Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things
AI – artificiell intelligens
Stack Overflow stoppar svar genererade av ChatGPT på grund av för många fel
Har du lekt med ChatGPT senaste dagarna? Om inte så har du säkert sett någon annan som har delat en text skapat av Open AI:s senaste AI-lösning. Som att utvecklare har bett ChatGPT skriva kod som sedan har delats bland annat på utvecklarmötesplatsen Stack Overflow. En tjänst som nu, åtminstone tillfälligt, har förbjudit medlemmar att dela kodsnuttar skapade av ChatGPT. De innehöll helt enkelt för många fel.
Precis som när Open AI för två år sedan släppte språkmodellen GPT-3 så har internetanvändare runtom i världen lekt med ChatGPT. Och imponerats av hur bra lösningen är på att skapa text baserat från en ”brief” från en mänsklig användare. Som att be ChatGPT skriva en limerick på ett visst tema eller skapa en lista över viktiga saker som en e-commerce manager måste känna till. Eller, som i utvecklarfallet, be ChatGPT skriva kod.
Problemet har dock visat sig att det alltså fanns rena fel i de koder som skapades. Och det gällde även när någon bad Open AI:s nya funktion att skriva om saker som på något sätt innehöll fakta. Fakta som visade sig kunna bli fel, därför att ChatGPT inte lyckades värdera källorna som informationen baserades på.
Samma utmaning som automatiska igenkänningsalgoritmer i sociala medier har kämpat med i flera år. Eller det som allt mer blir en utmaning för Google, när sökjätten vill prestera allt fler svar direkt i sökresultatet.
Och det största problem, som artikeln konstaterar, är att användare alltså rätt snabbt och enkelt kan skapa innehåll som VERKAR vara korrekt. Tänk phisingmejlet från banken. Det mesta ser ut att vara rätt, men börjar man skrapa på ytan så ser man faktamässiga fel som avslöjar bluffen. Men som vi vet är det många som tyvärr går på bankbluffarna. Vi kan anta att samma sak också redan gäller ChatGPT.
Skapar man en skojig text så är det här inget problem. Ännu mindre när det är något skönlitterärt. Men visst finns det en fara i spridning av desinformation tack vare teknik som denna.
AI-generated answers temporarily banned on coding Q&A site Stack Overflow
Stack Overflow has temporarily banned users from sharing answers to coding queries generated by AI chatbot ChatGPT. The site’s mods say the volume of AI generated answers has been too high and the accuracy of these responses too low.
Lägg till ChatGPT direkt i Macens menyrad
Ha! Förstås. Kan du inte få nog av AI-chattboten ChatGPT som fått precis alla och några till att dela skärmdumpar med AI-skriven text? Grattis! There’s an app for that!
Åtminstone om du har en Mac. Då kan du ladda ner ett program som lägger in ChatGPT direkt i Macens menyrad. Sen är det bara att chatta på!
Stora nyårslöftet 2022: ChatGPT-detox.
You can now talk to ChatGPT directly from your Mac’s desktop
Popular AI chatbot ChatGPT now has an unofficial app that allows users to chat with it directly from their Mac’s desktops.
Efter ChatGPT – nu kommer ShareGPT
Ha! Senaste veckan har internet svämmat över av skärmdumpar från den nya AI-chattboten ChatGPT. Som jag skrev om tidigare idag så fick det en utvecklare att ta fram ett program som lägger ChatGPT direkt i Macens menyrad. Här kommer nästa påhak: ShareGPT.
Vad är då ShareGPT undrar du? Det är… en delningsfunktion i form av ett Chrome-tillägg. Så att du snabbt kan dela ditt AI-skapade mästerverk utan att ta en skärmdump. Du får en färdig URL som du kan dela.
Because det är som vi alla vet obligatoriskt för alla internetanvändare att dela minst ett ChatGPT-exempel per dag. Då kan det vara skönt med allt som kan spara tid.
ShareGPT lets you easily share your ChatGPT conversations | TechCrunch
ShareGPT is a Chrome extension that enables users to easily share their ChatGPT conversations with the world.
AR/VR
Snap släpper prova på-AR-funktion tillsammans med H&M
Dags för Snapchat att få en ny svensk samarbetspartner. Åtminstone vad gäller appens AR-funktionalitet. De två företagen gör det ny möjligt för användare att prova kläder virtuellt i Snapchat eller via H&M:s app.
Vi kan anta att Snap och H&M ser ett antal konkreta win-win-grejer framför sig.
För H&M lär det framförallt handla om att kan marknadsföra sig mot Snapchats förhållandevis unga målgrupp med teknik som ska visa att de är med i metaverse-tiden. Men lika mycket lär det handla om att testköra AR-tekniken både i egen plattform och outsourcad till någon annans.
För Snap är den största segern att de får ett rätt tungt varumärke att hoppa på Snaps Camera Kit-utvecklarplattform, vilket även ger Snap möjlighet att i alla fall indirekt marknadsföra sig via H&M:s kanaler.
Snap launches AR try-on tool with H&M
Snap has announced a partnership with H&M to give shoppers three new augmented reality (AR) try-on experiences.
Snapchat och New Balance samarbetar kring en personlig AR-shopper
Rätt kul idé, utan att jag har en aning om hur bra det faktiskt funkar i praktiken. Nytt samarbete mellan Snap och klädföretaget New Balance: en personlig AR-shopper, med fokus på presenter.
Den nya funktionen är en mashup av en rekommendations-chattbot och AR-presentation av produkter. Den använder New Balances Snapchat-lins får först röstsvara på några frågor om personen som ska få. Linsen kommer sedan med förslag på produkter som skulle kunna passa om presenter och du kan se förslagen via Snapchats AR-funktionalitet.
Så egentligen är det inget nytt i sig här. Funktionen gör det som de flesta framgångsrika exempel på branschdisruption har byggt på: två befintliga tekniker eller fenomen förs samman på ett nytt sätt, men ett digitalt gränssnitt som kitt.
Som sagt: en kul idé och dessutom smart gjord. Ännu ett exempel på hur e-handel förändras. Inte minst vad en ”e-handel” faktiskt är. Och var den finns.
New Balance unites Snap’s AR, voice tech to offer gifting advice
The gifting concierge lens lets users verbally answer questions about gift recipients and watch an unboxing experience to see recommendations.
Snapchat gör det möjligt att ta betalt i linser
Ännu ett intressant shoppinginitiativ från Snap: möjlighet att ta betalt inuti en lins. Typ in-lens-köp.
Vad det handlar om är att Snapchat har dragit igång ett test med en liten grupp linsskapare där utvecklare kan bygga in stöd för att köpa saker inuti linsen. Saker som ”power-ups, AR-föremål och extra verktyg”.
Själva köpen görs med Snap tokens, alltså Snaps egen valuta. Och det känns spontant lite som ett onödigt extrasteg (du köper ju trots allt Snap tokens vanliga pengar för att sedan kunna använda dina köpta tokens för att köpa saker i Snapchat). men det är ungefär samma upplägg som de flesta sociala plattformar. Du växlar in dina vanliga pengar till en virtuell plattformsvaluta som du sedan kan handla för.
Men även om det nu alltså handlar om (antar jag) linsspecifika, digitala föremål och även om köpen alltså sker i Snaps valuta så är det ett väldigt intressant initiativ på sikt.
Snap gör på sätt och vis en lins till en fristående webbshop. En webbshop som inte skulle behöva vara begränsad bara till virtuella föremål. Och med köp inuti linser så börjar Snap bygga sin egen ”appbutiksekonomi”. Precis som Apple eller Google.
I samband med att Snap presenterade det här testet så droppade de också några siffror om användningen av just linser. Det ska nu finnas 300 000 AR-linsskapare på Snaps plattform som totalt har tagit fram fler än 3 miljoner linser. Totalt har linser i Snapchat visats över 5 biljoner gånger.
Snap vill med andra ord säga: ”Kolla vad bra det går! Kör du också!” Och de har en viss poäng där. Även om jag antar att majoriteten av alla skapade linser haft rätt låg användning så finns det bevisligen möjlighet i stort en kritisk massa. Det blir intressant att se hur Snap kommer att skala upp testet med köp inuti linser. Och hur det kommer att passa in i Snaps shoppingambitioner överlag.
https://techcrunch.com/2022/12/06/snapchat-is-testing-lenses-with-power-ups-and-upgrades-that-you-can-buy/
EU anordnade 24-timmarsfest i metaverse och nästan ingen dök upp
Tonight we’re gonna party like it’s… 24 hour party people in Second life 2003?
Så verkar det som att man kan sammanfatta läget när EU förra veckan bjöd in till en vild 24-timmarsfest. Stort påkostat evenemang och… ungefär ingen dök upp. Typ bummer.
Ännu ett exempel på hur meningslöst och överskattat metaverset är? Mmmm. Kanske det. Men jag tror nog snarare att kombinationen: EU + ”beach party” + ”music and fun” + festtemat ”för att lansera EU:s ”Global gateway”-strategi” nog hade… bombat rätt hårt även i den fysiska världen…
Som så många gånger tidigare så finns det vissa kampanjidéer som inte kan räddas av någon teknik överhuvudtaget.
The EU Hosted a $400,000 Metaverse Party But No One Showed Up | Entrepreneur
”Depressing and embarrassing” and ”digital garbage” were just a few of the responses to the EU’s $400,000 metaverse party. Read more about the EU’s metaverse, here.
Mobilt
EU beslutar att alla nya mobiler måste ha USB-C senast 28 december 2024
Ladies and gentlemen, we have a date. 28 december 2024. Det är då som alla ny mobiler i EU senast måste ha utrustats med USB-C som laddiningsteknik.
Och, ja, det här är ju en total icke-fråga för alla mobiltillverkare. Utom en, förstås. Apple.
Med andra ord så kommer Apple att ha USB-C i sina iPhones senast i och med släppet av iPhone 16. Jag misstänker att det nog kommer att ske redan nästa år.
Det känns annars som att iPhone 15 kommer att ha… rätt mycket sämre förutsättningar försäljningsmässigt. Visst. Lightning har levt parallellt med USB-C och andra lösningar i bra många år nu, men när det nu finns en definitiv slutpunkt något år senare så jag att Apple kommer att stoppa in USB-C så snabbt det bara går.
Och inte bara i EU.
EU sets December 28th, 2024, deadline for all new phones to use USB-C for wired charging
The EU’s new USB-C legislation is now binding after being published in the bloc’s Official Journal. It means the rules will come into effect in 24 months and 20 days time.
Apple lägger till 700 nya prissteg i Appstore
Apple lägger till fler prissteg i Appstore. Många fler. 700 fler, närmare bestämt – vilket gör att det totala antalet nu blir 900. Dessutom sänks lägsta nivån till 0,29 dollar och maxpriset höjs till 10 000 dollar. Sist men inte minst så gör Apple det för första gången möjligt att ha priser som slutar med ,00 och inte bara ,99.
Ja, åtminstone för amerikanska utvecklare. Det är där stödet först rullas ut. För prenumerationer från och med nu och för andra köp i appar från och med våren. Återstår att se när den här förändringen kommer hit till oss.
Apple har som bekant alltid hållit hårt i kontrollen av Appstore. Inklusive vilka priser som utvecklare har att välja på. Men i takt med att såväl nedladdningar av appar som intäkter från appköp har börjat mattas av allt mer så har Apple insett att det är bättre att låta utvecklare styra mer av de själva.
Framförallt är jag nyfiken på vad folk kommer att vara beredda att betala 10 000 dollar för i en app.
Apple loosens grip on App Store pricing with 700 new price points, support for prices that don’t end in $.99 | TechCrunch
Apple is loosening its requirements around how developers have to price their apps as legal and regulatory pressure over its tight control of the App Store intensifies.
Övrigt
USA försöker stoppa Microsofts köp av Activision Blizzard
And so it begins. I januari i år slog Microsoft till med milt sagt en jätteaffär när de gick ut med att de tänkte köpa spelföretaget Activision Blizzard, känt för speltitlar som Call fo Duty, War of Worldcraft, Candy Crush Saga och Overwatch. Det var inte bara Microsofts största köp så här långt, det var också det största techuppköpet någonsin (lite beroende på hur man definierar ”tech”). 68,7 miljarder blev prislappen.
Redan då så var rätt stor tveksamhet om köpet överhuvudtaget skulle passera myndighetsgodkännandet och igår blev det klart att USA inte stillatigande tänker acceptera affären. FTC, ungefär USA:s konsumentverk, har nu lämnat in en stämning för att stoppa affären.
Anledningen är förstås oro för att Microsoft kommer att sabba konkurrensen på spelmarknaden – främst för Sonys Playstation – och låsa in Activisions Blizzards titlar på Windows-PC-burkar och Xbox-enheter.
Microsoft har förstås varit väldigt medvetna om det här och ska ha böjt sig allt längre bakåt under sina limboförsök att göra regleringsmyndigheter på gott humör. Saker som att garantera fortsatt Playstation-stöd för Call of Duty kommande årtiondet.
Men det har alltså inte räckt för att göra FTC nöjda. Det återstår kort sagt att se vad som händer härnäst.
Men stalltipset är nog ungefär vad de var när Microsoft gick ut med köpet för snart ett år sedan: inte särskilt lovande läge för Microsoft.
The FTC is trying to stop Microsoft from buying Activision Blizzard
The Federal Trade Commission has seen enough and decided Microsoft buying Activision would be bad for competition.
Google släpper annonsformatet Side rails
Vad vill vi mest ha mer av på internet? Precis! Annonser! Nu ser Google till att ge oss ännu fler. I veckan presenterades det nya annonsformatet Side rails.
Side rails är ungefär precis vad det låter som. En annonsyta som ligger vid sidan om det ordinarie innehållet. På datorn, ska tilläggas. Att Google alltså utnyttjar en yta vid sidan om innehåll som inte används på bredare skärmar.
Så. Ni vet. Typ där Googles annonser en gång i tiden låg. På tydligt gulfärgad platta.
Side rails har även en liten finess – de följer med innehållet när man skrollar. De ligger alltså fast när resten av sidan rullas upp.
Och om det görs bra så kan jag verkligen gilla det upplägget.
Google Is Launching Yet Another Way to Stuff Websites With Ads
Finally, Google is bring us more advertising, taking up all that horrible wasted space on the sides of webpages. The best part is when you scroll down a webpage, they come along for the ride, and you only have to wait a few more weeks to see them.
Google påkomna med könsfördomsfulla översättning
Milt sagt intressant. Ja, eller ”intressant” är fel i sammanhanget. ”Beklagligt” är mer passande. Och, well, betydligt starkare ord skulle också kunna användas. Oavsett: exempel på hur Google är fördomsfulla i sina översättningar när det kommer till könspronomen.
I artikeln finns exempel på översättningar från dels ungerska och dels från danska där Google ändrar könet på personen i översättningen beroende på vad personen gör eller har för egenskaper.
Danskans könsneutrala ”kaereste” översätts till ”my girlfriend” i fraser som ”min kaereste vasker op” (diskar), ”min kaereste är pen” (söt) medan översättningen blir ”my boyfriend” i fraser som ”min kaereste arbejder meget” eller ”min kaereste er stark”. Samma sak i olika ungerska exempel.
När jag testar samma sak på svenska så får jag däremot ett annat resultat. ”Min älskade” översätts mer korrekt till ”my beloved” i samtliga exempel. Kort sagt så känns det nästan som att det är könssynen i Danmark eller Ungern som har styrt över (om jag då ska vara lite fördomsfull).
Samtidigt är det delvis samma sak när det kommer till översättning av svenskans ”hen”. ”Hen är vacker” blir ”she”, medan det blir ”he” när det är dags för hen att byta däck. Men ”hen är stark” blir samtidigt ”she is strong”. (Känns som att det vore en smal sak att peta in ”he/she” som standardöversättning av ”hen”.)
Oavsett: ännu ett exempel på den retoriska frågan ”what’s in a word?”.
[Video] Ola Berg on LinkedIn: Detta är inte OK. | 32 comments
Detta är inte OK. | 32 comments on LinkedIn
Apples självrepareringsprogram kommer till Sverige
Så är det dags för Apple att bredda sitt självrepareringsprogram utanför USA. Första breddningsstoppet är åtta länder i Europa – och Sverige är ett av dem.
Det innebär med andra ord att svenska Apple-användare nu kan köpa originalreservdelar från Apple och fixa till sina prylar hjälp. Apple erbjuder även uthyrning av ett självfixarkit i en vecka med de verktyg som behövs för att själv fixa defekta grejer.
Ja, eller ”försöka” är väl lite nyckelordet. Det är väl inget som gemene man kanske ska försöka sig på. Inte minst som att det kostar 699 kronor bara att hyra själva verktygskitet.
Men det är oavsett ett försök att få prylarna att kunna leva längre. Även om det förstås till stor del är drivet av lagkrav, inte minst i EU.
Apple Launches Self Service Repair Program in Europe
Apple today announced it has launched its self-service repair program in Europe, extending the program beyond the United States for the first time. …
Apple skrotar planerna att skanna iCloud-bilder efter barnporr
Förra hösten gick Apple ut med ett nytt initiativ som var tänkt att hjälpa till att motarbeta barnporr. Efter hård kritik direkt så ”pausade” Apple utrullningen av funktionen och i veckan meddelade Apple att de helt lägger ned sina planer på att införa det.
Tanken var att Apple skulle skanna användares molnuppladdade iCloud-bilder efter kända barnporrbilder. Alltså att Apple inte skulle ”se” bilderna i sig, utan att det skulle göras en matchning kodmässigt med bilder i användares bibliotek och de som finns i centrala register. Problemet med det var bara att Apple därmed gav sig själva en potentiell bakdörr in i användares iCloud-bilder. En bakdörr som skulle kunna användas av exempel diktaturer för att jaga oppositionella.
Apple kommer istället att utvidga sitt Community safety-program och ge vårdnadshavare fler möjligheter att få varningar om deras barn kan vara utsatta. Det kan exempelvis handla om att bilder som kommer till och skickas från barnets mobil skannas efter potentiella nakenbilder. Barnet kommer att få upp en varning om att den kan vara en ”känslig” bild, med fråga om de vill titta på en blurrad bild. Eller skicka bilden.
Föräldrar kan även ställa in så att de kan få notis när en sådan bild upptäcks i barnets mobil.
Apple drops controversial plans for child sexual abuse imagery scanning
A plan unveiled last year for client-side scanning of iCloud Photos to detect imagery of child sexual abuse material (CSAM) has been abandoned as Apple focuses on end-to-end encryption and other ways to protect children.
Apple lägger till total kryptering av iCloud-bibliotek
En av de saker som Apple har kritiserats för säkerhetsmässigt är att iCloud har haft luckor i sin krypteringskedja. Nu börjar Apple rulla ut total kryptering av iCloud, så kalla end-to-end-kryptering.
Funktionen, som heter Advanced Data Protection, är en valfri inställning som gör att att data i en användares iCloud-konto stoppas från att dekrypteras och därmed kommas åt på ”opålitliga” enheter. Kort sagt enheter som inte är kopplade till ett specifikt iCloud-konto.
Det här gör också att inte ens Apple har tillgång till nyckeln till datan. Och att de därmed heller inte kan tvingas lämna över en viss användares iCloud-data om en myndighet begär det. Något som inte gör livet lättare för rättskipande myndigheter och underrättelsemyndigheter, men som å andra sidan skyddar användare i diktaturer.
Funktionen släpps först för amerikanska användare mot slutet av året och ska rullas ut globalt under 2023.
Apple launches end-to-end encryption for iCloud data | TechCrunch
Apple’s new Advanced Data Protection end-to-end encryption feature aims to prevent even it from accessing certain iCloud data.
Apple gör det möjligt för iMessage-ägare att få veta om de är utsatta för statligt spionage
Intressant ny funktion från Apple: möjlighet för iMessage-användare att bli varnade om de är utsatta för statligt eller statligt sponsrat spionage.
Det är med andra ord inte en funktion som är tänkt för Medelsvensson, utan förstås för människor som är extra utsatta. Som politiker, företagsledare eller oppositionella.
Funktionen heter iMessage contact key verification och lägger på ytterligare en ”handskakningsnivå” i kommunikationen mellan två parter. Jag ska inte säga att jag fattar exakt hur det fungerar rätt tekniskt, men om de två som kommunicerar båda har aktiverat funktionen så görs en jämförelse mellan nycklarna.
Om någon statlig spionaktör (eller spionaktör överhuvudtaget antar jag) har lyckats hacka sig in på Apples molnservrar så ska det dyka upp en notis som säger att ”en okänd enhet kan ha lagts till i konversationen”.
En bra grej, alltså.
Apple claims a new iMessage can alert you if state-sponsored spies are eavesdropping
Apple has announced a new opt-in iMessage feature called Contact Key Verification and claims it can automatically send alerts if ”an exceptionally advanced adversary, such as a state-sponsored attacker,” begins eavesdropping.
17 olika slags typer av content marketing
Har du funderingar på att börja jobba mer med innehåll i din marknadsföring? Här får du tips på 17 slags olika sätt att förpacka innehåll i olika slags format. Och hur du kan tänka kring de olika innehållsformaten.
17 Types Of Content Marketing You Can Use
There are many different types of content you can use to promote your brand and find new customers. Here’s a look at some of the more common types.