Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AR/VR
AI – artificiell intelligens
Open AI släpper API för ChatGPT och lösning för stora företag
Så har det blivit dags för ChatGPT att få ett eget API. Kort sagt möjlighet för utvecklare att plugga in ChatGPT direkt i sina sajter eller appar.
ChatGPT är byggd på språkmodellen GPT 3.5. Kort sagt en snabbare version som förmodligen är samma som är kopplad till betalversionen av ChatGPT. Och säkert också den som såväl Bing som Snapchat använder i sina ChatGPT-lösningar.
Det innebär inte förvånande att även API:et kostar pengar att använda. 0,002 dollar, eller 0,021 kronor, för 1000 tokens. Något som i sin tur ska motsvara ungefär 750 ord enligt Open AI, företaget bakom ChatGPT.
Bland dem som redan ska ha integrerat det nya API:et finns Instacart och Shopify, där det bland annat används för att hantera inköpslistor.
Dessutom har Open AI rullat ut nya högkapacitetsabonnemang specifikt för stora företag.
OpenAI launches an API for ChatGPT, plus dedicated capacity for enterprise customers | TechCrunch
OpenAI has launched an API for its ChatGPT text-generating system, with initial partners including Instacart, Snap and Quizlet.
Företaget bakom ChatGPT lanserar ny AI-lösning för ljud
Det gäller att smida medan järnet är varmt. Open AI – företaget som de flesta aldrig hade hört talas om före lanseringen av ChatGPT – släpper nu ännu en AI-lösning. Efter att ha avverkat bild och text är det den här gången dags för ljud.
Whisper API är namnet på den nya tjänsten som är en transkriberingslösning (med ett inte helt… självförklarande namn. Men hej. ChatGPT). Den ska alltså kunna omvandla tal till text. Inte så att Open AI är först ut med ungefär det här – de flesta sociala plattformar har nu någon form av automatisk textning som exempel – men med tanke på hur bra ChatGPT fungerar så hoppas vi förstås på stordåd.
Ja, eller åtminstone att det är en rätt vass tjänst. Och som vanligt blir den stora frågan hur bra den är på svenska. Även här har ju ChatGPT höjt förväntningsribban rätt mycket (även om resultatet var rätt so-so när jag testade en byggd på open source-versionen av Whisper – kanske är vassare när Open AI själva sköter hela paketeringen).
Whispers språkmodell släpptes faktiskt redan i höstas – innan någon ens hört talas om ChatGPT – men nu är det alltså dags för en mer användbar lösning.
Men det kanske mest förvånande (eller inte alls förvånande, beroende på hur du ser på saken) är att Whisper API… kostar pengar. Det finns alltså ingen gratisversion. Samtidigt är prislappen inte… sjukt hög. 0,006 dollar per minut. Eller 0,063 kronor. En halvtimmes transkribering skulle med andra ord kosta i runda slängar två spänn.
Den som vill kunna… ChatGPT:a med Whisper (ja, ni fattar…) kommer bli besviken. Som namnet däremot rätt tydligt visar så handlar det om ett API. En kopplingssladd till den tränade AI-modellen som man kan bygga en lösning mot.
OpenAI debuts Whisper API for speech-to-text transcription and translation | TechCrunch
OpenAI is rolling out the Whisper API, a hosted version of the open source speech-to-text model that the company released in late 2022.
Open AI kommer inte längre att använda kunddata för att träna sina AI-algoritmer
Open AI rullade i veckan ut nya API:er för sina AI-tjänster ChatGPT och Whisper. I samband med det så meddelade Open AI också att de inte längre kommer att använda kunddata för att ”förbättra” sina AI-algoritmer.
Det här betyder mer konkret att den data som Open AI får tillgång till när organisationer använder något av de API:er som tillhandahålls så kommer Open AI inte att använda den datan. Ja, om de inte får uttalat godkännande av dem som använder API:erna.
Det är överlag del av en diskussion som kommer att bli rejält relevant kommande år: vilken data används egentligen för att träna AI-algoritmer? Och borde människor, sajter och andra digitala tjänster som agerar ”träningsläger” få någon form av ersättning?
Addressing criticism, OpenAI will no longer use customer data to train its models by default | TechCrunch
OpenAI has changed its developer policy, adding data retention options and clarifying its use of customer data usage.
Bing låter dig välja personlighet på ChatGPT
Ha. Härligt. Bings integration av ChatGPT direkt i sökfunktionen har lett till en del… intressanta saker. Som väntat. Att BingGPT alltså har gått lite allmänt haywire på sina håll. Nu kommer ännu ett försök från Microsoft att styra upp läget lite.
Bings version av ChatGPT kommer att få tre ”distinkta personligheter”: kreativ, balanserad och precis.
Kreativ-läget ska låta BingGPT gå lite mer wild and crazy – ja, eller åtminstone vara just lite mer kreativ i sina svar – medan precis-personligheten ska fokusera på att korrekthet och ”relevans”. Balanserad är väl det ursprungliga standardläget, antar jag, där chattboten ska försöka vara lagom kreativ och faktamässigt korrekt.
Microsoft now lets you change Bing’s chatbot personality to be more entertaining
Microsoft will now let you toggle the Bing AI chatbot personality to reply in different tones. There are two main modes to pick from and a balanced one between creative and precise responses.
Snapchat lanserar sin egen ChatGPT
Vem vill ha en egen ChatGPT? ALLA vill ha en egen ChatGPT! Som… Snapchat!
Japp. Nu har det blivit dags för OG Stories-appen att släppa en egen smarter than your average snap-chattbot. Och det kanske mest intressanta är att även Snap har valt just ChatGPT som lösning. OG ChatGPT, alltså.
Det blir dessutom den senaste versionen av ChatGPT, vilket jag antar är samma som sitter under huven i nya Bing. Alltså en version som är snäppet nyare än vanliga ChatGPT. Och, med tanke på målgruppen vi pratar om, förmodligen försedd med samma begränsningar som ChatGPT. Mindre risk för webbsökningar som leder till Hitler, alltså.
Faktum är att SnapchatGPT har ännu fler begränsningar än vanliga ChatGPT. Både i vad den kan prata om och vad den kan skapa. Som exempel ges att den säger tack men nej tack om man ber den skriva en fullständig skoluppsats. Vilket förmodligen ingen hade kommit på att be en AI i Snapchat om, förrän Snap berättade att det inte går.
Snap väljer att lägga till sin chattbot, som för övrigt heter My AI i Snapchats version, som en av förmånerna i plattformens betalabonnemang Snapchat+. Planen är att ”på sikt” öppna boten för alla Snapchats användare, betalande eller ej.
Var kommer My AI då bo? Överst i chattfliken. Fastnålad. Ovanför de vanliga konversationerna. Jag fattar att Snap vill marknadsföra sin sprillans nya leksak, men jag tror att… den inte kommer att bo kvar där särskilt länge.
Snaps AI-ambitioner tar (förstås) inte slut här. Enligt VD Evan Spiegel så är det bara ett första steg i Snaps ambitioner kring skapar-AI-lösningar. Vilket nog är precis det som kommer att ske när det inte är lika trendigt längre. Det kommer bara att finnas och bara vara nåt man gör.
Snapchat is releasing its own AI chatbot powered by ChatGPT
The My AI bot uses OpenAI technology and will initially only be available to paying Snapchat Plus subscribers. Snap CEO Evan Spiegel says it’s just the beginning for the company’s generative AI plans.
Meta siktar på nya ChatGPT-funktioner och AI-personas i sina appar
”AI” är numer det hetaste ordet man kan ha i en pitchdeck. Eller bara säga när man vill få aktiemarknaden på gott humör. Som att Mark Zuckerberg igår gick ut med att Meta ska fokusera på att ta fram ”AI-personas” för sina appar.
Och nej. Det är ingen annan som heller vet vad det betyder. Men det låter bra.
Skämt åsido. Efter att i förra veckan ha presenterat sin egen mastodontstora språkmodell, alltså den slags teknik som driver ChatGPT, så har Meta nu kickat igång ett helt nytt AI-team som ska fokusera på den typ av generativa AI-lösningar som just nu har lett till majoriteten av LinkedIn-användarna nu är experter på hur man ska använda AI-teknik.
Vi pratar kort sagt om funktioner där användarna kan få svar från en chattbot, som ChatGPT, eller där AI-lösningar kan skapa exempelvis bilder från text. Bland de funktioner som Meta aktivt jobbar på just nu ska enligt Zuckerberg finnas ”textupplevelser” i WhatsApp och Messenger, med bilder (som ”kreativa Instagram-filter och -annonsformat) samt ”video och multimodala upplevelser”.
Så snömosbingo över större delen av banan. Men i grund och botten handlar det om funktioner som ska göra det enklare för användare att själva skapa innehåll, för att på så sätt bli mer aktiva på Metas plattformar. Det är ju heller inte första gången som Meta ger sig in på det här, med tanke på att metaverseappen Horizon Worlds redan har möjlighet att skapa 3D-objekt genom att bara säga vad man vill ha.
Men det enskilt viktigaste skälet till att Meta nu går ut med det här är ungefär samma anledning som ligger bakom 90 procent av alla Facebook-sidor: vi måste göra AI-lösningar därför att… alla gör AI-lösningar.
Meta says it is experimenting with AI-powered chat on WhatsApp and Messenger | TechCrunch
Mark Zuckerberg has announced that the company is building ”a new top-level product group” to integrate generative AI into its services.
Microsoft presenterar bild-AI:n Kosmos-1
Det kan aldrig bli för mycket AI just nu.Tydligen. Dags för Microsoft, som i praktiken äger den just nu så uppmärksammade chattboten ChatGPT, att presentera ännu en ny AI-lösning: Kosmos-1.
Vad är då Kosmos-1? En bildfokuserad AI, som alltså ska vara bra på att hantera just bilder. Förutom att den ska kunna identifiera och använda bildbaserad data så ska Kosmos-1 också kunna lösa bildbaserade IQ-tester. Så, ni vet, snart får vi ännu svårare Captcha-test på nätet.
Nu handlar det inte om en skarp produkt, utan en forskningsrapport som presenterar den nya AI-lösningen. Men det visar oavsett hur AI-lösningar blir allt mer multimediala. Att det blir allt mer möjligt för AI-algoritmer att bli bra på flera saker och hantera flera olika format på ett och samma ställe.
Microsoft unveils AI model that understands image content, solves visual puzzles
Microsoft believes a multimodal approach paves the way for human-level AI.
Mobilt
Apple vinner delseger mot EU kring appmonopolet
Det här var lite… oväntat. EU gick igår ut med att de smalnar av sin konkurrensutredning av Apples appmonopol i iOS. På ett sätt som lite är en delseger för Apple.
Det handlar om en utredning som har pågått sedan 2019 efter en anmälan från Spotify. Och det är förstås en utredning som framförallt handlar om Apples monopolkrav på betalsidan. Med andra ord att alla iOS-appar måste använda Appstores betallösning. Åtminstone om de vill att användare ska kunna köpa digitala produkter eller tjänster i sina appar.
Men det EU nu gör är att droppa den delen av utredning som tittade på klagomålet mot betalkravet när det handlar om att köpa digitala produkter och tjänster. EU kommer nu att fokusera sin utredning specifikt på Apples regel att musikströmningsappar inte får informera om att det kan bli billigare att prenumera om man går till strömningstjänstens sajt istället för att prenumera direkt iOS-appen.
Så med andra ord: EU kommer bara att titta på den typ av appar som lämnade in det ursprungliga klagomålet. Spotify, alltså.
Det är en rätt intressant avsmalning från EU:s sida. Och alltså en delseger från Apples sida.
Samtidigt så kan det i det stora hela betyda rätt lite. Dels för att Apple redan har gått med på att tillåta utlänkning för ”läsarappar”. Alltså appar som Netflix och Spotify, där man bara konsumerar innehåll i appen. Dels därför att den här utlänkningen i praktiken redan runda Apples betalmonopol.
Men en stor anledning till att jag tror att EU backar från den här delen i utredningen beror på att techregleringslagen Digital Markets Act är nära att kicka in fullt ut. Och med den i ryggen så kommer EU förmodligen att på allvar ta sig på att spränga Apples appmonopol. Och Googles motsvarighet.
Apple Responds to EU’s Decision to Narrow Antitrust Case Prompted by Spotify
The European Commission today announced it has narrowed its antitrust investigation into Apple’s rules for streaming music apps. In a revised…
Apple kan fortsätta med monopol på iPhone-laddare – trots kravet på USB-C
Ha. Det här skulle vara så väldigt mycket Apple.
Från och med iPhone 16 – eller om det sker redan i år med iPhone 15 – så kommer Apple att byta ut lightning mot USB-C som laddare. Det har EU bestämt tack vare den lagstiftning som kräver att de flesta bärbara enheter ska använda just USB-C.
Men nu kommer uppgifter om att det verkar finnas ett kryphål i lagstiftningen som gör att Apple kan fortsätta att ha monopol på iPhone-laddare. Typ. Nämligen att alla USB-C-tillbehör som ska fungera med iPhonen måste certifieras enligt Apples eget Made For iPhone-program (MFI). Apple kommer alltså fortsätta att i praktiken bestämma helt.
Nu verkar det som att Apple inte är den enda mobiltillverkaren som kör det här upplägget och det måste inte innebära att frifräsande USB-C-enheter inte funkar alls. Det kanske bara innebär att Apple stoppar in någon form av tak som gör att laddare som inte är MFI-certifierade inte laddar lika snabbt, eller kan överföra data lika snabbt.
Och nu när jag tänker efter så handlar EU:s USB-C-lag om just laddare. Jag antar att det inte finns något som stoppar Apple och andra mobiltillverkare från att stoppa annan funktionalitet i icke-certifierad USB-C-utrustning. Som att de inte kan användas till att föra över data.
Återstår i så fall på att se hur EU ser på det.
iPhone 15 USB-C Cables Without MFi Badge May Have Data Transfer and Charging Speed Limits
Apple’s iPhone 15 series will officially only support USB-C accessories that have been certified by Apple’s own Made for iPhone (MFi)…
Ryssland förbjuder utländska chattappar i statliga jobbmobiler
I väst förbjuder vi just nu TikTok på snart sagt alla ställen som går och Ryssland vill tydligen inte vara sämre. Ja, fast då handlar det inte om TikTok – utan om chattappar.
Från och med i veckan så förbjöds en hyfsat lång rad chattappar i statliga jobbenheter. Här hittar vi Teams, Skype, Snapchat, Telegram och WhatsApp. Lite förvånande hittar vi här även kinesiska WeChat. Till skillnad från väst så gillar ju Ryssland Kina – fast det innebär bevisligen inte att de litar på dem.
När jag såg artikelnrubriken så var min första tanke att det var bye-bye för Signal. Men det mest förvånande i hela historien är att just Signal INTE verkar omfattas.
Väldigt oklart varför. Om det är så att det bara är en miss eller att, tja, ryssarna själva förlitar sig på Signal för säker kommunikation inom statliga organ – eftersom de själva inte har någon lika bra lösning…
Russia bans foreign messaging apps in government organizations
Russia’s internet watchdog agency Roskomnadzor is warning that today is the first day that laws banning the use of many foreign private messaging applications in the country come into force.
Övrigt
Canva lanserar abonnemang för högskolor
Ny abonnemang från allt-i-allo-innehållsskaparplattformen Canva: Canva for campus.
Ett abonnemang som är ganska exakt vad det låter som: avsett för universitet och högskolor. Det innebär ett paket som ger tillgång till Canva docs, Canva websites, Canva whiteboards och Data visualization.
I stort handlar det om en högskoleanpassad variant av företagsabonnemanget Canva for teams som lanserades förra året. Det innebär att även högskoleabonnemanget delar in studenter och personal i olika team, som får 1 TB var i lagringsutrymme att dela på.
Prismässigt verkar Canva ha valt en intressant/rörig (beroende på hur du ser på det) modell: högskolorna betalar bara för abonnemang för lärare och personal. Så fort du kommit till en viss tröskel så får studenterna gratis tillgång. Så priset beror på någon slags formel bestående av antalet anställda och antalet studenter.
Canva launches a new paid subscription for universities and colleges | TechCrunch
Canva for Campus launched today, a new paid subscription for colleges to give students, professors and staff access to graphic design tools.
TikTok-ägda CapCut når 200 miljoner månadsanvändare
Tidigare idag skrev jag om hur många appar och tjänster som skickar till data till TikTok, vilket gör att det blir ännu svårare att förbjuda TikTok helt. Även om det är förbjudet att ha TikTok i en jobbmobil så kan det finnas andra appar installerade som skickar data till den kinesiska appen och därmed det kinesiska bolaget. Men det finns även andra utmaningar med att försöka förbjuda.
En är att Bytedance, bolaget som äger TikTok, som så många andra stora techbolag har en hel drös andra appar och tjänster. Som videoredigeringsappen CapCut – som nu har nått 200 miljoner månadsanvändare.
Och precis som TikTok så är den populär också i Sverige. Just nu trea i Appstores nedladdningslista över appar i kategorin Foto och video. Efter Instagram och Youtube, men före Snapchat. Toppar videoredigeringskategorin i Google Play.
Så alltså ännu en anledning att fundera på vad ett TikTok förbud egentligen innebär. Och hur brett det ska slå.
ByteDance’s Video Editor CapCut With 200M MAU Targets High Earnings
CapCut, a video editor owned by Chinese tech giant ByteDance and lesser known compared to TikTok, has obtained 200 million monthly active users (MAUs). It is now exploring commercialization.
Nytt spel låter dig jaga Pokemons i sömnen
Ha! Fabulous. Nytt spel som landar till sommaren. Pokemon Sleep. Som låter dig… jaga Pokemons i sömnen. Ja, typ.
Härlig gamifiering av sömnen, oavsett.
https://www.theverge.com/2023/3/1/23618888/pokemon-sleep-nintendo-gamified-life-apps