Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: Sociala medier, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Kanye West sparkas ut från Twitter igen efter att postat en svastika
Oooooch där sparkas Kanye West ut från Twitter igen. Den här gången efter att ha lagt ut en bild på en mashup mellan Davidstjärnan och ett hakkors.
Kanye, eller Ye som han heter numer, har senaste dagarna hunnit växla upp sin antisemistism genom att först ha lovebombat Hitler i en intervju och sedan alltså twittrat ut sitt egenskapade Davidhakkors. Man kan förstås ha en hela massa åsikter om Yes numer rätt tragiska livsöde, men att bli utkastad från en social plattform för att man delar rätt uttrycklig nazistpropaganda känns inte särskilt kontroversiellt.
Ja, eller det borde inte vara det kan man tycka. Men så ser världen som bekant inte ut just nu.
Men det som är mest pikant i det här fallet är var Ye sparkades ut och på vilka grunder.
Musk har som bekant pratat vitt och brett om hur han vill skapa ”sann” yttrandefrihet på Twitter. Med catchiga taglines som ”freedom of speech but not freedom of reach” som modereringsprincip. Ett av få undantag som gör att du kan bli utsparkad numer är, enligt Twitters riktlinjer, om du ”uppmuntrar till våld” – komplett med definitioner av vad det innebär.
Det var också just det som fick Ye utslängd. Han uppmuntrade till våld, något som Musk själv konstaterade i en tweet.
Fast… rent krasst så gjorde ju Ye inte alls det.
Återigen: det Ye faktiskt twittrade ut skulle mer än väl ha räckt för att bli avstängd på gamla Twitter. Och visst kan man argumentera för att det Ye delade indirekt uppmuntrade till våld. Men inte enligt Twitters egen definition.
Först Alex Jones (som Musk inte kommer släppa in igen av personliga skäl) och nu en krystad motivering till Yes avstängning. Vi kan tänka att de som jublade när Musk tog över Twitter allt mer börjar känna sig som de svenska väljare som trodde på regeringens vallöften.
Och såväl amerikanska politiker som EU lär notera.
Ye West Banned From Twitter for Posting Swastika and Texts With Musk
Musk said West violated Twitter’s rule against ”incitement to violence.”
Twitter försöker locka annonsörer genom att matcha deras investeringar
Hur vet man att det är rejäl kris på Twitters annonsavdelning (ja, den medarbetare som är kvar där)? Twitter har gått ut med ett erbjudande till åtminstone vissa annonsörer: Twitter matchar annonsinvesteringarna med upp till hundra procent av beloppet.
Med andra ord: om en annonsör lägger minst 500 000 dollar på Twitter-annonser så kommer Twitter att skjuta till lika mycket – upp till 1 miljon dollar. För lägre belopp finns det sedan en ”matchningstrappa” med hur mycket Twitter kommer att toppa upp de pengar som läggs på annonser.
Det är dessutom hög tid att sätta sprätt på annonsinvesteringarna om man vill ha chans att få ta del av Twitters incitamentsförsök: annonserna måste köras före årets slut.
Frågan är förstås om det här kan räcka för att lugna de annonsörer som Musk har skrämt bort med sitt kaotiska övertagande. Jag är milt sagt tveksam.
Oavsett: vad det här betyder är alltså att annonsörer kan få en välkomstbonus på upp till hundra procent av sin insats. Alltså precis som på valfri kasinosajt.
Det känns på något sätt som en helt logisk parallell.
Twitter Offers ’100% Value Add’ to Some Advertisers
Twitter is reportedly offering to match a portion of the ad spending of some advertisers. For those that increase their ad spending by at least $500,000,
The Twitter Files går igenom hur Twitter begravde artiklar om Hunter Bidens bärbara dator
Så har Twitter fått sina egna ”files”. I slutet av veckan twittrade journalisten Matt Taibbi ut en lång tråd med läckt information som visade hur Twitters högsta ledning – dock utan VD:n Jack Dorseys vetskap – begravde New York Posts artikel från 2020 om Hunter Bidens bärbara dator. Det innebar skärmdumpar på mejlkonversationer mellan några av företagets högsta chefer som brottades med hanteringen av den kontroversiella frågan.
New York Post-artikeln gick igenom mejl från en bärbar dator som ska ha varit president Joe Bidens son Hunter Bidens. Mejl som i korta drag sades bevisa hur Joe Biden några år tidigare hade pressat regeringen i Ukraina att lägga ned utredningar av ett företag där Hunter Biden skulle ha varit inblandade i skumraskaffärer.
Twitter plockade bort New York Post-artikeln från sin plattform med motiveringen att informationen bröt mot Twitters användarvillkor då det baserades på ”intrångsdata”. Att den alltså hade kommit fram som resultat av hackande.
Informationen som Taibbi baserade sin Twitter-tråd på ska komma från ”interna källor på Twitter”, något som specifikt verka vara Elon Musk själv. Inte minst eftersom Musk själv gick ut och marknadsförde Taibbis Twitter-tråd innan den gick live.
Det de läckta konversationerna går igenom är alltså hanteringen inom Twitter efter det att beslutet att ta bort artikeln redan var fattat. Hur företaget skulle kunna motivera och stå för sitt beslut – men inte hur det ursprungliga beslutet fattades.
Det faktum att Dorsey inte loopades in var både uppseendeväckande och inte alls uppseendeväckande. Inte särskilt uppseendeväckande eftersom det initialt inte var en fråga för VD:n på ett stort företag, men ändå lite uppseendeväckande med tanke på att hur känslig frågan var. Att resten av Twitter-ledningen borde ha fattat hur beslutet skulle explodera.
Elon Musk’s promised Twitter exposé on the Hunter Biden story is a flop that doxxed multiple people
Elon Musk promoted a thread by Matt Taibbi rehashing known information about Twitter’s internal discussions over handling the Hunter Biden laptop leak while doxxing Jack Dorsey and US Representative Ro Khanna.
Twitter släpper funktionen Live tweeting
Ny funktion från Twitter: Live tweeting. Som gör det möjligt att twittra. I realtid.
Och… well, jag vet faktiskt inte riktigt vad funktionen gör. Eller rättare sagt hur den skiljer sig från vanligt twittrande.
Det verkar som att funktionen gör det möjligt att livetwittra medan ”en händelse pågår”, vilket… är ungefär så som Twitter alltid har fungerat. Att Twitter mycket har handlat om ”direktsändning” under stora händelser och evenemang. Vi får kort sagt vänta på lite mer information för att se exakt vad funktionen innebär.
Först ut att använda funktionen, något som dessutom marknadsfördes av Musk själv, var journalisten Matt Taibbi som twittrade ut en tråd under titeln ”The Twitter Files”, som var en genomgång hur Twitter begravde New York Posts artikel om Hunter Bidens bärbara dator 2020.
Jag skulle kunna tänka mig att det är lite som livesändningar på andra plattformar. Att en twittrare kan ange att hen livetwittrar och att andra som följer det kontot då får upp en notis om att den personen realtidstwittrar. Kort sagt att det nya är någon form av notisfunktion till andra användare som vill hålla koll på en tråd med tweets om en specifik händelse.
Twitter arrives with new updated feature of Live Tweet get to know all about it – The Tech Outlook
Twitter CEO Elon Musk on Saturday added a new feature of live tweeting. If we talk about the first user who used this feature is author Matt Taibbi with a tweet ”Thread: THE TWITTER FILES” Earlier Musk wrote, ” We are double checking some facts, so probably start live tweeting in about 40 mins”.
Rapport: Mängden hatinnehåll på Twitter har rusat efter Musks övertagande
Hur mycket hatinnehåll finns det på Twitter numer? Mycket mindre. Enligt Musk. Mer än tidigare. Enligt forskare.
Det är en rapport från Center for countering digital hate som har tittat på hatläget på Twitter och kommit fram till att hatinnehållet har rusat på Twitter sedan Musk tog över plattformen.
Musk och Twitter har gått ut med sin modereringsstrategi ”freedom of speech, not freedom of reach”, som i korta drag innebär att hatinnehåll ska tappa möjligheten att tjäna pengar och tappa sin synlighet, men ska inte plockas bort. Rapporten från CCDH visar att: ja, antalet visningar har gått ned, men däremot har engagemanget gått upp.
Kort sagt: trots att innehållet synlighetsmässigt begravs (eller åtminstone rankas ned) så interagerar användare med det.
Musk gick direkt ut och sammanfattade rapporten som ”utterly false”. Han lovade även att Twitter ska publicera data veckovis (återstår att se om han håller fast vid det här, Musk har ju tvärvänt från andra modereringslöften) och Musk upprepade åter att visningarna av hatinnehåll minskar.
Vi noterar dock vad Musk INTE säger: något om engagemanget. Så Musk bekräftar med andra ord mer eller mindre det som rapporten kommer fram till: även om antalet visningar minskar så ökar engagemanget.
Och det sistnämnda lär nog inte minst EU ta till sig. Som jag har skrivit tidigare så har jag svårt att tro att EU kommer att köpa Musks modereringsprincip för Twitter: att synlighetsbegrava innehåll, men låta det finnas kvar på plattformen.
Hate speech is soaring on Twitter under Elon Musk, report finds
A new report by the Center for Countering Digital Hate finds that despite Musk’s claims, hate speech is up and getting more engagement. Slurs against Black people have tripled, and other hateful content like antisemitism and anti-LGBTQ content has also soared.
Twitter rullar ut tre nya annonsformat
Hörni, visste ni att Twitter också gör grejer som känns… som rätt normala? Som att släppa tre nya annonsformat?
1. Website conversions optimization: Ska algoritmsmartnessrikta sig mot användare med ”högre relevans”. Kort sagt de som är mer troliga att faktiskt konvertera.
2. Dynamic product ads: Ett annonsformat som ska visa ”relevanta produkter för Twitter-användare vid tidpunkter när det är mest troligt att de kommer att köpa”. Består av tre delfunktioner:
- Retargeting: Som vanligt, visar annonser som en användare tidigare har visat intresse för.
- Prospecting: Visa ”relevanta produktannonser” för användare som inte tidigare har besökt en viss sajt.
- Integration: Möjlighet att integrera ett produktflöde med Twitter för att på så sätt kunna visa upp ett urval av produkter i annonser.
3. Collection ads: Ett format som gör det möjligt att visa upp flera produkter i samma annons. En större huvudbild och sedan ett antal mindre tumnaglar under.
Det är alltså annonsformat som mycket handlar om e-handel på olika sätt. Precis det som mycket av Twitters testande under 2021 handlade om.
Sedan är det förstås ironiskt att de nya formaten kommer samtidigt som en majoritet av Twitters stora annonsörer har annonsvänt plattformen ryggen. Musk har lite relations- och förtroendereparerande att göra innan annonsörer faktiskt kommer känna sig trygga och bekväma med att lägga pengar hos Twitter igen.
Twitter Rolls Out 3 New Ways To Advertise
Twitter rolls out new ad units that allow businesses to optimise campaigns for website clicks and sales.
Twitter visar fler tweets från konton du inte följer
Dags för Twitter att göra som alla andra stora sociala plattformar just nu: visa mer ”rekommenderat” innehåll i flödet. Kort sagt: mer innehåll från konton du inte följer.
Det handlar alltså om det som kanske är den största påverkan som TikTok har haft på andra plattformar: att jobba utifrån intressegrafen snarare än den sociala grafen. Basera visningen av innehåll på vad du är intresserad av – inte baserat på vilka du känner och har kontakt med på en plattform.
Det i sig bottnar i att Twitter och ungefär alla andra plattformar just nu vill öka engagemanget. Och våra vänner och konton vi följer är helt enkelt för tråkiga. Vi måste tipsas om såna som är bättre på innehåll som får oss att komma tillbaka och lägga mer tid i plattformen.
Vilket kort sagt gör det allt svårare för den som bara vill få upp innehåll från användare och konton som de känner och följer.
Twitter is now pushing recommended tweets to everyone
Twitter is now pushing more tweets from accounts users don’t already follow into their timelines.
Twitter och Instagram nedladdningsrusar i Kina – trots att de är förbjudna
En intressant utveckling: västappar som Twitter och Instagram nedladdningsrusar i Kina. Trots att de är förbjudna i landet.
Ja, eller kanske just därför.
De här apparna och även andra av de stora apparna i vår del av världen är blockerade i Kina. Däremot har Apple fortsatt erbjuda nedladdning av dem via Appstore (eftersom Google Play inte är tillåtet i landet så sköts Android-butiker av lokala företag så där lär det vara mer censuruppstyrt). Så varför laddar då kineser ned appar som inte går att använda?
För att använda som kommunikationskanaler i samband med de protester mot regimen som har blossat upp i landet.
Genom att använda olika VPN-tjänster (som i sig också är förbjudna i Kina) så kan kineser trots allt använda appar som Twitter och Instagram. Och när de väl kan använda dem så får de också tillgång till kommunikationsvägar som inte är lika punktmarkeringscensurerande som hemmaodlade alternativ, som WeChat.
Självklart jobbar Kinas stora nätcensurmaskin på att stoppa alla kryphål i landets stora brandvägg, men de mäktar inte med att slå ned på alla rundningsförsök som ploppar upp. Det har till och med gått så långt att polis kollar folks mobiler för att se om appar som Twitter och Instagram finns installerade.
Civil olydnad i sin bästa nätform, alltså. Även om det bokstavligen talat är med livet som insats.
Despite ban, Twitter downloads surge in China amid COVID protests | TechCrunch
Access to Twitter and other Western internet platforms is increasingly challenging in China as Beijing continues to clamp down on censorship circumvention tools.
Facebook, Instagram och WhatsApp
EU ger Meta 265 miljoner euro i böter på grund av dåligt skydd mot dataskrapande
Tredje gången gillt? Ja, det tror jag nog inte. Vi lär se fler. Men igår dängde EU oavsett till Meta med sin tredje dataskyddsbot. En bot som den här gången uppgick till 265 miljoner euro (totalt ska de tre bötestillfällena ha kostat Meta runt 1 miljard euro – även om Meta har överklagat de två första domarna).
Efter att ha slagit ned på Instagrams hantering av barns data och sedan på hur WhatsApp hanterar användarinformation så verkar det den här gången främst ha varit Facebook som var EU:s måltavla. Det handlar om böter därför att Meta varit för dåliga på att skydda Facebook-användares data mot dataskrapare. Alltså tjänster eller script som dammsuger sajter på användardata.
Mer specifikt handlade boten om att en hackare förra året delade information om över 500 miljoner Facebook-användare. Information som Meta påstod att hackaren hade kommit över redan 2019 genom att masskrapa publik användardata. En säkerhetshål som Meta sedan dess ska ha täppt till.
Det intressanta här är just att EU trots det dänger till Meta med en så stor bot. LinkedIn åkte på ett liknande ingrepp för ett par år sedan och försvarade sig då med att det just vara dataskrapning och inte ett dataintrång. Läs: titta, vi har koll på säkerheten – här var det någon som dammsög upp publikt tillgänglig information.
Och visst: det kan fortfarande vara så att tjänsten är säkrare än Fort Knox, men det domen säger är att EU nu kommer att skärpa kraven på plattformar även vad gäller publikt åtkomlig information. Högre krav på att det inte ska gå att massdumpa ut data på det här sättet.
EU börjar med andra ord kavla upp sina dataskyddsärmar ordentligt nu. Det lär inte bli mer silkesvantar framöver, med tanke på att såväl Digital services act som Digital markets act har börjat gälla bara senaste veckorna.
https://www.wsj.com/articles/facebook-parent-meta-fined-276-million-in-europe-for-data-scraping-leak-11669640402
Bara 11 % av allt Facebook-innehåll från sidor når följare
Facebook har släppt sin senaste kvartalsrapport om hur det går för innehåll på plattformen. Och det konstateras bland annat att mängden innehåll från sidor som faktiskt når följarna är nere på 10,6 %. Ja, eller rättare sagt: det är den mängd av innehållet i flödet som kommer från sidor.
Inte bara det: den är en minskning från 14,9 % motsvarande period förra året. Eller 29 % sämre.
I sig är det inte särskilt förvånande. Den organiska räckvidden fortsätter ned på alla de stora plattformarna. Räckvidd och synlighet kostar allt mer pengar.
Men det finns ljusglimtar: Facebooks grupper fortsätter sitt framgångståg. Innehållet från just grupper uppgick till 19,6 % av flödet, eller 20 % upp jämfört med ett år sedan.
Nu handlar det om data baserat på den genomsnittliga Facebook-användaren i USA, men vi kan nog anta att det ser rätt likadant ut även hos oss.
Facebook Reveals How Little Content Reaches Your Followers
How effective is Facebook as a marketing tool? The recent transparency report reveals only 10.6% of feed views are from followers.
Meta lägger bara 20 % av sina resurser på att utveckla metaverset
Meta har sedan något år tillbaka som bekant gått all in på metaverse. Alltså den tänka allomspännande VR-värld som Mark Zuckerberg ser den. Ja, eller Meta satsar åtminstone väldigt mycket på metaverset. Eller rätt mycket. Eller en del. Närmare bestämt 20 % av Metas totala resurser.
Det fick publiken veta under ett samtal mellan Andrew Ross Sorkin och Mark Zuckerberg i veckan. Och budskapet var förstås precis det omvända: 80 % av Metas resurser går till Facebook, Instagram, WhatsApp och Messenger.
Och det budskapet i sig vände sig förstås till en betydligt större publik än dem som där och då lyssnade på intervjun. Den verkliga målgruppen var förstås investerare och aktiemarknaden – som har tokstraffat Meta-aktien senaste året.
Mycket av den bestraffning har grundat sig i det faktum att Meta har sett sina intäkter minska för första gången. En utveckling som framförallt handlar om det tuffare klimatet för annonsplattformar när det blir allt svårare att spåra användare kors och tvärs över internet. Men marknadens reaktion har heller inte blivit bättre av Metas nya verksamhetsinriktning på något som ger ungefär inga intäkter alls. Och som enligt Zuckerberg är något som fullt ut ligger något årtionde framåt i tiden.
Men det kan också vara ett signalvärde inåt i organisationen. Och ett tecken på att Zuckerberg har tagit åt sig av kritiken mot metaversebesattheten: att han har insett att det nog krävs mer kärlek och fokus på de delar av verksamheten som trots allt betalar räkningarna. Även i kommunikationen utåt.
Only 20 Percent of Meta’s Focus is Currently on Metaverse: Mark Zuckerberg
At present, only 20 percent of Meta’s functional focus is on developing the hardware and software to support the metaverse ecosystem, Zuckerberg noted in a recent speech. Zuckerberg was speaking virtually at the New York Times DealBook Summit when he noted that his company needs to work more efficiently in order to finetune the metaverse tech on a wider scale.
TikTok
South Dakota förbjuder TikTok i offentliga jobbmobiler
Utmaningarna för TikTok i USA fortsätter. Senaste hindret: delstaten South Dakota förbjuder TikTok från jobbmobiler som tillhör anställda eller konsulter som arbetar för delstaten. Motiveringen är ungefär den som har använts i andra liknande fall – även här i Sverige: TikTok kontrolleras mer eller mindre direkt av kinesiska staten och är på så sätt ett säkerhetshot. Att Kina alltså kan spionera på utländska medborgare via appen.
Nu är det här långtifrån första TikTok-förbudet i USA. Appen är redan portad från jobbmobiler kopplade till flera myndigheter, inte minst inom det amerikanska försvaret. Och det är förstås upp till en arbetsgivare att bestämma vad som ska få finnas i mobiler som tillhandahålls å jobbets vägnar. I sig inte särskilt kontroversiellt eller konstigt.
Men i ett större sammanhang så är det här ännu byggsten i ett totalt förbud mot TikTok i USA. Precis det som Trump försökte tvinga fram 2020.
South Dakota bans TikTok access on state-owned devices citing ties to China
Governor Kristi Noem’s executive order prohibits employees and contractors from using the app on government gadgets
Regeringskansliet uppmanar sin personal att radera TikTok
Regeringskansliet tar ett rejält grepp om sin personals privatliv – i veckan gick det ut ett meddelande till medarbetarna om att de bör radera TikTok ur sina mobiler.
Ja, nu handlar det förstås inte om de privata mobilerna, utan jobbmobilerna. Kort sagt samma sak som SR och SVT gick ut med för ett par år sedan. Eller för den delen det som South Dakotas guvernör bestämde i veckan. Eller vad flera myndigheter i USA redan har bestämt.
Grundmotiveringen är i samtliga fall förstås kopplat till oron för användardata. Mer specifikt oro för hur den kinesiska staten kan använda TikTok för att avlyssna utländska medborgare eller använda plattformen för olika former av påverksansoperationer.
Sant eller inte? Fel, fel, fel säger TikTok och ägarbolaget Bytedance. Användardatan är säker och delas inte med kinesiska staten. Samtidigt som TikTok i veckan också sjösatte nya användarvillkor för EU som ger TikTok rätt att skicka EU-medborgares data till andra länder. Däribland Kina. Precis den typ av förändringar som inte gör myndigheter och andra organisationer med känslig data mindre benägna att känna oro.
I sig är det inte särskilt kontroversiellt: en arbetsgivare bestämmer vad som ska finnas i jobbmobiler. Men det fortsätter sätta ljuset på det frågetecken som finns kring TikToks datahantering. Inte minst med tanke på att vi pratar om unga användare och barn.
Och det i sig gör också att TikTok fortsätter finnas på radarn hos politiker och myndigheter. Något som varje gång gör att åtminstone någon kommer att efterlysa ett förbud mot appen.
Regeringskansliet: ”Tiktok bör raderas”
Regeringskansliets personal uppmanas att radera appen Tiktok. Orsaken är att anställda på det kinesiska företaget bakom Tiktok kan få åtkomst till användares data.
TikToks bootleg ratio börjar dra iväg
Har du koll på TikToks bootleg ratio? Ja, eller bootleg ratio för vilken plattform som helst?
Kan erkänna att jag inte hade det. Jag hade inte hört begreppet förrän jag läste den här artikeln. Men nu när jag har fått det presenterat för mig så känns det rätt logiskt. Och ett rätt bra mått på hur TikTok håller på att förändras.
Bootleg ratio är helt enkelt förhållandet mellan ”originalinnehåll” och ”bootleg-innehåll”. Det sistnämnda skulle enkelt kunna sammanfattas med innehåll som återanvänds av någon annan än den som skapade innehållet – med olika grad av erkännande av vem som ursprungligen skapade innehållet. Ofta inget erkännande alls.
Vad det betyder för användaren är alltså att innehåll som har blivit viralt delas igen för att det blev viralt. Istället för att skapa eget, nytt innehåll så återpublicerar eller delar man innehåll som redan har flugit.
Precis det här fenomenet bidrog till stor del till TikToks hysteriska framgångar: användare som delade TikTok-innehåll på andra plattformar. Inte minst Facebook och Instagram. Men vad som händer nu är alltså att det börjar drabba TikTok i allt högre utsträckningen. Förhållandet mellan originalinnehåll och innehåll som återanvänds mer eller mindre rakt av tippar allt mer över mot det sistnämnda.
Och vad betyder det här? Att TikTok allt mer förvandlas till en distributionsplattform än en skaparplattform. Precis samma utveckling som äldre sociala medier har upplevt.
Ett verkligt erkännande av att plattformen numer är ”på riktigt”. Men, som artikeln konstaterar, också en utveckling som riskerar att utarma den kreativitetsexplosion som en gång i tiden fick användarna att gå dit och hänga där.
How platforms turn boring
For platforms like TikTok and YouTube, there’s a delicate balance between authentic culture and a scammier kind of network bootlegging.