Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Veckans artiklar
Dödade Microsoft och Google precis prisjämförelsesajterna? – Ehandel Plus
Den senaste veckan har Microsoft och Google inlett ett AI-krig och presenterat rejäla AI-uppdateringar av sina söktjänster. Men det som har fått mindre
Googles nya smarta sökfunktion kommer till Sverige – Ehandel Plus
I veckan har både Microsoft och Google presenterat nya satsningar på AI-området. I båda fallen handlar det om betydligt smartare sätt att textsöka. Men i
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook rullar ut nya moderingsverktyg
Dags för Facebook (tjänsten alltså) att lägga till fler modereringsverktyg:
- Bättre stöd för att söka bland kommentarer: Det blir nu möjligt att söka på nyckelord, inklusive emojis och namn på den som har kommenterat och på datum.
- Reagera på flera kommentarer samtidigt: Som att gilla eller gömma flera kommentarer samtidigt.
- Ny modereringsstatistik: Det blir möjligt att se statistik för specifika saker, som at se alla kommentarer som har gömts de senaste 30 dagarna.
Facebook rolls out new comment moderation tools for creators | TechCrunch
Facebook is introducing more comment moderation tools and controls to make it easier for creators to manage conversations.
Donald Trumps konton hos Instagram och Facebook är återställda
He’s baaaaack!
Japp. Nu har Meta återställt Donald Trumps konto på Facebook. Och Instagram. Även om det nog är det förstnämnda som trots allt är den relevanta i sammanhanget.
Med tanke på att Trump även har fått tillbaka sitt konto på Twitter så är det nog mest en tidsfråga innan vi får tillfälle att avnjuta [sic!] Trumps kloka och skarpa insikter [sic!] i de här tjänsterna ännu en gång.
Fast förmodligen får vi nog tyvärr [sic!] vänta till framåt sommaren. När Trumps exklusivitetsavtal med Truth Social löper ut.
Och då är förstås frågan: vad sjutton händer med Truth Social då?
Donald Trump Is Officially Back on Facebook and Instagram
The former president’s accounts re-appeared on Thursday afternoon, after a more than two-year ban.
WhatsApp gör det möjligt att använda röstmeddelanden som status
Intressant ny funktion i WhatsApp: möjlighet att använda en ljudinspelning som status. Kort sagt att alltså läsa in sin status så att andra kan spela upp och lyssna istället för att läsa. Ljudstatusarna kan vara upp till 30 sekunder långa.
Här skulle man kunna lyfta tillgänglighetsaspekten i det hela, att det alltså kan vara bra för användare som inte ser. Det är förstås en fördel med formatet (som omvänt dock kan försvåra för den som inte vill spela upp utan istället se statusen). Som artikeln konstaterar så har WhatsApp sett hur ljudmeddelanden har tickat upp de senaste månaderna.
Men det visar också på något annat: hur viktiga tillväxtmarknaderna är för WhatsApp och därmed Meta.
WhatsApp är framförallt stor i tillväxtmarknader runt om i världen. Länder som Indien och Indonesien. Här kommer nu många människor för första gången i kontakt med internet – den ”nästa miljard internetanvändare” som man brukar prata om.
Bland dessa finns en stor andel människor på landsbygden och överlag människor som har lite eller knappt någon skolgång i bagaget. Som alltså helt enkelt inte kan läsa – eller har läsförmåga på en nivå som gör att man helst lyssnar och pratar istället för skriva och läsa. Att skicka röstmeddelanden via en tjänst som WhatsApp är betydligt billigare än att ringa, så då blir den här typen av kommunikation den föredragna.
Det är förstås inte den enda anledningen – även många i väst kan föredra ljud före text – men det är garanterat en stor drivkraft bakom den nya funktionen.
WhatsApp lets users put voice notes as status updates | TechCrunch
WhatsApp Status has received a number of updates, including the ability to set voice status and get link previews.
Twitters API kommer fortsätta att vara gratis – för ”bra” innehåll
Elon Musk fortsätter att ge toktydliga besked kring vad som gäller på Twitter. Efter förra veckans – otippat nog – rätt glasklara konstaterande att Twitters API framöver kommer att börja kosta pengar för alla så… ändrar sig Musk. Och gör att saker och ting helt plötsligt blir förvirrande igen.
Utvecklargemenskapens reaktion på beskedet att API:et kommer att börja kosta pengar var inte oväntat inte särskilt positiv. Det fick Musk att gå ut med att Twitter kommer erbjuda ett ”kostnadsfritt, enkelt API som bara har skrivrättigheter för botar som tillhandahåller bra innehåll”.
Och, ja, ”bra innehåll” är förstås inte subjektivt någonstans. Ja, eller jag inser förstås att det betyder ”innehåll som Elon Musk tycker är bra”. Det är ju så beslutsgången på Twitter har visat sig fungera numer.
Men om vi då bryter ned vad Twitter så generöst kommer att erbjuda utvecklare är möjligheten att… skapa innehåll åt Twitter, utan ersättning. Men det kommer alltså inte gå att bygga tjänster eller funktioner som hämtar ut innehåll från Twitter för att visa upp någon annanstans, som i en app.
Vi kan med andra ord konstatera att den stora sociala plattform som historiskt är den som har varit mest öppen får allt fler enkelriktade datagator.
Elon Musk says Twitter will provide a free write-only API to bots providing ’good’ content | TechCrunch
Elon Musk said that due to feedback Twitter will provide a write-only API for ”bots providing good content that is free.”
0,1 % av alla Twitter-användare prenumererar på Blue
Och där vet vi lite mer om hur det går för Twitters nygamla betalprenumeration Blue. Ja, eller vi vet lite mer om det vi inte vet. Det handlar med andra ord om uppgifter från ”ett dokument” som The Information har kommit över. Inte stensäkra uppgifter, alltså. Then again, Twitters (alltså Musks) beslut har ju lite dagsnotering, så i det sammanhanget kanske ändå inte så opålitligt.
Anyho. Enligt The Information ska Twitter nu ha 180 000 amerikanska Blue-prenumeranter. Dessa ska i sin tur utgöra 62 % av alla som prenumererar på Blue, globalt (alltså i de sex länder där tjänsten finns). Och om vi utgår från den sista officiella siffran vi har fått (250 miljoner dagliga användare som Musk tweetade ut i slutet av november) så innebär det att… 0,1 % av alla Twitter-användare betalar direkt för tjänsten.
Nu är det visserligen en sanning med modifikation, eftersom det totala antalet Twitter-användare är fler än de dagliga användarna. Andelen lär alltså vara ännu lägre – men vi kan nog anta att en majoritet av dem som betalar också är dagliga användare så det är kanske den jämförelsen som är mest relevant i sammanhanget.
Och det innebär att det, ja, är en bit kvar till 50 % av de totala intäkterna som Musk har som mål ska komma från prenumerationstjänsterna.
Eller så kanske det inte alls är så långt kvar? Lite beroende på hur mycket annonsaffären har totalimploderat.
Det gör oavsett att det åter är aktuellt att återigen är läge att förvånas över den långsamma uppskalningstakten för Blue. Sedan tjänsten (ny)lanserades så har bara ett land tillkommit: Japan för några veckor sen. Men det är fortfarande bara sex länder totalt. Med tanke på det… rätt hysteriska tempo som Twitter har haft utrullningen (sedan tillbakarullningen, sedan utrullning igen fast inte riktigt samma etc.) så är det här helt oförklarligt.
Ja, om det inte är så att det helt enkelt kostar mer än det smakar att drifta Blue. Att Twitter alltså går back för varje land de lägger till.
Prenumerationssiffrorna så här långt pekar nästan på det.
https://www.theinformation.com/articles/musks-twitter-has-just-180-000-u-s-subscribers-two-months-after-launch
Twitter rullar ut nya 4000-teckengränsen för tweets
ÄNTLIGEN!
Säger förmodligen ingen.
Men hej.
Twitter har oavsett nu börjat rulla ut sin nya killerapp [sic!]: nu har twittrare 4000 tecken på sig i varje tweet. Efter de sedvanliga 280 tecknen kommer en ”se mer” på klassiskt social-manér.
Och visst. Jämför vi med Facebook, där teckengränsen går strax kort om Krig och fred, så är Twitter fortfarande en bra bit efter. Men det är en principiellt betydligt större förändring just för Twitter. Twitter har ju som bekant blivit sig nästan helt stenhårt vid sin läst. En fördubbling från 140 till 280 tecken är den enda egentliga förändringen för tweeten som format sedan starten.
Och även om de… flesta nog inte kommer att utnyttja alla 4000 tecken som nu står till förfogande så kan Elon Musks försök att få fler att skapa längre innehåll för Twitter riskera att slå tillbaka. Rätt rejält.
Twitters korta format är trots allt det som har gjort att tjänsten har haft någon slags tydlig roll i social-landskapet. Det korta formatet har också fungerat som Twitters kanske bästa marknadsföringsverktyg, genom att det har blivit så pass enkelt att klistra in eller bädda in snärtiga tweets i nyhetsartiklar eller dela dem i andra sociala medier.
Nu blir Twitter betydligt mer som alla andra. And förmodligen not in a good way.
Twitter Blue introduces 4,000-character tweets, says half ads coming soon | TechCrunch
Twitter announced the ability to post longer tweets for paid users Wednesday. Paid subscribers can now post 4,000 characters long tweets.
Twitter Blue lanseras i 9 ytterligare länder
En sak som har fascinerat mig med Musks Twitter är hur långsamt uppskalningen av Twitters betalabonnemang Blue har gått. Sedan lanseringen av nygamla Blue har bara ett enda land tillkommit (Japan), vilket gjort att totalt sex länder har funktionen. Jag skrev om precis det här bara häromdagen – och Musk verkar ha sett det. För nu kommer Blue till ytterligare tre länder nio länder – inklusive EU.
Inte… jättemånga fler länder, men desto större. I Europa får nu twittrare i Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Portugal tillgång. Och de kanske tre just nu hetaste tillväxtmarknaderna i världen: Indien, Indonesien och Brasilien (samt Saudiarabien). Däremot inget om när abonnemanget kan landa i Sverige.
Desto konstigare är däremot att… prissättningen verkar bli samma i alla länder. Även i tillväxtmarknaderna. Vilket går stick i stäv med hur andra bolag har tagit sig an de aktuella länderna. Därför att… medelinkomsten är så mycket lägre.
Visst, nu lär Twitter delvis tänka att normaltwittraren förmodligen har mer pengar än exempelvis den genomsnittliga Facebook-användaren, men det är en oväntad – och väldigt hög – tröskel som Musk dunkar ned. Man skulle nästan kunna tro att Twitter är tokpiskat att snabbt som attan dra in en massa pengar…
Twitter Blue subscription launched in India, Brazil and Indonesia | TechCrunch
India and Brazil are key overseas markets for Twitter, where it has amassed over 100 million users in those markets.
Twitters nya bas-betal-API kommer att kosta 100 dollar i månaden
Då har vi fått veta mer om framtiden för Twitters API – efter det att Twitter förra veckan gick ut med att det är slut med gratis-API för att någon dag senare säga att det inte alls var slut för gratis-API:et.
13 februari är sista dagen för det nuvarande gratis-API:et. Det är också sista dagen som premium-API:et kommer att fungera. Istället dyker två nya API:er (eller rättare sagt: två nya sätt att få tillgång till Twitters API) upp.
Det första är ett abonnemang som kostar 100 dollar i månaden och därmed ger tillgång till ”low level of API usage” samt tillgång till annons-API:et.
På gratissidan kommer Twitter sedan att erbjuda ett API som kan skapa max 1500 tweets per månad ”för en enda autentiserad användar-token”. Inklusive stöd för ”Login with Twitter”.
Och som vanligt när Twitter numer kommunicerar förändringar så… leder beskeden till fler frågor än svar.
Vad ”low level of API usage” har vi ingen aning om, men jag antar att det är fler än 1500 tweets per månad. Ja, eller om det är samma gräns, fast dessutom med stöd för att läsa från Twitter. Precis som Musk gick ut med för några dagar sedan så kommer gratis-API:et att vara enkelriktat: det kan bara användas för att skapa innehåll för Twitter, ingen möjlighet att hämta data åt andra hållet.
Dessutom noterar vi att den glasklara formuleringen ”botar som skapar bra innehåll” har försvunnit, men jag antar att det fortfarande gäller. Och att det kommer bli rätt subjektivt vad det här innebär (läs: Elons dagsform).
Vi noterar också att Twitter nu har insett att en total strypning av gratis-API:et hade förstört för externa tjänster som låter användare logga in med sina Twitter-konton. Däremot är det det oklart vilka slags begränsningar som kommer finnas här (för det lär finnas begränsningar).
Det är heller inte helt utrett hur det kommer att bli för dem som har krav på högre API-volymer. Hur den prissättningen kommer att se ut.
Och så återstår frågorna kring API-tillgång för forskare. Och som artikeln konstaterar: de organisationer som bygger tjänster kopplade till naturkatastrofer och andra stora kriser. Som just nu: jordbävningen i Turkiet.
Twitter says the basic tier of its API will cost $100 per month | TechCrunch
Twitter says its basic version of API will cost $100 per month for ”low level usage” and access to the ads API.
Twitter är nu så underbemannat på utvecklare att plattformen går sönder när de lanserar ny funktionalitet
Att stora plattformar drabbas av driftstörningar är vi lite vana vid. Även att det kan handla om riktigt stora haverier som får tjänster att ligga nere under rätt lång tid. Twitter är inget undantag – men nu verkar det som att Musk turné med lien i personallistorna har gjort att plattformen går sönder allt oftare. Som varje gång Twitter uppdateras.
Det är Fast Company som har pratat med före detta anställda och har sett intern kommunikation från Twitter som pekar på att underbemanningen nu har gått så långt att Twitter tvingas köra ut stora kodlass varje gång appen ska uppdateras, istället för att köra ut mindre uppdateringar med tätare intervall.
Det i sin tur gör att när det som ofrånkomligen händer när man har uppdaterat en tjänst – det dyker upp buggar man inte visste skulle dyka upp – blir svårare att fixa. Det är helt enkelt svårare att reda ut vad i den nya koden som orsakade felet. Eller om det är flera krockande koder som har skapat helt nya problemkällor.
Det ska vara det som hände när Twitter drabbades av att användare inte kunde twittra alls på plattformen i samband med att Twitter rullade ut sin efterlängtade [sic!] uppdatering som höjde teckengränsen i en tweet från 280 till 4000 tecken. Och enligt Fast Companys uppgifter så vet Twitter fortfarande inte exakt vad som gick fel.
Bäst av allt? Det verkar som att det bara kommer att bli värre. Det är bland annat därför som Musk ska ha instruerat Twitter-personalen att sluta med all nyutveckling och istället fixa och stabilisera plattformen.
https://www.fastcompany.com/90848175/twitter-stuck-in-code-loop-nightmare
Twitter-grundaren Jack Dorsey driver med Elon Musk på grund av veckans tekniska Twitter-haverier
Ha. Härlig sandlådenivå.
I veckan drabbades Twitter av ett omfattande fel som gjorde att folk inte kunde twittra. Istället möttes användarna av ett fel där de stod att de hade nått sin dagliga tweetgräns – trots att de inte var i närheten eller ens hade tweetat den dage.
Felet ska, enligt The Platformer, ha berott på att någon på Twitter råkade radera den data som hanterade just den här begränsningen. Och att felet varade en rätt bra stund berodde i sin tur på att teamet som ansvarade för just den här funktionen – och som därmed hade koll – alla fick sparken i november när Musk sparkade folk i mängder.
Felet fick sedan Twitter-medgrundaren Jack Dorsey att gå ut och driva med Musk (ja, okej, med Twitter, men i praktiken Musk) genom att konstatera ”Used to be when anything went down, people went to Twitter to talk about it. Now look”.
Något som förstås är ännu mer pikant med tanke på att Dorsey var en av dem som backade Musks övertagande av Twitter. Det verkar däremot som att han nu inte riktigt tycker att Musk riktigt levererar på de förväntningarna.
Twitter founder Jack Dorsey mocked new owner Elon Musk’s company over a major outage, saying it used to be where people talked ’when anything went down’
”When anything went down, people went to Twitter to talk about it. Now look,” Dorsey said in a post on Nostr, a new platform he helped fund.
TikTok
TikTok lägger till 4 nya annonseringsmål
TikTok uppdaterar sin målgång. Ja, eller den metaforen funkade ju inte alls. Vad det istället handlar om är att TikTok har lagt till fyra nya mål i sin annonsplattform.
Ska vi vara riktigt formella så handlar det om att undertjänsten TikTok Promote, som framförallt vänder sig till mindre verksamheter som vill kunna köra enklare kampanjer. Tjänsten bygger dessutom på premissen att den kan förvandla vanliga tiktoks till annonser, för att på så sätt sänka ribban för företag som inte har tid, ork eller möjlighet att lägga tid på det själva.
De fyra nya Promote-målen är:
- Fler profilvisningar: Innehåll som använder det här målet får en ”can’t miss CTA” som ska driva tittarna till kontots profilsida.
- Fler meddelanden: Ungefär som ovan, fast här är call to action-funktionen innehåll och knapp som uppmanar tittare att skicka ett meddelande för att på så sätt generera leads.
- Marknadsför åt andra: Gör det möjligt för ett konto att boosta ett annat kontos innehåll, vilket i praktiken är tänkt att vara ett sätt för en annonsör att marknadsföra innehållet från en influencer som annonsören samarbetar med.
- Rikta annonser baserat på plats: Ungefär vad det låter som, maximera vising av annonser mot TikTok-användare som befinner sig nära en fysisk plats, som en fysisk butik eller en restaurang.
TikTok Promote: Four New Tools to Help Drive Discoverability | TikTok For Business Blog
Promote, TikTok’s in-app advertising tool, can now help bring you more profile views and quality leads, boost creator content, and target your audience by location.
TikTok stänger ned i Indien
Så har det dags för TikTok att stänga ned i Indien. En icke-nyhet kan tyckas, eftersom TikTok har… varit förbjuden i landet sedan 2020.
Och det är lite icke-nyhet, förstås. Ägaren Bytedance har skalat ned till en skelettorganisation, men tjänsten har fortfarande formellt funnits i landet. Anledningen är att TikTok ändå har haft någon förhoppning om att Indien kanske skulle ändra sig.
Att TikTok nu alltså formellt helt lämnar Indien är kanske ett väldigt litet steg för TikTok i Indien, men det är ett jättekliv rent symboliskt.
TikTok confirms shutting down India operations
Around 40 people are believed to be impacted by the shutting down of the remote sales hub, and the company will provide them with nine months of severance pay.
Indierna saknar TikTok mindre än väntat efter förbudet
De sista två månaderna förra året vred USA åt tumskruvarna rejält på TikTok: en lång rad delstater förbjöd appen i offentliganställdas jobbmobiler och lagom till nyårsfirandet skrev Joe Biden under en lag där samma slags förbud infördes för anställda i den federala statsapparaten. Allt fler röster höjs om ett totalförbud mot TikTok i USA.
Men vad skulle hända om ett sådant infördes? Här är en artikel som går igenom ett skarpt exempel: hur gick det i Indien efter förbudet mot TikTok?
Det indiska initiativet visar sig ha gett två lite oväntade svar.
Det ena är att användarströmmen inte gick till hemmaodlade TikTok-kloner, utan till Instagram och Youtube. ”Jamen det är väl klart?” är förmodligen reaktionen på det, men precis efter förbudet – när människor panikartat famlade efter ett substitut för TikTok-fixen – så pratades det om att indierna valde inhemska appar istället för att gå till de amerikanska. Två och ett halvt år senare ser det inte alls ut som att det höll i sig.
Det andra intressanta utfallet är att… indierna inte verkar sakna TikTok särskilt mycket.
Visst VPN:as det säkerligen en del, men de flesta TikTok-användare verkar helt enkelt ha gått vidare i livet.
När det kommer till ett potentiellt totalförbud mot appen i USA så är vägen dit… rätt lång. De domstolsförhandlingar som hann hållas i samband med att Trump försökte förbjuda TikTok 2020 lutade åt att ett förbud inte är förenligt med USA:s författning. Men många menar att anledningen till att politikerna vill göra det här är för att de istället vill gynna hemmaföretagen. För i det amerikanska fallet kan vi nog anta att användarna kommer att välja inhemskt. Alltså även här Instagram och Youtube.
Men politiker i båda partier är som bekant… jätteförtjusta i Google och Meta. Framförallt de senare. De skulle alltså helst se att någon helt annan tjänst istället tog över TikTok-användarna vid ett förbud. Men, tja, politikerna har åtminstone lättare att reglera skiten ur de lokalproducerade tjänsterna än om exempelvis franska BeReal skulle bli TikTok-exildestinationen.
Better the devil you know och allt det.
What the U.S. can learn from India’s TikTok ban
A permanent split with Chinese apps was less disruptive than many expected.
LinkedIn gör det möjligt att få några fler SEO-poäng för sitt innehåll
LinkedIn satsar mer på SEO. Ja, eller gör det möjligt att få några fler SEO-poäng i sitt innehåll.
Vad det handlar om är att LinkedIn lägger till stöd för att SEO-anpassa titeln och beskrivningen i dina artiklar. Kort sagt att det går att skapa en dedikerad titel och beskrivning som är optimerad för Google.
Ni vet. Det där som alltid har varit grunden inom SEO. Och som nu håller på att bli allt mindre relevant i takt med att Googles sök blir allt bättre på att förstå vad vi söker. Att alltså förstå vad vi menar och inte bara gå på vad vi skriver.
Och ironiskt nog så lägger LinkedIn alltså nu till det. Retro-SEO.
LinkedIn now lets you add an SEO title and description
Publishing articles on LinkedIn? Now you can customize how your SEO title and description will appear in search engines.
Strömmade medier
Disney+ tappar redan prenumeranter
När det kommer till strömningskriget så har den mesta pressen varit på Netflix. Det är ju Netflix som traditionellt har dominerat och fortfarande är störst (ja, lite beroende på hur man räknar – summerar vi alla Disneys olika strömningskanaler så har de fler prenumeranter). Framförallt har fokus varit på om Netflix börjar tappa prenumeranter.
Efter ett svajigt 2022 så slutade Q4 i rätt muntra tongångar för Netflix, med fler nya prenumeranter än väntat. Däremot gick det lite förvånande sämre för Disney+. Disneys direkt Netflix-konkurrent tappade under Q4 för första gången prenumeranter. Redan.
Visst, de 2,4 miljoner som lämnade plattformen hörde mestadels hemma i Indien. Det var sannolikt de som en bit in på förra året skaffade Disney+ Hotstar (som tjänsten heter i Indien) bara därför att… den kanalen hade sändningsrättigheterna till matcherna i den högsta cricketligan.
Det var med andra ord prenumeranter som skaffade sitt abonnemang för ett specifikt evenemang som löpte under en avgränsad tid. Det är därför inte omöjligt att Disney+ får sig ett nytt uppsving när det är dags för årets säsong (förutsatt att de har kvar sändningsrättigheterna).
Men oavsett det så är det faktiskt fortfarande förvånande att Disney+ nu alltså backar efter så kort tid. Det visar att kanalen förmodligen redan har slagit i tillväxttaket på flera håll. Betydligt tidigare än vad jag hade trott.
Betyder förstås inte att kanalen kan fortsätta växa (det världsekonomiska läget lär väl också spela in), men det är ett avbräck. Att se hur det kommer att gå framöver.
Disney+ Drops 2.4 Million Subscribers in First Loss, Bob Iger Heralds ’Significant Transformation’ Underway
With Bob Iger back as CEO, Disney reported quarterly earnings that beat Wall Street estimates while Disney+ lost subscribers for the first time.
Youtube börjar sälja flaggskeppsannonsplatsen på timbasis
The more things change… Youtube ändrar hur flaggskeppsannonsytan fungerar, alltså annonsen högst upp på Youtubes startsida.
Från början såldes annonsytan på dygnsbasis. En annonsör köpte ytan och ägde den sedan exklusivt under ett dygn. För några år sedan så ändra Youtube så att det istället var några huvudannonser som roterade. Nu gör Youtube typ ett mellanting.
En annonsör kan nu åter köpa formatet och vara den enda annonsör som besökare ser. Men tidsperioden nu är bara en timme, så under ett dygn kan det alltså som mest finnas 24 olika annonsörer som får visa upp sina annonser här.
YouTube’s selling its masthead one hour at a time – Tubefilter
Advertisers can now command YouTube’s most prominent ad slot an hour at a time. Almost exactly four years ago, YouTube changed how its masthead-the huge