Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 5 2023 – del 2

Open AI lanserar betalversion av ChatGPT. Youtube Shorts når 50 miljarder dagliga visningar. Microsoft rullar ut ny version av Teams Premium med inbyggd ChatGPT. Google tar fram AI som kan skapa musik från text.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Strömmade medier

Youtube Shorts når 50 miljarder dagliga visningar

Youtubes TikTok-kopia Shorts fortsätter växa så det knakar. Shorts-innehåll visas nu 50 miljarder gånger varje dag. Vilket är… en del.

Som artikeln konstaterar så är det dock en bra bit efter de 140 miljarder som Metas motsvarighet ska samla ihop. Den siffran är dessutom ett antal månader gammal vid det här laget. Å andra sidan så är det sammantaget för Facebooks och Instagrams Reels-visningar. Så uppdelat per plattform kanske Youtube inte är jättelångt efter.

Och, well, jag misstänker att Instagram står för… något fler Reels-visningtar än Facebook. Det är med andra ord inte omöjligt att Shorts redan är större än Facebook Reels.

Oavsett: 50 miljarder innebär en tillväxttakt på 40 % under 2022. Inte pjåkigt, men heller inte enastående i det här sammanhanget. Det blir intressant att följa utvecklingen framöver.

Det vore förstås kul att få uppdaterade siffror från Meta. Och, tja, att få siffror från TikTok överhuvudtaget.

Google says YouTube Shorts has crossed 50 billion daily views | TechCrunch

Google said during its latest earnings call that its short video product, YouTube Shorts, has crossed 50 billion daily views.

Youtube rullar ut Go Live Together

Dags för Youtube att rulla ut funktionen Go Live Together. Ja, eller egentligen rulla ut funktionen bredare. Go Live Together lanserades redan i november, men nu verkar betydligt fler få tillgång i iOS- och Android-appen.

Go Live Together är oavsett ganska precis exakt vad det låter som. Möjlighet för två Youtubare att starta en gemensam livesändning mot sina respektive följarskaror. Den som vill dra nytta av funktionen måste ha minst 50 följare, men den gäst som bjuds in av den som är huvudansvarig för sändningen har inget krav alls på antal följare.

YouTube is making it easier to collab on livestreams

Go Live Together enables YouTube creators with 50 or more subscribers to invite a guest to co-host a live stream via the YouTube mobile app. The feature isn’t available to desktop users.

Netflix fördubblade antalet annonsabonnemang under januari

Hur går det egentligen för Netflixs nya annonsabonnemang, som lanserades i början av november förra året? Bra fråga! Netflix redovisar inte siffran separat i sina rapporter, så det är killgissande som gäller. Men eftersom Netflix inte har sagt så mycket så kan vi anta att svaret är… inte jättebra.

Det förstärks av att det i december kom uppgifter om att annonsabonnemanget var det som gick sämst för Netflix.

Nu har Netflix i alla fall delat lite icke-uppgifter med sina annonsörer: under januari så fördubblades antalet annonsprenumeranter. Och det, ja, säger förstås inte jättemycket. Vi kan anta att det är en fördubbling från rätt låga nivåer till fortfarande rätt låga nivåer.

Men det visar oavsett att det kan finnas hopp för Netflixs annonsambitioner ett tag till.

https://www.theinformation.com/articles/netflix-tells-advertisers-sign-ups-to-ad-tier-doubled-in-january

 

IoT – internet of things

EU vill att Google och Netflix ska betala för utbyggnaden av nästa generations internet

Vem ska betala för utbyggnaden av nästa generations internet? Google och Netflix. Om EU får som de förmodligen vill.

Det handlar om ett utkast till ett lagförslag som ska tvinga stora techbolag som erbjuder ”strömmad video” eller ”andra datatunga tjänster” att vara med och pynta för 5G-uppbyggnaden i unionen.

Ja, det är i stort tanken, även om det än så länge är en bra bit kvar till ett skarpt lagförslag. Hur har unionen kommit fram till det här är bästa lösningen? De har konsulterat ”branschen”. Vilket jag antar kan översättas till ”internetoperatörerna”. Telekombolaget i EU, alltså. Och det var förstås oväntat att branschen skulle tycka att någon annan ska vara med och betala.

Och, ja, det är förstås en intressant fråga vem som ska vara med och pynta för utbyggnaden. Någonstans slutar det förstås på den enskilda individen – antingen via skatt eller via de avgifter som vi betalar till operatörerna för att kunna koppla upp oss.

Och det leder oss till den fråga som får alldeles för lite uppmärksamhet: vem ska egentligen kontrollera själva förutsättningen för att vi ska kunna koppla upp oss mot internet?

Ända sedan internet föddes så har teleoperatörerna i praktiken suttit på den enda vägen. Privata företag alltså. Det var fine and dandy när internet var något kul som man kunde roa sig med efter kl 18 på kvällen, men inget som var nödvändigt vare sig för individ eller samhälle.

Idag är förstås läget ett helt annat. Det börjar i praktiken bli svårt att vara en del av samhället om man inte är uppkopplad. Och samhällskontraktet börjar allt oftare mer eller mindre kräva att vi använder internet för att kunna utnyttja samhällstjänster – och utför de saker som staten kräver av oss (som deklarationen). Och fortfarande så måste vi ingå avtal med och betala pengar till privata företag för att få tillgång till detta. Privata företag som dessutom sätter priset och avgör hur mycket data vi får tillgång till.

Det börjar alltså bli hög tid för EU att faktiskt börja behandla inte bara internet som en nödvändighet, utan också uppkopplingen. Att det borde regleras snarare som en offentlig samhällstjänst än något som bara ligger i händerna på vinstdrivande företag. Precis samma diskusson som redan har uppstått kring Band ID, alltså.

Ja, med den skillnaden att det i uppkopplingsfallet inte försiggår någon diskussion. Alls.

EU wants to hammer big tech & streamers with 5G build bill | AppleInsider

Europe is considering whether companies like Netflix and Apple that use lots of bandwidth should be forced to pay for upgrades to the infrastructure of the internet.

Ett oväntat problem med robottaxibilar – folk som somnar

Ha. Ett oväntat problem har dykt upp under tester med robottaxibilar. Att passagerarna…. somnar.

Ja, problemet är väl kanske inte så mycket att de somnar som att de…. sover när de ska gå av. Vilket sannolikt är rätt kopplat till helger. Och taxitröttheten hänger nog ihop med några andra potentiella utmaningar som en taxiförare kan behöva handskas med.

Det är med andra ord ännu ett exempel när det kommer krävas umpton filjarder kronor och en baziljon AI-träningstimmar för att få till det som en taxichaufför kan göra genom att… vända sig om och skrika lite.

(Och då har vi inte börjat prata om de andra utmaningarna som också kan komma i samband med den här typen av körning när det kommer till att få ut passagerarna.)

Robotaxis have a passenger problem that no one thought of | Digital Trends

San Francisco officials are asking regulators to slow the expansion of robotaxi tests on public roads until the technology is more advanced.

 

AI – artificiell intelligens

Open AI lanserar betalversion av ChatGPT

För nån vecka sedan gick internet bananas när det började cirkulera skärmdumpar på att en betalversion av ChatGPT hade släppts, med prislappen 42 dollar i månaden. Det dök däremot aldrig upp någon officiell nyhet om det från Open AI, vilket gjorde att uppgiften inte kändes helt trovärdig. Men nu är det på riktigt dags för en betalversion av allas favoritchattbot.

ChatGPT Plus är namnet på betaltjänsten (because det är lag på att prenumerationstjänster heter plus). Och abonnemanget bjuder på det som Open AI gick ut med när de först sa att de jobbade på en betalversion: snabbare svar, förtur till nya/kommande funktioner och – det som lär vara tjänstens killer app – konstant tillgång till tjänsten även när hela världen ChatGPT:ar samtidigt.

Det är dessutom en lägre prislapp än i de cirkulerade skärmdumparna: 20 dollar i månaden. En hyfsat överkomlig nivå även för privatpersoner.

Däremot är det nog ingen idé att du springer över till Open AI:s sajt riktigt än. Open AI kommer att ”de kommande veckorna” börja släppa in människor som skrivit upp sig på väntelistan. Och då bara i USA. Resten av världen? ”I framtiden”.

OpenAI announces ChatGPT Plus at $20 a month

A paid version of the AI chatbot will be rolling out for US users on the waitlist, giving them access to faster responses and the ability to use the system even during peak hours.

ChatGPT når 100 miljoner användare snabbare än någon tjänst tidigare

Ingen dag utan att prata ChatGPT. ChatGPT är alltså det nya Twitter. Här kommer senaste nyheten: enligt Reuters – via SimilarWeb – så är ChatGPT den onlinetjänst som snabbast nått 100 miljoner månadsanvändare.

Drygt två månader tog det för AI-chattboten att nå den milstolpen, att jämföra med de nio månader det tog TikTok och de 2,5 år Instagram behövde.

Och ja, det är förstås lite vanskligt att jämföra framför allt ChatGPT och Instagram, eftersom internetanvändningen såg helt olika ut – men det är fortfarande en imponerande tillväxt.

Dessutom ska ChatGPT ha 13 miljoner unika användare varje dag. Även det en inte oansenlig siffra. Men det visar också att ChatGPT dras lite med Clubhouse-syndromet. Inte minst här på LinkedIn så kan det kännas som att ALLA ANVÄNDER CHATGPT (och Mastodon), när det i själva verket fortfarande är en förhållandevis lite klick.

Inte minst om vi dessutom lägger till att rätt många säkerligen gick in av ren nyfikenhet och bara testade och därmed inte är permanenta användare. 13 miljoner dagliga använder på 100 miljoner månadsanvändare innebär att 13 % av månadsanvändarna är inne varje dag. Det kan jämföras med siffrorna som Meta släppte i sin kvartalsrapport, där motsvarande nivå för Facebook är 67 % och totalt för Facebook, Instagram, WhatsApp och Messenger är 79 %. Och totalt används exempelvis Facebook numer av 2 miljarder människor varje dag.

Visst. Jämförelsen haltar. Det är helt olika tjänster. Och ChatGPT är ju fortfarande någon slags betaversion. Men det skadar inte att sätta nya tjänsters popularitet i lite större kontext.

ChatGPT sets record for fastest-growing user base – analyst note

ChatGPT, the popular chatbot from OpenAI, is estimated to have reached 100 million monthly active users in January, just two months after launch, making it the fastest-growing consumer application in history, according to a UBS study on Wednesday.

Företaget bakom ChatGPT släpper verktyg för att identifiera AI-skriven text

När populariteten för ChatGPT exploderade så gick företaget bakom, Open AI, ut med att de skulle ta fram ett verktyg som gör det möjligt att identifiera AI-skriven text. Nu släpps verktyget i en första ”imperfekt” version enligt Open AI själva.

Kort sagt: precis som ChatGPT är det här en testtjänst och alltså inte något som ännu är helst skarpt. Men det är oavsett en intressant tjänst från Open AI, som så att säga både vill vara de som står för trolleritricken och de som avslöjar hur de går till.

Sedan ChatGPT lanserades så har det ploppat upp en hel massa lösningar som säger sig kunna identifiera och därmed avslöja AI-skribenter. Dessa har inte minst pitchat sina tjänster mot skolor och universitet.

Är det något som lär bli svårt framöver så är det väl just att kunna hantera den här typen av distinktioner. Så frågan är även ”avslöjarverktyg” ska fungera.

ChatGPT’s creator made a free tool for detecting AI-generated text

OpenAI, the company behind ChatGPT and DALL-E, has released its AI text classifier, a free tool that tries to estimate whether a given piece of text was written by a human or by artificial intelligence.

Microsoft rullar ut ny version av Teams Premium med inbyggd ChatGPT

Igår presenterade Open AI en betalversion av den just nu überhypade chattboten ChatGPT som kommer att lanseras ”kommande veckor”. Som av en händelse gick Microsoft – som numer i praktiken förmodligen äger Open AI – samma dag ut med en ny version av Teams Premium. En version med inbyggd ChatGPT.

Microsofts Teams-ChatGPT är dessutom rejält mycket billigare än Open AI:s betalversion. 7 dollar i månaden fram till juni för att sedan hoppa upp till 10 dollar. Men även då kommer Teams-priset vara hälften så högt som betalversionen av ChatGPT.

Ja, med den lilla detaljen att du inte får samma slags tillgång till ChatGPT om du kör Teams Premium. Istället handlar det om det som det spekulerades om för ett par veckor sedan: tekniken som driver ChatGPT kommer att hjälpa till med vardagssysslorna i Teams.

Det innebär att ChatGPT-Teams kommer att kunna skapa automatiska mötesanteckningar, rekommendera uppgifter att göra och ”hjälpa till att skapa mötesmallar för Teams-användare”. Och nej, jag vet inte riktigt vad det sista innebär. ”ChatGPT: ge mig en agenda för ett möte på temat X”, kanske? (Med tanke på hur bra ChatGPT är på svenska så kanske det också blir vettigt anteckningsstöd även på svenska?)

Så det här kommer med andra ord snarare att handla om den mer passiva AI-smartness som blir allt vanligare i produktivitetsverktyg. Skillnaden är förmodligen att Microsoft väljer Open AI:s lösning för att driva alltihop.

Jag har dessutom hört att ChatGPT-assistenten i Teams kommer att se ut som ett gem.

Microsoft rolls out ChatGPT-powered Teams Premium

Microsoft Corp on Wednesday rolled out a premium Teams messaging offering powered by ChatGPT to simplify meetings using the AI chatbot that has taken Silicon Valley by a storm.

Det tog bara fem dagar innan alla var experter på att använda ChatGPT

Är det bara jag, eller känns det lite så här?

Google tar fram AI som kan skapa musik från text

Sedan ChatGPT lanserades i november har det blivit… en del fokus på AI överlag. Inte minst hos de stora techbolagen. Särskilt hos Google – som säkerligen blev lite stötta och skrämda av allt prat om ChatGPT som ”Google-dödare”. I veckan presenterade Google ännu en AI som kan skapa innehåll från text: MusicLM.

Som det hörs på namnet så handlar det alltså om en lösning som kan skapa musik baserat på det du skriver. Och precis som ChatGPT så verkar den kunna hantera rätt komplexa beskrivningar gälande typ av musik, stämning och genre.

Precis som ChatGPT så är det dessutom inte en skarp produkt i dagsläget. Det är dessutom bara en akademisk avhandling som Google-forskare har presenterat – komplett med exempel på vad den kan skapa.

Men även här är det oavsett tillgång just nu ännu ett exempel på hur tillgängligt skapande AI-lösningar börjar bli. Självklart kommer även MusicLM leda till diskussioner om hur jobb nu försvinner – i det här fallet låtskrivare, producenter och ljudtekniker – när det i själva verket också i det här fallet kommer handla om ett både-och och inte ett antingen-eller.

Att det alltså är ännu ett verktyg som människor kan använda i sitt musikskapande, snarare än något som gör dem arbetslösa.

Däremot blir frågan om upphovsrätt intressant även här. Ska den som har tagit fram en AI-lösning som används för en världshit ha rätt till royalties exempelvis?

Google created an AI that can generate music from text descriptions, but won’t release it | TechCrunch

Google has created an artificial intelligence system that can generate songs given detailed text descriptions. But it won’t release it yet.

Google investerar 300 miljoner i AI-startupen Anthropic

I förra veckan blev det klart att Microsoft förlänger sitt ”strategiska samarbete” med Open AI, företaget bakom den just nu überheta AI-chattboten ChatGPT. Villkoren har inte offentliggjorts, men det har pratats om att Microsoft den här gången skulle plöja ned 10 miljarder dollar i utbyte mot nästan halva Open AI. Nu vill Google inte vara sämre: de investerar 300 miljoner i AI-startupen Anthropic.

Visst, det är inte alls en investering av samma magnitud vi pratar om här. Men att investeringen kommer just nu lär förstås inte vara en slump. AI-tekniken har rusat 1800 platser i prioriteringslistan hos de stora techbolagen sedan ChatGPT:s virala succé och inte minst Google har känt sig lite stressade.

Anthropic arbetar dessutom, föga förvånande, på sin egen version av ChatGPT – med det lite mindre ingenjöriga namnet Claude. Hur bra Claude är har jag ingen aning om eftersom den än så länge bara finns som inbjudningsbeta. Men vi kan anta att Google kommer att vara intresserad av att den ska bli en lika viral succé som ChatGPT. Och att Google ska kunna lyfta in tekniken i sina egna produkter – precis som Microsoft gjorde i den nya versionen av Teams Premium som presenterades tidigare i veckan.

Och det absolut roligaste i AI-kråksången här? Anthropic grundades 2021 av ett antal forskare och ingenjörer som lämnade… Open AI.

Google invested $300 million in AI firm founded by former OpenAI researchers

Google invested $300 million in Anthropic in late 2022, according to a report from the Financial Times. Anthropic was founded by former OpenAI employees and is developing its own chatbot, Claude, a rival to ChatGPT.

 

Ekonomi och finans

Spotifys kvartalsrapport Q4 2022: 10 miljoner fler nya prenumeranter än väntat

Spotify hade, som de flesta företag som gynnades mycket av pandemin, ett betydligt mer utmanande 2022. Det slutade med att Spotify i förra veckan gjorde som de flesta andra techbolag senaste året och sa upp en hyfsat stor andel av personalen. Men i dagens kvartalsrapport var det desto muntrare.

Omsättningen ökade med 18 % till 3,2 miljarder euro jämfört med motsvarande period 2021. På sista raden är det dock fortfarande rött – med en förlust på 231 miljoner. Men det var bättre än väntat.

Men de bästa nyheterna för Spotify var att andelen nya prenumeranter landade betydligt högre än prognosen. Spotify har nu 489 miljoner användare – eller 20 % bättre än för ett år sedan. Det är fördelat på 295 miljoner annonsabonnemang och 205 miljoner betalkonton (första gången Spotify har över 200 miljoner i den sistnämnda kategorin).

På gott och ont så är det, som vanligt, annonsabonnemangen som växer mest. 25 % på årsbasis jämfört med 14 % för betalabonnemangen. Bra därför att de fyller på med användare som drar in annonspengar och som Spotify kan konvertera till betalande användare och dåligt därför att, tja, Spotify tjänar betydligt mindre på varje annonslyssnare.

Jag spekulerade häromdagen att poddlyssnandet kanske skulle börja minska för Spotify, men just roddarna var ”den främsta faktorn” när det kom till att driva in annonslyssnare. (Det kan förstås fortfarande vara så att poddintresset har svalnat totalt sett, men de driver oavsett in lyssnare.)

Sist men inte minst: Spotify är nu den första musikströmningstjänsten som har nått över 200 miljoner betalande användare.

 

Övrigt

Apple har nu 935 miljoner aktiva prenumerationer

En väldigt intressant siffra i samband med gårdagens kvartalsrapport: Apple har nu 935 miljoner aktiva prenumerationer. Miljardgränsen rycker alltså allt närmare.

Nu innebär det här förstås inte att 935 miljoner människor finns i Apples prenumerationsregister. Överlappningen mellan de olika tjänsterna lär var väldigt stor. Men det visar än en gång hur Apple allt mer lyckas med sin mer eller mindre uttalade ambition att ställa om från hårdvaruföretag till tjänsteleverantör.

Men den största frågan är: blir Apple världens första företag med 1 miljard betalprenumerationer? Det känns så – för det finns väl inget annat företag som just nu kommer i närheten? Eller?

Apple says it now has 935 million paid subscriptions | TechCrunch

Apple said during its Q1 2023 earnings call that the company now has 935 million paid subscriptions across its services.

NFT-marknaden nådde sina högsta transaktionsvolymer på sju månader under januari

Aktiemarknaden har glädjerusat sedan årsskiftet och det verkar som att även andra branscher har ryckt upp sig efter katastrofåret 2022. Under januari nådde NFT-marknaden sina högsta transaktionsnivåer på sju månader.

Vi pratar alltså om de blockkedjebaserade, digitala samlingsföremål som är tänkt att kunna köpa och sälja digitala föremål i begränsade upplagor precis som fysiska föremål. Men efter den stora hypen 2021 så kollapsade NFT:erna rätt totalt förra året.

Det fick förstås belackarna att jubla i ”vad var det vi sa?”-kavalkader. NFT:er var en internetfluga.

Men under första halvåret 2022 så köptes och såldes det NFT:er för betydligt mer pengar än 2021. Det var framförallt strax före sommaren som NFT-raset satte in på riktigt. Kort sagt ungefär samtidigt som aktiemarknaden. Och ungefär samtidigt som världsekonomin överlag gick i stå.

Kort sagt: det var sannolikt de krattiga ekonomiska förutsättningarna snarare än bristande intresse som fick folk att hålla hårt i sina plånböcker istället för att köpa NFT:er.

Däremot återstår det väl förstås att se om det här är början på en mer långsiktig uppgång eller om vi kan se fram emot ett nytt ras.

NFT market shows signs of recovery as January trading volumes hit 7-month high | TechCrunch

The NFT market is showing signs of recovery as trading volumes rose for two months straight, with January hitting highest volumes since June

Bara 50 procent av vinylköparna äger en vinylspelare

Ha! Brill!

Gotta love the inforutan i diagrammet.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *