES EXPECTATIONS! Blir inte rubrikerna den här gången. Däremot lyckades Apple slå marknadens förväntningar när det kom till både omsättning och vinst. iPhonen och tjänsterna levererade dock inte som önskat. Allt som allt leder det till att Apples aktie… går upp lite i efterhandeln? (Whaaaaat? säger Snap, Meta och Amazon.)

Totalt omsatte Apple 90,1 miljarder dollar under kvartalet, 8,1 % bättre än för ett år sedan. Vinsten landade på 20,7 miljarder dollar, vilket var plus minus noll jämfört med Q3 2021 (20,6). Men det var åtminstone inte en minskning, vilket de flesta analytiker nog hade väntat sig.

Fördelat på de olika rapportsegmenten så fördelade sig omsättningen så här:

  • Phone: 42,6 miljarder dollar (+9,5 %)
  • Mac: 11,6 miljarder (+26,1 %)
  • iPad: 7,2 miljarder (-13,3 %)
  • Wearables, Home and Accessories: 9,7 miljarder (+10,2 %)
  • Services: 19,2 miljarder (+4,9 %)

iPaden lär ha dragits ned på grund av att många säkert väntade på de nya iPads som släpptes i oktober. iPaden har med andra ord god chans att få ett hyfsat stort uppsving det här kvartalet. Det här gäller egentligen också iPhonen och WHA, med tanke på att nya iPhone-modeller, Watch och Airpods släpptes precis i slutet av kvartalet. Vi lär se effekten av de nya modellerna först det här kvartalet.

Men det som sticker ut absolut mest här är den rätt totala inbromsningen för det numer så viktiga tjänstesegmentet. Det verkar med andra ord som att människor har sparat in mer på tjänster än på hårdvara i Apples fall. Det kommer bli väldigt intressant hur det här kommer att påverka julperioden. Om det här mönstret håller i sig.

Tittar vi på det geografiska så såg det omsättningsmässigt ut så här:

  • Amerika: 39,8 miljarder dollar (+8,2 %)
  • Europa: 22,8 miljarder (+9,6 %)
  • Kina: 14,6 miljarder (+6,2 %)
  • Japan: 5,7 miljarder (-5 %)
  • Resten av världen: 6,4 miljarder (+23,1 %)

Apple ökade alltså omsättningen i samtliga regioner utom Japan. Men det största utropstecknet stod Resten av världen-segmententet för. Dubbelt upp. Dels den stora uppgången och dels att Resten av världen därmed gick om Japan.

Med tanke på den jätteklump som Resten av världen är så är det förstås svårt att säga exakt vilka regioner och länder som står för största uppgången här, men jag misstänker att Indien står för en väldigt stor del.

Så för att summera så har Apple alltså stått sig överlägset bäst bland de stora techbolag som har kommit med sina kvartalsrapporter. Men med det sagt så har är det inte bara kavlugn seglats för Apple. Framförallt tvärniten för Apples stora framtidssegment Services var en rätt rejäl plump i protokollet.

Återstår som sagt var om det är ett litet gupp på vägen eller om Apple börjar nå tillväxttaket för sina tjänster. En silverkant är att några tjänster ännu inte är fullt utrullade globalt, så där kan finnas tillväxtpotential för de befintliga paketen.

Omsättningen på 90 miljarder dollar innebär att Apple gör sitt bästa Q3 någonsin. Milt sagt ett styrketecken med tanke på läget i världen. Å andra sidan kom svenska e-handlaren Lyko med samma besked i samband med sin kvartalsrapport för någon vecka sedan – så att det ser ut som att konsumenter fortfarande är beredda att öppna plånböckerna. De har bara blivit mer selektiva.

Bra och dåliga nyheter är att Apple har problem att hålla jämna tillverkningssteg med efterfrågan på iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max. De modeller som Apple tjänar mest pengar på alltså. Men för att kunna tjäna pengar på dem så måste de ha telefoner att sälja…

Två tredjedelar av alla Apple Watch såldes till förstagångsköpare under kvartalet. Förstås väldigt viktigt för Apple. Men det berodde nog mycket på att de som funderat på att byta upp sig från en gammal Watch väntade in de nya modellerna som släpptes i slutet av kvartalet. Uppgraderingsköpen kommer med andra ord sannolikt först att synas i nästa kvartalsrapport.

Apple shoppar fortfarande i snitt ett företag i månaden.

No Title

No Description

Googles kvartalsrapport Q3 2022: Youtube-intäkterna fortsätter minska

I förra veckan var det dags för den första stora annonsplattformen att redovisa sina siffror för förra kvartalet. En kvartalsrapport som gjorde att Snap åkte på storstryk när marknaden kapade Snaps aktiekurs med nära en tredjedel. Ikväll var det dags för den största annonsplattformen av dem alla att berätta hur det gick. Och… det var ungefär samma utfall som för Snap när Google öppnade böckerna.

Google (eller ägarbolaget Alphabet om vi ska vara formella) redovisade ett resultat där såväl omsättning som vinst kom in under marknadens förväntningar.

Omsättning för Q3 slutade på 69 miljarder dollar, eller 6 % bättre än för ett år sedan (justerat för valutakurser). Det är ju en milt sagt stor hög pengar. Men tillväxttakten på 6 % var ett halvt ljusår från de 41 % som Google bjöd på samma period 2021.

Vinstmässigt gick det ännu sämre. 13,9 miljarder dollar var en minskning jämfört med Q3 2021, då vinsten summerades till 19 miljarder.

Som vanligt är det förstås trots annonsmotvinden i världen reklamintäkterna som dominerar. Sökannonserna omsatte 39,5 miljarder jämfört med 37,9 miljarder 2021. Det var också det enda annonssegmentet som ökade jämfört med 2021. Annonsnätverket minskade omsättningen från 8 miljarder till 7,9 – mer eller mindre plus minus noll men fortfarande en liten minskning.

Kanske ännu värre att ungefär samma sak gällde också för det som för bara två år sedan var Googles stora annonsintäktsstjärnskott: Youtube. Här sjönk intäkterna från 7,2 till 7,1. Med andra ord: Youtube came up Shorts.

Lite ljusglimt i tillvaron var att alla övriga verksamhetsområden ökade sina intäkter jämfört med 2021. ”Other” (som är saker som Pixel-hårdvara och prenumerationer) ökade från 6,7 till 6,9 miljarder, molntjänsterna gick från 5 miljarder till 6,9 miljarder och till och med ”Other bets” (labbverkstaden med bland annat Waymos självkörande bilar) plussade på intäkterna från 182 miljoner till 209 miljoner.

Det här gjorde faktiskt – lite ironiskt – att Google lyckades med något som de har jobbat för rätt länge: annonsintäkterna stod under Q3 2022 för mindre än 80 % av Googles totala intäkter (78,9 % jämfört med 81,6 % för ett år sedan).

Googles lyckades dessutom med ett annat hyfsat stort konststycke: att sänka sina trafikanskaffningskostnader (TAC) rätt rejält.

TAC är det Google betalar till andra för att driva trafik till sina plattformar (största enskilda posten är de rätt jättmånga miljarder som Google betalar för att fortsätta vara förvald sökmotor i iOS). TAC är alltså lite grann de pengar som Google betalar för att sedan kunna tjäna pengar på de annonser de säljer. Den siffran har sjunkit rätt länge, men det har mest handlat om tiondelar. Nu sjönk TAC från 21,7 till 17,1 %. Ännu en ljusglimt för Google. Att se om de kan ligga kvar på den nya nivån.

Google-aktien backar just nu närmare 6 % i efterhandeln. Som jag skrev i samband med Snaps rapport så gjorde Snap förmodligen de andra annonsbolagen en tjänst genom att komma med sin dåliga rapport. Förväntningarna skruvades ned. Jag misstänker att Google annars hade backat rätt mycket mer annars.

No Title

No Description

Metas kvartalsrapport Q3 2022: andra kvartalet i rad med sjunkande omsättning

Efter ett tokras för Snap och ett rätt stort ras Google så var det idag dags för världens näst största annonsplattform att redovisa siffrorna för förra kvartalet. Och… det blev rätt mycket aktietokras även för Meta. (Aktien kollapsar runt minus 15 % i efterhandeln.)

Inte särskilt förvånade (även om jag faktiskt inte trodde att raset skulle bli riktigt så stort efter det att Snap tog den första initiala besvikelsesmällen) – precis som för Snap och Google så är det annonsmotvind som ställer till det.

Omsättningsmässigt så slutade Metas tredje kvartal på 27,7 miljarder dollar. 4 % sämre än för ett år sedan – och dessutom Metas andra kvartal i följd med sjunkande omsättning jämfört med föregående år.

Vinstmässigt såg det ännu värre ut. Vinsten på 5,7 miljarder dollar var 46 % sämre än motsvarande kvartal förra året. Nästan en halvering alltså. Dessutom ökade kostnaderna med 19 % till 22,1 miljarder. Det blev heller inte bättre av att verksamhetsområdet ”Reality Labs” (eller ”metaverse” som vi säger på svenska) minskade sin omsättning med 48 % och ökade förlusten med 39 % till lätt whoppande 3,7 miljarder dollar. (A.k.a. Uber-nivå.)

Men Reality Labs är medvetet ett område som suger upp sjukt mycket pengar. Dessutom med en typ tioårshorisont. Därför är det ett betydligt större problem för meta på kort sikt att annonseringen backar med 3,5 %. De 27,2 miljarder som annonseringen omsatte under kvartalet är fortfarande sjukt mycket pengar och minskningen är inte jättestor. Men att det är det andra kvartalet i rad med sjunkande annonsomsättning är ett problem för Meta. Särskilt som Meta i sin rapport också konstaterar att Q4 kommer att bli lika utmanande.

En liten ljusglimt är att segmentet ”Other” – saker som att folk köper virtuella gåvor till sina favoritkreatörer – faktiskt ökade från 176 miljoner 2021 Q3 2021 till 192 miljoner i år. Men det är som sagt en… väldigt liten ljusglimt.

En betydligt större ljusglimt är däremot att Metas användartal fortsätter öka över hela banan.

Facebook har numer 2,96 miljarder månadsanvändare och 1,99 miljarder månadsanvändare. Visserligen ökningar med blygsamma 1,6 respektive 2,7 %. Men sett till månadsanvändare så ökar antalet i alla geografiska områden (även om Europa sticker ut genom att de ligger en bit under siffrorna för ett år sedan). Och om vi bortser från att Facebook nästan har helt galna 3 miljarder månadsanvändare i sin tjänst så ökar alltså de dagliga användarna snabbare än månadsanvändarna. Engagemanget ökar alltså för Facebook.

Tittar vi sedan på hela appfamiljen (Facebook, Messenger, Instagram och WhatsApp) så har Meta nu totalt 3,7 miljarder användare varje månad och 2,93 dagliga användare. Upp 3,6 respektive 4,3 %. Precis som det har varit rätt länge nu så ökar alltså framförallt Instagram och WhatsApp betydligt snabbare än Facebook. Men även här: de dagliga användarna ökar snabbare än månadsanvändarna. De som använder Metas appar gör det oftare än för ett år sedan.

Och som det alltid är bra att påminna sig om i de här sammanhangen – med låga procenttal sett till användartillväxt, sämre intäkter och aktiekollaps: nästan hälften av alla människor på planeten använder någon av Metas tjänster varje månad. Och en fyra av tio människor på planeten använder dem varje dag.

No Title

No Description

Amazons kvartalsrapport Q3 2022: Tokras efter svagare intäkter än väntat och svag Q4-prognos

Idag totalkollapsade Metas kurs efter gårdagens kvartalsrapport. Minus 24 %. I morgon ser ungefär exakt samma sak ut att hända Amazon. Direkt efter det att kvartalsrapporten släpptes så imploderade även Amazons kurs i efterhandeln. Minus 19 % just nu.

Omsättningen ökade med 15 % jämfört med motsvarande period förra året, till totalt 127,1 miljarder dollar (så Amazon fortsätter alltså att dunka in kvartal med intäkter över 100 miljarder dollar). Bara ett hårstrå under marknadens förväntningar.

Vinsten – precis som för Meta – minskade däremot. 2,5 miljarder dollar jämfört med 4,9 miljarder för ett år sedan. En halvering jämfört med för ett år sedan – även det ganska exakt som Meta.

Bryter vi ned omsättningen på geografi så kan vi konstatera det här:

  • Nordamerika (allt utom molntjänsten AWS): 78,8 miljarder dollar (+20 %)
  • Internationellt (allt utom AWS): 27,7 miljarder (-5 % – eller +12 % justerat för valutaförändringar)
  • AWS: 20,5 miljarder (+27 %)

Bryter vi ned en nivå till så får vi följande:

Online stores (Amazons egen onlineförsäljning): 53,5 miljarder dollar (+7 %)

  • Fysiska butikerna: 4,7 miljarder (+10 %)
  • Prenumerationstjänster: 8,9 miljarder (+9 %)
  • Annonsering: 9,5 miljarder (+25 %)
  • AWS: 20,5 miljarder (+27 %)
  • Other: 1,3 miljarder (+163 %)

Sist men inte minst ser vinstfördelningen ut som följer:

  • Nordamerika: -412 miljoner dollar
  • Internationellt: -2,5 miljarder
  • AWS: 5,4 miljarder

AWS har ju, ungefär så länge som det har funnits, varit Amazons största kassako. Förra kvartalet så var det dessutom bara AWS som gick med vinst – åtminstone sett till Amazons tre huvudrapporteringssegment.

Så även Amazon känner alltså väldigt mycket av stöket i världen. Inte minst när det gäller e-handeln. Men det som framförallt ledde till expresshissen nedåt för Amazon-aktien var alltså att Amazon inte gav en Q4-prognos som föll marknaden i smaken. Q4 är ju Amazon enskilt viktigaste period för stora delar av verksamheten. Att Amazon gjorde marknaden besviken handlade mycket om att det inte ser ut som att någon ordentlig vändning för ekonomin ens kan börja skönjas.

Och det kommer att göra riktigt ont för Amazons aktieägare i morgon. I reda pengar kommer Amazons aktiekollaps i morgon (om inget oförutsett positivt händer) att få Metas ras idag att framstå som rena jubelfesten i jämförelse.

No Title

No Description

Spotifys kvartalsrapport Q3 2022: trögt för annonseringen

Igår kväll kom Google med sin rapport för det tredje kvartalet, då företaget precis som Snap för någon vecka sedan redovisade utmaningar för annonsverksamheten. Även Spotify kom med sin kvartalsrapport igår och det var samma visa där.

Under kvartalet plussade Spotify på med 7 miljoner betalande användare till totalt 195 miljoner (en miljon bättre än Spotifys egen prognos). Det innebär att Spotify nu har sammanlagt 456 miljoner månadsanvändare.

Tillväxtmässigt innebar det en ökning på 20 % jämfört med motsvarande period förra året. 13 % om vi bara tittar på de betalande användarna.

Med andra ord kvarstår mönstret att det är annonslyssnarna som växer mest och snabbast. Tittar vi däremot på intäkterna så är det (även det som vanligt) prenumerationerna som står för den största summan – och den största tillväxten. Q3 innebar en omsättning på 3 miljarder euro, där betalabonnemangen stod för 2,7 miljarder. Det innebar en årsökningstakt på 22 % för prenumerationsintäkterna och 19 % för annonsintäkterna.

Med andra ord så drogs Spotify med i det hårdare klimatet för annonser, något som Spotify medgav. Ett mindre problem för Spotify än Google med tanke på att annonserna bara står för ca 13 % av Spotifys omsättning. Men annonsering är samtidigt ett område som Spotify vill skala upp, inte minst som det är en så central del i den allt viktigare podcastverksamheten.

Det är dessutom ännu viktigare om vi tittar på den geografiska fördelningen på användarna. Segmentet ”Rest of the world” – alltså där Spotifys största användartillväxtmöjligheter finns – stod för 26 % av annonslyssnarna men bara 12 % av betalabonnemangen. Annonslyssnarna här växer också snabbare än betalabonnemangen. Med andra ord innebär sämre annonsintäkter att Spotify tjänar mindre pengar per användare. Tillväxt kostar. Som för det mesta.

Allt som vände Spotify en liten vinst på 75 miljoner euro 2021 till en förlust på 228 miljoner förra kvartalet i år.

Spotify Reports Third Quarter 2022 Earnings – Spotify

Today, Spotify announced our third quarter 2022 financial performance. Click here to review the full earnings release, and take a look at the highlights below: Interested in hearing more? You can listen to the webcast Q&A on our Investor Relations site here. Click below to check out a sizzle reel of audio trailers from a…

Shopifys kvartalsrapport Q3 2022: bättre än väntat, aktien rusar

Igår kväll rapporterade Amazon sitt tredje kvartal. Något som togs emot… sådär väl av marknaden. Sämre omsättning och vinst än väntat och svag prognos för Q4 gjorde att Amazon-aktien tankade som mest nära 20 % i efterhandeln. Nästan exakt som det gick för Shopify efter e-handelsplattformens kvartalsrapport igår. Fast precis tvärtom. Shopifys aktie stutsade upp med över 17 %.

Shopify rapporterade både bättre omsättning och vinst än förväntat. Ja, eller i det sistnämnda fallet så handlade det om att Shopify bjöd på en mindre förlust än väntat. Omsättningen slutade på 1,4 miljarder dollar, eller 22 % bättre än för ett år sedan. På sista raden blev det som sagt var en justerad förlust på 30 miljoner dollar jämfört med en vinst på 102,8 miljoner motsvarande period förra året. Men förlusten var fortfarande mindre än marknaden hade befarat.

Omsättningsmässigt förbättrades Shopifys resultat rätt mycket över hela banan. Jämfört med Q3 2021 ökade månadsintäkterna med 8 %, Subscription solutions med 12 % och Merchant solutions med 26 %. Även försäljningsintäkterna (Gross merchandise volume) – alltså hur mycket som såldes via Shopifys plattformar – ökade. +4,4 miljarder dollar eller +11 % till totalt 46,2 miljarder dollar.

Så rätt mycket ljusning på horisonten för Shopify, alltså. Något som marknaden belönade.

Ja, eller ska vi vara krassa så är det ljusning i det kompakta Mordor-mörker som Shopify sprang in i efter pandemiboosten. Ett mörker som även Shopify själva har medgett att de var rätt totalt oförberedda på. Att Shopify-aktien rusade med nästan 20 % ska nog mest ses som ett lättnadsrally. En förhoppning att det värsta kanske inte bara är bakom bara Shopify utan e-handelssektorn i stort. Amazons rapport som kom samtidigt som Shopifys pekade däremot inte på det sistnämnda, så vi vet nog fortfarande ingenting om hur 2023 kommer att arta sig.

Oavsett så var det en rapport som visade att Shopify kanske har rundat åtminstone ett hörn. Viktigt inte minst med tanke på den rapport som kom tidigare i veckan om att Shopify tappar handlare i ett allt snabbare tempo.

No Title

No Description

Pinterests kvartalsrapport Q3 2022: antalet månadsanvändare ökar igen

Senaste veckan har Snaps och metas rapporter mötts med rätt unisona kallduschar av aktiemarknaden. Båda företagens aktier kollapsade över 20 % dagen efter rapporterna. Igår var det dags för ett av de sociala medier som redan tidigare har straffats hårt på börsen att redovisa sina siffror. Och Pinterest överraskade för en gångs skull positivt.

Den främsta anledningen till att Pinterest-aktien belönades med en uppgång på 11 % i efterhandeln var att tjänsten åter växer sett till användare. 445 miljoner månadsanvändare innebar en ökning med 1 miljon jämfört med för ett år sedan och var dessutom högre än förväntat. Vi pratar alltså verkligen inte tokexplosion utan i praktiken nolltillväxt. Men det var fortfarande en ökning efter tre kvartal på raken med minussiffror.

Omsättningen ökade med 8 % till 684,6 miljoner dollar. Men det var samtidigt den långsammaste omsättningsökningen på nära två år. Och Pinterest vände dessutom vinsten för ett år sedan till en förlust på 65,2 miljoner.

Så vi kan med andra ord nog säga att aktieuppgången för Pinterest inte var ett uttryck för ett jättestort jubelrop, utan snarast en stor lättnadssuck. Men Pinterest levererade oavsett en bättre rapport än väntat.

Det som dessutom var goda nyheter för Pinterest var att engagemanget ökade jämfört med Q3 2021 och att antalet Gen Z-användare ökade dubbelsiffrigt på årsbasis – och att ökningstakten för den sistnämnda gruppen också var snabbare än Q2 i år.

Pinterest soars as revenue beat stands out in social media gloom

Pinterest Inc beat estimates for quarterly revenue on Thursday, making it a rare bright spot in an otherwise downbeat social media sector and sending the image-sharing platform’s shares 15% higher in after-hours trading.

 

Övrigt

Google skjuter upp nedstängningen av Universal Analytics 360

Det ser ut som att arbetet med att få färdigt GA4 i tid går helt enligt plan. Nu skjuter Google upp nedstängningen av nuvarande huvudversionen Universal Analytics mer än ett halvår. 1 juli 2024 är nu datumet som gäller istället för det tidigare slutdatumet 1 oktober nästa år.

Men det är ändå inte läge att andas ut för alla som ännu inte har påbörjat övergången till GA4. Den uppskjutna deadlinen gäller bara för Universal Analytics 360 – alltså den apdyra betalversionen. För alla som kör den vanliga gratisversionen är det fortfarande 1 juli 2023 som gäller. Efter det datumet kommer ingen ny data att trilla in i nuvarande Google Analytics.

Ja, sen har vi förstås hela osäkerheten kring om EU ska förbjuda Google Analytics (och typ alla amerikanska molntjänster) – trots att EU och USA senaste veckorna ska ha kommit rejält mycket närmare ett nytt dataöverföringsavtal. Eller kanske inte – kritiken mot upplägget kring det nya, kommande avtalet var direkt rätt hård.

Men allt det är en helt annan historia.

Google Pushes Universal Analytics 360 Sunset To 2024

Google is giving enterprise marketers more time to switch to GA4 by moving the sunset date of Universal Analytics 360 to 2024.

Chrome-tillägget som gör att du kan söka på vilket flygbolag som erbjuder mest benutrymme

Ha! Briljant. Nytt tillägg för Chrome som bygger ut Googles flygsökstjänst: sök på det flygbolag som erbjuder mest benutrymme.

Med tanke på att avatarerna i Metas metaverse nu ser ut att få ben så kommer samma sak snart behövas där.

Use This Extension to Search Google Flights for the Ones With the Most Legroom

Stretch out a little more on your next flight with the help of this Chrome extension.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *