Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Detaljhandel/e-handel Ekonomi och finans IoT - internet of things Sociala medier Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 48 2022 – del 3

LinkedIn får fokuserad inkorg och automatiska spamfunktioner. BeReal är årets iOS-app enligt Apple. Kanye West köper inte Parler. 1 miljard människor har tillgång till 5G i slutet av 2022. Klarna lanserar sin influencer marketing-plattform i Sverige.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

LinkedIn

LinkedIn får fokuserad inkorg och automatiska spamfunktioner

Dags för LinkedIn att börja reda upp i inkorgsträsket. Ja, eller det som säkert kan upplevas som ett träsk för några användare. Det handlar om några mindre förändringar som säkert kommer uppskattas av dem som drunknar i LinkedIn-meddelanden. Eller som är drabbad av skräp och trakasserier på plattformen.

Focused inbox: LinkedIn gör en Gmail. Ja, eller gör som många mejlklienter. Inkorgen börjar sortera meddelanden under två flikar: ”Focused” och ”Other”.

Den fokuserade delen av inkorgen är tänkt att samla ”de mest relevanta nya möjligheterna och kontakterna”. Resten hamnar under Övrigt. En skräpkorg light, alltså. Sorteringsalgoritmen ska (förstås) försöka lära sig vad du tycker är viktigt baserat på vilka meddelanden du interagerar med. Men vi kan gissa att resultatet kommer bli som de flesta liknande – lite spretig träffsäkerhet.

Automatisk igenkänning av trakasserimeddelanden: Den andra nya funktionen är en form av automatiserat antitrakasserifilter. Om du rapporterar ett meddelande som skräp eller olämpligt så kommer du få upp ett erbjudande om att aktivera ett verktyg som automatiskt ska identifiera om ett meddelande kan klassas som någon form av trakasseri.

Meddelanden som uppenbart är skräpiga kastas direkt i skräpkorgen medan ”tveksamma” meddelanden får hänga kvar i inkorgen – men kommer att märkas upp som kanske-skräp. Eller kanske rättare sagt: kanske-trakasseri.

Det blir intressant att se om den sistnämnda funktionen också kommer att kunna fånga eller lära sig att fånga Tinder-meddelanden till (främst) kvinnor.

Funktionerna rullas på LinkedIn-vis förmodligen ut rätt långsamt. Så jag tänker att jag säkert kommer att få funktionen vilket år som helst.

LinkedIn rolls out focused inbox and messaging safety tools as it gets to grip with spam and scams | TechCrunch

Today LinkedIn made some updates to its direct messaging service that speak to the theme of a growing amount of spam on the platform.

LinkedIn rullar ut funktionen för att nåla fast kommentarer under inlägg

Ny funktion i LinkedIn. Ja, eller en funktion som presenterades för ett tag sedan men som jag har fått nu. Då är det en ny funktion. Oavsett: jag kan nu nåla fast kommentarer under inlägg.

Så ja. Några har säkert haft funktionen ett tag, men har du inte fått den/upptäckt den än så kan det vara läge att kolla nu.

Det intressanta nu blir förstås att se hur funktionen kreativt kommer att används. Ska jag vara lite elak så tror jag att de två vanligaste användarscenarierna blir: 1) lägga in en extern länk eller 2) nåla fast en kommentar man har fått från en LinkedIn-tungviktare.

LinkedIn släpper best practice för Document ads

Sugen på att testa LinkedIns hyfsat nya annonsformat Document ads – annonser som alltså består av ett dokument (tänk white paper)? Grattis! Nu har LinkedIn satt samman en Best practice om hur du ska tänka och göra för att maxa dina dokumentannonser.

BeReal

BeReal är årets iOS-app enligt Apple

Så har Apple listat årets Apple-ekosystemsappar (med vinnare på alla Apples olika plattformar – från Arcade till Apple TV). Och årets iOS-app är *trumvirvel* BeReal.

Nu betyder inte det här att BeReal var årets mest nedladdade iOS-app. Istället handlar Apples utmärkelser om att lyfta fram appar och spel som ”inspirerade användare att interagera med världen på ett djupare plan, vidga sina kreativa vyer och hålla kontakten med nära och kära”.

Nu skulle det förstås kunna vara så att BeReal var den mest nedladdade appen totalt sett för iPhonen, men jag är inte helt säker på att den lyckades med den bedriften sett till helåret. BeReals seger här ska nog mest ses som ett bevis på den kulturella påverkan som BeReal hade under 2022. Ja, inte bara kulturellt – ungefär alla stora plattformar har varit snabba på att skaka fram egna kopior i olika former.

Den stora frågan är förstås hur BeReal kommer att kunna stå sig framåt. Med tanke på att BeReal-funktioner som sagt finns hos de flesta stora plattformar så är nog risken stor att BeReal kommer att fortsätta användas av en kärntrupp, men inte kunna växa jättemycket mer.

Ännu en hyfsat framgångsrik nischplattform, alltså. Att se om BeReal själva kommer vara nöjda med en positionen eller hoppas på att bli uppköpta.

App Store Awards celebrate the best apps and games of 2022

Apple today announced the winners of the 2022 App Store Awards, spotlighting 16 apps and games that inspired users and helped them stay connected.

Övrigt sociala medier

Kanye West köper inte Parler

En Kanye West-dag idag. Först nyheten om att han (igen) sparkats ut från Twitter – den här gången för att ha lagt ut en mashup mellan David-stjärnan och ett hakkors – och nu beskedet att Ye inte köper sociala högerplattformen Parler.

Affären verkar ha skrotats redan i mitten av november och båda parter är ”överens” om att inte gå vidare med ett eventuellt köp. En formulering som rätt ofta känns som att den betyder att båda sidor inte alls är överens.

Ett frågatecken är varför det har gått två veckor innan det kom ett officiellt besked om att affären inte blir av. Artikelns spekulerande om orsak känns rätt trolig: det har att göra med Yes utspel senaste dagarna att göra. Som hans lovebombande av Hitler.

Det blev alltså för mycket till och med för en uttalad ”yttrandefrihetsförespråkare” som Parler.

Kanye West isn’t buying Parler after all | TechCrunch

Kanye West isn’t buying Parler anymore, and Parler really wants you to know on the day West doubled down on his anti-semitism.

Discord rullar ut betalmedlemskap i USA

Dags för Discord att bli med prenumerationer. Åtminstone i USA. Discord rullar nu ut Premium memberships till alla amerikanska användare.

Discord firar det genom att dessutom byta namn på sin månadsprenumeration. Server subscriptions är det nya namnet, som rätt väl sammanfattar vad det handlar om: möjlighet för serverägare att ta betalt av sina användare.

Det här innebär mer konkret saker som att betalande användare kan få ta del av förmåner som exklusiva chattkanaler, unika roller eller titlar, extra innehåll och ett antal ”prenumerationsunika emojis”. Det knasiga är att det sistnämnda kan vara nog en så viktig killerfunktion.

2,99 dollar till 99,99 dollar är priserna som finns att välja på. Det går att sätta samman tre olika prenumerationspaket per server. Serverägarna får 90 % av intäkterna, Discord tar resten.

Discord’s first creator monetization feature is live for all U.S. servers (Exclusive) – Tubefilter

Over the past year, Discord has been testing creator monetization through what it called ”Premium Memberships”–a monthly paid tier similar to channel Over the past year, Discord has been testing creator monetization through what it called ”Premium Memberships”–a monthly paid tier similar to channel memberships and subscriptions on platforms like YouTube and Twitch.

Post News är senaste Twitter-alternativet

Vad kan vi tydligen inte få nog av just nu? Twitter-alternativ, that’s what. Här kommer ännu ett: Post News.

Till skillnad mot andra tjänster som sett nedladdningar och användande rusa (visserligen från låga nivåer) efter Musks övertagande av Twitter så är Post News en helt ny app. Så pass ny att den än så länge bara finns som inbjudningsbeta. Utstressad uttalat för att kapitalisera på kaoset som just nu är Twitter under Musk.

Vad är då Post News? Precis vad det låter som. Ett ställe att… posta nyheter.

Post News har med andra ord gått rätt all in på just nyhetsdistributionssidan av Twitter. Tanken är helt enkelt att journalister och publikationer ska kunna erbjuda betalväggsartiklar via Post News. Användare ska helt enkelt kunna låsa upp det innehåll de är intresserade av här styckvis, snarare än att behöva ha prenumerationer på alla olika källpublikationer.

Och det… har ju prövats förr. Inte minst av Twitter. Och ironiskt nog var det en av de funktioner som Musk nästan direkt stängde ned som VD för Twitter: ett program som gjorde det möjligt för publikationer att få betalt för betalväggsinnehåll. Innehållet var tillgängligt – annonsfritt – för prenumerationer av Twitters Blue. Alltså det program som numer är all about verifieringsbocken (och som har pausats utan nytt datum på grund av kaosigt införande). Eller för den delen: Apples News+.

Post News ska så här långt ha 335 000 användare, vilket måste sägas vara helt okej med tanke på att det är en låst beta. Men det känns trots det som att det finns uppförsbacke för Post News att stå ut och flyga. Trots backning av tung techfinansiär som A16Z.

Men hej. Kanske kan bli ännu en av (vad det ser ut som) i ett pärlband av nischplattformar som dyker upp nu.

https://techcrunch.com/2022/11/28/post-news-twitter-alternative-a16z/

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon hade sin bästa kalkonhelg någonsin

Vad gör man när siffrorna inte längre ser lika bra ut? Man hittar på nya siffror! Ett vanligt trick som har använts av många företag genom åren. På techsidan har vi exempelvis sett hur Google började bryta ut Youtube-annonseringen när sökannonseringen började sacka eller hur Apple slutade dela försäljningssiffror för iPhonen när ökningstakten mattades av. För att inte tala om Twitter som hittade på användarvärdet ”Monetizable daily active users” för att slippa bli jämförda med Facebook.

Nu är det Amazons tur: hur gick Black Friday och Cyber Monday för e-handelsjätte undrar du? Bra fråga! Det vi får veta den här gången är att Amazon hade sin bästa ”Turkey 5”-period någonsin. Alltså de fem dagarna mellan Thanksgiving och Cyber Monday.

Totalt såldes ”hundratals miljoner” produkter från Amazon och Amazons säljare. Däremot får vi inte vet hur stora intäkterna var eller hur det genomsnittliga värdet per köp utvecklades.

Vi vet heller inte om det var bästa Turkey 5-perioden någonsin därför att det såldes som aldrig förr eller för att… Amazon aldrig har pratat och jämfört den perioden (utåt) tidigare.

Det vi nog kan vara säkra på utifrån vad Amazon INTE säger är att försäljningen under Black Friday och Cyber Monday inte ökade särskilt mycket. Eller kanske till och med sjönk jämfört med förra året.

Amazon Announces Biggest Holiday Shopping Weekend Ever

Over the ”Turkey 5” holiday shopping weekend-the five days from Thanksgiving to Cyber Monday-customers purchased a record number of products on Amazon

 

Strömmade medier

Apple börjar lägga till innehåll från andra i TV+

Ett rätt väntat besked: Apple börjar erbjuda innehåll från andra i sin strömningstjänst TV+.

När Apple släppte sin egen strömningstjänst så byggde den på det som också till största del är grunden i Apples speltjänst Arcade: allt innehåll var originalmaterial. Innehåll framtaget av Apple, alltså, och inte licensierat innehåll från andra innehållsföretag.

Det ser nu alltså ut att ha förändrats. I USA, åtminstone. Men att Apple har smugit ut det här stödet där pekar nog på att det inte kommer att dröja särskilt länge innan det dyker upp även på andra marknader.

Apple har med andra ord insett att det behövs en bredare innehållskatalog för att locka prenumeranter. Framförallt: få prenumeranter att stanna kvar.

Vi kan nog anta att Apple kommer att börja shoppa innehållsrättigheter som bara den nu. Och håller förmodligen som bäst på.

Apple TV Plus turns more like Netflix – and that makes it much better value

The streaming service just added movies not made by Apple, but only in the US

 

IoT – internet of things

Apple gör det möjligt att dela digitala bilnycklar med Android-användare

Ett rätt stort steg mot Apples ambition att bli en tung spelare även inom IoT: Apple gör det nu möjligt att dela digitala bilnycklar med Android-användare. Ja, åtminstone de som kör Googles Pixel-mobiler (så… tre stycken). Bredare Android-tillgänglighet ska komma ”snart”, så snart som Google lägger till det.

Delningen ska vara möjlig via olika kommunikationskanaler, som Apples meddelanden (så typ sms, alltså), mejl och WhatsApp.

De digitala bilnycklarna lanserade Apple 2020, men funktionen är fortfarande bara tillgänglig för ett litet antal biltillverkare. Att Google nu också blandas in i leken gör att chanserna ökar att det nu tar mer fart.

Och ja, det är förstås svårt att inte tänka på de satsningar som finns att bygga ut Carplay, Apples underhållningssystem för bilar, så att det blir en betydligt mer integrerad del av bilens operativ. Eller rättare sagt: att Apples tjänster inte ligger som ett lager ovanpå biltillverkarens digitala användargränssnitt, utan att Carplay är bilens operativ rätt fullt ut.

iPhone Users Can Now Share Digital Car Keys With Pixel Users, Wider Android Support Coming Soon

In 2020, Apple introduced a digital car key feature that allows users to unlock and start a compatible vehicle by bringing an iPhone or Apple Watch…

Amazon släpper världens största version av SimCity

Älskar du SimCity? I så fall har du något att se fram emot: Amazon har nu släppt världens största SimCity-karta. Möjlighet att bygga världar som är lika stora som de skulle vara i verkligheten.

Ja, nu är det förstås inte en ny version av de klassiska (och väldigt roliga) spelet vi pratar om utan Amazons nya produkt AWS SimSpace Weaver. En tjänst som ska göra det möjligt att simulera hela världar för att få en känsla för exempelvis människor rör sig i ett tänkt område. Demoköra områdets framkomlighet fullt ut – fast virtuellt, typ.

Även om jag förstås ser fram dagen när man kommer att kunna bygga den här typen av sims och leka med själv…

Amazon built the most realistic version of SimCity we’ve ever seen

Amazon’s new AWS SimSpace Weaver service lets users build massive simulations that almost look like SimCity but with real-world landmarks.

1 miljard människor har tillgång till 5G i slutet av 2022

Världen är på väg att passera ännu en miljardmilstolpe: enligt Ericsson så kommer 1 miljard abonnenter att vara uppkopplade mot 5G mot slutet av året. En åttondel av Jordens befolkning alltså.

Ja, nu måste förstås inte det här betyda att 1 miljard människor kommer att 5G-surfa oavbrutet. Eller ens ha behovet av 5G. Men bara det faktum att 1 miljard abonnemang nu potentiellt kan använda den nya, snabbare mobiltekniken är ett stort kliv fram. Det gör att fler tjänster kan byggas för att dra nytta av 5G-farten, vilket i sin tur ökar antalet användare och så vidare.

Kul milstolpe, alltså. Men också ett lämpligt tillfälle att påminna sig om två andra saker när det kommer till tillgången till internet.

Indien håller som bäst på att bygga bort landets alla 2G-nät, men det finns alltså fortfarande hyfsat många mobilanvändare som kör den numer väldigt gamla och långsamma tekniken. För att de här människorna ska ha chans att kunna använda dagens internet i praktiken så krävs att de inte bara får tillgång till snabbare nät utan också mobiler som kan använda dessa nät. En stor kostnad för individen. Och det är förstås inte bara i Indien det ser ut så här.

Det andra är det artikeln konstaterar: vi kan vänta oss att priserna kommer att gå upp. Because, ja, vi kan nog förvänta oss att allt kommer gå upp. Men ska jag raljera lite så utgår jag från att operatörerna kommer att höja priserna mer än vad som behövs med någon form av ”det kostar jättemycket att bygga upp och underhålla 5G”-argument. På samma sätt som undersökningar har visat att de stora matkedjorna höjer priserna mer än vad kostnadsökningarna kräver.

Det i sin tur gör det åter relevant att faktiskt prata om vad det ska kosta att överhuvudtaget komma ut på internet – som idag i praktiken är ett måste i stora delar av världen. Till och med för att kunna göra det som stater kräver av sina medborgare – som att deklarera. Så länge som internet har funnits har tillgången i praktiken helt kontrollerats av privata företag – som också har kunnat sätta priserna. Och datakvoterna.

Här kommer det behöva hända något. Något för att på allvar säkerställa demokratiseringen av internet. Vad ska det kosta en individ att få tillgång till internet egentligen?

1 billion people will be connected to 5G by the end of the year

5G equipment maker Ericsson says that the new wireless standard is set to hit a major milestone by the end of 2022. While fast mid-band 5G covers a majority of the US population, higher wireless prices may be close behind.

 

AI – artificiell intelligens

Google licensierar för första gången sin teknik för att upptäcka bröstcancer

Väldigt bra grej från Google: företaget har för första gången licensierat sin teknik för att upptäcka bröstcancer. Det handlar om den AI-forskningsmodell som Google har tagit fram för ändamålet som nu får användas av medicinteknikbolaget iCAD.

Anledningen är att försöka få ut tekniken mer i faktiskt användning och hitta sätta att få in den i löpande verksamhet för kliniker som arbetar med det här. Målsättningen är att Googles teknik ska rullas ut skarpt via det nya samarbetet under 2024.

Just när det kommer till att identifiera olika former av sjukdomar tidigt så har AI-baserade lösningar visat sig fungera väldigt väl. Visst, det handlar fortfarande om väldigt nischade användningsområden snarare än någon slags ”allmän-AI”, men det är oavsett ett väldigt bra steg i rätt riktning.

Det visar också det mest troliga användarscenariot för AI-teknik: inte antingen-eller, utan både-och. Dvs. inte att AI-lösningar ersätter en massa läkare, utan blir ett värdefullt arbetsredskap för just läkare.

https://www.theverge.com/2022/11/28/23481967/google-partners-icad-med-tech-ai-breast-cancer-screening

OpenAI lanserar chatt-AI:et ChatGPT

Kan du inte få nog av Open AI:s textskapar-AI-funktion GPT-3? Nu får du en leksak till: ChatGPT. Open AI släpper med andra ord en chatt-AI.

Tanken är med andra ord att ChatGPT ska kunna göra mycket av det som är styrkan i GPT-3, med den skillnaden att det här alltså handlar om ett chattgränssnitt där det ska gå att styra och instruera AI:n att utföra olika uppgifter.

OpenAI debuts new conversational AI system – SiliconANGLE

OpenAI debuts new conversational AI system – SiliconANGLE

 

AR/VR

Apples nya mixed-reality-operativ byter namn

En icke-nyhet: Apples kanske-kommande operativ för kanske-kommande enheter för mixed reality har kanske bytt namn. Ut med Reality OS, in med xrOS. Extended Reality OS, alltså.

Så som sagt. Spekulationer av guds nåde. Men det finns ändå en poäng här. Det kanske-nya operativnamnet känns väldigt mycket Apple. Och det i sin tur kan tyda på att ett par MR-glasögon eller annan slags enhet kan rycka allt närmare.

Även om, tja, det har ju ryktats om att det ska komma ”snart” rätt länge nu. Så vi kanske inte ska börja hålla andan riktigt än…

Report: Apple’s upcoming VR and AR operating system has a new name

Bloomberg report claims that Apple has begun referring to it as ”xrOS.”

 

Ekonomi och finans

TikTok-investerare får allt svårare att sälja sina aktier

Senaste veckorna har det kommit förnyade tecken på att TikTok har det lite svettigt på båda sidor av Atlanten. Och då inte på grund av ökad konkurrens eller att användarna springer skrikande från sajten, utan därför att myndigheter granskar bolagets datahantering och Kina-kopplingar allt noggrannare. Nu börjar det slå mot värderingen: TikTok-investerare ska ha allt svårare att sälja sina aktier.

Ja, eller åtminstone sina aktier i moderbolaget Bytedance. Trots att Bytedances värdering har sjunkit rätt stadigt under året – och därmed också priset på aktien – så är det alltså allt svårare att få investerare att vilja plöja in pengar.

Anledningen verkar dels handla om osäkerhet på om det blir någon börsnotering av TikToks kinesiska systerapp Douyin – mycket på grund av techläget i Kina – och dels just om TikToks legala och politiska utmaningar.

Den app som rätt mycket sett som ostoppbar i sitt framrusande råkar kort sagt ut för allt mer motvind. Även vad gäller intäkter och användartillväxt.

https://www.theinformation.com/articles/bytedance-investors-struggle-to-sell-shares-at-discounted-240-billion-value-amid-ipo-uncertainty

 

Övrigt

Klarna lanserar sin influencer marketing-plattform i Sverige

Så har det blivit dags för Klarna att lansera sin influencer markerting-plattform. Ja, eller rättare sagt: bredda tillgången till den. 45 nya länder får nu tillgång till funktionen och Sverige är ett av dem.

Vad vi pratar om är alltså en matchningstjänst där influencers som söker samarbeten och företag som söker influencers ska kunna hitta varandra. Men tanken är dessutom att tjänsten ska kunna fungera lite som en one stop shop för att följa exempelvis hur en kampanj presterar.

Den milt sagt överraskande tjänsten – Klarna är ju trots allt fortfarande i grund och botten en betalplattform – presenterades ursprungligen i oktober. Då var den bara tillgänglig i USA. ATT den skulle komma till fler länder hade jag väntat mig, men jag hade däremot inte väntat att det skulle gå riktigt så här fort.

Frågan är förstås nu vilket genomslag just Klarnas lösning kommer att få i konkurrensen med andra liknande – som oftast ligger närmare de plattformar där själva samarbetet ska ske. I Klarnas fall så är tyngdpunkten mycket på rätt rena e-handelssamarbeten – som en del av Klarnas ambitioner att vara del i alla steg i köpresan. Från marknadsföring till betalning och paketspårning.

Frågan är hur länge det dröjer innan Klarna ger sig in i fraktracet?

Klarna lanserar ny plattform som kopplar samman e-handlare och influencers

Nu lanserar Klarna ’Creator Platform’ som gör det enklare för svenska e-handlare och kreatörer att

Riskkapitalbolaget A16Z lägger ned framtiden

Ha. Ett tecken på vilken kris vi befinner oss i just nu: riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz, eller A16Z, lägger ned… framtiden. Och det är ju en… bummer.

Okej. Nu är det förstås inte riktigt lika illa som det låter. Vad det handlar om är att A16Z nu ser ut att helt ha avvecklat sin techpublikation Future som lanserades under hyfsat mycket buller och bång 2021. Men användartillväxten och därmed intäkterna uppges inte ha utvecklats som de skulle. Senast publicerade artikeln är från början av oktober. För två månader sedan alltså.

Ännu ett tecken på hur utmanande det är med publicistverksamhet på internet. Future hade tänkt ta ett delvis annat grepp och satsa mer på essäer och tankeledarinnehåll, men verkar inte ha hittat en tillräckligt stor läsarmassa för att få snurr på affären.

Och att det sker just nu är på sätt och vis ett rätt bra avslut på det så här långt värsta techbacklashåret sedan dotcom-boomen runt millennieskiftet.

Andreessen Horowitz’s buzzy tech publication Future is shutting down

Future.com hasn’t published an article in months, and most of its editorial staffers have quietly left.

SMS fyller 30 år

En liten stor händelse. SMS fyller 30 år. 3 december 1992 skickades det allra första SMS:et.

För dig som vill ha 30 fun facts om SMS:et som teknik och fenomen rekommenderas artikeln här nedan, men jag nöjer mig med att konstatera att det nog var få som då förstod hur viktig tekniken skulle bli i våra liv. Ja, precis som det oftast har varit fallet med nya tekniker.

SMS:et i sig håller på att helt fasas ut i och med att ersättaren RCS till sist börjat rullas ut. Det löser några av de brister som ”orginal-SMS:et” har – som krypterad trafik och möjlighet att använda emojis. Men SMS:et som det såg ut i början lever förstås fortfarande kvar, även om vi idag i allt högre utsträckning använder andra slags tekniker och lösningar för att skicka digitala meddelanden till varandra.

Men vårt chattande hade idag inte sett ut som det gör utan SMS:et. Och viktigast av allt: SMS:et gjorde det möjligt att på ett enkelt sätt skicka textmeddelanden i våra mobiltelefoner.

Så kort sagt: hatten av för SMS:et!

SMS Is 30 Years Old: Here Are 30 Facts Throughout Its History

On December 3rd 1992, the first SMS was sent. A look back at the history of SMS in 30 amazing statistics and little details to know.

Pong fyller 50 år

It was 50 years ago today. Eller i förrgår åtminstone. Då fyllde spelet Pong 50 år. Vilket förstås är galet på så många sätt.

Pong var inte världens första spel eller något i den stilen, men kanske det spel som mer än något annat kom att forma dataspel som vi känner dem idag. Och datorerna vi genom åren har använt för att spela hemma i våra bostäder.

Det är med andra ord ingen slump att det finns en halv uppsjö Pong-spel fortfarande idag – i våra mobiler.

’Pong’ is now half a century old

Exactly 50 years ago today, Atari released Pong.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *