Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 3: Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Ekonomi och finans
Sociala medier
LinkedIn gör det möjligt att anpassa profilsidan ännu mer och erbjuder utökad schemaläggning av innehåll
Ny funktion från LinkedIn: möjlighet att anpassa profilsidan ännu mer. Och då inte fler fält i CV:t, utan en funktion som gör så att användare kan välja vilket slags innehåll som ska visas först när någon besöker ens profil.
Det kan exempelvis innebära att man kan ange att videos eller bilder ska visas först, istället för artiklar eller textinlägg. Ska rullas ut ”kommande veckor”, så jag får väl funktionen om något år eller så.
Dessutom så utökar LinkedIn sin schemaläggningsfunktion. Från att ha funnits för inlägg så blir det nu också möjligt att schemalägga både nyhetsbrev och artiklar.
På nyhetsbrevstemat så får nu även nyhetsbrev ökad synlighet i profilen. Har en användare ett nyhetsbrev så kommer detta att synas direkt under själva basinformationen i profilen. Plus förstås möjlighet att snabbt prenumerera på nyhetsbrevet.
New LinkedIn feature to boost your content visibility
Coming soon: You will get to choose which type of content is shown first in the Activity section of your LinkedIn profile.
Övrigt sociala medier
Instagram-grundarnas nya app Artifact släpps brett
Så har det blivit dags för Instagram-grundarna Kevin Systrom och Mike Krieger att dumpa väntelistan till sin nya app Artifact. Den har nu släppts brett, vilket också innebär att den finns tillgänglig i Sverige.
Vad är då Artifact? En… Feedly. Eller den parallell som många andra säkert drar: Google Reader. En RSS-läsare, alltså. Eller åtminstone en nyhetsaggregerare.
Men Artifact ska ha några äss i rockärmen, utöver att den förstås har stöd för personalisering. I samband med skarpa lanseringen så lägger appen nu till sin första sociala funktion, så att det blir möjligt att se vad ens vänner följer och läser. Och omvänt.
Artifact ska också gruppera innehåll intressemässigt ytterligare en nivå ned, så att säga. Inte bara förstå att du gillar att läsa om tech eller AI och samla innehåll inom dessa områden, utan också lära sig att du gillar att läsa specifikt om ChatGPT inom AI-området (ja, eller som det är nu är det ju bara att peta in ChatGPT som default-kategori eftersom ungefär alla och några till läser om det).
Det går även att ladda upp dina kontakter i mobilen för att på så sätt använda det som träningsunderlag för att interna AI-rekommendationsalgoritmen.
Till skillnad mot att följa vänner i appen och låta Artifact använda det som underlag för att visa upp grejer som du kan vara intresserad av så är uppladdningsvägen typ, tja, Googles tredjepartsersättare. Det kontakterna eventuellt läser och är intresserade av kan fungera som generella intressesignaler, men du får däremot inte veta vem som läser eller är intresserad av vad.
Det senare ska vara mer ”integritetssäkert” – vilket också låter som Googles pitchdeck – men, tja, du laddar ju upp din kontaktlista till appen – utan att de (förmodligen) vet om det…
Anyway, återstår att se hur det går för Artifact. Inte minst när det kommer till den där lilla detaljen att tjäna pengar på tjänsten. Men Systrom och Krieger tänker alltså att det ska finnas utrymme för en mer social-fokuserad nyhetsaggregerare.
Rent spontant tänker jag att den enskilt största USP:en är… ”Instagram-grundarna”.
Instagram’s co-founders’ news app Artifact launches to the public
Artifact is dropping its waitlist and phone number requirements, introducing the app’s first social feature and adding feedback controls.
Sök/SEO
Google blockar nyheter i sökresultatet i Kanada
Jajamensan. Vad är definitionen av galenskap? Att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Ungefär så kan vi sammanfatta Googles senaste initiativ i Kanada: de ”testar” att blockera eller begränsa synligheten för nyheter i sökresultatet för en del av användarna i Kanada.
Varför gör Google det här undrar du? På grund av lagförslaget Online News Act, som syftar till att de stora plattformarna som tjänar pengar på nyhetsartiklar från nyhetspublikationer ska dela intäkter med dessa publikationer.
Så ja. Kort sagt exakt samma sak som EU införde i och med Upphovsrättsdirektivet. Och som Australien införde för något år sedan. I samband med Upphovsdirektivet så gick Google ut med skrämselpropaganda som visade hur innehållsfattigt sökresultatet skulle bli om Google bara fick upp det som de slapp betala för (typ rubrik och URL). I Australien gick Facebook sedan steget längre och blockade just nyheter helt i landet för att försöka stoppa motsvarande lag.
Nu är det alltså dags igen. Ännu ett försök att försöka hota sig till att lagen inte införs – eller åtminstone få en lag som inte blir lika kostsam för techjättar som just Google och Meta. Men med tanke på att inte ens (i sammanhanget) lilla Australien vek sig så lär Kanada nog inte heller göra det.
Med andra ord lär Google (och Meta) tvingas förhandla ersättningar med publicister. Det som de redan har gjort med de flesta europeiska länder. De har alltså redan gått med på att göra det här – men tänker fortfarande försöka mobba bort Kanada från samma förhandlingsbord.
Google blocks news content for some Canadians in response to proposed rules
Google is testing blocking access to news content for some Canadian users in response to a new Online News Act C-18 bill. It’s designed to force the likes of Google and Meta to pay publishers for news
Över hälften av Googles sökverksamhet uppges komma från Apple-enheter
Tidigare i veckan skrev jag om en stämning som hävdar att Google delar med sig av sina iOS-annonsintäkter med Apple. Något som skulle kunna förklara varför Apple inte har kommit längre med att ta fram en egen, konkurrerande sökmotor. Men jag missade en annan liten detalj: hur stor andel av Googles sökbusiness som sades komma från Apple.
Enligt stämningen så kommer över hälften av Googles sökverksamhet från Apple-enheter. Trots att Apples operativ inte står för så stora marknadsandelar totalt sett.
Det förklarar alltså varför Google betalar så hysteriskt mycket pengar för nöjet att få fortsätta vara förvald sökmotor i iOS. Jag har sett uppskattningar på att Google swishade över runt 20 miljarder dollar till Apple för det ändamålet och att det i år kommer landa på 22-23 miljarder.
Och med tanke på att Microsoft just nu är… lite sugna på att sparka liv i Bing igen så är frågan om vi inte kommer att se ett extra stort hopp upp för 2024. Google och Bing har som bekanta väldigt djupa fickor båda två.
Over 50% Of Google Search Business Flows Through Apple Devices
Did you know that (1) over 50% of the Google search business goes through an Apple device and (2) Google also gives Apple a share of the Chrome iOS (and Mac) revenue as well?
Google börjar strypa möjligheten att avstå från annonsering i Googles annonsnätverk
Intressant förändring från Google: det blir inte längre möjligt för den som använder Google Ads att välja att avstå från att annonser också ska delas till Googles annonsnätverk – alltså källor utanför Googles egna tjänster.
Ja, eller rättare sagt: alternativen att avstå är utgråade. Men det går fortfarande att välja att avstå. Men med tanke på att alternativen är utgråade så lär många tro att det inte går. Eftersom utgråat på nätet betyder ”går inte att välja det här alternativet”. Det har vi lärt oss.
Så med andra ord: dark patterns från Google för att få fler att välja att inkludera annonsnätverket i sin annonsering.
Det i sig har fått folk att säga ”fy skäms” åt Google, men det är också ett tecken på att Google känner sig allt mer stressade över annonsintäkterna. De vikande annonsintäkterna. I takt med att Youtube ser ut att tappa allt mer lyskraft som Googles stora framtidsförhoppning för annonseringen så gäller det att rikta annonsörers uppmärksamhet åt andra håll.
Google Ads Tests Disabling Campaign Settings To Opt Out Of Search Partners & Display Network
A week ago, Thanos Bertes posted on LinkedIn, which I found via Mike Ryan on Twitter, that Google Ads disabled the ability in campaign settings to easily opt out of your campaigns being also shown in the Google Search Partner network and the Google Display Network.
Strömmade medier
Spotify lägger till en AI-DJ
Vad har du alltid saknat mest i Spotify? Precis. En radiopratare. Nån som kan fylla upp den där olidliga sekunden av tystnad mellan två låtar. Eller kanske till och med prata i låtarna? Precis det kommer alla som använder Spotify nu att få uppleva?
Okej, det är förstås inte riktigt så illa. Vad det däremot handlar om är, som Spotify uttrycker det, en funktion som ger dig en ”DJ i fickan”. Funktionen, som passande nog heter just ”DJ”, ska ha två funktioner. Dels ska den kunna personalisera det du lyssnar på och dels ska den kunna läsa upp ”Ai-baserade kommentarer om låtarna och artisterna som du gillar” och att uppläsningen sker med en ”imponerande realistisk röst”. Enligt Spotify.
Nu kanske du tänker att… ja, det där med rekommendera spellistor är ju inte jättenytt i Spotify, men det här är ännu ett steg mot det som blir allt vanligare i strömningstjänster, även för exempelvis video: valmöjlighetsförlamningen har gjort att vi inte ens ids välja innehåll, utan bara vill kunna tuna in och konsumera. Det finns innehåll som rullar hela tiden utan att man behöver göra val alls.
”Radio”, som vi sa förr. Eller ”TV”.
Och yes. Spotify kommer använda teknik från Open AI för att skapa AI-rösten som ska läsa upp kommentarsspåret. Ni vet, företaget bakom ChatGPT.
Funktionen börjar rullas ut till betalande användare i USA och Kanada nu, så vi får helt enkelt vänta och se när den kommer hit.
Min tanke? Blir precis som när jag var lite och ville spela in låtar från radion. Och utmaningen att få med så lite som möjligt av radiopratarpratet som förstörde låtarna. The more things change etc.
Spotify launches ’DJ,’ a new feature offering personalized music with AI-powered commentary | TechCrunch
Spotify says it’s putting an ”AI DJ in your pocket.”
Spotify lägger till NFT-betalvägg
Milt sagt intressant steg från Spotify: NFT-betalvägg.
Vad pratar vi om? NFT:er är den blockkedjebaserade teknik som är tänkt att göra det möjligt att skapa digitala föremål i begränsad upplaga, precis som går att göra i den fysiska världen. Det kan vara en bild, en låt och så vidare. Eller som i Spotifys senaste samarbete: en ”biljett” som låser upp en spellista.
Det handlar om att Kingship, som ska vara ett ”metaverse-band” (nej jag vet inte heller vad det betyder), nu har släppt en token, en biljett, som kan användas för att låsa upp en exklusiv Kingship-Spotify-spellista. Åtminstone i Storbritannien, eftersom spellistan och NFT:n är geolåst dit.
NFT:er var jätteinne 2021, tokdog under andra halvan av 2022 (som det mesta annat) och har nu börjat repa sig lite igen. Det börjar åtminstone komma sådana signaler.
Ja, det är alldeles för tidigt att säga att NFT:er är något som precis alla håller på med, men bara de senaste månaderna har både Facebook och Instagram börjat lägga till stöd och nu alltså även Spotify. Det handlar fortfarande om rätt små och avgränsade initiativ, men ju fler etablerade plattformar som bygger in stöd, desto större är förstås chansen att det blir en teknik för den (hyfsat) breda massorna.
Spotify is testing playlists that could be unlocked by NFT holders | TechCrunch
Spotify is testing playlists that could be unlocked by NFT holders of certain communities in select countries.
Youtube lägger till podcasts
För bara ett par veckor sedan meddelade Google att man kommer att ta bort stödet för att spela upp podcasts direkt i sökresultatet. Det drog igång spekulationer om att det kunde vara ett tecken på att Google tänker växla upp Youtube som podcastplattform. Nu har precis det hänt.
Ja, eller det händer snart. Youtubes poddchef Kai Chuk har nu bekräftat att Youtube Music kommer lägga till poddar ”i närtid”.
Youtube har förstås sedan länge varit platsen för att titta på podcasts, men Youtube har däremot inte haft någon dedikerad funktion bara för poddar. Att det nu blir Youtube Music som gör en Spotify känns dessutom rätt logiskt, även om många trots allt lyssnar via Youtube så är vanliga Youtube fortfarande en videoplattform. Podcasts bor mer naturligt i en ljudplattform.
Däremot återstår det att se hur det kommer att gå för Youtubes satsning.
Enligt Chuk så ska Youtube ”i dagsläget” inte titta på att lägga till exklusiva poddar eller licensiera innehåll, så det känns alltså mer som, tja, det Podcaster var när tjänsten drog igång. Användarinnehåll. Med tanke på att Youtube överlag har backat från originalinnehållsatsningar så känns det inte särskilt förvånande.
Men det gör ju också att det blir lite svårare för Youtube att förklara varför människor ska gå till Youtube för att lyssna på poddar istället för just Spotify eller nästan vilken annan musiktjänst som helst. Youtube Music är ju trots allt inte den… största musiktjänsten.
YouTube Music is adding podcasts
YouTube Music is adding podcasting features in the near future. It’ll offer free background listening and tools focused on show creators.
Youtube gör det möjligt att lägga till flera olika ljudspår i videos
Ny funktion från Youtube: lägg till flera ljudspår i ett och samma videoklipp.
Efter att ha testat funktion i liten skala så börjar Youtube nu rulla ut funktionen bredare, även om det inte verkar vara en fullskalig lansering riktigt än. Det handlar alltså oavsett om att en video kan ha flera ljudspår, på samma sätt som exempelvis en film i en strömningstjänst.
Tanken är förstås att Youtube vill ge innehållsskapare möjlighet att maxa sin räckvidd genom att spela in röstspåren på olika språk. Något som många kan föredra över att läsa undertexter. Särskilt i länder där man är van vid att allt utländskt dubbas till landets språk.
YouTube lets creators add multi-language voice tracks to their videos
YouTube has launched a new feature that gives creators the capability to add dubbing to their new and existing videos in multiple languages.
Apple börjar bygga sin annonsverksamhet för Apple TV+
Veckans minst förvånande nyhet: uppgifter om att Apple har anställt en chef som fått i uppgift att bygga Apples annonsverksamhet för TV+. Apple siktar alltså på att göra precis som Netflix och Disney: peta in annonser i sin videoströmningstjänst.
Vi pratar, som vanligt, om inofficiella uppgifter och inte ett officiellt uttalande. Ja, anställningen i sig är bekräftad, men däremot inte Apples planer att börja med annonser i TV+.
Men det låter väldigt troligt. Att det skulle komma kändes väldigt väntat med tanke på att Apple har flyttat fram sina annonsambitioner rejält bara senaste året. Men det är fortfarande framförallt en annonsverksamhet som byggt på Appstore.
Frågan är förstås hur Apple tänker integrera annonser i sin videotjänst. Det mest troliga lär vara att de gör precis som övriga. Men frågan är om det blir ett billigare abonnemang med reklam, eller ett kostandsfritt abonnemang som är helt annonsfinansierat.
https://www.theinformation.com/articles/apple-hires-ad-executive-for-apple-tv-a-sign-of-apples-video-ad-ambitions
Rapport: längre videos konverterar bättre än korta
TikTok and you don’t stop? Kanske inte. En rapport från ”tillväxtaccelerationsplattformen” Liftoff har kommit fram till att längre videos konverterar bättre än korta. Ja, eller snarare: lite längre videos.
Det Liftoff pratar om som ”längre videos” är i spannet 30-60 sekunder. Vilket fortfarande inte är jättelångt, kan vi väl säga. Och utan att jag ska säga att jag har erfarenhet eller åsikt själv så låter det lite rimligt. Du kan få lite mer införsäljning på plats med lite längre utrymme, även om det förstås fortfarande är sjukt viktigt att fånga användaren under de första få sekunderna.
Men jag spinner vidare lite på den här rapporten i ett något större perspektiv: med tanke på att TikTok satsar allt mer på att ge sig in på Youtubes hemmadomäner med allt mer fokus på längre innehåll så känns rapportens slutsatser än mer rimlig.
Inte så att TikTok helt har dumpat sin kortvideogrund, men däremot så börjar den kinesiska appen allt mer försöka locka över Youtube-publiken – och framförallt Youtubes innehållsskapare – med utökning av maxlängder och mer Youtubigt förhållningssätt överlag i synen på vad TikTok vill vara.
Longer video ads boost conversions by 50% over shorter ones
With the rise of TikTok, video has been all about the short format. But now new research from growth acceleration platform Liftoff finds that longer video