Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Strömmade medier
Apple lanserar ny prenumerationstjänst för direktsända Major League Soccer-matcher
Jag har flera gånger skrivit om hur rättigheter till direktsänd sport blir allt viktigare för de stora strömningstjänsterna. Sport är trots allt en av få saker som kan få oss (well, inte mig) att bänka oss framför en skärm vid en viss utsatt tid. Det är jättebra både för att bygga hype och för att sälja annonser. Nu börjar det bli dags för Apple att kicka igång (hoho) sin stora sändning på livesändningar av fotboll.
Apple kommer att sända vad det verkar alla matcher (and then some) i Major League Soccer, som är * googlar * USA:s och Kanadas högsta fotbollsliga. Och ”fotboll” being just ”fotboll” och inte amerikansk låtsasfotboll.
1 februari drar resultatet av samarbetet igång. Och det är inget litet samarbete vi pratar om: Apple har köpt rättigheterna för de kommande tio åren. Typ all in. Apple har redan tidigare sänt några baseball-matcher, men det här är next level på flera sätt.
Så här långt är det inte särskilt konstigt eller särskilt mycket nytt. Vi har vetat om att det här är på gång ända sedan Apple gick ut med att de hade säkrat rättigheterna. Men det som är lite mer oväntat är att Apple dessutom drar igång en helt ny strömningstjänst bara för fotbollen. Inte som del av Apple TV+, Apples kanal med mest eget originalinnehåll.
14,99 dollar per månad eller 99 dollar för en hel säsong kommer kanalen att kosta. Går att köpa som vilken annan kanal i Apple TV. Appen alltså. Inte Apple TV. Prylen alltså. Fast du kan ju förstås ha Apple TV i din Apple TV, tillsammans med Apple TV+. Because Apple tycker det är viktigt att inte ha förvirrande namngivning.
Det finns däremot en liten koppling till TV+. Den som även prenumererar på TV+ får den nya sportkanalen lite billigare – 12,99 dollar respektive 79 dollar. Några matcher kommer också vara helt kostnadsfria för den som prenumererar på TV+. (Och några av matcherna kommer dessutom vara helt gratis för alla – a.k.a. marknadsföring.)
Apple and Major League Soccer will launch their soccer streaming service on February 1st
Apple announced that it’s launching its Major League Soccer streaming service, MLS Season Pass on February 1st. It’ll cost $14.99 per month to stream during the season or $99 for the entire season, and it’s cheaper if you have Apple TV Plus.
Amazon drar igång Sports Talk – 8 timmar livesänd sport varje dag
I veckan fick vi veta att Apples stora samarbete med Major League Soccer – där Apple har köpt sändningsrättigheter till alla matcher 10 år framöver – kommer att sjösättas 1 februari nästa år. Men redan nu blir det dags för en konkurrent på videoområdet att steppa upp sin sportsatsningar: Amazon drar nu igång Sports Talk på Amazons videoströmningstjänst Prime Video.
Precis som i Apples fall så är det en rejäl satsing. Så pass att det kommer handla om 12 timmar direktsänd sport för Amazon. Varje dag.
Som namnet antyder så är det inte sändningar av matcher och andra sportevenemang vi pratar om, utan ett antal olika program som kommer att bevaka sportvärlden på olika sätt. Även om vi nog kan anta att Sport Talk kommer att kopplas ihop rätt tajt med just Amazons sändningsrättigheter till sportevenemang – befintliga och framtida.
Så Netflix-eran fortsätter alltså komma allt närmare sin slutpunkt. Istället är det gammal hederlig, tja, tablå-tv som nu är det hetaste som finns.
Amazon launches ’Sports Talk’ on Prime Video to give sports fans 12 hours of live daily content | TechCrunch
Amazon Prime Video announced the launch of ”Sports Talk,” a live daily programming block dedicated to 12 hours of sports-talk content.
Youtube Shorts på gång att få shoppingfunktioner
Ni vet Reels? Formatet i Instagram och Facebook som Meta pushar galet hårt just nu? Metas svar på TikTok? Även Google lägger 180 % av sin tid och uppmärksamhet i Youtube på sin TikTok-klon Shorts. Nu är ny funktionalitet på gång till Shorts: stöd för shopping. Inte alls särskilt oväntat.
Det senare beror förstås på att i princip alla stora sociala plattformar just nu jobbar på olika slags e-handelsfunktioner. Klart att det även ska gå att shoppa loss i kortvideos. Det tycker även TikTok och Meta.
Ännu ett tecken på att Google vill driva på det här användningsområdet i Shorts är att Youtube också rullar ut nya sätt för innehållsskapare som säljer via plattformen att tjäna pengar på sina shoppingvideos. Nytt affilateprogram, alltså.
YouTube Will Delve Deeper Into Social Commerce
YouTube will deepen its investment in shopping programs next year as the video platform looks to capture a growing social selling market.
Youtube Shorts gör det möjligt att använda längre låtklipp
När det kommer till kortvideo så är musik en väldigt viktig ingrediens. Inte så konstigt, eftersom appen som har kommit att definiera dagens kortvideoformat – TikTok – började sitt liv genom att slås ihop med musikmimarappen Musical.ly. Det gör att alla som vill utmana TikTok på TikToks hemmaplan måste ha ett starkt musikgame. Youtube Shorts steppar nu upp sitt.
Det blir nu möjligt att använda upp till en minut långa klipp från upphovsrättsskyddade låtar. (Åtminstone de som är licensierade för den här typen av användning.) Mer än en fördubbling jämfört med förra maxgränsen på 15 sekunder.
Det är lätt att himla på ögonen åt både Googles och Metas försök att ta sig an konkurrensen från TikTok. Men vi pratar trots allt om två jätteplattformar som har stark förankring hos användare redan. Och i Metas fall: som är väldigt bra på att nöta in kopierade tjänster så att folk till slut börjar använda dem utan att veta riktigt hur det gick till.
Det är med andra ord inte så konstigt att det kommer allt fler tecken på att TikTok börjar bli riktigt oroliga över kopiornas framfart.
YouTube Shorts can now include 60 seconds of music or sounds, up from 15 seconds before | TechCrunch
YouTube says the majority of music on Shorts will be available in durations of up to 60 seconds.
Youtube blir med nytt startljud
Ni vet tudum? Netflixs startljud? Nu har Youtube skaffat sig ett eget.
Kan tyckas som en rätt meningslös detalj, men säger en hel del om Youtube trots allt. Framförallt att Youtube siktar på att finnas på allt fler ställen.
Inte minst att de siktar på att bokstavligen ta mer plats på stora skärmar.
Here’s YouTube’s new startup sound
YouTube is rolling out a cheery new startup sound and animation you might hear and see when opening the app. To start, they’re available on YouTube’s TV apps.
AR/VR
Meta arrangerar en ”hyperrealistisk” VR-konsert med Notorious B.I.G.
Nu är det dags för Meta att göra en Fortnite. Eller en Roblox. Alltså arrangera konsert inuti en virtuell värld. I det här fallet Metas VR-app Horizon Worlds. Artist: Notorious B.I.G.
Som… dog 1997.
Kort sagt så gör Meta ungefär som Abba. Skapar någon form av avatar som får framföra musiken istället för de faktiskt människorna.
Och visst. Det är förstås kul att se (och framförallt höra) Biggie. Men. Det här med att köra konserter och turnéer med avlidna artister.
Jag vet inte.
Meta is hosting a ’hyper-realistic’ VR Notorious B.I.G. concert
On December 16th, a hyper-realistic avatar of the late East Coast rap legend Notorious B.I.G. will be holding a concert and performing tracks from his catalogue in Meta’s Horizon Worlds.
Ekonomi och finans
Evernote köps upp av apputvecklaren Bending Spoons
Där ser man. Anteckningsappen Evernote köps upp. En väntad och oväntad affär.
Väntad därför att Evernote har haft det kämpigt ett tag nu. De har mer eller mindre haft en permanent uppsatt ”till salu”-skylt. Men oväntad därför att köparen är Bending Spoons – som tydligen är en italiensk apputvecklare. Och dessutom oväntad därför att jag, tja, nästan slutat tänka på på Evernote.
Som artikeln konstaterar så var Evernote en av de första framgångsrika och bra anteckningsapparna. Möjlighet att skapa anteckningar som inte bara kunde synas ihop mellan enheter, utan som också gjorde det möjligt att spara alla möjliga slags olika medieformat i en och samma anteckning.
Men numer finns anteckningsappar som del i de flesta operativ, såväl för mobilen som för datorn. Behovet av Evernote har minskat. Det blev inte bättre när Evernote ströp funktioner i gratisabonnemanget och ville att användarna skulle betala 8 dollar i månaden för saker som fram till dess inte hade kostat något. (Okej, prislappen var kanske inte just 8 dollar, men… ni fattar.)
Evernote sprang alltså in i samma utmaning som alla andra som vill börja ta betalt för något som har varit gratis när det börjar poppa upp gratisalternativ som hyfsat täcker samma funktioner.
Evernote’s getting acquired by mobile developer Bending Spoons
The note-taking app Evernote is getting acquired by the Italian software company Bending Spoons in a deal that’s expected to close in early 2023.
Övrigt
Digital services act börjar gälla i EU
I skuggan av omröstningen kring den grundlagsförändring som kan göra viss journalistisk bevakning olaglig (sånt som är kopplat till relation mellan Sverige och annan makt) så började en annan lag som kommer få stor påverkan att gälla: EU:s Digital services act.
DSA är ett av de två stora lagpaket som EU har tagit fram för att reglera de stora techbolagen. Det andra, Digital markets act, började gälla redan för ett par veckor sedan och igår var det alltså dags för DSA att kicka in.
Enkelt uttryckt så siktar sig DMA in sig på nätets gatekeepers – alltså de jättebolag som både individer och organisationer i praktiken måste gå via för att komma ut på och använda internet (framförallt Apple och Google, men även namn som Meta och Amazon). DSA å sin sida är tänkt att styra upp det innehåll som vi som internetanvändare möter och utsätts för när via använder de stora techplattformarna.
Det innebär bland annat att plattformarna kommer att få ett större ansvar för det innehåll som användarna delar och öka kraven på transparens när det kommer till användning av algoritmer och marknadsföring med riktade annonser.
Precis som i fallet med DMA så kommer dock innehållet i DSA inte riktigt börja gälla än. För båda lagarna så blir det nu aktuellt med en ”upprampningsfas”, där det första blir att plattformarna ska skicka in information om antal användare och omsättning. Detta kommer EU sedan att titta igenom och avgöra vilka företag och vilka plattformar som kommer att omfattas av någon av eller båda lagarna. För DSA så är det viktigaste grundkriteriet att en plattform eller en sökmotor når mer än 10 % av EU:s medborgare eller har fler än 45 miljoner användare.
Senast 17 februari ska underlaget vara inrapporterat till EU. För mindre plattformar som omfattas av DSA så har de sedan ett år på sig (till 17 februari 2024) att rätta till eventuella saker som inte lirar med DSA. Jätteplattformarna lär däremot få mindre tid på sig, så vi kan nog anta att dessa måste rätta sig i DSA-ledet redan under 2023.
EU’s Digital Services Act enters into force — but no confirm if Twitter will feel its full force yet | TechCrunch
The EU’s Digital Services Act enters into force today — setting the clock ticking on designations that will determine which larger Internet platforms face the toughest oversight.
Apple blir stämda för spårning utan samtycke
I förra veckan skrev jag om hur några säkerhetsforskare har upptäckt att Apple spårar användare trots att användarna just har sagt nej till att bli spårade. Och ja, spårningen gäller förstås bara spårning av Apple – i Apples egna appar. Nu har – som väntat – Apple blivit stämda för den här spårningen.
Apple är numer så vana vid att bli stämda att det här bara hade kunnat vara en i raden av massor. Men just den här stämningen är på sätt och vis en av de jobbigaste. Den handlar om att Apple inte lever som de lär. Och framförallt: att Apple inte lever som de lär och som de tvingar alla andra apputvecklare att göra.
Jag utgår från att Apples svar blir något luddigt om att de bara använder data för diagnosticering och för att ge ”användare en så bra möjlighet i sina tjänster”. Det kan förstås vara väldigt sant. Men det är en törn i Apples varumärke.
Apple sued for tracking users’ activity even when turned off in settings
A class action lawsuit has been filed over reports that Apple is collecting user data even when users have the data sharing settings turned off on their device.
Apples annonssäljare har lista över vanliga annonseringsord som de inte får använda
Ha. Härligt. Uppgifter från The Information inifrån Apples annonseringsverksamhet. Hur har Apple klarat av att bygga en framgångsrikt (och vad det verkar allt mer framgångsrik) annonsversamhet utan att rikta annonser? De… använder ett annat ord än ”rikta”.
Enligt källor så ska annonssäljarna på Apple ha fått en do’s and don’ts-lista när de pratar med annonsörer. Så långt inte särskilt konstigt. Lite mer ovanligt är att annonssäljarna har fått tydliga instruktioner att undvika ord som är vanliga i just annonsbranschen. Som att ”rikta” annonser.
Apple ”riktar” alltså inte annonser, utan erbjuder möjligheter att ”förfina målgrupperna”. Apple använder heller inte ”algoritmer” som teknisk metod för att leverera annonser, utan ”plattformar”. Och ja, det sistnämnda är förstås ett sätt att slippa säga att plattformarna då använder algoritmer.
I listan över ord non grata hittar vi också ”conquesting”. Ett begrepp som jag inte var bekant med, men som är the art of köra annonser mot sökningar på konkurrenter. I Apples värld heter sånt ”konkurrentnyckelord” och ”varumärkesskydd” (”brand defense”).
Nu är Apple förstås inte ensamma om att ha listor på saker som man inte får säga. Tänk ”militär specialoperation”. Men som artikeln konstaterar så visar det här enskilda fallet på Apples halvmeckiga relation till just sin annonseringsbusiness.
Apple har aldrig sagt att annonsering i sig är något fult, det finns däremot fula sätt att göra det på. Framförallt fula sätt att samla in information som gör att man kan ”förfina sina målgrupper”. Men Apples korståg mot Meta/Facebook (och det allmänna Facebook-bashandet senaste åren) har gjort att annonsering snudd på har blivit synonymt med ”rikta annonser” och därmed att ”spåra användare”.
Så Apple har alltså delvis själva bidragit till att de nu måste jobba om sin vokabulär.
https://www.theinformation.com/articles/inside-apples-love-hate-relationship-with-its-4-billion-ads-business
Linktree lanserar betalväggar
En av de slags tjänster som oväntat nog har seglat upp som väldigt populär de senaste åren är de olika link-in-bio-lösningarna. Alltså de som löser två utmaningar för många internetanvändare: dels att sociala medier överlag erbjuder begränsade möjligheter att lägga in externa länkar i profiler och dels att hitta en samlingsplats för de olika tjänster där man har konton.
Ni vet. Sajter. Fast för sociala medier-generationerna.
En av de mest framgångsrika är Linktree, som nu steppar upp funktionaliteten ytterligare. Med betalväggar. Payment Lock.
Den som skapar en Linktree-landningssida kan nu välja att sätta upp betalväggar på ungefär det mesta slags innehåll. Det kan vara en video, en bild, ett album, en Discord-server eller en Spotify-spellista. Eller som sagt nästan vad som helst.
Det handlar alltså inte om prenumerationer, utan om styckeköp – från 1 till 150 dollar.
Link-in-bio-tjänsterna flyttar alltså fram positionerna ytterligare.
What will be monetized with Linktree’s new feature? Almost everything. – Tubefilter
With its new Payment Lock feature, Linktree is putting paywalls in your link-in-bio and integrating with services like Discord and Spotify.
Microsoft släpper ful jultröja med Clippy-motiv
Jaaa! Bästa fula jultröjan ever. Gotta gemme sammadat.
https://www.theverge.com/23459852/microsoft-clippy-ugly-sweater-windows-charity-price
Jeff Bezos investerar i Tesla – eller?
Hehe.
Hur jag började älska data och slutade hänga på sociala medier
En pedagogisk infografik som på ett väldigt tydligt sätt visualiserar skillnaden på kontextlös data och att använda samma data för att få betydligt större genomslag för sitt budskap via storytelling.
Powerful stuff.